Jump to content

Recommended Posts

Posted
28 minutes ago, Eddard said:

Čekaj bre, kakvu si sarmu jeo do tad? Nemoj mi samo reći od kojekakvih vinovih loza i bakrača.... Jesi ti uopšte živeo u Srbiji kao mali 😁?

Ja priznajem samo sarmu od vinovog lista i suvih paprika. Kupus, em ume da ujebe ukus punjenja, em ume da udavi coveka. 

• Like 3
  • Tuzno 1
Posted
4 minutes ago, dali_man said:

Ja priznajem samo sarmu od vinovog lista i suvih paprika. Kupus, em ume da ujebe ukus punjenja, em ume da udavi coveka. 

Sorry, ali ovo nije sarma 😁 Da se razumemo, i ja volim punjene paprike.

• Like 4
Posted
Just now, DameTime said:

Sorry, ali ovo nije sarma 😁 Da se razumemo, i ja volim punjene paprike.

Da, pogresno sam se izrazio. U glavi mi je punjenje, ili kako se ta smesa vec zove.

• Like 1
Posted

Šteta što mi ispod radara prolaze ovi neki topici, a zanimljivo je pročitati pa da se i ja upišem.

Takođe sam ljubitelj majoneza, nazalost. Kao mali sam znao da ga namažem na krišku hleba, ništa mi nije trebalo uz. Danas sam uspeo da se nešto malo udaljim od takvog konzumiranja.

- Pljeskavica: Somun + luk, i apsolutno ništa više. Volim doduše svež krastavac, ali retko stavim.

- Pica: pelat, nikako kečap. Kao mali sam znao da stavim i pavlaku, više ne. Majonez mi je takođe nekada bio sasvim okej priča za picu

Ono u bucku, recimo da je greh nazvati picom. Goveđa salata je odlična, tamo se u principu ide zbog salate, ako si jako gladan, zasitna je. Pica na Trgu kod staklenca, školski dani, i dan danas je korektna.

-Ruska salata: Ne razumem šta je ruska salata bez majoneza. Pa još bez krastavaca i krompira. Katastrofica. 

-Mimoza: cenim.

-Sarma: Samo kevina, sve ostale su samo loša kopija :v

Posted
49 minutes ago, dali_man said:

Da, pogresno sam se izrazio. U glavi mi je punjenje, ili kako se ta smesa vec zove.

Sva ova jela su dolma.

Iz te kategorije, punjene suve paprike > punjene tikvice > sarmice od vinove loze > punjene paprike > sarma od kiselog kupusa (koja je i dalje fenomenalno jelo, bez obzira što se nalazi na dnu ovog lanca).

• Like 2
  • Thanks 1
Posted
23 minutes ago, le piaf said:

Šteta što mi ispod radara prolaze ovi neki topici, a zanimljivo je pročitati pa da se i ja upišem.

Ništa, tagovaću te kad me sledeći put presretne ekipa mrzitelja majoneza. 😁

23 minutes ago, le piaf said:

Kao mali sam znao da ga namažem na krišku hleba, ništa mi nije trebalo uz. Danas sam uspeo da se nešto malo udaljim od takvog konzumiranja.

Isto, brate, isto!

• Love 1
Posted
1 hour ago, Eddard said:

Čekaj bre, kakvu si sarmu jeo do tad? Nemoj mi samo reći od kojekakvih vinovih loza i bakrača.... Jesi ti uopšte živeo u Srbiji kao mali 😁?

Kao klinac u Srbiji samo sarmu od zelja. Ujna je bila Pancevka ona je to spremala leti, jelo se sa pavlakom ili cesce sa kiselim mlekom. Sarmu od kiselog kupusa nisam hteo da okusim ni po cenu batina. Ja sam sluzio vojsku u jeku one stabilizacije, jbt kiseli kupus samo sto za dorucak nisu sluzili, cak i Bosanci poceli da se bune.:classic_smile:

U Kanadi i SAD sam jeo ono sto Rusi i Poljaci zovu golubci, od slatkog kupusa u paradajz sosu. 

• Like 1
Posted
2 minutes ago, Ludi za Poli said:

Jebo kuhinju udaljeniju vise od 50ak kilometara od mediterana. 

Nisi izgleda bio u Madjarskoj, idealna kombinacija Mediterana, Orijenta i Severa, mada i u Rumuniji bi mogao da prezivim.

Posted
Just now, DJORDJE said:

Nisi izgleda bio u Madjarskoj, idealna kombinacija Mediterana, Orijenta i Severa, mada i u Rumuniji bi mogao da prezivim.

Previse je to meni "tesko i kontinentalno". Od austrijske i njemacke mi se vec povraca i biva trajno gladan. 

• Like 1
Posted
5 minutes ago, DJORDJE said:

mada i u Rumuniji bi mogao da prezivim.

Može biti da ja nisam imao sreće prilikom posete, ali rumunska kuhinja mi se najmanje dojmila od svih srednjeevropskih, manje čak i od ono malo nemačke do koje sam uspeo da se probijem kroz tamošnje orijentalne ukuse.

Posted
1 hour ago, Ludi za Poli said:

Jebo kuhinju udaljeniju vise od 50ak kilometara od mediterana. 

giphy.gif

1 hour ago, DJORDJE said:

Nope, nope. Ja sam Vojvođanin, kod nas je skoro pa Mađarska kuhinja, ja se zajebavam da je najbolja na svetu zato što je moja, ali ne može da priđe mediteranskoj. Jedino kobasice su vrh, mnogo bolje od nemačkih.

Ja mislim da je najbolja kombinacija ova tri koja navodiš upravo srpska kuhinja.

Ali je mediteranska ipak bolja od te kombinacije. Italijanska, grčka, španska, portugalska, pa i francuska. Afričke i orijentalne manje cenim zbog mnogih veoma izraženih i jakih začina. Ja više volim jednostavnije začinjena jela. 

• Like 3
  • Love 1
Posted
13 minutes ago, Eddard said:

Ali je mediteranska ipak bolja od te kombinacije. Italijanska, grčka, španska, portugalska, pa i francuska. Afričke i orijentalne manje cenim zbog mnogih veoma izraženih i jakih začina. Ja više volim jednostavnije začinjena jela. 

Levantinska je meni isto fantazija. U Madridu prosle godine sam nabasao na jedan libanonski restoran i malo je reci da sam se odusevio. Od tad ne propustam otici u bilo koji restoran iz zemalja Levanta kad naletim na njega. Juznoamericke isto ludilo. Tu me je peruanska najvise odusevila, imaju jak uticaj istocnoazijskih kuhinja i ta kombinacija je nesto fenomenalno. 

• Like 1
Posted
35 minutes ago, Ludi za Poli said:

Juznoamericke isto ludilo.

E, to još nisam probao, osim jedne posete nekom brazilskom restoranu u Bonu, ali to se ne računa.

Posted

Volim sarmice od zelja - u CG se prave od listova raštana i zovu se japraci. A bogami dobra sarma od kiselog kupusa je vrh jelo.

Te dolme ne mirišem, prije svega (po mom iskustvu) u njih ne stavljaju meso i budu bez ukusa.

Zimi bar par puta napravim podvarak i prilično sam se izvještila. Sarme, nažalost, nisam čkolovala.

Mi smo ove godine ukiselili nekoliko glavica kupusa i to prvi put "samostalno", ispao je jako dobro - i za prvi put i inače. 

Posted (edited)

Sarmice od vinovog lista su cista perverzija ako je list tretiran kako treba i ako je mlad bran (+- u maju). Svako je svoj majstor, ali dva nacina piju vodu, po mom ukusu:

1. Bolji nacin - po 10-15 listova se pakuje i rola zajedno, smesti u teglu, bez blansiranja. Tegla se puni do vrha, sve se zalije belim vinom i pusti da zri.

2. Nesto losiji - tretiranje prvo u soli, a posle 10tak dana pakovanje u tegle, zacinjeno mirodjijom.

Tu je i treci, najlosiji, ali dovoljno dobar nacin, narocito u studentskim danima - rola se na isti nacin kao u 1, ali se smesti u zamrzivac.

Nikakve pizdarije sa blansiranim, krtim ili jos gore zakiseljenim listom nemaju prodju, mogu samo da vas dovedu u zabludu da ovo nije savrseno jelo. U idealnim uslovima, sarmice se jedu sa staroplaninskim ovcim kiselim mlekom, al tu sam spreman za kompromis.

Sarmice od blitve su isto kul, a ok mi je i lenja (nezavijena) verzija koju supruga sprema sa spanacem. Kod nje to zovu kapama, veze nemaju sta je kapama... Uh, kapama.... Uh!

Sogam dolmu nikad nisam probao, a velika mi je zelja. Ako imate neku preporuku gde - bio bih zahvalan. Prvo bih probao kafansku, pa da se odvazim (i nerviram) ja u pripremi :) .

Edited by Geronimo
  • Like 7
Posted
8 minutes ago, Geronimo said:

Sarmice od blitve su isto kul, a

E ovo jeste, doduše od zelja, ne znam da li ima neke razlike, to je super, sa kiselom mlekom, odlično.

• Like 1
Posted

Ja sam mojima jucer pravila posnu veceru. Nije da inace praktikujem, nego iz stosa, kad je vec bio slobodan dan (Bogojavljanje po ”njihovom” kalendaru 😁). Bila je pogaca s paricom (koju je izvukao dragi zet), kao i prebranac i rizoto s gljivama od nase hrane. I ajvar Brajlovic, fenomenalan, ali skup kao djavo. Ostalo Bliski istok, molim lepo, sve posno, da ne kazem vegansko: falafel, tabbouleh, babaganoush i tri vrste humusa. Eh da, i kuglice od tune i couscousa, koje jesu posne, ali nisu veganske.

Do tu smo postili, a zatim smo presli na cheesecake s belom cokoladom, na kojem su jedino posno bile borovnice za ukras. Ali to je pozelela moja cerka u 38oj nedelju trudnoce, pa bi bio greh odbiti joj. Sve u svemu, bas je bilo bogougodno i toliko od mene. Danas necu peci prase na raznju jer je obican radni dan i ne postizem. Hristos se rodi!

• Like 3
  • Love 2