Jump to content

NightKingle

Član foruma
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

NightKingle's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • Collaborator
  • First Post
  • One Year In
  • Dedicated
  • Reacting Well

Recent Badges

35

Reputation

  1. Sva ova halabuka oko Ledeja treba da natera Aba, a prevashodno Evroligu pa i Fibu, da uoce neke ocigledne stvari. Da razjasnim, faulovi rukama su veoma uocljivi, bilo da je hvatanje, povlacenje, sekirica ... i za njih postoji odgovarajuca propisana kazna tokom meca (faul, nesportska, iskljucujuca) ili ako je neki udarac kazna neigranja nekoliko meceva. Ti faulovi se mogu podvesti pod pozitivnom stranom: zar borbe, motivisanost, borbenost, davanje zadnje kapi znoja za ekipu a u negativnom smislu i frustracija zbog ovoga ili onoga. Te situacije najmanje idu na dusu Ledeju, jer su uocljive i instant kaznjive, i nije on ni prvi ni poslednji koji radi te stvari. Da iznesem poentu, ono gde koristi sivu zonu pravila, jer sada postoji ogroman uzorak situacija je gde "SLUCAJNO" u disbalansu, bacanju za loptu, prilikom pada itd koristi svoje telo da udari, padne, stegne, protivnika na nezasticena i osetljiva mesta (skocni zglobovi i kolena), gde i ne pokusava ni minimalno da izbegne kontakt, vec vrlo cesto i inicira isti sa izbacenom nogom, kolenom, sedenjem na zglob itd. Inteziteti tih kontakta nisu vidljivi na kamerama i sve se podvodi pod "SLUCAJNOSTIMA". Pravila igre trebaju to prepoznati i adekvatno kaznjavati igrace, pa makar to bila i visemesecna kazna, gde rizikujes da povredis kolegu koji jede istu koru hleba samo u drugom timu. Da izdvojim jednu situaciju gde je kod Dozier bio i noz i pogaca, kada je u polugi imao Hangino rame i ruku i jednim trzajem je mogao da ga ozbiljnije povredi, ali Dozier je tu ispao kao definicija ferpleja i nije zloupotrebio situaciju, sto opet daje fokus da su se neke predjasnje povrede nekih igraca mogle izbeci, tipa Deka.
  2. Ljudi ne treba mesati patologiju svakojakih skandiranja, bilo je i bice bljuvotina koja ne prilice zdravom umu. Protiv toga se treba boriti maksimalno, a ne relitivizovati i koristiti kao argument da se neko diskredituje. Svakako da ce navijace Zvezde iritirati ponasanje pojedinih igraca Partizana (zato smo i veciti rivali), kao i obrnuto. Ovde je poenta o pojedincu, NASILNIKU, kome nije mesto na terenu, koji cini pogibljene startove sa namerom zavijene pod velom borbenosti. To nije isto sa definicijom prljavog i prgavog igraca (Rasko Katic). Jedini slican njemu je mozda bio Gobeljic koji je zavrsio karijeru litvancu bez ikakve potrebe. Druga stvar, vecina ovde se bavila kosarkom, ili nekim drugim sportom, pa i sa vecim kontaktom - rukometom. Svima je prepoynatljivo sta i kada moze da se stigne i odbrani, i koliki je rizik od nespretnog kontakta i posledica. Potiljak i vrat su zasticeni i u boksu, a ovde imamo pogibljene faule u tim predelima, pa koji se ne vidjaju toliko ni u rukometu - sa ledja.
  3. Ovo nas i Evroliga kvalitetno i suptilno sprda i porucuje dovedite tu 2ku i 4ku i osvajajte ovo 😊
  4. Nazalost, prethodne sezone su nas naucile da Teo i Nedovic nisu bili dostupni za sva 34 kola, tako da lufta za jos jednog ekstrakvalitetnog uvek ima. Pa i kod nas nismo veliki broj meceva odigrali sa Neda/Luka/Kampaco trilingom. Nije poenta u silbovanju, ako bude potrebe neko ce sigurno na kraj klupe ili terena, ne bilo prvi put. Smatram da u teoriji Sved nije toliki fit na postojeci roster ali mi igramo sezonu a ne turnir od dve nedelje i uvek je bolje takav igrac nego neki bek koji moze sve a ne moze nista. U ovom trenutku ocigledno nemamo ideal fit opciju poput Ntikline, i bira se najbolje dostupno. A kada se vec prica o doselekciji i kad je vec ovoliki novac ulozen, smatram da je besmisleno ako lupam imamo 10-5 skor i ocigledan nedostatak u defanzivi, da to bolje pokrpimo u doselekciji nego li da jurimo kao uvek igraca za preokret sezone a skor nam je vec 4-8. Mada sve je to Skbkbb.
  5. Obe ruke za Sveda, da se mi napunimo ofanzivnim igracima za pocetak i da ostvarimo dobar ulazak u sezonu naslonjen na njihov individualni kvalitet. Lako cemo posle u doselekciji do nekog defanzivnog igraca tipa hollins itd... Moze biti plus samo. Igrac kao Sved, Kampaco, Vildoza se dovode kada su dostupni pa makar te sanse bile 50/50, bolji ofanzivac na trzistu od Sveda se sigurno nece pojaviti.
  6. Situacija oko Nikole Topica upucuje na jos jedno glediste razmisljanja gde evroliga debelo kasni u odnosu na nba. Nedostatak jasne strategije lige nedvosmisleno utice na ucesnike iste. Pod tim podrazumevam da svi timovi nemaju iste uslove, u ovom slucaju visogodisnje licence. Sa A licencom Crvena Zvezda bi imala validno strategijsko razmisljanje o 3godisnjim, 5godisnjim ciklusima, a ne svake godine promena strategije nekada I po 2x I konstantno trcanje da se obezbedi ucesce u evroligi I za narednu godinu. Ono sto bi licence dozvolile je, poput NBA team rebuilding, svesno renoviranje tima I ulaganje u mladje igrace na ustrb rezultata. U takvoj postavci bi momentalno imalo mesta I za Topica, Saranovica … ali bi I navijaci morali da prihvate 16-18 mesto. Sam takav pristup dozvoljava i relaksaciju u budzetu i tenziji oko tima, samim tim vece strpljenje i za mladje trenere (Alimpijevic, Jovanovic, Stefanovic), a veci prostor za mladje igrace. Omogucavanje takvom timu da raste i razvija se, sasvim su validna ocekivanja i za kasniji benefit napadanja visokog plasmana kroz 2,3 godine. Mi smo do sad bili zrtve neravnopravnog sistema evrolige, gde smo prosle sezone imali tim pun mediokriteta (Martin, Bentil, Holand …), gde se bukvalno baca novac u bunar umesto strategijskog ulaganja koje moze doneti neki uspeh. Uspeh koji nije garantovan i zavistan je umeća vrhuške kluba, ali svakako jasnija perspektiva od pretrpavanja tima mediokritetima i rekovalescentima i ocekivanja nekog buma od toga.
  7. Papajanis je 1.7m ali za dve godine, tj ukupan ugovor. Svakako je recimo Dejvis trazio vise po sezoni, tako da kvalitetni prvi centar bez 1m mrka kapa. Imali smo primer korektnog Martina u nekim delovima sezone pa je i on imao vrv 500-700k rang plate.
  8. Takodje ne treba uopste zanemariti Acu Nikolica i u titulama Jugoplastike i Partizana, takoreci arhitekta tih rezultata i naravno jedan od stvaralaca jugoslovske skole koji pored titula imao i stvaralacki rad u struci, gotovo neprisutan kod Žoca, Pešića ...
  9. Bez šuta za 3p ??? Partizan je ove sezone bez šuta za 3??? 😳
  10. Posle bitke svi su generali. Iz te perspektive greška Čovića je ako je uopšte pre prošle sezone razmatran izbor Obradović ili Radonjić. Ugovor potpisan 2+1 ili 3 godine, je po mom mišljenju minimum koji je Obradović tražio, jer ipak je to period koji dozvoljava uspostavljanje nekakvog novog sistema, i koji dozvoljava treneru da u tom procesu sastavi svoj tim, svoju bazu igrača, svoje vizije igre itd. Sa našim budžetom i sa pravilnim radom to je bilo sasvim dovoljno da se polože nade uprave, igrača, navijača, zvezdaške javnosti u Obradovića. Bilo je problema sa selekcijom igrača, dužina klupe ali svi smo položili veru u rad,rad i čvrstu ruku Obradovića. Posle nekog uzlaznog perioda dobre igre i koncepcije, dobro podeljenih uloga ali sa osetnim nedostatkom igrača, Obradović i njegov tim (Karaičić) ulaze u seriju grešaka sa doselekcijom (koja je apsolutno bila potrebna) i iz nedelje u nedelju tim je bio sve lošiji i lošiji, jaz izmedju igrača, loše uloge, loše solucije u igri što je eskaliralo protiv zenita. Činjenica da i Obradović nije imao sreće da dobije neke utakmice na jednu loptu u oba takmičenja i da bi tada sigurno bio relaksiraniji pristup ka njegovom vođenju ekipe. Jednostavno došlo se do činjenice da je moralo da se seče - doselekcija više nije imala smisla i moralo je da se slome kola na treneru i njegovom timu nedoraslih saradnika. Obradović je mislio da se može dalje, za šta realno nije imao osnova i rastanak je bilo jedino dobro sportsko rešenje po klub, ali ne i finansijsko, jer trener nije pristao na ostavku, pogotovo pošto je za zamenu bilo dostupno provereno rešenje. Iskreno verujem da je Obradović ušao u posao sa nama sa ljubavlju, elanom, velikom motivacijom i željom i da je sam raskid i okolnosti njegov animozitet sa čovićem i povređenom sujetom zbog otkaza. Tu je čović propustio priliku da ispadnemo gospoda i da ne provlačimo čoveka po blatu. Ali je morao da otkaz Obradoviću, i sa ove distance je to pravi potez, koji dosta košta, tako da u ovom slučaju je potez otkaza totalno na mestu, jer nije postojala mogućnost dogovora samo je moglo bez pompe.
  11. Govorim o tome da su centrima ili igracima sa nekom solidnom poludistancom ili distancom potrebni ogromni treninzi i promene u telu da bi podigli nivo suta, a onda i nivo suta za 3p. Nigde ih ne uporedjujem sa MJ. Poenta je da MJ ima distancu na max levelu u tom trenutku i da covek ne bi imao potrebe da vezba previse zbog 3p, vec samo minimalna adaptacija izbacaja, razlika je korak, korak ipo unazad. Nikakava promena pristupa iz korena nije potrebna. Sticanje suta i gubljenje prvog koraka su veoma nepovezane stvari.
  12. Pozdrav. Ovo je previse robotizovan pogled na trening bilo suterski ili za atleticizam. Postoji nesto sto se naziva suvi talenat i racionalnost treninga. istina je da postoji korelacija treninga koji uticu na povecanje misicne mase (pogotovo ramenog dela i nadlaktice) sa losim uticajem na sut i da se gubi sofisticiranost pokreta i osecaja u prstima koji su mozda i presudni za sut. Kada igrac koji poseduju urodjeni atleticizam i talenat pogotovo na max levelu poput obojice, mnogo je lakse da se adaptiraju i na promenu treninga i sa manjom potrosnjom navezbati sut za 3p nego sto bi to bilo neko centru koji sada pucaju po 3p svaki mec. Ne bi se izgubilo mnogo od treninga odrzavanja mase,snage i atleticizma, samim tim korelacija sa vecim rizikom povreda pada u vodu.
×
×
  • Create New...