DJ_Vasa Posted yesterday at 06:03 PM Posted yesterday at 06:03 PM 3 hours ago, Barkley#34 said: To smo uglavnom znali. Možda je bolje tako, da našu stranu natera na potpunu ozbiljnost i borbu za svaki glas. Ovo će biti teško jer naša strana nema nikakvu organizaciju. Studentima školska godina počinje u oktobru, a od njih se ne može očekivati da ranije dođu do univerzitetskih gradova ili da se okupe. Sada ionako rade na autopilotu i prepustili su građanima famozno zeleno svetlo. Od građana nema 'leba jer se sve svodi na aktivnosti zborova pojedinačnih mesnih zajednica, koji umeju samo da organizuju besciljne proteste, a u suštini se ni za šta ne pitaju. Da bi paradoks bio veći, opozicija ima kakvu-takvu infrastrukturu, ali ih odjebavaju i studenti i građani. Ostaje pitanje izbora, koje je i najvažnije. Na izbore izlazi nepoznata i po svoj prilici trenutno nepostojeća studentska lista koja nema ni program, ali izlazi i veći deo opozicije. Ne postoji šansa da lista bude zajednička, što se već sada vidi. Studenti i opozicija će na izborima biti konkurenti, što je i logično. Možemo mi sada da pričamo o tome da li je bolje da bude jedna lista (studentska + opozicija) ili dve kolone (studentska i opoziciona), da li je bolje da opozicija jednostavno preskoči izbore i pomogne studentima i tako to, ali ni od toga nema ništa. Zborovi građana, tj. nekolicina najglasnijih plus sveti plenum mi deluju kao put u propast. Ukoliko se protesti ne organizuju bolje, ne kombinuju sa građanskom neposlušnošću, pozivima na bojkot režimskih firmi i slično, od cele priče nema ništa. A ako gologuzija u državnoj službi ne doprinese, pri čemu izuzimam prosvetu, zaslužuju da ih kartel trpa još jače i bolje.
DameTime Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 1 hour ago, Volter said: Ovako isto sam ja polagala psihologiju učenja i pamćenja. 😂 1
robespierre Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago (edited) Lepo je čovek objasnio sve šta je i kako je, samo ja nisam siguran da će velike opozicione vedete imati sluha za bilo šta drugo osim da izađu na izbore i politički se samoubiju. Edited 22 hours ago by robespierre 9 4
Barkley#34 Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 1 hour ago, DJ_Vasa said: Ovo će biti teško jer naša strana nema nikakvu organizaciju. Studentima školska godina počinje u oktobru, a od njih se ne može očekivati da ranije dođu do univerzitetskih gradova ili da se okupe. Sada ionako rade na autopilotu i prepustili su građanima famozno zeleno svetlo. Od građana nema 'leba jer se sve svodi na aktivnosti zborova pojedinačnih mesnih zajednica, koji umeju samo da organizuju besciljne proteste, a u suštini se ni za šta ne pitaju. Da bi paradoks bio veći, opozicija ima kakvu-takvu infrastrukturu, ali ih odjebavaju i studenti i građani. Ostaje pitanje izbora, koje je i najvažnije. Na izbore izlazi nepoznata i po svoj prilici trenutno nepostojeća studentska lista koja nema ni program, ali izlazi i veći deo opozicije. Ne postoji šansa da lista bude zajednička, što se već sada vidi. Studenti i opozicija će na izborima biti konkurenti, što je i logično. Možemo mi sada da pričamo o tome da li je bolje da bude jedna lista (studentska + opozicija) ili dve kolone (studentska i opoziciona), da li je bolje da opozicija jednostavno preskoči izbore i pomogne studentima i tako to, ali ni od toga nema ništa. Zborovi građana, tj. nekolicina najglasnijih plus sveti plenum mi deluju kao put u propast. Ukoliko se protesti ne organizuju bolje, ne kombinuju sa građanskom neposlušnošću, pozivima na bojkot režimskih firmi i slično, od cele priče nema ništa. A ako gologuzija u državnoj službi ne doprinese, pri čemu izuzimam prosvetu, zaslužuju da ih kartel trpa još jače i bolje. Ne bih bio toliko negativan niti bih trčao pred rudu. Prvo, tehnička stvar, nova školska godina na fakultetima ove godine počinje 1. novembra. Drugo, meni se čini, da su ovi letnji protesti bili sve samo ne besciljni, uz asistenciju vlasti. Studenti nisu otišli, učestvuju, imaju i dalje one akcije Student u svakom selu, učestvuju i opozicioni aktivisti i prvaci, a nekako je to preraslo u širi pokret, svako je sad deo a ne samo podrška studentima. Iz tih zborova će se regrutovati budući čuvari kutija i slično. Dešavanja su i dalje u celoj zemlji, pokazani su zubi batinašima i pandurima, najavljen je protest srednjoškolaca... za ovaj trenutak to je više nego što sam očekivao. To što se neke stvari ne dešavaju javno (organizacija, lista, razgovori...) ne znači da ne postoje. Kada budu raspisani izbori tada će biti i konkretnije kampanje, bar ja tako vidim. A sigurno će najesen biti ozbiljnijih pritisaka za raspisivanje istih. Uostalom, ni 1.11. nije daleko, kao godišnjica pada nadstrešnice, neće vlastima biti svejedno tada. 10
Don Dusko Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago Macut i njegova vlada propali u zemlju....Uopste se ne vide...Sto je bila valjda i poenta njegovog imenovanja.Marioneta.
Diogen Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago On 8/23/2025 at 9:38 PM, Barkley#34 said: Manje-više, u većini istraživanja je za vlast oko trećine od ukupnog broja ispitanika ili oko 40-42% posto od opredeljenih (ili kad se dodaju neki koji kriju opredeljenje). Ne treba imati iluzije, on ima tiho, veliko i verno glasačko telo, uz one koje nateraju ili kupe. Ovakve vlasti i kad izgube retko to bude debakl. Upravo ovo je sustina i poenta diktatorove opsednutosti televizijama N1 i Nova. Njegovom glasackom telu ne trebaju ni jedna ni druga, niti se on bavi kao sumanut njihovim diskreditovanjem i pokusajima da ih se docepa ili unisti (dodje mu na isto) zbog jezgra svojih pristalica. Njegovi core glasaci ih pored proverenih i etabliranih izvora tipa informera i pinka, i upravo zbog tog visegodisnjeg oreola saradnika okupatora i zutih televizija koji su im nametnuti rezimskom propagandom nikad nece ni pogledati sve i da jeremicka i sarapa postanu njihova zastitna lica (kao sto ni b92 nikad nije "zaziveo" medju njima - ali je ipak od strane diktatora stavljen pod kontrolu). Njegova opsedutost ovim dvema medijskim kucama je upravo u kontekstu borbe za to neopredeljeno glasacko telo, kojeg je, kao sto napisah neki komentar ranije, nazalost previse - i daleko vise nego sto bi u stanju i okolnostima u kojima se Srbija nalazi trebalo i smelo da bude. I pored svih kradja kojima se njegova diktatura sluzi na svakim izborima, i na svakom nivou, ovi koji predstoje ce biti najveci izazov za njega od dolaska na vlast a manevar za kradje ce u najmanju ruku limitiran sto zbog nikad vece aktivnosti civilnog sektora, toliko i zbog ocigledno narusenog stranackog automatizma i kohezije unutar vlasti, sto se sve vidi u poslednje vreme ponajvise po tome kako se organizuju i kako izgledaju njegovi kontra skupovi. Dakle, hulja jedva ceka da poput hijene ugrabi i ugusi i ovo malo preostalog slobodnog glasa koji se moze cuti u medijskom etru Srbije, upravo zbog gore boldovanog. Po njega odsudnu bitku (u smislu il' Zabela il' Lukasenko scenario), resavace par procenata. U tom kontekstu borbe bukvalno za svaki glas jasno je zasto su N1 i Nova toliko bitne njemu (pa bi upravo zato nama morale biti jos bitnije). Nije on bez razloga citao i izucavao Gebelsa - vec upravo da bi ucio od najboljeg. 13
DJ_Vasa Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 12 hours ago, Barkley#34 said: Ne bih bio toliko negativan niti bih trčao pred rudu. Prvo, tehnička stvar, nova školska godina na fakultetima ove godine počinje 1. novembra. Drugo, meni se čini, da su ovi letnji protesti bili sve samo ne besciljni, uz asistenciju vlasti. Studenti nisu otišli, učestvuju, imaju i dalje one akcije Student u svakom selu, učestvuju i opozicioni aktivisti i prvaci, a nekako je to preraslo u širi pokret, svako je sad deo a ne samo podrška studentima. Iz tih zborova će se regrutovati budući čuvari kutija i slično. Dešavanja su i dalje u celoj zemlji, pokazani su zubi batinašima i pandurima, najavljen je protest srednjoškolaca... za ovaj trenutak to je više nego što sam očekivao. To što se neke stvari ne dešavaju javno (organizacija, lista, razgovori...) ne znači da ne postoje. Kada budu raspisani izbori tada će biti i konkretnije kampanje, bar ja tako vidim. A sigurno će najesen biti ozbiljnijih pritisaka za raspisivanje istih. Uostalom, ni 1.11. nije daleko, kao godišnjica pada nadstrešnice, neće vlastima biti svejedno tada. Ako počinje u novembru, onda će se i kasnije okupiti, a samim tim i kasnije početi da deluju. Naravno, ne smatram da su zbog toga krivi jer ne mogu svi da odu u gradove gde studiraju, a ne učestvuju u protestima ni svi studenti, već samo deo, i to manji. Samo beogradski univerzitet ima oko 90.000 studenata, kako sami kažu, a ako izuzmemo one koji su studenti samo na papiru, večite studente i one koji nisu iz Beograda, na ulicama ne vidim ni 10% te brojke. Kada bi samo pozvali na onu famoznu građansku neposlušnost koju su najavili i bojkot sektinih firmi, efekat bi bio veći nego da na ulice izađe svako ko ima status studenta, a za to im je potrebno samo da napišu nekoliko objava. Srednjoškolci su još manje bitni jer će posle nekoliko dana krenuti pritisak od roditelja i direktora, a ovog proleća su odustali akda su shvatili da od njihovog protesta nema ništa i kada je školska godina produžena u školama koje su duže štrajkovale. Oni ionako nemaju nikakav uticaj, pa ih ne bih ni uzimao za ozbiljno. Veći uticaj imaju ostali građani koji rade u pojedinim branšama. Kada bi štrajkovali npr. oni u pošti, u bankama, oni što voze autobuse ili prodavnice, efekat bi bio mnogo jači. Prosveta se u celoj priči najbolje držala, ali su ih uništili otimanjem plata. Ne vidim ni koji je efekat protesta u poslednjim nedeljama. Mnogi koji su u njima učestvovali su uhapšeni, u pritvoru ili su im određene kazne. Osim nekoliko razbijenih stakala, koja su iskorišćena za propagandu, nikakvi zubi nisu prikazani, već samo nemoć. Ja i dalje ne shvatam svrhu razbijanja nekolicine izloga jer sekta sasvim dobro međusobno komunicira i bez upotrebe prostorija. Policijska brutalnost je prekinuta kada su EU i mediji iz zapadnih zemalja počeli da vuku za uši, ali su prekinuti i ozbiljni protesti. Ne vidim ni ko sa kim razgovara i o čemu jer se stavovi opozicionih stranaka po pitanju izlaska na izbore uglavnom znaju, pri čemu su male šanse da se ti stavovi izmene, dok preostali studenti tvrdoglavo odbijaju saradnju sa ostalim političkim akterima, misle da su najpametniji, a umesto da se drže početnih pozicija, sve više pokazuju koliko su šuplji, politički neuki i zatvoreni za bilo šta ozbiljnije.
DJ_Vasa Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 11 minutes ago, freethrow said: Nisi u pravu. Može li obrazloženje? 1
freethrow Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 18 minutes ago, DJ_Vasa said: Ako počinje u novembru, onda će se i kasnije okupiti, a samim tim i kasnije početi da deluju. Naravno, ne smatram da su zbog toga krivi jer ne mogu svi da odu u gradove gde studiraju, a ne učestvuju u protestima ni svi studenti, već samo deo, i to manji. Samo beogradski univerzitet ima oko 90.000 studenata, kako sami kažu, a ako izuzmemo one koji su studenti samo na papiru, večite studente i one koji nisu iz Beograda, na ulicama ne vidim ni 10% te brojke. Kada bi samo pozvali na onu famoznu građansku neposlušnost koju su najavili i bojkot sektinih firmi, efekat bi bio veći nego da na ulice izađe svako ko ima status studenta, a za to im je potrebno samo da napišu nekoliko objava. Već smo pisali za bojkot firmi - Srbija nema neku kulturu bojkota, i pored uspeha Efektive i sličnih. Ovde će tu biti neuporedivo problematičnije ukoliko sns zaista krene da prčka sa maržama, kamatama, da se meša u posao Delezu, Lidlu, Intezi i ostalim stranim EU firmama. Drugo, studenti organizuju dobro akcije, odmereno i sa dobrim tajmingom. Najvažnije - postali su kul i nosioci, što dobro reče Boban Stojanović - Srećnih ljudi i Boljeg života. Oni su sada nosioci ideje o napretku i kul je biti uz studente, a nije kul biti ćaci. To se prenosi, ma kako trivijalno zvučalo, na sve pore društva. I one koje su neopredeljene (tzv idioti). 18 minutes ago, DJ_Vasa said: Srednjoškolci su još manje bitni jer će posle nekoliko dana krenuti pritisak od roditelja i direktora, a ovog proleća su odustali akda su shvatili da od njihovog protesta nema ništa i kada je školska godina produžena u školama koje su duže štrajkovale. Oni ionako nemaju nikakav uticaj, pa ih ne bih ni uzimao za ozbiljno. Ne slažem se da srednjoškolci nemaju nikakav uticaj, naprotiv. Studentsaki protest koji iz nekih razloga ne bi bio prepoznat sao sopstven od strane srednjoškolaca ne bi imao ni približno efekat kakav ima. To je nekih 250.000 učenika, pa onda članovi porodice, obuhvata se skoro milionče direktno. Oni itekako imaju uticaj na sve i biće ih moguće mobilisati. A profesori će većim brojem biti uz njih jer osećaju promenu u vazduhu, na vrlo prostom animalnom nivou, kakvi god da su. 18 minutes ago, DJ_Vasa said: Veći uticaj imaju ostali građani koji rade u pojedinim branšama. Kada bi štrajkovali npr. oni u pošti, u bankama, oni što voze autobuse ili prodavnice, efekat bi bio mnogo jači. Prosveta se u celoj priči najbolje držala, ali su ih uništili otimanjem plata. Prosvetari su skoro pa došli do tačke da nemaju više šta da izgube - ukoliko sns ostane, pare im neće biti vraćene i svakog trenutka mogu svi da dobiju otkaz. A i jedan su od retkih esnafa u Srbiji koji je pokazao malo više solidarnosti u prošlosti. Pošte neće štrajkovati jer su 98% zaposlenih preko SNS, od toga oko 80% sa somoljetkom. To je kao da očekuješ da štrajkuje policija ili Beli. Autobuse voze Pakistanci i nešto malo naših. Ti isto neće štrajkovati, ova pobuna jednostavno ne dolazi iz tog sloja. Njima je realno dojaja. 18 minutes ago, DJ_Vasa said: Ne vidim ni koji je efekat protesta u poslednjim nedeljama. Mnogi koji su u njima učestvovali su uhapšeni, u pritvoru ili su im određene kazne. Osim nekoliko razbijenih stakala, koja su iskorišćena za propagandu, nikakvi zubi nisu prikazani, već samo nemoć. Ja ne videh nemoć. Naprotiv, ali to je sad individualna stvar čitanja. Ja vidim sposobnost studenata i onih koji ih podržavaju i pomažu, da u svakom trenutku mobilišu ljude da se stvore negde i vidim da tu moć dosta racionalno koriste i doziraju. Da danas izađe objava svi u Beograd tog i tog, skupili bi 100.000 ljudi najmanje. SNS se naprotiv razotkrio, šahovskim rečnikom: krenuli su u napad pešacima ispred svog kralja, a da nisu ni obezbedili centar, niti imaju figure u napadu. Sada ti pešaci stoje, ničemu ne služe, ima ih malo, a kralj je otkriven i branjen jednim ili dva konja. 18 minutes ago, DJ_Vasa said: Ja i dalje ne shvatam svrhu razbijanja nekolicine izloga jer sekta sasvim dobro međusobno komunicira i bez upotrebe prostorija. Policijska brutalnost je prekinuta kada su EU i mediji iz zapadnih zemalja počeli da vuku za uši, ali su prekinuti i ozbiljni protesti. Razbijanje izloga partije na vlasti je jasno i nekome ko gleda vesti iz sveta na Reditu a živi u Nauru-u. Aha, vidi lupaju im prostojie, pa Vučić je znači gotov. Misli mladi Nauruanac kad mi iskoči na fidu. 18 minutes ago, DJ_Vasa said: Ne vidim ni ko sa kim razgovara i o čemu jer se stavovi opozicionih stranaka po pitanju izlaska na izbore uglavnom znaju, pri čemu su male šanse da se ti stavovi izmene, dok preostali studenti tvrdoglavo odbijaju saradnju sa ostalim političkim akterima, misle da su najpametniji, a umesto da se drže početnih pozicija, sve više pokazuju koliko su šuplji, politički neuki i zatvoreni za bilo šta ozbiljnije. Prvi sam bio za integraciju opozicije u svenarodni pokret, ali su mnogi promašili korak dva i u ovako uskoj stazici upali u politički kanjon Morače. Milivojević je ukapirao, Proglas je tu gde jeste, pomaže, po meni i dosta vuče konce, ali svakako tu je, tu su i ovi sjajni lokalni frontovi i ekipe. SSP je novi SPO - kada se ovo završi završiće se i njihovo suštinski jako neuspešno političko dejstvovanje. Ne znam na koju saradnju misliš - sns je uništio političku scenu povezivanjem svih baza podataka u jednu jedinstvenu kinsesku bia listu i svako ko pomoli glavu će biti skraćen za istu. Jedino što funkcioniše je ova bezglavost i ona se sasvim dobro koordinira - svi slušaju lidere koji su skriveni iza instagram usernameova. A za to vreme istovremeno kao ljute guje pište i Brnaba i Ćelavi i presednik. Nema lica, nema programa, nema sučeljavanja ideja, a štaćete sa Kosovom, a Ratko neroji. Ovo je jedini način da se izbegne borba na terenu na kojem sns ima dva topa i kraljicu fore. 5
DJ_Vasa Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 31 minutes ago, freethrow said: Već smo pisali za bojkot firmi - Srbija nema neku kulturu bojkota, i pored uspeha Efektive i sličnih. Ovde će tu biti neuporedivo problematičnije ukoliko sns zaista krene da prčka sa maržama, kamatama, da se meša u posao Delezu, Lidlu, Intezi i ostalim stranim EU firmama. Drugo, studenti organizuju dobro akcije, odmereno i sa dobrim tajmingom. Najvažnije - postali su kul i nosioci, što dobro reče Boban Stojanović - Srećnih ljudi i Boljeg života. Oni su sada nosioci ideje o napretku i kul je biti uz studente, a nije kul biti ćaci. To se prenosi, ma kako trivijalno zvučalo, na sve pore društva. I one koje su neopredeljene (tzv idioti). Mislim da primer Efektive upravo govori o tome da bi i bojkot mogao da doprinese. Sticajem okolnosti sam razgovarao sa nekim ko radi u administraciji Deleza i efekat se video još dok je bojkot bio u toku. Ne znam kakav je ukupan rezultat, ali pošto studenti imaju mnogo veći uticaj od Efektive, mogli bi da nanesu bar udarac sektinim firmama. Ja ne sporim studentski uticaj, ali sada su i dalje na autopilotu i moraju da budu konkretniji u završnici, a ona se približava. 47 minutes ago, freethrow said: Ne slažem se da srednjoškolci nemaju nikakav uticaj, naprotiv. Studentsaki protest koji iz nekih razloga ne bi bio prepoznat sao sopstven od strane srednjoškolaca ne bi imao ni približno efekat kakav ima. To je nekih 250.000 učenika, pa onda članovi porodice, obuhvata se skoro milionče direktno. Oni itekako imaju uticaj na sve i biće ih moguće mobilisati. A profesori će većim brojem biti uz njih jer osećaju promenu u vazduhu, na vrlo prostom animalnom nivou, kakvi god da su. Ali nisu ni sve beogradske srednje škole bile u tolikom štrajku i protestu, a ne podržavaju ni svi roditelji njihov štrajk. Nisu ni svi profesori podržavali štrajk, što zbog neslaganja, što zbog straha ili nezainteresovanosti. Poslednji štrajk je propao jer su ucenjeni platama, ali i zato što su videli da od toga nema ništa. Imam kontakt sa društvom sa studija, od kojih ih ima dosta u nastavi i bili su u prvim redovima, sada takođe učetvuju u protestima, ali trenutno ne gaje optimizam. Uzorak možda nije velik, ali bolje nemam. 53 minutes ago, freethrow said: Prosvetari su skoro pa došli do tačke da nemaju više šta da izgube - ukoliko sns ostane, pare im neće biti vraćene i svakog trenutka mogu svi da dobiju otkaz. A i jedan su od retkih esnafa u Srbiji koji je pokazao malo više solidarnosti u prošlosti. Pošte neće štrajkovati jer su 98% zaposlenih preko SNS, od toga oko 80% sa somoljetkom. To je kao da očekuješ da štrajkuje policija ili Beli. Autobuse voze Pakistanci i nešto malo naših. Ti isto neće štrajkovati, ova pobuna jednostavno ne dolazi iz tog sloja. Njima je realno dojaja. Novac im jeste vraćen, ali ne mogu svi da dobiju otkaz. Najlakša meta su oni koji nisu zaposleni za stalno. Peta gimnazija je dobar primer za ovo što kažem jer ugovori nisu produženi onima koji su privremeno zaposleni, dok onima koji su primljeni za stalno mogu samo da prete platama. Zabluda je i da je većina zaposlenih u prosveti tu došla preko SNS-a jer ima mnogo onih koji su zaposleni ranije, plus što nastavnike nekih predmeta moraš da tražiš svećom čak i u Beogradu, kao npr. nastavnike fizike, informatike i još nekih predmeta. 1 hour ago, freethrow said: Ja ne videh nemoć. Naprotiv, ali to je sad individualna stvar čitanja. Ja vidim sposobnost studenata i onih koji ih podržavaju i pomažu, da u svakom trenutku mobilišu ljude da se stvore negde i vidim da tu moć dosta racionalno koriste i doziraju. Da danas izađe objava svi u Beograd tog i tog, skupili bi 100.000 ljudi najmanje. SNS se naprotiv razotkrio, šahovskim rečnikom: krenuli su u napad pešacima ispred svog kralja, a da nisu ni obezbedili centar, niti imaju figure u napadu. Sada ti pešaci stoje, ničemu ne služe, ima ih malo, a kralj je otkriven i branjen jednim ili dva konja. Ali ja nisam govorio o studentima, koji nisu ni reč rekli o tome da im treba lomiti izloge, već o građanima. Nije tu čak ni bitan broj ljudi koji su izlazili na proteste. Neko ko dobija platu da prdi i smrdi u opštini i ne može da podigne ništa teže od kašike svakako neće braniti prostorije sekte, ali zna se koga će zaokružiti na izborima. Taj dobro zna da bi po promeni vlasti lako mogao da dobije nogu. 1 hour ago, freethrow said: Razbijanje izloga partije na vlasti je jasno i nekome ko gleda vesti iz sveta na Reditu a živi u Nauru-u. Aha, vidi lupaju im prostojie, pa Vučić je znači gotov. Misli mladi Nauruanac kad mi iskoči na fidu. Ne znam za te iz Naurua, ali pretpostavljam da i prosečni Nemac koji gleda vesti čuje da su tamo negde neki razbili nečiji izlog, zatim dolazi prilog o pingvinima na Grenlandu, a onda vremenska prognoza, kada je sećanje na ovu vest već isparilo. I mi smo gledali vesti o onim Žutim prslucima u Francuskoj, ali ne verujem da se prosečan građanin nešto mnogo potresao zbog toga i da pamti šta su oni zapravo hteli. 1 hour ago, freethrow said: Prvi sam bio za integraciju opozicije u svenarodni pokret, ali su mnogi promašili korak dva i u ovako uskoj stazici upali u politički kanjon Morače. Milivojević je ukapirao, Proglas je tu gde jeste, pomaže, po meni i dosta vuče konce, ali svakako tu je, tu su i ovi sjajni lokalni frontovi i ekipe. SSP je novi SPO - kada se ovo završi završiće se i njihovo suštinski jako neuspešno političko dejstvovanje. Ne znam na koju saradnju misliš - sns je uništio političku scenu povezivanjem svih baza podataka u jednu jedinstvenu kinsesku bia listu i svako ko pomoli glavu će biti skraćen za istu. Jedino što funkcioniše je ova bezglavost i ona se sasvim dobro koordinira - svi slušaju lidere koji su skriveni iza instagram usernameova. A za to vreme istovremeno kao ljute guje pište i Brnaba i Ćelavi i presednik. Nema lica, nema programa, nema sučeljavanja ideja, a štaćete sa Kosovom, a Ratko neroji. Ovo je jedini način da se izbegne borba na terenu na kojem sns ima dva topa i kraljicu fore. Otpor je imao sličan problem sa režimom i to su rešili putem rotacije. Vođe se nisu mnogo isticale, ali čim jedan bude u problemu, drugi uskače i nastavlja koordinaciju. Otpor je bio i inkluzivniji, a posao je uradio sasvim dobro.
Smrtokapa Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 2 hours ago, DJ_Vasa said: Ne vidim ni koji je efekat protesta u poslednjim nedeljama. Mnogi koji su u njima učestvovali su uhapšeni, u pritvoru ili su im određene kazne. Osim nekoliko razbijenih stakala, koja su iskorišćena za propagandu, nikakvi zubi nisu prikazani, već samo nemoć. Ja i dalje ne shvatam svrhu razbijanja nekolicine izloga jer sekta sasvim dobro međusobno komunicira i bez upotrebe prostorija. Policijska brutalnost je prekinuta kada su EU i mediji iz zapadnih zemalja počeli da vuku za uši, ali su prekinuti i ozbiljni protesti. Efekat je psihološki i mobilizacioni. Tačno je da su najskoriji protesti bili u dobroj meri stihijski, a da su prostorije zapravo nebitne u praksi. Ali sa druge strane, nebitna je i pukovska zastava, ne služi ničemu sem da se njom maše, pa se opet oko nje često vodila najžešća bitka, zbog simbolike. Takođe je bitno to što je kod građana proradio inat i odlučnost, jer će nam to biti potrebno u borbi za svaki glas koja predstoji. Zamerke na zborove su u dobroj meri opravdane. Svako vuče na svoju stranu, bitno je ko je koliko glasan, dosta šuma u komunikaciji, ega (slično kao kod stranaka koje se cepaju, nisu slučajno političari takvi kakvi jesu, već zato što dolaze iz redova istih tih građana), nedovoljno promišljenih odluka... Ali... Zborovi su trenutno jednini način na koji građani mogu učestvovati u ovoj borbi (da se ne lažemo, niko se sada neće učlaniti u opozicione stranke). Koliko god da ima zamerki na njihov rad, oni rade. Bez njih bi građani i dalje samo gledali studente kao ovce, da im ovi sa letnje pauze kažu šta da čine. 4
MarkoKep Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago @DJ_Vasa Bespotrebno mračiš. Po mom mišljenju studentski protesti su uspeli. Bez obzira što nekad sve deluje besmisleno, čak i kontraproduktivno, efekat buđenja naroda je postignut. Energija na pada nego svaki novi ispad vlasti pokreće novi talas protesta. Kada dođu izbori i kampanja energija će biti još veća i veliki broj ljudi će biti spreman i da glasa i da učestvuje u kontroli izbora. Jedino čega se treba pribojavati je na šta je sve vlast spremna za te izbore, sigurno neće priznati poraz dok ne budu saterani u ćošak. 5
Volter Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Pljušte ostavke funkcionera u Kraljevu: "Sad je pitanje koliko je neko spreman da primi jaja radi Vučića" https://n1info.rs/vesti/pljuste-ostavke-funkcionera-u-kraljevu-sad-je-pitanje-koliko-je-neko-spreman-da-primi-jaja-radi-vucica/
Recommended Posts