Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/16-minuta-tisine-kazna-5000-dinara/

Posle niza hapšenja i pisanja različitih prijava zbog podrške studentima u blokadi, država je otišla i korak dalje, pa je počela da piše saobraćajne kazne za one koji odaju poštu nastradalima zbog pada nadstrešnice u Novom Sadu. Naime, ako se nađete na ulici a ne na trotoaru tokom tišine, policija može da vam piše kaznu od 5.000 dinara.

Нема дна. Да има, одавно би било пробијено.

Edited by Red
  • Ruke su vam krvave! 13
Posted (edited)
50 minutes ago, DJ_Vasa said:

A da li je bilo slučajeva da glasaju dementni? Čuo sam to za neke od ranijih izbora, a ne znam ni kako je to zakonski regulisano.

Ja mogu da ti odgovorim samo za to malo što sam ja video. Neki su bili prikovani za krevet, ali su svi znali zašto smo mi došli i da treba da se glasa. Oni imaju pravo da zatraže pomoć od nekoga ko nije član biračkog odbora ukoliko nisu u stanju sami da popune listić (ali moraju oni sami to da iskomuniciraju).

Ja sam tu kao član BO jednoj starici pomogao da se potpiše na listić koji tom prilikom ide u kovertu zajedno sa kovertom u koju se stavlja glasački listić, ruka joj je toliko drhtala da nije bila u stanju sama to da uradi. Ali je nekako sama uspela da na glasačkom listiću zaokruži broj koji je želela.

U najboljem psihofizičkom stanju je bila jedna baka, prečanka, koja se kretala pomoću štapa, podelila nam je bombone, rekla nam kako smo divni, a kako bi ove što su protiv vlasti trebalo sve poslati na goli otok da tucaju kamen.

P.S. Našao sam deo iz priručnika koji se odnosi na te slučajeve.

x1k9F8U.png

Edited by Smrtokapa
Posted

Ja sam za jedne izbore takođe bio član BO koji je obilazio kuće. Ne sećam se više koji su to izbori tačno bili, ali recimo neki 2021? Poenta je da su to maltene sve glasači iz njihove baze "sigurnih/kapilarnih" glasova. To je bar moje neposredno iskustvo.

Možda u većim mestima, velikim gradovima nije baš tako, ali u manjim sredinama jeste.

Takođe, a nije nevažno. Bilo je jasno iz nekolicine primera tj.adresa, da se ljudi nisu sami ni prijavljivali za glasanje od kuće. To znači da ih sns sam prijavljuje ako su ikada bili makar potpisnici za podršku njihovim listama.

Posted
30 minutes ago, Smrtokapa said:

Ja mogu da ti odgovorim samo za to malo što sam ja video. Neki su bili prikovani za krevet, ali su svi znali zašto smo mi došli i da treba da se glasa. Oni imaju pravo da zatraže pomoć od nekoga ko nije član biračkog odbora ukoliko nisu u stanju sami da popune listić (ali moraju oni sami to da iskomuniciraju).

Ja sam tu kao član BO jednoj starici pomogao da se potpiše na listić koji tom prilikom ide u kovertu zajedno sa kovertom u koju se stavlja glasački listić, ruka joj je toliko drhtala da nije bila u stanju sama to da uradi. Ali je nekako sama uspela da na glasačkom listiću zaokruži broj koji je želela.

U najboljem psihofizičkom stanju je bila jedna baka, prečanka, koja se kretala pomoću štapa, podelila nam je bombone, rekla nam kako smo divni, a kako bi ove što su protiv vlasti trebalo sve poslati na goli otok da tucaju kamen.

To je sve OK, a naravno da treba pomoći nekome ko je nemoćan.

32 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Misliš jedno 25% glasača u Srbiji?

Uhhhh... nisam pitao za debilne, ali kada me već vučeš za jezik, oni ionako regularno glasaju.

Posted

Dodatak mom postu: obišli smo tad ne znam..trideset domaćinstava sigurno tj.adresa. Možda i malo više. A to je brojka samo na mom BM. Bila su 4 ukupno. Mi ispred opozicije smo odmah konstatovali da je veoma neobično da u jednom selu toliko ljudi ima prijavljeno da glasaju od kuće.
Od svih tih ljudi koje smo obišli, u vr' glave je 30% bilo onemoćalo da dođe na b.mesto i to sam počastio procentima. Realno, tek pokoja osoba je stvarno bila u lošijem stanju, ostali su svi bili zapravo u stanju da dođu na bm sami, ali recimo nisu imali prevoz itd.

Kažem, sve su to maltene njihovi sigurni glasovi. Zato smo na izborima decembra 2023 mi ispred liste Srbija protiv nasilja odlučili da uopšte ne idemo na teren sa njima. Bilo nam je bitnije da čuvamo kutije i na samom bm sprečimo manifetluke. Govorim o odluci za moje bm, u jednom selu pokraj Sombora.

• Like 4
Posted

Bolesnik prokleti koji uživa u patnji drugih.

Još jedna izjava našla je mesto u Sramometru, registru za dokumentovanje seksizma, mizoginije i nasilja u javnom govoru.

Prijava broj 004 odnosi se na izjavu predsednika Republike Srbije, koji je govoreći o ženi u emisiji Oko magazin, a koja je doživela fizički napad, rekao:
„Nikada nije upoznala svog oca, niko je nikad nije tukao… dok nisu došli neki ljudi da je tuku i šamaraju“.

Ova izjava nije izraz brige, već je u pitanju opasna normalizacija porodičnog nasilja i prizivanje šamara kao nečeg očekivanog u odrastanju devojčica. Time se nasilje ne samo prećutno opravdava, već se predstavlja kao deo „nedostajuće“ biografije žene.

Seksizam, mizoginija i nasilje nad ženama nisu stvar sentimentalnih narativ, već su sistemski problemi koje ni predsednik nema pravo da opravdava. Pogotovo ne koristeći porodične traume i rodne stereotipe kao sredstvo političke manipulacije.

Ono što je važno da naglasimo je da je Sramometar nastao kao reakcija pojedinki, uz podršku organizacija i neformalnih kolektiva, i da je naša autentična reakcija besa na javne izjave koje promovišu kulturu nasilja i učestvuju u njegovom prikrivanju.

https://www.instagram.com/p/DKy6NLMIdlr/?img_index=2

• Ruke su vam krvave! 10
Posted
6 minutes ago, Drug Crni said:

Zato smo na izborima decembra 2023 mi ispred liste Srbija protiv nasilja odlučili da uopšte ne idemo na teren sa njima. Bilo nam je bitnije da čuvamo kutije i na samom bm sprečimo manifetluke. Govorim o odluci za moje bm, u jednom selu pokraj Sombora.

Ovako se i u BG radilo, prioritet je bio na "čuvanju kutija", a za obilazak je ideja bila da idemo samo ako je broj prijavljenih sumnjivo velik.

Mi smo na BM gde sam bio napravili izuzetak, bilo nas je troje opozicionih, pa smo mogli da priuštimo da jedno od nas ide na teren.

---------------------

Što se ovog legitimisanja tiče, počeli su to da rade juče i kod mene u kraju, pikiraju studente i "decu".

Bio je i slučaj gde pandur "odustaje" kada naiđe na osobu koja zna proceduru i koja mu je tražila da pokaže svoju legitimaciju i navede razlog legitimisanja.

• Like 1
Posted
8 hours ago, DJ_Vasa said:

A da li je bilo slučajeva da glasaju dementni? Čuo sam to za neke od ranijih izbora, a ne znam ni kako je to zakonski regulisano.

Ne mozes ljudima s demencijom uskratiti pravo glasa, kao sto ne mozes ni onima s drugim dijagnozama koje uticu na kognitive sposobnosti pojedinca. Nije problem u njima jer po definiciji, u odmakloj fazi bolesti oni nece ni razumeti proces glasanja, pa nece ni pozeleti da u njemu ucestvuju. Ili nece znati kako to da izvedu. 
Problem je u onima koji ih zloupotrebljavaju, cineci pri tome krivicno delo. Bilo bi krajnje nedemokratski uskratiti nekom ljudsko pravo, samo zato da bi nekog drugog sprecio da izvrsi krivicno delo. 

• Like 2
Posted

Zapravo, mogli bi vrlo lako postojati osnovi za to. Isto kao sto zbog nedostatka poslovne sposobnosti ne glasaju deca, tako mogu da ne glasaju i dementni.

Posted
8 minutes ago, McLeod said:

Zapravo, mogli bi vrlo lako postojati osnovi za to. Isto kao sto zbog nedostatka poslovne sposobnosti ne glasaju deca, tako mogu da ne glasaju i dementni.

Malo sam pogledao zakon, a tamo piše sledeće:

Izborno pravo

Član 3

Pravo da bira narodne poslanike i da bude biran za narodnog poslanika ima punoletni državljanin Republike Srbije nad kojim nije produženo roditeljsko pravo, odnosno koji nije potpuno lišen poslovne sposobnosti.

Lice delimično lišeno poslovne sposobnosti može da bira narodne poslanike i da bude birano za narodnog poslanika ako sud rešenjem o delimičnom lišenju poslovne sposobnosti nije utvrdio da je nesposobno da vrši izborno pravo.

Malo mi je čudno da oni koji bukvalno ne znaju gde se nalaze i bukvalno zaborave kako se zovu mogu da glasaju.

Posted (edited)

Zato što prvo neko mora da im oduzme poslovnu sposobnost i da im bude postavljen za staratelja, obično neko iz familije. To se retko radi po selima jer em su neuki em im ništa ne znači ako familija ionako živi zajedno i brine o njima. Ponekad neko ni neće da uzme tu odgovornost.

Edit: da dodam, taj proces traži određeno cimanje po institucijama koje često nisu blizu, što takođe odvrati ljude od upuštanja u isti. Ponekad je problem i u osudi okoline (aha, 'oće pored njega živog da mu uzmu imovinu), nemogućnost dogovora u porodici, svašta nešto. Naravno, zlotvori to obilato koriste, glas je glas.

Edited by Barkley#34
  • Like 3
Posted (edited)
10 hours ago, 40Wins said:

Dal se ovako zlo rodilo ili ga je Kuroanđelko mentalno i fizički zlostavljao?

Verovatno im je i majku tukao.

Lično ne verujem u to da se neko rađa zao. Kod njega je prilično očigledan problem sa primarnom porodicom (odnos sa majkom, ocem, rivalstvo sa bratom), gde sada nadoknađuje dosta toga. Dakle, efekat sredine. Ne verujem da je tukao majku, pre će biti da je on bio zlostavljan u porodici, možda i od strane nje, pre svega emocionalno i verbalno. On je i dalje u fazi "mama, vidi me šta sam postigao". Sa majkom verovatno ima dualni odnos - istovremeno je mrzi i žudi za njenim odobravanjem, koje nije imao kao dete. Čak su mu sve partnerke bile novinarke kao i njegova majka, a onda ih fizički zlostavlja, da bi se simbolički osvetio majci. Pa ti saberi 2 i 2. :classic_smile:

Edited by DameTime
  • Like 9
  • Thanks 1
  • WOW 1
Posted
13 minutes ago, DJ_Vasa said:

Malo sam pogledao zakon, a tamo piše sledeće:

Malo mi je čudno da oni koji bukvalno ne znaju gde se nalaze i bukvalno zaborave kako se zovu mogu da glasaju.

Ovo je vrlo siroka tema i nije za ovaj topic. Meni je bliska jer svakodnevno radim s ljudima s nekim vidom demencije. Ovde je dovoljno reci da je pravo glasa ljudsko pravo i ne moze se oduzeti nikome ko ga je jednom stekao time sto je napunio 18 godina i sto je negde drzavljanin. 

Utoliko je vaznije spreciti da neko zloupotrebi pravo glasa ovih osoba. Oni sami sigurno nece kad dodju u tu fazu bolesti koju si gore opisao. 

Sto se tice oduzimanja poslovne sposobnosti, tek to je klizav teren, vezan za citav niz ljudskih prava, ne samo pravo glasa. Da si lekar ili sudija, sigurno ne bi laka srca potpisao da se nekom oduzme pravo raspolaganja sopstvenom imovinom, pravo na slobodu kretanja i bilo kakvo odlucivanje o samom sebi, a da pri tome ta osoba nije pocinila nikakav zlocin. Zato je oduzimanje poslovne sposobnosti svuda u civilizovanom svetu vrlo ozbiljan proces, i tako treba da bude. Pravo glasa je tu najmanji problem, a ne mozes samo njega oduzeti bez da ozbiljno zagazis i u ostala ljudska prava.

• Like 1
Posted

Kakva je naša vlast lako može da pribavi od podobnih doktora brdo rešenja o poslovnoj (ne)sposobnosti i tako selektuje ko može da glasa

vrlo je to kompleksno pitanje a u državama kakav je Srbija posebno

• Like 1
Posted
10 minutes ago, vilhelmina said:

Ovo je vrlo siroka tema i nije za ovaj topic. Meni je bliska jer svakodnevno radim s ljudima s nekim vidom demencije. Ovde je dovoljno reci da je pravo glasa ljudsko pravo i ne moze se oduzeti nikome ko ga je jednom stekao time sto je napunio 18 godina i sto je negde drzavljanin. 

Utoliko je vaznije spreciti da neko zloupotrebi pravo glasa ovih osoba. Oni sami sigurno nece kad dodju u tu fazu bolesti koju si gore opisao. 

Sto se tice oduzimanja poslovne sposobnosti, tek to je klizav teren, vezan za citav niz ljudskih prava, ne samo pravo glasa. Da si lekar ili sudija, sigurno ne bi laka srca potpisao da se nekom oduzme pravo raspolaganja sopstvenom imovinom, pravo na slobodu kretanja i bilo kakvo odlucivanje o samom sebi, a da pri tome ta osoba nije pocinila nikakav zlocin. Zato je oduzimanje poslovne sposobnosti svuda u civilizovanom svetu vrlo ozbiljan proces, i tako treba da bude. Pravo glasa je tu najmanji problem, a ne mozes samo njega oduzeti bez da ozbiljno zagazis i u ostala ljudska prava.

Ma sve je to lepo i tako to, ali ako ti glasa neko ko ne zna ni gde se nalazi, ni kako se zove, naročito kada samo nekoliko glasova može odlučivati o vlasti, onda postaje veselo. Dovoljno je da član domaćinstva koji je i član 'biblioteke' kaže dedi da glasa za druga Kima i ode sve u tri lepe.

Posted (edited)
37 minutes ago, DameTime said:

Lično ne verujem u to da se neko rađa zao. Kod njega je prilično očigledan problem sa primarnom porodicom (odnos sa majkom, ocem, rivalstvo sa bratom), gde sada nadoknađuje dosta toga. Dakle, efekat sredine. Ne verujem da je tukao majku, pre će biti da je on bio zlostavljan u porodici, možda i od strane nje, pre svega emocionalno i verbalno. On je i dalje u fazi "mama, vidi me šta sam postigao". Sa majkom verovatno ima dualni odnos - istovremeno je mrzi i žudi za njenim odobravanjem, koje nije imao kao dete. Čak su mu sve partnerke bile novinarke kao i njegova majka, a onda ih fizički zlostavlja, da bi se simbolički osvetio majci. Pa ti saberi 2 i 2. :classic_smile:

Ja ću ovo ovde onako ostaviti, pa vi glejte:

The Potential Roles of Social Ostracism and Loneliness in the Development of Dark Triad Traits in Adolescents: A Longitudinal Study

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jopy.13018

Edited by handys
  • Like 1
Posted
40 minutes ago, DJ_Vasa said:

Ma sve je to lepo i tako to, ali ako ti glasa neko ko ne zna ni gde se nalazi, ni kako se zove, naročito kada samo nekoliko glasova može odlučivati o vlasti, onda postaje veselo. Dovoljno je da član domaćinstva koji je i član 'biblioteke' kaže dedi da glasa za druga Kima i ode sve u tri lepe.

Za to deda ne mora da bude dementan, dovoljno da je glup, nepismen, nesto trece sto cini da je podlozan manipulacijama. Ali jos uvek nije njegova krivica, nego onog ko to zloupotrebljava. 

Btw, demencija moze da pogodi svakoga, ne moras cak ni da budes jako star, a mozes i da budes lekar ili univerzitetski profesor. Uz izvinjenje sto se kacim bas za tvoj post (jer uopste nije samo tebi namenjeno), ali ako se vec zalazemo za evropske vrednosti, jedna od prvih lekcija koje treba da savladamo jeste da se psihicke bolesti, ukljucujuci i kognitivne poremecaje, ne koriste za vredjanje, ponizavanje ili diskriminaciju bilo koje vrste.

• Like 3
  • Thanks 3
Posted

Vucic je psihopata, za njegov karton potreban je sifrarnik. Posebno je simptomaticna njegova fascinacija smrcu. Groblja ce biti mala da prime sve, mozete samo da me ubijete ali tu je Danilo, pa ako i njega ubijete tu su Milica, Vukan... Onda ono ca mlevenjem ljudi i cevapima, primoravanje medija da objavljuju one stravicne slike mucenja, ubijanja, masine za mlevenje... Ima i taj sadisticki elemenat u sebi da ponizava ljude oko sebe, da ih podjebava... Da ne zaboravimo kada je, valjda za Savu Manojlovica, rekao da je skicio kao svinja, valjda ga asociralo na klanje... Dakle, bolesnik, ali sasvim svestan svojih postupaka i kao takav sposoban za robijanje.

• Like 7
  • Thanks 1
Posted
26 minutes ago, vilhelmina said:

Za to deda ne mora da bude dementan, dovoljno da je glup, nepismen, nesto trece sto cini da je podlozan manipulacijama. Ali jos uvek nije njegova krivica, nego onog ko to zloupotrebljava. 

Btw, demencija moze da pogodi svakoga, ne moras cak ni da budes jako star, a mozes i da budes lekar ili univerzitetski profesor. Uz izvinjenje sto se kacim bas za tvoj post (jer uopste nije samo tebi namenjeno), ali ako se vec zalazemo za evropske vrednosti, jedna od prvih lekcija koje treba da savladamo jeste da se psihicke bolesti, ukljucujuci i kognitivne poremecaje, ne koriste za vredjanje, ponizavanje ili diskriminaciju bilo koje vrste.

Znam da je upućeno i ostalima, ali gledam na to u kontekstu izbora i zloupotreba, plus ne verujem da je iko pomislio da ikoga vređa. Činjenica je da onaj ko ne zna ni sopstveno ime ni gde se nalazi nije sposoban za racionalan izbor.

Posted
39 minutes ago, vilhelmina said:

jeste da se psihicke bolesti, ukljucujuci i kognitivne poremecaje, ne koriste za vredjanje,

Je l' to važi i za onoga u čijoj kolektivnoj terapiji svi nevoljno učestvujemo?

• Like 1