Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

3 hours ago, Nek grmi jako said:

Protestni skupovi i skupovi podrške studentima danas su se održali u sledećim gradovima i mestima: San Francisko, Bela Palanka, Novi Sad, Čačak, La Valeta, Beograd, Bratislava, Novi Pazar, Pančevo, Frankfurt, Kosovska Mitrovica, Ljig, Plandište, London, Kladovo, Bazel, Kragujevac, Ninberg, Niš, Oslo, Topola, Kembridž, Požarevac, Futog, Kruševac, Grocka, Gornji Milanovac, Zaječar, Toronto, Batajnica, Subotica, Jagodina... 

O, da.

3 hours ago, deez nuts. said:

Sremska Mitrovica. 

Bor

Danas je i mali Arsenije III bio na protestu. Da bih ispoštovao tradiciju i niz, moraću 2050. u protestnu šetnju s praunucima.

• Like 9
  • Love 9

10 minutes ago, Red said:

Ви који планирате сутра на Аутокоманду, је л' долазите у 10 или негде у току дана?

Ja dolazim u 10 tj. krećem u 9:15 od pravnog sa ostalim studentima

• Like 2
  • Love 2

17 minutes ago, srlepajce said:

Hahahahah neka neko proveri kako je Brnaba posle ovog videa

Sahranili su je

13 minutes ago, Red said:

Ви који планирате сутра на Аутокоманду, је л' долазите у 10 или негде у току дана?

Da se prvo odrade dužnosti u kapitalističkom uređenju, pa onda...

• Like 2

14 minutes ago, Red said:

Danas mi rekoše ovi "moji" iz Zgrade tehničkih fakulteta da im je bitno da ljudi dođu (i) posle podne i predveče.

Što meni savršeno odgovara, taman da se ispuni radna obaveza pre podne.

• Like 2
  • Thanks 1

18 minutes ago, shonke said:

Jedno ozbiljno pitanje, pošto vidim da euforija probija krov:

šta stvarno očekujete od svega ovoga (protesta studenata)?

1. da padnu na korupciji kao Al Kapone

2. da padnu zato sto nisu objavili dokumentaciju koja ih za korupciju kompromituje

Opcija broj tri je da ukoliko se opcije broj 1 ili 2 ne realizuju vladace do smrti kao Putin.

• Like 4

10 minutes ago, shonke said:

Očekujem da se izborimo za ispunjenje studentskih zahteva, što bi značilo da oni SNS australopitekusi koji su napadali studente i "bizmismeni" povezani sa rekonstrukcijom stanice u NS zaglave mardelj ...

Na izgled mali,ali obzirom na stanje institucija ove države ogroman korak napred jer :

1. Bratiji šalje poruku da nije nedodirljiva, rušeći njihovo uverenje da ih Vodja i Partija mogu abolirati za sve pa čak i ubistvo ...

2. Poruka gradjanima da apsolutno imaju pravo svim nenasilnim metodama vršiti pritisak na institucije da rade svoj posao...

3.Makar i malom delu ljudl iz tih institucija podstrek da rade po zakonu jer znaju da će od sada imati  vidno veću podršku gradjana...

• Like 11
  • Love 1

25 minutes ago, shonke said:

Maraton.

Ovde ne mislim na sportsku disciplinu, nego da se krene u izgradnju kuće od temelja. Sve i da se studentski protesti završe sutra, ima da prođe bar pet godina do privida normalnosti. Kada se napravi privid, onda ide sledeća faza, ali to zavisi od političkih aktera. Ako se pojave neki koji će uspeti da dobro zatuku ruSSki uticaj i drkvu, onda unuci sadašnjih studenata mogu nečemu da se nadaju. Ako i biologija bude dobro odradila posao, biće dobro.

Beggars can't be choosers, kako rekoše pametni potomci Angla i Sasa.

Edited by DJ_Vasa

4 minutes ago, robespierre said:

1. da padnu na korupciji kao Al Kapone

2. da padnu zato sto nisu objavili dokumentaciju koja ih za korupciju kompromituje

Opcija broj tri je da ukoliko se opcije broj 1 ili 2 ne realizuju vladace do smrti kao Putin.

Samo bih dodao da ako nam ovi studenti nisu dovoljan podstrek da sada izguramo do kraja, onda nam je opcija broj tri i prava mera.

Edited by Smrtokapa
reč
  • Like 8
  • Thanks 1

5 hours ago, shonke said:

Kolikogod ovo veličanstveno izgledalo, i ne samo izgledalo, veličanstveno i jeste, i kakvagod reakcija institucija bila, bez izbora nema održivih promena. Kako doći do izbora, kada, pod kojim uslovima, su pitanja za parlament i stranke alui uz kontrolu odnosno pod pritiskom "ulice". Stranke se jedva vide i čuju, budu poneki poslanici i odbornici negede, na ulici, upodršci akcijama studentima i građanima, ali ne videsmo šta oni planiraju, ni za danas ni za sutra ni za "posle". 

Planirana je sednica Skupštine, dnevni red je provokativan, usvajanje zakona o tim, famoznim, jeftinim stambenim kreditima za mlade i glasanje o poverenju vladi i predsednici skupštine. Još jedna zamka, i ako dođu na sednicu i ako je bojkotuju, vlast ima mataerijala da ih predstavi kao šarlatane koji ne znaju šta hoće, predlažu nešto a ne dođu na sednicu da prestave svoj predlog. DS već objavila da neće učestvovati u radu skupštine, ZLF neće da iznese svoj stav dok se ne usaglasi sa ostalim palamentarnim strankama, ostali ćute. (ćute-glagol, ne Ćute(imenica)). Obrazloženje DSa mi je jasno, ali ne kažu šta umesto sednice.
Iako ne verujem da se na sednici, ovako zakazanoj može bilo šta rešiti, moje mišljenje je da, ipak treba da učestvuju, da iskoriste priliku da pod tačkom o poverenju vladi i predsednici skupštine kažu mnogo toga, sada bi njihove reči ipak dopirale do mnogo više ušiju, možda i mozgova, nego pre 3 meseca. Nisam protiv ni bojkota samo bih voleo da čuje, šta onda.
Studenti se ograđuju od stranaka, insistiraju da na skupovima nema stranačkih obeležja, da predstavnici stranaka ne drže govore, to je u redu, ali mora da postoji i drugi kolosek. Ovim se potkopava piramida vlasti, drugi treba da gradi temelje nove, legitimne vlasti. Institucije uz sadašnju vlast mogu da ponegde dignu glas, ali ne mogu da rade, jer nisu stvarno nezavisne, kadrovski ni finansijski. 
Zna li neko ko je na čelu Državne revizorske institucije, kad je bilo koji njihov izveštaj dospeo u javnost. Očekujemomnogo od sudova i tužilaštva, ali i oni moraju prvo da se pročiste iznutra, tužilaštvo ima hijerarhijsko ustrojstvo, uvek viši u hijerarhuji može da zaustavi radnje nižeg. Sud ne može da sudi bez dobre optužnice, a tužilaštvo ne može da psprovede istragu bez policije.
Dobro bi rešenje bilo da se pritiskom natera parlament da izabere novu vladu, ekspertsku, koja bi pripremila izbore, oslobodila RTS.
Opozicione stranke bi valjalo da se udruže u jedan pokret za slobodne izbore, ne mora po svaku cenu svi da uđu jedan pokret, čak mislim da bi bilo boljenekoliko grupacija koje mogu da postugnu unutrašnje saglasje.

Moguć metod pritiska bi bio i na opštinama, iznenađuje me koliko i u koji sve mestima izlazi na proteste i daje podršku studentima, skoro je sigurno da je to i izražavanje nepoverenja lokalnoj vlasti, pad nekoliko opštinskih vlasti bi mogao da napravi domino efekat.

E, sad odgovor na pitanj, šta očekujem od svega ovoga:
(Odgovoriću kao Svetislav Pešić na pitanje novinara ko će biti u satavu tima)

Spoiler

Nemam pojma.

Dodaću:

Nekako mi je lakše da poverujem da se vlast dalje urušava, da se ponude žrtve, smene pojedinaca, onda panika kod drugij, međusobno optuživanje, preventivno bežanje, ostavke i nestajanje iz javnosti, nego da se opozicija konstruktivno dogovori oko zahteva, astupa, pogotovoo nekakvoj zajedničkoj listi.

Ako bi se ispunili zahtevi studenata, objavi se sva dokumentacija o rekonstrukciji ŽS, optuže i oszde svi koji su napadali učesnike protesta, oslobode svi uhapšeni učesnici protesta, dobije se izjava da niko neće imati negativnih posledica zbog učešća u protestima, disciplinske metre, umanjenje plata, otkazi, uz neke ostavke i smene, ako to nisu premijer, ministri, dredsednica skupštine, ne bi se smelo stati, ne sme se dozvoliti da se prestroje i nastave dalje.

• Like 5

8 hours ago, shonke said:

Kačio sam ovde već, deluje mi kao najbolje rešenje. Malo ljudi zna da postoji ovakva opcija, zato mislim da je bitno širiti ideju što više. Odgledati snimak jer u tekstu nije objašnjeno zašto treba tražiti obavezujući referendum.

https://nova.rs/emisije/mladen-mrdalj-studenti-da-traze-obavezujuci-referendum/

Edited by MarkoKep
  • Like 1

Najavljeno obraćanje Vučića, Brnabić i Vučevića, danas popodne, nsa televizije, pogodili ste, Pink, u jeku protesta na Autokomandi, kako će proteti uticati na obraćanje, kako obraćanje na proteste.

Očekujem da će pokušati da spuste loptu još više, uz, možda, prikrivene pretnje, da ponovo pozove ne razgovore, dogovor. Ne verujem da će obraćanje uticati na odluke studenata ali možda hoće na stav opozicije spram učešža ili bojkota Skupštine.

8 hours ago, shonke said:

Razmisljao sam o tome pa onda upadao u razne kalkulacije koje mogu pasti na pamet od prelazne/tehnicke vlade, itd, itd ali studentski protesti i da se zavrse sutra su vec uspeli.

Ujedinili su narod, pokrenuli su grudvu koja je sada vec lavina, narod se vise ne plasi, animirali ljude koji su bili indiferenetni prema politickoj situaciji u zemlji i toliko toga jos koje ne mogu sad da pisem jer idem na posao :classic_wink:.