Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Pa ruska vojska je istorijski u svim sukobima to radila. Ionako su se hvalili da imaju milion vojnika, sta je za njih 500 dnevno. Uvek su se prema njima odnosili kao prema potrosnoj robi. @BeonegroUkrajinci. To sam video jos pre 2-3 dana po nekim navijackim tviterima, ali evo i na ovoj britanskoj mapi imas potvrdu. Dejstva i napredak bukvalno svuda na juznom i istocnom frontu.

• Like 3

Pominjao je neko vec da je u Rzevskoj bici, odnosno ''Rzhev meat grinder-u'' ginulo oko 400 Sovjeta dnevno, u toku ratovanja gde je pesadija isla pravo na mitraljez. Svakako je da su Rusi zestoko podbacili u ovoj invaziji, ali daleko da nema propagandnog rata sa obe strane. 

5 minutes ago, AgroLaki said:

Pominjao je neko vec da je u Rzevskoj bici, odnosno ''Rzhev meat grinder-u'' ginulo oko 400 Sovjeta dnevno, u toku ratovanja gde je pesadija isla pravo na mitraljez. Svakako je da su Rusi zestoko podbacili u ovoj invaziji, ali daleko da nema propagandnog rata sa obe strane. 

A Ržev je važan aerodrom danas. Potpuno je kao vremeplov izviru imena davno zaboravljenih aerodroma i baza, pravljenih da nadziru NATO sada u drugom pravcu.

• Like 1

10 minutes ago, sasa965 said:

Je li ovo neka ozbiljna procena ili onako .... treće oko manir?

Ne znam - ti mi reci:

On 4/1/2022 at 2:11 PM, sasa965 said:

Kina , Indija ,Pakistan , Iran , Rusija plus ostale država Azije imaju tržište , sirovine i vojsku. sarađuju između sebe a ostali ako hoće , hoće a ako ne ... nikom ništa.

Koga zabole za nejaku Evropu .

Edited by ters

1 hour ago, McLeod said:

Ukrajinci. To sam video jos pre 2-3 dana po nekim navijackim tviterima, ali evo i na ovoj britanskoj mapi imas potvrdu. Dejstva i napredak bukvalno svuda na juznom i istocnom frontu.

Nema nijednog izvora koji to potvrđuje.

Britanska mapa kaže da su to contested areas, ne kaže da je  toku ukrajinski protiv-napad. Contested area može da znači da su ostale ukrajinske snage u okruženju, ili da postoji otpor stanovništva, ili da je ruski front prošao preko tih mjesta bez da ostave okupacione trupe u tim mjestima, ali se tamo ne ratuje aktivno, da se išta te vrste dešava bilo bi na liveUAmap. U tom dijelu Ukrajine, front je na liniji Orhiv - Huliapole - Vuhledar - Donjeck i inicijativu imaju Rusi, oni su ti koji napadaju, bezuspješno, ali napadaju.

Edited by Beonegro

...meni je nekako ušlo u zonu interesa,vijest,da Finska sprema aplikaciju za ulazak u NATO.Koliko  sam popratio tu vijest,prije agresije Rusije  na Ukrajinu za ulazak u NATO je bilo 30% Finaca a danas je 60%.No,onako,opčenito,koji su ti opći kriteriji za ulazak u NATO.Dugo sam to tražio i čini mi se da to najbolje  odgovara hrvatski diplomata Damir Grubiša.Dakle,on to ovako piše o NATO-vim pristupnim kriterijima:

-politički kriteriji

stabilna demokracija

politička zrelost

pluralizam

poštivanje ljudskih prava

poštivanje manjinskih prava

poštivanje prava vlasništva

poštivanje propisa pravne države

-ekonomski kriteriji 

djelotvorno tržišno gospodarstvo

visoki stupanj gospodarskog rasta

privatizacijski programi

-vojni kriteriji 

logistička i administrativna sposobnonost

sposobnost strateške obrane

civilna i demokratska kontrola oružanih snaga

jasne ovlasti između oružanih snaga i vlade

civilna ekspertiza u oblikovnju obrambene politike

transparentni i učinkoviti monitoring od parlamenta

interoperabilnost između oružanih snaga

troškovi novih vojnih struktura i zapovjednih sustava

modernizacija opreme i infrastrukture

-geostrateški kriteriji

geostrateško pozicioniranje

Jasno,ulazak u NATO je individualan proces za svaku državu,i opći kriteriji koji su navedeni se onda navode sa za svaku državu,konkretno.

• Like 1

44 minutes ago, Beonegro said:

Nema nijednog izvora koji to potvrđuje.

Britanska mapa kaže da su to contested areas, ne kaže da je  toku ukrajinski protiv-napad. Contested area može da znači da su ostale ukrajinske snage u okruženju, ili da postoji otpor stanovništva, ili da je ruski front prošao preko tih mjesta bez da ostave okupacione trupe u tim mjestima, ali se tamo ne ratuje aktivno, da se išta te vrste dešava bilo bi na liveUAmap. U tom dijelu Ukrajine, front je na liniji Orhiv - Huliapole - Vuhledar - Donjeck i inicijativu imaju Rusi, oni su ti koji napadaju, bezuspješno, ali napadaju.

Ok, necu da tvrdim nista posto postoje dezinformacije sa svih strana.

• Like 1

12 minutes ago, mladenvzz said:

...meni je nekako ušlo u zonu interesa,vijest,da Finska sprema aplikaciju za ulazak u NATO.Koliko  sam popratio tu vijest,prije agresije Rusije  na Ukrajinu za ulazak u NATO je bilo 30% Finaca a danas je 60%.No,onako,opčenito,koji su ti opći kriteriji za ulazak u NATO.Dugo sam to tražio i čini mi se da to najbolje  odgovara hrvatski diplomata Damir Grubiša.Dakle,on to ovako piše o NATO-vim pristupnim kriterijima:

-politički kriteriji

stabilna demokracija

politička zrelost

pluralizam

poštivanje ljudskih prava

poštivanje manjinskih prava

poštivanje prava vlasništva

poštivanje propisa pravne države

-ekonomski kriteriji 

djelotvorno tržišno gospodarstvo

visoki stupanj gospodarskog rasta

privatizacijski programi

-vojni kriteriji 

logistička i administrativna sposobnonost

sposobnost strateške obrane

civilna i demokratska kontrola oružanih snaga

jasne ovlasti između oružanih snaga i vlade

civilna ekspertiza u oblikovnju obrambene politike

transparentni i učinkoviti monitoring od parlamenta

interoperabilnost između oružanih snaga

troškovi novih vojnih struktura i zapovjednih sustava

modernizacija opreme i infrastrukture

-geostrateški kriteriji

geostrateško pozicioniranje

Jasno,ulazak u NATO je individualan proces za svaku državu,i opći kriteriji koji su navedeni se onda navode sa za svaku državu,konkretno.

Na papiru mozda…da je ovako u praksi mnoge ne toliko davno primljene drzave bi morale jos pure da pojedu i pa uopste i pomisle na NATO clanstvo. A vec su tamo. 

Edited by Gistro Bančo

12 minutes ago, Clash said:

Evo jos malo twiter analitike

Ovo sam danas čuo kod ovog kretena francuskog desničara koji se igra novinara po Mariupolju, ima stvarno odlične snimke dronom, a kaže da Azovstalj ima i do 8 spratova ispod zemlje i da branioci imaju hrane, vode i municije za još mjesec do tri mjeseca borbe.

43 minutes ago, ters said:

Putin konacno dobija podrsku od stanovnistva u okupiranim gradovima:

Kherson (73,000 stanovnika) 

Ovo nije Herson. U Hersonu je danas bio veliki proukrajinski miting. Inace Herson ima oko 300 hiljada stanovnika. 

Na slici je Nova Kahovka.

• Like 1

Aj sad nesto ozbiljno sa twitera

Malo druzenja pre formiranja vlade.

U ostalim vestima u Pakistanu Kan smenjen a skoro bio malo u Moskvi i nesto malo napusavao US.

Tako da Vucko verovatno zna sta mu je ciniti