Jump to content

Recommended Posts

Posted

Taman javite kakva je i da li vredi čitati. Inače dve stare knjige koje se bave istom tematikom su Soccernomics i The Numbers Game, ima ih na Blackwell's-u i nisu skupe. 

Ono što ja znam je da je statistika preuzeta iz NFL-a i da prvi veliki trener koju je koristio široko Sem Alardajs. On je tokom karijere igrao fudbal u SAD i tamo došao u kontakt sa trenerima američkog fudbala i njihovim treninzima i posle odatle kopirao mnoge stvari kao fudbalski trener. Prvi je i krenuo da sarađuje sa OPTA-om.

• Like 1
Posted

Kakav je igrač bio Edhem Šljivo, po meni najbolji bosanski fubaler ikada. Moderna osmica, ispred svog vremena. Bolji i od Sušića. 

Posted
15 minutes ago, Мџе said:

Kakav je igrač bio Edhem Šljivo, po meni najbolji bosanski fubaler ikada. Moderna osmica, ispred svog vremena. Bolji i od Sušića. 

Uh...nategnuto. Jeste Šljivo bio majstor, ali od Sušića bokji, hm...Možda od Seada, ali od Safeta, Papea...ne bih se kladio. :ss:

Posted
52 minutes ago, Constantin said:

Uh...nategnuto. Jeste Šljivo bio majstor, ali od Sušića bokji, hm...Možda od Seada, ali od Safeta, Papea...ne bih se kladio. :ss:

U inostrastvu imaju sličan broj datih golova po utakmici oko 0,2 a Edhem je igrao mnogo povučenije od njega. Jeste hot take jer je Pape bio jebena 10 tih vremena, jak na lopti ali i dosta sebičan. Šljivo bi lagano sada igrao osmicu svugde, bio bi drugi Vitinja jer je imao neverovatan pregled igre i osećaj za tranziciju.

• 2 weeks later...
Posted

Bio je nekonstantan igrač i realno je malo precenjen. Mislim cela reputacija se zasniva na tim bljeskovima i momentima magije koje je imao kao što su EURO 2000, finale SP-a 1998. i prve dve sezone u Realu. Period koji video slabo obrađuje ovde, između 1998. i 2000., je trebalo da bude njegov peak i on je bio užasan. Del Pjero je povredio koleno u sezoni 98-99 i očekivalo se da Zidan preuzme breme na sebe i čovek nije postigao gol osam meseci. Generalno poslednje tri sezone u Juveu i Realu su mu jako loše i onda kada ga uporediš sa Platinijem vidiš šta je pravo značenje reči maestro. I golovi, i magija i konstantnost i prvi francuski fudbalski Bog itd. 

Posted

Ja sam delio takvo misljenje do relativno skoro za Zidana. Ali sam promenio taj prepragmatican, predosadan stav na fudbal.

Fudbal je igra i nije smisao da bude samo efikasan na terenu, optimalan, racionalan, konstan i pouzdan.

Posted

Razumem tvoj stav. Po meni su podjednako bitni i pragmatični i romantični pogled. Ne oduzimam Zidanu romantiku i magiju jer je bio deo i mog fudbalskog odrastanja, ali je nepravedno da samo po tome bude pamćen. To je verovatno zato što je igrao kada je fudbal ušao u novu masovnu eru sa novim brendigom KEŠ-a i engleske prve divizije, masovnim televizijskim prenosima i novim pravilima koji su unapredili igru. Ali u paketu dolaze i nekonstantnost, česta odsutnost kada je trebao da bude vodja, gubitak fokusa i pravljenje gluposti poput udaranja Materacija ili gaženje onog Saudijca na SP 1998. kao i problemi kako da mu se nadje odgovarajuća uloga u timu (hoće-neće igra odbranu, krilo itd.). 

Platini je imao to sve (i više) osim da je igrao u novoj eri. Davao je nestvarne golove, pokazivao magiju, vodio prosečan francuski tim do dva polufinala SP-a i trofeja na EP 1984. napravio od Juvea vodeći evropski klub.

Posted
28 minutes ago, Мџе said:

Razumem tvoj stav. Po meni su podjednako bitni i pragmatični i romantični pogled. Ne oduzimam Zidanu romantiku i magiju jer je bio deo i mog fudbalskog odrastanja, ali je nepravedno da samo po tome bude pamćen. To je verovatno zato što je igrao kada je fudbal ušao u novu masovnu eru sa novim brendigom KEŠ-a i engleske prve divizije, masovnim televizijskim prenosima i novim pravilima koji su unapredili igru. Ali u paketu dolaze i nekonstantnost, česta odsutnost kada je trebao da bude vodja, gubitak fokusa i pravljenje gluposti poput udaranja Materacija ili gaženje onog Saudijca na SP 1998. kao i problemi kako da mu se nadje odgovarajuća uloga u timu (hoće-neće igra odbranu, krilo itd.). 

Platini je imao to sve (i više) osim da je igrao u novoj eri. Davao je nestvarne golove, pokazivao magiju, vodio prosečan francuski tim do dva polufinala SP-a i trofeja na EP 1984. napravio od Juvea vodeći evropski klub.

Ja tebe sve razumem. I preko 15 godina sam pravljen na budalu na ovom forumu kad sam pisao da su Xavi, Modric i Scholes bolji igrac overall od Zidane-a.

Inace, meni je sa Zidane problem ne samo teska adaptivnost, nego i doping skandal, koji ljudi olako zaboravljaju.

Ali da se vratim na svoju pocetnu premisu. Zidane je bio zaista poseban majstor, sa tom visinom je tako lako plenio. Izgledalo je tako lako, nekad i jednostavno.
Danasnji fudbal nema Zidana, mozda su timovi pragmaticniji, organizovaniji. Ali su na kraju dosadni. Danasnji fudbal je upao u zamku sopstvene optimalnosti i "racionalnosti" i zaboravio je da je ipak, na kraju dana, samo igra. I zabava.

Posted

Ja ne mogu objektivno da poredim fudbalere u različitim erama, i tu pravim subjektivnu podelu.

80's, 90's i 00's su decenije na koje gledam sa mnogo više romantizma, lore-a i nekih iluzija koje sam gajio kao mladi ljubitelj fudbala, kada nismo imali dostupno sve i svašta, naprotiv.

Meni je Zizu uz još tek nekoliko fudbalera na pijadestalu, a dodatno je pojačao Moskri svojevremeno sa imam frizuru k'o Zinedin Zidan. 

• Like 1
Posted
On 4/25/2025 at 1:33 PM, Stiletto said:

“This time next year Rodney, we'll be Premier League champions”

493261272_693444286694288_42651117058252

• Like 1
Posted
1 hour ago, Miskooo said:

Dobro de, poslednji put kad su bili triput zaredom drugi (od 1999. do 2001.), sledeće sezone (2002.) su bili šampioni :whistling:

Posted (edited)

Čuo sam da je Bata Mirković pričao da u Juveu niko nije smeo da ga čuva na treningu. Nakon toga upadneš u depresiju a i treneri posumnjaju u tebe.

Edited by Barkley#34
  • Like 2
Posted
1 hour ago, Barkley#34 said:

Čuo sam da je Bata Mirković pričao da u Juveu niko nije smeo da ga čuva na treningu. Nakon toga upadneš u depresiju a i treneri posumnjaju u tebe.

Išla je njegova priča da se na prvom treningu po dolasku u Juve zaleteo da uzme loptu Zidanu,normalno da ga je ovaj napravio magarcem.

Lipi momentalno prekinuo trening i krenuo Bati da objašnjava da ne napada Zidana.

• Like 2