Jump to content

Šta čitate?

zoe Bg

Recommended Posts

On 10/3/2024 at 10:06 PM, quentin said:

Ko je Džejms Konrad?

Misliš na Džozefa Konrada.

Kod tebe je definitivno tako da prva ljubav zaborava nema.

Nije valjda da si ovaj Tajfun citao?

• Love 1

50 minutes ago, Selina said:

Koliko se sjećam, nisam.

U poslednje vrijeme čitao sam Kormaka Makartija, dva posljednja romana The Passenger i Stella Maris, Crnjanskog (Drugu knjigu Seoba), i prije pet minuta završio The Blackwater Lightship od Kolma Toibina.

Ne znam šta sad da uzmem, nešto novije ili neku klasiku. Neke priče od Tolstoja me privlače...

40 minutes ago, quentin said:

Koliko se sjećam, nisam.

U poslednje vrijeme čitao sam Kormaka Makartija, dva posljednja romana The Passenger i Stella Maris, Crnjanskog (Drugu knjigu Seoba), i prije pet minuta završio The Blackwater Lightship od Kolma Toibina.

Ne znam šta sad da uzmem, nešto novije ili neku klasiku. Neke priče od Tolstoja me privlače...

Ja uvek mogu da citam ruske price, mozda da probas Bunjina, predivne su njegove novele i nekako idu za citanje u jesen

i zimu. Ja bih svakom preporucila i Solohovov roman Tihi Don, jes da ima vise strana i od Seoba, ali je i danas aktuelan

kao sto je bio i pre 100 godina, svasta se nesto sazna i iz drugog citanja.

• Like 1

1 hour ago, quentin said:

U poslednje vrijeme čitao sam Kormaka Makartija, dva posljednja romana The Passenger i Stella Maris

Utisci? 

Ja sam nakon čitanja Putnika rekao sebi da moram da probam ronjenje i pre nekih mesec dana sam postao licencirani CMAS open water ronilac.  😆

Čitanje (a da nije u profesionalno-edukativne svrhe) mi u poslednje 2-3 godine jako teško ide, u poređenju sa periodom tinejdžerskih dana i rane adolescencije, kada sam doslovno gutala literaturu. 

Imam 10-15 knjiga koje sam kupila ili dobila a stoje nepročitane na polici, a jednu knjigu čitam evo već 6 meseci. Pritom sam (pored nekih drugih) kao cilj za ovu godinu sebi postavila da pročitam 50 knjiga. Pročitala sam 10 a već je oktobar mesec :lol_2: Da li se neko susretao sa sličnim problemom i da li ima savet za mene, koji bi bio rad(a) da podeli? 

5 hours ago, robespierre said:

Utisci? 

Ja sam nakon čitanja Putnika rekao sebi da moram da probam ronjenje i pre nekih mesec dana sam postao licencirani CMAS open water ronilac.  😆

Pa, očito me nije baš toliko pogodila kao tebe. Ja i dalje moram prstima da držim začepljen nos kad hoću da bućnem glavu u more.

Elem, Passenger me podsjeća na knjige Don Delila, osjećanjem paranoje i motivima iz američke istorije 20. vijeka. Nije se pisac baš trudio da rasplete mnogo što što je u knjizi pokrenuo, ali očito je samo gradio vrlo komplikovanu kulisu za priču o dva glavna lika. Dosta kompleksno, posebno ako se posmatra zajedno sa Stellom Maris

• Like 1

Prvi put kad sam zaranjao sa opremom baš je bilo neprijatno, baš nisam ljubitelj vodenih sportova, recimo da sam prethodni put pre tog ronio kod majke u stomaku. Ali sam na kraju kursa bio osposobljen da bez ičega zaronim na dah na 5m dubine gde čekaju maska, boca i peraja i da se na dubini opremim. Tako da sve se da naučiti. :) 

Ja nisam čitao Delila (preporuči nešto!) ali slažem se da je paranoja jedan od lajtmotiva romana. Mene je atmosfera u njegovoj priči podsećala na Pakulinu Paranoja trilogiju (Svi predsednikovi ljudi), Tri dana kondora, Maratonca sa Hofmanom i Prisluškivanje sa Hekmenom. Tih nekih godina je i počeo sa pisanjem romana tako da i ne čudi da je inspirisan Votergejtom i, ovo mi tek sad pada na pamet, CIA zajebancijama kući (OperacijeMidnight Climax i MK Ultra) i na strani (šverc kokaina iz JA i finansiranje revolucija). 

Kad smo kod američke književnosti dvadesetog veka skoro sam pročitao Sabrane priče od Trumana Kapotea i odlične su.

12 hours ago, robespierre said:

Ja nisam čitao Delila (preporuči nešto!)

Meni je Underworld najbolja Delilova knjiga koju sam čitao, ali to je baš cigla od 800+ strana, pa možeš da počneš i sa White Noise ili Libra, ova druga je o Li Harvi Osvaldu. Preporučili su mi i Mao II, ali je nisam čitao.

19 hours ago, DameTime said:

Imam 10-15 knjiga koje sam kupila ili dobila a stoje nepročitane na polici, a jednu knjigu čitam evo već 6 meseci. Pritom sam (pored nekih drugih) kao cilj za ovu godinu sebi postavila da pročitam 50 knjiga. Pročitala sam 10 a već je oktobar mesec :lol_2: Da li se neko susretao sa sličnim problemom i da li ima savet za mene, koji bi bio rad(a) da podeli?

Ti si na 20%, a ja nisam ni na 10%, tako da sa te strane nemam pravo da ti dajem savete - ali bio sam "produktivniji" dok sam nosio knjigu sa sobom i čitao je u prevozu. U međuvremenu sam se prešaltao na periodiku u gsp-u, a i to jedva postižem.

Čitanje u krevetu pre spavanja nije naročito efikasno, komiram se u roku od dva minuta. Jedino pravo rešenje da se to vreme odvoji od vremena za telefon i internet. Dobar mi je taj plan, samo još da ga sprovedem. 🙃

Edited by Smrtokapa
Vidi se da ne čitam, stil mi je žasu
  • Thanks 1

4 hours ago, quentin said:

Meni je Underworld najbolja Delilova knjiga koju sam čitao, ali to je baš cigla od 800+ strana, pa možeš da počneš i sa White Noise ili Libra, ova druga je o Li Harvi Osvaldu. Preporučili su mi i Mao II, ali je nisam čitao.

Bacio sam pogled na sajt Geopoetike koja, čini mi se, ima ekskluzivna prava na Delila u Srbiji i ne vidim da je Libra prevedena na srpski jezik, a ni na Kupindu i sličnim sajtovima je nema u prodaji. Probaću sa White noise.

• Like 1

2 hours ago, Smrtokapa said:

Čitanje u krevetu pre spavanja nije naročito efikasno, komiram se u roku od dva minuta. 

Što se ovoga tiče, za sada nisam odmakla dalje od toga da mi 5 knjiga stoji na noćnom stočiću :classic_laugh:

On 10/5/2024 at 2:04 PM, Selina said:

Citaam, posle Alfreda Lensinga i Istrajnosti nadam se je to to.

22 hours ago, DameTime said:

Čitanje (a da nije u profesionalno-edukativne svrhe) mi u poslednje 2-3 godine jako teško ide, u poređenju sa periodom tinejdžerskih dana i rane adolescencije, kada sam doslovno gutala literaturu. 

Pa, naravno da treba neke samodiscipline. Odeš na par sati offline ili izbaciš iz rasporeda neke serije/filmove. Mada nema smisla ni da čitanje doživljavaš kao obavezu, to treba da je zadovoljstvo. A ni pravljenje ovih planova, posebno preambicioznih, nije neka sreća. Uglavnom, napraviš slobodan prostor tokom dana i onda vidiš da li ti se zapravo čita, i šta ti se čita.

43 minutes ago, quentin said:

Pa, naravno da treba neke samodiscipline. Odeš na par sati offline ili izbaciš iz rasporeda neke serije/filmove. Mada nema smisla ni da čitanje doživljavaš kao obavezu, to treba da je zadovoljstvo. A ni pravljenje ovih planova, posebno preambicioznih, nije neka sreća. Uglavnom, napraviš slobodan prostor tokom dana i onda vidiš da li ti se zapravo čita, i šta ti se čita.

Nije ni to potebno, samodisciplina ima veze sa ucenjem, poslom, sa nekim fizickim aktivnistima, a ako se nekome ne cita

onda i ne mora da cita. Citanje je uzivanje, ja jedva cekam da padne mrak i da odem u krevet i citam 3-4-5 sati.

Samo tako mogu da citam, mogu i u busu, u nekoj cekaonici, ali nisam skoncentrisana, za citanje je potrebna i prazna glava

i savrsen mir.

• Like 1

Ja sam čitalačke navike formirao u beogradskom gspu, tako da retko šta može da me ometa ali nikad neću zaboraviti situaciju, putovao sam nekom medjugradskom linijom i da ispadnem pametan ponesem Hegelovu Fenomenologiju duha, a majstor odvrnuo ovaj vanvremenski hit, trešti ceo autobus:

Odem ja do gospodina da ga zamolim da utiša kad skontam šta se dešava, čovek je nagluv. Kao, utišaće. Naravno nije utišao.

Reklo bi se čovek mi u praksi demonstrirao ono najpoznatije poglavlje o odnosu gospodara i sluge gde sluga dostiže samosvest svojim služenjem.

Edited by robespierre
  • Ha-ha 2

Što se Hegela tiče, pokušao sam da čitam samo Istoriju filozofije kada sam pisao maturski rad u gimnaziji, pre nego što sam je zavrljačio u ćošak i fokusirao se na Koplstona, ali ne mogu da zamislim bolji saundtrek za to štivo od ovoga. :lol_2:

(Inače se sećam da me je bibliotekarka, kada sam joj to tražio, pogledala sažaljivo i rekla nešto u fazonu "to ti je malo teže štivo".)

• Like 1
  • Ha-ha 1

1 hour ago, quentin said:

Meni je lakše kad stvari doživljavam kao obavezu :classic_smile: To ne znači da nužno teram sebe na nešto.

Problem mi je da ja želim da čitam, ali sam izgubila naviku jer vreme uglavnom odlazi na posao i edukaciju. Treba onda naći energije (ne želje, to imam), da se dodatno čita.

Što se tiče filozofa, Hegel mi je u odnosu na Kanta bio lako štivo xD

On 10/11/2024 at 3:38 PM, robespierre said:

Kontrast izbacio Krvavi meridijan,  ako jeneko zainteresovan da pročita najbolji američki roman atomske ere. 

Ja sam pokusala da citam, ali je meni to sve bilo mnogo surovo i sirovo, nekako nije za moj citalacki ukus.

Inace ne bih preterivala nazivajuci taj roman romanom atiomske ere jer je radnja zapravo mnogo starija, uglavnom

devetnaesti vek. Najbolji su americki romani Pogledaj dom svoj andjele  ( Thomas Wolfe) i Buka i bes (Fokner).

Sve je stvar ukusa. Ako za atomsku eru uzmemo sve od 45. teško je govoriti, jer tu ima baš mnogo toga, ali ako gledamo negdje od osamdesetih, od ovoga što sam ja čitao, Krvavi meridijan bio bi sigurno u prvih deset ili pet.

On 10/6/2024 at 9:48 PM, DameTime said:

Meni je lakše kad stvari doživljavam kao obavezu :classic_smile: To ne znači da nužno teram sebe na nešto.

Problem mi je da ja želim da čitam, ali sam izgubila naviku jer vreme uglavnom odlazi na posao i edukaciju. Treba onda naći energije (ne želje, to imam), da se dodatno čita.

Što se tiče filozofa, Hegel mi je u odnosu na Kanta bio lako štivo xD

U gimnaziji smo imali mladog profesora filozofije tek pristiglog sa fakulteta, lep, sharmantan, potupno nesnadjen po pitanju metodologije rada sa ucenicima, vrteli smo ga oko malog prsta i zavrsili gimnaziju a da pojma nismo imali ni o cemu. I onda neki od nas zavrse na fakultetima gde na II godini studija imamo predmet savremena filozofija, od Rene Dekarta do sredine XX veka, od "Cogito, ergo sum" do Sartra,"Pakao, to je onaj drugi".  Pa se ispostavilo da je "cogito" - pakao, nidje veze sa zivotom, svaki sistem misljenja se rasiva po shavovima, izmice poenta. Nema druge, Sokrata pod ruku pa polako, korak po korak, iz veka u vek stiglo se i do Dekarta, Hegela i Kanta i zauvek fascinacije snagom ljudskog uma, do  Kantovog "zvezde nad nama i moralni imperativ u nama". I tako, ostaje pitanje u kakvom bi svetu danas ziveli da je onog "cogito" bilo vise a manje "ergo sum"?

Edited by Pletilja
  • Like 1