djura.net Posted yesterday at 04:02 PM Posted yesterday at 04:02 PM Evo jos jednog rebusa. Ako NIS prestane da radi u punom kapacitetu kao do sada, samim tim i zaradjuje, kako ce 17k radnika da primi platu? 3
robespierre Posted yesterday at 04:04 PM Posted yesterday at 04:04 PM 12 minutes ago, Stiletto said: Mene zanima, ako NIS ostane pod sankcijama, kako će država da prodaje svoje zalihe benzina i dizela građanstvu, budući da svoju mrežu pumpi nema. Preko NIS pumpi? Opet Rusi zarađuju i država pada pod sekundarne sankcije. Preko MOL, EKO, OMV i ostalih ne-NIS pumpi? Niti ih ima dovoljno (znači svemirske gužve), niti te privatne firme uopšte moraju da se cimaju time kad imaju svoje gorivo iz svojih rafinerija. Iskreno, ja ne umem da rešim taj rebus. Gorivo po drugim pumpama je iz NIS-ove rafinerije, samo pre plasiranja na tržište svako rokne svoje aditive. 2
djura.net Posted yesterday at 04:07 PM Posted yesterday at 04:07 PM 1 minute ago, robespierre said: Gorivo po drugim pumpama je iz NIS-ove rafinerije, samo pre plasiranja na tržište svako rokne svoje aditive. Oko 80%, ostatak, neke multinacionalne kompanije kao MOL, dovoze same, odnosno svoje gotove derivate.
Barkley#34 Posted yesterday at 04:17 PM Posted yesterday at 04:17 PM 13 minutes ago, djura.net said: Evo jos jednog rebusa. Ako NIS prestane da radi u punom kapacitetu kao do sada, samim tim i zaradjuje, kako ce 17k radnika da primi platu? Dodaj na to Petrohemiju, kao i Termoelektranu-toplanu (TE-TO) u Pančevu.
Edinburgh Posted yesterday at 04:30 PM Posted yesterday at 04:30 PM 17 minutes ago, NMX said: Svaki spor između investitora i druge ugovorne strane (u ovom slučaju NIS i Država Srbija) može da se reši pred sudom zemlje u kojoj je investicija ili pred arbitražom. I to već nakon 6 meseci od spora. Sve lepo piše u BIT. Pa ti sad vidi da li će Rusi da izaberu sud ili međ. arbitražu po UNCITRAL. Pa ti zato u prethodnom postu kažem, da vidimo samo kada ćemo platiti tu tržišnu vrednost tih 56%. Sada ili po okončanju arbitraže. Plus, pare ne moraju direkt Rusima. Moja poenta, manite se snova o otimačini privatne imovine (makar i krvave kakva je Gaspromova) bez sankcija za otimanje (a da li ce pre ili kasnije, 56% NISa danas vredi neuporedivo više nego investicija iz 2008.) Nadlezni sud se u medjunarodnim ugovorima (govorimo o ugovoru o kupoprodaji NIS-a, gde su ugovorne strane Republika Srbija i Gazprom) definise bas tim ugovorom, kao i zakoni zemlje koji ce se primenjivati. To sigurno nisu zakoni Srbije i njeni sudovi, jer Rusi ne bi pristali na tako nesto. Znam za gomilu ugovora u kojima pise da je nadlezan sud drzave Njujork (bas tim recima i bez obzira na njen status unutar SAD) i da ce se u slucaju spora primenjivati zakoni te drzave. Ili da je nadlezan sud u Londonu i da ce se primenjivati zakoni Engleske. E sad, tesko je poverovati da su Rusi 2008 pristali na nadleznost suda u zemljama zapada, kao i a drugaciji sudski /zakonski sistem, ali o tome mozemo samo da nagadjamo. Arbitraza je samo efikasnija zamena za sud i ona ne ide po defaultu, vec se ugovara, kao i pravila po kojima ce se odvijati. Ugovaraju se i mesto arbitraze i jezik. Kada strane zele da izbegnu sudski postupak u slucaju spora, tada definisu arbitrazu u okviru ugovora o prodaji. U pravu si oko privatne svojine generalno, s tim sto u slucaju Gazproma drzava ima kontrolni paket akcija, pa ce se 49.7% privatnog vlasnistva tretirati drugacije nego u slucaju da privatna lica imaju vecinski paket. Cini mi se da ce ovaj put to privatno vlasnistvo biti kolateralna steta, narocito ako medju krupnijim privatnim vlasnicima ima ljudi bliskih rezimu. Nepravicno jeste, ali eto to ce se verovatno desiti. Bilo bi mi drago da se nadje resenje za privatne vlasnike, ali nisam optimista.
40Wins Posted yesterday at 04:57 PM Posted yesterday at 04:57 PM 51 minutes ago, djura.net said: Evo jos jednog rebusa. Ako NIS prestane da radi u punom kapacitetu kao do sada, samim tim i zaradjuje, kako ce 17k radnika da primi platu? Samo pratiti sta ce Vucicu i kartelu omoguciti ostanak na vlasti i sve odluke ce se prema tome usmeravati. I da dodje do rasta cena derivata i inflatornih pritisaka, oni ce prisegnuti za novim satro merama protiv visokih cena i izazvati opet nestasice kao u dobra stara vremena, jer sta ocekivati od crno crvene koalicije. Pri tom ce mediji raditi na max da isperu mozak kako su opet za sve krivi Amerikanci, NATO i Zelenski. Poslace ljude na placeni odmor, zajmice se dodatno da isplate zarade i to je to. Svaki je dan na vlasti dragocen.
Tex_Willer Posted yesterday at 05:17 PM Posted yesterday at 05:17 PM Msm da je čak i on svestan da ovo nisu 90-te i da se danas mnogo više troši goriva, da mu situacija sa sankcijama koja totalno obuhvataju stanovništvo neće proći, da je i ovako u lošoj poziciji, a tek bi mu problem nastao ako bi se ova situacija otišla u nepovrat. E sad neke potencijalne cene od 250 300 din mi nisu isključene, to ce uskoro i postati realnost ako krene propaganda oko cena preko trovacnica.
Koca Popovic Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 6 hours ago, Edinburgh said: Jel' to zato sto ti je drag pesimisticki pristup ili mislis da se ne moze unistiti crvena ideja zla? Ni jedno ni ni drugo. Jednostavno kad su prezivjeli poslije Milosevica ne vidim razlog zasto ne bi prezivjeli i sada. 1
McLeod Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago (edited) Je l' ste vi sigurni da je sva nafta koja ulazi u zemlju NISova? Ja ne znam, zato pitam, ali mi uopste nije logicno da je to tako. Cemu onda sluze druge pumpe, da se stavi firma iznad njih? Edited 22 hours ago by McLeod
Klotzen Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Došla ekipa iz ovog huljinog udruženja "novinara" sa sve inforemer kamerama na protest zbog napada na kamermana N1. Došli su tu da provociraju i nažalost dobili su gomile uvreda koje sada emituju u stilu "evo vidite kako su protiv nasilja na novinarima". Moram priznatio odlično režirana predstava koja će definitivno upaliti i baciti ovaj protest u drugi plan. Hvala bogu da ih niko nije udario ili nešto slično pošto im je to očigledno glavni cilj pa su sada poslali onu pijanduru branku da kruži kroz masu da izaziva. U jednom momentu naletela na Šarovića pa kada je ovaj krenuo da poliva po njima pobeže glavom bez obzira, nažalost Ćuta je dao autogol odbivši da priča. Oni to treba da iskoriste i da pričaju ono što huljini glasači ne žele da čuju i da potpuno ignorišu pitanja tih provokatora. Na taj način će ih brže oterati od sebe i njih napraviti smešnim. 2
Don Dusko Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Ocigledno je zasto su tu.Trebali su da ih iskuliraju ali zajebano je kada govna prolaze pored tebe.Naravno da ce rezimski mediji sad da iskoriste to da spinuju kako nisu protiv nasilja i da okrenu ovo sto su se prikupili za n1.... Da mene pitaju ja bi im rekao odgovaram samo novinarskim kucama a ne propagadnim glasilima. 1
Volter Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 15 minutes ago, Klotzen said: Došli su tu da provociraju i nažalost dobili su gomile uvreda koje sada emituju u stilu "evo vidite kako su protiv nasilja na novinarima". Moram priznatio odlično režirana predstava koja će definitivno upaliti i baciti ovaj protest u drugi plan. Realno je nemoguće da imaš kontrolu kad naletiš na ovakva govna, oćeš nećeš mora da ispališ neku uvredu, teško je i ruku iskontrolisati da sama ne ode i zvekne nekog govnara. Na režimskim medijima bila ili ne režimska predstava, oni će svakako protest gurnuti u drugi plan. Pre dva dana imali smo opet ovu budalu na protestu poznatog po tome što je udario prevoznika Jaćimovića i provocirao ga kad je štrajkovao glađu. Ovaj put glumio novinara, nije se lepo proveo. 2 1 1
Barkley#34 Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 1 hour ago, McLeod said: Je l' ste vi sigurni da je sva nafta koja ulazi u zemlju NISova? Ja ne znam, zato pitam, ali mi uopste nije logicno da je to tako. Cemu onda sluze druge pumpe, da se stavi firma iznad njih? NIS je učestvovao sa 80% u veleprodaji, poslednjih meseci je smanjeno na 66%. MOL, EKO i slični su veći deo benzina uzimali od NIS-a, a manji deo su sami uvozili. Male pumpe su uzimale sve od NIS-a. 2
djura.net Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 3 hours ago, McLeod said: Je l' ste vi sigurni da je sva nafta koja ulazi u zemlju NISova? Ja ne znam, zato pitam, ali mi uopste nije logicno da je to tako. Cemu onda sluze druge pumpe, da se stavi firma iznad njih? Tako je, jedan od sustinskih problema NISa je bas taj monopol. Koji se da 'preziveti' kad dolazi od drzavne kompanije, ali nase drzave. Kad dodju ovakva vremena i situacije, onda se najbolje vidi koliko je uzasna stvar dati drzavnoj kompaniji neke druge zemlje monopol i u manje bitnom sektoru nego sto je energetika.
Klotzen Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Obzirom da rafinerije ima samo NIS oni su uvnoznici sve nafte. Ne znam jedino da li država ima rezerve iste pa da ona jedan deo uvozi. Kod goriva postoji uvoz iz inostranstva, nije veliki ali nije ni zanemraljiv. 20% dizela se uvozilo iz inostranstva ne znam cifre za bezolovno jedino znam da Mol ima mađarsko gorivo koje je generalno bolje od NIS-ovog.
NMX Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 15 hours ago, Edinburgh said: Nadlezni sud se u medjunarodnim ugovorima (govorimo o ugovoru o kupoprodaji NIS-a, gde su ugovorne strane Republika Srbija i Gazprom) definise bas tim ugovorom, kao i zakoni zemlje koji ce se primenjivati. To sigurno nisu zakoni Srbije i njeni sudovi, jer Rusi ne bi pristali na tako nesto. Znam za gomilu ugovora u kojima pise da je nadlezan sud drzave Njujork (bas tim recima i bez obzira na njen status unutar SAD) i da ce se u slucaju spora primenjivati zakoni te drzave. Ili da je nadlezan sud u Londonu i da ce se primenjivati zakoni Engleske. E sad, tesko je poverovati da su Rusi 2008 pristali na nadleznost suda u zemljama zapada, kao i a drugaciji sudski /zakonski sistem, ali o tome mozemo samo da nagadjamo. Ovo je sve tačno kada govorimo o nadležnosti za sporove nastale iz TOG ugovora. U slučaju nacionalizacije ugovorena nadležnost nekog suda iz ugovora nema apsolutno nikakav značaj. U tom slučaju, Rusima na raspolaganju stoji ono što sam napisao (sud ili arbitraža). Sve na osnovu BIT (Bilateral investment treaty) koji je zaključen između SRJ (sada RS) i Rusije 1995. Kao i svaki BIT i ovaj (novije generacije, jer npr. Srbija ima trenutno i neke BIT koji su matori kao biblija) predviđa prava investitora ugovornih strana (i Rusije i Srbije) na međusobnu zaštitu investicija. Pa tako i na pravo da se eventualni spor iznese pred sud ili arbitražu, po volji investitora (član 😎 15 hours ago, Edinburgh said: Arbitraza je samo efikasnija zamena za sud i ona ne ide po defaultu, vec se ugovara, kao i pravila po kojima ce se odvijati. Ugovaraju se i mesto arbitraze i jezik. Kada strane zele da izbegnu sudski postupak u slucaju spora, tada definisu arbitrazu u okviru ugovora o prodaji. Tačno, ako je u pitanju komercijalni ugovor. 15 hours ago, Edinburgh said: U pravu si oko privatne svojine generalno, s tim sto u slucaju Gazproma drzava ima kontrolni paket akcija, pa ce se 49.7% privatnog vlasnistva tretirati drugacije nego u slucaju da privatna lica imaju vecinski paket. Cini mi se da ce ovaj put to privatno vlasnistvo biti kolateralna steta, narocito ako medju krupnijim privatnim vlasnicima ima ljudi bliskih rezimu. Nepravicno jeste, ali eto to ce se verovatno desiti. Bilo bi mi drago da se nadje resenje za privatne vlasnike, ali nisam optimista. Ovo već nije tačno. Prvo, država Srbija ima manje od 30% a drugo (ovo boldovano) - kažem, postoji šansa da se to desi ali će biti papreno skupa po državu Srbiju odmah ili kasnije, ali neizbežno.
Volter Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) (VIDEO) Guranje, rasprava i psovke: Poslanici Srca kroz Ćacilend krenuli na sednicu, policija ih sprečavala da prođu https://n1info.rs/vesti/video-guranje-rasprava-i-psovke-poslanici-srca-kroz-cacilend-krenuli-na-sednicu-policija-ih-sprecavala-da-prodju/ Na kraju su i prošli. Ovako trebaju svi iz opozicije, kakav bre drugi ulaz. Al ovaj jedan policajac koji bi da skine uniformu i da se bije, koji preti da je zapamtio poslanika, pogledaš mu njušku i odmah vidiš praznoglavog seljobera. Sad je takmičenje u policiji ko će više da se dokaže šefu mafije, videli da što se veći psihopata, imaš veće šanse za napredovanje. Edited 7 hours ago by Volter 3
Barkley#34 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 7 minutes ago, 40Wins said: Nadam se da ce izaci mlohav i skocanjen. Najteža vest za Srbiju je ta da se on obraća. Sve ostalo je lakše. 4 1
Don Dusko Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 17 minutes ago, 40Wins said: Nadam se da ce izaci mlohav i skocanjen. Bio kod caleta i onaj Vookela bas smoren kod izvestavanja vesti(valjda ono u studiju ili sta vec) jutros....Izgleda da su primili nesto u bulju.:D Edited 7 hours ago by Don Dusko 1
Edinburgh Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 hour ago, NMX said: Ovo je sve tačno kada govorimo o nadležnosti za sporove nastale iz TOG ugovora. U slučaju nacionalizacije ugovorena nadležnost nekog suda iz ugovora nema apsolutno nikakav značaj. U tom slučaju, Rusima na raspolaganju stoji ono što sam napisao (sud ili arbitraža). Sve na osnovu BIT (Bilateral investment treaty) koji je zaključen između SRJ (sada RS) i Rusije 1995. Kao i svaki BIT i ovaj (novije generacije, jer npr. Srbija ima trenutno i neke BIT koji su matori kao biblija) predviđa prava investitora ugovornih strana (i Rusije i Srbije) na međusobnu zaštitu investicija. Pa tako i na pravo da se eventualni spor iznese pred sud ili arbitražu, po volji investitora (član 😎 Tačno, ako je u pitanju komercijalni ugovor. Ovo već nije tačno. Prvo, država Srbija ima manje od 30% a drugo (ovo boldovano) - kažem, postoji šansa da se to desi ali će biti papreno skupa po državu Srbiju odmah ili kasnije, ali neizbežno. Mislio sam na privatne vlasnike u Gaspromu (49.7%), oni bi nacionalizacijom bili osteceni. Za privatne akcionare NIS-a postoje razne opcije.
Chaos Is Me Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago https://n1info.rs/vesti/rafinerija-u-pancevu-obustavila-proizvodnju/?fbclid=IwY2xjawOSYshleHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZBAyMjIwMzkxNzg4MjAwODkyAAEe1zonOaTktzSVthB6ZfuPzkGW7ZWRAH2W-JHv8lDUGnb3XDCqDQfIHw1I23o_aem_yLvBdMtP-ihxuraVwXT8kA 1
Volter Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Quote Imamo još četiri dana do potpunog zaustavljanja Rafinerije ukoliko ne dođe do odobravanja licence od OFAK-a, odnosno od strane američke vlade, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rekao je da su Narodna banka Srbije kao i sve poslovne banke koje rade sa NIS dobile upozorenje da mogu da postanu predmet sankcija. Mi time stavljamo u opasnost i našu centralnu banku i poslovne banke - to znači da može da dođe do potpune obustave platnog prometa i usluga prema stanovništvu, prestanka funkcionisanja platnih kartica, prestanak izdavanja kredita i drugog, rekao je. Moguće da je sve ovo i gluma, pojaviće se kao spasitelj kroz nekoliko dana a onda i napraviti skup da to proslave. 5
Recommended Posts