Jump to content

Izbori 2022


Div

Izbori 2022  

135 members have voted

  1. 1. Za koga ćete glasati na predstojećim parlamentarnim izborima 2022 (anonimna anketa):

    • Zajedno možemo sve - Aleksandar Vučić
      5
    • Premijer Srbije - Ivica Dačić
      1
    • SRS - Dr. Vojislav Šešelj
      1
    • Ujedninjeni za pobedu Srbije (SSP, NS, DUVM - VMDK, & co.) - Marinika Tepić
      81
    • Nada za Srbiju (Nada, NDA, DSS, Monarhisti) - Dr. Miloš Jovanović
      3
    • Srpska stranka Zavetnici - Milica Đurđević Stamenkovski
      1
    • Moramo, Akcija, Ekološki ustanak, Ne Davimo Beograd - Ćuta i Nebojša Zelenović
      28
    • DJB, ZS, ŽZS - Suverenisti
      1
    • Srpski pokret Dveri, POKS, Patriotski blok - Boško Obradović
      0
    • Ajmo ljudi, SDS, NS & co. - Boris Tadić
      1
    • Neka od ostalih lista
      2
    • Izaći ću, ali ću poništiti listić
      1
    • Neću izaći na izbore
      10


Recommended Posts

1 minute ago, Brian Setzer said:

 

Pa ako bude 55-55, šta ćemo onda?

vec je 55 55, o tome i pricaju..valjda

Just now, fillam said:

 

Papir-kamen-makaze na 3 dobijene.

ma jok, eci peci pec..

Edited by Harmonika
Link to comment
Share on other sites

Sad ce Vucic opet da ih prevede zedne preko vode. Sutra ce da kenja o napadima na sebe kako niko nema principe kako hoce ekstremni levicari i desnicari da prave vlast zajedno, pa dobro, kazu kradja, hoce ponavljanje izbora, evo ja javno pozivam institucije da rade svoj posao evo zapisnici neka dokazu, a svaki glas ce se evidentirati i sve gde je bilo nepravilnosti ce se ponoviti. I onda to da se razvlaci 10 dana u kojima ce on da zaredja po televizijama i pali ove debile da mu odgovaraju i svadjaju se medjusobno, onda ce da ponovi izbore, mobilizuje svoje, dok ce opozicioni biraci vecim delom da apstiniraju i tako ih izjebe i napravi vlast. I tako i treba kad su idioti

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Brian Setzer said:

Pa jedino nove "fantome" da dovuče za dve nedelje, on je sve što je mog'o izveo na izbore.

 

Što bi opozicioni glasači apstinirali kad su baš blizu cilja?

Razocarase s emnogi..ikreno, ponavljanje u BG i djene, djene, ponavljanje u Srbiji vec u ovoj godini, koliko god da sam za to da se skine na svaki nacin SNS, ne znam koliko bi to biod obar recept..nprotiv, mislim d  bi bio jaci nego ikad..

Link to comment
Share on other sites

Just now, Harmonika said:

Razocarase s emnogi..ikreno, ponavljanje u BG i djene, djene, ponavljanje u Srbiji vec u ovoj godini, koliko god da sam za to da se skine na svaki nacin SNS, ne znam koliko bi to biod obar recept..nprotiv, mislim d  bi bio jaci nego ikad..

 

Izvini, a ko se to razočarao i čime?

 

Deceniju čitavu nas bukvalno hebu u zdrav razum.

 

Druga je stvar (ono što, jelte nervira) da su očigledno neophodni desničarski glasovi da ga nekako pobedimo.

 

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Perkos2 said:

Ma pritisnut će  nekog da priđe crveno-crnoj grupi. Napašće žestoko desničare a bukvalno svakom će ponuditi saradnju. Ja u politiačare odavno nemam poverenja tako da me ništa neće iznenaditi

sa desnicarima ne sme da formira vlastt..

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Perkos2 said:

Videćemo onda ko će da bude"vuk branković"

 

nemojte ljudi (odo ja suprotno od ajmo ljudi) odmah o razocarenju, trci se maraton. nije valjda opozicono biracko telo takvo, pa sto rece covek iznad odavno nismo bili blize. a uostalom, znate da onaj sve cita, pa ako vas vidi ima sutra da ponudi saradnju opozicionoj stranci (necu da kazem kome, prezime mu se rimuje sa 'žilas') u parlamentu a istovremeno da najavi ponavljanje u gradu. izbaci ivicu i maricu desnicu, a posvadja opoziciju. mislim, verovatno nece, nego da sacekamo pre nego krenemo da lovimo disidente.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Harmonika said:

vec je 55 55, o tome i pricaju..

Ne znam samo odakle ovo - ni opozicija ni CRTA, CESID ili GIK nisu objavili rezultate koji potvrđuju takav odnos. Nije mi jasno zašto opozicija ne objavi te najnovije rezultate? Mislim da je poslednji info koji sam video bio sa obrađenih 96% glasova. Gde je presek sa nekih 99% npr.?

Link to comment
Share on other sites

Da budemo realni opozicija na dan izbora nije qrca uradila da spreci neku kradju. Da budem iskren nisu zasluzili ni Beograd jer su jalovi i nikakvi. Ako dobiju BG to je zato sto je neko od preko tako rekao. snsu bg verovatno nema ni 25% podrske a i tosu uspeli da sjebu. Nema sanse da bi imvucic dao BG samo od sebe..

 

Neka nova lica,stara moraju u zaborav hebo ih taj desnicarski stav koji su probali nametnuti..

Link to comment
Share on other sites

Quote

Građani plaćaju kampanju više od 15 miliona evra
 

Novac građana za izbore

Kampanja za objedinjene predsedničke i parlamentarne izbore 2022, rekordna je prema sumi novca koji su građani Srbije platili da bi ih partije ubedile da glasaju upravo za njihove liste i kandidate. Ukupni nivo budžetskih izdvajanja, koju je većina stranaka vodila objedinjeno za obe vrste izbora tokom 6 i po nedelja, ove godine je 15,7 miliona evra. Više nego izdašno budžetsko finansiranje će imati dve posledice – kampanja će u zbiru biti skuplja i učesnici će za nju u manjoj meri koristiti druge izvore prihoda, kao što su prenošenje novca dobijenog za finansiranje redovnog rada sa stalnog stranačkog računa, prave ili fingirane donacije građana i bankarski krediti.

Koliko ko dobija iz budžeta?

Prema do sada objavljenim rezultatima, SNS će iz budžeta, za pokrivanje troškova, dobiti više od osam miliona evra, Ujedinjeni za pobedu Srbije oko 1,3, SPS oko 820.000 evra, a preostale opozicione stranke koje su prešle cenzus između 768.000 i 869.000.

koliko_ko_dobija.JPG

S obzirom na do sada dostupne podatke i procene u vezi sa izbornim troškovima, utisak je da će nakon ovih izbora, a pre isteka roka od 30 dana za podnošenje konačnog finansijskog izveštaja, veći broj učesnika pokušavati da utroši sav novac na koji su stekli pravo iz budžeta (ukoliko ne žele da deo tih sredstava vrate), nego što će biti onih koji će brinuti kako pronađu legalne izvore finansiranja za sve nastale troškove.

Troškovi kampanje – TV, društvene mreže, bilbordi

Na ovim izborima je nastavljen trend pojačanog prisustva kampanje putem društvenih mreža i na internetu. Drugi vidovi oglašavanja se i dalje koriste u značajnom obimu, naročito bilbordi. S druge strane, smanjen je broj masovnih okupljanja (u odnosu na izbore pre pandemije), kao i dostavljanje i postavljanje klasičnog promotivnog materijala (plakati, leci).

TV oglašavanje je tradicionalno ubedljivo najveći generator troškova kampanje, u kojima učestvuje sa približno polovinom prijavljenih rashoda. Čini se da ni ovi izbori nisu u tom pogledu bili značajno drugačiji.  

tv_ogla%C5%A1avanje.jpg

Prema proceni TS, koja je zasnovana na objavljenim cenovnicima i popustima nacionalnih TV stanica i glavnih kablovskih emitera, ukupna vrednost nedavno završene kampanje na televizijama, za republičke i beogradske izbore, dosegla je blizu 7 miliona evra. SNS je ostvarila izrazitu dominaciju kod ovog vida oglašavanja, sa oko 60% ukupnih troškova. Vrednost predsedničke i parlamentarne izborne kampanje (koja je počela dve nedelje ranije) bila je približno jednaka – oko 3,2 miliona evra.

U prva tri meseca ove godine, što obuhvata i „kampanju pre kampanje“ koju su mnogi učesnici vodili, ali ne obuhvata prva tri aprilska dana, registrovano je oko 400 hiljada evra troška političkog oglašavanja u Srbiji na Fejsbuku. Polovina te sume se odnosi na razne naloge iza kojih otvoreno stoji Srpska napredna stranka. Zanimljivo je da je sledeća po redu SVM sa oko 32 hiljade evra plaćenih oglasa. Takođe, na ovoj društvenoj mreži su veoma aktivne bile Dveri, koalicija Moramo, a nešto manje UPS, NADA i Suverenisti. Političku kampanju su vodili i subjekti čiji stranački profil nije bio jasno označen, u vrednosti od preko 35 hiljada evra. Ovi oglasi su uglavnom bili usmereni na promociju rezultata gradskih vlasti u Beogradu ili su predstavljali kampanju protiv opozicionih stranaka. Kontrola ovih neregistrovanih učesnika kampanje nije adekvatno obezbeđena niti zakonski uređena.

Dosadašnja analiza podataka koje smo prikupili u okviru monitoringa ukazuje na značajan porast troškova bilborda. Naime, u posmatranom uzorku za Beograd, ukupan broj bilborda je povećan za 90% u odnosu na kampanju od pre dve godine. Kada je reč o broju oglasa političke prirode, oni su na posmatranom uzorku povećani za čak 170% u odnosu na 2020. Na to je očigledno veoma uticala činjenica da su uporedo sa republičkim održani i izbori u prestonici, jer u drugim gradovima gde smo radili monitoring (Niš, Novi Sad, Novi Pazar), nije došlo do povećanja u tom obimu.

Prijave nepravilnosti

Transparentnost je Agenciji za borbu protiv korupcije podnela četiri prijave zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Agencija je uložila dosta inventivnosti da ne pruži odgovore ili da odgovori na ono što nije bio predmet prijave. U nekoliko slučajeva, Agencija nije dostavila rešenje, već samo obaveštenje, zbog čega smo podneli tužbu Upravnom sudu i pritužbu Zaštitniku građana. Prijave su se odnosile na korišćenje jednog od zvaničnih tviter naloga predsednika Republike za promociju političke stranke, promociju predizborne brošure SNS uz zvanične oznake predsednika Republike, korišćenje veb-stranica ministarstava za izjave koje idu u prilog ili na štetu kandidata na predsedničkim izborima.

Preliminarni finansijski izveštaji stranaka

Uvođenje obaveze podnošenja preliminarnih izveštaja o finansiranju kampanje unekoliko je povećalo transparentnost, ali na način koji ne ostvaruje željeni cilj i koji može voditi pogrešnim zaključcima. Umesto da građani dobiju uvid u cenu kampanje pre odlučivanja na izborima, većina izveštaja je postala javno dostupna tek popodne poslednjeg dana pred nastupanje izborne tišine, tako da je svaka ozbiljna analiza ili diskusija o njima bila nemoguća. Izveštaji prikazuju stanje finansija sa presekom na 15 dana pred izbore, do kada je plaćen relativno mali deo troškova – prema procenama TS u ovim izveštajima se mogu naći podaci tek za oko 15% troškova kampanje koji će na kraju biti prijavljeni.

Očigledno je da su stranke koristile različitu metodologiju prilikom prikazivanja podataka u preliminarnim izveštajima, prilikom prijavljivanja obaveza koje se plaćaju odloženo, tako da ovi izveštaji mogu dovesti do pogrešnih zaključaka o ceni kampanje (npr. da je kampanja SNS i SPS bila gotovo jednake vrednosti ili da je na TV oglase potrošeno samo 16% novca, iako je stvarni iznos oko 50%). Pet učesnika republičkih izbora izveštaje uopšte nije podnelo (kandidat Miša Vacić i četiri manjinske izborne liste), za šta su propisane novčane kazne.

https://www.transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/saoptenja/12257-gradjani-placaju-kampanju-vise-od-15-miliona-evra

Nedostaje ovde informacija da je recimo Pink najviše zaradio, 2,7 miliona 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Harmonika said:

sa desnicarima ne sme da formira vlastt..

Izgleda da kod nas i ne postoji normalna desnica, u smislu neceg slicnog konzervativcima u UK, republikancima u USA ili CDU u Nemackoj.  Vucic bi hteo da zauzme bas taj prostor, ali za to je, pored mnogih drugih vrlina,  potrebno  da se bude normalan i da se voli svoja zemlja malo vise od vlasti, a to je bas daleko od SNS-a.  Dakle kod nas ne postoji desni centar koji vidi Srbiju na zapadu. To je nasa presuda i nasa sudbina, (malo poduprta jednom sluzbom, koja jos od pocetka proslog veka, iako sa razlicitim ljudima i sa raznolikim mantrama, sprovodi anticivilizacijsku misiju u Srbiji).  Kad vidimo kakve se kreature ovde predstavljaju desnicarima,  pa ih uporedimo sa  M.Tacer, R.Reganom, Merkelovom, onda je sasvim jasno zasto ne mozemo da izadjemo iz mraka.  

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Mama_mia said:

pa si s razlogom mislio da je i on u izbornoj trci - ali nije, nema tu sta da se trazi jer ta ldp politika nikako da krene u korak

sa pozeljnim proruskim trendovima od kojih jedino spasava samo neko sa neutralnim proruskim ambicijama.

 

Ukratko, ldp kao pogubna politicka pojava u srb je iskorenjena sto je pozdravila i zavetnica i vacic i boskic kao i mnogobrojni drugi,

a bas je to bezveze jer ldp takvima nikako ne moze da preotme glasove i namakne ih sebi.

Ali zašto pričaš ovakve stvari? Nije problem u Čedi, problem je u narodu? Ovi izbori su upravo pokazali da Srbiji nedostaje liberalna/leva opcija i da ona i te kako može da prikupi glasače. Da se razumemo, ni Čeda nije imao više od 5-6% u najboljim danima, ali rezultat koji je imala koalicija Moramo je od prilike ono što bi LDP mogao da dobije na izborima, ako ne i mnogo više, samo da Čeda nije uprskao stvar, počevši od razbijanja sopstevene partije, pa nadalje. 

Nema liberalne opcije, gde se lider postavlja iznad svega, i gde su interesi lidera, ujedno i interesi partije/pokreta. Kada jednom ljudi budu svjatili da je do lidera, a ne do naroda, onda će i ta opcija imati budućnost, a ja imam zaisa veru i nadu da će to bi upravo ljudi oko koalcije Moramo.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 4/6/2022 at 9:06 AM, freethrow said:

Koji problem? Jedinih 12 godina koliko toliko pristojnog društva u poslednjih 34 godine? Izlazak iz sankcija, srušene zemlje, ratova?

 

Nikako da odgovorim na ovo. Pa dobro, ti vidiš njih kao nešto očigledno pozitivno, ja ne mogu i ne želim da ti menjam nazor, samo uvek ću smatrati da ne treba nešto uzdizati jer je bilo manje zlo u istorijskom kontekstu. 

 

Quote

Ponavljam: Velja Ilić, Momčilo Perišić, Vuk Obradović, Nebojša Čović, Dušan Mihajlović, Dragan Veselinov, Dragan Milosavljević, Jožef Kasa, Branislav Kovačević, Mile Isakov. Ne vidim da su današnji izvođači moronskih političkih radova nešto gori od pređašnjih, a pogotovo da su manje fleksibilni...

 

Opet, to što su pređašnji moroni veći od današnjih, ne znači da bih ove pustila da vršljaju.

 

Quote

Ovo nisam shvatio.

 

Htela sam da kažem da demokratske vrednosti nisu cilj same po sebi. Prvo jer je to suviše apstraktno, drugo jer u ovoj državi ima dosta ljudi koji ih poštuju, ali ima onih koji ih ne poznaju, nije im to blisko itd. Mislim da ti ljudi, kapiram da ih ima i ovde na forumu, treba da iskoriste svoja saznanja i pokažu drugima šta to apstraktno treba da predstavlja u praksi. Cilj treba da nam bude država koja je funkcionalna i (s obzirom na trenutnu situaciju) primamljivija za život. A sva znanja koja smo mi do sada usvojili, vrednosti, uverenja (nadamo se uglavnom pozitivna 🙂 ) treba da nam posluže više kao sredstvo. Ovo sada pišem u kontekstu politike, jer je ljudima jako bitno da se tu bude konkretan a mnogo toga izgovorenog u politici često zvuči kao floskula. Pre nego što kažeš "ali nije tako" - znam, nije meni, tebi ili nekom trećem no verujem da se pre treba u kampanji obratiti ljudima koji bi to tako mogli shvatiti i sprečiti to, nego posle pisati statuse na TW i FB o tome kako je glasala krezuba, neobrazovana i siromašna Srbija.  Nadam se da sam ovim pojasnila šta sam inicijalno želela da kažem. 🙃

 

On 4/6/2022 at 9:06 AM, freethrow said:

Ponovo, teško je imati bilo kakvu realnu i profilisanu političku opciju u državi u kojoj se vrše politička ubistva, prebijanja, mafija itd. Jako, jako teško. Što se tiče nekog elitizma, leve obale Dunava i ostalih stvari, ovde pričamo manje više o situaciji u kojoj opozicija ima sličan zadatak kao vozač autobusa psihijatrijske ustanove kojem su greškom pobegli pacijenti i rastrčali se po gradu. Sada ih treba pokupiti, ali imajući u vidu da ne odgovaraju na racionalne poruke.

 

Bold: Razumem da to jeste teško, ali ubistava i mafije je bilo uvek na političkoj sceni. Možda nam se samo nisu otvoreno hvalisali. Ne vidim na koji način to abolira opoziciju od njihovih ličnih debilizama, loših odluka i pogrešne taktike.

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Don Juan said:

Ali zašto pričaš ovakve stvari? Nije problem u Čedi, problem je u narodu? Ovi izbori su upravo pokazali da Srbiji nedostaje liberalna/leva opcija i da ona i te kako može da prikupi glasače. Da se razumemo, ni Čeda nije imao više od 5-6% u najboljim danima, ali rezultat koji je imala koalicija Moramo je od prilike ono što bi LDP mogao da dobije na izborima, ako ne i mnogo više, samo da Čeda nije uprskao stvar, počevši od razbijanja sopstevene partije, pa nadalje. 

Nema liberalne opcije, gde se lider postavlja iznad svega, i gde su interesi lidera, ujedno i interesi partije/pokreta. Kada jednom ljudi budu svjatili da je do lidera, a ne do naroda, onda će i ta opcija imati budućnost, a ja imam zaisa veru i nadu da će to bi upravo ljudi oko koalcije Moramo.

 

Not sure da li smatraš da je Moramo neka leva opcija, ali ipak... Liberalna opcija nam ne nedostaje - to jeste Moramo, ali nam leva opcija nedostaje jer oni to nikako nisu. 

Link to comment
Share on other sites

  • A sad unpinned this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...