Dragan Posted January 18 Share Posted January 18 On 1/16/2025 at 8:47 PM, Smrtokapa said: Probao sam pre neki dan, nije išlo. Sad sam probao opet i sinulo mi je. Reveal hidden contents 1. Tf1 g3 2. Sf5 Kg2 (na 2...g2 3.Sg3#) 3. Se3 Kh1 4.Tc1! g2 i sada, da ne bi bio pat 5. Sd1! Ceni može da odgovori sa 5...Se2 ili 5...Sf3, u oba slučaja sledi dvostruki mat - samo to radi posao: 6. Sf2## Lep ples. Hajde sada ti postavi neki problem. Ionako je tema zamrla. 13 hours ago, freethrow said: KOnj da blokira, a onda kralj prilazi? Konkretni potezi se traze. 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted January 19 Share Posted January 19 On 1/18/2025 at 10:38 AM, Dragan said: Hajde sada ti postavi neki problem. Ionako je tema zamrla. Uh, probaću da nađem nešto interesantno, a evo u međuvremenu, kao neko lagano zagrevanje, pozicija iz partije Aljehin - Špilman, Njujork 1927: Beli na potezu, pa se probijte kroz crnu odbranu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted January 30 Share Posted January 30 Evo sad stigoh da pogledam, ali mi nista pametno nije palo na pamet, onako na brzinu. 1. b5 c:b5 2. c6 (ako K:f6 onda Tf8+ i a8 bi trebalo da dobija) ako T:c6 onda Tb8 i a8 medjutim sta odigrati na Ta4 ? Tb8 T:a7 Tb7 ne donosi puno ili ? 1. b5 c:b5 2. Kb4 c6 i beli je izgubio 1. Tb8 crni mora uzeti Ta7 2. b5 c:b5 3. Kb4 K:f6 4. Tb7 Ta1 5. K:b5 Ke5 6. T:c7 Ne vidim dobitak, moze resenje i mozda neki matni problem. 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted January 30 Share Posted January 30 Pa u suštini nije, ne treba ići do mata, već do promocije ili materijalnog dobitka dovoljnog za pobedu. Evo jedan hint u spojleru: Spoiler 13 minutes ago, Dragan said: 1. b5 c:b5 2. Kb4 c6 i beli je izgubio Razmisli još o ovome. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted January 30 Share Posted January 30 26 minutes ago, Smrtokapa said: Pa u suštini nije, ne treba ići do mata, već do promocije ili materijalnog dobitka dovoljnog za pobedu. Evo jedan hint u spojleru: Reveal hidden contents Razmisli još o ovome. Hvala. Pogledacu narednih dana. Mislio sam na neki drugi problem - mat u x poteza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted January 30 Share Posted January 30 Just now, Dragan said: Hvala. Pogledacu narednih dana. Mislio sam na neki drugi problem - mat u x poteza. Aha, ne čitam lepo. 😄 Naći ćemo neki matni problem. Ako želiš da gledaš dalje, super, ako odustaneš, rešenje je ovo: Spoiler 1. b5 c:b5 2. Kb4 c6 3. Th8 U sledećem potezu ide pešak na a8, osim ako crni uzme topom na a7, a onda 4.Th7+ osvaja topa, jer se crni pešak pomerio na c6 i otvorio sedmi red. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts