Jump to content

displejnejm

Član foruma
  • Posts

    817
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

displejnejm's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

  • Posting Machine
  • Very Popular
  • Dedicated
  • Reacting Well
  • First Post

Recent Badges

1.4k

Reputation

  1. U stvari si ti pravi propagandista koji se ne osvrće na istinu i podmeće dezinformacije konstantno. Npr. Hamas ne postoji 70 godina, već duplo manje - 35. Drugo, ne znam čemu uplitanje Ukrajine i nekog zločinca iz 2. rata. Ovde imamo aktuelni kabinet i njegov program. Ako dobro sledim putanju tvojih misli, smešno je i što je Mladić osuđen za genocid u Srebrenici, jer se samo borio protiv muslimanskih ekstremista, gde je glavni sponzor takođe bio Iran. "The Iranian Ministry of Intelligence-supported mujahideen units trained selected Bosnian army units.[4] The Hezbollah (Lebanese Shia), supported by Iran, also sent fighters to the war.[5] In 1992, Iran with the help of Turkey smuggled arms to the Bosnian Muslims.[6] Reports of "hundreds of tons of weapons" shipped from Iran over a period of months appeared in the media in early 1995.[7] Iranian arms were shipped through Croatia.[8] Robert Baer, a CIA agent stationed in Sarajevo during the war, later claimed that "In Sarajevo, the Bosnian Muslim government is a client of the Iranians . . . If it's a choice between the CIA and the Iranians, they'll take the Iranians any day." " https://en.m.wikipedia.org/wiki/Foreign_support_in_the_Bosnian_War
  2. Gaza apsolutno ima veze sa Zapadnom Obalom jer je deo iste države Palestine. Napad je potekao iz Gaze, ali mislim da je razlog napada prvenstveno Zapadna Obala. Evo izvoda iz koalicionog sporazuma ekstremno desničarske vlade koja je došla na vlast u Izraelu: "Further clues to how Netanyahu and his partners will govern are apparent in the coalition agreement that sets out the new government’s guidelines. Though it is not legally binding, it states plainly its ideology: “The Jewish people have an exclusive and inalienable right over all areas of the Land of Israel. The government will promote and develop the settlement of all parts of the Land of Israel — in the Galilee, the Negev, the Golan and Judea and Samaria,” the latter referring to the occupied West Bank." https://www.vox.com/world/2023/1/20/23561464/israel-new-right-wing-government-extreme-protests-netanyahu-biden-ben-gvir Inače, Ben Gvir je fašista prema poznatom izraelskom listu Haaretz: https://www.haaretz.com/israel-news/2023-06-11/ty-article/.highlight/israels-inept-fascists-why-netanyahu-is-revelling-in-ben-gvirs-failure/00000188-ab64-db59-a19a-ff6f803a0000 Možda ovi planovi nove vlade imaju veze sa terorističkim napadima Hamasa? Da, ovaj član vlade Gvir je i rasista, paz'te ovu izjavu: "My right, my wife's, my children's, to roam the roads of Judea and Samaria are more important than the right of movement of the Arabs".
  3. "Area C forms a contiguous territory on 61% of the West Bank, and is administered solely by Israel via the Judea and Samaria Area administration. As of 2015, it is home to 150,000 Palestinians[3] in 532 residential areas, and roughly 400,000 Israelis[4] in 135 settlements and more than 100 unrecognized outposts." Dakle, drže 61% Zapadne Obale i nastavljaju da naseljavaju Jevreje tamo i dan danas i usput proteruju Arape iz novih naselja. Evo ovde Jevrejin lepo priznaje da krade tuđu imovinu:
  4. Ahaaaa, znači samo demokratske države, tj. države u kojima je sistem koji Amerikanci definišu kao demokratski, imaju pravo da odlučuju o svojoj sudbini sami, svima ostalima kapu treba da kroji upravo Amerika. Zanimljiv svetonazor zaista.
  5. Realno, Izrael je postao reinkarnacija nacističke Nemačke - pretvorili su se u zlo od kojeg su stradali. Naravno, u dosta ublaženoj formi, jer ipak je 21. vek. Ovo ne znači da su Palestinci nevine žrtve, niti da je Hamas sastavljen od pozitivaca koji samo hoće da oslobode svoju zemlju. Inače, manje je poznato da su se ekstremisti pojavili tek nakon što niz godina (decenija) Izrael nije želeo da napravi bilo kakve ustupke. Dakle, ekstremizam je nastao kao posledica beznađa. Moje mišljenje u ovom trenutku je da je jedina nada za rešenje tamošnje situacije po principu Gaza + čitava Zapadna Obala postaju nezavisna država Palestina i Izrael povlači sve ilegalne doseljenike nazad u Izrael. Da bi se ovo desilo, SAD bi morale da mnogo smanje podršku Izraelu, jer ta država će prihvatiti neko realno rešenje tek ako shvati da nije svemoćni tiranin i da postoji mogućnost da im neko nogom stane za vrat.
  6. Kako komentarišeš američku pretnju ratom ako SSSR ne povuče nuklearne projektile iz SUVERENE države Kube koja je donela odluku da prihvati iste. Zašto Amerika nije poštovala u ovom slučaju pravo svake nezavisne države da se priključi savezu kojem želi da pripada i da rasporedi kako projektile, tako ako treba i sovjetske trupe na svojoj teritoriji? Valjda su i oni imali pravo da organizuju svoju državu kako god žele? 🤔
  7. Izrael već gotovo 20 godina drži pod blokadom Gazu, i to kako kopnene granice, tako i more, kontrolišu vazdušni prostor. Praktično 2.2 miliona ljudi žive permanentno u konc logoru čija je veličina dosta manja od beogradske opštine Palilula. Izrael odlučuje šta može proći blokadu, pa tako zabranjuju iz nepoznatih razloga uvoz invalidskih kolica, makarona, pilića itd., kako im dune. Razmišljam kako bi jedan prosečan Evropljanin reagovao u toj situaciji. Inače, u vezi sa ovim iznad, posebno https://www.amnesty.org/en/location/middle-east-and-north-africa/israel-and-occupied-palestinian-territories/report-israel-and-occupied-palestinian-territories/ Mali izvod: Israel’s continuing oppressive and discriminatory system of governing Palestinians in Israel and the Occupied Palestinian Territories (OPT) constituted a system of apartheid, and Israeli officials committed the crime of apartheid under international law. Israeli forces launched a three-day offensive on the occupied Gaza Strip in August during which they committed apparent war crimes. Ovako često prolaze hrišćani u Izraelu, tako da sam siguran da muslimani imaju daleko bolji tretman:
  8. Malo cepidlačiš, znaš i sam da Hamas nije ni približno nekom našem SPS ili SRS koji su nas uvalili u ratove. To što je negde bila neka zastava, ne može da se meri sa fanatizmom islamskih militanata i čitavom filozofijom/ideologijom Hamasa. Ali dobro, da se vratimo temi. Koje su šanse da ovo preraste u širi konflikt? Da li je Iran umešao prste? Šta će Hezbolah odlučiti? Trenutno mi deluje da niko ne želi otvoreno protiv Izraela jer su prejaki vojno zahvaljujući glavnom sponzoru.
  9. Sad vidim edit. Koliko god ne volim što sam Srbin jer smo izrazito glup i proklet narod, ovo u Palestini nije ni približno slično našoj situaciji. Najpre, ne mora se biti vernik, dovoljno je da si rođen kao pravoslavac, i onda si pravi Binsr (barem prema SPC). Drugo, realan uticaj religije/vere je prilično nebitan kod nas, uglavnom se praktikovanje pravoslavnog hrišćanstva svodi na krsnu slavu, paljenje sveća za pokojnike i sl. Najzad, ni u jednom ratu se nije išlo u boj sa pokličima "Za Hrista" ili "Za Svetog Slavu" jer jednostavno nismo preterano religiozni. Grci su npr. mnogo religiozniji od nas u proseku, mislim i Irci, Poljaci definitivno... Nikada nismo imali vodeću političku organizaciju (vladajuću) kojoj bi ime bilo nešto što bi bilo pandan Hamasu (skraćeno od "Islamski pokret otpora" otprilike), i čija bi politika bila uspostavljanje islamske teokratije (pravoslavne/hrišćanske u našem slučaju).
  10. Ti li si, @Clash? Inače, koliko god da pokušavam da saosećam sa patnjama Arapa u Palestini, kada vidim ovo ubijanje staraca, kidnapovanje civila, nepoštovanje prema mrtvima, besomučno "Alahu Akbar" lelekanje itd., vratim se na neku neutralnu poziciju... Kada barem ne bi dozivali Alaha stalno. Zašto nemaju neki građanski pokret za oslobođenje, već samo islamske militante? Možda jer "Palestinci" ne osećaju da su posebna nacija, već su jednostavno Arapi, i negde stavljaju znak jednakosti između arapskog etnosa i islama, mada ima dosta Arapa hrišćana... Ne znam.
  11. Slabo pratim rat, ali mi danas iskočilo ovo sa Al Džazire, pa eto ko hoće malo i alternativnog pogleda na uzroke konflikta. P.S. Nemojte me spaljivati na lomači, samo sam podelio link.
  12. Kouč Macola izgleda nije toliki bolid kakvim sam ga smatrao, osim što voli da lajkuje skoro svaku svoju reč.
  13. @Miki28 E to je drugi deo jednačine gde stvarno smatram da nisam dovoljno stručan da sa sigurnošću tvrdim da li su njih dvojica komplementarni ili ne. Meni kao laiku deluje da nisu, ali verujem da na tu temu čak ni treneri sa dugogodišnjim NBA iskustvom neće biti saglasni - neki će reći da mogu do titule zajedno, drugi će smatrati suprotno. Npr. evo malo hrane za misli - šta ako nisu ništa osvojili jer su bili klinci, a ne zbog nekompatibilnosti? Tejtum ima 25, Braun 27 godina. Generalno važi da je prajm od 27 do negde 32 godine otprilike. Šta ako sledeće godine ili one tamo porobe jer su sve kockice najzad došle na svoje? Šta ako JB, najzad zadovoljan poštovanjem iskazanim ovim ugovorom, krene da radi k'o crnac () i unapredi žestoko bolhendling? Sve je moguće, ništa ne tvrdim.
  14. U vezi sa @Miki28 postom iznad. Trebalo bi da postoji neka reakcija na post koja će označavati "slažem se sa polovinom napisanog". U ovom slučaju, apsolutno se slažem sa prvim delom Mikijevog posta (vidi se i iz statistike koju je izvukao), a drugi deo mislim da kapiram šta hoće da kaže Miloš i slažem se. Npr. Braun je generalno ok lik + veoma kvalitetan igrač koji ima svojih igračkih mana ofc, ali nije neki Dža pa da se pitaš koje sranje će napraviti i može li se graditi oko takvog lika šampionski tim. Drugi deo, kako sam ja razumeo, je vezan za uigranost - kad su ti dve prve violine dugo zajedno, raste mogućnost da napraviš nešto veliko. I tako slično.
×
×
  • Create New...