Malkolm Brogdon Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 hours ago, JPM said: @Malkolm Brogdon odlicna preporuka sudeci po nekom kracem sazetku na wikipediji. Bas sam se zainteresovao. Elem, pitao sam jednog forumasa za misljenje, na temi Moderacija. S obzirom ta je to tamo malo offtopic a da se ovde trenutno diskutuje o inteligenciji i vrstama iste, a da ovo sto me zanima spada u domen socijalne, da li mislite da je u danasnje vreme moguce iskazati svoje misljenje o necemu bilo pozitivno ili negativno, a ne biti odmah objekt etiketiranja? Da li ja mogu imati pozitivno misljenje o necemu a ne biti smatran za fanatika na tu temu ili imati negativno misljenje a ne biti etiketiran kao fobican na tu temu? Ako iznesem misljenje da su Eaglsi sranje ekipa ove sezone iako imaju skor 4-2, tesko da cu da budem etiketiran za bilo sta. S druge strane, ako iznesem misljenje da svi Bugari treba da budu potrpani u gulage, verovanto hocu, sa punim pravom ako mene pitas. Ja evo vec 8 i po godina iznosim svoja misljenja ovde pa ne pamtim da sam jednom dobio neku etiketu. Uglavnom su to situacije gde neko iznese svakakve bljuvotine i onda prica kako je to samo "njegovo misljenje", sto je okej, moze bilo ko da misli sta zeli, ali ne znam cemu sok ako se nekim ljudima neka misljenja izrazito ne dopadaju pa oni reaguju na to.
nemanjaol Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 2 hours ago, Barkley#34 said: Generalnose slažem s postom alinije sve tako jednostavno. Mogu da ti uvedu rampu na materijale i delove koji su potrebni za izgradnju i održavanje, zatim pitanje reciklaže i slično. Naravno da je i to kompleksno, nema baš mnogo potpune jednostavnosti u modernom svetu. Međutim mislim da su rizici u tom smislu ipak suštinski drugačiji. Solarni paneli i baterije su zapravo prilično jednostavni proizvodi, njih može da proizvodi skoro pa bilo ko, mi u Srbiji imamo i fabriku solarnih panela i fabriku LFP baterija. Ali ne može svako da ih proizvodi toliko jeftino i u tolikim količinama kao Kina. Za transformatore isto imamo fabriku i znamo da pravimo, za invertere nisam siguran, ali pretpostavljam da imamo Što se tiče materijala, silicijum je najčešći element u zemljinoj kori, za litijum sam već kačio grafike kako potvrđene rezerve rastu iz godine u godinu, evo baš pre neki dan je izašla vest da je pronađeno još jedno baš veliko ležište u Nemačkoj. A za velika skladišta koja će se koristiti za mrežu postoje solidni izgledi da će se natrijum-jonske baterije pokazati kao odlično rešenje. Naravno ništa od ovoga nije jednostavno i bilo bi prilično skupo ako bi svaka država htela sve sama da pravi i zato ceo svet sad zavisi od Kine, ali ponovo je priroda odnosa drugačija, Kina i sutra da stavi rampu na izvoz panela i baterija za neku zemlju, ono što su im već prodali ne mogu da im uzmu nazad. Za recikliranje nisam siguran da sam razumeo na šta konkretno misliš. 1
JPM Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 minutes ago, Malkolm Brogdon said: S druge strane, ako iznesem misljenje da svi Bugari treba da budu potrpani u gulage, verovanto hocu, sa punim pravom ako mene pitas. Slažem se, s punim pravom. Ali ja nisam ni mislio na neke ekstremne stavove ničim izazvane date. Mislio sam na normalnu razmenu stavova i iskustava koji imaju za posledicu da te neki ljudi stave u neku korpu, kao da te je samo taj stav tada definisao kao čoveka. A ti možda stav promeniš koliko sutra. Međutim, bude kasno. Ja sam imao jedan relativno benigan primer da budem malte ne ocenjen kao neki Rusofil samo na osnovu par upisa koji su bili više u fazonu da ništa nije crno na belo, nego li neki stav. A takva ocena mene bi recimo naišla na glasan podsmeh ako bi me tako opisao pred ljudima koji me znaju. Eto to je samo jedan primer. Lako te ljudi okarakterišu i onda taj stav o tebi teško "puštaju".
Barkley#34 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 18 minutes ago, nemanjaol said: Za recikliranje nisam siguran da sam razumeo na šta konkretno misliš. Ako hoće država da bude što je više moguće autonomna (ili savez država, svejedno) mora da osmisli i način reciklaže baterija, turbina i ostalih delova tih uređaja koji proizvode struju. Bez toga, naći će se u velikom problemu zbog gomilanja otpada pa će zelena energija postati deo problema a ne rešenja.
nemanjaol Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 22 minutes ago, Barkley#34 said: Ako hoće država da bude što je više moguće autonomna (ili savez država, svejedno) mora da osmisli i način reciklaže baterija, turbina i ostalih delova tih uređaja koji proizvode struju. Bez toga, naći će se u velikom problemu zbog gomilanja otpada pa će zelena energija postati deo problema a ne rešenja. To je svakako važno pitanje, ali je meni prilično izvikano. Za ukupan kapacitet od 10GW što je neka brojka koja se vrti za kapacitete solara koji će Srbija napraviti u narednih 20-30 godina ti trebaju solarni paneli ukupne mase od oko 500 hiljada tona. Paneli se smatraju elektronskim otpadom i moraju se posebno zbrinjavati zbog opasnosti da kod nepropisnog odlaganja dođe do zagađivanja zamljišta. Mada problematičnih elemenata zapravo i nema puno pošto oko 85% mase panela čine staklo i aluminijum. Sa druge strane, Srbija na godišnjem nivou iskopa i sagori oko 40 miliona tona uglja, sagorevanjem tog uglja ostane ti najmanje 6-7 miliona tona pepela (baš sam sad proverio ovo, nisam znao tačan podatak). Taj pepeo je pun prlično gadnih stvari. Znači pričamo o ogromnim razlikama u razmerama. Da me ne shvatiš pogrešno, naravno da je važno rešiti problem reciklaže i odlaganja rashodovanih panela i vetroturbina. Ali dobra stvar je da imamo još dosta vremena da to rešimo pošto je svet tek pre par godina krenuo masovno da investira u ove tehnologije, tako da još uvek ne postoji neka kritična masa otpada. Na kraju će se verovatno i to izvoziti u zemlje koje će razviti sistem masovne reciklaže kako bi otključali ekonomske koristi. Za baterije je trenutno zanimljiva situacija pošto u svetu postoje velika postrojenja za reciklažu koja ne mogu da dođu dovoljno sirovina i gube novac. Deo priče (ne sve svakako) je i taj da baterije ostaju u upotrebi duže nego što je bilo očekivano. 1
robespierre Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 2 hours ago, nemanjaol said: Naravno da je i to kompleksno, nema baš mnogo potpune jednostavnosti u modernom svetu. Međutim mislim da su rizici u tom smislu ipak suštinski drugačiji. Solarni paneli i baterije su zapravo prilično jednostavni proizvodi, njih može da proizvodi skoro pa bilo ko, mi u Srbiji imamo i fabriku solarnih panela i fabriku LFP baterija. Ali ne može svako da ih proizvodi toliko jeftino i u tolikim količinama kao Kina. Za transformatore isto imamo fabriku i znamo da pravimo, za invertere nisam siguran, ali pretpostavljam da imamo Što se tiče materijala, silicijum je najčešći element u zemljinoj kori, za litijum sam već kačio grafike kako potvrđene rezerve rastu iz godine u godinu, evo baš pre neki dan je izašla vest da je pronađeno još jedno baš veliko ležište u Nemačkoj. A za velika skladišta koja će se koristiti za mrežu postoje solidni izgledi da će se natrijum-jonske baterije pokazati kao odlično rešenje. Naravno ništa od ovoga nije jednostavno i bilo bi prilično skupo ako bi svaka država htela sve sama da pravi i zato ceo svet sad zavisi od Kine, ali ponovo je priroda odnosa drugačija, Kina i sutra da stavi rampu na izvoz panela i baterija za neku zemlju, ono što su im već prodali ne mogu da im uzmu nazad. Za recikliranje nisam siguran da sam razumeo na šta konkretno misliš. Nemam sada vremena da ulazim u detaljnu analizu ovoga o energetici ali je bajka da veliki elektroenergetski sistemi mogu da počivaju na obnovljivim izvorima energije. Najbitnija stvar u elektroenergetskoj mreži (fizičkoj) je održavanje stabilnosti sistema, a to je sa periodičnim izvorima poput vetra i sunca nemoguće. A i sa ekonomske strane je daleko od jednostavne, tako npr. prošlo leto (2024) je bilo toliko sunca da ako si hteo da prodaš struju drugoj državi morao si ti njima da platiš da oni preuzmu tvoju struju, a moraš da je se negde rešiš da ne bi izazvao nestabilnost u mreži. A onda dođu suše pa opadne nivo vode, pa cena struje skoči u nebesa. Možda bude nekad u budućnosti, ali i sam po tom pitanju skeptik i pored baterija i reverzibilnih hidroelektrana koje se mogu koristiti kao baterijski sistemi. Jedino rešenje su nuklearne elektrane, ali zeleni ludaci kažu to je verboten. Edit: i ovo što ti @Barkley#34 kaže za reciklažu je takođe tačno. Baterije su opasan otpad. I druga bitnija stvar, tolike solarne elektrane moraš da izgradiš na zemljištu, a to čak i Evropljani pokušavaju da izbegnu u što većoj meri jer se takve elektrane u Evropi obično grade na poljoprivrednom zemljištu. Edited 4 hours ago by robespierre 3
nemanjaol Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 24 minutes ago, robespierre said: Nemam sada vremena da ulazim u detaljnu analizu ovoga o energetici ali je bajka da veliki elektroenergetski sistemi mogu da počivaju na obnovljivim izvorima energije. Najbitnija stvar u elektroenergetskoj mreži (fizičkoj) je održavanje stabilnosti sistema, a to je sa periodičnim izvorima poput vetra i sunca nemoguće. A i sa ekonomske strane je daleko od jednostavne, tako npr. prošlo leto (2024) je bilo toliko sunca da ako si hteo da prodaš struju drugoj državi morao si ti njima da platiš da oni preuzmu tvoju struju, a moraš da je se negde rešiš da ne bi izazvao nestabilnost u mreži. A onda dođu suše pa opadne nivo vode, pa cena struje skoči u nebesa. Možda bude nekad u budućnosti, ali i sam po tom pitanju skeptik i pored baterija i reverzibilnih hidroelektrana koje se mogu koristiti kao baterijski sistemi. Jedino rešenje su nuklearne elektrane, ali zeleni ludaci kažu to je verboten. Edit: i ovo što ti @Barkley#34 kaže za reciklažu je takođe tačno. Baterije su opasan otpad. I druga bitnija stvar, tolike solarne elektrane moraš da izgradiš na zemljištu, a to čak i Evropljani pokušavaju da izbegnu u što većoj meri jer se takve elektrane u Evropi obično grade na poljoprivrednom zemljištu. Ovde je ključno šta smatraš pod reči počivaju. Ako misliš 100% solar i vetar onda si u pravu, tj makar sa današnjim znanjem tako izgleda. Ako pričamo o nekom miksu gde su obnovljivi većinski izvor, ali imaš i nuklearnu, i određene kapacitete na gas i ugalj apsolutno nije bajka pošto ti sistemi već postoje. Svakako mislim da nije ni ideja da budući sistemi budu 100% solar i vetar, baš zato što izazovi masovno rastu u tih poslednjih 10-15%. Ali videćemo kako će se stvari razvijati, neće se sutra ugasiti sve stare elektrane, to je višedecenijski proces, mislim da još niko ne zna kako tačno mix treba da izgleda na kraju. Oko fizičke stabilnosti mreže, postoje grid forming inverteri, baterije mogu da pružaju uslugu sintetičke inercije. Još su naravno te stvari u povoju, i mislim da je teško definitivno tvrditi da mogu u potpunosti da reše problem, ali poenta je da se stvari menjaju. Cena baterija je u slobodnom padu, jednostavno ljudi moraju da priohvate da energetika nije više ono što je bila. Odnosno sistem koji je počivao na istim postulatima više decenija biše ne važi, sada se stvari menjaju iz korena pošto se tehnologija promenila. Meni je to za zemljište još jedan od tih izvikanih argumenata protiv, kada se pogleda ukupna površina to je ponovo prilično minorno u odnosu na neke druge upotrebe. Npr u UK je veća površina golf terena od one koja bi bila potrebna u budućnosti za solarne farme. Ali ja mislim i da će se polako promeniti paradigma i insistiranje na velikim sistemima, oni će imati svoju ulogu, ali sa promenjenom ekonomijom baterija sve više postaju atraktivni decentralizovani manji sistemi i pomeranje proizvodnje što više potrošnji.
Plavi Dres Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Što se tiče energije vetroelektrana pročitao sam i da to kod nas posredno ima jedan negativan efekat. Naime, izgradnja vetroparkova je smanjila uticaj košave na prečišćavanje vazduha u Beogradu- https://vreme.com/vreme/i-kosava-je-prodata-ostaju-samo-posledice/
nemanjaol Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 27 minutes ago, Plavi Dres said: Što se tiče energije vetroelektrana pročitao sam i da to kod nas posredno ima jedan negativan efekat. Naime, izgradnja vetroparkova je smanjila uticaj košave na prečišćavanje vazduha u Beogradu- https://vreme.com/vreme/i-kosava-je-prodata-ostaju-samo-posledice/ Izvini ali meni je ovaj tekst prilično bezveze Pravi se tvrdnja da su vetroelektrane krive za zagađenje vazduha, a ne milioni tona uglja koje sagorevaju termoelektrane i toplane, milioni vozila i individualnih ložišta sa starim i neefikasnim šporetima. Pritom ne postoji neko istraživanje ili rad koji potkrepljuju tvrdnje. Da, postoji određeni uticaj na jačinu vetra iza vetroelektrana, ali je on primetan u neposrednom okruženju vetroparka. Na većim distancama je uticaj prilično mali, svega par procenata i nije prisutan stalno. 4
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Vetroelektrane pre svega imaju uticaj na populacije ptica i slepih miševa, i na buku koju proizvode ako su u blizini domaćinstva, to su im glavni zagađivači.
Klotzen Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Да се следеће недеље одржавају избори и да морате да се определите, да ли бисте пре гласали за или против садашње власти? за садашњу власт 33.2 44.3 против садашње власти 41.6 55.7 немам став / без одговора 25.2 / Druga cifra je kada se izbace ovi bez stava. Dakle neki vid izbora kada bi samo dve liste bile. http://www.nspm.rs/istrazivanja-javnog-mnjenja/srbija-septembar-2025.-i.html 2 2
Plavi Dres Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 36 minutes ago, nemanjaol said: Izvini ali meni je ovaj tekst prilično bezveze Pravi se tvrdnja da su vetroelektrane krive za zagađenje vazduha, a ne milioni tona uglja koje sagorevaju termoelektrane i toplane, milioni vozila i individualnih ložišta sa starim i neefikasnim šporetima. Pritom ne postoji neko istraživanje ili rad koji potkrepljuju tvrdnje. Da, postoji određeni uticaj na jačinu vetra iza vetroelektrana, ali je on primetan u neposrednom okruženju vetroparka. Na većim distancama je uticaj prilično mali, svega par procenata i nije prisutan stalno. Nisam ni mislio da su vetroelektrane najviše krive. Istraživanja svakako kažu da su individualna ložišta ubedljivo najveći zagrađivači. Čak na primer i saobraćaj ima mali uticaj. Bio mi je zanimljiv tekst, jer nisam razmišljao da bi mogao imati taj uticaj, mada se slažem da nije dovoljno potkrepljen istraživanjima.
Eddard Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 hours ago, Ref4ever said: Pozivanje na (ne) inteligenciju, a onomad beli listići. Znam da je već 13 godina moderno kriviti bele listiće za sve nedaće, ali budimo realni, da ih nisu na vlast doveli 2012. beli listići, doveli bi ih 2013., najkasnije 2014. isključivo njihovi glasači. Ko bi onda bio kriv? 1
Perkos2 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Eddard said: Znam da je već 13 godina moderno kriviti bele listiće za sve nedaće, ali budimo realni, da ih nisu na vlast doveli 2012. beli listići, doveli bi ih 2013., najkasnije 2014. isključivo njihovi glasači. Ko bi onda bio kriv? Standardna je priča u Srbiji da je uvek neko drugi kriv za našu nesposobnost i kukavičluk. Beli listići su deo toga, valjda je svika barem na sekund lakše ako kažemo " kriv je vasa, mek, eddard" više od mene a u stvari smo zajedno smo žrtve 2
Barkley#34 Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago https://radar.nova.rs/drustvo/promene-u-mup-spahije-seici-i-begovi/
Recommended Posts