Jump to content

Poslednji Utisci iz Emigracije

mrd

Recommended Posts

Danas sam kupila ovu piletinu:

ย 

Spoiler

spacer.png

ย 

Prvo sam je ispekla, pa napravila sos od pecuraka i dodala piletinu pa kuvala jos nekih pola sata i vise.ย 

Seli smo da jedemo. Uzela sam noz i viljusku, nisam mogla da presecem piletinu. Otisla po drugi noz (za stejk) i presekla piletinu... jedva. Trebalo bi da se za to vreme koliko sam pripremala vec raspada. Za to vreme je moje dete vec stavilo komad piletine u usta i odmah ispljunula. Pitala me je sta je ovo, plastika sa kartonom?ย 

Ni ja nisam mogla ni zalogaj da pojedem. Zali boze vremena i para utrosenih u jelo.ย 

ย 

Pre par nedelja sam kupila avokado. Uvek ostavim tri dana napolju da 'sazri' pa stavim u frizider. Peti dan sam krenula da napravim dorucak, avokado je bio gumen. Ne da nisam mogla da ga zgnjecim, nego sam ga jedva isekla.ย 

ย 

I onda naidjem na ovakve videe:

ย 

ย 

Moje dete jedva nesto jede od kada se vratila iz Evrope. Hrana je ocajna.ย 

ย 

• Tuzno 1

10 hours ago, ๐“‘๐“ช๐“ซ๐”‚ said:

Danas sam kupila ovu piletinu:

ย 

ย  Hide contents

spacer.png

ย 

Prvo sam je ispekla, pa napravila sos od pecuraka i dodala piletinu pa kuvala jos nekih pola sata i vise.ย 

Seli smo da jedemo. Uzela sam noz i viljusku, nisam mogla da presecem piletinu. Otisla po drugi noz (za stejk) i presekla piletinu... jedva. Trebalo bi da se za to vreme koliko sam pripremala vec raspada. Za to vreme je moje dete vec stavilo komad piletine u usta i odmah ispljunula. Pitala me je sta je ovo, plastika sa kartonom?ย 

Ni ja nisam mogla ni zalogaj da pojedem. Zali boze vremena i para utrosenih u jelo.ย 

ย 

Pre par nedelja sam kupila avokado. Uvek ostavim tri dana napolju da 'sazri' pa stavim u frizider. Peti dan sam krenula da napravim dorucak, avokado je bio gumen. Ne da nisam mogla da ga zgnjecim, nego sam ga jedva isekla.ย 

ย 

I onda naidjem na ovakve videe:

ย 

ย 

Moje dete jedva nesto jede od kada se vratila iz Evrope. Hrana je ocajna.ย 

ย 

Hrana je svuda ocajna. U Evropi moze da se nadje, pa i u samoposlugama, recimo odlicno meso ( zivinu sam prestala da jedem pa ne

znam kako je s njom), ali to kosta recimo 1 kg 30-40 evra. Ja sam samo u Francuskoj videla pilece meso ( celo pile) od 1 kg kosta

32 evra po kg, to je cuveno pile iz Bresse, ali sam poodavno prestala da jedem piletinu jer mi smrducka, a da smrducka znam jer kupujem

svom psu tu i tamo piletinu pa me muka uhvati kad je kuvam.

ย 

Meni je jos tuznija situacija sa vocem i povrcem, sve ima isti ukus, kao da jedes neku bezlicnu travu, a kao kupis crvene paprike

ili plavi patlidzan. I onda u to neko jelo stavljas hiljadu zacina koji em ubijaju stvarni ukus i miris tih namirnica, ali bez toga to sve ne

bi ni moglo da se jede. Mladi ljudi, tinejdzeri, uopste vise i ne znaju ukus pravog voca i povrca, a nisu oni krivi za to nego je kriv

potrosac koji hoce meso na tone, al da ne kosta mnogo i onda imamo meso bez ukusa i mirisa ( cak i ovako kako si napisala, plasticno)

ali je bio i to treba da se placa.

57 minutes ago, Selina said:

ย recimo odlicno meso ( zivinu sam prestala da jedem pa ne

znam kako je s njom), ali to kosta recimo 1 kg 30-40 evra.

ย 

A brate, gde ti kupujeลก meso, pobogu? Toliko koลกtaju prime dry aged cuts. Izaฤ‘i na Markt, imaลก kod lokalnih mesara Kikok Maishรคnchen za manje od 20e, a i to je skupo.ย 

ย 

Meni je jos tuznija situacija sa vocem i povrcem, sve ima isti ukus, kao da jedes neku bezlicnu travu, a kao kupis crvene paprike

ili plavi patlidzan.

ย 

E sa ovim se slaลพem. Pogotovo nakon ลกto sam se pre mesec dana vratio iz Srbije gde sam jeo groลพฤ‘e iz mamine baลกte, breskve, lubenice, maline, paradajz kao iz raja, sve onako kako ih pamtim, pa jedem ovo ovde, brate ni ukusa ni mirisa. Kad vidim da jedu lubenicu sa fetom, kao da me neko u pleksus pesnicom ลกibnuo, lebtijebem kakvo skrnavljenje takvog predivnog ploda, a onda skontam da nije ni ฤudo, jer ono ลกto oni ovde jedu kao lubenicu je u stvari ruลพiฤasti krastavac. Takvog je ukusa.ย 

ย 

. Mladi ljudi, tinejdzeri, uopste vise i ne znaju ukus pravog voca i povrca

ย 

Ne znaju, taฤno. Priฤa mi prijateljica ovde iz bolnice, uspela da naฤ‘e breskve baลก ono prave slatke soฤne, donela na posao, ovi ovde poฤeli da ih pljuju kad su zagrizli, zaboga preslatko! Pa jebo te otac, jedi onda tu tvoju plastiku. Ja umirem da naฤ‘em ovde malinu kao iz baลกte moje pokojne bake koju sam brao i direkt sa ลพbuna jeo kao krmak. I umreฤ‡u, a neฤ‡u naฤ‡i. Da nema Turaka koji dovlaฤe prave lubenice sa svih krajeva sveta, isto bi bilo i sa njima. Meni dva najlepลกa voฤ‡a.ย 

ย 

Baลก patim za ukusnom hranom ovde, jebo ih Rotkohl da ih jebo.ย 

ย 

Mislim, ne bi se reklo kad me ฤovek vidi, ali istina ๐Ÿ˜ฌ.ย 

ย 

On the other side...ย 

ย 

Danas bio sa malom kod lekara, izlazim iz ordinacije na parking, stoji ฤovek pored mog auta i kad je video da je moj, kaลพe, izvinite, moja ลพena vas malo ฤuknula kad se isparkirala, evo kartica osiguranja. Reko brate, fala tebi na savesti, nikakav problem, shit happens. Jel da zovemo policiju, ma reko kakva policija, imaju ljudi vaลพnija posla, zvaฤ‡u ja osiguranje i sve ฤ‡e oni da reลกe. Hvala, doviฤ‘enja.ย 

ย 

Veฤ‡ treฤ‡i put mi se deลกava. Uvek me iznenade takvi mali ฤinovi poลกtenja.ย 

• Like 8
  • Love 1

2 hours ago, Selina said:

Hrana je svuda ocajna. U Evropi moze da se nadje, pa i u samoposlugama, recimo odlicno meso ( zivinu sam prestala da jedem pa ne

znam kako je s njom), ali to kosta recimo 1 kg 30-40 evra. Ja sam samo u Francuskoj videla pilece meso ( celo pile) od 1 kg kosta

32 evra po kg, to je cuveno pile iz Bresse, ali sam poodavno prestala da jedem piletinu jer mi smrducka, a da smrducka znam jer kupujem

svom psu tu i tamo piletinu pa me muka uhvati kad je kuvam.

ย 

ili plavi patlidzan. I onda u to neko jelo stavljas hiljadu zacina koji em ubijaju stvarni ukus i miris tih namirnica, ali bez toga to sve ne

bi ni moglo da se jede. Mladi ljudi, tinejdzeri, uopste vise i ne znaju ukus pravog voca i povrca, a nisu oni krivi za to nego je kriv

potrosac koji hoce meso na tone, al da ne kosta mnogo i onda imamo meso bez ukusa i mirisa ( cak i ovako kako si napisala, plasticno)

ali je bio i to treba da se placa.

ย 

Ni ja cestno ne jedem piletinu bas iz tih razloga (jos sam se naslusala jezivih prica od transportera), ali stvarno nisam ocekivala da organsko pile koje je hranjeno tamo kako pise i ima takvu cenu, bukvalno plasticno.ย 

O vocu i povrcu da ne pricam. Sto kaze Eddard, sve je istog ukusa, tj. nema ukus. Na paradajz treba da stavim tonu soli da bi imalo bar neki ukus.ย 

Whole foods vazi za prodavnicu (bar je vazilo dok Bezos nije kupio) koja ima najbolje meso, voce i povrce. Sada kupis smrznuto 'organsko' povrce made in China. Prosto imam utisak da vise ne postoji nikakva kontrola, svi lepe nalepnice kakve im se hoce bez ikakvih posledica.ย 

ย 

Negde u decembru 2022 godine kupim prelepe (na oko) granny smith jabuke. Posto su bile bezukusne ja ostavim tako da stoje kao ukras na stolu. Bacila sam ih posle 7 meseci izgledale su potpuno isto, kao da sam ih iz radnje donela taj dan.ย 

ย 

ย 

ย 

• Like 2
  • WOW 1

Svuda na svetu je hrana sve gora i bezukusnija. Nije samo u Severnoj Americi.ย 

ย 

Ja gajim svoj paradajz i papriku, a kad me ne mrzi odem na farmu Haterajta i tamo kupim povrฤ‡e i voฤ‡e. Uglavnom dva ili tri puta godiลกnje za jabuke, borovnice i tako to. Ponekad kukuruz, cveklu i krompir kad me ne mrzi. Ovi gde ja idem imaju princip da bereลก sve sam, pa ti naplate odokativno na izlasku iz farme.

ย 

Ostalo, naลพalost, iz marketa, uglavnom Costco.

ย 

Inaฤe, ovako izgledaju svi Haterajti. Ne moลพeลก da ih omaลกiลก. Ali poljoprivreda im je ekstra!

ย 

07_HutteriteExhibit.jpg

• Like 2

Voce i povrce je bezukusno jer se bere zeleno, da bi sto duze stajalo u prodavnici, pa tako sazreva na tezgama. Mi smo odrasli u vreme kada su se gradovi snabdevali sa imanja iz predgradja, seljaci prodavali svoju robu po pijacama. Nema toga vise ni u Srbiji, na Kalenic pijaci sve sami nakupci, prodaju voce i povrce koje je doslo ย Bog te pita odakle i ima ukus kao i ono sto kupujes u ostatku sveta. Ja ne verujem uย  ย organsku hranu, davno sam putovao po juznoj i centralnoj Americi i video te organske farme sa kojih stize hrana u fancy prodavnice . Dovoljno je da vidis kako se na granicama kamionu bukvalno kupaju pesticidima, doduse prskaju se i putnicki automobili, autobusi, vrlo su restriktivni kod upotrebe istih.:classic_biggrin:

Mada, zabluda je da se kod nas to nekada nije koristilo. Majcina familija se bavila poljoprivredom, imali su dzakove vestackog djubriva, da ne govorim o pesticidima. Ne znam kako je sada, ali ranije niko nije kontrolisao cime prskas voce i povrce, a sve je to narod na pijacama pojeo kao zdravo i domace.:classic_biggrin:

• Like 5

26 minutes ago, DJORDJE said:

Voce i povrce je bezukusno jer se bere zeleno, da bi sto duze stajalo u prodavnici, pa tako sazreva na tezgama. Mi smo odrasli u vreme kada su se gradovi snabdevali sa imanja iz predgradja, seljaci prodavali svoju robu po pijacama. Nema toga vise ni u Srbiji, na Kalenic pijaci sve sami nakupci, prodaju voce i povrce koje je doslo ย Bog te pita odakle i ima ukus kao i ono sto kupujes u ostatku sveta. Ja ne verujem uย  ย organsku hranu, davno sam putovao po juznoj i centralnoj Americi i video te organske farme sa kojih stize hrana u fancy prodavnice . Dovoljno je da vidis kako se na granicama kamionu bukvalno kupaju pesticidima, doduse prskaju se i putnicki automobili, autobusi, vrlo su restriktivni kod upotrebe istih.:classic_biggrin:

Mada, zabluda je da se kod nas to nekada nije koristilo. Majcina familija se bavila poljoprivredom, imali su dzakove vestackog djubriva, da ne govorim o pesticidima. Ne znam kako je sada, ali ranije niko nije kontrolisao cime prskas voce i povrce, a sve je to narod na pijacama pojeo kao zdravo i domace.:classic_biggrin:

I secamo se ukusa tog voca i povrca, a i jeli smo ga samo kad ga je bilo, nismo ni paradjaz ,ni jagode, ni sveze paprike jeli cele godine,

a sad hocemo da paradjaz "jabucar" ( tako se zvao u mom kraju, onaj avgustovski) bude cele godine. Pa ne mere๐Ÿ˜

Pa nije baลก, ja ne oฤekujem da paradajz bude onaj pravi tokom cele godine, znam da zimi dolazi od ko zna gde i da je plastiฤan, ali oฤekujem da u sezoni bude pravi. Naravno, ovde veliku ulogu ima podneblje sa mnogo kiลกe i malo sunca, pa ni ne moลพe da sazri kao na jugu Italije, ali jebem li ga, bar malo da liฤi i ukusom.

Slobodno mozes da ocekujes da paradajz ima isti ukus zimi kao i leti, jer svi gaje iste sorte. Selina je nacela temu da su sorte koje mi pamtimo izgubljene, sve manji broj ljudi se bavi poljoprivredom, a proizvodi se sve veca kolicina hrane. Ja sam se jedno vreme zamlacivao da gajim paradajz u dvoristu. Prve godine uginuo posle par meseci. Spalilo ga sunce, nije otisao dalje od 30cm bez obzira na zalivanje. Onda mi komsija da lekciju kako moram da kupim dzakove sa zemljom, jer u pustinji raste samo korov, kesice sa natrijumom, gvozdjem , a i โ€œsumcobranโ€ , da ga ne spali previse sunca. Taman sam se ponadao kada ga napade neka budj sa braon tackama, prvo stablo, onda i plod. Razni bakarni rastvori nisu pomogli, tako da je druge godine zetva zavrsila u kontejneru. Trecu sezonu sam docekao smremno sa sve hemijom, koja je i dalje u garazi, potrosio sam galone vode koja ovde nije jeftina , a konacni rezuktat je ukus kao iz prodavnice, mozda malo bolji, ali me kosta kao Sv. Petra kajgana.ย 
Ne moze lubenica da ima ukus kao nekada kada je besemena, priroda ne stvara takav plod, pa makar ga zvali ย organic 100X. Pogledaj sljive po prodavnicama, to vise ne lici na sljivu, ukrsteno sa breskovm ili ko zna cime, samim tim i ne moze da ima ukus sljive.
ย 

U Spaniji je hrana prilicno dobra i kvalitetna, bar u poredjenju sa Svedskom gde prevladava plastika, mada bude i prijatnih iznenadjenja. Doduse retko, kao sto i u Spaniji moze da bude razocarenja. Tako da je moj zakljucak da je sansa da se jede prava hrana s ocekivanim ukusom i mirisom, daleko veca u Spaniji.

Jucer sam kupila piletinu, eksperimenta radi, bas ponukana ovom diskusijom. Bili su bataci s karabatacima, svezi, marinirani, samo da se bace na tiganj. Imali su savrsenu strukturu, ni zilavu ni kasastu, bas kako treba. Pri tome su bili oveci, mesnati, ali ne i masni.

E sad, ceneโ€ฆ Ne znam kako prosecan Spanac s platom oko 50 posto nizom od svedske to moze da plati. Ali mozda su cene takve samo ovde u Torrevieji gde su vise od polovine stanovnika stranci, plus turisti. Mozda tako nije u ostatku Spanije, ne znam.

1 hour ago, vilhelmina said:

U Spaniji je hrana prilicno dobra i kvalitetna, bar u poredjenju sa Svedskom gde prevladava plastika, mada bude i prijatnih iznenadjenja. Doduse retko, kao sto i u Spaniji moze da bude razocarenja. Tako da je moj zakljucak da je sansa da se jede prava hrana s ocekivanim ukusom i mirisom, daleko veca u Spaniji.

Jucer sam kupila piletinu, eksperimenta radi, bas ponukana ovom diskusijom. Bili su bataci s karabatacima, svezi, marinirani, samo da se bace na tiganj. Imali su savrsenu strukturu, ni zilavu ni kasastu, bas kako treba. Pri tome su bili oveci, mesnati, ali ne i masni.

E sad, ceneโ€ฆ Ne znam kako prosecan Spanac s platom oko 50 posto nizom od svedske to moze da plati. Ali mozda su cene takve samo ovde u Torrevieji gde su vise od polovine stanovnika stranci, plus turisti. Mozda tako nije u ostatku Spanije, ne znam.

Prosecan Spanac je 3x bogatiji od prosecnog Nemca ( koliko je od prosecnog Svedjanina ne znam jer u statistikamaย 

uvek bude Nemacka, Spanija, Italija i Francuska)

Prosecan je Spanac najbogatioji u EU jer jedno domacinstvo u Spaniji ima 285.000 evra, u Franncuskoj 230.000, a u Nemackoj

svega 51.000. Ova vrednost predstavlja imovinu, a imovina su nekretnine, automobili, pare u banci.

U italiji su vrednosti slicne spanskim. U Nemackoj ni polovina stanovnika nema sopstven stan, kucu ( zasto, kako ja i ne razumem,

ali nema veze), a u Italiji, Francuskoj, Spaniji ljudi imaju i stanove i u velikim gradovima, ali i na obalama koje izdaju pa takoย 

njihove mesecne zarade bivaju i trostruke.

ย 

Ja sam inace cesto u Francuskoj ( piletinu stvarno ne jedem pa ona i nema veze) i rekla bih da su te namirnice u medjuvremenu

svuda iste jer ako pogledas zemlju porekla vidis da je taj bezukusni paradajz uvek iz Spanije, isto vazi i za papriku, nesazrele jagode.

ย 

Ima, kako je Eddard napisao, bozanstvenih pijaca po Nemackoj i tu ima i od ptice mleko, tu se prodaju regionalni proizvodi

pa tako u junu ima tresnji koje su stvarno tresnje, kostaju osam evra, ali ja to platim jer mogu.

Ima i "individualnih" mesara koji se pojavljuju samo dva meseca pred Bozic i imaju raznorazne pihtije, sveze kobasice,

pastete, ali po samoposlugama toga nema.

ย 

I po samposlugama ima dobre piletine, kosta trostruko, ali je stvarno dobra i ukusna i coveku se cini da je kao ona

iz detinjstva kad se lepi za prsteโ™ฅ๏ธ

ย 

ย 

2 hours ago, Selina said:

Prosecan Spanac je 3x bogatiji od prosecnog Nemca

ย 

Ajd neki izvor za ovu, blago reฤeno, preteranu tvrdnju?ย 

ย 

GDP PPP per capita je u Nemaฤkoj za nekih 33% veฤ‡i nego u ล paniji.ย 

Edited by Eddard

Postoji na straniciย https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wealth_per_adult nekoliko vrsta statistika, sa linkovanim izvorima, pa se moลพe porediti. U svakom sluฤaju, ispada da je proseฤan Nemac bogatiji od proseฤnog ล panca, ali medijanski ล panac jeste bogatiji od medijanskog Nemca (naravno, ne tri puta), zbog veฤ‡ih imovinskih nejednakosti u Nemaฤkoj. Takoฤ‘e, relativno gledano, Nemci imaju viลกe para na raฤunu, a ล panci viลกe imovine i manje duga (to se vidi iz ove publikacije UBS Group).

• Thanks 1

41 minutes ago, Eddard said:

ย 

Ajd neki izvor za ovu, blago reฤeno, preteranu tvrdnju?ย 

ย 

GDP PPP per capita je u Nemaฤkoj za nekih 33% veฤ‡i nego u ล paniji.ย 

Ne radi se o GDP negoย  aj da kazem bogatstvu jednog prosecnog nemackog domacinstva koje zapravo nema nista.

ย 

Sve sto ovde pisem, sve je tacno, ali tebe mrzi da to proveris ( a jednostavno je, ukuckas u gugl) nego mene ovde prozivas

da ti dajem cudne podatke kojih paย  ima svuda i svakog dana u svim medijimima.

Ako treba mogu jos, nego necu, sve je dostupno svakome.

ย 

Die Vermรถgen der Deutschen sind im internationalen Vergleich besonders ungleich verteilt. Zudem besitzen die meisten Haushalte auch deutlich weniger, als etwa diejenigen in Frankreich, Spanien oder Italien. Das zeigen die Ergebnisse einer Umfrage derย Deutschen Bundesbankย unter gut 3500 Haushalten. Demnach betrรคgt das Nettovermรถgen - dazu zรคhlen unter anderem Geld, Immobilien und Autos abzรผglich der Schulden - im Durchschnitt 195.000 Euro. In Spanien liegt dieser Wert bei 285.000 Euro und in Frankreich bei 229.000 Euro. Die Masse der Deutschen kann von solchen Werten ohnehin nur trรคumen. Denn wegen der besonders ungleichen Verteilung verfรผgt ein typischer deutscher Haushalt nur รผber 51.400 Euro.ย 

ย 

Ovo je izvor iz FAZ.

ย 

ย 

1 minute ago, Smrtokapa said:

Postoji na straniciย https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wealth_per_adult nekoliko vrsta statistika, sa linkovanim izvorima, pa se moลพe porediti. U svakom sluฤaju, ispada da je proseฤan Nemac bogatiji od proseฤnog ล panca, ali medijanski ล panac jeste bogatiji od medijanskog Nemca (naravno, ne tri puta), zbog veฤ‡ih imovinskih nejednakosti u Nemaฤkoj. Takoฤ‘e, relativno gledano, Nemci imaju viลกe para na raฤunu, a ล panci viลกe imovine i manje duga (to se vidi iz ove publikacije UBS Group).

Te imovinske nejednakosti ranije i nisu bile nesto mnogo vazne, ali danas je tako da prosecan Spanac ili Italijan, Francuz

( kako kod Vilhelmine vidimo i Svedjanin) ima dve nekretnine, njegovo vlasnistvo pa jednu i izdaje, koliko tu para uzima, to

ne znamo, a nije ni vazno.

U pitanju je decenijska statistiฤka zabluda - iako moram da priznam da sam iznenaฤ‘en da je FAZ reลกio da objavi ovakvu raฤunicu bez ikakvog dodatnog konteksta. Takoฤ‘e, u pitanju je Household survey koji iako naลกiroko koriลกฤ‡en, ne predstavlja ni blizu realne slike imuฤ‡nosti "Nemaca, ล panaca, Francuza", veฤ‡ poredi tri razliฤita sistema, tri razliฤito rasporeฤ‘ene korpe i izvlaฤi prosek (tu se veฤ‡ kod mean brojke pravi drastiฤna razlika).

ย 

boeri%2520fig1.png?itok=b_5afVp-

ย 

Koliko je Household survey u Eurozoni validan u diskusiji "ฤiji stanovnici raspolaลพu sa viลกe imuฤ‡stva", dovoljno govori sledeฤ‡e:

ย 

Germany was in last place with โ‚ฌ51,400.

Italy and Spain were significantly above France with wealth equal to โ‚ฌ173,500 and โ‚ฌ182,700 respectively, compared to the French householdsโ€™ โ‚ฌ115,800.

ย 

Italija i ล panija su oฤite anomalije ovakvih analiza, koje su debunkovane joลก 2013 (odakle kaฤim grafikon i podatke).

ย 

edit: da, i Nemaฤka je velika anomalija ovih ispitivanja, ฤemu svedoฤi poslednje mesto od 15 drลพava Eurozone.

Edited by Charles De Ketelaere
  • Thanks 2

Nemacka je bogata, gradjani su siromasni, Italija i Francuska su siromasne ( prezaduzene), ali su gradjani imucni jer

imaju skoro svi od reda svioju nekretninu, a mnogo njih i neku kucicu, apartman na obali.

ย 

Nemacka je ( ovo je neka moja seljacka logika) bila totalno porusena, nasledjivanja nije bilo jer nije bilo nicega

za nasledjivanje i ljudi su nekako izgubili filing za sopstvenom nekretninom.

1 minute ago, Selina said:

Nemacka je bogata, gradjani su siromasni, Italija i Francuska su siromasne ( prezaduzene), ali su gradjani imucni jer

imaju skoro svi od reda svioju nekretninu, a mnogo njih i neku kucicu, apartman na obali.

ย 

Nemacka je ( ovo je neka moja seljacka logika) bila totalno porusena, nasledjivanja nije bilo jer nije bilo nicega

za nasledjivanje i ljudi su nekako izgubili filing za sopstvenom nekretninom.

ย 

Ta logika nije pogreลกna, ali istom bismo pre 15ak doลกli do Grฤke tj. Grka koji su imuฤ‡niji od ล vabe jer ฤ‘edova kuฤ‡a na Lefkadi. Relativna vrednost iste moลพe biti u komparaciji sa stabilnom menadลพerskom funkcijom u Ruhr valley, ali praktiฤna vrednost svega nekoliko godina kasnije je ta da je ล vabo menadลพer generisao 30k evra svojim radom, a Grk je kuฤ‡u na Lefkadi marketovao proseฤnom Srbinu kada je poฤelo sranje.

• Like 2

Statistika je kao stvorena za manipulisanje, zato je mediji i politicari cesto koriste kako im odgovara. Nagli skok cena nekretnina je verovatno doveo do brze akumulacije kapitala kod Spanaca koji su vlasnici istih. Koliko se secam oni su 2008me imali veliku krizu nekretnina, verovatno je veliki broj kupljen po povoljnim cenama. To je kao sto je svaki vlasnik udzerice u Londonu "bogat" covek. Poznanik je skoro nasledio garsonjeru od majke i cena je nekih 300K funti, a nije Kensington.

• Like 1

1 hour ago, Selina said:

ย 

Te imovinske nejednakosti ranije i nisu bile nesto mnogo vazne, ali danas je tako da prosecan Spanac ili Italijan, Francuz

( kako kod Vilhelmine vidimo i Svedjanin) ima dve nekretnine, njegovo vlasnistvo pa jednu i izdaje, koliko tu para uzima, to

ne znamo, a nije ni vazno.

Nerado se upustam u ovu raspravu, ali sta ti napravi od moje jednostavne konstatacije da je hrana kvalitetnija i ukusnija ovde gde moze zrela da stigne u prodavnicu nego negde gde se ocekuje da sazri po kamionima i magacinima, pa se to ne desiโ€ฆ

ย 

Spanci definitivno nisu bogati, a razlog njihovog dugog i rekla bih srecnog zivota je negde drugde. To s nekretninama je prilicno relativna stvar. Tvoj izvor pominje domacinstvo kao neki reper i onda se meni postavlja pitanje sta se pod tim podrazumeva. Za Svedsku znam: u 40 posto slucajeva to je jedna osoba, dakle single domacinstva, 24 posto parovi bez dece, 21 posto parovi s decom do 24 godine, 6 posto samohrani roditelj s decom i ostalih 9 posto drugi oblici domacinstva. U kojoj od ovih kategorija ocekujes da vrvi od nekretnina?

ย 

U zemljama juzne Evrope nije neobicno s vise generacija u istom domacinstvu i to nije samo zato sto tako vole nego cesto sto ne mogu drugacije. Sta mislis, zasto je od cele EU u Spaniji najniza stopa fertiliteta, samo 1,2 deteta po zeni u fertilnom dobu? Po onom sto vidim oko sebe, ne bih rekla da je zato sto ne vole decu, naprotiv. Jos manje je od predobrog zivota i previse nekretnina.

ย 

I na kraju, kad me vec pominjes, plus na osnovu mog primera izvlacis neke zakljucke, da te obavestim, da ne zivis u zabludi. Dolepotpisana ima nekretninu (tacnije, nekretninicu) u Spaniji, ali nema u Svedskoj.

• Like 3

2 minutes ago, vilhelmina said:

ย 

ย 

U zemljama juzne Evrope nije neobicno s vise generacija u istom domacinstvu i to nije samo zato sto tako vole nego cesto sto ne mogu drugacije. Sta mislis, zasto je od cele EU u Spaniji najniza stopa fertiliteta, samo 1,2 deteta po zeni u fertilnom dobu? Po onom sto vidim oko sebe, ne bih rekla da je zato sto ne vole decu, naprotiv. Jos manje je od predobrog zivota i previse nekretnina.

ย 

I na kraju, kad me vec pominjes, plus na osnovu mog primera izvlacis neke zakljucke, da te obavestim, da ne zivis u zabludi. Dolepotpisana ima nekretninu (tacnije, nekretninicu) u Spaniji, ali nema u Svedskoj.

Izvini sto sam bas tebe uzela u usta za ovu pricu koja i nema veze s tobom, Ucinilo mi se da si nekada pisala o kreditu za stan

u Svedskoj, nesto sam pobrkala.

ย 

Fertilitet je svuda po Evropi katastrofa i to od Lisabona do Urala, sta je razlog niko ne zna i svakako da deca ( jedno dete) nasledjuje

i nekretnine, ali i neka sitna i krupna bogatsva. Ja nisam nista nasledila, pretpostavljam ni ti, ali nikako nisam nezadovoljna.

12 minutes ago, DJORDJE said:

Statistika je kao stvorena za manipulisanje, zato je mediji i politicari cesto koriste kako im odgovara. Nagli skok cena nekretnina je verovatno doveo do brze akumulacije kapitala kod Spanaca koji su vlasnici istih. Koliko se secam oni su 2008me imali veliku krizu nekretnina, verovatno je veliki broj kupljen po povoljnim cenama. To je kao sto je svaki vlasnik udzerice u Londonu "bogat" covek. Poznanik je skoro nasledio garsonjeru od majke i cena je nekih 300K funti, a nije Kensington.

Vise nego tacno ovo za Spaniju i poznati balon nekretnina. Mnogi se se tada dokopali nekog stambenog prostora, ali su isto tako i ostali bez njih kad je zbog pogresne ekonomske politike i besomucne gradnje, taj balon pukao, a nezaposlenost otisla u nebesa. Odatle i najezda nas iz ostatka Evrope, da se ne lazemo. Jos bi to trajalo, ali mnoge od tih nekretnina su izgradjene bez gradjevinske dozvole, posebno na atraktivnim lokacijama, pa danas vlasnici za njih moraju da placaju porez i druge dazbine, ali ne mogu da ih prodaju ili legalno izdaju.ย 

• Like 1

33 minutes ago, Selina said:

Izvini sto sam bas tebe uzela u usta za ovu pricu koja i nema veze s tobom, Ucinilo mi se da si nekada pisala o kreditu za stan

u Svedskoj, nesto sam pobrkala.

ย 

Fertilitet je svuda po Evropi katastrofa i to od Lisabona do Urala, sta je razlog niko ne zna i svakako da deca ( jedno dete) nasledjuje

i nekretnine, ali i neka sitna i krupna bogatsva. Ja nisam nista nasledila, pretpostavljam ni ti, ali nikako nisam nezadovoljna.

Nisi pobrkala, bar ne mnogo. Pisala sam o svojoj dilemi da li da prvu i jedinu nekretninu u svom zivotu, jer nista nisam nasledila, kupim u Svedskoj, gde bi mi novac kojim sam raspolagala bio dovoljan samo kao ucesce za kredit, ili da tu istu sumu upotrebim da iskesiram stan u Spaniji. Odluka je pala na ovo drugo i ni trenutka se nisam pokajala.

Btw, prosecna cena kvadrata stana u Spaniji je oko 1500, u Svedskoj preko 4000 evra, tako da i to valjda nesto govori.

ย 

Edit: glupi spellcheck

Edited by vilhelmina
  • Love 1

10 minutes ago, vilhelmina said:

Nisi Porkalagatan, bar ne mnogo. Pisala sam o svojoj dilemi da li da prvu i jedinu nekretninu u svom zivotu, jer nista nisam nasledila, kupim u Svedskoj, gde bi mi novac kojim sam raspolagala bio dovoljan samo kao ucesce za kredit, ili da tu istu sumu upotrebim da iskesiram stan u Spaniji. Odluka je pala na ovo drugo i ni trenutka se nisam pokajala.

Btw, prosecna cena kvadrata stana u Spaniji je oko 1500, u Svedskoj preko 4000 evra, tako da i to valjda nesto govori.

Neces se nikada ni pokajati, zivot u velikim gradovima zanimljiv je i uzbudljiv mladjim ljudima, meni vise nije, meni je to sve

i naporno i ide mi na ziFce. A jos ako barem s jednog prozorceta imas pogled na more๐Ÿ˜ย Sta ces vise i gde ces dalje.

• Like 1