Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

4 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Ha ja, trebaju Europljani bit fini i civilizovani dok zlocinacki rezim sije smrt i poziva na ubijanje po Ukrajini.

Pa ako neguju vrednosti vladavine prava svakako.

 

Ako ne, onda moze i Putin da baci atomsku bombu, sta fali. 

  • Ha-ha 4
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Senn said:

 

Zaprati ovaj YouTube kanal.

Lik svako veče okači novi video gde navodi sve novosti koje su bitne (uključujući i "pomeranja na mapi"), detaljno i jasno.

 

 

 

Kad čujem ovog lika sa helo maj frends svaki put pomislim da je sledeća rečenica "evo 10 privezaka u obliku Ajfelove kule za euro"

  • Ha-ha 6
Link to comment
Share on other sites

Преживели Руси извештавају: „Цијели батаљони мобилисаних гину у рововима“

 

Мобилизовани војници треба да затворе руску одбрамбену линију. Због тога су буквално напуштени на фронту. Препуштени сами себи и слабо опремљени, некако покушавају да преживе артиљерију, дронове и ракете. Врло мало њих успева у томе, наводе повратници.

„Од 570 људи, 29 је остало неповређено, још 12 је повређено. Остало је урађено. Алексеј Агафонов изводи овај шокантан закључак. Он је један од преживелих и сада извештава о судбини своје јединице. Према његовим речима, припремао се за акцију на фронту заједно са осталим мобилисаним војницима у војној јединици 2079. Међутим, командант мобилисаног батаљона обећао је да ће новорегрутовани регрути бити послати у рејон Сватова, где би могли да се укључе у такозвану „територијалну одбрану“ – 15 километара од линије фронта. Али командант није одржао реч. У току ноћи 1/2 новембра цео батаљон је доведен на борбене редове.

 

Spoiler

Бачени смо у ровове. Речено нам је да се копамо. Имали смо три лопате по батаљону, није било никаквог снабдевања“, рекао је Агафонов независним руским медијима Верстка. „Копали смо се најбоље што смо могли. А ујутру је почело гранатирање: артиљерија, ракете, минобацачи, дронови. Само су нас оборени“, рекао је ужаснут. И као да то није било довољно, команданти би напустили батаљон мобилисаних. Када је све почело, официри су одмах побегли“, рекао је Агафонов.

„У паузама између гранатирања покушали смо да се укопамо. Али беспилотне летелице су нас одмах приметиле и само пуцале у нас. Према његовим прорачунима, из његовог батаљона је преживео само 41 човек. Агафонов је такође сигуран да је најмање још један батаљон мобилисаних војника претходно збрисан у истим рововима. Видео је на десетине лешева. „На ТВ нам говоре да је све дивно. Заправо, овде у региону Луганска, мобилисане бацају на фронт. Док су се преживели из његовог батаљона повлачили, видели би да су само уговорни војници и добровољци у трећој линији напада. „Мобилисани су, пак, избачени напред“, каже Агафонов.

 

Регрути из целе Русије би били окупљени у региону Сватова да попуне празнине у одбрани. У граду, где су се војници његове јединице повукли, посматра преживеле из других поражених батаљона - у групама од по два до пет људи. „Овде влада потпуна конфузија и хаос. Сви преживели и придошлице су прегруписани у нове батаљоне и бачени на фронт да би затворили линију одбране.

Жена другог мобилизатора подржава извештај Агафонова. „Звао ме је ујутро са чудног броја и рекао ми шта се догодило; да су морали да копају ровове, да су били покривени минобацачким гранатама и да су некако успели да побегну из Краснодона у Сватово, где се сада крију“, известила је Људмила Черних. . "Сад се плаше да иду било где. Плаше се и да иду на контролне пунктове. Команданти су их изневерили и не знају шта да раде. Само траже помоћ", рекла је она.

Прошле суботе рођаци неколико мобилисаних окупили су се испред зграде тужилаштва у Вороњежу и захтевали да им кажу истину о судбини њихових рођака. Телефоном нам је речено да су нам синови живи и здрави и да обављају своју дужност. Како ће дођавола бити живи и здрави ако ће сви тамо бити побијени?“, питала је очајна Оксана Холодова, мајка детета. војник Андреј Холодов .

 

Жена другог мобилизатора, Ана, рекла је да су преживели мобилизатори само тражили да иду кући. „Не могу они сада, уплашени су. Тамо их бомбардују. Нема командира, нема никога. Желимо да сви знају шта су урадили дечацима. Напуштени су као мачићи, без припреме, без ичега. ."

Рођаци мобилисаних војника сада се надају помоћи гувернера и апеловали су на њега. „Молимо гувернера и више власти за помоћ нашим мобилисаним, који су 12. октобра мобилисани и потом распоређени у град Валујки, где су прегруписани и послати у правцу Луганска“, наводи се у видео поруци.

„На дан доласка бачени су на линију фронта. Сви команданти су напустили ратиште и побегли. Рекли су да ће се ускоро вратити и донети личне ствари мобилисаним. Али после 40 минута се још нису вратили. Започело је гранатирање из бацача граната, минобацача и другог наоружања“, озбиљне су оптужбе упућене руској команди.

"Борба је трајала три дана. То су пријавили мобилисани, тачније мој муж", наставља супруга војника. „Наши борци су преживели како су могли. Са пиштољима. Тачније, добили су четири магацина за митраљезе или калашњикове и оклопне прслуке. Нису спавали, нису јели. Три дана су одржавали одбрану и налазе се у За разлику од команданата, они нису побегли“, наводи се у апелу. „Наређено им је да се укопају. Али имали су само једну пику на сваких 30 људи“, додао је други рођак у видео поруци како би разјаснио ситуацију у руској војсци.

Сада породице преживелих мобилисаних захтевају да се њихови синови и мужеви повуку са прве линије фронта. На списку који су направили налази се 41 особа. Само 31 особа је успоставила контакт. Судбина осталих је непозната.

 

5 minutes ago, McLeod said:

Brze od ocekivanog.

I ovo nije bilo lose predvidjeno.

Quote

Dragan 19.10. Bezi peta kolona dok jos moze.

Na neki nacin dobro za Ukrajince - nece morati da vrse lustraciju i bice manje civilnih zrtava.

Od zadnjeg velikog prodora (5.10.) je proslo 2 nedelje, sto je bilo neophodno za popunu redova,

osiguranje osvojene teritorije, dovlacenje artiljerije i logistike blize novoj liniji fronta. Narednih dana sledi sledeci prodor.

Ako uspeju prekinuti liniju snabdevanja kod Nove Kahovke, Herson bi bio jos vise odsecen i za mesec-dva pada sam od sebe.

Snihurivka bi bila jos jedan od vaznijih meta za napad.

 

Edited by Dragan
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

I ono sto smo pisali o gubicima se ispunjava. Preko 30% ukupne brojke novomobilisanih koji su dosli brzo do fronta je vec poginulo, znaci oko 15-20 hiljada ljudi.

 

U Lugansku je ta brojka verovatno preko 60%, to se uklapa sa ovim sto ovaj covek prica. Dok su neke jedinice i bukvalno desetkovane.

 

Cannon fodder. Zlocin i nad sopstvenim stanovnistvom.

 

Nadam se da ce Putlera stici ono sto zasluzuje.

Edited by McLeod
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Nazalost ne. Letargija u Ruskom drustvu je velika + ne zaboraviti da vecina Rusa podrzava ovo. Nista se nece promeniti, nema sta Putin da se plasi. I realno da ih izbace sa teritorije (u sta se iskreno nadam da ce biti uskoro) celom svetu bi bila korist da Rusija ostane zatvorena izolovana pa i sa Putinom i dalje na celu. Ja tvrdim da je za ceo zapadni svet najbolje da ignorisu Rusiju, Kinu i sve te diktatorske tvorevine i drze ih izolovane. Nema tu pomoci. Otvore li se, samo ce veci problem da ti naprave, da skupe pare da se naoruzaju i urade ovo sto je uradila Rusija ili zveckaju oruzinjem kao Kina

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Rusi kao i Rusofili ne znaju sta je sistem. Godine lopovluka i javasluka je doslo na naplatu. Zapad je sa te strane uredio i kontrolisao UA. Secam se kad su Rusi pricali kako kupuju zapadno oruzje od UA.

 

Sistem je sve i treba ih usrati sad da vide gde su. Njima ne vredi ni pola Rusije da se mobilise..samo vise mrtvih i to je to.

 

Sl krug mobilizacije ce biti tek smesan, bezace samo da ne ode u UA.

 

Po meni, sledeci udar mora biti na Vagnerovce i to jak..nesto sto jos osetili nisu i tu je onda kraj. Skidaj gace...to sto oni hoce sad dil, pa hocu i ja Penelopu Kruz.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Razlog zašto ja ne verujem u velike ruske gubitke je zato što iako su mostovi kod Kahovke i Hersona oštećeni oni su bili prohodni za pešadiju i možda lakša vozila. Doduše ovog kod Hersona su danas digli u vazduh. Ostaje samo da vidimo da li su uspeli teža borbena vozila da evakuišu preko reke. Što se tiče zarobljenih možda samo neke zalutale i jedinice koje nisu ni dobile naredbu da se povuku na kraju budu zarobljene. A to sigurno neće biti par hiljada kako su pisali neki rusofili koji sad paniče i idu iz krajnosti u krajnost.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Klotzen said:

Razlog zašto ja ne verujem u velike ruske gubitke je zato što iako su mostovi kod Kahovke i Hersona oštećeni oni su bili prohodni za pešadiju i možda lakša vozila. Doduše ovog kod Hersona su danas digli u vazduh. Ostaje samo da vidimo da li su uspeli teža borbena vozila da evakuišu preko reke. Što se tiče zarobljenih možda samo neke zalutale i jedinice koje nisu ni dobile naredbu da se povuku na kraju budu zarobljene. A to sigurno neće biti par hiljada kako su pisali neki rusofili koji sad paniče i idu iz krajnosti u krajnost.

 

Ono sto je veliki rebus jeste kako su Rusi se povukli iz tog kraja?!?

 

Pentagon rece da ce povlacenje trajati nedeljama a nigde trupa. Ili su vec duze vreme polako prebacivali trupe van Hersona (preobucene npr u civile sa civilima npr) ili jednostavno je bilo znatno manje trupa tu nego sto se govorilo.

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Klotzen said:

Razlog zašto ja ne verujem u velike ruske gubitke je zato što iako su mostovi kod Kahovke i Hersona oštećeni oni su bili prohodni za pešadiju i možda lakša vozila. Doduše ovog kod Hersona su danas digli u vazduh. Ostaje samo da vidimo da li su uspeli teža borbena vozila da evakuišu preko reke. Što se tiče zarobljenih možda samo neke zalutale i jedinice koje nisu ni dobile naredbu da se povuku na kraju budu zarobljene. A to sigurno neće biti par hiljada kako su pisali neki rusofili koji sad paniče i idu iz krajnosti u krajnost.

 

Nisu preterano veliki u Hersonskoj oblasti verovatno, ali u Lugansku je klanica. Pa samo kod Bahmuta su izgubili 10-ak hiljada vojnika sigurno.

Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...