Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

On 2/12/2022 at 5:47 PM, Milenko Puzigaca said:

Pa dobro, nije ovo moje neki OCD ili slicno, nego samo razumna reakcija na ekstremnu nekulturu i prljavstinu i nehigijenu i na nikakav civilizacijski napredak u poslednjih 30 godina. Zato mi je drago sto su maske "novo normalno" jer su ih ranije nosili samo oni koji su u kući imali bolesne od raka ili sl, a sad je normalno nositi masku u prodavnici.

 

Sto se tice rukovanja, isl, naravno da jedva cekam da operem ruke kad je tu velika verovatnoca da je ovaj drugi od onih koji ne peru ruke posle pišanja. Pretpostavlja se da ne rade broj 2 kad su van kuće :lol_2: Pa onda, za neke čak znam da ne peru ruke posle pipanja pasa ili macaka, a neki se stalno pipaju po licu, nosu, ušima i ustima, češaju se gde stignu itd. Čak sam video, tj čuo, jednom u pekari, tj u radnji gde samo prodaju robu a ne peku je, kako ovaj koji je tada radio izlazi iz WCa, pusta vodu, zatim ne pere ruke, nego odmah izlazi i nastavlja da radi, i više nikad nisam tu ušao.

 

Ili u samousluzi, koliko ste puta tamo videli (ko primećuje te stvari) da onaj ko reze suhomesnate proizvode nesvesno pipa lice, iako nosi rukavice (kad to vidim takva roba odmah ide psu a kad je taj u smeni vise ne kupujem tu) ili jos gore, nose rukavice, ali ih ne skidaju kad raspakuju robu, ili pipaju četke i metle isl, pa i pare ako je neka manja mesara pa 4ade po dvoje itd. Onda je bolje da ne nose rukavice, jer će valjda nekada oprati ruke ako su im stalno masne, a ovako... 

 

Mozda se ne otpustaju ljudi što nisu kriptovali fajlove, ama zbog ovih stvari bi ih definitivno trebalo otpuštati, i poenta je, zato je meni  OK "novo normalno", jer postoji za to razuman razlog, a drugi kako hoće :lol_2:

Ne znam da li se sećađ ali na početku Paunove na Banjici kod "Savremene" bila je širom Beograda poznata pekara pokojnog Stanojka Panajotova. Poznata po dva proizvoda burek sa sirom i sa jabukama.
Izgedala je onako kako očekuješ ček imam i sliku
D8AawTT.jpg

Eto ga Panajotov. 
Mi klinci na velikom odmoru napunimo pekaru, tražiš 250 grama bureka Stanojko odreže otprilike, verovatno 300 baci na onaj papir umota i naplati 250 grama. Burek je bio odličan, nema više takav da se nađe, tajni sastojak  je bio sir "Điza" kako ga je zvao, nemam pojma koji je to sir i kakav je, ali u bureku je bio ravnomerno rastopljen po celoj površini, ne kao ovo danas gde nailaziš na grumenje sira, nego lepo raspoređen, pa kad zagrizeš on malo curi sa strane zajedno sa uljem.
Elem Stanojko kad pakuje obično sklanja rukom znoj sa lica i nosa burek smo u čast te njegove navike zvali "slindža" ma da nije zbog toga bio tako ukusan pojma nemam, ali tog bureka se sećam eh da je još jednom makar.
Burek je služio vreo, da moraš da ga razdvojiš dok žuriš u školu da na zvoni, sav se opečeš, istovremeno sjajan.

Danas je na tom mestu isto pekara, ova sređena, sa sve uređenim pultom, osvetljenjem novim izlogom, danskim pecivom, buhtlama sve ima ali nema slindže i bureka sa jabukama i nema Panajotova.
Od slindže nikad nikom ništa falilo nije, nismo poumirali od zaraze, nismo se ošugali, a slindža nam nedostaje iako je Stanojko bio Stanojko.
 

  • Like 5
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

Iskreno receno ja podrzavam bolju higijenu, I bolje postovanje licnog prostora, nego standardno/prosecno balkanskog pristupa medjutim .... isto tako mi je suluda kultura safetysm koji je zahvatio deo populacije, najvecim delom usled pandemije, ali nije da nisam videla kako raste pre pandemije. Bukvalno kao da je pandemija uzeta kao dokaz da su u pravu. Da to ide do nezdrave opsesije. Da bi stekli imunitet na neke stvari, moramo da dodjemo u kontakt sa tim stvarima, bilo da pricamo o germs ili o socijalnim pojavama. 

Malo je duza prica zasto me to uznemirava, ali jedan primer je da danas u medicini znamo da su neke bakterije korisne, I znamo da kontakt sa nekim virusima stvara prirodni imunitet, mozda I siri nego samo konkretni virus.

Gledala sam neku diskusiju kako je grip ustvari imao uticaj na blokiranje H1N1 virusa, ili tako neki respiratorni virus.

Naravno niko ne zeli da oboli, ali odgovor nije zivot pod staklenim zvonom.

 

2019te sam radila sa osobom koja je bila definitivno germofob, gde god je bila u kontaktu sa ljudima prskala je svoje ruke antibakterijskim sredstvima I ne samo sebe, ako ne pazis, zgrabi ti ruku I sipa gel. Sve za "tvoje dobro". Morala sam relativno agresivno, nakon vise razumskih pokusaja, da objasnim da ja perem ruke redovno, I da uzasno mrzim ta sredstva jer imam osecaj da su mi ruke lepljive I moram da ih operem, a to nije uvek bilo bez komplikacija, a da mi izmedju ostalog ulazi u licni prostor.  Saradnja se nije zavrsila srecno, iz nekih cisto poslovnih razloga, ali tu se nas kontakt zavrsio. Tokom pandemije sam vise puta pomislila kako ta osoba prezivljava u ovim uslovima.

 

Ovo nije pro-dobiti covid post. Nego, ja bi da se vratimo na normalno pre-covid stanje.

Link to comment
Share on other sites

Zanimljiva prica o potencijalnoj buducnosti SARS-CoV2

https://www.nature.com/articles/d41586-021-03619-8?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=b0bda6ba48-briefing-dy-20211210&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-b0bda6ba48-46441506

 

Iz teksta:

 

Although other respiratory viruses, including seasonal coronaviruses such as 229E, offer several potential futures for SARS-CoV-2, the virus may go in a different direction entirely, say Rambaut and others. The sky-high circulation of the Delta variant and the rise of Omicron — aided by inequitable vaccine roll-outs to lower-income countries and minimal control measures in some wealthy countries such as the United States and the United Kingdom — offer fertile ground for SARS-CoV-2 to take additional surprising evolutionary leaps.

For instance, a document prepared by a UK government science advisory group in July raised the possibility that SARS-CoV-2 could become more severe or evade current vaccines by recombining with other coronaviruses. Continued circulation in animal reservoirs, such as mink or white-tailed deer, brings more potential for surprising changes, such as immune escape or heightened severity.

It may be that the future of SARS-CoV-2 is still in human hands. Vaccinating as many people as possible, while the jabs are still highly effective, could stop the virus from unlocking changes that drive a new wave. “There may be multiple directions that the virus can go in,” Rambaut says, “and the virus hasn’t committed.”

Link to comment
Share on other sites

“Europeans are shocked by cruel US child masking rules,” reports the Washington Examiner’s Tiana Lowe. England, Sweden and Norway never made elementary-school students wear masks, exempting under-12s. Yet tots “not yet potty trained or capable of speaking English continue to be legally required to wear masks in California and some other US states.” It’s “completely unjustified.” A German study found most kids forced to mask up “reported irritability, headaches and an inability to concentrate. Nearly two in five reported impaired learning or drowsiness.” And “mask madness has done little to prevent community transmission.” Bottom line: America’s “continued regulation of the population least at risk from the coronavirus is cruel and unusual by world standards.

 

Ali je dobro za podrsku sindikata ucitelja koje iskreno zabole da li su deca ostecena. Ali zato na Super Bawl niko nije nosio masku.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Angelia said:

Ali je dobro za podrsku sindikata ucitelja koje iskreno zabole da li su deca ostecena.

E, to su radenici, koji imaju svoja prava. 

Necu o sindikatima. Dobro je da postoje, ali i nije. 

🙂 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, mrd said:

E, to su radenici, koji imaju svoja prava. 

Necu o sindikatima. Dobro je da postoje, ali i nije. 

🙂 

Sto je najgore ovde kaze California I neke druge drzave, tj umanjuje se rasirenost tih mandata u skolama. Imas I skolske okruge koji imaju mandat iako je drzava ukinula, recimo kod mene. A imas i gomilu drzava koja je ukinula za odrasle a ostavila za decu. To se opravdava time sto CDC I WH odbijaju da ukinu preporuku za decu jer ih je sindikat lobirao. Iako ni WHO to ne preporucuje.

Ucesce skolske dece u populaciji u US negde sam pokupila, nisam proveravala je 22%, dok je ucesce u pozitivnim covid 12%, znaci da se manje zaraze. Od ukupnog broja obolele dece, manje od 0.01% je umrlo pozitivno, to ce reci ne znaci da su umrli od virusa, verovatnije je da je 50% manje. To je za dve godine, manje nego sto uobicajeno umre od gripa.

Link to comment
Share on other sites

On 2/15/2022 at 10:18 PM, urosg3 said:

Ne znam da li se sećađ ali na početku Paunove na Banjici kod "Savremene" bila je širom Beograda poznata pekara pokojnog Stanojka Panajotova. Poznata po dva proizvoda burek sa sirom i sa jabukama.
Izgedala je onako kako očekuješ ček imam i sliku
D8AawTT.jpg

Eto ga Panajotov. 
Mi klinci na velikom odmoru napunimo pekaru, tražiš 250 grama bureka Stanojko odreže otprilike, verovatno 300 baci na onaj papir umota i naplati 250 grama. Burek je bio odličan, nema više takav da se nađe, tajni sastojak  je bio sir "Điza" kako ga je zvao, nemam pojma koji je to sir i kakav je, ali u bureku je bio ravnomerno rastopljen po celoj površini, ne kao ovo danas gde nailaziš na grumenje sira, nego lepo raspoređen, pa kad zagrizeš on malo curi sa strane zajedno sa uljem.
Elem Stanojko kad pakuje obično sklanja rukom znoj sa lica i nosa burek smo u čast te njegove navike zvali "slindža" ma da nije zbog toga bio tako ukusan pojma nemam, ali tog bureka se sećam eh da je još jednom makar.
Burek je služio vreo, da moraš da ga razdvojiš dok žuriš u školu da na zvoni, sav se opečeš, istovremeno sjajan.

Danas je na tom mestu isto pekara, ova sređena, sa sve uređenim pultom, osvetljenjem novim izlogom, danskim pecivom, buhtlama sve ima ali nema slindže i bureka sa jabukama i nema Panajotova.
Od slindže nikad nikom ništa falilo nije, nismo poumirali od zaraze, nismo se ošugali, a slindža nam nedostaje iako je Stanojko bio Stanojko.
 

U Nišu je skoro svaki burek takav. Aj da ne preterujem svaki, ali barem 9 od 10.

 

Kako smo prošlog ponedeljka potpuno izašli iz karantina i kako smo se upustili medju ljude primećujem poslednjih dana da se veliki deo svetine vratio nekom standardnijem, da ne kažem normalnijem, stanju svesti. Ne mislim na ono da su ljudi svesni korone ali da se ponašaju kao da je nema tj da je bezopasna, što je 

bilo bahato i bezobzirno ponašanje u nekim periodima, već da je mentalitet mnogih da je korona jednostavno prošlost za njih. I stvarno ne mogu da im zameram. Po supermarketima i trznim centrima se uglavnom nose maske, iz navike i nekih ustaljenih standarda, u kafićima i restoranima nikako… A iskreno i sam počinjem takav osećaj da imam, idalje sam odgovoran - stavim masku, više kao deo bontona, ne dišem ljudima za vrat ali ne mogu se više sputavati u svemu koronom. Tri puta sam primio vakcinu, preležao je… Šta više mogu tim povodom da učinim.

  • Like 3
  • Love 5
Link to comment
Share on other sites

Ha! Juce sam imala goscu, mislim, pravu, pravcatu: najavila se telefonom dan ranije, ima vaznu temu za razgovor, da l moze da dodje, kazem, izvoli, nismo se videle 2 godine mada zivi 3 ulice dalje od mene......i tako, 7,5 sati smo analizirale temu, slilstile flasu kupinovog vina pa presle na domacu orahovacu iz 2018...malo smo se smejale, malo plakale za onima kojih vise nema i tako.....bas je bilo lepo biti sa nekim ko ti nije najblizi rod, postar ili kucepazitelj koji naplacuje odrzavanje stepenista. Status gosce? Nevakcinisana iz objektivnih razloga, doktori nisu nasli nacina da joj ubace vakcinu izmedju svih medicinskih protokola kojima je odrzavaju u zivotu dugom 73 godine. Rekla bih  da smo moja gosca i ja juce proglasile kraj pandemije ali se vi, mladji, cuvajte, ziveli!

  • Like 15
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Svajcarska ukida mere za ulazak u Svajcardku.

This page is currently being updated to take account of the latest decisions. In the meantime, you will find the latest information in the press release.

Health-related measures for persons entering the country are to be lifted on 17 February 2022. It will no longer be necessary to provide proof of vaccination, recovery or a negative test or complete an entry form.

However, continue to observe the applicable entry restrictions of the SEM

https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Amigo said:

Sta mislite o kubanskoj vakcini, da li se zna nesto vise? Kazu da su vakcinisali masovno djecu.

 

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2022&mm=02&dd=17&nav_id=2106985

Koliko znam ne zna se mnogo, oni nisu ni publikovali naucne tekstove ni rezultate, samo su napravili nekoliko svojih vakcina koje su sve proteinske tj nisu RNA nego "klasicne" vakcine, takva je valjda i nova americka novavax vakcina koja je sada odobrena. Kuba je inace super poznata po medicini, imaju ogroman broj fakulteta medicine i lekara.

Kazu da je efikasnost vakcine posle tri doze jako dobra, posle dve osrednje;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...