Jump to content

Rusija - zemlja cuda


dude

Recommended Posts

On 8/23/2022 at 5:22 AM, Div said:

...

 Neverovatna moć da se upravlja svetskim procesima iz ekonomski raspale zemlje koja je pred kolapsom.

Nije sporno da Rusija, čitaj Putin, ima svoje interese, svoje metode kako ostvariti interese, nema moralna ograničenja samo je pitanje kako uspeva u tome, kako druga strana, moralno, politički, ekonomski i svakom drugom pogledu ne uspeva da ograniči moć jednog režima zasnovanog na gruboj sili i ideologiji vlasti i novca.

Šta rade druge službe dok FSB rovari po Evropi i USA, suprotstavljaju se, uzvraćaju istom merom, ne rade ništa?

 

Rusija (citaj zli gnom) je pre ovog rata i pored toga sto je deo dao pajtasima mafijasima, nakupio puno para.

Posto je represivnim aparatom (policija, vojska, sudstvo) ugusio opoziciju kod kuce (zatvaranjem, ubijanjem) i ukinuo nezavisne medije i slobodu govora, pogledao sta jos moze da ga ugrozi i video naravno da to moze biti primer Zapadne demokratije (sto blize, to gore => jedan od razloga napada na Ukrajinu).

 

Zapadne demokratije su zasnovane na pluralitetu misljenja, slobodi govora, pravnoj sigurnosti, borbi pozicije i opozicije (naravno i drugim stvarima, ali ove su bitne za ono sto je zli gnom iskoristio). I naravno svako drustvo, pa i Zapadna, demokratska, imaju svoje probleme i neresene interesne konflikte raznih drustvenih grupa.

Znaci imas puno para i potencijalnog neprijatelja u susedstvu. Sta ces uraditi ?

- podrzati materijalno opoziciju (koja je nacesce krajnja desnica i levica); mada su ovi sa krajnje levice dovoljno ideoloski zaslepljeni i blesavi da rade i za dzaba, protiv interesa vlastitog drustva

- voditi informativni rat, sejati sumnju i potencirati probleme i neresene interesne konflikte u drustvu

- ponuditi jednostavno resenje, tj. "cvrstu ruku", crno-belo populisticko resenje svih problema

- ostaviti Zapadne demokratije da se glodju oko bacene koske, jel` sloboda govora i tolerancija

 

Paradoks u svemu je ocigledan - ruski oligarsi i politicari salju svoju decu na Zapad da se skoluju i zive, imaju svoje vile i jahte i bankovne racune na mrskom Zapadu; ni jedan Trump, Salvini, Le Pen, Orban, Schröder, pa ni pickousti,  ne bi zeleli ziveti u Rusiji.

 

PS

Naravno i vladajucim partijama na Zapadu su odgovarali jeftini energenti, sto je bilo dobro za ekonomiju.

Ovisnost o ruskim energentima ne bi ni bila problematicna, da se Rusija ponasala kao normalni partner.

Kako bi izgledala Rusija, da su te silne milijarde suficita (600 milijardi pre pocetka rata) + bogatstvo oligarha + ovo sto se sada trosi na besmisleni rat, bili upotrebljeni na dobrobit ruskog naroda ! To bi bila win-win situacija i za Rusiju i za Zapad.

Ali avaj, zli gnom i njegovi poltroni zeljni moci.

 

 

 

Edited by Dragan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nije ^
Ova zena jeste Srpkinja. Zove se Milka,poreklom je iz Nisa i vec dugi niz godina zivi u Nemackoj. Da li je tacno to sto prica,to ne znam (smatram da nije),ali nije tacno da je Ruskinja i sve drugo sto su za nju pisali. Sasvim je sigurno da je iz Nisa poreklom i da ima dete.

No,od toga da li je nekada radila u tom "humanitarnom" centru,od toga kojeg je tacno porekla,daleko je vaznije da ovo sto prica jesu nebuloze u koje moze da poveruje samo osoba bez mozga. A to je poenta.

edit: @DJORDJE jer se Konstantinov post u medjuvremenu pojavio..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Citam da je Vladolf Putler posthumno odlikovao novinarku Dariju Dugin..a ta je novinarka otprilike isto koliko sam ja profesionalni fudbaler. Koliko sam ispratio,ta mlada devojka je za Ukrajince upotrebljavala izraze poput "podljudi" i sl. Ipak,zao mi je mladog zivota,sto nisam siguran (sudeci po fotografiji) da je i njenim roditeljima.
Stavljam u spoiler jer je mozda uznemirujuca

 

Spoiler

 


Zanimljivo kako je ovoj mladoj agitatorki i propagandistkinji ukazana cast odlikovanjem,dok nijedna istraga za vise od 30 ubijenih novinara u Vladolfovoj eri nije donela nikakve rezultate.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Problemi u raju. Kako ce Rusija funkcionirati kada joj ponestane avionskih veza ?

Verovatno ce se voziti ladama naokolo.

 

Овде Аерофлот паркира нове Аирбус А350 како би их канибализовао

 

Док аеродроми у Европи јече под налетом путника овог лета, најновији сателитски снимци главног московског аеродрома Шереметјево откривају још једну драму: од рата у Украјини, све више постаје гробље авиона. „Економија одозго” је сарадња са ЛивеЕО-ом.

У марту 2020. Виталиј Савељев је и даље био еуфоричан. „Са најсавременијим дуголинијским авионима на свету, подижемо нашу услугу на нови ниво и отварамо нове могућности у веома конкурентном пословању на дугим релацијама“, похвалио се тадашњи шеф руске државне авио-компаније Аерофлот поздрављајући први Ербас А350 на највећем московском аеродрому Шереметјево. Једанаест машина би требало да уследи до краја године, а још седам до 2023. године. Требало би да лете у Њујорк, Осаку, Сингапур или Хавану, да Аерофлот постану врхунски играч, посебно у саобраћају између Европе и Азије, који је тада још увек растао.

Данас, 68-годишњак је руски министар саобраћаја - и није много остало од његових идеја, као што показују актуелни сателитски снимци са ЛивеЕО- а.

Шереметјево је преживело период короне релативно неповређен . Саобраћај је смањен само за око половину. Али сада када аеродроми у остатку Европе раде пуном брзином током празничне сезоне и више пута премашују своје границе капацитета , на московском аеродрому су отворени само два на северу и онај за пословне путнике, који је пројектован за до 60 милиона путника. „Последњи од три путничка терминала Д, Е и Ф на југу аеродрома потпуно је затворен од средине марта“, јавља инсајдер.

 

Према недавном снимку, на капији је много авиона. Али они су само наизглед спремни да прихвате путнике. Пажљивији поглед показује да су мостови за укрцавање путника враћени. Фотографија снимљена недељу дана раније не показује никакве промене. Јасан знак да су терминали угашени.

Ту и тамо се виде промене, неке машине су измештене на другу позицију између два снимка. Стручњаци то, међутим, објашњавају тиме да авио-компаније морају редовно да премештају опрему, јер је то једини начин да стајни трап буде покретљив, а машине у функцији.

 

Најмање два од седам нових авиона Ербас А350 којима управља руска државна авио-компанија Аерофлот такође су паркирана на улазима на југу. Ово показује детаљну анализу снимака. У ту сврху, ВиртсцхафтсВоцхе је измерио летелице и испитао их на типичне карактеристике као што су врхови крила који су савијени нагоре.

Ни Ербас ни други стручњаци за авионе нису успели да идентификују машине са 100% сигурношћу на тренутним снимцима. Међутим, подаци Флигхтрадара24 показују да од седам авиона Аерофлота са актуелним званичним регистрационим кодовима РА-73151-7, три нису полетела најмање 90 дана. Како ствари стоје, најновији пример, са Ербасовим серијским бројем 466 и оригиналном регистрацијом ВП-БИФ, није чак ни превозио путника који плаћа откако га је Аерофлот преузео из фабрике у Тулузу, у јужној Француској, 24. фебруара ове године, на дан руске инвазије на Украјину.

 

Чињеница да ови високотехнолошки млазњаци, за којима друге авиокомпаније тренутно жуде, само седе тамо указује на скривену драму. Дневни лист „Исвестија”, који се сматра блиским држави, пре неколико дана објавио је да министар саобраћаја Виталиј Савељев испитује правила по којима авиокомпаније у земљи могу да користе своје паркиране машине као донатори резервних делова. Уредба би требало да ступи на снагу почетком следеће године. Како потврђују инсајдери из ВиртсцхафтсВоцхеа, експлоатација је већ у пуном јеку. А један од првих авиона је А350. „Прво од ових око 300 милиона скупих чуда већ је канибализовано“, коментарише инсајдер. „И изгледа да ће друга два тренутно трајно паркирана ускоро доћи.

Разлог за чин, који је суров са становишта љубитеља авиона, је чиста нужда. Резервни делови су били у дефициту од када су западне земље у великој мери забраниле испоруку авиона и њихових компоненти након напада на Украјину. Зато што за разлику од робе широке потрошње, софистицирани уређаји подлежу строгој контроли извоза и боравишта. „Увек знамо тачно где се налазе делови нових модела“, каже менаџер Ербаса. Стога је тешко заобићи ембарго преко неке врсте црног тржишта.

 

Аерофлот и друге руске авио-компаније су овим санкцијама погодиле суштину. Јер, према статистици руског министарства саобраћаја, они су до сада 90 одсто путника превозили у машинама западне производње. Званично, 470 од 1.287 регистрованих цивилних пилота долази из домаћих фабрика – то је трећина. Али пошто су Тупољеви и Иљушини мањи и старији, користе се ређе.

Осим тога, неки од модела произведених у земљи, као што је Сухојов Суперџет ССЈ100, не могу без западних делова, на пример у моторима. Према извештају државне новинске агенције Интерфакс, без нових правила за резервне делове, највише 300 од тренутно 800 страних авиона неће бити у функцији најкасније до 2025. године. То је углавном због строгих сигурносних правила. Да би се избегли ризици, сматра се да машина више не може да се покрене ако само један од стотина хиљада важнијих делова више не ради, чак и ако је присутан неколико пута, као што је рачунар на возилу .

 

Канибализовани делови су добра замена. Али чак и то важи само у ограниченој мери. Уз унутрашњост три паркиране машине А350, четири активна брата и сестре могу, у најбољем случају, да издрже и до три године ако се млазњаци користе само неколико сати дневно, процењује хамбуршки стручњак за авијацију Хајнрих Гросбонгард. „Али то ће успети само ако се ништа значајно не догоди. Уско грло су првенствено компоненте које се јако троше као што су гуме, кочионе плочице и кочиони дискови.

 

Али не само А350 намењен канибализацији чека тужна судбина. Четири млазњака који су још у употреби такође лете знатно испод свог потенцијала. Тренутно су скоро искључиво на линијама Москва-Краснојарск и Москва-Сочи – обе дестинације где Аерофлот може удобно да лети ујутру и врати се поподне. Сочи има двоструку функцију. С једне стране, црноморска метропола је једна од најважнијих дестинација за летење руских туриста јер се до других у Европи више не може доћи. Само 12. августа обављена су 64 лета са три највећа московска аеродрома до приморског летовалишта, које данас важи за неку врсту руске балерине.

Али место одржавања Зимских олимпијских игара 2014. сада има још једну функцију: то је једино руско чвориште за међународне летове. Ради се скоро искључиво са малим супермлазним авионима руске производње. Иако имају ограничен домет, захваљујући локацији Сочија на периферији земље, могу доћи до многих места као што су Дубаи или Делхи. То не би било могуће ни из Москве ни из Санкт Петербурга. Тако је неколико страних путника принуђено да мењају воз у Сочију.

 

То што руске авиокомпаније више не користе своје авионе Ербас и Боинг са знатно већим дометом, последица је санкција. С једне стране, ризикују да изгубе машине: после почетка ембарга, компаније нису вратиле машине западним лизинг компанијама како је тражено. Сада ризикују да закуподавци ухапсе и потраже их на основу налога локалног суда када одлете у иностранство. „Можете бити сигурни да су закуподавци у ФлигхтАваре-у или Флигхтрадар24 инсталирали алармне функције и да ће позвати своје адвокате на марш чим се један од њих појави изван руског ваздушног простора“, објашњава Гросбонгардт.

Са добрим изгледима за успех. Два руска авиона су готово трајно задржана у Египту и Шри Ланки. На крају су могли да почну поново. Али било је близу. „Вероватније је да је, по налогу владе, у ионако мучан правни процес у кратком року додато неколико обрта и обрта“, спекулише један инсајдер. То се вероватно неће поновити у будућности јер су ЕУ и САД запретиле последицама, каже један менаџер лизинга: „Сада Русијом више није извесно, чак ни у неколико земаља које су још увек пријатељске , каже финансијер авиона.

Али чак и ако се лизинг компаније не жале на авионе, санкције би ступиле на снагу. Руске авио-компаније не могу да буду сигурне да ће све потребне резервне делове добити у случају квара у иностранству. „А онда је већ крај терена када је ствар пукла гума“, примећује Гросбонгард. Чак и ако делови популарних модела као што су Боеинг 737 или Аирбус А320 и даље могу да лете тамо. Са широкотрупним авионима калибра Боеинг 777 и А350, логистика може бити веома тешка.

 

На први поглед је запањујуће да Аерофлот сада користи водећу летелицу А350 на рути која је, као и слично дуга рута Франкфурт-Мадрид, типична за авионе средњег раздаљина а ла А320. Било би много смисленије користити га од Москве до Владивостока, рутом која је отприлике дуга као Франкфурт-Њујорк. Али та мера служи за заштиту А350. „Ако машине лете само четири сата дневно, трају много дуже и треба им мање резервних делова“, примећује инсајдер.

Дуге линије унутар Русије сада се лете до пет пута дневно у сваком правцу са великим Боеинг 777-300ЕР. Ако више не могу да полете, то не само да би имало економске последице у централизованој држави као што је Русија, већ би такође оштетило политичку кохезију огромне земље. Уосталом, према садашњем реду вожње, Транссибирска железница траје скоро седам целих дана.

 

ако би некадашње чвориште Шереметјево требало још неко време да остане паркинг и диспензер резервних делова. На пример, око јужних терминала паркирано је више десетина џамбо џет-ова којима управља руска теретна линија АирБридгеЦарго. Подаци Флигхтрадар24 показују да ниједна од машина Боеинг 747 није полетела последњих месеци. Прије рата, линија је редовно летјела до аеродрома Лајпциг/Хале и чак је тамо користила терминал за одржавање.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Drug Crni said:

Citam da je Vladolf Putler posthumno odlikovao novinarku Dariju Dugin..a ta je novinarka otprilike isto koliko sam ja profesionalni fudbaler. Koliko sam ispratio,ta mlada devojka je za Ukrajince upotrebljavala izraze poput "podljudi" i sl. Ipak,zao mi je mladog zivota,sto nisam siguran (sudeci po fotografiji) da je i njenim roditeljima.
Stavljam u spoiler jer je mozda uznemirujuca

 

  Reveal hidden contents

 


Zanimljivo kako je ovoj mladoj agitatorki i propagandistkinji ukazana cast odlikovanjem,dok nijedna istraga za vise od 30 ubijenih novinara u Vladolfovoj eri nije donela nikakve rezultate.
 

 

 

Izraz "podljudi" je prevod sa kog jezika? .. Ili je ona upotrebila bas taj izraz.. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, erwin said:

 

 

.

 

 Da, Rozman je bio poslednji predstavnik vansistemske opozicije na slobodi i u Rusiji, vise niko nije ostao, zatvor, inostranstvo, groblje...Inace prilicno koloritan lik, koji kao da je trazio da ga uhapse poslednjih nekoliko meseci stalnim provokacijama rezima..

 

Edit..verovatno ce mu se postupku dodavati nova krsenja zakona, kao Navalnom...slobode dugo nece videti..

 

.

Edited by attolini
Link to comment
Share on other sites

On 8/25/2022 at 10:32 AM, attolini said:

 

 

Izraz "podljudi" je prevod sa kog jezika? .. Ili je ona upotrebila bas taj izraz.. 

 

 

Izvini sto kasnim sa odgovorom..u vecm broju notifikacija,tvoja se "zagubila".. Prevod je bio u pitanju (stoga mozda pogresan?)..videh to u jednom threadu na tw,jos pre njene pogibije.

Da li zbog toga sto je stradala ili neceg drugog - niz vise ne mogu da pronadjem..uklonjen je..

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, ters said:

Neki ruski turisti su mozda malo pretjerali - Z na automobilima u kojima ides na odmor u inostranstvo je guranje prsta u oko.... I cekanje reakcije da bi onda vristali o uroti protiv Rusije....

 

 

Ne verujem da to rade svesno da provociraju takve reakcije. Oni su ubedjeni da ceo svet veruje ono cime su sami indoktrinirani.

 Takvi su istinski zaprepasceni sto nije pozdravljeno kad jedan normalan i obican Rus sa slovom Z prolazi kroz stranu zemlju, vec je predmet optuzbi i otklona....Kako covek da ne ostane sokiran.....

 

 

 

Edited by Mama_mia
Link to comment
Share on other sites

Preminuo Mikhail Gorbachov,politicki vodja SSSR od 1985. do 1991. Bio je prvi gen.sekretar KP rodjen posle Oktobarske revolucije 1917.
Svojim programima "Glasnost" i "Perestrojka" pokusao je da na polirickom i ekonomskom planu reformise Sovjetski Savez i spreci neminovno - njegov raspad.

Vec sam pisao da je svet imao veliku srecu sto se bas Gorbachov nasao na celu "Crvene imperije" u vreme pada Berlinskog zida. Doprineo je direktno prestanku trke u naoruzanju i pretnje nuklearnog unistenja.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1990.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Drug Crni said:

Preminuo Mikhail Gorbachov,politicki vodja SSSR od 1985. do 1991. Bio je prvi gen.sekretar KP rodjen posle Oktobarske revolucije 1917.
Svojim programima "Glasnost" i "Perestrojka" pokusao je da na polirickom i ekonomskom planu reformise Sovjetski Savez i spreci neminovno - njegov raspad.

Vec sam pisao da je svet imao veliku srecu sto se bas Gorbachov nasao na celu "Crvene imperije" u vreme pada Berlinskog zida. Doprineo je direktno prestanku trke u naoruzanju i pretnje nuklearnog unistenja.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1990.

 

Gorbačov je svakako istorijski značajna ličnost, u pozititivnom smislu, ali ne znam da li bi se rušenje berlinskog zida dogodilo da nije Gorbačov bio na čelu tadašnjeg SSSR. 

Veličina gorbačovljevog dela se ogleda u sagledavanju i prihvatanju realnosti, u tome i razlog zašto nije izvršena perestrojka celokupnog SSSR, stalo se na raspadu, ne bih da nagađam kome je to bilo dovoljno, verovatno i zapadu da bi proglasio pobedu i malim partijskim vođama, 15 ih beše, po republikama članicama unije. 

Jasno mi je zašto se Jeljcinu i kolegama mu žurilo da Gorbačova sklone sa scene, nisam ni tada ni sada video zašto je i zapad žurio, mislim da Gorbačov nije bio protivnik zapada a svakako bi bio pouzdaniji partner od Jeljcina.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Da,slazem se..mada (ponavljam) raspad SSSR je bio neminovnost. Mozda bi Gorbachov to uspeo da prolongira,ali ne i da spreci. Niti bilo ko drugi.

Ne zelim da me neko pogresno razume. Ne idealizujem ga. Imao je on i losih epizoda kao sto su krvoprolica u Tbilisiju, Viljnusu, Rigi, Bakuu, Almatiju..kao sto na njemu takodje lezi odgovornost za laganje oko katastrofe u Cernobilju.

Medjutim,sa aspekta odnosa u svetu (a to apostrofiram) odigrao je kljucnu ulogu u zavrsetku Hladnog rata.

Edited by Drug Crni
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Drug Crni said:

kao sto na njemu takodje lezi odgovornost za laganje oko katastrofe u Cernobilju.

 

 

Ovo ti je verovatni odgovor na pitanje zasto nije uzivao vecu podrsku Zapada kada im je vec "zavrsio posao". Mada mi samo tako deluje, nisam se preterano zanimao za njega nikad da bih mogao da potkrepim ovu tvrdnju, samo osecaj.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Neverovatna, a zanimljiva reportaza nakon dugotrajne istrage (metodologija je opisana).

 

Na zalost, tekst je podugacak i na engleskom. Za oni koji ga razumeju i maju vremena, ovde:

 

Socialite, Widow, Jeweller, Spy: How a GRU Agent Charmed Her Way Into NATO Circles in Italy

link: https://www.bellingcat.com/news/2022/08/25/socialite-widow-jeweller-spy-how-a-gru-agent-charmed-her-way-into-nato-circles-in-italy/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Div said:

 

 

Jasno mi je zašto se Jeljcinu i kolegama mu žurilo da Gorbačova sklone sa scene, nisam ni tada ni sada video zašto je i zapad žurio, mislim da Gorbačov nije bio protivnik zapada a svakako bi bio pouzdaniji partner od Jeljcina.

 

Sudeci po onome sto  su govorili Baker i Weinberger njima se uopste nije zurilo, cela situacija ih je bukvalno zatekla i bili su apsolutno protiv raspada SSSR-a, pre svega zbog ogromne kolicine naoruzanja koje je isti posedovao. U najboljem slucaju bili su spremni da se oknoca okupacaja baltickih drzava, ali im raspad nikako nije odgovarao. Iznenada su se suocili sa 15tak zemalja o kojima malo ne znaju i 15 malih lidera o kojima znaju jos manje. Danas nakon 30 godina, pogledaj politiku Zapada prema centralnoazijskim drzavama, bukvalno je nema.

 

Edited by DJORDJE
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Moguće je da su se stvari odvijale brže nego što je zapad predviđao i planirao, teško da je iko verovao da će SSSR za 5-6 godina praktično nestati i to ne u ratu protiv zapada niti unutrašnjim oružanim sukobima, formula za održavanje ravnoteže je pronađena, Jeljcin je važna karika formule, ostali lideri su mnogo manje bitni, a opstanak SSSRa i Gorbačova na njegovom čelu verovatno bi doveo do unutrašnjeg puča, kao što je i bilo pokušaja, i malo je verovatno da bi ga nasledio drugi reformator, skoro izvesno bi klatno otišlo na drugu stranu, a "na redu" bi bio neko iz niza Staljin, Bržnjev, Černjenko što bi postignuto dovelo u pitanje. 15 novih lidera su samim raspadom postigli cil, većina je postala vladar bez ograničenja dok su do tada bili provincijski aparatčici.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...