Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

20 hours ago, Pletilja said:

Da li ovde ima nekog ko je na buster dozu Moderne (posle 2 Fajzera) imao zestoku reakciju, glavobolja, malaksalost, blago povisena temperatura? Pitam zbog moje cerke (40) koja je 2 dana provela u krevetu, bolesna kao da ima zestok grip. Plasim se da nije u pitanju virus, previse mi je to jaka reakcija na buster dozu. Daleko je od mene pa nemam licni uvid u njeno stanje, kaze da je samo jos uvek malo malaksala, nagovaram je da joj neko poslusa pluca, da se testira 6 dana nakon te 3 doze, sta bi test pokazao? Da li je moguca tako gruba koincidencija da je zakacila virus uoci buster doze? Ne treba mi test da bih znala da sam, ovako daleko od nje, sludjena nacisto. 

 

Par pitanja;

1. U pitanju je Srbija? (Ako jeste (ako nije tajna), koji grad)?

2. Buster doza Moderne je data u dozi od 50 ili 100 mcg?

 

BTW, nije korona garant, već reakcija. Ovde u Zgu sestrična moje žene je imala doslovce identičnu reakciju na DRUGU dozu Moderne, 4 nedelje nakon prve.

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, Pletilja said:

Da li ovde ima nekog ko je na buster dozu Moderne (posle 2 Fajzera) imao zestoku reakciju, glavobolja, malaksalost, blago povisena temperatura? Pitam zbog moje cerke (40) koja je 2 dana provela u krevetu, bolesna kao da ima zestok grip. Plasim se da nije u pitanju virus, previse mi je to jaka reakcija na buster dozu. Daleko je od mene pa nemam licni uvid u njeno stanje, kaze da je samo jos uvek malo malaksala, nagovaram je da joj neko poslusa pluca, da se testira 6 dana nakon te 3 doze, sta bi test pokazao? Da li je moguca tako gruba koincidencija da je zakacila virus uoci buster doze? Ne treba mi test da bih znala da sam, ovako daleko od nje, sludjena nacisto. 

 

Možda moj odgovor kasni i dolazi iz druge ruke, ali prijatelj iz inostranstva je imao reakciju na Modernu koja podseća na jaču prehladu. Posle toga je bio u kontaktu sa pozitivnom osobom nekoliko sati, ali nije dobio koronu.

 

Ne verujem da sam nešto konkretno pomogao, ali najbolje je pitati lekara. Odgovor kasni jer sam se pre pola sata Zoomovao sa tim prijateljem.

Edited by DJ_Vasa
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, implant said:

 

Update, za one koje zanima: sinoć gadan bol u ruci, bez temperature, blagi osećaj skenjanosti. Danas ruka manje boli, ali zato telo bolucka uz temperaturu koja je išla do 37.2, sada je nemam. I naravno, tu je osećaj skenjanosti koji prati prehladu ili početak gripa, recimo.

 

Ne znam koliko će trajati ove blage propratne pojave i znam da je to individualno, ali u poređenju sa AZom (koja me je penetrisala baš onako šimpanza stajl), Pfizer deluje malo lakši za podneti. Nadam se da sutra prolazi sve, javljam.

 

Ja prosao malko bolje, ista kombinacija vakcina i isti period od druge AZ do bustera Rajfajzenom 🙂

Elem, ja sam bio slab dan i po, bez temperature, mala glavobolja.  Bice sve ok.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Postepeni skok novozaraženih od 30. oktobra u Grčkoj, te dramatični od 5. oktobra je imao zanimljiv ishod: 

The constant increase of coronavirus infections since October 30 have, however, created a new drive to vaccinations against Covid-19.

Secretary General of Primary Health Care Marios Themistoklous said at the Live Briefing on Monday evening that an 185% increase in appointments for the vaccination first dose were booked in the last 7 days and an 200-percent increase for the booster shot.

However, even though some Greeks rush to get a jab there are other who categorically refuse to do so. According to some polls, there are estimated some 800,000 people living in the country who say that they will never have a jab against coronavirus.

 

Grci su se više uplašili rasta brojki nego "podsticajnih" mera. Znak da su kod njih protivnici vakcine, sa izuzetkom hardcore avaksa, ipak racionalni pa, kad namirišu opasnost, popuste i prime vakcinu. Booster je primilo oko 500.000 ljudi. Kod nas se niko ne uplaši od rasta brojki te su nam ozbiljne mere jedini lek. Naš čovek se jedino plaši da ne može u kafanu i da mu uklone mural one zločinačke životinje Mladića (ruka i još nešto drugo se osušilo primitivnim majmunima, koji su to nacrtali). Toliko i o sistemima vrednosti dva inače veoma slična naroda.

 

Na Slavišinu utehu, evo brojki za zadnjih par dana. A na njegovu žalost da je zemlja "slobode" ipak najgora, stoji činjenica da se i sa tim horor-brojkama procenat novozaraženih kod Grka  kreće između 1,35 i 6 i nešto procenata, a nije večito oko 30% kao kod nas. Jesmo najgora stoka po više osnova i to je jednostavno tako. Tu nema pomoći.

 

                                 5.11.            6.11.            7.11.            8.11.          9.11.            10.11.

Novozaraženi          6,909         6,808         4,307         7,335        8,613          7,105

Testirani                                     203,058     288,562    114,388     636,213     351,554

Procenat NZ                              3,35%         1,49%        6,41%        1,35%         2,02% 

Preminuli                 42              48               52              65             46               70

 

Interesantno je da broj preminulih pokazuje amplitude. Verovatno zato što Grci ne šteluju brojke. 

 

 

Edited by Akiro
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Svedska opet ima svoj nacin pristupa situaciji, mimo ostatka Evrope i sveta. Od 1.novembra nema vise nikakvih ogranicenja, cak ni rad od kuce se vise ne preporucuje. Maski i slicnih stvari nikada nije ni bilo, kao ni interesovanja javnosti za to sta se dogadja u okolini, tako da korona polako odlazi u zaborav. Broj obolelih je u blagom rastu, otprilike na nivou od pre godinu i po, dnevni broj umrlih jednocifren, pa bi se reklo da je sve u redu.

Ali (to ali koje uvek srecu kvari) sve ovo je uz bitnu ogradu. Naime, u Svedskoj se od 1.novembra vise ne testiraju ljudi koji su vakcinisani ili su prelezali koronu u zadnjih sest meseci! Samo oni koji nisu nista od toga, plus da imaju izrazene simptome (izmedju ostalog temperaturu vecu od 38 najmanje pet dana). S druge strane, u grupi od nas dvadesetak koji radimo zajedno i u svakodnevnom smo kontaktu, imam dve koleginice kojima je dijagnostikovan post covid, i koje i danas imaju izvesne tegobe. Nijedna od njih nije videla lekara ili sestru u toku bolesti. Jedna je testirana pozitivno kucnim testom, druga ni to. 

Sticajem okolnosti znam da se, bar ovde u Stockholmu, svi koji leze u bolnici, iz bilo kog razloga, ipak testiraju. Nekako izgleda da se zdravstveni sistem i dalje stiti, dok je stanovnistvo definitivno pusteno niz vodu. Treca doza vakcine za ispod 65 godina jos uvek je samo u najavi, iako ovih dana istice sest meseci od druge doze onima koji su je prvi primili. Sve u svemu, u Svedskoj stvarno ispade najsmesniji virus u istoriji. Prosto da se covek zapita zasto smo se i onoliko cimali. Glavu u pesak i uzivaj!

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, McLeod said:

Mi smo ti za Afriku i Juznu Ameriku esalon transparentnosti i objektivnog izvestavanja, ne bih gubio vreme na te brojeve na tvom mestu.

Tačno, ali opet ovoliko neravnomerna raspodela nije bila odavno. A transparentnost je konstanta, nije da se u zadnjih par dana nešto izmenilo.

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, erwin said:

 

Zapravo svakako imamo, ali služi samo jednom čoveku da se održi na vlasti, ne i da se javnost upozna sa realnim stanjem stvari i tako spasu neki životi.

 

Od vakcinisanih po podacima koje je dobio CINS uglavnom su umirali oni vakcinisani Sinofarmom.

 

B8lanQK.png

 

sK6PBHX.png

 

LpNTlsa.png

 

2HAjn9M.png

 

yYeE3nP.png

 

xcIZt5l.png

 

Ove brojke svakako znače i ne sumnjam da su podaci tačni u meri u kojoj je to bilo moguće. Međutim, izvlačenje zaključaka samo na osnovu apsolutnih brojki može biti problem.

 

Da banalizujem, tamo gde ima 0% vakcinisanih biće i 0% vakcinisanih među zaraženima i umrlima. Ili, tamo gde je 90% od onih koji su vakcinisani primilo Sinofarm, logično je i da udeo Sinofarma bude najveći među vakcinisanima koji su zaraženi ili umrli.  Plus ni starosna struktura nigde nije uzeta u obzir itd. Tako da, jeste bolje imati i ovakve brojke nego nikakve, samo treba biti oprezan sa zaključcima.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, Arsenije Pesic said:

 

Ove brojke svakako znače i ne sumnjam da su podaci tačni u meri u kojoj je to bilo moguće. Međutim, izvlačenje zaključaka samo na osnovu apsolutnih brojki može biti problem.

 

Da banalizujem, tamo gde ima 0% vakcinisanih biće i 0% vakcinisanih među zaraženima i umrlima. Ili, tamo gde je 90% od onih koji su vakcinisani primilo Sinofarm, logično je i da udeo Sinofarma bude najveći među vakcinisanima koji su zaraženi ili umrli.  Plus ni starosna struktura nigde nije uzeta u obzir itd. Tako da, jeste bolje imati i ovakve brojke nego nikakve, samo treba biti oprezan sa zaključcima.

Da banalizujem i dalje: koliko sam cinka popio u zadnjih 2 godine - naslednicima se vise isplati da me odnesu na otpad kao sekundarnu sirovinu, no kao krsteno celjade.

Kod tebe su prisutni i Bakar i Zlato - brinem za tebe.:s_d:

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

"Vi ako koristite istu vakcinu, vi stalno jačate istu stvar, jačate do besvesti jednu vrstu antitela. Na primer Fajzer pojačava S protein, i sa tri doze on pojačava samo tu jednu vrstu antitela. Dok sa druge strane "Sputnjik" ima tri vrste antitela na S protein i onda je on efikasniji i njegova efikasnost je 83 posto, dakle skoro duplo nego kod Fajzera. Kineska pravi nekoliko vrsta antitela. Ona pravi S protein i na N protein i na ostale delove virusa zato što je kompletna virusna četa", objašnjava dr Šekler i dodaje da to čini mnogostraniju i složeniju odbranu što virus više iznenađuje, pa ga je tako lakše pobediti.

 

"Zapadni stručnjaci će reći da Sputnjik izaziva najveći ćelijski imunitet. Astra Zeneka takođe razvija veliki nivo ćelijskog imuniteta koji je vrlo bitan. Fajzer ga stvara takođe ali u manjoj meri od prethodne dve vakcine. Kineska vakcina stvara ali takođe mnogo manje nego ove dve a na neki pristojan nivo diže tek treća doza ali to nije to to, ako uzmemo u obzir Sputnjik koji diže veoma brzo i ima ulogu prilikom čišćenja organizma i otporniji je na mutacije i bolje deluje na bilo koju vrstu virusa", kaže dr Šekler.

 

http://www.nspm.rs/hronika/milanko-sekler-sputnjik-stvara-najveci-celijski-imunitet-astra-zeneka-takodje.-fajzerova-vakcina-mnogo-manje-otporna-na-delta-soj.html?alphabet=l

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Arsenije Pesic said:

 

Ove brojke svakako znače i ne sumnjam da su podaci tačni u meri u kojoj je to bilo moguće. Međutim, izvlačenje zaključaka samo na osnovu apsolutnih brojki može biti problem.

 

Da banalizujem, tamo gde ima 0% vakcinisanih biće i 0% vakcinisanih među zaraženima i umrlima. Ili, tamo gde je 90% od onih koji su vakcinisani primilo Sinofarm, logično je i da udeo Sinofarma bude najveći među vakcinisanima koji su zaraženi ili umrli.  Plus ni starosna struktura nigde nije uzeta u obzir itd. Tako da, jeste bolje imati i ovakve brojke nego nikakve, samo treba biti oprezan sa zaključcima.

 

Tacno samo sto nigde ne postoji bas 0, a razlika u broju vakcinisanih Sinofarmom i ostalim vakcinama ne objasnjava razliku u broju zarazenih a pogotovo umrlih, iako su i na ovom forumu a i javno pokusavali tako da je objasne.

 

Meni je jos u martu bilo jasno da Sinofarm i za originalni soj ne daje zastitu koju su tvrdili, a sada je ta zastita verovatno oko 30% ako ne i ispod i najbrze "izvetri". Sto su i priznali jer preporucuju buster za one koji su primili Kineza posle 3-4 meseca.

Link to comment
Share on other sites

Podsećam da ovo nije prvi već 101. pokazatelj da je Sinofarm inferioran: Emirati, koji su sklopili dil sa Kinezima da ga proizvode i gde je rađena klinička studija te vakcine su suprotno svom ekonomskom interesu, a radi zaštite sopstvenog stanovništva najpre uveli buster za Sinofarm, a tek kasnije za ostale vakcine, SZO preporučuje bustovanje posle Sinofarma u periodu do tri meseca od druge doze, studija iz Bahreina takođe pokazuje da je inferioran, pa su čak i naši donosioci odluka koji svakako raspolažu boljim i detaljnijim podacima od CINS-ovih skratili jedino za Sinofarm na 4 meseca period do bustovanja.

 

I generalno je trend da sve zemlje koje su u stanju da biraju za buster prelaze na iRNK vakcine jer su se one najbolje pokazale, dakle niko ne igra na najinferiornije inaktivisane i takođe inferiorne vektorske vakcine.

Link to comment
Share on other sites

Quote

 

[Direktor Kancelarije za IT] Mihailo Jovanović ističe da postoje lokalne samouprave gde je više od 60 odsto građana primilo vakcinu - Preševo, Medveđa, Niš, Priboj, Kladovo, Bosilegrad, Mali Zvornik, Užice, Beograd.

Na dnu lestvice, sa manje od 30 odsto vakcinisanih, su Mionica, Lajkovac i Tutin.

 

https://www.rts.rs/page/stories/sr/Коронавирус/story/3134/koronavirus-u-srbiji/4579897/vakcinisani-digitalni-zeleni-sertifikat-evropa-putovanje.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...