Jump to content

Rio Tinto - ekologija i/ili revolucija


Diogen

Recommended Posts

Elem, hvala Misi 

 

 

 

,,Вучић повукао закон због протеста и апела Мише Вацића

 

- После масовних протеста и јавног апела Српске Деснице и Мише Вацића председнику Србије Александру Вучићу да повуче Закон о експропријацији, управо је тај закон и повучен, пише портал Националист."

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Rade Zagorac said:

Stvar je u tome koje zapadne vrednosti uzimamo i bastinimo.

 

Evo, ova slika, moderni, zapadni mladi ,,progresivni" karijeristi.

 

''Zapadni i progresivni'', a na sednicama UN redovno glasaju za rusiju i kinu i to skupa sa kojekakvim laosima, severnim korejama, kubama, kazahstanima, belorusijama...  🤮

 

''Zapadni i progresivni'', a bulazne o CBETIHJAMA, lazama, 1389 godinama, tradiciJonalnim pravoslavnim braCtvima sa rusijom i belorusijom i sta sve ne....

 

Ili:

 

d7x3m2gqfi481.thumb.jpg.1572d4096a0733096f047b1d81085044.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Amigo said:

............................

 Occupay .....

... Porshe ...

............... Brale daj mi Njemacku platu...   .......................

 

Zemo (ja sam iz ex-Yu, nisam Bosanac, pa si mi"zemljak" onako sire, u poredjenju sa ovdasnjim severoamerima), ajd' malo poradi na pismenos' ...

 

Da zivis u selu mojeg dede, oprostio bih i presao preko ovakvih banalnih grehova.

Ali, gde ti zivis, sa tvojom strukom, to se tesko oprasta.

 

Zato, "Njemacku platu"  (sic!) ...

 

[The Latin adverb sic ("thus", "just as"; in full: sic erat scriptum, "thus was it written")[1] inserted after a quoted word or passage indicates that the quoted matter has been transcribed or translated exactly as found in the source text, complete with any erroneous, archaic, or otherwise nonstandard spelling, punctuation, or grammar.    https://en.wikipedia.org/wiki/Sic ]

 

... (sa sve velikim pocetnim slovom prideva!) zaradjuju oni koji znaju i njemacki jezik - pa i ako su na dnu hijerarhije u Porsche servisu.

 

Da bi misljenje bilo relevatno i vredno, treba ga znati izraziti. Dakle, treba posedovati kapacitet za apstraktno razmisljanje, a ne samo za razmisljanje u slikama. To zahteva i poznavanje jezika - sopstvenog, strani su bonus ali nisu neophodni.

 

Ovako, preskocicu komentar koji bi "occupay ... Porshe ... za Njemacku platu" i slicno.

 

 

 

 

  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, zoran59 said:

... (sa sve velikim pocetnim slovom prideva!) zaradjuju oni koji znaju i njemacki jezik - pa i ako su na dnu hijerarhije u Porsche servisu.

 

Da bi misljenje bilo relevatno i vredno, treba ga znati izraziti. Dakle, treba posedovati kapacitet za apstraktno razmisljanje, a ne samo za razmisljanje u slikama. To zahteva i poznavanje jezika - sopstvenog, strani su bonus ali nisu neophodni.

 

Ovako, preskocicu komentar koji bi "occupay ... Porshe ... za Njemacku platu" i slicno.

 

Sad cu ti reci zemo, occupy sam zajebo, priznajem, ali za Porshe nisi u pravu, prvo sam napisao Porse, jer nemam instaliranu nasa slova, pa sam umjesto š napisao sh.

Styo se tice Njemacke plate, to je samo simbolicno, meni ne treba, nego ko zivi tamo i pismen je ili nepismen, pa zavisi sta radi, jel tako?

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

 

Mi, ja sigurno, ne znamo ni ko organizuje proteste, možda ima razloga da se ne objavljuje ko je organizator jer protesti se organizuju uprkos zabran, da se neko ne izlaže tužbama, procesima, kaznama. Nisu od starta bili ni zahtevi definisani, ne znam ko je odlučio da su zahtevi samo povlačenje jednog zakona i izmene drugog, time se ne rešava ni pitanje rudnika jer za otvaranje rudnika ti zakoni nisu presudni. Ok je ida se zahtevi definišu i toko trajanja protesta, shodno odazivu, podršci i reakciji vlasti.

Razumem i Sava što se povlači  a i ove što nastavljaju, njihova odluka mi je nešto bliža, posebno kada su objavili zahteve, javno objavljivanje svih dokumenata, memoranduma, ugovora, dozvola u vezi RT i izmena prostornog plana Loznice. Dakle ostaje se na temi ekologije i RT, zahtev je potpuno legitiman, a vlas ne može tako lako da prihvati, posebno prvi deo, trajanje bi se produžilo, tenzije rasle, tome bi trebalo prilagoditi formu protesta, blokade, veliki skupovi, isticanje novih zahteva.

Pominje se ovde eventualna ostavka Vučića, čak i da je realno očekivati tako nešto, po ustavu bi ga menjao Dačić, naravno on ne bi imao sve poluge koje ima Vučić, ali nije ni prihvatljivo rešenje. Rušenje režima, čak i uz pomoć ulice, mi je itekako prihvatljivo ali ko bi došao na vlast mora da se odluči na izborima, ne očekuje izbor dobre vlasti na duži period, zadovoljan bih bio izborom smenjive vlasti.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 
takve psiho vodice najvise trebaju onima iz beeeoograaadaa koji iz udobne fotelje na poslu i kuci dovlace svu tu prljavu tehnologiju jer znaju da ce se sav novac koji drzava dobije od njih sliti upravo u beeeooograad ... jebe im se za sudbine drugih ..  sto Pancevci 50 godina imaju vazduh koji se vidi, Zrenjaninci piju obojenu vodu,  Smederevo, Bor , sad i Loznicu...  Hebe im se za njihovu sudbinu , jer se pare slivaju...  stavljaju zlatne plocice na bulevar, trgove  dok ostali van beeooograaadaaa crkavaju od raznih kancera..
Čekaj sekund. Da li se ikad "Zrenjanin" skupio na ulici i jebao kevu nekome od glavešina sto nemaju pijaću vodu decenijama? Ne sad kad im je eksplodirala NOVA fabrika vode nego bilo kad jesu se skupili, polupali bagru koja ih zajebava decenijama i truje? Jebote, njima izlazi iz slavine voda koju mogu da zapale(!) a oni ništa.
Narod koji drži do sebe tj svog zdravlja bi polupao svaku budalu koja im prodaje maglu umesto rešenja za taj vodovod a oni ćute li ćute.
Neka.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

  • Like 3
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

Nema veze, do tada će biti gotova nuklearka pa ću prodati za odlaganje nuklearnog otpada.

Ionako je plac malo dalje od Jadra, na Košutnjaku.

Ma bre i tebe ćemo da blokiramo na gazeli! [emoji28]

 

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

 

 

 

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Malo o dešavanjima na istoku Srbije, dobar kratki dokumentarac Rade Đurić o Krivelju, Boru, braći... Naslanja se na priču o RT i ekologiji, bezvlašću, pljački..

 

https://rs.n1info.com/video/info/mndra-mja-dokumentarni-film-rade-djuric/

 

Voleo bih da znam šta nedavači Kosova misle o ovakvom gubitku suvereniteta nad delom teritorije, gaženju i laganom ubijanju sopstveng narod, goloj pljački prirodnih resursa...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, DJ_Vasa said:

 

Mislim da ovde treba nešto dodati, premda se slažem po mnogim stavkama.

 

Legitimno je izaći na protest protiv nečega ili nekoga, ali bitno je koji su efekti. Ukoliko je protest protiv nečega (zakoni koji regulišu referendum, eksproprijaciju, poreze, nasleđivanje, obrazovanje, imovinu itd.), efekat može biti ukidanje, donošenje ili poboljšanje određenog zakona, bolja regulacija i slično. Ukoliko je protest protiv nekoga, bilo da govorimo o AV ili nekom desetom, efekat može biti da taj neko podnese ostavku. Glavno pitanje je ko će preuzeti kormilo, pri čemu mislim na ono formalno, tj. ne u smislu da je potreban neki vođa ili mesija. Ovako kako je postavljen, sistem na čelu ima mafiju, čiji je eksponent AV, tako da se njegovom ostavkom samo menja eksponent, ali ne i sistem. I šta je urađeno? Ništa. Mafija može da pronađe nekog Peru ili Miku sa malo više mozga u glavi, ili nekolicinu njih, ali sistem ostaje isti. Sistem se nije menjao još od Berlinskog kongresa, a menjala se samo ljuštura.

 

Naravno, postoje izbori, na njima učestvuju stranke kada je u pitanju Skupština, a za predsedničke se može kandidovati svaki pojedinacsa podrškom neke stranke ili bez toga. Predsednički izbori i nisu toliko bitni jer prema tzv. ustavu predsednik ima relativno skromna ovlašćenja, a glavna snaga je u Skupštini. Da bi se došlo do skupštine, potrebno je imati kakvu-takvu stranku, sa funkcionalnom infrastrukturom, organima i terenskim radom. Takva stranka ne postoji niti je ima na vidiku. Može neki Pera ili Mika da organizuje uspešan protest (jednokratno), ali ako hoće da uđe u skupštinu, potrebno je malo više od toga. Nije problem ni na'vatati 250 poslanika, ali ko su zapravo ti poslanici? Ko su zapravo glavni likovi u svakoj stranci? Nije AV birao Nebojšu Slinu, keramičara Gašića ili tetino tetinče Vulina zato što ih voli jer svaka stranka je interesna grupa. Oni daju lovu, a on igra kako mu dotični sviraju. Isto važi i za ostale stranke. Dobar primer za to je polucrknuti DS, čiji su članovi bili ili jesu juče oslobođeni Dulić, Pajtić iz Bodruma i slični. Nijedna stranka se nije odrekla takvih likova, uz nekoliko sitnih izuzetaka. Mafijaško ustrojstvo stranaka je problem koji ni do danas nije rešen. Umesto da stranke izbacuju takve likove, one ih čuvaju, što im se do sada obijalo o glavu. Dovoljan primer je počivši DOS, ili DS kao njegova perjanica.

 

Ako se postavi pitanje naslednika SNS-a, problem je malo komplikovaniji. SNS je došao na vlast jer nije bio opterećen nekim ozbiljnim aferama pošto je i prethodnik (SRS) bio manje-više statista u celom cirkusu. Posle petog oktobra se generalno mislilo da će nova vlast uništiti korupciju i nepotizam, da će raščistiti sa negativnom prošlošću, ali to se nije desilo. Stvorila se neprirodna koalicija DS-DSS-SPS, pri čemu se DS čak i pomirio i izljubio sa SPS, bila je tu ona kohabitacija, a ista ekipa je i podigla SNS umesto da ih zatuče kao besno pseto. Politika se u opštim aspektima nije ni menjala - još je DOS-ov ministar Svilanović najavio da ćemo čuvati stare „prijatelje” (Rusija i Kina) i sticati nove (zapadne zemlje), a takva politika je i danas prisutna.

 

Srbijanska politička scena se nije generalno promenila već tridesetak godina - „majčica” Rusija, mrski Š*ptari, Ameri i Švabovi. Čak se i glasalo za to da sa vlasti siđu Vesić, Trivanuša, Gangula ili Čomićka, kad ono na vlasti... Vesić, Trivanuša, Gangula ili Čomićka. Priča se i o ujedinjenju opozicije, kad ono tamo imamo DS1, DS2, DS3, DS4, plus par fašista. Po*erem se na takvu alternativu.

 

Sve se slazem. Doduse ekipa oko SRS je bila debelo kompromitovana. Ali imalo se 12 godina da se narodu ukaze na to zasto neko ko je bio ministar informisanja i kaznjavao medije kako je kaznjavao, u cijeg je ministrovanja bilo ubistava novinara, ko je u ratne godine itekako bio involviran, a da ne pricamo o tome sta je SRS radio po zemun, zasto dakle neko takav mora biti, stobrekli ameri 'unelectable'. Ali, zgadjeni Bodrumom i slicnim, beli listici su hteli malo da kazne DS. A glasaci SNS nisu pomislili za svoje 'bem ti takvu alternativu', nego je bilo dovoljno dati par nemustih objasnjenja na temu 'kako sam postao bivsi radikal'. Nekad je krilatica bila 'zapusi nos i glasaj za dos'. Mozda ce morati opet, ali mislim da situacije nisu dovoljno uporedive da bi opet uspeo takav slogan

Edited by handys
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

Oni (opozicija) danas ne bi imali šta da blokiraju da te puteve, autoputeve i ulice neko nije napravio u poslednjih nekoliko godina. U njihovo vreme niste imali šta da blokirate", kazao je Glišić za televiziju Pink.

Glišić i izjava decenije...

 

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • Ha-ha 8
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, VladimirB said:

Malo o dešavanjima na istoku Srbije, dobar kratki dokumentarac Rade Đurić o Krivelju, Boru, braći... Naslanja se na priču o RT i ekologiji, bezvlašću, pljački..

 

https://rs.n1info.com/video/info/mndra-mja-dokumentarni-film-rade-djuric/

 

Voleo bih da znam šta nedavači Kosova misle o ovakvom gubitku suvereniteta nad delom teritorije, gaženju i laganom ubijanju sopstveng narod, goloj pljački prirodnih resursa...

 

Rada je sjajan dokumentarac napravila, najozbiljnije. Ovde skoro da nema preterivanja i prenaglašene patetike, ovo je realna muka koju ljudi u tom selu imaju, a i sve ostalo što se pričalo o Boru i okolini je uglavnom tačno.

 

Hteo bih samo da napomenem da je "zasluga" Ziđina za sve što smo u dokumentarcu videli minimalna. Dakle ovde nas nije nikakva zla kineska/multinacionalna kompanija žedna profita upropastila ekološki. To smo mi sami sebi napravili, za 70 godina dok smo bili "svoji na svome" i dok nismo "naša rudna bogatstva poklanjali strancima". I to ne da bismo pravili profit, nego gubitke (od sankcija devedesetih naovamo).

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, Arsenije Pesic said:

 

Rada je sjajan dokumentarac napravila, najozbiljnije. Ovde skoro da nema preterivanja i prenaglašene patetike, ovo je realna muka koju ljudi u tom selu imaju, a i sve ostalo što se pričalo o Boru i okolini je uglavnom tačno.

 

Hteo bih samo da napomenem da je "zasluga" Ziđina za sve što smo u dokumentarcu videli minimalna. Dakle ovde nas nije nikakva zla kineska/multinacionalna kompanija žedna profita upropastila ekološki. To smo mi sami sebi napravili, za 70 godina dok smo bili "svoji na svome" i dok nismo "naša rudna bogatstva poklanjali strancima". I to ne da bismo pravili profit, nego gubitke (od sankcija devedesetih naovamo).

 

Pomenuo je jedan od Radinih sagovornika da su u nekom momentu došli do podatka instituta Batut o broju malignih oboljenja, da je u odnosu na broj stanovnika znatno veći u odnosu na prosek u Srbiji, samo su jedan podatak našli kvantifikovan, ako se ne varam nekih 8000 obolelih, što je opet znatno više od proseka u ostatku Srbije.

No, notorno je da nisu Kinezi krivi, oni su čak moljeni da dođu, verovatno su prihvaćeni njihovi uslovi, a kontrolu svvih aktivnosti vrši naša država, kako, vidi se.

Ako podelimo odgovornost na razne režime, možemo unazad do kraljevine, možemo nalaziti opravdanja, ali notorno je, za trenutno stanje odgovorna je trenutna vlast, oni ne mogu da promene prošlost, ono što se radilo u vreme Tita, Miloševiča, DOSa, ali ne može ni DOS i ostali da menjaju ovo što i kako se radi. Pametni uče na greškama drugih, predhodnih, hulje u tuđim greškama traže opravdanje.

 

@Arsenije Pesic, ne mislim da ti tražiš opravdanje, mislim na vlast.

 

Edited by Div
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Rio Tinto i (ovakva) Srbija su match made in heaven, savrseni par. Nije uopste sporno da nam jos jedna katastrofa ne treba, ono sto je ponovo i ponovo sporno je da se od drveta ne vidi suma. Treba nam katalizator promena, ali prave promene ce doci samo ako taj the narod shvati da je preduslov svega da se on promeni. U suprotnom, i da oteramo Rio Tinto to je klasicno krpljenje krova dok se kuca urusava zbog podrivenih temelja.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Rade Zagorac said:

Eeeeh, kad se setim pre deset godina kako sam isao do drugarice na NBGD po blatu i snegu, 7km uzbrdo tamo i 7km uzbrdo nazad. A dodjem do Save i nema Gazele nego plivaj, bajo moj.

 

A, onda došo Vučić i napravio 5.000 kilometara autoputa, 15 mostova i 3, a najmanje 2 metroa.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, Rade Zagorac said:

Eeeeh, kad se setim pre deset godina kako sam isao do drugarice na NBGD po blatu i snegu, 7km uzbrdo tamo i 7km uzbrdo nazad. A dodjem do Save i nema Gazele nego plivaj, bajo moj.

 

EE...  kad se setim Beovoza u Pancevu...  pa svaki cas rampa.. nije se moglo preci sa jednog kraja grada na drugi od tih vozova....

  Ali zahvaljujuci Vucicu sad se moze nesmetano ici preko pruge... Voza vise nema

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, Rade Zagorac said:

Eeeeh, kad se setim pre deset godina kako sam isao do drugarice na NBGD po blatu i snegu, 7km uzbrdo tamo i 7km uzbrdo nazad. A dodjem do Save i nema Gazele nego plivaj, bajo moj.

Sta piskaras tu, idi blokiraj autoput😄

  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Rade Zagorac said:

Kako prosla proslava na Trgu? 😂

Nastavljen kontinuitet, idemo dalje. Lose vreme, Savo Juda zbunio narod, super proslo, nema stajanja.

Malo si nego vise opterecen likom i delom Save Manojlovica, tačno da neko sa strane pomisli da zastupas Nebojšu Krstica😁

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Pozdrav za ove kojima je hladno 😂

 

1639234191515.jpg

 

 

Just now, Perkos2 said:

Malo si nego vise opterecen likom i delom Save Manojlovica, tačno da neko sa strane pomisli da zastupas Nebojšu Krstica😁

Ma, sto bih, nema razloga 

 

Screenshot-20211211-140148.png

 

No, lik ga je izduvao i postao je nebitan, ne treba ga vise ni spominjati. Nek uziva u kinti jos malo dok se ne promeni vlast 😁

 

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Rade Zagorac said:

Eeeeh, kad se setim pre deset godina kako sam isao do drugarice na NBGD po blatu i snegu, 7km uzbrdo tamo i 7km uzbrdo nazad. A dodjem do Save i nema Gazele nego plivaj, bajo moj.

 

Ja sam birao drugarice s ove strane reke... Gde da se potrošim toliko pre druženja!

 

I oni sad napraviše gazelu, kad sam omatoreo i oženio se (s ove strane reke)...

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Likovi dolaze u 15:00.

 

Ja sam kasnio, popeo se na most, bili su ispred mene i dosli su 35 minuta posle mene.

 

Tom brzinom se ne bi kretali ni da su direktno dosli iz bitke i svi su ranjeni, na stakama... 

 

Onda njih 20 blokira put i jos pravi sranja, verovatno da posluzi rezimskim medijima za slikanje i to ce objaviti kao sliku koliko je ljudi bilo i plus da pricaju o incidentima.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard unpinned this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...