Drug Crni Posted March 21 Author Posted March 21 Hvala za ovo, stvarno zanimljivo za videti ^ Kad sam pomenuo Pattinsonovu godinu, red je da napišem i u čemu ćemo sve gledati Zendayu u 2026: - Odiseja - Dina 3.deo - novi Spajdermen - Euforija 3.sezona Respek(abilno)
Drug Crni Posted March 23 Author Posted March 23 Nešto sam načuo da bi u naše pojedine bioskope uskoro mogao da dođe i Kill Bill: A Whole Bloody Affair. Pisao sam već. U pitanju je jedan film kako ga je Quentin Tarantino originalno i zamislio, ali je zbog dužine svojevremeno morao biti podeljen na dva dela. U januaru je pušten u bioskope u SAD, kao film od četiri i po sata, sa pravom pauzom na polovini. Istina ili nagađanje, uskoro ćemo saznati. 1
Polivalentni Stevica Posted March 26 Posted March 26 On 3/23/2026 at 10:27 PM, Drug Crni said: Nešto sam načuo da bi u naše pojedine bioskope uskoro mogao da dođe i Kill Bill: A Whole Bloody Affair. Pisao sam već. U pitanju je jedan film kako ga je Quentin Tarantino originalno i zamislio, ali je zbog dužine svojevremeno morao biti podeljen na dva dela. U januaru je pušten u bioskope u SAD, kao film od četiri i po sata, sa pravom pauzom na polovini. Istina ili nagađanje, uskoro ćemo saznati. 9.aprila stiže kod nas,tako bar piše na sajtu Arene Cineplex. 1
Klotzen Posted March 27 Posted March 27 (edited) Kaže Bjelogrlić da mu je rekord u bindžovanju po 6 epizoda u cugu od Sopranosa i Breaking Bad . Dobar je mali, ja mislim da je meni rekord 4 i to je isto bilo sa Sopranosima. Možda sam nekad pogledao i više ali definitivno ne u cugu nego pre podne par, popodne par pa uveče pred spavanje par komada. Edited March 27 by Klotzen
Drug Crni Posted April 6 Author Posted April 6 Našao sam i ja* tri filma koja na IMDB imaju veoma niske ocene na metascore sekciji, a koja veoma volim i vrednujem mnogo više, pa ću napisati ovde moj osvrt na njih. *Frenso je bio slično motivisan u odnosu na tri istorijska spektakla
Klotzen Posted April 14 Posted April 14 Ako je zasmejala Kliza do suza onda je ova priča sigurno vredna pažnje 🙂
Drug Crni Posted April 20 Author Posted April 20 (edited) Dakle, o čemu se radi? Pre otprilike godinu dana Stiv Frenso je ispisao tri posta o tri istorijska filma koja su, po njemu, dobila nezasluženo niske ocene na IMDb sajtu. U maloj diskusiji sam skrenuo pažnju da svakako (više) obraćam pažnju na ocene u sekciji Metascore (to su ocene kritičara). To me navelo na ideju da i ja ispišem postove o tri filma koje volim, a koji su od "Metascore" dobili po meni preniske ocene. Prvi na listi mi je: T O M B S T O N E Vestern, 1993.godina Ocena na Metascore: 5.0 Background filma: Kevin Costner, koji je u to vreme bio glumac sa "A" liste u Holivudu, trebalo je da igra lik Wyatta Earpa. Costneru se nije dopao scenario, jer je smatrao da film gotovo isključivo treba da se fokusira na Earpa, legendu Divljeg Zapada, a ne na gomilu drugih likova. On napušta projekat i pre početka snimanja, a producenti unajmljuju Kurta Russella, čija će se akvizicija pokazati ključnom za razvoj filma i njegov završetak. Costner će ubrzo početi da radi na svom filmu imena "Wyatt Earp", kojeg će producirati i u kojem će ipak igrati vodeću ulogu. Tako će početi svojevrsna "trka" između ova vesterna. Scenario za "Tombstone" napisao je mlađani Kevin Jarre koji je trebao i da ga režira. Ustvari, on je to i počeo, ali se brzo pokazalo da je njegovo rediteljsko nesikustvo velika prepreka, a nije baš bio spreman ni da posluša savete i instrukcije, pa je veoma brzo sklonjen sa filma. Russell, koji je bio jak finansijer filma i koji je bio veoma motivisan da film uspe, obraća se prijatelju S.Stalloneu koji mu preporučuje George Cosmatosa koji je režirao njegova dva filma: "Kobra" i "Rambo 2". Cosmatos upada, ali je javna tajna da je Russell bio nezvanični reditelj i da je čak i pisao pojedine scene. Nakon Cosmatosove smrti, Kurt R. je ovo i priznao. O čemu se radi u filmu? Banda kauboja (koja se tako i zove: "Kauboji") stiže u gradić Tombstone u Arizoni, u koji su se upravo friško doselila braća Earp sa porodicama. Od starta filma je jasno da će ove dve skupine neminovno da se sukobe, a Earpovima će pomoći Wyattov veliki prijatelj, kockar i revolveraš Doc Holliday koji boluje od tuberkoloze. Šta je dobro u filmu? Jako mnogo toga. Scenario ima nekih manjkavosti, ali su dijalozi kidalica. Mnoštvo one-linera su postali deo filmske pop-kulture. Casting..madre mia..odakle početi? Kurt Russell i Val Kilmer su fenomenalni. I što nije baš uobičajeno za vesterne, ostvaruju izvanrednu hemiju kao duo. Ovo je više tipično za neke policijske, road-trip fillmove, ali ne baš i za vesterne. Evo još imena: Sam Elliot (Virgil), Bill Paxton (Morgan), Billy Zane, Billy Bob Thornton (sa viškom kila), čak i Charlton Heston u maloj ulozi. Sva tri negativca: Powers Boothe (Curly Bill), Michael Biehn (Ringo) i Stephen Lang (Ike) - sjajni. Posebno izdvajam Biehna u ulozi Ringa. Biehn je najviše poznat po ulogama u Cameronovim filmovima: T1, Aliens i Abyss. Lang, za one koji ne znaju, je glavni negativac - Pukovnik u "Avatar" serijalu. Poseban naklon ipak mora ići ka glumi Val Kilmera. Čovek je "ubio" ulogu, ko-zna-koliko je tu fantastičnih linija koje izgovara..ali nije samo to: držanje, govor tela, akcenat.. sve je odradio savršeno dobro i neverovatno je da nije bio čak ni nominovan za Oskara u kategoriji najbolje sporedne uloge. Iako je Kilmer svoju auto-biografiju nazvao "I'm Your Huckleberry", ovo su meni omiljene Docove linije: "-You retired too? No, I'm in my prime" i "Wyatt is my friend. -Friend? Hell, i got lots of friends. I don't" Scena obračuna kod OK Korala mi je odlična. Ništa fensi, ništa preterivanje. Ima taj tenzičan trenutak isčekivanja, pucačina jako dobro snimljena, promašuju i jedni i drugi i pogađaju. A istoričari kažu da je i prilično tačna. Iako je set bio relativno mali (faktički jedan grad) tzv.world-building je jako dobar. Kostimi, frizure, šminka su pogođeni,ali..ali..BRKOVI glumaca su pobedili. Ja inače niti volim da ih nosim, ni da ih vidim, ali u filmu su perverzija..i zanimljivo je da su ih svi u filmu prirodno pustili, tj.njihovi su svi 100%, sa izuzetkom Jon Tenneya koji je igrao šerifa Behana. Samo su njegovi "filmski". Divlji Zapad je bio nasilan, vulgaran i brutalan. Ja mislim da je ovde to vrlo dobro pokazano - "ljušte" se ovde meci u glavu, ima baš mnogo krvi i nasilje je intenzivno. Šta nije dobro u filmu? Nije baš mala lista i zato film nije savršen ili odličan. Pre svega, "Tombstone" je predugačak. 130-135 minuta je previše. Morao je biti bar 15-20 minuta kraći. Scena u pozorištu (ili je to Saloon u kojem igra predstava?) je višak..tj.nije trebala biti duža o recimo dva minuta, a traje čitavih 12! Mislim, lik kojeg igra Zane govori Šekspira, Fausta..wtf? Pa onda nakon njega izlazi Josephine na scenu..zašto? U ovoj sceni je sasvim dovoljno bilo upoznati nas da je gradonačelnik glavni, a Earp se zaista drži kao građanin po strani. To je to. Generalno, sve scene W.Earpa sa njegovim ljubavima (suprugom i glumicom) su dosta nespretno napisane. Dijalozi tupavi, nezreli. Scena piknika sa njim i Josephine isto nepotrebna - šta će mi ona u vesternu? Već je bilo jasno da mu je veoma zapala za oko. Iako, Costner u svom filmu tek davi sa ovim odnosom, pa smo ovde još dobro i prošli. Ima mnogo scena koje se nisu našle u filmu. Sve sam ih pogledao i odgovorno tvrdim da je samo jedna trebala da se u njemu nađe - scena u kojoj Wyatt vodi težak razgovor sa svojom ženom Allie, ovisnicom od opijuma ili morfijuma.. Taj je razgovor bolji od svakog njihovog koji je našao mesto u filmu i mnogo bolje i dublje pojašnjuje problematiku njihovog odnosa. Verovatno je i previše šerifa u filmu: gradski, okružni, pa neki federalni maršali..nepotrebna komplikacija. Film pati i od nekih produkcijskih gafova: u noći Morganovog ubistva se jasno vidi da kiša pada samo u jednom delu glavne ulice. Montaža isto nije najbolja. U jednom momentu dobijemo dve noći zaredom pri čemu nije jasno je li to ista noć ili noć-za-noć..šta su likovi radili između..? Kad već pomenuh Morganovo ubistvo - jako loše odrađeno sa svakog aspekta - nelogično, loša gluma. U tri dela filma nasilje i ubistva su vrlo intenzivna, ali pomalo "štrče" iz strukture filma, posebno na kraju kada možda nije najjasnije šta protagonisti hoće da postignu onom serijom likvidacija, osim da se domognu Ikea, koji ceo film uspeva da izbegne najgoru sudbinu? Tih pet minuta jesu pečat Cosmatosa jer sve podseća na pomenuti film "Kobra". Istorijski, "Tombstone" nije baš najtačniji film, ali recimo da mi lično ovo ne smeta. Ovo je na kraju krajeva igrani film, a ne dokumentarac. Da, ulice Tumbstona su sa električnim osvetljenjem iako tada još uvek nije bilo struje na Zapadu. Likovi Doca i Ringa su napisani kao svojevrsni intelektulaci, a oni to u neku ruku i jesu bili - obojica su pohađali nekakve škole i bili učenjaci. Ringa u pravom životu nije ubio Doc već je izvršio samoubistvo. Sa aspekta radnje filma, nemam ni najmanji problem sa ovakvom izmenom; sam obračun je bio sjajan. Nema dokaza da je Doc umro sa Wyattom pokraj samrtne postelje. Opet, scena je lepa, emotivna i potvrda je njihovog prijateljstva i lojalnosti. Da, napisao su je sam Russell. Vidi se nekako da su na filmu radila tri lika - početak je režirao Jarre, a posle Cosmatos i sam Russell (neoficijalno) Kako je "Tombstone" prošao? Pristojno. Sa budžetom oko 25.miliona dolara zaradio je oko 70-ak miliona. Kritike su bile solidne, a film je veoma produžio vek trajanja kroz razna dvd, blue ray izdanja i posebno televiziju. I danas se gleda i dalje je omiljen. Kao što često biva, film koji se prvi pojavi, odnese "pobedu" - Costnerov "Wyatt Earp" je žestoko flopovao, posebno na blagajnama. Ja bih ovako rekao - ko hoće da pogleda istorijski tačniji film, gledaće Costnerov uradak, koji je i dosadniji film. Ko hoće da pogleda zabavniji i bolji film, gledaće "Tombstone". Rekao bih i da je "Tombstone" dobar film, ali ne i neverovatno ili zapanjujući dobar film. Nije nivo Eastwoodovog "Unforgiven", ali sigurno nije ni krš i zaslužuje dosta više od ocene 5. Po meni, ovo je neka 7-7.5 ocena. Edited April 20 by Drug Crni dopuna/ispravka posta 3
Drug Crni Posted Monday at 03:23 PM Author Posted Monday at 03:23 PM (edited) Ok, drugi film na ovoj listi je: B A S I C I N S T I N C T Erotski triler/neo-noir 1992.godina Ocena na Metascore: 43 Neko je jednom rekao: ovo je Hitchcockov triler, ali sa mudima. Svakako pretenciozno, ali ima tu nekih sličnosti o kojima ću kasnije. Background filma: Scenario koji je napisao Joe Eszterhas je bio već poznat i prilično "vruća roba" u Holivudu i na kraju je prodat za tada vrtoglavih 3 miliona dolara. Producenti su bili skeptični prema holandskom sineasti Paulu Verhoevenu (Robocop, Total Recall), plašeći se da bi ovaj scenario u njegovim rukama mogao da preraste u nasilniji film, što se donekle i pokazalo tačnim. Film je bio ponuđen i Milošu Formanu. Žanr erotskog trilera je u to doba bio gotovo nepostojeći u Holivudu. Moglo se govoriti o par naslova iz '70-ih godina i novijem "Fatalna privlačnost" iz 1987. godine u kojem M.Douglas takođe igra glavnu ulogu. "Niske strasti" su, međutim, '90-ih izazvale čitavu lavinu sličnih, mnogo manje uspešnih filmova. Film je sniman na vrhuncu krize izazvane AIDS virusom, na šta je i Holivud bio veoma osetljiv. U takvim okolnostima je bilo škakljivo snimiti film sa jakim seksualnim sadržajem. Postoji anegdota po kojoj je Douglas zato i prihvatio ulogu - rekavši producentima da tamo gde postoji rizik, postoji i prilika. Uostalom, Douglas je poznat kao neko ko je uvek imao dobar nos za projekte..on je bio producent "Leta iznad kukavičjeg gnezda" npr. Za ulogu detektiva Nicka Currana bili su razmatrani maltene svi tadašnji "A lista" glumci: Pacino, De Niro, Costner, Ford, Willis..Douglas je dobio ulogu, ali je tražio da uz njega zaigra i neka koleginica, takođe sa "A liste". Smatrao je da će tako oboje podeliti na ravne časti eventualni uspeh ili neuspeh filma. I zaista, uloga je bila ponuđena bukvalno svim poznatim glumicama tog doba: Meg Ryann, Julia Roberts, Demi Moore, Michelle Pfeiffer, Diane Lane, Kim Basinger..i sve do jedne su je odbile uglavnom zbog seksualnog sadržaja i mnoštva nagih scena koje bi, po njihovom tumačenju, mogle potencijalno da naštete njihovim daljim karijerama. Takav problem nije imala Sharon Stone, tada 34-godišnja glumica, koja je uglavnom igrala u filmovima "B" produkcije. Za nju ova uloga, za koju se redovno pojavljivala na audicijama, nije bila rizik, već prilika. I kako ju je samo iskoristila! Inače, za ulogu je bila plaćena 500.000 dolara. Po mom skromnom mišljenju, nijedna od navedenih ne bi ovako iznela ulogu. Na pamet mi pada samo i jedino Kathleen Turner, ali ona je već imala isuviše godina (nije ejdžizam već obj.konstatacija) Za potrebe ovog posta sam preksinoć pogledao Director's cut. Iskreno, u to doba je napravljena mala fama oko tih "rediteljskih" verzija, kao da su sve bile nešto posebno i "wow". Ovde sam primetio tri razlike u odnosu na bisokopsku verziju: uvodna scena je malo duža i nasilnija, duža je scena seksa između Nicka i Beth i duža je "fuck of the century" scena. O čemu se radi u filmu: Hladna, proračunata i neverovatno atraktivna spisateljica zavidnog seksualnog apetita, Catherine Tramell, postaje osumnjičena kada njen momak bude ubijen na način koji je opisala u svom poslednjem romanu. Opsednut slučajem, ali i osumnjičenom, detektiv Nick Curran se spušta u noćni život San Francisca i u sebi pronalazi strast za avanturom i preživljavanjem. Šta je dobro u filmu: Mnogo toga. Scenario je vrlo dobar i prepun efektnih dijaloga, one-linera itd. Castinga sam se dotakao. Ovde bih samo da skrenem pažnju, pošto sam dosta puta čuo kako je ova uloga M.Douglasa slična nekim njegovim drugim, da to nikako nije slučaj. Možda se tako čini, ali nije. Hajde da uporedimo dve najsličnije, iz dva erotska trilera. U "Fatalnoj privlačnosti" on igra jednog uobičajenog muža, privrženog porodici, koji voli svoje dete i ženu, ali stupa u avanturu iz koje hoće da se izvuče, shvatajući da je to bila greška. Lik det.Currana (Shooter ) je mračan..potpuno mračan lik na ivici da je i sam psiho. Plus, on voli što je takav i uživa što se oslobađa stega i (opet) gubi kontrolu i uranja u alkohol, drogu i žene. Nije da ga osuđujem, jer sve je to ljudski , samo kažem. Film mi se recimo prvih sat i po veoma dopada. Prvi dolazak Gusa i Nicka kod Catherine mi je super, prelepe scene pejzaža, klrivudavog puta..stižu kod nje, sve je idilično i lepo, ali nemirni talasi koji se snažno razbijaju o' stene nagoveštavaju opasnost. Odličan kontrast. Ona odmah pokazuje dominaciju ("I wasn't dating him, I was fucking him. -What are you - a pro? No, i'm an amateur). Drugi dolazak donosi super dijaloge između njih troje u kolima..i prva "igrica" sa cigaretama.. Upravo u tom značajnom prikazu grada San Francisca i njegove okoline, kao i u svojevrsnom voajerskom praćenju glavnog ženskog lika od strane glavnog muškog, vidim izvesne sličnosti ovog filma i "Vrtoglavice" Alfreda Hičkoka. Onda legendarna scena ispitivanja u kojoj Catherine rastura celu vrhušku policije San Francisca, a očito već kreće da zavodi Nicka: "Did you ever fucked on coke? It's nice" "What are you going to do? Charge me with smoking?" Touche! Btw - ima li filma u kojem pušenje cigara izgleda više cool? Eszterhas je kasnije izrazio žal zbog toga jer je i sam kao pušač dobio rak ždrela. Takođe, u kojem je filmu bolje prikazano kako troje ljudi zajedno šmrču koks nego u ovom (scena u toaletu noćnog kluba)? Totalna promocija poroka. Najpoznatija scena je svakako ona prekrštanja nogu Sh.Stone. Ja kada sam to prvi put video, pomislio sam: jbt,jel TO smeju da stave u film?! Pa da ovde prigodno upotrebim još jednu liniju iz filma "I don't remember how often I used to jerk off, but it was a lot.." Stonova je mnogo godina kasnije, u svojoj autobiografiji, objasnila da ju je Verhoeven zamolio da skine gaćice jer se svetlost reflektora odbijala neprijatno od njih i dao obećanje da "se ništa neće videti u filmu". No, nije to jedino što se moglo videti u Niskim strastima. Nakon "jebačine veka", žesnki deo publike je mogao da uživa u prizoru Douglasove gole zadnjice, ali ne samo nje. Landaralo je tamo još ponešto od glumčeve muškosti. Cela ta (seksualna) tenzija između Nicka i Catherine je sjajno građena, nekako je prirodna i zaista može da se seče nožem šiljkom za led. Kulminacija svega je scena u noćnom klubu praćena "fuck of the cenutury" scenom koja je snimana pet dana po deset sati. Da, onaj ko je smislio da Douglas treba da nosi onu majicu na "V" izrez trebalo je da popije momentalni otkaz. I scena na plaži nakon toga mi je ok. I pohvalio bih definitivno muziku koja odlično prati radnju i veoma doprinosi ambijentu filma. Šta nije dobro u filmu? Dosta toga. Već pomenuh - kostimografi su baš bedno obukli Douglasa. Ceo film nosi maltene isto odelo, ta grozna zelena majica koju nosi u tri scene..plus su mu uvalili da vozi loša kola sa sve najgorim "sportskim autom" koji su mogli da izmisle - jeftinim modelom Corvette. Jedino je na plaži nosio ok bomber jacket (spitku). Ceo SFPD su totalni moroni i glupaci. Kada Nick napadne Nielsena, jedan od kolega mu uperi pištolj u glavu! Šta je to bilo jebote?! Zapravo, sem Gusa (btw - jeli ikada u bilo kojem filmu lik sa imenom Gus preživeo?!) niko u ovom filmu nije pozitivac..sve su to karakteri upitnog morala.. Neke su scene loše (kada Roxy pogine u jurnjavi skoro da nema povreda ili krvi na sebi iako se velikom brzinom zakucala u betonski zid), neke su bez smisla (kada Nielsen biva upucan Nickov šef mu traži pištolj i miriše ga iako je rečeno da je upucan drugim kalibrom..), na diplomskoj slici iz 1984.i Catherine i Beth izgledaju isto kao i u "sadašnjosti" 1992.. Kad smo već kod dr.Elisabeth Garner - niko je ne "skida" sa Nickovog slučaja iako je svima jasno da su bili zajedno i da imaju casual seks? Kako ona može biti objektivna u psihološkim procenama? Jeanne Tripplehorn je inače sledeće godine igrala u "Firmi" uz T.Cruisea i G.Heckmena da bi onda nekako nestala sa filma.. Film je opušteno mogao i bez karaktera Hazel Dobkins. Iako sam napisao da je seksualna tenzija u filmu odlična, ne mogu to reći za same scene seksa. U gotovo svakoj sceni neko nekome gura prste u usta Scena seksa između Nicka i Beth je vrlo nasilna, na ivici silovanja skoro. Danas verovatno ne bi ni bila snimljena. Ni "jebačina veka" nije baš najrealnije snimljena, posebno deo u kojoj Nick oralno zadovoljava Catherine. Baš sam sitničav, jel da? U filmu su na sve strane ogledala. I poneki "Picasso" Lift kojim se Gus vozi pre nego bude napadnut je verovatno najsporiji lift u istoriji filma - trebala mu je večnost da stigne sa trećeg na četvrti sprat. No, dobro, možda su neke neperfekcije i dale filmu poseban šmek. Ipak, najveći prigovor ide ka konačnom rešavanju misterije. Kao "dokaz" se na kraju uzima pronađena plava perika, kabanica policije SF i krvavi šiljak za led na stepeništu? Pa u stanu pištolj koji odgovara kalibru kojim su neki likovi upucani..niko ne posumnja da je to sve moglo biti podmetnuto? A najbolje ostavljam za kraj - iako je 1992.godina nijednom se ne koristi DNK forenzika?! Niti se spominje..anbilivbl. Ko je ostavio najbolji utisak u filmu? Bez i najmanje dileme - Sharon Stone. Maksimalno je iskoristila šansu i apsolutno izdominirala filmom. To će je preko noći staviti na "A" listu glumica i doneti filmove sa najboljim rediteljima, kao i nagrade. Njena sposobnost da se u sekundi transformiše iz slatkice u hladnu osobu je fascinantna. Bila je privlačna, zgodna..a i moda koju je nosila u filmu je bila sjajna, za razliku od Douglasove. Ne znam kako nije bila nominovana za Oskara za najbolju žensku ulogu. Kako je film prošao? Basic Instinct je izazvao mnogo kontroverzi i pre premijere. Bio je meta napada i levih i desnih grupa. Protiv njega su protestvovali i konzervativci i pripadnici gay udruženja. Zabeleženi su slučajevi vezivanja ljudi lisicama za vrata bioskopa u pokušaju da se ljudi spreče da vide film. Finansijski, film je bio uspešan. Sa budžetom od 50 miliona dolara zaradio je 350 miliona. Kritike su bile podeljene. Ja i dan danas ne razumem kako je ocenjen tako nisko na Metascore sekciji..gde je usrani Barbwire film (sa Pamelom Anderson dobio skoro isto)? Dovoljno kvaliteta ima ovaj film da bi imao tako nizak rejting. U lokalnom videu-klubu, u kojem sam tada rentirao filmove, samo su se za dva filma pravile rezervacije i liste čekanja - za Terminator 2 i za ovaj. Niske strasti su film koji su svi gledali, ali niko nije baš bio spreman da to i prizna. Ja bih mu dao 7.5/10 ocenu. Edited Monday at 03:51 PM by Drug Crni slova 1 1
Recommended Posts