Helena Posted April 25 Posted April 25 7 hours ago, Edinburgh said: A ne! Pismenost i dobro obrazovanje je potreban uslov, a hrabrost dovoljan uslov. To znaci da hrabrost bez pismenosti moze da ima znacaj samo u nekoj situaciji slicnoj ratu - odmah posle toga sve dolazi na svoje. Setimo se 5.oktobra i uloge Velje Ilica - bez njega bi se tesko desilo svrgavanje Milosevica, verujem da je posle Djindjica bio jedan od najvaznijih srafova tog dana. Vec sutradan, njegov znacaj se smanjio velikom brzinom. Kod novinara je pismenost posebno vazna, jer je i trenutni i svakodnevni domet onoga sto novinar govori i pise mnogo veci nego kod mnogih drugih profesija. BTW, Lj. Gojgic nije nepismena i OK je sto je postujes. Ne znam ni tačno ko, ni tačno kako je glasila rečenica koju sam zakačila-da li je to bila Polak ili neka druga svetska novinarja-nije dobar novinar onaj koji mnogo zna, nego koji ima dobre veze-tako nešto. Šta vredi dobro obrazovanje kad ti ne smeš da pitaš me nekoga otkud vam ideja da uđete u intenzivnu negu sa bulumentom oko sebe, da li ste svesni da ih time ugrožavati? Zašto kršite ustav radeći stvari za koje niste nadležni? Šta radi vaša porodica u skupštini? Zašto ste rekli da nemamo zvučni top, kad ih imamo...? Ima milion tih zašto pitanja koji ti pismeni i obrazovani ne postavljaju. 3
RatzenStadt Posted April 26 Posted April 26 ^malo cu skrenuti u off topic, ja sam oduvek smatrao gramatiku i pismenost precenjenim osobinama. da je daleko vaznije znati preneti poruku u celosti na razumljiv nacin. slosi mi se kad vidim pretencioznu upotrebu teskih reci u cilju signaliziranja intelektualne grandioznosti slazem se da je za odredjene profesije (e.g. zurnalistika, visoka politika), vise nego pozeljno dobro vladati jezikom, ali ne i da je savrsenost u istom uslov bez kojeg se ne moze. u prevodu, radije bih gledao Vladana Milojevica, nego Aleksandra Jankovica na klupi Zvezde (da sam zvezdas ofc) dobrog novinara najpre odlikuje integritet, pa par mesta prazno, pa tek onda druge osobine...
Edinburgh Posted April 26 Posted April 26 9 hours ago, Helena said: Ne znam ni tačno ko, ni tačno kako je glasila rečenica koju sam zakačila-da li je to bila Polak ili neka druga svetska novinarja-nije dobar novinar onaj koji mnogo zna, nego koji ima dobre veze-tako nešto. Šta vredi dobro obrazovanje kad ti ne smeš da pitaš me nekoga otkud vam ideja da uđete u intenzivnu negu sa bulumentom oko sebe, da li ste svesni da ih time ugrožavati? Zašto kršite ustav radeći stvari za koje niste nadležni? Šta radi vaša porodica u skupštini? Zašto ste rekli da nemamo zvučni top, kad ih imamo...? Ima milion tih zašto pitanja koji ti pismeni i obrazovani ne postavljaju. Kome je vazno sta misli novinarka Polak? Ona je nesto kao brbljiva komsininca sa treceg sprata, ne vise od toga. Druga je stvar sto je ovde omogucen uspon raznim prosecnim tipovima koji se kasnije proglasavaju za stubove profesije. Hrabar i pismen novinar je ono sto je potrebno, to je valjda jasno. Poslednja tvoja recenica zvuci kao da imas nesto protiv pismenih ljudi, kao da ti skola nije bila medju najdrazim iskustvima u zivotu?
Edinburgh Posted April 26 Posted April 26 (edited) 6 hours ago, RatzenStadt said: ^malo cu skrenuti u off topic, ja sam oduvek smatrao gramatiku i pismenost precenjenim osobinama. da je daleko vaznije znati preneti poruku u celosti na razumljiv nacin. slosi mi se kad vidim pretencioznu upotrebu teskih reci u cilju signaliziranja intelektualne grandioznosti slazem se da je za odredjene profesije (e.g. zurnalistika, visoka politika), vise nego pozeljno dobro vladati jezikom, ali ne i da je savrsenost u istom uslov bez kojeg se ne moze. u prevodu, radije bih gledao Vladana Milojevica, nego Aleksandra Jankovica na klupi Zvezde (da sam zvezdas ofc) dobrog novinara najpre odlikuje integritet, pa par mesta prazno, pa tek onda druge osobine... Pismenost je bas to da znas da preneses poruku na razumljiv i ispravan nacin, a to se uci u skoli i kod kuce, bar kod onih koji su imali tu srecu da se rode u dobrim porodicama. Pismenost nije posledica iskustva, vec ucenja. Naglasena upotreba stranih reci tamo gde nije neophodna jeste znak slabe pismenosti. (A ovo o Milojevicu - mali trener malog kluba, cim se pojavi normalan protivnik na kojeg ne utice podrska zvale, pukne petarda. Tako to ide kad nije ljubio skolu, i to je bas lepo.) Edited April 26 by Edinburgh 2
Helena Posted April 26 Posted April 26 1 hour ago, Edinburgh said: Kome je vazno sta misli novinarka Polak? Ona je nesto kao brbljiva komsininca sa treceg sprata, ne vise od toga. Druga je stvar sto je ovde omogucen uspon raznim prosecnim tipovima koji se kasnije proglasavaju za stubove profesije. Hrabar i pismen novinar je ono sto je potrebno, to je valjda jasno. Poslednja tvoja recenica zvuci kao da imas nesto protiv pismenih ljudi, kao da ti skola nije bila medju najdrazim iskustvima u zivotu? Pa mislim, neznam šta da ti odgovorim na poslednju rečenicu Znam sva slova osim dva i ni jedan više
DameTime Posted April 26 Posted April 26 8 hours ago, RatzenStadt said: ja sam oduvek smatrao gramatiku i pismenost precenjenim osobinama. slosi mi se kad vidim pretencioznu upotrebu teskih reci u cilju signaliziranja intelektualne grandioznosti Ovo su ti dve različite stvari. Slažem se da je važnije preneti poruku, što povremeno podrazumeva spuštanje na nivo laika. Kao i da je to nešto što se ne podstiče dovoljno na fakultetima. Dobar primer smo mi psiholozi, laicima uglavnom zvučimo nadobudno i arogantno (mislim okej, često i jesmo ), zato što koristimo gomilu stručnih reči. To je navika sa fakulteta. Ja recimo uhvatim sebe da ovde krenem nešto da objašnjavam, pa pročitam, shvatim da nekom spolja uopšte neće biti razumljivo i onda preformulišem. U govornom jeziku to već teže ide. A da nas pitaš, svima su omiljeni profesori tokom studiranja bili oni koji su umeli da fenomene objasne prostim jezikom. Gramatička pismenost je već nešto drugo, jbg, ne može novinar da bude nepismen i da se spotiče o reči kao Brnaba.
Helena Posted April 26 Posted April 26 9 minutes ago, DameTime said: Ovo su ti dve različite stvari. Slažem se da je važnije preneti poruku, što povremeno podrazumeva spuštanje na nivo laika. Kao i da je to nešto što se ne podstiče dovoljno na fakultetima. Dobar primer smo mi psiholozi, laicima uglavnom zvučimo nadobudno i arogantno (mislim okej, često i jesmo ), zato što koristimo gomilu stručnih reči. To je navika sa fakulteta. Ja recimo uhvatim sebe da ovde krenem nešto da objašnjavam, pa pročitam, shvatim da nekom spolja uopšte neće biti razumljivo i onda preformulišem. U govornom jeziku to već teže ide. A da nas pitaš, svima su omiljeni profesori tokom studiranja bili oni koji su umeli da fenomene objasne prostim jezikom. Gramatička pismenost je već nešto drugo, jbg, ne može novinar da bude nepismen i da se spotiče o reči kao Brnaba. Dežulović po vokaciji nije novinar, a piše fantastične tekstove, jer je fantastičan čovek. I ja se slažem s tobom, ali svaka pristojna redakcija ima lektore, koja lektorira tekstove, a to isto važi recimo i za prevodioce filmova. 1
DameTime Posted April 26 Posted April 26 4 minutes ago, Helena said: I ja se slažem s tobom, ali svaka pristojna redakcija ima lektore, koja lektorira tekstove, a to isto važi recimo i za prevodioce filmova. Ma jasno, lektura je uvek potrebna jer može i slučajno da se potkrade neka greška. A naravno da je bitno da svi, koliko god da nam je širok vokabular, budemo bar elementarno pismeni. Nego, back on topic Izraelski spin-doktor u Beogradu: Kampanja za Vučića i uloga u izvozu municije Quote Ajnhorn je trenutno u središtu skandala u Izraelu, jer je osumnjičen da je jedan od Netanjahuovih saradnika koje je Katar plaćao da promovišu ovu zemlju u izraelskim medijima. Pored toga, pod istragom je zbog navodnog curenja tajnih vojnih dokumenata novinaru nemačkog Bilda, sa ciljem da smanji pritisak javnosti na Netanjahua zbog ubistva šest izraelskih talaca od strane Hamasa u septembru 2024. godine. Takođe, zvanično je optužen i za zastrašivanja svedoka u aferi iz 2019. u kojoj je Netanjahu osumnjičen za mito. Ajnhorn je trenutno u Beogradu i nedostupan je izraelskim vlastima. BIRN i Harec otkrivaju da je izraelski propagandista u Beogradu osnovao konsultantsku firmu „Insight Partners“ – i to na istoj adresi gde je i sedište Instituta Zorana Koraća, uticajnog savetnika balkanskih političara, uključujući i Aleksandra Vučića. BIRN/Harec otkrivaju da je Ajnhorn pomagao u organizovanju sastanaka na najvišem nivou koji su bili važni za početak izvoza srpske municije Izraelu preko Crne Gore. Ajnhorn je radio za Vučića barem od 2020. godine. BIRN/Harec ekskluzivno otkrivaju kampanju koju je Ajnhorn pripremio za Vučića, a na osnovu jednog od procurelih dokumenata iz afere “Katargejt” Quote Marketinški stručnjak Igor Avžner kaže za BIRN da je ovo propaganda čiji je cilj da se Srbija identifikuje sa Vučićem i da je uspeh Srbije moguć samo uz njega. „Podržavaju me Rusija, Kina, SAD, EU. Ako oni podržavaju mene, a vi, u Srbiji, ne podržavate mene, onda mora da nešto nije u redu sa vama. To je Vučićeva igra“, objašnjava Avžner. Quote Predložili su da se Vučić prikaže na jednom od glavnih bilborda na Brodveju u Njujorku sa natpisom „Hamilton je lep, ali Srbija je najbrže rastuća ekonomija na Balkanu“, referišući na hit mjuzikl koji se u to vreme davao u Brodvejskom teatru. Sve ti jebem Quote Aron Šaviv, još jedan Netanjahuov savetnik koji je igrao ključnu ulogu u njegovoj kampanji 2015. godine, radio je za Vučića tokom njegove predsedničke kampanje 2017. godine. Prema pisanju Markera i OCCRP, Šaviv je imao ulogu u kampanji blaćenja opozicionara Dragana Đilasa koja je u srpskim provladinim medijima nazvana „Afera Mauricijus“. Šaviv je navodno kupio lažni izveštaj od izraelskog bivšeg pripadnika specijalnih snaga po imenu Tal Hanan, u kom se tvrdilo da Đilas ima tajne bankovne račune na Mauricijusu i u Švajcarskoj. Marker je pisao da saznanje da izveštaj nije tačan, nije sprečilo Vučića da ga iskoristi. 1 2
Edinburgh Posted April 26 Posted April 26 1 hour ago, Helena said: Pa mislim, neznam šta da ti odgovorim na poslednju rečenicu Znam sva slova osim dva i ni jedan više Pa tako si napisala: "....koji ti pismeni i obrazovani ne postavljaju" Zvuci kao da je pisao neko kome su bliski ''radnici i postena inteligencija", a ja na nesto sto lici na crvene odmah reagujem. Nista licno, nemoj da se ljutis i nemoj da me navlacis da ispravljam tvoj tekst 🙂
Helena Posted April 26 Posted April 26 Ma ne ću, što bi Elem, ja ništa nisam slagala u vezi obrazovanih i pismenih. Ne pitaju. I kad stidljivo krenu, nemaju duhovne snage niti kičme da isteraju i pitanje i odgovor, nego ga puste da palamidi šta hoće i o čemu hoće. E tu meni nije važno da li će rečenica biti pravilno izgovorena, važno mi je da se dobije konkretan odgovor. Što se pak crvenila tiče, mogao si da pitaš, ka sam mislila da je to svima na forumu jasno-ja jesam crvena i to jarko crvena. Ti ćeš dalje postupati kako želiš, ali dozvoli da ti kažem ovo-ako želiš uređenu državu, državu u kojoj želiš da ti i deca žive, trebalo bi da naučiš da ne reaguješ ni na crvene, ni zelene, ni na dugine... Takođe ništa lično. 1
Edinburgh Posted April 26 Posted April 26 (edited) 3 hours ago, Helena said: Ma ne ću, što bi Elem, ja ništa nisam slagala u vezi obrazovanih i pismenih. Ne pitaju. I kad stidljivo krenu, nemaju duhovne snage niti kičme da isteraju i pitanje i odgovor, nego ga puste da palamidi šta hoće i o čemu hoće. E tu meni nije važno da li će rečenica biti pravilno izgovorena, važno mi je da se dobije konkretan odgovor. Što se pak crvenila tiče, mogao si da pitaš, ka sam mislila da je to svima na forumu jasno-ja jesam crvena i to jarko crvena. Ti ćeš dalje postupati kako želiš, ali dozvoli da ti kažem ovo-ako želiš uređenu državu, državu u kojoj želiš da ti i deca žive, trebalo bi da naučiš da ne reaguješ ni na crvene, ni zelene, ni na dugine... Takođe ništa lično. Mojne se bre tislju. A sada stvarno, da li si ti propustila priliku da sretnes nekog koji ima i jedno i drugo, pa takvog/vu trazis medju dileama(ili dilejama?). Kazes kako nepismeni imaju "duhovnu snagu" (sta god to podrazumevalo) a pismeni nemaju? He, to je bas zanimljivo konstatacija, steta sto je netacna. Sta reci o crvenima - uzrok svakog zla, a narocito ovog ovde. U uredjenoj drzavi crveni imaju samo marginalan broj glasaca - to su uglavnom neki zanesenjaci, neke zamlate opcinjene Marksom ili u gorem slucaju neki cvrci iz one basne o mravima. Kad ugledaju takve, normalni ljudi pale crvenu lampicu, odmah. To nije slucaj kod zelenih i duginih, meni ne smetaju, a cinjenica je da se oni u uredjenim drustvima drze na par procenata glasaca. Ponekad se desi da zeleni imaju veci uticaj, ali samo u kratkom periodu. Nema potrebe otvarati neku veliku raspravu o ovome, ovo je svima poznato, to je zamalo aksiom. Edited April 26 by Edinburgh 4
Helena Posted April 26 Posted April 26 4 hours ago, Edinburgh said: Mojne se bre tislju. A sada stvarno, da li si ti propustila priliku da sretnes nekog koji ima i jedno i drugo, pa takvog/vu trazis medju dileama(ili dilejama?). Kazes kako nepismeni imaju "duhovnu snagu" (sta god to podrazumevalo) a pismeni nemaju? He, to je bas zanimljivo konstatacija, steta sto je netacna. Sta reci o crvenima - uzrok svakog zla, a narocito ovog ovde. U uredjenoj drzavi crveni imaju samo marginalan broj glasaca - to su uglavnom neki zanesenjaci, neke zamlate opcinjene Marksom ili u gorem slucaju neki cvrci iz one basne o mravima. Kad ugledaju takve, normalni ljudi pale crvenu lampicu, odmah. To nije slucaj kod zelenih i duginih, meni ne smetaju, a cinjenica je da se oni u uredjenim drustvima drze na par procenata glasaca. Ponekad se desi da zeleni imaju veci uticaj, ali samo u kratkom periodu. Nema potrebe otvarati neku veliku raspravu o ovome, ovo je svima poznato, to je zamalo aksiom. 😜 Ja ne volim 55 puta da ponavljam što sam rekla, ovog puta po pitanju novinara. A zanimljiva je ta boja lampice koja se pali kod vas normalnih 😜 Inače zanimljiv vokabular necrvenih nezelenih i neduginih i ostalih neeeee, takozvana kalimero boja. Samo što ja slabo marim za tu boju, a još slabije marim da li joj smetam
DameTime Posted April 26 Posted April 26 Da nije marksista, ali onih normalnih koji ga ne zloupotrebljavaju, a ima ih podosta, mnoga pitanja u ovom društvu se ne bi postavljala i preispitivala. Zanimljivo je kako se pojedini nepogrešivo istrigeruju na svaki privid socijalističkog ili marksističkog stava... 4 1 1
Edinburgh Posted April 26 Posted April 26 27 minutes ago, DameTime said: Da nije marksista, ali onih normalnih koji ga ne zloupotrebljavaju, a ima ih podosta, mnoga pitanja u ovom društvu se ne bi postavljala i preispitivala. Zanimljivo je kako se pojedini nepogrešivo istrigeruju na svaki privid socijalističkog ili marksističkog stava... Ni privid tog stava nije dobar, a kamoli iskren stav. 47 minutes ago, Helena said: Ja ne volim 55 puta da ponavljam što sam rekla, ovog puta po pitanju novinara. A zanimljiva je ta boja lampice koja se pali kod vas normalnih 😜 Inače zanimljiv vokabular necrvenih nezelenih i neduginih i ostalih neeeee, takozvana kalimero boja. Samo što ja slabo marim za tu boju, a još slabije marim da li joj smetam Preporucujem ovu knjizicu, da se bolje razume koja je boja prava: https://www.amazon.com/Margaret-Thatcher-Autobiography/dp/0062012347 1
DameTime Posted April 26 Posted April 26 14 minutes ago, Edinburgh said: Ni privid tog stava nije dobar, a kamoli iskren stav. Preporucujem ovu knjizicu, da se bolje razume koja je boja prava: https://www.amazon.com/Margaret-Thatcher-Autobiography/dp/0062012347 Sorry, ne mogu ozbiljno da shvatim nekog ko nam ovde citira Tačer. 4 2
Helena Posted April 26 Posted April 26 Ulazite u otrcani kliše sa Tačerovom. Ja znam šta bih odgovorila, kliše je isto, a ti svakako nećeš videti od lampice i zamalo aksioma, te čemu reči. Just now, DameTime said: Sorry, ne mogu ozbiljno da shvatim nekog ko nam ovde citira Tačer. Bukvalno sam mislila isto 😄
McLeod Posted April 26 Posted April 26 Da, samo jedna od najvecih politickih figura u istoriji covecanstva 🙂 5 1
Edinburgh Posted April 26 Posted April 26 1 hour ago, DameTime said: Sorry, ne mogu ozbiljno da shvatim nekog ko nam ovde citira Tačer. Razumem da dame ne mogu da podnesu da neka druga dama bude u bilo cemu najuspesnija, pa evo mozda vam se dopadne politicki ucinak ovog elegantnog gospodina: https://www.amazon.com/Pope-President-Ronald-Extraordinary-Century/dp/1610171527/ref=sr_1_1_sspa?adgrpid=165701150398&dib=eyJ2IjoiMSJ9.wURcehfTRvLFbPadjfKgh8oZz4A6E3TfOOjZ4h4prVSKqKODB115CjQjIFbNSdd129r4AYy0qdN7dJK82sncaBML77YHWoOsi4dlowzONXFPFKNqnGeBFJFygVpJbXVxV_CFaCnuWfkUHKYlRbxX9ZdDF23Jg5UZB0Dg3iliIEb-YY5Wd206McNhkQDfx0L2sacAm_gDC8gecbQkEb4oaOn5dpJnftpGFx-wOPQplEk67xNWVUlEC90ujiq-Zj1XenEX50dtz4dIj3FKqJ9qu-Xb0FAcuy964iWY9pt8o5E.NF94_EebHeZixfTSi9cdN9dGeqDzmPy_9TkK7ukiQ88&dib_tag=se&hvadid=705982879181&hvdev=c&hvlocphy=1028595&hvnetw=g&hvqmt=e&hvrand=16857057544944216810&hvtargid=kwd-324314984773&hydadcr=27991_14525483&keywords=ronald+reagan+books&mcid=ef0d7a5750f23a6785242b262099724a&qid=1745702631&s=books&sr=1-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&psc=1
Maharaja Posted April 26 Posted April 26 I was this year old when I learned da ima odraslih ljudi koji se lože na Tačerku i Regana 😄 1 1
DameTime Posted April 26 Posted April 26 2 minutes ago, Edinburgh said: Razumem da dame ne mogu da podnesu da neka druga dama bude u bilo cemu najuspesnija, 2
Edinburgh Posted April 26 Posted April 26 3 minutes ago, Maharaja said: I was this year old when I learned da ima odraslih ljudi koji se lože na Tačerku i Regana 😄 Take it easy, "kad porastes, kas'ce ti se samo". Znate kako se kaze: ko nije socijalista u mladosti nema srca, a ko jeste socijalista u starosti, nema pameti. 3 1 1
Helena Posted April 26 Posted April 26 29 minutes ago, Edinburgh said: Razumem da dame ne mogu da podnesu da neka druga dama bude u bilo cemu najuspesnija, pa evo mozda vam se dopadne politicki ucinak ovog elegantnog gospodina: https://www.amazon.com/Pope-President-Ronald-Extraordinary-Century/dp/1610171527/ref=sr_1_1_sspa?adgrpid=165701150398&dib=eyJ2IjoiMSJ9.wURcehfTRvLFbPadjfKgh8oZz4A6E3TfOOjZ4h4prVSKqKODB115CjQjIFbNSdd129r4AYy0qdN7dJK82sncaBML77YHWoOsi4dlowzONXFPFKNqnGeBFJFygVpJbXVxV_CFaCnuWfkUHKYlRbxX9ZdDF23Jg5UZB0Dg3iliIEb-YY5Wd206McNhkQDfx0L2sacAm_gDC8gecbQkEb4oaOn5dpJnftpGFx-wOPQplEk67xNWVUlEC90ujiq-Zj1XenEX50dtz4dIj3FKqJ9qu-Xb0FAcuy964iWY9pt8o5E.NF94_EebHeZixfTSi9cdN9dGeqDzmPy_9TkK7ukiQ88&dib_tag=se&hvadid=705982879181&hvdev=c&hvlocphy=1028595&hvnetw=g&hvqmt=e&hvrand=16857057544944216810&hvtargid=kwd-324314984773&hydadcr=27991_14525483&keywords=ronald+reagan+books&mcid=ef0d7a5750f23a6785242b262099724a&qid=1745702631&s=books&sr=1-1-spons&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9hdGY&psc=1 Crveni
McLeod Posted Sunday at 03:00 AM Posted Sunday at 03:00 AM 5 hours ago, Maharaja said: I was this year old when I learned da ima odraslih ljudi koji se lože na Tačerku i Regana 😄 Ja se ne lozim (pricam u svoje ime), njih dvoje su samo objektivno, nepobitno dokazano, neki od najvecih politickih figura u istoriji civilizacije. I tu ti mozes da budes levicar, desnicar, kosmopolita, nacionalista, ili sta god hoces, ovo su fakti. 5 hours ago, Edinburgh said: Take it easy, "kad porastes, kas'ce ti se samo". Znate kako se kaze: ko nije socijalista u mladosti nema srca, a ko jeste socijalista u starosti, nema pameti. Znaci ja sam oduvek bio hladnokrvni proracunati empirista jbg. E i samo ovo - mnogo je smesno kad sa ove vremenske distance pricamo o vestici Tacer, kad je i onima koji nisu bili sposobni ni za sta drugo osim fizickkg rada bilo bolje zbog nje na duge staze ali su bili suvise ograniceni da to shvate 2 1
Recommended Posts