Jump to content

Filmska revija

Drug Crni

Recommended Posts

Nemoj samo da očekuješ komediju :classic_biggrin: apsolutna preporuka s moje strane, Vilnev mi je omiljeni režiser a Arrival mi je njegov omiljeni film, ne znam ni sama koliko sam ga puta gledala.

Edit: htela sam da stavim trejler, ali nekako svaki trejler ima scene koje vuku na akcioni blokbaster što samo može da stvari pogrešnu sliku.

Edited by alcesta
  • Like 2

On 12/13/2024 at 12:10 AM, alcesta said:

Nemoj samo da očekuješ komediju :classic_biggrin: apsolutna preporuka s moje strane, Vilnev mi je omiljeni režiser a Arrival mi je njegov omiljeni film, ne znam ni sama koliko sam ga puta gledala.

Edit: htela sam da stavim trejler, ali nekako svaki trejler ima scene koje vuku na akcioni blokbaster što samo može da stvari pogrešnu sliku.

8.godina otkako je film izašao

• Like 1
  • Love 1

@Drug Crni Ray Liotta je bio izabran da glumi za ulogu koju je Quiad imao na kraju u The Substance

Vidim sad i Arrival se spominjao. Preporučujem da se pročita originalna priča, ima oko 50ak strana ako se dobro sećam. Jako je zanimljiva, nije puno drugačije u odnosu na film ali lepo upotpunjuje film

Edited by Nicklord
  • Like 1
  • WOW 1

"You do appreciate beauty, don't you Tom?"

Ne znam okle',ali dođe mi danas ovaj deo dijaloga između onog filmskog producenta Woltza i Toma Hagena.
Ja vama kažem: Kum je jedan životan film. Životan. I zato ga uvek treba gledati.

(nisam ga gledao već duže,časna pionirska)

• Like 1

Približila se kraju i 2024.godina,pa ću ukratko napisati šta mi se nejviše dopalo od filmova i serija koji su izašli ove godine.
Napominjem da nisam pogledao previše novih filmova i serija,ali probrao sam nešto i podelio po kategorijama,i to po redosledu premijera:

1. Najbolje

- Dina drugi deo
Možda nije baš moja šoljica čaja kad se radi o sci-fi žanru,ali objektivno sjajan film i odličan nastavak Denisa Vilneva. Kvalitetno ostvarenje na svakom nivou kojem je teško naći slabu tačku.
- Pobesneli Maks:Furiosa
Još jedan nastavak još jednog fantastičnog filma. Nije posve na nivou Fury Roada,ali samo zato što je vraški teško snimiti jednako remek-delo. Ipak,Furiosa nudi sve sastojke vrhunske akcije sa impozantnim world-buildingom i proširenjem priče. Šteta što publika to nije prepoznala i šteta što George Miller neće dobiti priliku da završi svoju trilogiju. Vreme će pokazati da film vredi više i zato je na mojoj listi.
- Supstanca
Ako mi nije film godine,svakako je nešto najupečatljivije što sam pogledao u 2024. Naizgled jednostavna,ali vrlo inteligentno i vrlo upečatljivo realizovana priča koju bi zapravo trebalo da pogleda svaka osoba koja se "suočava" sa procesom starenja,kako sa aspekta ličnih odluka i ličnog ponašanja,tako i sa aspekta očekivanja društva.
- Zloća
Iako baziran na pozorišnom klasiku,Wicked je faktički prikvel Čarobnjaka iz Oza. Dostojan prikvel. Nije za svakoga,ali za mene jeste. Oduševio me i zato je ovde.

-Pingvin
Morao sam i jednu mini-seriju da stavim,a to je ova. Možda i najbolja tv ekranizacija stripa ikada. Doduše,ne baš stripa u celini već jednog negativca iz DC univerzuma. Odlično napisana,režirana,dramski pogođena,sa fenomenalnim glumačkim ostvarenjima Cristin Milloti i Collina Farrella. Collin je apsolutna zvezda serije i možda najbolja njegova uloga u karijeri? Od navežbanog akcenta,preko hendikepa u hodu do izvenredne glume,Farrell pokazuje klasu. Svaka motorična i verbalna reakcija je na mestu, dočarana kompleksnost njegovog lika - emotivnost i slabost prema majci te beskrupuloznost prema svakom drugom koja na kraju prelazi u ogavnost. U svemu tome,ispod desetine kilograma kostima i silikona,mi u svakom momentu vidimo glumca,njegov talenat i pečat. Stoga je više nego potcenjivački svoditi ga na puku kopiju Tonyja Soprana.

2. Prijatna iznenađenja
- Top Gun:Maverick. Pisah o filmu koliko pre neki dan.
- Star Wars:Skeleton Crew. Fino vozi i nakon pet epizoda. Zabavna serija lišena preteranih filozofskih pitanja,dilema i tema. Dobar balans i za odrasle i za decu,mada što je duže gledam stičem utisak da je za ljude mojih godina koji su odrasli i na prvoj SW trilogiji i seriji filmova tog doba. Možda sam trebao sačekati završetak serije,ali za sada je u ovoj kategoriji.

3. Razočarenja/Očekivao sam više
- Rat Rohirima
- Alien:Romulus
- Gladijator 2
Da ne dužim post..o svakom filmu sam već naširoko pisao. Nijedan me nije oduševio i tek su elementarno zadovoljili moja očekivanja.

4. Najgore
Star Wars: The Acolyte
U oštroj konkurenciji,nešto najgore što je izašlo iz Disney studija u SW franšizi. Negledljivo na toliko nivoa da sam prekinuo sa gledanjem nakon četiri epizode.
Kako nisam pogledao previše filmova u godini,tako sam uspeo da izbegnem potpune promašaje izgleda.

Šta je vas najviše oduševilo na velikom platnu i tv ekranu u godini na izmaku,a šta su vam najveći promašaji?

• Like 2

Meni je ovo dosta tanka godina i kada sam razmišljao da napišem sličan post filmovi koji su mi pali na pamet za Najbolje su The Zone of Interests i Poor Things. Mada oni su izišli u decembru 2023. a mi smo ih uglavnom gledali febrauar-mart tako da nisu iz ove godine. Ali to jesu jedina dva filma koja su me pozitivno iznenadila pa čak i šokirala svojom radnjom. Obzirom da je The Zone of Interest rađen po istinitom događaju to bi bio za mene film godine.

Kod Serija ja bih ipak prednost dao Fallout iako je Pingvin vrlo blizu pre svega zbog odlične glume o kojoj je Drug Crni već pisao.

U Prijatna iznenađenja bih stavio Borderlands, iako nisam ljubitelj akcionih filmova ovaj mi je zaokupio pažnju svo vreme.

Najveće razočarenje za mene je Maverick jer posle par meseci se sećam jedva nekih 20-25% flima. Poptuno promašen film po meni pravljen samo zato što se znalo da će zbog kultnog prvog dela da zaradi lovu. Scenario je prilično plitak, verovatno je osmišljen za jedan dan, ima nekih lepih paralela sa prvim delom ali to ipak nije dovoljno za mene. Naravno i drugo je vreme, onda su piloti bili ekstra kul danas to više i nije tako. No vidim da je ok ocenjen po sajtovima tako da sam tu verovatno manjina.

S obzirom na tankoću godine možda ćemo imati vrlo interesantan izbor za Oskara jer niko tu ne odskače preterano. Da budem iskren dosta filmova koji važe za hitove ove godine nisam još pogledao pa ću se sad za novu godinu potruditi da pređem bar jedno desetak koji važe za bolje ove godine. Ne znam jedino da li nešto veće treba da izađe u naredna dva meseca ili je to to što se tiče osakara ?

• Like 2

Dosta tanka godina što se tiče filmova,već ste naveli šta vredi pogledati.

Čeka se The Brutalist,vidim po kritikama da je odličan.

Gladijator drugi deo,solidno skroz.Svakako nisam očekivao remek delo od trenutnog Ridli Skota.

Najveće razočarenje je definitivno Megalopolis.Kopola je najavljivao projekat na sva zvona,kako 40.godina radi na njemu i dobili smo prosečan film.

Serija je bilo raznoraznih,moglo je da se probere nešto zanimljivo.Pingvin,Fallout,druga sezona Tokyo Vice,The Gentlemen je bio dobar.

Najveće razočarenje je četvrta sezona TD,teško smeće.I žalim svaki utrošen minut života što sam protraćio na takvo sranje.

• Like 1

Da,da..setih se i ja Fallouta,ali nisam znao gde da ga stavim: u najbolje ili prijatno iznenađenje..Tek sam počeo da gledam Shogun seriju (bukvalno pogledao dve epizode) pa nije moguće ni da je ocenim iako obećava.

True Detective takođe može u 'očekivao sam više' kategoriju.

Ja neću da pričam za 2024 dok ne pogledam još nekoliko filmova koji sad izlaze za sezonu nagrada 😄

Ali ono što vidim da fali ovde a da sam gledao i svidelo mi se su Challengers, Memoir of a Snail, The Wild Robot (najbolji Dreamworks crtani u poslednjih dvesta godina), Kinds of Kindness

• Like 1