Jump to content

Kosarkaska reprezentacija Srbije


Mile1

Recommended Posts

Sinoc smo videli neke lepe stvari, pogotovo u napadu, koji je vec bio nivo iznad prethodne utakmice, pogotovo u segmentu saradnje Jokica sa ostatkom tima. Kao da im je neko preveo za ovih nekoliko dana njegove ideje sa klingonskog, pa je to izgledalo bolje. Kada budemo sastavili neke uigrane akcije i specijale, verujem da cemo dobiti mozda i sigurne poene u nekim prelomnim trenucima preko njegove kreacije, sto odavno nismo imali.

 

E sad, gde su bili problemi, osim vec utvrdjenih stvari na koje se ne bih osvrtao u ovom trenutku - niska postava. Imamo dosta problema kada je na terenu u odbrani. I rekao bih da to nema previse veze sa tim sto je Litvanija jedna od najjacih ekipa kada gledamo visoke igrace, imali smo problema i kada su oni igrali sa nizim igracima.

 

Odbrana na krilu je problematicna ko god da igra, Simon se najbolje snalazio u tom krpljenju. Dragan je i dalje bolji kao bek ili kao igrac koji pritiska onoga ko prenosi loptu nego kao igrac koji brani trojku u pozicionom napadu. Tesko prolazi kroz blokove, nije vise ni brz kao nekad, tako da ta prednost nije dovoljna da nadoknadi nedostatak visine i snage. To cemo morati da resimo sto pre, jer ima dosta ekipa koje to mogu da eksploatisu.

 

Zacudjujuce, rak rana, odnosno odbrana od pika, i u ovom delu priprema ne deluje toliko tragicno.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, dekkard said:

Ko je spreman da gura stvari pod tepih i da piše samo o igri (o kojoj btw SVI pišu) neka piše samo o tome, ko je kritički nastrojen, ne samo u sportu, pisaće o očiglednim stvarima pred kojima idolopoklonici zatvaraju oči.

Eto ga. Ako pisem samo o igri, ja sam idolopoklonik, nekriticki nastrojen ne samo u sportu nego i u zivotu. Mozda ni zenu ne bi trebao da volim nekriticki, kad ocigledno vise nema 23 godine, prosvijetlite me molim vas 🤯

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, McLeod said:

Odbrana na krilu je problematicna ko god da igra

Problematican je skok u odbrani i tu su igraci sa pozicije tri isto sigurno dijelom krivi, ali sto se same odbrane tice, nisu nas napunili sa krila toliko da bi se to potenciralo kao veca slabost.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Princeton said:

O Raduljuci je bilo bas sramotnih komentara, a odigrao je sasvim dobru partiju, ubacio par suteva sa poludistance, prikucao na asistenciju Jokica, odigrao i na niskom postu, proigrao fantasticno Bjelicu (sto ne mogu ni Bobi&Milutinov ni usnu), igrao sasvim korektnu timsku odbranu, borio se protiv NBA kalibra igraca i opet bruka od komentara.

 

Glede Raduljicine odbrane. Meni se čini da on odlično kapira sve kretnje, da ima dobru anticipaciju, i da je -- sad kad se stesao -- ipak pokretniji. To je omogućilo da svi čuvari izađu agresivnije na svoje protivnike, da se vrše bolje rotacije / udvajanja, te da se par puta iščačka lopta iz ruku protivnika i odradi kontra ili barem dobije hendikep situacija. U toj drugoj četvrtini, koja je bila maestralna, zaista smo sve vreme bili na lopti, retko i teško su stvarali višak. 

 

Sa Bobanom to nije moguće postići, on fizički nije u stanju ni da odglumi odbranu (što Raduljica čini). Bila koja petica koja ima kakav takav šut će moći da uzme gomilu otvorenih šuteva pored njega, a i ako izađe na šut -- jako se sporo vraća u reket.

 

Tako da za neku apsolutnu košarku, u kojoj se non stop pritiska protivnik, u kojoj se agresivno rotira / pomaže, a zatim trči u leđa protivniku, uz dosta protrčavanja. pasova i kretanja u napadu.. Boban nema nikakvu ulogu.

 

Bobi može da se koristi u specifičnim situacijama -- naročito kad nemamo dovoljno energije u bekovima, kad nas protivnik uspešno prebija, kada ima izrazitog teškaša (Mozgov), kad nas uvede u kontrolisane napade koji traju po 20+ sekundi, kada je moguće odmaći se protivničkom pleju...

 

Problem sa Raduljicom je taj što on može zaista samo da glumi odbranu, odnosno da bude na pravom mestu u pravo vreme i da omete / zbuni protivnika. Ima veliki problem da telom sačuva prostor (kako pri postovanju, tako pri građenju), ne obezbeđuje defanzivni skok, a verovatno ni sam ne veruje da više bilo kome može da lupi blokadu. Valanciunas i Sabonis su stvarno specimeni, pa je to onda još primetnije.

 

Malo me plaši to što je Jokić bio foul prone na ovim mečevima. Ne znam što je Milutinov bio juče na poštedi, ali mislim da je njemu (uz Vasu) potrebno najviše minuta kako bi osetio svoju ulogu.. i preneo igre iz tima u reprezentaciju.

 

Kad bih birao koja tri centra treba voditi -- Jokić + Milutinov kao osnova, i Bobi kao dodatak u zavisnosti od matchup-a.

 

Sa druge strane, možda Sale zna malo više o atmosferi, hijerarhiji, poštovanju obaveza.. od nas, pa ima i drugačiju viziju.

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, dekkard said:

Ko vam brani? Umesto da se kuka, samo se piše o onome što je svakom forumašu prioritet i to je to. Ko je spreman da gura stvari pod tepih i da piše samo o igri (o kojoj btw SVI pišu) neka piše samo o tome, ko je kritički nastrojen, ne samo u sportu, pisaće o očiglednim stvarima pred kojima idolopoklonici zatvaraju oči.
Prirodna selekcija će odlučiti koje su teme atraktivnije i one će biti dominantne na topicu.

 

 

Ko gura stvari pod tepih i koje su to stvari na koje se zatvaraju oci?

 

Ja prvi gotivim Saleta i sve sto radi sa repkom, ne klicem mu jer idole nemam, vec samo postujem uradjeno, ali sam spreman da ga zapljunem ali samo ako ima valjanih i argumentovanih razloga.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja ne mogu da vjerujem šta se piše ovih dana. Da li je moguće da neko sjedi ispred televizora, gleda pripremnu utakmicu reprezentacije, i bukvalno priželjkuje greške pojedinaca kako bi došao na forum da dokaže neku svoju poentu i dodatno opljune? Nevjerovatne stvari zaista. Ni klubaške teme nisu upadale u ovakvo blato i izazivale maltene gađenje prilikom čitanja, koliko ova tema u posljednje vrijeme, i to tema reprezentacije koja je sve samo ne neuspješna zadnjih 5 godina. Nenormalno.

 

@McLeod kako ti ne dosadi brate već jednom? Bukvalno 5 godina gaziš po Raduljici, koji te je bezbroj puta demantovao i nemaš namjeru da staneš. Jebote, namećete priču koja polako prelazi u istinu, da je čovjek na svim prethodnim takmičenjima upadao u tim preko neke veze i da nije opravdao povjerenje stručnog štaba. Govoriš o tome kako čovjek za 10 godina nema ozbiljnu utakmicu? Mislim da je to već radilo, par forumaša, ali izgleda da nije bilo dovoljno, treba izvaditi svaki meč Raduljice u eliminacionoj fazi na reprezentativnim takmičenjima u eri trenutnog selektora. Bukvalno je čovjek radio ono što svi očekuju od Bobija i svršavaju na tu opciju. Izuzetna efikasnost u nekih 20ak minuta, i ne baš dobra odbrana (mada je i ovo vrlo diskutabilno). I uopšte nije poenta što danas (možda) nije u stanju da odigra na tom nivou, je li toliki grijeh što selektor želi da to isproba na pripremnim utakmicama i vidi na čemu je? Zamislite, ima sa čovjekom fantastičnu saradnju i rezultate i želi još jednom da pokuša da izvuče nešto dobro iz toga, i to na pripremnom meču. Baš čudno i vrijedno pljuvanja. 🤐

 

I ovo pravljenje Shaqa od Bobija postaje baš onako iritantno. Bobi je kvalitetan košarkaš, i zasigurno ima dovoljno razloga da se nađe na spisku 12 igrača, ali nije nikakav nezamislivi dominator kojeg niko ne bi smio da se odrekne. Jer ako jeste onda u stručnim štabovima NBA ekipa sjede nevjerovatni amateri, kojima bi pola forumaša moglo da drži predavanje na temu košarke. Svi ga, a posebno oni koji ga koriste u cilju omalovažavanja Raduljice, gledamo kroz naočari MVPja Evrolige, a to se ipak nije desilo juče ili prije 3 mjeseca, već je ipak proteklo neko vrijeme i stvari se jednostavno mijenjaju. Jednostavno, imao je brutalnu sezonu u timu koji mu je bio podređen, svoju fizičku spremu doveo na fantastičan nivo i to sve zasluženo naplatio međutim vrijeme nije stalo tada, jer da tako funkcionišu stvari, danas ne bi razmišljali o tome koliko će i kako Bjelica da povuče, nego bismo jednostavno očekivali da imamo četvorku koja igra na nivou MVPja ELa.

 

Edited by Shonewizard
  • Like 13
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Godzo said:

Možda je mali off ali kako se ja ljudi moji plašim sudija. Ne u smislu da će nas nešto pokrasti već koliko će uticati na kvalitet same igre. Napreduju sve zemlje u košarci ali ipak organizovati ovako nešto bez tridesetak najboljih evropskih sudija...

Ovo.

Bojim se nekih nestrucnih sudija iz Portorika, Senegala, Venecuele i slicnih egzotika.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Beonegro said:

Problematican je skok u odbrani i tu su igraci sa pozicije tri isto sigurno dijelom krivi, ali sto se same odbrane tice, nisu nas napunili sa krila toliko da bi se to potenciralo kao veca slabost.

 

Nisu 1na1, pucali smo dosta u jurnjavi. Slazem se za skok. Sa druge strane, Lucic je prva trojka, a juce ga nije bilo, nece to tako izgledati na takmicarskim utakmicama, ali kada on nije na parketu imacemo problem.


Zato smatram da bi Simon trebalo da ide, neverovatan voljni momenat ima iako je odavno objektivno senka igraca koji je bio. I dalje ima zelju i siguran sam da ispostuje apsolutno svaki zadatak koji se stavi pred njega.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Samo treba obratiti paznju na trolovanje, a nek svako otvara temu koju hoce kao i uvek. Zato pravila i postoje ukoliko su dobro napisana - da se mogu primeniti na sve situacije, a ne da se uvode neki lex specijalisi. 

 

Komentarisi reprezentaciju - ok... ukoliko kontinuirano nameces jednu te istu tezu radi skretanja paznje na sebe, sto utice na obesmisljavanje i obeshrabrivanje diskusije o temi, tretirati kao trolovanje. Bez pardona za modove sa drugih tema, i njima primenjivati pravila kao i svakom drugom forumasu. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Shonewizard said:

Zamislite, ima sa čovjekom fantastičnu saradnju i rezultate i želi još jednom da pokuša da izvuče nešto dobro iz toga, i to na pripremnom meču.

Hvala, Shone, slazem se sa postom, taman sam hteo nesto slicno da napisem. Narocito ovaj citirani deo bih da podvucem jos jednom- Sale ima svoj nacin rada koji donosi rezultate i deo tog nacina je i Raduljica. Ja nemam dilemu da je Bobi bolji igrac ali Raduljica godinama opravdava poziv, jedan je od glavnih igrača. Donosio nam je medalje. Ako on bude putnik u Kinu, so be it. Saletova odluka, pa nek zivi sa posledicama. 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, mmajstor said:

Samo treba obratiti paznju na trolovanje, a nek svako otvara temu koju hoce kao i uvek. Zato pravila i postoje ukoliko su dobro napisana - da se mogu primeniti na sve situacije, a ne da se uvode neki lex specijalisi. 

 

Komentarisi reprezentaciju - ok... ukoliko kontinuirano nameces jednu te istu tezu radi skretanja paznje na sebe, sto utice na obesmisljavanje i obeshrabrivanje diskusije o temi, tretirati kao trolovanje. Bez pardona za modove sa drugih tema, i njima primenjivati pravila kao i svakom drugom forumasu. 

 

 



Samo vodi računa, ovo se odnosi i na pro-Sale ekipu.  da ne bude zabune :wink2:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, stefan81888 said:

Saletova odluka, pa nek zivi sa posledicama.

Jedan deo problema ove teme je sto se posledice pretpostavljaju i avansno komentarisu. Kad bude vreme da se svedu racuni apsolutno treba kriticki analizirati iz svih uglova situaciju ali trenutno su takve analize nista drugo nego dizanje tenzije. 

Edited by zoe Bg
  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Shonewizard said:

Ja ne mogu da vjerujem šta se piše ovih dana. Da li je moguće da neko sjedi ispred televizora, gleda pripremnu utakmicu reprezentacije, i bukvalno priželjkuje greške pojedinaca kako bi došao na forum da dokaže neku svoju poentu i dodatno opljune? Nevjerovatne stvari zaista. Ni klubaške teme nisu upadale u ovakvo blato i izazivale maltene gađenje prilikom čitanja, koliko ova tema u posljednje vrijeme, i to tema reprezentacije koja je sve samo ne neuspješna zadnjih 5 godina. Nenormalno.

 

@McLeod kako ti ne dosadi brate već jednom? Bukvalno 5 godina gaziš po Raduljici, koji te je bezbroj puta demantovao i nemaš namjeru da staneš. Jebote, namećete priču koja polako prelazi u istinu, da je čovjek na svim prethodnim takmičenjima upadao u tim preko neke veze i da nije opravdao povjerenje stručnog štaba. Govoriš o tome kako čovjek za 10 godina nema ozbiljnu utakmicu? Mislim da je to već radilo, par forumaša, ali izgleda da nije bilo dovoljno, treba izvaditi svaki meč Raduljice u eliminacionoj fazi na reprezentativnim takmičenjima u eri trenutnog selektora. Bukvalno je čovjek radio ono što svi očekuju od Bobija i svršavaju na tu opciju. Izuzetna efikasnost u nekih 20ak minuta, i ne baš dobra odbrana (mada je i ovo vrlo diskutabilno). I uopšte nije poenta što danas (možda) nije u stanju da odigra na tom nivou, je li toliki grijeh što selektor želi da to isproba na pripremnim utakmicama i vidi na čemu je? Zamislite, ima sa čovjekom fantastičnu saradnju i rezultate i želi još jednom da pokuša da izvuče nešto dobro iz toga, i to na pripremnom meču. Baš čudno i vrijedno pljuvanja. 🤐

 

I ovo pravljenje Shaqa od Bobija postaje baš onako iritantno. Bobi je kvalitetan košarkaš, i zasigurno ima dovoljno razloga da se nađe na spisku 12 igrača, ali nije nikakav nezamislivi dominator kojeg niko ne bi smio da se odrekne. Jer ako jeste onda u stručnim štabovima NBA ekipa sjede nevjerovatni amateri, kojima bi pola forumaša moglo da drži predavanje na temu košarke. Svi ga, a posebno oni koji ga koriste u cilju omalovažavanja Raduljice, gledamo kroz naočari MVPja Evrolige, a to se ipak nije desilo juče ili prije 3 mjeseca, već je ipak proteklo neko vrijeme i stvari se jednostavno mijenjaju. Jednostavno, imao je brutalnu sezonu u timu koji mu je bio podređen, svoju fizičku spremu doveo na fantastičan nivo i to sve zasluženo naplatio međutim vrijeme nije stalo tada, jer da tako funkcionišu stvari, danas ne bi razmišljali o tome koliko će i kako Bjelica da povuče, nego bi smo jednostavno očekivali da imamo četvorku koja igra na nivou MVPja ELa.

 

 

Sve bi to bilo okej da Raduljica ne igra ubedjivo najbolje (i jedine, verovatno) utakmice u dresu reprezentacije, a sada je jasno da je njegovo vreme proslo. Iako naravno, kao sto ti meni prebacujes za Bobija, ja tebi mogu da prebacim za Raduljicu - nista to nije bilo spektakularno zbog cega bi zasluzio kredit i automatsko mesto u timu. Jer ima i do toga ko mu je bio konkurencija recimo na prvenstvu koje je odigrao najbolje, a ko mu je sad. Isto kao sto se vremena menjaju i za recimo Nedovica, Micica smo svi prezalili maltene na proslom prvenstvu, a on eksplodirao ove godine, nije isti igrac, treba da postane nosilac sad i na selektoru je da odradi tu tranziciju.

 

A sto se Bobija tice, u pravu si, proteklo je neko vreme od kako je Bobi bio MVP Evrolige.

 

Problemcic u tome je sto je Boban danas bolji igrac nego sto je bio tada, i to ne malo bolji igrac, on je izuzetno napredovao u NBA. Dok je Raduljica prazna ljustura.

 

Ali nemam ja problem sa tim da neko misli da je Raduljica i dalje upotrebljiv igrac. Imam problem sa skakanjem na opravdano kritikovanje i njega i selektora za odluke koje prave.

 

I da smo osvojili 5 zlata sa Djordjevicem, to ga ne abolira od kritike za neke stvari. I tu ima toliko duplih arsina koji se ne mogu objasniti nikako drugacije nego nekim stepenom idolopoklonstva zato sto u drugim sportovima, pa i klubovima, neki od najvecih cuvara vatre se isticu kritikama koje su mnogo zesce nego ove zbog kojih vi kukate da je tema necitljiva.

Edited by McLeod
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, McLeod said:

 

Da je Sale malo studioznije prisao problemu, Boban uopste ne bi bio centar za ultra limitirano minuta, vec centar za 15-20 minuta. Treci centar, za specijale i eventualno odbranu bi bio Milutinov, a Raduljica bi gledao prvenstvo na kaucu kod Raska posto su njih dvojica otprilike podjednako udaljeni od konkurenata na svojoj poziciji u ovom trenutku.

 

Posto nije studioznije prisao problemu, pa je cak i stvorio dodatne odstranjivanjem clana prve petorke koji se u proslosti dokazao kao glue guy, a tek bi bio znacajan sada sa ovakvim Jokicem, onda pretpostavljam da nam treba kristalna kugla da predvidimo ko ce u realnosti biti najkorisniji za Nacionalea.

 

No, ne treba nam kristalna kugla da znamo da jednog od trojke Bircevic, Marjanovic, Raduljica gleda kroz lupu i pedantno stiklira najmanje greske koje pravi, dok mu miljenik igra po 20 minuta na terenu i apsolutno unistava sve sto dotakne i u napadu i u odbrani.

Ovo boldovano moze da se odnosi i na Bircu i na Braduljicu. A i dalje mislim da je Bircevic pogubniji po tim, jer je Raduljica van forme, a ovo sto daje Bircevic je njegov apsolutni plafon. On bolje ne ume i ne moze. Ergo, Raduljica gore od ovoga ne moze igrati. Bircevic moze, itekako.

Edited by Casaubon
Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, Beonegro said:

Jedino sto mene iznenadjuje kod Jokica je koliko je on na ovom nivou gdje je atletika za stepenik, dva ili tri ispod NBA zapravo kompetentan odbrambeni igrac, pa mozda i koliko se sinoc iscimao na toj strani terena.

Ovo te ne bi trebalo iznenadjivati,on je kompetentan i na Nba nivou samo sto ljudi koji ne gledaju imaju predubjedjenje da je on los defanzivac sto apsolutno nije tacno,druga je stvar sto on ima vazniju ulogu u drugom segmentu igre i sto se citava igra Denvera zasniva na njemu,pa malo skripi kod zastite obruca,ali napredak u odbrani je ocigledan i bice sve bolji.Evo jedna zanimljivost.Of players with 25-plus games inclutch situations, Jokic leads the league with a defensive rating of just 89.5.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...