Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

2 hours ago, Kronostime said:

:smiley33:

To nije vest odavno. Uništeno preko 40 do sada, a za ostatak fali municija.

 

Inače, ovih dana je, na frontu, najveće zatišje od početka rata. Jedino napredovanje se beleži od Heršona ka Mikolaevu, i to dosta brzo napredovanje. Ipak, ne vidim svrhu jer i ako stignu do grada Rusi teško mogu da ga osvoje. Možda je razlog ogromna količina naoružanja i brojna vojska koju su tu Rusi nagomilali zbog očekivane ofanzive Ukrajine, pa da ne bude uzalud. Ili žele da odvuku deo snaga protivnika sa Donbaskog fronta.

Link to comment
Share on other sites

Nakon što je ubijena Darja Dugina aktiviranjem auto-bombe u Moskvi i navoda da su akciju izveli pripadnici ruskih partizana, u javnosti se pojavio i njihov manifest u kojem se poziva na oružani otpor Putinovom režimu. "Ovu akciju, kao i mnoge druge partizanske akcije koje su izvedene na teritoriji Rusije posljednjih mjeseci, izvela je Nacionalna republikanska armija (NRA)", rekao je bivši član ruske Dume Ilija Ponomarev.

Sada se u javnosti pojavio navodni manifest NRA, grupe koja, po navodima Ponomareva, radi unutar Rusije i posvećena je rušenju Putinovog režima.

„Mi, ruski aktivisti, vojnici i političari, sada partizani i borci Narodne republikanske armije, stavljamo van zakona ratne huškače, pljačkaše i ugnjetavače naroda Rusije!“, stoji u manifestu.

“Predsjednika Putina proglašavamo uzurpatorom vlasti i ratnim zločincem koji je izmjenio Ustav, pokrenuo bratoubilački rat među slovenskim narodima i poslao ruske vojnike u sigurnu i besmislenu smrt”, navodi se.

U manifestu NRA navodi da vjeruju u obespravljene ljude koji imaju pravo na pobunu protiv tiranina, te da će Putina svrgnuti i uništititi.

“Naš cilj je zaustaviti uništavanje Rusije i njenih susjeda, zaustaviti djelovanje šačice biznismena iz Kremlja koji su usisali bogatstvo našeg naroda i danas čine zločine unutar i izvan zemlje”, navodi se.

Zvaničnike ruskih državnih i regionalnih vlasti proglasili su saučesnicima takve politike.

“Biznismene koji zarađuju na korupciji i vezama sa zvaničnicima proglašavamo izdajnicima domovine i saučesnicima uzurpatora. Imovina onih koji se ne pokaju i ne govore javno protiv ove vlasti i njenog rata, a njih samih, mi ćemo uništiti”, stoji u nastavku.

One koji zarađuju u ratu i finansijski mu pomažu označili su legalnim ciljevima koje namjeravaju da unište.

“Sjećamo se bombardovanja kuća u Rusiji koja su dovela Putina na vlast. Znamo da se režim neće zaustaviti ni na jednom od najgnusnijih zločina. I izjavljujemo: sprovodimo akcije samo protiv osoba ove moći. Nećemo napadati civilne objekte i civile, a ako će Putinove snage bezbjednosti da prave ovakve provokacije i žrtve pripisati nama, nemojte im vjerovati!”, navodi se.

“Pozivamo sve Ruse da se priključe našim redovima i podignu bijelo-plavo-bijelu zastavu nove Rusije umjesto trobojnice koju je osramotila Putinova vlast”, piše u manifestu.

NRA poziva one koji su spremni na borbu da slijede njihov primjer i sruše “neljudski, licemjerni i antinarodni režim”.

“Svijet nije neprijatelj Rusije, a Rusija nije neprijatelj čovječanstva i to ćemo dokazati djelima”, navodi se.

Poručuju svima koji slijede njihov manifest, do promjene režima, da su oslobođeni odgovornosti prema zakonima uzurpatora.

“Daćemo slobodu svim narodima koji nastanjuju Rusiju i izgraditi novo društvo – društvo bez oligarha, bez korupcije, bez samovolje zvaničnika, bez ponižavajućeg siromaštva”, navodi se.

NRA obećava društvo u kojem je svako nagrađen za svoj rad, bez ratova i nasilja, u kojem će vlast pripadati narodu, u kojem vladari neće moći da žrtvuju živote za sopstvenu veličinu.

“Društvo u kome će svi biti ponosni što su rođeni na teritoriji Rusije i želiće da žive u njoj!

 

1.. Narodna republikanska armija

2. UA vojska

3. BC Panatanaikos

Link to comment
Share on other sites

Ma ta NRA bas zvuci ko terori za koje nikad culi nismo a preuzmu zasluge za neki napad. Atentat na Dugina je ili delo nekih desnicarskih Ukrajinaca ili neka inside job Rusa.

 

Kakvi crni ruski partizani i slicne gluposti.

 

Nego neko pomenu da fali granata za M777 da budemo jasni ne fali obicne dzebane vec pametne tj gps vodjenih granata. Isto bi se moglo desiti i sa HIMARS-om ako Ukrajinci ne pocnu da ga manje trose na manje bitne ciljeve to je i razlog sto im Ameri ne salju vise lansera, jer bi onda jos brze trosili gps rakete kojih nema beskonacno a proizvodnja godisnja je takva da bi trebalo pet sest godina da se napravi koliko je do sad napravljeno. Po nekim procenama sa sadasnjim brojem lansera Ukrajinci bi mogli da potrose sve gmlrs rakete za manje od 200dana rata.

 

Ukrajini trebaju pametne granate i rakete jer ako koriste obicne onda su u ozbiljnim problemu jer moraju da pucaju vise puta i time se izlazu kontrabatiranju.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, MeanMachine said:

Ma ta NRA bas zvuci ko terori za koje nikad culi nismo a preuzmu zasluge za neki napad. Atentat na Dugina je ili delo nekih desnicarskih Ukrajinaca ili neka inside job Rusa.

 

Kakvi crni ruski partizani i slicne gluposti.

 

Nego neko pomenu da fali granata za M777 da budemo jasni ne fali obicne dzebane vec pametne tj gps vodjenih granata. Isto uskoro ce biti i sa HIMARS-om ako Ukrajinci ne pocnu da ga manje trose na manje bitne ciljeve to je i razlog sto im Ameri ne salju vise lansera, jer bi onda jos brze trosili gps rakete kojih nema beskonacno a proizvodnja godisnja je takva da bi trebalo pet sest godina da se napravi koliko je do sad napravljeno. Po nekim procenama sa sadasnjim brojem lansera Ukrajinci bi mogli da potrose sve gmlrs rakete za manje od 200dana rata.

 

Ukrajini trebaju pametne granate i rakete jer ako koriste obicne onda su u ozbiljnim problemu jer moraju da pucaju vise puta i time se izlazu kontrabatiranju.

Ustvari, Ukrajina nikada nije dobija excalibur granate za m777, a obične su praktično presušile.

Municije za Himarse ni USA nema u velikim količinama, pročitao sam više puta NATO izvore da su isporučili valjda trećinu svih zaliha koje postoje, tako da je i to problem. Ispostavilo se da NATO nema kapacitet za vodjenje ovakvog rata, već samo za kratkih, brzih ratova. 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, sasa965 said:

Što onda nisu hteli ni Ukrajinu 2014 ?

Mogli su lepo da je prime u članstvo tada ali nisu . Što ?

 

Ne nisu mogli da prime drzavu sa spornim aneksijama.

Isto tako kao sto kazes - lepo -  su mogli da prime i srbiju ali i ona ima nereseno pitanje otetog kosova. Naravno sve to ce biti jednom reseno trebalo bi samo videti kome je vise stalo da odugovlaci proces i kakav je tu u odguvlacenju, nacionalni interes.

 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Savez ciji je vojni budzet preko trilion dolara i cije su ekonomije medju najjacim u svijetu nema kapacitet za nesto. Masterclass.

 

Verovatno si primetio da se himarsi mnogo ređe koriste i da se više ne spominje toliko uništenih skladišta ili čega već.

Razlog je nedostatak municije i/ili to što je određeni broj uništen. Prateći šta se dešava ja verujem da je i jedno i drugo u pitanju, kombinovani efekat.

Nije bitan budžet kao budžet već koncepcija ratovanja. Nato-u jednostavno nije trebalo milion komada raketa za himars i zato nemaju milion komada. Inače da su mislili da će da treba mogli su da naprave milijardu, no problem. Sada kada bi im zatrebalo ne može to tek tako da se proizvede. Često su potrebne godine za postizanje kapaciteta (osim kad je neka zemlja u ratu pa se to odradi brže). Samo jedan avion košta kao ko zna koliko raketa himarsa, ali nisu u pitanju pare. Rusija ispaljuje prema priznanju Ukrajinske vojske oko 10 puta više granata (oko 50.000 prema 5-6.000 dnevno). Iscrpljene su i zalihe sovjetskih kalibara, pre svega 122 mm i 152 mm, dok zapadni kalibri, pre svega 155 mm stižu na kašičicu. Skoro je obećana isporuka još 250.000 komada 155 mm granata koje će da stignu "uskoro", a Rusi to ispucaju za 5 dana.

 

Naravno, NATO ako je pametan promeniće politiku naoružavanja i proširiti kapacitete konvencijalnog naoružanja, ali će za to trebati godine.

 

Sad skoro su pitali nekog Ukrajinskog političara zašto Nato ne šalje više oruža i municije Ukrajini, a on je rekao zato što nemaju ni oni. Svako ko imalo prati rat zna da su sve zemlje istočne Evrope dale sve što su mogle i kažu nemamo više, a da ne ugrozimo svoju vojsku još više.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, MeanMachine said:

 

 

Nego neko pomenu da fali granata za M777 da budemo jasni ne fali obicne dzebane vec pametne tj gps vodjenih granata. Isto bi se moglo desiti i sa HIMARS-om ako Ukrajinci ne pocnu da ga manje trose na manje bitne ciljeve to je i razlog sto im Ameri ne salju vise lansera, jer bi onda jos brze trosili gps rakete kojih nema beskonacno a proizvodnja godisnja je takva da bi trebalo pet sest godina da se napravi koliko je do sad napravljeno. Po nekim procenama sa sadasnjim brojem lansera Ukrajinci bi mogli da potrose sve gmlrs rakete za manje od 200dana rata.

 

 

Ali onda isto kao kod onih informacija u vezi Uralvagonzavoda, ako Rusi mogu da povecaju proizvodnju u ratnim uslovima, isto tako i Amerikanci mogu da prebace iz druge u cetvrtu brzinu i nastancaju nove rakete, ili bar toliko da Rusi nikad ne mogu da uznapreduju dalje. Da li neko na Zapadu moze da proizvede tenkove i oklopna vozila koje Ukrajinci mogu da koriste, jer ove rakete uglavnom mogu da ustopuju Ruse ili spreme teren za kontraofanzivu, ali Ukrajinci su sigurno izgubili i masu oklopa. 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Pangea said:

Sad skoro su pitali nekog Ukrajinskog političara zašto Nato ne šalje više oruža i municije Ukrajini, a on je rekao zato što nemaju ni oni. Svako ko imalo prati rat zna da su sve zemlje istočne Evrope dale sve što su mogle i kažu nemamo više, a da ne ugrozimo svoju vojsku još više.

 

Taj deo mi nije jasan iz novima, a od koga se plase da ugroze svoju vojsku? Da nece mozda gospodin Sholc ili Makaroni da krenu u novo Nemacko/Francusko osvajanje Evrope? 

Da nece da zarate Madjarska i Slovacka? Evropa se brani juce danas i sutra u Ukrajini. Bolje da posalju sve sto imaju i brane Bratislavu, Varsavu negde na Dnjepru, nego kod Kosica ili Lublina. 

  • Like 3
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Just now, AgroLaki said:

 

Taj deo mi nije jasan iz novima, a od koga se plase da ugroze svoju vojsku? Da nece mozda gospodin Sholc ili Makaroni da krenu u novo Nemacko/Francusko osvajanje Evrope? 

Da nece da zarate Madjarska i Slovacka? Evropa se brani juce danas i sutra u Ukrajini. Bolje da posalju sve sto imaju i brane Bratislavu, Varsavu negde na Dnjepru, nego kod Kosica ili Lublina. 

Ne ide to tako. Da je tako Francuska i Engleska ne bi ni imali vojsku u svojoj zemlji već bi sva vojska bila na Baltiku ili Poljskoj, na spoljnim granicama. A ovo što ja pišem pričaju sami političari zemalja koje snabdevaju Ukrajinu oružjem. Ima više primera gde neka zemlja kaže "isporučićemo t72 tenkove Ukrajini, ali tek kad nam stignu novi nemački tenkovi da ih zamenimo, ne možemo da ostanemo bez tenkova". Takva je valjda situacija tipa Nemačka-Slovenija, Grčka-Nemačka ili nešto tako.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, Pangea said:

 

Verovatno si primetio da se himarsi mnogo ređe koriste i da se više ne spominje toliko uništenih skladišta ili čega već.

Razlog je nedostatak municije i/ili to što je određeni broj uništen. Prateći šta se dešava ja verujem da je i jedno i drugo u pitanju, kombinovani efekat.

Nije bitan budžet kao budžet već koncepcija ratovanja. Nato-u jednostavno nije trebalo milion komada raketa za himars i zato nemaju milion komada. Inače da su mislili da će da treba mogli su da naprave milijardu, no problem. Sada kada bi im zatrebalo ne može to tek tako da se proizvede. Često su potrebne godine za postizanje kapaciteta (osim kad je neka zemlja u ratu pa se to odradi brže). Samo jedan avion košta kao ko zna koliko raketa himarsa, ali nisu u pitanju pare. Rusija ispaljuje prema priznanju Ukrajinske vojske oko 10 puta više granata (oko 50.000 prema 5-6.000 dnevno). Iscrpljene su i zalihe sovjetskih kalibara, pre svega 122 mm i 152 mm, dok zapadni kalibri, pre svega 155 mm stižu na kašičicu. Skoro je obećana isporuka još 250.000 komada 155 mm granata koje će da stignu "uskoro", a Rusi to ispucaju za 5 dana.

 

Naravno, NATO ako je pametan promeniće politiku naoružavanja i proširiti kapacitete konvencijalnog naoružanja, ali će za to trebati godine.

 

Sad skoro su pitali nekog Ukrajinskog političara zašto Nato ne šalje više oruža i municije Ukrajini, a on je rekao zato što nemaju ni oni. Svako ko imalo prati rat zna da su sve zemlje istočne Evrope dale sve što su mogle i kažu nemamo više, a da ne ugrozimo svoju vojsku još više.


Druze napisao si sa savez koji cine najjace ekonomije svijeta (sa saveznicima koji nisu clanovi) i ciji je vojni budzet preko trilion dolara nema kapacitet za nesto. To ne da je besmisleno nego suludo. Na kraju krajeva i ne treba im silna artiljerija kad im je avijacija i mornarica miljama ispred bilo koje druge. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Savez ciji je vojni budzet preko trilion dolara i cije su ekonomije medju najjacim u svijetu nema kapacitet za nesto. Masterclass.

Teoretski , ti si sto posto u pravu.Praktično trilioni u sadašnjem trenutku ne znače mnogo.

Fale fabrike , inženjeri , kvalifikovani radnici a posao je jednokratan.

Uopšte nije pitanje da li Amerika može već kada i zašto  ?

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:


Druze napisao si sa savez koji cine najjace ekonomije svijeta (sa saveznicima koji nisu clanovi) i ciji je vojni budzet preko trilion dolara nema kapacitet za nesto. To ne da je besmisleno nego suludo. Na kraju krajeva i ne treba im silna artiljerija kad im je avijacija i mornarica miljama ispred bilo koje druge. 

Jeste, i objasnio sam šta znači kapacitet. Ako USA ima jednu fabriku himars raketa koja može da proizvede 100 komada dnevno, to je USA kapacitet za Himarse, dok ne povećaju taj kapacitet, a za povećanje kapaciteta treba vreme. USA ima jednu fabriku jer joj nikada nije trebalo više i nije planirala da vodi rat gde joj treba 1000 komada dnevno. Pisalo se o tome, koliki je kapacitet USA proizvodnje himars raketa i svodi se otprilike na potrebe vojske USA za vežbanje u toku godinu dana, što je smešna brojka. Naravno, imaju oni i zalihe koje su opet jako male i nedovoljne za obimniju pomoć Ukrajini. Jednom su pitali nekog američkog generala zašto USA ne pošalje više lansera a on rekao nisu problem lanseri već rakete.

 

*brojke su proizvoljne, nadam se da razumeš suštinu

 

Boldovano: to praktično i pričam sve vreme, koncepcija ratovanja nije zahtevala neke vrste oružja koje bi sada da daju Ukrajincima u većem broju, ali jednostavno nemaju dovoljno.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Na kraju krajeva i ne treba im silna artiljerija kad im je avijacija i mornarica miljama ispred bilo koje druge. 

Ti bi da Amerika objavi rat Rusiji?

Američki predsednik je rekao da on to neće , tako da đžabe avioni i kamioni.

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, erwin said:

Nije trilion već bilion tj. 1000 milijardi.

 

Trilion je na našem broj sa 18 nula, dok je na engleskom sa 12 pošto oni nemaju milijardu ni bilijardu između.

Ma pusti ti to "na nasem"!!!! Trilijon je hiljadu milijardi - engleska verzija! I tocka! Verzija nase brace Engleza! 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...