Jump to content

KK Crvena Zvezda 2021/22


Juan Pablo Montoya

Šta očekujete od sezone 2021/22  

223 members have voted

  1. 1. Šta očekujete od sezone 2021/22

    • Borba za play off evrolige uz osvajanje svoh domaćih trofeja.
      74
    • Pristojna rola u evroligi uz osvajanje ABA lige.
      96
    • Začelje evrolige, mučenje u ABA ligi i ponovni skandali u play off serijama.
      30
    • Potpuni potop i predaja primata u regionu.
      23


Recommended Posts

1 minute ago, NikadProtivKaline said:

@uini

ja ne vidim da je bilo ko predlozio da novac treba da se vrati

predlog je kompromis. tj. sporazumni raskid, uz npr novce do kraja sezone i mozda nesto jos preko

u biznisu se to zove golden boot i vrlo je cesta praksa kada neko na visokoj poziciji ne ispunjava ocekivanja

 

sto se covica tice, i toga da je trebao da postupi takticnije - tu se apsolutno slazem

samo dodajem da je i sale pokazao da je blizi njemu nego onome sto smo mi(ili bar ja) mislili

 

 

kada kažem "vrati", mislim naravno na odricanje nekog dela koji ti ugovorom pripada.

 

sve to sa zlatnom čizmom fercera ako poslodavac vodi računa o načinu na koji raskida ugovor. iz iskustva znam kako se proveo poslodavac koji je želeo kao čović da preseče sve i optuži zaposlene za neuspeh, nepoštenje i ostalo. dobio je razgovor sa advokatom i isplatio sve što treba.

 

ne možeš da se ponašaš bahato a da očekuješ korektan feedback. odnosno, možeš i bahato da se ponašaš kada si u poziciji za to a čović jednostavno nije bio i onda mu je sledeći logičan čova - potez bio da ide i priča okolo kako se razočarao u obradovića.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@uini

imam ja i kontra primer iz iskustva - gde je novac koji je zaposleni na kraju, preko suda dobio, bio manji od onoga sto mu je nudjeno

da je covic napravio gresku u koracima - jeste, ali to sam od njega i ocekivao

ono sto nisam ocekivao je da sale ne oseca ni trunku odgovornosti sto mu se ekipa raspada, busa se u silno zvezdastvo po medijima...a onda trazi i bonuse za nesto sto je drugi osvojio

jbg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, NikadProtivKaline said:

 

ono sto nisam ocekivao je da sale ne oseca ni trunku odgovornosti sto mu se ekipa raspada, busa se u silno zvezdastvo po medijima...a onda trazi i bonuse za nesto sto je drugi osvojio

jbg

 

to za bonuse treba da verujemo čoviću na reč. 

u svakom slučaju, ne možeš apelovati na nečiju svest i empatiju ako ga surovo odjebeš. 

 

mi to gledamo iz relativno neutralne pozicije i u nekakvim laboratorijskim uslovima.

 

a s'druge strane, posvađamo se ovde za 5 minuta oko različitih stavova i nismo spremni da ustuknemo ni za pedalj a kamo da učinimo uslugu osobi za koju percipiramo da se nije ponela časno prema nama. hoću da kažem, i taj gnev je ljudska stvar koja se viđa i za mnogo manje stavke u životu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja imam razumevanja za obe strane (pod uslovom da nije istina to za bonuse - to bi bilo baš jajarski). 
 

Ipak je Saša došao s ozbiljnim trenerskim stažom i to tako što je platio penale za raskid s Monakom. Sigurno to ne bi radio da nije imao ugovor na duže staze. Prirodno je da je očekivao da neće dobiti otkaz posle prve trzavice.

 

S druge strane, Zvezda jednostavno trenutno nema luksuz da izgubi sezonu, posebno ako ima proverenu alternativu za mesto trenera. E, sad, pitanje je zašto onda nudi ugovor na tri godine ako ne zna da li će moći da ga ispoštuje. 
 

Ne znam kako se tačno sve odigralo, ali jeste žalosno da nismo uspeli da pronađemo nekakav kompromis, bez obzira dal se radi o legendi kluba ili ne.

 

Edited by Tunji Awojobi
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nije ovo sa Sašom Obradovićem prvi put da Čović misli da je njegova odluka jača od slova ugovora. Bilo je tako nešto i sa Mekelom, a tek sa Stefanom Jankovićem je bila ona bura jer je ovaj prešao preko puta.

Naravno, dosta igrača je otpušteno usred sezone, ali je sa menadžerima bilo dogovoreno da se njima nađe novi ugovor i preklopi plata, ev. Zvezda pokrije jedan ili dva mjeseca.

Problem je što se Čović ponaša kao da je ova praksa nešto što se podrazumijeva, a ne neka vrsta džentlmenskog dogovora na koji niko nije pravno obavezan. 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Stvari su kod mene jednostavne. Zviždanje, uvrede, neće dobiti, a vala ni aplauz. Niko ne spori da ono što je potpisano mora da se poštuje, sporno je to što je odlučio maltene preko noći da traži novac, a to se nije očekivalo od nekog ko je lio suze posle ovacija sa tribina i imao milozvučne izjave o Zvezdi. Očekivalo se da svoj bes zbog Čovića ostavi po strani i da svoja potraživanja potraži nešto kasnije. Ništa mu ne bi bilo jer džepovi mu nisu bili prazni. Tada mu niko ništa ne bi prigovorio.

 

Inače, što se tiče sukoba sa Topićem na treningu, tu je apsolutni krivac. Bio je i nervozan u tom periodu zbog smrti oca pa mu je malo trebalo da potegne pesnicu. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, berti said:

Dakle, mogli smo sa Obradovicem da imamo sve poraze do kraja sezone i da ne osvojimo bas nista, ali Covic bi i dalje bio pizda jer je otpustio Sasu na onakav nacin i to posle obestecenja Monaku. A kako je to mogao da ga otpusti da bi bilo fer. 

 

Nije uopste toliko bitno da bude fer koliko je bitno da bude na sto manju stetu kluba. Dakle Covic je uvukao klub u 3-godisnju nemalu investiciju i posle nekoliko meseci klub je upao u krizu rezultata i timske hemije. Sta raditi, kad je vec od tog istog menadzmenta izostala prevencija takvog scenarija? 

 

Ako je tada mogao da nadje konsenzus sa trenerom da je u pitanju situacija koja je nepopravljiva do kraja sezone, onda bi sporazumni raskid bio odlicno resenje za sve strane i bez velike steta po klub. Sa druge strane, ako je trener smatrao da je situacija popravljiva sto se i desilo u praksi, onda je predsednik imao samo 2 opcije: prva, da ga pusti da odradi sezonu do kraja i pripomogne u medijaciji sa igracima a onda da sa trenerom podeli odgovornost rezultata na kraju sezone kakav god on bio; i druga, da izadje u javnost i odmah prizna svoju losu odluku o 3godisnjoj investiciji i strategiji i da zbog toga on podnese ostavku, a da novi predsednik vidi dalje sta ce i kako ce bez odgovornosti/tereta ispravljanja brljotina prethodnog direktora. 

 

Sto se tice SO njegova je samo bila procena da li je u takvoj situaciji mogao dalje i da dodje do titule, ili nije mogao. Po vama je on ispao pizda jer je mislio da moze da dodje do uspeha i pored trenutnih problema, umesto da da ostavku pre nego sto uopste dodje u priliku da pokaze da li je u mogucnosti da ostvari prvi zadati cilj. 

 

Quote

Ako tako gledamo, zasto je konsenzus da nas je zajebao kao igrac kad je otisao u Buducnost. Je li prekrsio nesto u ugovoru?

 

Covek direktno otisao u konkurentski klub, i to nakon rekonvalescentne godine - to se nikad ne dozivljava pozitivno. Isto bi se i sada desilo da je iz Zvezde presao u Partizan da trenira. 

Edited by mmajstor
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Po ko zna koji put ista priča...

Najpre, ugovori koji zaključuju sportski treneri sa klubovima nisu ugovori radnog prava koji poslodavci zaključuju sa zaposlenima i mogu da ga otkažu zbog xy razloga. To je ugovor o delu.

Ugovor može da se raskine sporazumno ili jednostrano. Po pravilu, strana koja raskida ugovor, dužna je da drugoj nadoknadi šta joj sleduje. 

Međutim, ono što mnogi gube iz vida jeste da u ovom poslu postoji i "moralna strana priče". Da ako trener, tj. ne ispuni/ispunjava očekivano (zaista ne znam da li se npr. "tim će osvojiti prvenstvo/uđe u drugi krug" unosi u ugovor), pristaje na sporazumni raskid, jer nije ispunio očekivano ili što bi se reklo "izgubio konce". U tom smislu, ako je zaista, kako se priča, SO "izgubio svlačionicu", bilo je moralno od njega da kaže "jebi ga, zasrao sam, idem sam". No, čak i tada, potpisuje se sporazum o raskidu ugovora gde se jasno stavlja ko, šta, kome i koliko, ako uopšte.

S druge strane, ja zaista Čovićeve tirade ne shvatam za ozbiljno i ne razumem ljude koji se hvataju za njegovu reč...

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, svarozicslo said:

Po ko zna koji put ista priča...

Najpre, ugovori koji zaključuju sportski treneri sa klubovima nisu ugovori radnog prava koji poslodavci zaključuju sa zaposlenima i mogu da ga otkažu zbog xy razloga. To je ugovor o delu.

Ugovor može da se raskine sporazumno ili jednostrano. Po pravilu, strana koja raskida ugovor, dužna je da drugoj nadoknadi šta joj sleduje. 

Međutim, ono što mnogi gube iz vida jeste da u ovom poslu postoji i "moralna strana priče". 

 

Ugovor je ugovor, nema tu mnogo razlike. Moralna strana price postoji u svakom poslu, a posto je moral subjektivna kategorija u ciju formulu ulaze i situacije i dogadjaji o kojima mi ne znamo mnogo, najbolje da se manemo tog aspekta. Najodgovorniji je onaj ko je potpisao ugovor sa strane kluba a to je Nebojsa. Nikakav moral, samo odgovornost. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Posle bitke svi su generali. Iz te perspektive greška Čovića je ako je uopšte pre prošle sezone razmatran izbor Obradović ili Radonjić.

 

Ugovor potpisan 2+1 ili 3 godine, je po mom mišljenju minimum koji je Obradović tražio, jer ipak je to period koji dozvoljava uspostavljanje nekakvog novog sistema, i koji dozvoljava treneru da u tom procesu sastavi svoj tim, svoju bazu igrača, svoje vizije igre itd. Sa našim budžetom i sa pravilnim radom to je bilo sasvim dovoljno da se polože nade uprave, igrača, navijača, zvezdaške javnosti u Obradovića. Bilo je problema sa selekcijom igrača, dužina klupe ali svi smo položili veru u rad,rad i čvrstu ruku Obradovića.

 

Posle nekog uzlaznog perioda dobre igre i koncepcije, dobro podeljenih uloga ali sa osetnim nedostatkom igrača, Obradović i njegov tim (Karaičić) ulaze u seriju grešaka sa doselekcijom (koja je apsolutno bila potrebna) i iz nedelje u nedelju tim je bio sve lošiji i lošiji, jaz izmedju igrača, loše uloge, loše solucije u igri što je eskaliralo protiv zenita. Činjenica da i Obradović nije imao sreće da dobije neke utakmice na jednu loptu u oba takmičenja i da bi tada sigurno bio relaksiraniji pristup ka njegovom vođenju ekipe.

 

Jednostavno došlo se do činjenice da je moralo da se seče - doselekcija više nije imala smisla i moralo je da se slome kola na treneru i njegovom timu nedoraslih saradnika.

Obradović je mislio da se može dalje, za šta realno nije imao osnova i rastanak je bilo jedino dobro sportsko rešenje po klub, ali ne i finansijsko, jer trener nije pristao na ostavku, pogotovo pošto je za zamenu bilo dostupno provereno rešenje.

 

Iskreno verujem da je Obradović ušao u posao sa nama sa ljubavlju, elanom, velikom motivacijom i željom  i da je sam raskid i okolnosti njegov animozitet sa čovićem i povređenom sujetom zbog otkaza. Tu je čović propustio priliku da ispadnemo gospoda i da ne provlačimo čoveka po blatu. Ali je morao da otkaz Obradoviću, i sa ove distance je to pravi potez, koji dosta košta, tako da u ovom slučaju je potez otkaza totalno na mestu, jer nije postojala mogućnost dogovora samo je moglo bez pompe.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, mmajstor said:

 

Ugovor je ugovor, nema tu mnogo razlike. Moralna strana price postoji u svakom poslu, a posto je moral subjektivna kategorija u ciju formulu ulaze i situacije i dogadjaji o kojima mi ne znamo mnogo, najbolje da se manemo tog aspekta. Najodgovorniji je onaj ko je potpisao ugovor sa strane kluba a to je Nebojsa. Nikakav moral, samo odgovornost. 

Mislio sam konkretno: u klasičnom ugovoru o radu poslodavac može da da otkaz zaposlenom ako ovaj ne ispunjava zacrtano. I u ugovoru o delu naravno, ali ako npr. slikar ne naslika sliku/pisac ne napiše knjigu za koju je angažovan. Ovde je delo: treninzi, utakmice itd... Čisto sumnjam (mada nije pravno nemoguće) da se u "trenerske ugovore" unese: "moraš da se plasiraš/osvojiš".

Jeste, moral (odgovornost) je relativna kategorija. S te strane, to je jedino što se eventualno može zameriti SO: vidiš da sve gori oko tebe, ti zapalio cigar... 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, uini said:

@NikadProtivKaline, već sam napisao da ni jedan igrač ili trener ne potpisuje ugovor sa idejom da treba da vrati novce ako se ne osvoje trofeji.

to jednostavno nije praksa. ako ti radiš svoj posao maksimalno, novci ti sleduju bilo da ga radiš uspešno ili neuspešno.

 

uzmite primer iz zvezde, iz košarke generalno, iz sporta generalno. ljudi ne opraštaju svoje pare zato što nisu uzeli titulu.

 

a u ovoj priči je najsmešnije to što pričamo o neuspehu kao da je obradović završio sezonu a ne da je otpušten nakon tri meseca.

da je čović bio u fazonu "puna podrška ćelavom treneru" cele sezone, obradović izgubio u plej ofu, pa čova dođao i rekao "hajde da vidimo kako da rešimo ovo salo, ne ide" a salo bio u fazonu "sve pare i premija za kup sledeće sezone hahahahah" onda bi mogli da pričamo na ovim osnovama.

 

možda je čović samo trebalo da postupi malo taktičnije, da ga lagano pripremi i otpusti u januaru umesto u decembru ali je iz nekog, opravdanog ili neopravdanog razloga izabrao đončinu u situaciji u kojoj nema ugovor pod kontrolom.

 

tako da eto.

Mesas zaradjene pare i ugovorene, ja uopste ne umanjujem Covicev udeo.

Obradovic nas je izmuzao kao igrac presavsi posle u direktnog konkurenta nakon povrede, izmuzao kao trener nakon sto je lose vodio ekipu koju je jos gore selektovao sa barem 5-6 promasaja kojih smo se jedva resili.

Bilo koji moralan covek bi prihvatio svoj deo krivice za stanje u klubu koji navodno voli.

Na treningu je nabo Topa za kojeg svi kazu da je najmirniji covek kojeg poznaju.

Ko misli da treba da mu aplaudira, slobodno, ja svakako necu.

 

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, svarozicslo said:

Mislio sam konkretno: u klasičnom ugovoru o radu poslodavac može da da otkaz zaposlenom ako ovaj ne ispunjava zacrtano. I u ugovoru o delu naravno, ali ako npr. slikar ne naslika sliku/pisac ne napiše knjigu za koju je angažovan. Ovde je delo: treninzi, utakmice itd... Čisto sumnjam (mada nije pravno nemoguće) da se u "trenerske ugovore" unese: "moraš da se plasiraš/osvojiš".

 

 

Kolko je meni poznato, u ugovore se ne stavljaju takve klauzule. Cak i da moze da se stavi tako nesto, ne znam ni sta mozes da zacrtas nakon 3 meseca takmicarske sezone. 

Tako da onaj ko potpisuje 3godisnji ugovor sa trenerom obicno to radi iz strateskih razloga da na kontinuitetu dobije rezultat koji se gradi neko duze vreme. Donositi takve strateske odluke pa ih posle menjati nakon 3 meseca uz znacajan finansijski gubitak je pravi primer loseg menadzmenta.

 

Quote

Jeste, moral (odgovornost) je relativna kategorija. S te strane, to je jedino što se eventualno može zameriti SO: vidiš da sve gori oko tebe, ti zapalio cigar... 

 

Pa mi vidimo samo ono sto je na tv-u, dok treneri imaju mnogo drugaciju sliku jer su konstantno sa igracima. Ako nesto gori postoji nacin i da se ugasi, i to su iskusenja koja su vrlo cesta u profi sportu. A ako nekom das poverenje na 3 godine podrazumeva se da verujes da taj neko ima kapaciteta za to. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Cavani said:

Mesas zaradjene pare i ugovorene, ja uopste ne umanjujem Covicev udeo.

 

nisam ni ja rekao da treba da mu se aplaudira.

 

jel' trebalo radonjić da vrati nešto para kada je izgubio od cibone? jel' treba dobrić da vrati pola svog ugovora pošto igra ispod svojih standarda?

 

naravno da ne treba = ugovorene pare su i zarađene sve dok ne kršiš pravilnik kluba i ugovora, niko ne potpisuje ugovor sa idejom da vrati izvesnu svotu ako ne igra dobro ili ne osvoji trofej.

..a to oko morala i moralne obaveze, kao što napisah 100x, da je čović bio u fazonu, teramo sezonu do kraja pa smo se raspali i obradović svejedno rekao, dajte mi sve pare, onda možemo da pričamo na temu.

 

ovako je on izotkivan nakon tri meseca (što je okej) & uzeo pare (što je takođe okej ako već nemaju strpljenja i poverenja u njega)

 

situacija je krajnje prosta ali se moral ubacuje kako bi valjda bilo razumljivo da te neko otkači bez bazične pristojnosti a ti da pokažeš širokogrudost.

 

na kraju ću stvarno da tražim od miloša 3.14 da napravimo neki ugovor, pišem 13x iste stvari

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, mmajstor said:

 

Nije uopste toliko bitno da bude fer koliko je bitno da bude na sto manju stetu kluba. Dakle Covic je uvukao klub u 3-godisnju nemalu investiciju i posle nekoliko meseci klub je upao u krizu rezultata i timske hemije. Sta raditi, kad je vec od tog istog menadzmenta izostala prevencija takvog scenarija? 

 

Ako je tada mogao da nadje konsenzus sa trenerom da je u pitanju situacija koja je nepopravljiva do kraja sezone, onda bi sporazumni raskid bio odlicno resenje za sve strane i bez velike steta po klub. Sa druge strane, ako je trener smatrao da je situacija popravljiva sto se i desilo u praksi, onda je predsednik imao samo 2 opcije: prva, da ga pusti da odradi sezonu do kraja i pripomogne u medijaciji sa igracima a onda da sa trenerom podeli odgovornost rezultata na kraju sezone kakav god on bio; i druga, da izadje u javnost i odmah prizna svoju losu odluku o 3godisnjoj investiciji i strategiji i da zbog toga on podnese ostavku, a da novi predsednik vidi dalje sta ce i kako ce bez odgovornosti/tereta ispravljanja brljotina prethodnog direktora. 

 

Sto se tice SO njegova je samo bila procena da li je u takvoj situaciji mogao dalje i da dodje do titule, ili nije mogao. Po vama je on ispao pizda jer je mislio da moze da dodje do uspeha i pored trenutnih problema, umesto da da ostavku pre nego sto uopste dodje u priliku da pokaze da li je u mogucnosti da ostvari prvi zadati cilj. 

 

 

Covek direktno otisao u konkurentski klub, i to nakon rekonvalescentne godine - to se nikad ne dozivljava pozitivno. Isto bi se i sada desilo da je iz Zvezde presao u Partizan da trenira. 

Za trenutak da sklonimo Covica na stranu i da vidimo ponasanje Obradovica. Nije neiskusan bio kada je dosao kod nas, video je da je zajebao stvar i da je izgubio konce ekipe skroz. Mogao je da shvati da je zajebao sa pojacanjima, da je poceo da se raspravlja, svadja sa igracima.  Da li mu je palo na pamet da ponudi ostavku, da inicira neki razgovor o sporazumnom raskidu ugovora... Ili ga je boleo kurac jer ima ugovor takav kakav je. A plus je legenda kluba i neko ko je zajebao klub vec jednom. Mozda je i Ole imao viziju sa Junajdetom, nije hteo da da ostavku, pa je najuren. Dobice kintu, dobice je i Obradovic, ali neka se teraju u kurac da vole klub i ostalo.

Covic je zasrao ali to ne abolira postupke Obradovica nikako.

Obradovic je odlaskom u Buducnost ispao pizda jer je presao u konkurentski klub, a Obradovic trener koji je katastrofalno vodio klub, a trazi  pare i za kup, nije pizda. Jbg...

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, berti said:

Za trenutak da sklonimo Covica na stranu i da vidimo ponasanje Obradovica. Nije neiskusan bio kada je dosao kod nas, video je da je zajebao stvar i da je izgubio konce ekipe skroz

 

A kako si ti ustanovio da je on 'video' boldovan deo? 

 

Da je i najgori na svetu - sta moze da se toliko zajebe nakon 3 meseca takmicarske sezone u kojoj igramo bez publike i sa limitiranim trzistem igraca, a da kasnije ne moze da se popravi? 

 

Sigurno da se i ja slazem da je lose poslozio stvari.... ali da li je resenje toga otkaz i finansijska steta kluba u to bas nisam siguran. Ja bih otkaz prvo dao nekom drugom ko je uzrok toga da se nadjemo u takvoj situaciji. 

 

Edited by mmajstor
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Očigledno je da Čović svoju grešku želi da svali na Obradovića,a to radi uz pomoć spinova raznoraznih "medija".

 

Obradović ima ugovor i taj ugovor mora da se ispoštuje,a verujem da bi i on bio fleksibilniji da sa druge strane pregovaračkog stola ima normalniju osobu.

Ovo mi mnogo liči na neko je Lovernj,a neko Bertans priču, odvratno.

 

 

 

 

Večeras će biti izuzetno težak meč jer Barsa stvarno igra u odličnoj formi i ne može se reći da se vidi izostanak Kalatesa i Higinsa.

Provitola se odlično snalazi u ulozi prvog pleja i igra svoju najbolju košarku u EL.

Jokubaitis igra sa neverovatnom energijom i pravi je motor Barse, prava zamena za Hangu.

Mirotić igra MVP sezonu.

Ovo je trojka koja bi primarno trebala biti zatvorena i ukoliko uspemo bar prvu dvojicu da ukočimo imaćemo lepe šanse za pobedu.

 

 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ako u mec udjemo kompletni i sa maksimalnom energijom imace Barsa tezak zadatak... dzabe im sto su prvi. 

 

A sto se tice dobrovoljnog odlazaka meni je Tomic ispao nevidjena sisa sto je otisao kako je otisao. Selektirao i uigravao tim mesecima, i nakon nekoliko vezanih poraza nakurcio se na igrace, skupio prnje i otisao bez objasnjenja. Ja i to ne mogu da shvatim a ovde ce to neko pozdraviti da je kao 'fer potez' iako detalje i tog rastanka ne znamo. Ne vidim da nam je to u nastavku sezone nesto pomoglo. 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...