MetalHead Posted 7 hours ago Author Posted 7 hours ago 24 minutes ago, DameTime said: Konačno si makar iskreno odgovorio na neko pitanje i direktno pokazao kakav odnos imaš prema ovom mestu, kao i ljudima koji ovde učestvuju. U prevodu: Ja (mi) odlučujem(o), mi smo uvek u pravu i nepogrešivi. Pročitaj još jednom rečenicu "moderacija menja samu sebe uz moje učešće" i razmisli šta njome poručuješ svima nama. Što se mene tiče, zahvalna sam ti, makar više neću trošiti vreme na nešto što nema efekta. Nepogresivi nismo niti sam ikada to rekao, a nismo ni uvek u pravu. Mnogo puta smo pogresili - prvo ja - sto sam neke ljude vise slusao, sto sam neke ljude prelako pustio da odu i uskrate nas za svoj doprinos ali s obzirom da je ovo volonterska stvar ne mogu nikome nista da ponudim osim da jos jednom zamolim da razmisli o odluci. Niti mogu tek tako da se odricem nekoga ili da prekorim nekoga i da mu sta, uskratim platu? Izgleda da se tu analogija sa kafanom zavrsava :) 7 minutes ago, Mina D. Harker said: Ako sam dobro shvatila, moderacija je zatvoren sistem, sami sebe biraju, sami sebe smjenjuju - vox populi ne važi? Weird flex but ok. Da je zatvoren sistem, propao bi. Od pocetka foruma mislim da je mozda svega 2 ili 3 moderatora isto. A proslo je kroz moderaciju barem 20ak ljudi koji vise nisu tu. Nemoj me drzati za rec, bas da su precizne brojke, ovo je onako iz glave. Novi su birani iz "rulje"... nisu uvezeni sa strane.
Nicklord Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 minute ago, MetalHead said: A mozda je problem (i) u tebi? Nikada to nisi pomislila? Sta znam, ja obicno ako me veliki broj ljudi ne razume, prvo pomislim da sam ja problem a ne da su svi drugi problem. Nekako mi je i logicno. Mislim da treba da ovaj post piše: "Možda je problem u nama? Ako se većina ljudi žali na moderaciju, možda ima tu nečeg. Nekako mi je to logično" ali to je onaj momenat koji fali i tebi i moderatoskom timu. Sve se vrati na to "ako vam se ne sviđa idite na drugo mesto" a ova tema služi samo kao "knjiga utisaka" na osnovu koje se nikad ništa ne promeni (šta god ti Metalhead pisao o tome kako moderacija uvažava stvari, činjenica je da se ništa ne menja već duže vreme) Najveći problem ovde je što ti i moderatori mislite da je ovo vaš forum lično - mislim jeste tvoj tehnički, ali koliko se sećam to je bilo zbog toga zato što si ti preuzeo odgovornost za pravljenje novog kada se b92 gasio. Mislim da se izgubila skroz činjenica kako je ovaj forum nastao i zašto se Dame poziva na demokratiju. Stoji u samom imenu vox92
JPM Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 minute ago, MetalHead said: Nepogresivi nismo niti sam ikada to rekao, a nismo ni uvek u pravu. Mnogo puta smo pogresili - prvo ja - sto sam neke ljude vise slusao, sto sam neke ljude prelako pustio da odu i uskrate nas za svoj doprinos ali s obzirom da je ovo volonterska stvar ne mogu nikome nista da ponudim osim da jos jednom zamolim da razmisli o odluci. Niti mogu tek tako da se odricem nekoga ili da prekorim nekoga i da mu sta, uskratim platu? Izgleda da se tu analogija sa kafanom zavrsava 🙂 Zanimljivo je da tebe konkretno ne bih nikad ni prozvao da se ponašaš nadmeno, jer to nikad nisam video (ne mogu da tvrdim da nisi nikad). Dakle dve su teme. Jedna je kriterijumi moderisanja celokupne moderacije jer odluke dovodite zajedno. Druga potpuno odvojena tema je sam model komunikacije na relaciji moderator-običan smrtnik. Ovo drugo je čak i veći problem, jer je čak i naučno dokazano da je mnogo veća šansa da se nešto postigne ako niko nije lično optužen, već se diskutuje o nekoj kolektivnoj odgovornosti.
MetalHead Posted 7 hours ago Author Posted 7 hours ago 5 minutes ago, DameTime said: Naprotiv, ja nemam problem sa velikim brojem forumaša, najčešće se uspešno sporazumem. Čudno kako si stigao da doneseš ovakav zaključak, a nemaš vremena za forum. Jos jedan dokaz da ne citas sta je napisano i imas svoje interpretacije (da ne kazem izvrtanje). Rekao sam da nemam vremena da pisem, a i dok procitam sta me interesuje ili sta je potrebno (sto moram da procitam), obicno je vec prokomnetarisano pa i ne pisem onda. U poslednjih ne znam ni sam koliko, verovatno je 90% mojih upisa otislo na moderacijski PDF. A to ne vidite.
JPM Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 minute ago, Nicklord said: Ako se većina ljudi žali na moderaciju, Nije većina, bukvalno ima tri grupe, vas 5-6 koji ste aktivni na diskusiji o moderaciji, druga grupa kojoj pripadam ja koja dođe u neki burst mode povremeno, i treća grupa koja se žali isključivo na svoje banove. To nije ni blizu većina. To je možda 15 forumaša. Ali si u pravu principijelno, čim toliko ima potrebe da se o tome govori, nezavisno od broja ljudi koji učestvuje, tu onda nešto ne štima.
Nicklord Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 minute ago, JPM said: Nije većina, bukvalno ima tri grupe, vas 5-6 koji ste aktivni na diskusiji o moderaciji, druga grupa kojoj pripadam ja koja dođe u neki burst mode povremeno, i treća grupa koja se žali isključivo na svoje banove. To nije ni blizu većina. To je možda 15 forumaša. Ali si u pravu principijelno, čim toliko ima potrebe da se o tome govori, nezavisno od broja ljudi koji učestvuje, tu onda nešto ne štima. Mislim to je većina političkog podforuma 2
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 4 minutes ago, MetalHead said: Niti mogu tek tako da se odricem nekoga ili da prekorim nekoga i da mu sta, uskratim platu? Izgleda da se tu analogija sa kafanom zavrsava 🙂 Dolazimo do suštine problema, rekla bih. Ima posla na forumu, ali nema forumaša koji žele to da odrade (a volonterski je), pa se držiš onih koji žele da učestvuju. Ok, ali onda nam tako i kaži, crno na belo. Ne da se moderatori brane čak i kad prave očigledne greške, dok ne postoji transparentna komunikacija između njih (vas) i forumaša. Čak i da je postojala neka komunikacija između vas na temu kako moderatori nastupaju u javnosti - mi nažalost ne vidimo nikakve efekte ni pozitivne promene već duže vreme. Na temu održavanja foruma - spremna sam i da platim mesečnu pretplatu, ne očekujući ništa zauzvrat sa sebe lično, osim da se ovde pravedno moderiše i da nam svima bude što prijatnije mesto za boravak. Jer sam ovde ipak pronašla neke ljude koji su mi dragi, čak i stekla nova prijateljstva. I da se ipak vratimo na analogiju sa kafanom - radije ću da platim skup restoran (kafanu), gde će mi biti lepo i gde ću biti adekvatno uslužena*, nego neki sa nižim cenama, a gde će konobar da mi donese čaj umesto kafe i još me propisno o'ladi kad na to odreagujem. *moderatori nisu tu da nas bukvalno usluže, to je, nadam se, jasno
MetalHead Posted 7 hours ago Author Posted 7 hours ago 2 minutes ago, Nicklord said: Mislim da treba da ovaj post piše: "Možda je problem u nama? Ako se većina ljudi žali na moderaciju, možda ima tu nečeg. Nekako mi je to logično" ali to je onaj momenat koji fali i tebi i moderatoskom timu. Ne, odgovorio sam iskljucivo na opasku koju je Dejm imala. A samorefleksiju itekako imamo, tamo gde treba, na PDF Moderacija. I ovim bih zavrsio ovaj AMA momenat na temi, moram da se vratim poslu. Ali nastavicemo, moj poziv, za neke konkretne stvari i dalje stoji, pa se mozda rodi i neka nova "forumska demokratija" iako smo se mnogo puta opekli na nju, ne svojom krivicom.
robespierre Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Just now, Nicklord said: Mislim to je većina političkog podforuma Da li si se nekad zapitao zašto na forumu na kom je konstantno aktivno cca. sto članova, na političkom pdf-u piše maksimalno dvadesetak ljudi od kojih jedno 90% gaji identične političke stavove po gotovo svim pitanjima?
DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 9 minutes ago, MetalHead said: Jos jedan dokaz da ne citas sta je napisano i imas svoje interpretacije (da ne kazem izvrtanje). Rekao sam da nemam vremena da pisem, a i dok procitam sta me interesuje ili sta je potrebno (sto moram da procitam), obicno je vec prokomnetarisano pa i ne pisem onda. U poslednjih ne znam ni sam koliko, verovatno je 90% mojih upisa otislo na moderacijski PDF. A to ne vidite. Naprotiv, pročitala sam šta si napisao vrlo pažljivo, a zaista je čudno kako si doneo takav zaključak, s obzirom na vreme koje provodiš na forumu učestvujući kao forumaš. Za sebe mogu reći da, koliko god umem da budem oštra i teška, sa većinom ljudi ovde se (spo)razumem. Nekad samo javno, a nekad čak i privatno. Edited 7 hours ago by DameTime
Nicklord Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 22 minutes ago, robespierre said: Da li si se nekad zapitao zašto na forumu na kom je konstantno aktivno cca. sto članova, na političkom pdf-u piše maksimalno dvadesetak ljudi od kojih jedno 90% gaji identične političke stavove po gotovo svim pitanjima? Znam. Ima više razloga. Jedan od njih je zato što postoje forumaši i moderatori, kao što ste fancy i ti, koji stavljaju na stub srama druge forumaše kad ne razumeju napisano.
robespierre Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) 10 minutes ago, Nicklord said: Znam. Ima više razloga. Jedan od njih je zato što postoje forumaši i moderatori, kao što ste fancy i ti, koji stavljaju na stub srama druge forumaše kad ne razumeju napisano. Moguće, a možda zato što uđu na taj pdf i vide da su za njih od strane učesnika u diskusiji (koji se žale na način obraćanja drugih) namenjene etikete ljotićevaca i nedićevaca (za koje bih ja npr. kažnjavao, ali forumska demokratija, jebigica) i onda ne žele da diskutuju. Edited 6 hours ago by robespierre
Malkolm Brogdon Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 23 minutes ago, robespierre said: Da li si se nekad zapitao zašto na forumu na kom je konstantno aktivno cca. sto članova, na političkom pdf-u piše maksimalno dvadesetak ljudi od kojih jedno 90% gaji identične političke stavove po gotovo svim pitanjima? Verovatno zbog toga sto je na bivsem b92 forumu tema Vox Populi na kosarci i nastala kao ideja da ljudi koji imaju slicne stavove po vecini pitanja mogu da diskutuju tu bez da budu nasutirani jer je to na gornjim spratovima bilo prakticno nemoguce. Ko god je imao suprotne stavove je pisao gore, za nas drugacije je ostala kosarka. A s obzirom da se odatle i rodio ovaj forum, logicno je da ce da se presele ti ljudi koji su imali slicne stavove na vecinu tema, tj. uglavnom iste premise osnovne zivotne filozofije koji se onda transliraju na slicne stavove. Uprkos tome su se ovde razvijale neke fenomenalne diskusije gde moze da se procita i nauci gomila novih i kvalitetnih stvari, tako da nas to sto imamo slicne stavove nije previse ukocilo. 1
JPM Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Lepljenje etiketa bez ikakve potrebe i dokaza nije samo osobina građanstva ovog foruma. Umela je da bude itekako i osobina moderacije.
robespierre Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) Govorimo o stanju na podforumu politika. Za situaciju u kojoj na srpskom forumu na podforumu politika ne piše niti jedan jedini desničar mogu biti krivi dve strane: ili moderacija koja je politički angažovana i ne dozvoljava desničarima da učestvuju u diskusiji, ili forumaši koji učestvuju u diskusijama na tom podforumu, uvek radi da podele etikete naciste, fašiste, udbaša, ljotićevca, nedićevca, koljača, itd, i takvim dominantnim narativom forumsku većinu odvraćaju od učestvovanja u političkim diskusijama. Edited 6 hours ago by robespierre
Malkolm Brogdon Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Sto se tice etiketiranja i diskutovanja sa neistomisljenicima, sto je omiljena fraza moderacije u prethodnih par meseci, ocigledno je da se u nekom trenutku desio implicitan zaokret u politici moderacije koji ni na jedan nacin nije iskomuniciran sa forumasima. Pamtim da sam ja pre par godina pitao sta bi bio downside da pustimo bilo koga ovde da iznosi kakve god stavove zeli (antivakserske, proruske na temu rata u Ukrajini...) i tada mi je @Eddard koji je bio moderator lepo obrazlozio da bi se vrlo brzo ofucao kvalitet diskusije na svakoj temi jer bi se onda iskljucivo diskutovalo o takvim stvarima koje su u tom trenutku na ovom forumu bili postulati. To je u roku od par meseci od tog implicitnog zaokreta dovelo do toga da je caci trol pusten da se razmase i da je na kraju dobio 10 dana iako je potpuno jasno da ni na jedan nacin nece doprineti diskusiji nego ce samo da dodatno sroza kvalitet diskusije na svakoj temi na kojoj se pojavi. Nikakav problem, nek to bude nova politika foruma, ali bar iskomunicirajte to direktno bez da odjednom krenete da uvaljujete banove za bizarne stvar koje pre godinu dana nisu bile ni za opomenu.
robespierre Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Koliko vidim niko nije kažnjen zato što je u diskusiji etiketirao nekog kao fašistu, nacistu, ljotićevca ili nedićevca. Moja poenta je da je apsurdno da taj koji koristi takve etikete onda dođe da se žali kada mu se u diskusiji oštrije odgovori. Ili se ubaci treća strana koja ni ne učestvuje u diskusiji da disciplinuje onog koji je oštrije odgovori, pritom elegantno previđajući da jedan od učesnika u diskusiji obilato i konstantno koristi etikete iz prve rečenice.
Malkolm Brogdon Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Just now, robespierre said: Koliko vidim niko nije kažnjen zato što je u diskusiji etiketirao nekog kao fašistu, nacistu, ljotićevca ili nedićevca. Moja poenta je da je apsurdno da taj koji koristi takve etikete onda dođe da se žali kada mu se u diskusiji oštrije odgovori. Ili se ubaci treća strana koja ni ne učestvuje u diskusiji da disciplinuje onog koji je oštrije odgovori, pritom elegantno previđajući da jedan od učesnika u diskusiji obilato i konstantno koristi etikete iz prve rečenice. Slazem se, ali koliko cesto ljudi koji su aktivni na politici na taj nacin etiketiraju neistomisljenike? Iz moje perspektive uglavnom je diskusija sasvim pristojna, a i kad se desi da se zahukta to se zavrsi mnogo blaze od ovih etiketa koje ti navodis.
robespierre Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Diskusija je sasvim pristojna sve dok se svodi na staru dobru ja tebi serdare ti meni vojvodo (i lepljenje gorenavedenih etiketa), čim se na tih nekoliko aktivnih tema (o USA i studentima npr) jave disonantni tonovi diskusija se po običaju prenese na ovu temu i žalbe na moderaciju.
Mina D. Harker Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 5 minutes ago, robespierre said: Koliko vidim niko nije kažnjen zato što je u diskusiji etiketirao nekog kao fašistu, nacistu, ljotićevca ili nedićevca. Vidim da ovo ponavljaš, a otkad sam na forumu ovakvo etiketiranje se nije desilo. Granted, moj staž nije predug, ali nekako zvučiš kao da se to redovno dešava. 3
Smrtokapa Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Nisam primetio da fali desničara na podforumu, naprotiv. Neke od kategorija koje nedostaju su etnonacionalisti, verski fundamentalisti, staljinisti, anarhosindikalisti i rusofili sa svih delova političkog spektra, ali desni spektar je generalno okej pokriven, mada stoji da je desničara pre par godina bilo više.
DameTime Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Ne sećam se da je neki forumaš okarakterisan kao nedićevac ili ljotićevac, to su termini rezervisani uglavnom za ličnosti sa domaće političke scene. Možda grešim tho. Za fašista/nacista je valjda bio bilo banova, poslednji Dobar Los Milos, mada je on Gromovnika i Anđeliju "počastio" još nekim uvredama (ako se dobro sećam svega).
Malkolm Brogdon Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Just now, robespierre said: Diskusija je sasvim pristojna sve dok se svodi na staru dobru ja tebi serdare ti meni vojvodo (i lepljenje gorenavedenih etiketa), čim se na tih nekoliko aktivnih tema (o USA i studentima npr) jave disonantni tonovi diskusija se po običaju prenese na ovu temu i žalbe na moderaciju. Pa nije bas tako, imamo cesto vrlo kvalitetne diskusije gde se ljudi ne slazu, posto uglavnom to jedino i moze da bude kvalitetna diskusija, nema mnogo poenta kad svi pisemo jedno te isto u krug. I ti si sam rekao da ne diskutujes sa odredjenim forumasima na USA temi na koje se ljudi i zale, pa ne znam zasto bi ocekivao da bilo ko drugi diskutuje, tako da je resenje ili da se neki forumasi ignorisu u potpunosti, ili da se tema pretvori u blato, a rekao bih da ni jedno ni drugo nije idealno, mada za ovo ni nemam neko prakticno resenje.
robespierre Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) 6 minutes ago, Mina D. Harker said: Vidim da ovo ponavljaš, a otkad sam na forumu ovakvo etiketiranje se nije desilo. Granted, moj staž nije predug, ali nekako zvučiš kao da se to redovno dešava. Pa nisam ni mislio da je X forumaš počastio Y forumaša sa tim epitetima, nego da je dozvoljeno određene političke ideje tako etiketirati. Kada je dozvoljeno proizvoljno lepiti takve etikete na određene političke ideje (poenta podforuma je, valjda, rasprava o političkim idejama?) iz kao što smo prethodno utvrdili nepoznavanja političke filozofije, političke teorije i lične ideološke ostrašćenosti, onda diskusija na podforumu politika ne može da bude normalna. 5 minutes ago, Smrtokapa said: Nisam primetio da fali desničara na podforumu, naprotiv. To možda u realnosti u kojoj smo verovatno ja i još par ljudi iz moderacije percepirani kao desničari. Edited 6 hours ago by robespierre
Malkolm Brogdon Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 minutes ago, robespierre said: Pa nisam ni mislio da je X forumaš počastio Y forumaša sa tim epitetima, nego da je dozvoljeno određene političke ideje tako etiketirati. Kada je dozvoljeno proizvoljno lepiti takve etikete na određene političke ideje (poenta podforuma je, valjda, rasprava o političkim idejama?) iz kao što smo prethodno utvrdili nepoznavanja političke filozofije, političke teorije i lične ideološke ostrašćenosti, onda diskusija na podforumu politika ne može da bude normalna. To možda u realnosti u kojoj smo verovatno ja i još par ljudi iz moderacije percepirani kao desničari. Ako bi ljudi ovde diskutovali iskljucivo o stvarima u koje se vrlo dobro razumeju onda se ne bi vodilo ni 5% diskusija koje se ovde vode. Zato sam ti i ukazao na valjda vox populi temi da je super kad ti, ili bilo ko drugi, dodje na temu o kojoj zna dosta toga, jer je to prilika da se neke stvari nauce, ili da se bar ljudi zainteresuju za odredjenu temu pa sami odluce da dodatno nauce nesto o tome. 2 1
Recommended Posts