Utopista Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, berti said: Pa kad Nobelovu nagradu za mir dobije ona predsednica Mjanmara koja je podrzala genocid, onda ne iznenađuje da crkva da ordene ovakvim mrcinama. Sve te nagrade, ordeni i priznanja vrlo često bidu rezultat nekih drugih stvari. Pa dobro, ali mene ipak neuporedivo više dotiče ono što se dešava ovde.
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, Utopista said: Pa dobro, ali mene ipak neuporedivo više dotiče ono što se dešava ovde. Slazem se, mislim samo kad se vazda upoređujemo sa normalnim svetom, onda... 1
Utopista Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, berti said: Slazem se, mislim samo kad se vazda upoređujemo sa normalnim svetom, onda... Ma za mene svet odavno nije normalan... Ali ako možemo da sredino makar naše mikro kosmose. Tipa urla braća Rusi ili nebitno - braća Ameri, a mrzi pola familije...ili neće da pomogne prvom komšiji. Nekako su se mnogi orijentisali na svetske probleme na koje ne mogu da utiču ni mrvicu, a ono što realno mogu da poprave ignorišu - to meni smeta.
Stiletto Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago Nije slavljenje lokalnog sveca samo srpski specijalitet. Irci i irska dijaspora slave Rimljanina Maevuna Sukata, poznatijeg pod imenom Sveti Patrik, Englezi slave Grka Svetog Đorđa, a tek moderni sveci poput Džozefa Smita ili Bernardet iz Lurda. Da ne pominjem komšiluk i Međugorje...
DJ_Vasa Posted 53 minutes ago Posted 53 minutes ago 10 minutes ago, DameTime said: Još uvek nisam čula koji je to deo priredbe povodom Svetog Save idolopoklonstvo i indoktrinacija? I na koji način se razlikuje od odlaska na liturgiju na dan kada se obeležava neki svetak? Idolopoklonstvo i indoktrinacija idu pre i posle, u okviru časova srpskog (sastavi o Rastku Nemanjiću), likovnog (crtanje Rastka Nemanjića), muzičkog (pevanje himne Rastku Nemanjiću), istorija (gomila nebuloza i neistina), a o 'veronauci' i da ne govorimo. Nije mi poznato da se bilo koji drugi svetac toliko idealizuje. 17 minutes ago, DameTime said: Zato što je i predstavljeno kao školska slava, dok se Božić i Uskrs uglavnom provode u krugu porodice. Pa i slava se slavi u krugu porodice. Slava institucije je novotarija. Ovde sam dužan i jedno objašnjenje: obeležavanje dana posvećenog nekom svecu nije isto što i slava, premda se slava uvek poklapa sa danom kada se ukazuje poštovanje nekom svecu. Ukratko, pre desetak dana se obeležavao sv. Jovan, ali to je samo nekima slava, a majstorima-neradnicima je 'crveno slovo', tj. dan kada ne rade, ali tada ne zovu popa, nemaju slavski kolač itd. Pravoslavna crkva Srbije ga obeležava kao i svakog ostalog sveca, ali to nije njena slava. Naravno, popovi imaju tada malo više posla jer treba zaraditi za 'leba i novi BMW. 25 minutes ago, DameTime said: Na dan porodične slave, roditelji dete često ne pošalju u školu, nego ustaje rano ujutru da ide u crkvu sa starijim članom porodice, gde sluša popovo pojanje tj. indoktrinaciju o nekome ko je, iz nekog razloga, odabran da se idolopokloniše na taj dan. A onda je porodica tog deteta, opet iz njemu u tim malim godinama nepoznatog razloga, odabrala da takođe idolopokloniše baš tog sveca, a ne nekog drugog. Dete odstoji u crkvi sat i po do dva, nakon čega lomi i ljubi kolač sa popom. Ovo je naročito bitno ako je muško dete, jer razume se da će on preuzeti porodičnu slavu. U Beogradu to obično ne rade, mada je i nebitno. Doduše, i porodica tog deteta tako radi iz razloga koji su nepoznati i njima samima, što prihvataju nekritički zarad nekakve 'tradicije' samo zato što 'tako valja'. Naravno, to je njihova stvar, mogu da slave i ono pastafarijansko leteće špageti čudovište ako vole, u šta ne ulazim.
berti Posted 34 minutes ago Posted 34 minutes ago Suština je da se nikome ništa ne namece silom. Kada bi se to pokušalo, verovatno bi bilo reakcije javnosti. Kada je vec rec o nametanju, u Francuskoj je skupstina svojevremeno usvojima amandmane za uvođenje termina roditelj 1 i 2. Posle oštre rekacije to ipak nije baš prošlo.
Nicklord Posted 30 minutes ago Posted 30 minutes ago 11 hours ago, crepiillupo said: Ovo je jos uvek potpuno tacno za Spaniju i Portugal, ali ne vise za Holandiju. Kada sam 2021. posetio Rijksmuseum, imali su izlozbu 'Ropstvo', a informacije sa te izlozbe sada su deo stalne postavke. Uz mnoge slike iz 17. veka se sada mogu videti natpisi i QR kodovi koji objašnjavaju kako je bogatstvo prikazano na slikama ponajvise proizašlo iz trgovine robljem, od prisilnog rada na plantazama i kolonijalnog nasilja, a ne toliko od 'trgovine zacinima'. Postoje takodje i natpisi koji objašnjavaju da luksuz prikazan na slikama (srebro, tkanine, egzotični predmeti, brodovi) nije mogao postojati bez kolonijalne eksploatacije. Rijksmuseum (jos) nije izbacio termin „Zlatno doba“ iz jednog ključnog razloga: oni smatraju da je taj izraz 'istorijski ukorenjen u umetničkoj istoriji', ali da ga treba kritički objasniti, a ne ukloniti. S druge strane, Amstedam Museum je termin 'Zlatno doba' potpuno izbacio iz upotrebe, sa obrazlozenjem da izraz sugeriše period opšteg prosperiteta, uspeha i nacionalnog ponosa, dok istovremeno zanemaruje nasilje, ropstvo, kolonijalnu eksploataciju i siromaštvo koji su takođe obeležili 17. vek. Ukratko, doba nije bilo zlatno za sve. Mauritshuis u Hagu ima jos veci problem, posto je Maurits, cije ime nosi, bio guverner holandske kolonije u Brazilu. Tamo je širio plantažni sistem šećerne trske i nadgledao trgovinu afričkim robljem. Zgrada muzeja je finansirana ponajvise iz profita koji je stecen na ovaj nacin. Muzej danas otvoreno govori o toj istoriji i dodaje kontekst o ropstvu. Kada ce se promeniti ime muzeja, to ne znam, ali to je neizbezno. Verovatno ce Spanci i Portugalci za par desetina godina slediti holandski primer. A kada ce svetosavski narod (barem njegov veci deo) priznati svoje zlocine? Nazalost, ne verujem da ce bilo ko od nas na ovom forumu ziveti dovoljno dugo da to doceka. Ja sam bio prošle godine i nisam stekao takav utisak. Jeste tačno da stave disclaimer kako to nije bilo sve tako bajno, da je dosta bogatstva iz trgovine robljem ali i dalje je sve napisano sa stavom "Tada je ovako mala Holandija bila mnogo bitna zemlja i mnogo bogata. Mogli smo i Engleskoj da se suprotstavimo, mnogo smo bili kul" - mislim na kraju krajeva imaš više istraživanja oko tih stvari, vidi koliko su Holanđani ponosni na svoju imperijalnu prošlost.
robespierre Posted 16 minutes ago Posted 16 minutes ago Interesantno je da kada se govori o istoriji, čak i na zapadu sa dugom tradicijom racionalizma, umesto da se istorija kritički analizira, s jedne strane političkog spektra postoji osećanje ''ponosa'' zbog tzv. zlatnog doba, a njemu suprotstavljeno osećanje ''krivice'' koja treba da se oseti za nedela učinjena pre više stotina godina. Dakle, uopšte ne govorimo o domenu razuma, nego o domenu osećanja. Zar treba bolji dokaz da su ljudi suštinski iracionalna bića? Po meni je donošenje etičkog suda dvadesetog i dvadeset prvog veka o ljudima iz petnaestog, šesnaestog i sedamnaestog veka totalna nebuloza. Uostalom, da bi jedan argument bio logički valjan, on mora proći metodu svođenja na apsurd, to je u logiku uveo još Platon u svojim raspravama. Nekome bi tako moglo da padne na pamet da sutra pored Platonovog imena stavi disklejmer da je čovek bio robovlasnik i da je poput svakog antičkog Grka na žene gledao kao na niža bića, odnosno da se u Državi, bez sumnje najvažnijem filozofskom delu ikada, o ženama govori kao o inkubatorima za rađanje dece (koja se opet posmatraju kao vlasništvo države).
madzone Posted 11 minutes ago Posted 11 minutes ago Kada je u pitanju crkva i škola da podelim svoje mišljenje. Mi smo svi u porodici svi ateisti, dva deteta su srednja škola tj fakultet. O crkvi imam loše mišljenje jer smatram da je u pitanju institucija/firma koja služi (i oduvek je služila) za uzimanje para od ljudi, neću detaljnije tipa plaćanje poreza jer nije tema. Uvek me je izuzetno nerviralo povezivanje dve institucije, crkve i škole, bez obzira da li je bilo nametanja crkvenih stvari ili nije (a jeste). Sveti Sava je jedan od primera gde se uče/spominju neke stvari koje ja nisam želeo da moja deca slušaju (sada su deca velika pa i nema uticaja takva priča). Onda je tu školska slava gde dolazi pop, a supruga mora (kao ne mora, ali ajde da ne dođe) da učestvuje. Nju to toliko i ne nervira, ide da se druži, ali mene baš nervira što je tako. Ne znam kako se osećaju deca drugih veroispovesti po ovim pitanjima. Onda crtanje svetog save i otale gluposti koje vuku ka religiji. Tu je i veronauka koju smo izbegli jer postoji alternativa, ali me opet nervira, brate mili imaš crkvu (da biraš u koju ćeš) za takve stvari, u školu ideš da se obrazuješ. Pa onda gube čas građanskog i pošalju decu kod popa da ih preuzme i gusla im nešto što ne želim da slušaju, kad tad nisam poludeo... 1
Recommended Posts