Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Geronimo

Recommended Posts

spacer.png

Ženski razgovori se nastavljaju! Na prošlom susretu otvorile smo kompleksno pitanje šta je patrijarhat i kako ga doživljavamo, a sada pažnju usmeravamo na jednu posebnu temu – odnos majki i ćerki. Kada razmišljamo o patrijarhalnoj porodici, često prvo pomislimo na moć i uticaj oca. Ovog puta želimo da stavimo fokus na majke — figure koje često ostaju nevidljive u strukturama moći u okviru porodice, ali čiji uticaj neminovno oblikuje naše žensko iskustvo.

Postavićemo pitanja o ulozi majki unutar patrijarhata: šta im omogućava, a šta im oduzima?

Kako se patrijarhat ogleda u njihovim svakodnevnim odlukama, vrednostima koje prenose, ali i gde leži njihov potencijal za otpor? Osvrnućemo se i na koncept samožrtvujućeg mikro-matrijarhata – prostora gde majke unutar porodice preuzimaju odgovornost i kontrolu, često po cenu sopstvenih potreba, dok istovremeno nesvesno reprodukuju patrijarhalne norme.

Ovaj tema je poziv na promišljanje – o odnosima između majki i ćerki, o međugeneracijskim obrascima i o tome kako možemo graditi zdravije odnose u porodici uprkos uticajima patrijarhata.

Pridružite nam se u Studiu B1 u subotu, 21. decembra od 18h. Događaj je otvoren samo za žene!

Sud u Francuskoj osudio je Dominiquea Pelicota na 20 godina zatvora zbog drogiranja i silovanja nekadašnje supruge Gisele Pelicot, koje je trajalo gotovo deceniju, kao i regrutiranja drugih muškaraca da je siluju.

Sedamdesetdvogodišnji Pelicot priznao je krivnju, tokom tromjesečnog suđenja, i izvinio se svojoj porodici, a tužitelji su tražili maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Preostalih 50 optuženih muškaraca dobili su zatvorske kazne u rasponu od tri do 15 godina, što je manje nego što su tužitelji tražili. Dvojici od njih je izrečena uvjetna zatvorska kazna.

Gotovo svi su bili optuženi da su silovali Pelicotti, dok je bila u nesvijesti.

Većina ih je tokom suđenja odbacila krivicu, ističući da su mislili da sudjeluju u "sporazumnoj seksualnoj igri" i da to nije bilo silovanje.

Izvor

Gisele je simbol ženske hrabrosti ❤️

• Like 3

24 minutes ago, DameTime said:

Izvor

Gisele je simbol ženske hrabrosti ❤️

Ja toj zeni skidam kapu do poda, koja je to hrabrost, odvaznost, neka unutrasnja snaga, zelja i volja da istraje,

da bude prisutna na sudjenju da pogleda sve te muskarce u oci, to je prosto nekako nadljudski.

Ona ima srecu sa svojom decom koja je bezrezervno podrzavaju, ali naravno danas i sa javnim mnjenjem,

ali i pored sve podrske, ona je sama Majka , Zena hrabrost, heroj.

• Like 3

Najjače mi je bilo, muvala sam se tako s jednim likom (koji je mlađi od mene 2-3 godine), mogla je da bude neka ok priča, da on u jednom trenutku nije iz ranca izvadio 48 zakona moći, da mi se pohvali kako se vratio čitanju knjiga...

I was like, bolje da nisi. See ya bro. 

4 minutes ago, Smrtokapa said:

Meni je takođe na spisku, hoću da vidim o čemu se radi. 😄

Da li muškarci traže preporuke za čitanje na istom mestu? xD 

17 minutes ago, DameTime said:

Da li muškarci traže preporuke za čitanje na istom mestu? xD 

Ima učitelj Splinter onu mudru izreku da bi pobedio neprijatelja, počni da razmišljaš kao on.

Inače odgovor na pitanje je naravno da. 🙃

• Ha-ha 1

"Smatra se da je poslovna Biblija, ova knjiga će vas naučiti sve načine napredovanja i boravka tamo. Greene se oslanja na Machiavelli i Sun Tzu da vam pomogne da osvojite svoje ciljeve.

Amoraln, lukav, nemilosrdan i poučan, ovaj multimilionski bestseler Njujork tajmsa je definitivan priručnik za svakoga ko je zainteresovan za sticanje, posmatranje ili odbranu od krajnje kontrole – od autora Zakona ljudske prirode . Ovo je jedino ovlašćeno meko izdanje u SAD-u.

U knjizi koju je časopis People proglasio "očaravajućom" i "fascinantnom", Robert Grin i Joost Elffers su destilovali tri hiljade godina istorije moći u 48 suštinskih zakona oslanjajući se na filozofije Makijavelija, Sun Tzua i Karla fon Klausevica, kao i iz života ličnosti u rasponu od Henrija Kisindžera do P.T. Barnuma.

Neki zakoni uče potrebi za razboritošću ("Zakon 1: Nikada ne zasenite Gospodara"), drugi uče vrednost poverenja ("Zakon 28: Uđite u akciju sa hrabrošću"), a mnogi preporučuju apsolutno samoodržanje ("Zakon 15: Potpuno srušite svog neprijatelja"). Svaki zakon, međutim, ima jednu zajedničku stvar: interes za potpunu dominaciju. U hrabrom i zapanjujućem dvobojnom paketu, 48 Zakoni moći je idealan da li je vaš cilj osvajanje, samoodbrana ili jednostavno razumevanje pravila igre."

Nisam citao, ali po ovome gore, alternativni naziv bi bio - "Kako glupe, konzumerizmom zadojene ljude, uciniti jos glupljim i nesrecnijim".

1 hour ago, Dragan said:

Neki zakoni uče potrebi za razboritošću ("Zakon 1: Nikada ne zasenite Gospodara"), drugi uče vrednost poverenja ("Zakon 28: Uđite u akciju sa hrabrošću"), a mnogi preporučuju apsolutno samoodržanje ("Zakon 15: Potpuno srušite svog neprijatelja"). Svaki zakon, međutim, ima jednu zajedničku stvar: interes za potpunu dominaciju. U hrabrom i zapanjujućem dvobojnom paketu, 48 Zakoni moći je idealan da li je vaš cilj osvajanje, samoodbrana ili jednostavno razumevanje pravila igre."

Ovo je užasno glupo... 

Srećom, nikad čuo za knjigu. I bolje. 

On 1/2/2025 at 1:46 AM, DameTime said:

Najjače mi je bilo, muvala sam se tako s jednim likom (koji je mlađi od mene 2-3 godine), mogla je da bude neka ok priča, da on u jednom trenutku nije iz ranca izvadio 48 zakona moći, da mi se pohvali kako se vratio čitanju knjiga...

I was like, bolje da nisi. See ya bro. 

Lik bar čita, ako ništa drugo. Da sam ti ne bih tako olako osuđivala, pročitao sam i ja par knjiga koje inače ne bih pročitao baš zbog toga da vidim neku drugu stranu koja mi nije poznata, a i da stavim svoja ubeđenja pod lupom. Itekako je važno da svoja verovanja staviš pod izazov - ili naučiš nešto novo i odbaciš glupe stavove ili kristališeš i ojačaš vlastito ubeđenje. U najgorem slučaju, imaćeš neko razumevanje za drugu i nepoznatu stranu, iako se ne slažeš. Da ovo nisam uradio u svom životu, i dalje bih mislio da je Amerika gora od Rusije što se tiče propagande, a i razne druge stvari koje sam prerastao. Zato i sada živim srećan život. 

Btw delim tvoje mišljenje oko Robert Green-a.

Edited by Darko

U principu takve knjige su razrada teze "covek je coveku vuk", potenciraju "moc" ega, konzumerskog shvatanja odnosa medju ljudima i zivota, kao i nezdravog natecanja medju ljudima, koje je jedan od razloga zasto se USA i pored svih pozitivnih dostignuca nalaze u banani.

Jedan od pregleda, koji to donekle opisuje:

My review of The 48 Laws of Power by Robert Greene

Za one koji stvarno traze srecu i pravu moc primerenija je knjiga (besplatno na netu) - Thich Nhat Hanh - Art of power

Nisam je jos citao, ali autor je garancija da je dobra.

• Like 1
  • Thanks 1

1 hour ago, Darko said:

Lik bar čita, ako ništa drugo. Da sam ti ne bih tako olako osuđivala, pročitao sam i ja par knjiga koje inače ne bih pročitao baš zbog toga da vidim neku drugu stranu koja mi nije poznata, a i da stavim svoja ubeđenja pod lupom. Itekako je važno da svoja verovanja staviš pod izazov - ili naučiš nešto novo i odbaciš glupe stavove ili kristališeš i ojačaš vlastito ubeđenje. U najgorem slučaju, imaćeš neko razumevanje za drugu i nepoznatu stranu, iako se ne slažeš. Da ovo nisam uradio u svom životu, i dalje bih mislio da je Amerika gora od Rusije što se tiče propagande, a i razne druge stvari koje sam prerastao. Zato i sada živim srećan život. 

Btw delim tvoje mišljenje oko Robert Green-a.

Lik bar čita... a onda otkrijem da čita npr. Šešelja :classic_biggrin:

Sve to lepo zvuči u teoriji, u praksi on nije čitao tu literaturu kako bi je kritikovao, već iz drugih razloga. Kapiram ja tu poentu, odgledala sam i ja Oppenheimer samo da bih mogla da ga pljujem :classic_tongue:

Spoiler

Nadam se da će Eddard videti ovo hehe 

On 1/1/2025 at 11:37 AM, RatzenStadt said:

I o cemu je knjiga? Neka PUA biblija?

48 pravila kako da izmanipulises nekog da dobijes sta hoces. U sustini nije losa jer daje istorijske primere, a sa druge strane, sve to znas ali jednostavno ne ide uz tvoj karakter da bi tako radio. Knjiga je inace zabranjena u US po zatvorima 😄 

• Like 1

8 hours ago, DameTime said:

Sve to lepo zvuči u teoriji, u praksi on nije čitao tu literaturu kako bi je kritikovao, već iz drugih razloga. 

Rekoh gore da se može nešto naučiti iz tih knjiga, na primer kako da identifikuješ manipulatore itd. Dosta zavisi od motiva i stanja uma kada se nešto čita. 

Mada bi i meni bio red flag da se neko ponosi Green-om. Igrom slučaja sam pročitao (to jest poslušao preko Audible) neku drugu njegovu knjigu i baš mi je bila odvratna, mada sam istrajao do kraja.