Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

5 hours ago, fancy said:

 

 

 

Realno, takvima treba samo obustaviti bilo kakvu medicinsku pomoć.

Stoka treba da odumre.

 

Moderacija sedirana...🤗

Fancy govor mržnje, nema šta..

Prijavljen post.

 

Kad smo već kod prekršaja, jel imamo pravnika na forumu?

Zanima me na koji deo, član, stav Ustava se TAČNO poziva Vučić kad kaže da vakcina ne može da bude obavezna?

Link to comment
Share on other sites

@erwin

 

To je moguce u Kini, ali ocito da u velikoj vecini drzava nije moguce - mozemo o razlozima zbog kojih nije

I nije fer zatvarati ljude u situaciji kad postoje vakcine - bolje iskoristiti taj autoritet i insistirati na obaveznoj vakcinaciji, nego zatvarati ljude koji se pridrzavaju pravila, zbog onih koji nece.

 

I vec smo pisali ovde - "zero covid" vise nikad nece moci biti postignut (na duze staze), tako da ovi privremeni/povremeni lockdown-i nemaju mnogo smisla.

 

Bas danas je u NL medical microbiologist Jan Kluytmans rekao ovo:

""Virus neće tek tako nestati, čak ni vakcinacijom. Postat će manageable, ali problem neće potpuno nestati. Ovaj virus je "dodat" nasim zivotima i sigurno će nastaviti da uzima danak svake godine."

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, Edward Louis Severson III said:

 

Jel moguce da su ljudi takvi moroni da bi primili vakcinu samo zbog kovid propusnica. Pa primas je zbog zdravlja bre a ne zbog kafane...

 

Ne znam koliko su se uopšte i primile ideje o propusnicama kada važe samo za kafane od deset uveče, a kafane baš počele da se tada zatvaraju. Ekipa odozgo je još ranije rekla da se neće uvoditi za prodavnice, apoteke, prevoz i slično, a i postojeće kontrole su efikasne u PM. Ne znam da li smatraju da korona radi samo u kafanama, i to od deset uveče, ali nešto mi se čini da su prodavnice i prevoz malo veći problem.

Link to comment
Share on other sites

Zakon o javnom zdravlju

 

2. Promocija zdravlja i prevencija bolesti

Član 7

Promocija zdravlja i prevencija bolesti obuhvataju:

1) donošenje programa promocije zdravlja u saradnji državnih organa, autonomne pokrajine, jedinica lokalne samouprave, zdravstvene službe i građana, a na osnovu analize rizika i zdravstvenih potreba stanovništva;

2) sprovođenje i evaluaciju programa promocije zdravlja, naglašavanjem vaspitanja za zdravlje i razvoja zajednice, uključujući i nacionalne kampanje promocije zdravlja i zdravih stilova života;

3) unapređivanje i razvijanje aktivnosti promocije zdravlja usmerenih na očuvanje i unapređenje uslova životne sredine i radne okoline, zdrave stilove života (pravilna ishrana, fizička aktivnost, lična higijena, reproduktivno i seksualno zdravlje i dr.) i na sprečavanje i suzbijanje rizičnih ponašanja (pušenje, štetna upotreba alkohola, zloupotreba droga i dr.);

4) primordijalnu, primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju zaraznih bolesti, hroničnih masovnih nezaraznih bolesti i retkih bolesti, povreda i trovanja, uključujući i poremećaje u ishrani, alkoholizam, narkomaniju i druge bolesti zavisnosti, uključujući univerzalnu, selektivnu i indikovanu selekciju;

5) nacionalni program imunizacije.

 

 

6. Javno zdravlje u kriznim i vanrednim situacijama

Član 11

Sprovođenje javnog zdravlja u oblasti kriznih i vanrednih situacija obuhvata:

1) procenu rizika po javno zdravlje u vezi sa kriznim i vanrednim situacijama;

2) postupanje prema zakonu koji uređuje postupanje u kriznim i vanrednim situacijama i nacionalnom programu odgovora zdravstvenog sektora u kriznim i vanrednim situacijama u saradnji sa nadležnim organima i službama;

3) izradu planova zaštite i spasavanja i planova za postupanje u kriznim i vanrednim situacijama;

4) obezbeđenje i razmenu informacija u kriznim i vanrednim situacijama, u skladu sa zakonom i planovima za postupanje.

Nacionalno telo za upravljanje odgovorom zdravstvenog sektora u kriznim i vanrednim situacijama koje obrazuje, predlaže i aktivira ministar zdravlja, kao i instituti i zavodi za javno zdravlje na teritoriji za koju su osnovani koordiniraju i sprovode aktivnosti iz stava 1. tač. 1) do 4) ovog člana.

Nacionalno telo za upravljanje odgovorom zdravstvenog sektora u kriznim i vanrednim situacijama i instituti i zavodi za javno zdravlje utvrđuju potrebne mere kojih su dužni da se pridržavaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica na koje se mere odnose.

Link to comment
Share on other sites

Prosle godine sam slusala neki podkast s jednim Nemcem "na privremenom radu u USA-NY" (Florian Krammer - professor of vaccination science at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai).

https://twitter.com/florian_krammer/with_replies

https://viertausendhertz.de/pan16/

 

Elem, pricalo se dosta o istorijatu npr. vakcinacije po Juznoj Americi (gde je istorijski, posle prvobitnog skepticizma, drasticno skocio entuzijazam za vakcine/vakcinisanje jer su se potpuno iskorenile neke bolestine).

 

Uglavnom, pricalo se da je za tadasnju vrednost R0 bilo tesko opravdati uvodjenje obavezne vakcinacije, kao sto je slucaj npr. s malim boginjama (s bitno vecom vrednoscu R0). A da bi se uvelo obavezno vakcinisanje mora se imati dobro obrazlozenje za to. U Nemackoj je osetljivo pitanje prisiljavanja pojedinaca na medicinske intervencije zbogradi ne preterano svetlih "momenata" u proslosti, te su zbog toga uvedeni odredjeni mehanizmi u pravni sistem da se to ne moze tek tako propisati.

 

Moze biti da nesto slicno postoji u USA jer su oni takodje imali neke problematicne  akcije "vakcinisanja" crnackog stanovnistva, te otuda kod njih sada veliki skepticizam prema vakcinisanju. Mada, kad bolje razmislim, mozda se i nisu postarali da se tako nesto nikada vise ne desi. :smiley33:

 

No, Delta soj drasticno menja situaciju, tako da verujem da bi sad i s medicinskog aspekta moglo da se propise obavezno vakcinisanje. No, jos uvek fali politicka volja (jos uvek se pokusava "drugim metodama" povecati broj dobrovoljnih vakcinacija).

Edited by wwww
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Sunshine State said:

I vec smo pisali ovde - "zero covid" vise nikad nece moci biti postignut (na duze staze), tako da ovi privremeni/povremeni lockdown-i nemaju mnogo smisla.

naprotiv, zero covid je itekako dostizan. da su druge drzave pratile Kinu, ovaj virus bi danas bio samo ruzna proslost.

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Sunshine State said:

 

Ne vidim ni ja, no ja nisam pravnik, ne znam na koje clanove zakona se pozivaju protivnici obavezne vakcinacije

 

Lupetaju gluposti. Evo šta kaže zakon:

 

Član 33

Licima utvrđenim u članu 32. stav 3. ovog zakona, može se odrediti obavezna imunizacija i protiv druge zarazne bolesti koja nije navedena u tom stavu, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti.

U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti utvrđene u članu 32. stav 3. ovog zakona ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti.

Obavezna, odnosno preporučena vanredna imunizacija iz st. 1. i 2. ovog člana, naređuje se aktom ministra, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Zavoda uz saglasnost Komisije.

 

Evo i sažeto u jednoj vesti: Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti stupile na snagu

 

Koliko se sećam, budale su se pozivale na tzv. Ustav, i to na neki član koji zabranjuje vršenje medicinskog eksperimenta bez pristanka pacijenta. Ne vidim kakav eksperiment je u pitanju jer su vakcine ispitane tamo gde se proizvode, a nešto mi se čini da od eksperimenta nema ništa osim ako lično ne odeš u laboratoriju koja će utvrditi gde se nalazi čip, posle koliko dana otpada piša ili kada su izrasli rogovi.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Helena said:

Ako su zakonom uređene vakcine za decu kao obavezne, ne vidim razlog da se vakcine za odrasle ne mogu proglasiti obaveznim...

Ali ni ja nisam pravnik.

 

Mislim da tu postoji više problema. Ne samo pravnih. Zapravo, koliko god vakser bio i koliko god čekao 4. 7. ili 45. dozu, mi za sada još uvek imamo vakcine koje su dobile privremene dozvole za korišćenje (urgentne). Sve sem Fajzera (ko bi rekao hehe). U kalendar obavezne vakcinacije te vakcine, koliko znam, ne mogu. Moraju da imaju full autorizaciju. A i da imaju full autorizaciju, mi sad imamo vakcine koje su pravljene prema Vuhanskom soju i čiji je efekat prema delta soju, čak i najboljih, značajno smanjen. I, pretposatvljam, ako bismo uveli u kalendar obavezne vakcinacije, uveli bi vakcinu koja možda za godinu dana neće imati ni pola efekta koji danas ima. Pretpostavljam da je to razlog što vakcina za grip nikada nije niti će biti u kalendaru, što zbog % efikasnosti što zbog toga ššto se menja konstantno i prilagođava dominantim sojevima.

 

Ono što može da se uradi su mere iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji omogućuje ministru da naredi vanrednu vakcinaciju. Tu je problem toga što nije proglašena vanredna situacija na teritoriji cele zemlje kao i što nema, barem zvanično, preporuke SZO o vanrednoj obaveznoj imunizaciji. Takav dokument bi, pretpostavljam, mogli da dobijemo da hoćemo.

 

Kako god, sve je ovo bla truć, pisalo u zakonu ili ne, to se neće desiti. Preveliki je odijum javnosti prema vakcinama, i inače, ne samo za kovid. A najvažnije, vlast jednostavno neće da se zamera ni vakserima ni antivakserima i ostavlja sve na volju ljudima. 

 

NI druge zemlje nisu uvele vanrednu obaveznu vakcinaciju pa su došle do 4/5 imnizovanog stanovništva. Treba pogledati samo istočnu evropu i mapu imunizacije i videti da zapravo nismo izolovan slučaj, da ima čak i gorih, što i nije neka uteha. 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, NMX said:

 

Mislim da tu postoji više problema. Ne samo pravnih. Zapravo, koliko god vakser bio i koliko god čekao 4. 7. ili 45. dozu, mi za sada još uvek imamo vakcine koje su dobile privremene dozvole za korišćenje (urgentne). Sve sem Fajzera (ko bi rekao hehe). U kalendar obavezne vakcinacije te vakcine, koliko znam, ne mogu. Moraju da imaju full autorizaciju. A i da imaju full autorizaciju, mi sad imamo vakcine koje su pravljene prema Vuhanskom soju i čiji je efekat prema delta soju, čak i najboljih, značajno smanjen. I, pretposatvljam, ako bismo uveli u kalendar obavezne vakcinacije, uveli bi vakcinu koja možda za godinu dana neće imati ni pola efekta koji danas ima. Pretpostavljam da je to razlog što vakcina za grip nikada nije niti će biti u kalendaru, što zbog % efikasnosti što zbog toga ššto se menja konstantno i prilagođava dominantim sojevima.

 

Ono što može da se uradi su mere iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji omogućuje ministru da naredi vanrednu vakcinaciju. Tu je problem toga što nije proglašena vanredna situacija na teritoriji cele zemlje kao i što nema, barem zvanično, preporuke SZO o vanrednoj obaveznoj imunizaciji. Takav dokument bi, pretpostavljam, mogli da dobijemo da hoćemo.

 

Kako god, sve je ovo bla truć, pisalo u zakonu ili ne, to se neće desiti. Preveliki je odijum javnosti prema vakcinama, i inače, ne samo za kovid. A najvažnije, vlast jednostavno neće da se zamera ni vakserima ni antivakserima i ostavlja sve na volju ljudima. 

 

NI druge zemlje nisu uvele vanrednu obaveznu vakcinaciju pa su došle do 4/5 imnizovanog stanovništva. Treba pogledati samo istočnu evropu i mapu imunizacije i videti da zapravo nismo izolovan slučaj, da ima čak i gorih, što i nije neka uteha. 

 

Može to da se uradi izokola, baš kao što su uradili u drugom zemljama. Pisao je Akiro za Grčku, a ima još primera. Hoćeš u kafanu? OK, izvoli, ali prvo da vidimo propusnicu, potvrdu o preležanoj bolesti i slično. Hoćeš u prodavnicu? OK, ali prvo pokažeš čiki na ulazu ovo što sam naveo. Hoćeš u hotel? Ista priča. Ako u sud ne možeš da uđeš u bermudama ili u banku bez gaća, može valjda da se isto primeni i za ostala mesta. Naravno, grčko rešenje podrazumeva i testove, ali oni koštaju, pa ko voli nek izvoli. Da se samo prepiše grčki ili neki sličan model, odradio bi posao. Primena je, doduše, druga priča.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, NMX said:

Treba pogledati samo istočnu evropu i mapu imunizacije i videti da zapravo nismo izolovan slučaj, da ima čak i gorih, što i nije neka uteha. 

ako pricamo otvoreno, ja sam prosle godine, pre pocetka vakcinacije i uopste saopstavanja rezultata testiranja, a na osnovu razgovora sa ljudima i poznavanja mentaliteta, imao utisak da Srbija nece vakcinisati 20-25% stanovnistva. Tako, da sa ove distance ovih 45% mi izgleda odlicno i sasvim sam zadovoljan i kampanjom i promocijom vakcinacije. Sramota, ali tako je. Dakle Bugarska i Rumunija ili Rusija, to je neka nasa mera oduvek bila.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, wwww said:

Prosle godine sam slusala neki podkast s jednim Nemcem "na privremenom radu u USA-NY" (Florian Krammer - professor of vaccination science at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai).

https://twitter.com/florian_krammer/with_replies

https://viertausendhertz.de/pan16/

 

Elem, pricalo se dosta o istorijatu npr. vakcinacije po Juznoj Americi (gde je istorijski, posle prvobitnog skepticizma, drasticno skocio entuzijazam za vakcine/vakcinisanje jer su se potpuno iskorenile neke bolestine).

 

Uglavnom, pricalo se da je za tadasnju vrednost R0 bilo tesko opravdati uvodjenje obavezne vakcinacije, kao sto je slucaj npr. s malim boginjama (s bitno vecom vrednoscu R0). A da bi se uvelo obavezno vakcinisanje mora se imati dobro obrazlozenje za to. U Nemackoj je osetljivo pitanje prisiljavanja pojedinaca na medicinske intervencije zbogradi ne preterano svetlih "momenata" u proslosti, te su zbog toga uvedeni odredjeni mehanizmi u pravni sistem da se to ne moze tek tako propisati.

 

Moze biti da nesto slicno postoji u USA jer su oni takodje imali neke problematicne  akcije "vakcinisanja" crnackog stanovnistva, te otuda kod njih sada veliki skepticizam prema vakcinisanju. Mada, kad bolje razmislim, mozda se i nisu postarali da se tako nesto nikada vise ne desi. :smiley33:

 

No, Delta soj drasticno menja situaciju, tako da verujem da bi sad i s medicinskog aspekta moglo da se propise obavezno vakcinisanje. No, jos uvek fali politicka volja (jos uvek se pokusava "drugim metodama" povecati broj dobrovoljnih vakcinacija).

Poenta je da su ti procesi kako se uvodi obavezna vakcinacija, I nastali zbog problematicnih "momenata"  u istoriji, I da ih treba ispostovati. A zato I imamo otpor ljudi prema raznim zaobilaznim nacinima da se nateraju na vakcinaciju.  

 

I zato je to izokola, pogresno. To prosto treba uraditi kako treba I gotovo.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, DJ_Vasa said:

 

Može to da se uradi izokola, baš kao što su uradili u drugom zemljama. Pisao je Akiro za Grčku, a ima još primera. Hoćeš u kafanu? OK, izvoli, ali prvo da vidimo propusnicu, potvrdu o preležanoj bolesti i slično. Hoćeš u prodavnicu? OK, ali prvo pokažeš čiki na ulazu ovo što sam naveo. Hoćeš u hotel? Ista priča. Ako u sud ne možeš da uđeš u bermudama ili u banku bez gaća, može valjda da se isto primeni i za ostala mesta. Naravno, grčko rešenje podrazumeva i testove, ali oni koštaju, pa ko voli nek izvoli. Da se samo prepiše grčki ili neki sličan model, odradio bi posao. Primena je, doduše, druga priča.

 

Ma, naravno. Nego samo kažem da nije baš tako lako propisati obaveznu vakcinaciju. Imaju uslovi koji nisu ispunjeni a i teško da će biti. A da postoji volja države da se vakcinišu ljudi, pa da se napravi kampanja, pa da imaš na svakom ćošku bilbord, pa na svakih 5 minuta relevantne lekare na tvu....plus propusnice uslovljene bocom.

 

a mi dajemo pristup nacionalnim frekvencijama osvedočenim šizofreničarima i antivaks ludacima

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Edward Louis Severson III said:

 

Jel moguce da su ljudi takvi moroni da bi primili vakcinu samo zbog kovid propusnica. Pa primas je zbog zdravlja bre a ne zbog kafane...

 

A ovo je jasan signal da je jedini put do većeg stepena vakcinacije sistematsko zagorčavanje života avaksima, gde će što češće biti cimani i maltretirani sa raznim zabranama i nemogućnostima sve dok se ne imunizuju.

  • Like 7
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

@Laki21 

Mozda treba napraviti neki dublji model zarazavanja u naredna 4 meseca, ako je to prozor za Vucica da pobedi koronu. 

Pobeda nad koronom mora biti vidljiva i nadohvat ruke vec pocetkom marta, 

da bi svima bila jasna i nedvosmislena na izborni dan.

 

Da bismo napravili model, moramo nesto znati o sledecim parametrima, kao bar minimum.

1. Broj inficiranih Koronom od pocetka pandemije, njihova vremenska dinamika zarazavanja i mogucnost da se ponovo zaraze.

2. Broj vakcinisanih, njihova dinamika slabljenja zastite i mogucnost ponovnog zarazavanja, uz koeficijent zaraznosti vakcinisanih (od 0.2-0.3 mozda)

 

Onda je tek moguce predvideti koliko zarazenih i mrtvih nam je potrebno nedeljno i dnevno da bismo ostvarili taj cilj.

 

Ja sam misljenja da je bilo kakva prica o imunitetu krda kao hod na vrh himalaja u isusovkama,

ilikao neki balon koji punis helijumom, ali on ima solidnu rupu na drugoj strani.

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"Kinez" ne valja ni kisobran,a kamoli vakcina :classic_biggrin:

Salim se (pomalo),ali "fajzer" je opcija. Mislim da cu ipak najpre na jedan test antitela,da vidim koliko je toga ostalo nakon dve doze "fajzera". Posle toga cu videti sta ce biti tacno sledeci korak (treca doza mi jeste sigurica,samo da vidim da li odmah ili malo kasnije)
Nisam zapamtio odakle si. U BG odeš na sajam i ne moraš da čekaš društvo za Pfizer-a.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, KfJ said:

@Laki21 

Mozda treba napraviti neki dublji model zarazavanja u naredna 4 meseca, ako je to prozor za Vucica da pobedi koronu. 

Pobeda nad koronom mora biti vidljiva i nadohvat ruke vec pocetkom marta, 

da bi svima bila jasna i nedvosmislena na izborni dan.

 

Da bismo napravili model, moramo nesto znati o sledecim parametrima, kao bar minimum.

1. Broj inficiranih Koronom od pocetka pandemije, njihova vremenska dinamika zarazavanja i mogucnost da se ponovo zaraze.

2. Broj vakcinisanih, njihova dinamika slabljenja zastite i mogucnost ponovnog zarazavanja, uz koeficijent zaraznosti vakcinisanih (od 0.2-0.3 mozda)

 

Onda je tek moguce predvideti koliko zarazenih i mrtvih nam je potrebno nedeljno i dnevno da bismo ostvarili taj cilj.

 

Ja sam misljenja da je bilo kakva prica o imunitetu krda kao hod na vrh himalaja u isusovkama,

ilikao neki balon koji punis helijumom, ali on ima solidnu rupu na drugoj strani.

Batali Vučić ima kosilicu i šta mu još treba za veličanstvenu pobedu?

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, shonke said:

Nisam zapamtio odakle si. U BG odeš na sajam i ne moraš da čekaš društvo za Pfizer-a.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
 

Iz Sombora.

Ima ovde Pfizer-a,to nije problem. Ipak,najpre cu da uradim test na antitela,vec sam izvadio uput. 
Hvala u svakom slucaju na odgovoru

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Laki21 said:

 

A ovo je jasan signal da je jedini put do većeg stepena vakcinacije sistematsko zagorčavanje života avaksima, gde će što češće biti cimani i maltretirani sa raznim zabranama i nemogućnostima sve dok se ne imunizuju.

To je u Srbiji samo put u pravljeje jos veceg razdora medju ljudima. vidimo na primeru ovih tzv kovid propusnica, uveli su ih samo za kafane, jer kad bi ih uveli na opstem nivou i ne samo posle 10 uvece, gomila ljudi bi podobijala otkaze i nastao bi opsti haos. 

Za pocetak, dobar pravac bi bio da se dobiju jasne i nedvosmislene poruke od medicinskih radnika koje bi ubedile ljude da im je vakcinacija prioritet a svedoci smo da je cak i to nemoguce, posto brdo avaxa ima i medju njima, plus nepostojanje jasnih protokola za lecenje, za hospitalizaciju...

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, NMX said:

 

Ma, naravno. Nego samo kažem da nije baš tako lako propisati obaveznu vakcinaciju. Imaju uslovi koji nisu ispunjeni a i teško da će biti. A da postoji volja države da se vakcinišu ljudi, pa da se napravi kampanja, pa da imaš na svakom ćošku bilbord, pa na svakih 5 minuta relevantne lekare na tvu....plus propusnice uslovljene bocom.

 

a mi dajemo pristup nacionalnim frekvencijama osvedočenim šizofreničarima i antivaks ludacima

 

Da, smetnuo sam s uma i privremeno odobrenje koje si spomenuo.

 

Ne znam, doduše, da li pokušavaju da indirektno podstiču vakcinaciju jer su se kao udarne pojavljivale npr. vesti o smrti trudnica i slično, a vidim da na prethodnoj strani ima podatak da se kod nas povećao broj onih koji se prvi put vakcinišu. Možda je to doprinelo ubrzavanju vakcinacije, ali ne mogu da tvrdim.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...