Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

@Tex_Willer

Venecuela ima tesku naftu nije to tek tako lako izvoziti. Zato im je Amerika bila vrlo bitna ali su izgubili to trziste a Kanadjani uskocili. Onda su Kinezi dosli i ponudili da kupuju tu naftu ali verovatno po dumping ceni jer nikom drugom ne mogu da prodaju.

Rusija izvozi nekoliko tipova nafte koliko znam. Tesku ali i laku naftu, cak je moguce da tesku izvoze znatno manje i da je koriste kod sebe.

Gas? Zahteva celu masineriju da bi se izvozio, plus sto bas nisam siguran da fraking industriji Amerike odgovara jos jedan konkurent.

Meni se javlja da ce Trump da otkaci Kanadjane iako je to krsenje ugovora ali lepo lik rece:

giphy.gif

Edited by MeanMachine
Posted
2 minutes ago, MeanMachine said:

@Tex_Willer

Venecuela ima tesku naftu nije to tek tako lako izvoziti. Zato im je Amerika bila vrlo bitna ali su izgubili to trziste a Kanadjani uskocili. Onda su Kinezi dosli i ponudili da kupuju tu naftu ali verovatno po dumping ceni jer nikom drugom ne mogu da prodaju.

Rusija izvozi nekoliko tipova nafte koliko znam. Tesku ali i laku naftu, cak je moguce da tesku izvoze znatno manje i da je koriste kod sebe.

Gas? Zahteva celu masineriju da bi se izvozio, plus sto bas nisam siguran da fraking industriji Amerike odgovara jos jedan konkurent.

Meni se javlja da ce Trump da otkaci Kanadjane iako je to krsenje ugovora ali lepo lik rece:

giphy.gif

Jeste teška nafta, ali oni nemaju infrastrukturu za bilo kakvu proizvodnju u optimalnom nivou, verujem da ce se uložiti milijarde i milijarde.

Imam osećaj da dolaze dobri dani po Evropu u smislu energenata, i gas je značajno pao( barem u ovom trenutku).

Posted
1 hour ago, Smrtokapa said:

Pa sto to nisu opravili 30 godina?

Nema šta da mi se ne dopada, ali valjda je cilj dda korupciju smanjimo. Kakva je to naopaka logika gde se korupcija i bezakonje smanjuju tako što se upravo korupcijom i bezakonjem omogući američkim investitorima da ulože?

Ne, naravno da ideja nije da se americkim investitorima omoguci ulaganje korupcijom. Nego legalnim sistemom. Umesto toga imate Beograd na vodi, firme rasprodate sumnjivom kapitalu. Ali americki investitori ce povecati korupciju

Odosmo u oftopik, ali ovo može da se generalizuje, razlog zašto se preferira američki uticaj u odnosu na ruski / kineski nije (valjda) to što nam se sviđa njihova šarena zastava, već zato što je to manja šteta, odnosno pretpostavlja se da će se makar koliko-toliko poštovati neko pravo i pravda. U suprotnom, šta će bez te komparativne prednosti bilo kome američke investicije kada po istom principu ima već uhodane kineske sa tajnim aneksima, sitnim slovima, uništenjem okoline i robovskom radnom snagom?

Naravno, ali (i ovo jeste off topic) ako omogucis ulazak investitorima, doci ce I oni koji zele normalno okruzenje. Pa se polako korupcija povlaci. Ili mislis da druge zemlje tipa Bugarske, nisu imale problem korupcije? 

1 hour ago, Barkley#34 said:

Da, ta zgrada je zaštićeno dobro i može da se obnovi. Mada, u svetu ima primera zaštićenih ruševina u formi spomenika.

Ok ajde da ne mesamo istorijske spomenike, I spomenike gresaka.

1 hour ago, Barkley#34 said:

Američke firme posluju u Srbiji i delom su se privikle na korupciju. Behtel radi autoput na Moravskom koridoru i em što se kasni em je cena utrostručena. Dodatno, ni bivšem ambasadoru Hilu nije smetala koruptivna i proruska vlast, dobrano ju je podržavao.

Uvek su prvi oni kojima ne smeta korupcija.

Ovde cu zavrsiti taj topik, nije moj problem, samo sam bila iznenadjena da to jos nije popravljeno, a cula sam misljenje "pa necemo valjda da dajemo amerikancima, oni su nas bombardovali". Nesto mi se cini da tu ima malo vise, nego "kulturno dobro" I korupcija. 

• Like 1
Posted

@Angelia

Slažem se da treba da zatvorimo ovu Generalštab temu, nije mi ni jasno što se je ovoliko upetljala kada je stvar veoma prosta:

Američki investitori ulažu legalno = good

Američki investitori ulažu u okviru koruptivnih i nelegalnih šema = bad

Što ga nisu popravili 30 godina? Zato što ih nije briga za kulturno nasleđe, to su isti ti koji bi ga sada prodali Trampu / Kušneru.

Ima li i drugih motiva za protivljenje osim korupcije i kulture? Kod nekih ima, po mom mišljenju to je pogrešno ali pukim slučajem u ovom konkretnom slučaju služi ispravnom cilju.

Završiću i ja ovde, ne može biti jednostavnije od ovoga, ne bih imao šta da dodam.

• Like 4
Posted
48 minutes ago, Teleći sač said:

Samar Kini da, ali Rusiji, cija je po svemu sudeci ova dopredsednica koja preuzima vlast? 

Nije tako mnogo vremena proslo od kad su Wagner placenici pomogli Maduru da rasturi proteste posle izborne kradje po beloruskom modelu.

Posted
25 minutes ago, djura.net said:

Nije tako mnogo vremena proslo od kad su Wagner placenici pomogli Maduru da rasturi proteste posle izborne kradje po beloruskom modelu.

Nemam pojma sta si sad reko al ako sam zbog tebe ispo glup na fejsu forumu fizicki obracun ti ne gine

:s_d:

Posted
2 hours ago, Nek grmi jako said:

Oni, dakle diktatori, najbolje razumeju takve poruke. I pitaju se: a zašto to nismo i mi mogli... Zašto mi moramo da ratujemo četiri godine u Ukrajini i da se šunjamo oko Tajvana 70 godina, a Tramp svoju specijalku reši dok kažeš - Karakas.

Zašto je Tramp sada tata, a mi - deca koja moraju na spavanje u devet sati uveče.

Pa Tramp je sam i diktator i pedofil (siguran 100% da je znao sta radi Epstin). I nikako ne treba zaboraviti da je on sam hteo da pokrade izbore (fake electors, pritisak na Pensa), isto kao Maduro koji je u tome i uspeo. Znaci ovde se moze meriti samo ko je veci diktaror ili stepen autoritarizma i nista vise. 

Ali inace si potpuno u pravu, dikatori jedino razumeju jezik jos veceg diktatora.

Plus, izgleda da je ipak Putin jos uvek veci diktator od Trampa na nekim poljima, inace Tramp ne bi dozvoljavao da Putin ublja nevine ljude u Ukrajini. Cak sta vise, njegovom gluposcu i zlobi, on jeste sadista, od kada je on predsednik Ukrajini je uskratio mnogo u vezi odbrane a politickim klipovima u tocak da i ne pricamo. Secajmo se samo "Please Vladimir", uzvik velikog heroja.

• Like 1
Posted (edited)

Sećam se, kao da je juče bilo, sati tokom kojih sam, daleko od rodnog Beograda, netremice uživo gledao NBC prenos američkog napada na Panamu.

Detalj koji nikada neću zaboraviti bio je krupni plan nekog poručnika marinaca, koji je kundakom obio ladicu radnog stola Norijege, pa pozvao kamermana da zumira sadržaj ladice: u njoj su bile neke slike golih žena i - kokain.

Naravno, mi neki smo i tada osećali blam zbog očigledno nameštenog igrokaza, ali je tada to u svetu pilo vodu. Jer isti oni medijski propagandisti, koji danas dobijaju nervni udar povećanja brige za međunarodno pravo, tada su učestvovali u tom jeftinom i prostačkom triku kojim su opravdali kasnije hapšenje Norijege, s tim da im se tada verovalo, a danas, kako to statistika zorno dokazuje, tim korporativnim medijima više ne veruje skoro pa niko.

Moj tadašnji kružok smatrao je taj napad na Panamu, na koju je Buš poslao skoro 30.000 američkih vojnika, svojevrsnim dokazom seljacizma, u kojem na velikoj svetskoj pozornici glavne uloge na kratko pripadnu običnim seljačinama, bilo da su te seljačine u uniformama ili u fensi odelima.

I za razliku od tog prostačkog emitovanja sile, Tramp je njegovo hapšenje Madura izveo na supersofisticiran način, zbog kojeg su prve reakcije u svetu, kao i na ovom forumu, bile - da li je ovo moguće. Pri tome, Maduro je imao oko pola miliona ljudi pod oružjem, pretežno ruskim, ako se uzmu u obzir i vojska, i garda, i policija i nekakva Bolivarska milicija, te nekakvi svetski teroristi okupljeni u Venecueli. Norijega nije imao ni 5.000 obučenih ljudi.

Pa kako je do toga došlo?

Amerika je postepeno gomilala vazdušnu i pomorsku moć na Karibima. Planiranje misije počelo je mesecima ranije, a bilo je uključeno više od 150 aviona lansiranih iz 20 različitih baza širom zapadne hemisfere, koji su se svi okupili u isto vreme iznad Venecuele.  To što nije bilo jedinstvenog pokreta, već se udarna grupa skupila sa raznih strana, odrađeno je kako se ne bi primetile kretnje trupa, zbog čega su ruske i kineske obaveštajne službe, koje bi svakako obavestile Madura da su nešto osetile, bile u jedinstvenom mraku.

Napad je uključivao prikrivene letove helikoptera na samo 30 metara iznad vode. Na straži iznad njih bili su najnapredniji američki ratni avioni, uključujući lovce F-22 i F-35. Kako su se snage približavale Karakasu, deo grupe počeo je da onesposobljava PVO, za šta je bila nadležna komanda za svemir i sajber odbranu.

Helikopteri su koristili planinski teren koji okružuje Karakas kako bi prikrili svoj put, stigavši u Madurov kompleks nešto posle dva sata ujutru po lokalnom vremenu. Vežbajući mesecima na maketi Madurove rezidencije, specijalci su ušli u nju. Maduro je pokušao da uđe u sigurnu sobu, ali nije uspeo da zatvori čelična vrata pre nego što je zarobljen. 

Gledao sam na CNN-u prilog u kome se navodi da je CIA imala neotkriveni tim u Venecueli još od avgusta, koji je primenom ofanzivnih sajber sredstava, između ostalog, onemogućio napajanja strujom određenih delova grada. 

Ishod svi znamo, ali bi mogli da saznamo da bi taj napad na Karakas mogao da ponudi i još neke primamljive modele za budućnost. 

Zato je Tramp, bez nekog naročitog busanja u prsa ali ipak sa oreolom pobednika, rekao: Kuba... Biće to tema o kojoj ćemo razgovarati...

I dok neki sada pominju naftu, kao da je bolje ako na tu naftu svoje diktatorske šape stave Putin i Si nego neka zapadna demokratska tvorevina, izvesno je da Kuba - nema naftu. Ali ima 70-godišnju istoriju mučenja sopstvenog naroda.

I kako ona stara anglosaksonska izreka veli: dogodine na Kubi.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Čaušesku je u bunkeru imao boks kenta i flašu viskija,nije ni on sklonjen zbog lopovluka ,to je najmanji greh još ako znaš da se utališ s'kim treba možeš dugo da potraješ kao diktator.

Posted

Jel ovo gore neki scenario za novu sezonu Homeland-a? Mislim, dobre su ti šanse da ga prodaš Netflix-u.

Ne zajebavaj, dogovorili se da Madurovim saradnicima da ga prodaju za šaku dolara, ovo jedva dočekali, a Foke se ušetale u Karakas kao u Diznilend.

Veliki si šoumen, Tranpe!

• Like 5
Posted

Oni tvrde da se nisu dogovorili ni sa kim, mada je jasno da ne bi rekli da jesu i da stvarno jesu.

Navodno, bilo je dogovora sa nekim nižim strukturama, ali nikakvih sa vojnom i političkom vrhuškom, kao ni sa najbližim krugom porodice i prijatelja Madura... Ali sve i da je bilo dogovora, rezultat je pokazna vežba kako se ogroman zadatak, čije implikacije bi mogle da dosegnu neviđene razmere, obavi čisto i precizno.

I bez žrtava, za razliku od odvratnih sukoba kojih je u skorijoj prošlosti bilo na pretek.

Posted

Likovi koji su planove o bombardovanju Katara/Omana/Jemena/Jebemliga razmenjivali preko Whatsappa nisu u stanju da smisle tako sofisticiranu akciju. 

Posted (edited)

Navežbali se... I obrni-okreni, defitivno su je oni izveli, a ne Bugari ili Finci.

Isto se sigurno vade i kineske i ruske službe, koje komotno mogu šefovima da kažu da to nisu očekivali od whatsapp ekipe.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Ма бре продали га његови (Мадура) неки, а Американци као одлични шоумени у оваквим ситуацијама само направили још већу причу и циркус око тога. 😅

Е сада јебига, чињеница је да овај овакав потез ће свакако дескредитовати снагу Венецуеле у међународним круговима, ако је неко и имао до сада неку сумњу да се ради о једној корупмираној држави у хаосу, као и то да Амери могу да се курче неком маестралном акцијом. Стандардно либерали ће то оспоравати и ниподаштавати, републиканци ће ликовати и курчити се. Ништа то није неочекивано.

Posted

Ovolike pohvale ne bi ni Trump sam sebi napisao. 😂

Imamo na poslu lika koji sebe zove "tatko na (insert pozicija)", jasno je kako se mi odnosimo prema tome.

6 minutes ago, Eddard said:

Likovi koji su planove o bombardovanju Katara/Omana/Jemena/Jebemliga razmenjivali preko Whatsappa nisu u stanju da smisle tako sofisticiranu akciju. 

Signala, pardon you 😁

Posted
11 hours ago, berti said:

Pozivati se na međunarodno pravo je totalna besmislica. To ne postoji. Veliki igrači rade šta hoće, jebe im se što će neka jebivetarska boranija kukati.

Постоји али те велике заболе за њега :lol_2:

А реално тако то иде и ићи ће увек. Ко је нама крив што нас матори нису боље едуковали око тога :lol_2:

Posted

Ko misli da će ovo biti poslednja 'nagla' promena režima u narednom periodu, vara se. Mi već godinama svedočimo transformaciji svetskog poretka, i ovaj potez je samo nastavak (i jebiga legitimizacija) doktrine koja je trenutno aktuelna.

Ovo isto je Putin pokušao da uradi u Ukrajini, samo što nije uspeo.

Amerikanci su ovim sebe stavili u odličnu poziciju za druge potencijalne akcije u Latinskoj Americi i ovako na prvu deluje da je deal da establišment preživi, tako da je to poruka i ostalima kako da se ponašaju. Mile Dodik je npr to isto vrlo dobro ukapirao.

Kinezi će svakako u nekom trenutku preuzeti Tajvan. Samo mislim da oni neće previše žuriti i da će to na kraju uraditi mirnim putem, slično kako su uradili i sa Hong Kongom. Osim ako im se baš ne otvori u nekom skorijem periodu. Mislim da je za socijalnu dozvolu komunističkoj partiji od kineskog naroda važno da Tajvan bude pripojen bez vojne intervencije, tj kao dokaz superiornosti njihovog modela. 

Ali mislim da Venecuela može ohrabriti Kineze da se malo direktnije umešaju u zemlje koje su u njihovoj interesnoj sferi. Oni to naravno neće uraditi kao Amerikanci, već na svoj način, samo verovatno još ogoljenije i direktnije.

Rekao bih da za globalno društvo nije dobro da se tri autoritarne države naviknu da na ovaj način ostvaruju svoje interese.

Što se tiče nafte, ne brinite, Amerikanci će i kad uđu u veneculeanske kompanije nastaviti da prodaju naftu svima kojima treba. Njihova strategija trenutno i jeste da tržišta fosilnih goriva preplave sa što više svojih jeftinih derivata (očekuje se veliki pad cene i na tržištu gasa). Time ubijaju cenu i direktno smanjuju ruske prihode, a istovremeno grade zavisnost u drugim državama i pružaju alternativu izuzetno jeftinim solarima, baterijama i električnim vozilima koji dolaze iz Kine.

Međutim problem Amerikanaca je što se oni klade na prošlost i staru tehnologiju koja ne može da se takmiči sa sinergijama i krivama učenja u 'electric stack-u' i dugoročno će napraviti ogormnu grešku ako tu sferu potpuno prepuste Kinezima. Ali to je već druga tema.

Postoji još jedan pogled na ovo što se sada dešava u svetu, a to je da postoji dogovor Trampa, Sija i Putina (on zajedno sa ideološki bliskim EU liderima poput Orbana, AfD-a, Le Pen. . .) da svako u svojoj interesnoj sferi kontroliše stvari tako da autoritarizam i socijalni konzervativizam budu vodeća i pobednička svetska ideologija.

Ovo je zanimljiv tekst od pre nekih godinu dana koji postavlja tu hipotezu https://www.noahpinion.blog/p/america-is-being-sold-out-by-its

Ne kupujem tu ideju, tj mislim da je malo verovatna, pogotovo imajući u vidu i šta se sve od tada desilo, ali je zanimljiv okvir za posmatranje onoga što se dešava u svetu.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted (edited)

Kako to obično biva kada se suočavamo sa ekstraordinarnim pojavama, poput one koja nam sada okupira pažnju, pojavljuju se, i tek će se pojavljivati, razne spekulacije nepotkrepljene činjenicama, koje će svakako doživeti svoj test vremena.

Jedna od tih spekulacija bazira se na jednostavnoj pretpostavci da su Madura predali Trampu njegovi ljudi, a sve što više razmišljam o tome, shvatam da je to nešto čije bi širenje Bela kuća i Pentagon želeli u što većem obimu. Jer, ako je neko iz bliskog Madurovog kruga načinio takvu izdaju, i Putin i Si bi, prirodno, postali nesigurniji kada je reč o njihovim unutrašnjim krugovima.

Morali bi da obrate pažnju čija ljubavnica voli Faberžeova jaja, kome je kakvo stanje računa, ko bi da bude kalif umesto kalifa...

Pa ako je tako - super. 

Edited by Nek grmi jako
Posted
14 minutes ago, Nek grmi jako said:

Kako to obično biva kada se suočavamo sa ekstraordinarnim pojavama, poput one koja nam sada okupira pažnju, pojavljuju se, i tek će se pojavljivati, razne spekulacije nepotkrepljene činjenicama, koje će svakako doživeti svoj test vremena.

Jedna od tih spekulacija bazira se na jednostavnoj pretpostavci da su Madura predali Trampu njegovi ljudi, a sve što više razmišljam o tome, shvatam da je to nešto čije bi širenje Bela kuća i Pentagon želeli u što većem obimu. Jer, ako je neko iz bliskog Madurovog kruga načinio takvu izdaju, i Putin i Si bi, prirodno, postali nesigurniji kada je reč o njihovim unutrašnjim krugovima.

Morali bi da obrate pažnju čija ljubavnica voli Faberžeova jaja, kome je kakvo stanje računa, ko bi da bude kalif umesto kalifa...

Pa ako je tako - super. 

Sta Si i Putin misle nije toliko bitno. 

Bitno je da Trump nikako nije smeo da rizikuje pa da mu obore helikopter ili dva. U Mogadisu su im oborili dva helikoptera, i ne bi uspeli da evakuisu delta force da nije bilo UN oklopa, ako se dobro secam pakistanskih tenkova koji su bili u sastavu UN trupa.

Zato tvoja teorija da je ovo nikad bolje odradjena vojna akcija je nerealna. Ovo je pak odlicna obavestajno pripremna akcija, nesto sto Putin moze samo da sanja. Si pak o tome ni ne razmislja, Kinezi se bave trgovinom.

Posted

Što onda imaju vojne, a ne trgovačke vežbe nadomak Tajvana 🙂

Pustimo to, danas ipak nije vreme za fascinaciju Kinom... Ne pošto im je drugar u gaćama odveden iz vlastitog kreveta, a da oni nisu znali šta se dešava dok nisu videli na televiziji.