Jump to content

ABA Liga 2021/22, nikad jaca?


goldberg

Recommended Posts

On 9/28/2021 at 12:45 AM, Kooineeperk said:

  

NBA liga place za jednim sportskim pravnikom kao sto si ti 😄  

Hint: Sarlot Hornets.

 

On 9/28/2021 at 8:29 AM, Martin Mystere said:

Mineapolis/LA Lakers?

 

Izvanjavam se @oubrevo. i ostatku ljubitelja regionalne lige, samo mala digresija:

 

Lakersi su vec bili pominjani - sama cinjenica da se nazivaju Lakersi dovoljno govori da je klub osnovan u Minesoti, osvojio 5 titula, promenio grad i ime (niko se do tada nije zvao LA Lakersi) i nastavili da osvajaju titule i u LA. Hipoteticki, da je Radnicki iz Novog Sada osvojio EC pre nego sto se preselio u Beograd, KK FMP bi sada imao tu titulu, kao sto bi trebalo da im se racunaju i sve one sezone u KLS koje su igrali u NS. Tako da ne znam sta je tu sporno?

 

Charlotte Hornets je mnogo bolji primer - klub odlazi u New Orleans, osniva se novi klub u gradu, vlasnik kluba iz New Orleansa odlucuje da menja ime fransizi i tek tada klub iz Charlotte - a menja ime u stare Hornetse.

 

Trebalo bi znati i prilike u USA i znati zasto je to tako - tamo postoji mnogo velikih trzista i sloboda vlasnika fransiza da odu iz jednog velikog grada u drugi. Kada je vlasnik Brownsa odlucio da napusti Cleveland, navijaci su se pobunili jer ostaju bez kluba.

 

Sto se tice KK FMP, cak ni ekstremno komplikovana saga o Charlotte Hornetsima ne moze da se primeni na taj slucaj, ali to je druga prica. Ono sto se zna je da je klub (u to vreme filijala pokojnog KK FMP) menjao ime dva puta u toku sezone. Treba sabrati dva i dva i shvatiti da je to uradjeno da se sve jednog dana zaboravi, inace bi postojala vest o klubu iz Novog Sada koji je preuzeo istoriju ugasenog KK FMP, ali nje nema.

 

Kako god, nisam ni zeleo da diskutujem o ovome, nego da samo napomenem da poentiranje o istoriji kluba na sajtu ABA lige moze da se shvati i da je rival KKCZ u prvom kolu ustvari BC Ulker jer tako pise na sajtu evrolige i ako cemo da se drzimo toga, tu se ne radi o starom KK Fenerbahce nego o jednom drugom klubu iz Istanbula koji je, svojevremeno, vodio ljute bitke sa Efesom u turskom sampionatu.

 

Edited by goldberg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kako ne bi vise dosadjivali sa pominjanjem kluba iz Zeleznika, nastavljam, sa malo vecim zakasnjenjem sa predstavljam preostale cetiri ekipe:

 

KK Mega Basket - KK SC Derbi:

 

Vise nego ubedljiva pobeda kluba iz Beograda koji je ubacio cak 18 trojki, sa sjajnim procentom suta od 60% iza linije 6.75 metara. Narocito porazavajuca po goste bila je druga cetvtina od koje se do kraja meca nisu oporavili.

 

image.png.04ceb9c11c97bb35e75d62bc46a3c75c.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 9. sezona

Plasman u prethodnoj sezoni: 6. mesto nakon regularnog dela

Broj titula u regionalnoj ligi: 0

Broj plasmana u finale: 1

Broj plasmana u polufinale: 1

 

Ovogodisnji tim:

 

Smith, Kocovic

Cazalon, Bogavac

Jovic, Cerovina, Djurisic, Ruzhentsev

Simanic, Rudan

Balcerowski, Matkovic, Vujic, Musikic

 

"Mali veliki klub" (kako sami sebe nazivaju) je i ove sezone doziveo tektonske promene, a to se ogleda i u nacinu igre - umesto dvojice visokih tornjeva koji su sposobni da zatrpaju kos sa svih pozicija, ove sezone ce na centru igrati iskljucivo igraci koji poentiraju iz picka ili ispod samog kosa. Neformalna alfa i omega kluba koji svake sezone menja egzoticne boje dresova u jos egzoticnije kombinacije je ovog puta doveo/preusmerio u klub talentovanog centra iz Gran Canarie, Poljaka Balcerowskog. Ostao je i Smith, a ove sezone bi novi projekat trebalo da bude Nikola Jovic. Ocekuje se i rehabilitacija Borise Simanica koji bi trebalo da doprinese sutem sa distance.

 

Mega ce i ove sezone igrati lepo za oko, leprsavo, neobavezno i od njih svakako ne bi trebalo ocekivati ni borbu za opstanak ni borbu za PO. Mislim da se ni Misko Raznatovic ne bi bunio kada bi bilo ustanovljeno pravilo da se njegov klub preskace i ne racuna u borbi za PO ni u borbi za opstanak (tipa, da igraju ligu kao sto domacini SP u nekom sportu igraju kvalifikacije za isto to SP).

 

 

image.png.8bf94eb63548a4a18ea74ab996d84299.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 1. sezona, debitanti

Plasman u prethodnoj sezoni: 1. mesto u ABA2 ligi, sampion ABA2 lige

Broj titula u regionalnoj ligi: 0

Broj plasmana u finale: 0

Broj plasmana u polufinale: 0

 

Ovogodisnji tim:

 

Vinales, Pavlicevic

Magee, Edwards

Slavkovic, Starovlah, Tisma, Vujisic

Bacovic

Kamenjas, T. Ivisic, Z.Ivisic

 

Filijala podgoricke Buducnosti dobila je novog sponzora i novo ime, nove dresove i neke nove igrace. Otisli su Tejic, Allen, Hagedorn i Drobnjak, a ono sto moze da se primeti je da nekih velikih talenata na bekovskim pozicijama Buducnost vise i nema i zato u timu na 1 i 2 igraju cetvorica niskih sutera. Timu ce takodje nedostajati i produkcija sa visokih pozicija jer tu spolja mogu da pogode samo mladi Tisma i Slavkovic. Moje misljenje je da je ovo poprilicno cudno sastavljena ekipa, a kada bih bio ostriji rekao bih da je ovo retko vidjen frankestajn od rostera i da stvarno ne mogu da razumem sta je hteo onaj ko je dovodio igrace za ovu sezonu. Verovatno ce i ovde biti doselekcija ako nesto bude skripalo.

 

Sto se tice prognoze dometa ovog tima, opstanak bi trebalo da se podrazumeva, e sad, da li ce SC Derbi uspeti i da obraduje maticni klub i iznenadi neke njihove rivale u "Moraci", ostaje da se vidi.

Link to comment
Share on other sites

KK Zadar - KK Partizan NIS:

 

Zadrani su ipak uspeli da namuce favorizovani klub iz Beograda, sto je generalno dobra stvar za ligu. Odvijala se rovovska borba u poslednjoj cetvrtini i na dvadesetak sekundi do kraja meca indisponirani plejmejker domace ekipe Marva je uzeo tezak sut umesto da doda raspolozenom Jordanu pored sebe (ne, nije to neki Amerikanac zvucnog prezimena, u pitanju je domaci snajper Antonio Jordano).

 

image.png.0dc458f01d92a95284d58c6b00266817.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 20. sezona

Plasman u prethodnoj sezoni: 10. mesto

Broj titula u regionalnoj ligi: 1

Broj plasmana u finale: 0

Broj plasmana u polufinale: 2

 

Ovogodisnji tim:

 

Marva, Junakovic, Paponja

Harris, Jordano

Carter, Brala, Klarica

Bursac, Dreznjak, Buljan, Beljan

Lukovic, Vukovic

 

Klub iz grada kosarke vec sezonama tone sve vise i vise, ali i dalje znaju da odigraju najbolje protiv najjacih protivnika. Ove sezone su manje - vise zadrzali svoj skromni sastav iz prosle sezone, samo sto je utisak da su Justice i Onuaku ipak nivo vise u odnosu na zadihanog Lukovica i izgubljenog Harrisa. Primetan je i nedostatak visine i snage, pogotovo ako Lukovic ne bude mogao da igra. Osovinu ekipe cinice Marva, iskusni Carter i borbeni Vukovic, dok ostali nisu taj nivo - petorica su juniori, dvojica pojacanja koja nisu ni u kakvoj formi, cetvorica ABA2 igraca.

 

Sta reci nego srecno Zadranima u teskoj borbi za opstanak (ako zaboravimo ustaske povike sacice ekstremista na tribinama velelepne dvorane u Zadru), ima u ligi i beskorisnijih ekipa od njih.

 

 

image.png.98e46ed062bfa1dd9aa4a7aaa074326a.png

 

Sezona u regionalnoj ligi: 19. sezona

Plasman u prethodnoj sezoni: 7. mesto

Broj titula u regionalnoj ligi: 6

Broj plasmana u finale: 8

Broj plasmana u polufinale: 13

 

Ovogodisnji sastav:

 

Moore, Madar

Punter, Avramovic, Glas

Kurucs, Zagorac, Dangubic, Trifunovic

LeDay, Stepanovic

Smailagic, Koprivica, Miletic

 

Prethodna sezona je bila najgora za crno - bele iz Beograda od ulaska u ABA ligu. Bila je to tek druga sezona u kojoj se nisu nista pitali oko borbe za PO lige, a prva u kojoj su zavrsili van TOP 5 u ligi. Cudno, ta ista sezona se nekako nasla u sendvicu dve sezone u kojima je klub iz Beograda imao verovatno najveci budzet u svojoj istoriji, sa dva velika trenera na klupi. Naravno, povratak Zeljka Obradovica predstavlja najvecu vest za navijace Partizana, a samim njegovim dolaskom i ekipa je  morala da pretrpi velike promene. Kao sto se moze primetiti, Obradovic nije neki ljubitelj striktnih pozicija igraca u kosarci i njegov tim je zato sastavljen od devet igraca koji mogu da igraju spolja, dvojice krilnih centara koji su pretnja u sutu za tri poena i dvojice visokih centara koji su tu tek reda radi, da popune broj. Kod Obradovica krila igraju sve - cesto igra sa bekom, trojicom dvometrasa i jednom od dvojice krilnih centara u petorci. Utisak je da Punter jos uvek nije pronasao sut i da pobede uglavnom izvlace LeDay, Smailagic i Moore.

 

Kakva je prognoza mogucnosti crno - belih? Svakako da ekipa ima nedostataka. Upada u oci da nema pravog centra i da su najbolji asistenti Punter, LeDay i Smailagic. Pozitivno za ekipu moze da bude sto je raspored lagan i sve ispod 7-0 na pocetku bi bilo veliko iznenadjenje. Nakon toga usledice bitka sa Crvenom zvezdom, Buducnoscu i Cedevitom za poziciju 1.

 

Edited by goldberg
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Geronimo said:

^ naterao me post da vidim jel ziv Temu Raniko, a on u 42goj jos aktivan po Finskoj. Imala je njuh Olimpija za te finske sutere...

 

Temu Raniko, Sasu Salin i Davis Bertans. Imala Olimpija te dve sezone tri najbolja sutera u ligi lagano. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, goldberg said:

Charlotte Hornets je mnogo bolji primer - klub odlazi u New Orleans, osniva se novi klub u gradu, vlasnik kluba iz New Orleansa odlucuje da menja ime fransizi i tek tada klub iz Charlotte - a menja ime u stare Hornetse.

 

Trebalo bi znati i prilike u USA i znati zasto je to tako - tamo postoji mnogo velikih trzista i sloboda vlasnika fransiza da odu iz jednog velikog grada u drugi. Kada je vlasnik Brownsa odlucio da napusti Cleveland, navijaci su se pobunili jer ostaju bez kluba.

 

Sto se tice KK FMP, cak ni ekstremno komplikovana saga o Charlotte Hornetsima ne moze da se primeni na taj slucaj, ali to je druga prica. Ono sto se zna je da je klub (u to vreme filijala pokojnog KK FMP) menjao ime dva puta u toku sezone. Treba sabrati dva i dva i shvatiti da je to uradjeno da se sve jednog dana zaboravi, inace bi postojala vest o klubu iz Novog Sada koji je preuzeo istoriju ugasenog KK FMP, ali nje nema.

 

B1: Hvala. 

 

B2 i B4: "Propustio" si da kazes i jednu kljucnu stvar, a to je da se svi stari trofeji Sarlot Hornetsa prepisuju ovom novom klubu Sarlot Hornetsa i statistike se spajaju. I to je odobrila NBA uz dogovor oba kluba. E sad zameni imena klubova (oba Hornetsa sa "stari" i "novi" FMP) a NBA zameni sa KSS i to ti je to. 

 

B3: I Mega je putujuci cirkus, pa sta? 

 

B5: Pitaj KSS, zasto mislis da ista danasnji kvazi novinari imaju obavezu da objave? Kad bih se ja u zivotu vodio onim sto pise u nekim Kuririma, pustaju na RTSu, i slicno, bilo bi po onoj Borinoj "oooo kako je lepo biti glup". Pogotovo sportsko novinarstvo, ne pamtim da je ikada palo nize. 

 

---

 

Dakle, poslednji put, mozes ti da mudrujes ovde koliko hoces, ali ako dogovori klubova postoje i to aminuje KSS, tu je kraj diskusije. Ili izvoli, porusi sve to. Institucije. 

 

Inace, ne vidim kako se ovo tvoje insistiranje na toj prici formalno razlikuje od drugih stvari poput onih da li je Ratko Mladic heroj ili ratni osucenik, da li je celnik Grocke naurcio paljenje kuce novinara ili ne, da li je Jutka polno uznemiravao koleginicu ili ne... i slicno, bilo sta za sta presuda, odnosno neki dokument mora da postoji.

 

A ja koliko sam do sada video, ovde je zabranjeno propagirati bilo sta sto je u suprotnosti sa cinjenicama. Kaznjivo banovanjem.

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Kooineeperk said:

 

B1: Hvala. 

 

B2 i B4: "Propustio" si da kazes i jednu kljucnu stvar, a to je da se svi stari trofeji Sarlot Hornetsa prepisuju ovom novom klubu Sarlot Hornetsa i statistike se spajaju. I to je odobrila NBA uz dogovor oba kluba. E sad zameni imena klubova (oba Hornetsa sa "stari" i "novi" FMP) a NBA zameni sa KSS i to ti je to. 

 

B3: I Mega je putujuci cirkus, pa sta? 

 

B5: Pitaj KSS, zasto mislis da ista danasnji kvazi novinari imaju obavezu da objave? Kad bih se ja u zivotu vodio onim sto pise u nekim Kuririma, pustaju na RTSu, i slicno, bilo bi po onoj Borinoj "oooo kako je lepo biti glup". Pogotovo sportsko novinarstvo, ne pamtim da je ikada palo nize. 

 

---

 

Dakle, poslednji put, mozes ti da mudrujes ovde koliko hoces, ali ako dogovori klubova postoje i to aminuje KSS, tu je kraj diskusije. Ili izvoli, porusi sve to. Institucije. 

 

Inace, ne vidim kako se ovo tvoje insistiranje na toj prici formalno razlikuje od drugih stvari poput onih da li je Ratko Mladic heroj ili ratni osucenik, da li je celnik Grocke naurcio paljenje kuce novinara ili ne, da li je Jutka polno uznemiravao koleginicu ili ne... i slicno, bilo sta za sta presuda, odnosno neki dokument mora da postoji.

 

A ja koliko sam do sada video, ovde je zabranjeno propagirati bilo sta sto je u suprotnosti sa cinjenicama. Kaznjivo banovanjem.

Koji trofeji? 

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Cedevita ove sezone izgleda baš dobro. Roster im je mnogo kompaktniji i nešto dublji nego prošle sezone. Za početak imaju bolji balans između spoljašnje i unutrašnje linije a imaju i više opcija u napadu što će ograničiti Blažića na manju ulogu. Auguste i Carmichael su na papiru dobar tandem centara, nijesu toliko visoki i masivni, ali su dosta pokretljivi i dobri su finišeri, pogotovo Auguste. Pullen i Keene će biti zaduženi za kreaciju. Ejim će biti ljepilo, ja njega baš gotivim, donosi baš dosta dobrih stvari ekipi. Golemac je ozbiljan trener, ima ove sezone i bolji materijal.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Zasluzena pobjeda kosarkasa kkcz. Igraju kao sat. Jos kad imaju ovakvo sudjenje. Kad im se dopusti ovakav kontakt, svaka cast. Kkb je dosta ostecena , par nekih situacija koje su sudije u nebitnim momentima svirale u korist kkb , ne moze da anulira ono sto nisu svirali a po mom misljenju bili su cisti faulovi. Ali ok, domacinsko sudjenje. Razumijem.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Nemam_ti_kad said:

Zasluzena pobjeda kosarkasa kkcz. Igraju kao sat. Jos kad imaju ovakvo sudjenje. Kad im se dopusti ovakav kontakt, svaka cast. Kkb je dosta ostecena , par nekih situacija koje su sudije u nebitnim momentima svirale u korist kkb , ne moze da anulira ono sto nisu svirali a po mom misljenju bili su cisti faulovi. Ali ok, domacinsko sudjenje. Razumijem.

Ja bih potpisao isto ovako “domacinsko” sudjenje u PG.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Nemam_ti_kad said:

Zasluzena pobjeda kosarkasa kkcz. Igraju kao sat. Jos kad imaju ovakvo sudjenje. Kad im se dopusti ovakav kontakt, svaka cast. Kkb je dosta ostecena , par nekih situacija koje su sudije u nebitnim momentima svirale u korist kkb , ne moze da anulira ono sto nisu svirali a po mom misljenju bili su cisti faulovi. Ali ok, domacinsko sudjenje. Razumijem.

Uh neka ti je bog u pomoc sad 😄 

  • Like 2
  • Ha-ha 6
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...