Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
55 minutes ago, DJORDJE said:

Jel' ima neko ko zna koje su tarife na snazi , a sta je zamrznuto na 90 dana, ili do daljnjeg. Ovaj baja kao Miland Srdoc kada je glumeo kafanske scene. Ne znam, mozda Andjelija vodi evidenciju sta vazi a sta ne vazi, vidim da na BBC-u lupaju glavo oko toga.

Koliko sam ja pratila (dosta je tesko upratiti sve), valjda dok sud ne donese odluku tarife su na snazi.

The big beautiful bill doduse ima tacku (cak ni to mi nije jasno sta je proslo a sta ne - jos) koja bi trebalo da oslobodi sve zaposlene u vladi od sudske odgovornosti. Sto znaci ako to prodje, bukvalno mogu da rade sta im padne na pamet, slomili su jednu granu vlasti (i ovako o krivici za sad imigranata, a posle... odlucuju oni, sud im je samo prepreka). 

Spoiler

Posted
3 hours ago, DJORDJE said:

Jel' ima neko ko zna koje su tarife na snazi , a sta je zamrznuto na 90 dana, ili do daljnjeg. Ovaj baja kao Miland Srdoc kada je glumeo kafanske scene. Ne znam, mozda Andjelija vodi evidenciju sta vazi a sta ne vazi, vidim da na BBC-u lupaju glavo oko toga.

Andjelija se nadala da toliko vas moze da popise sta je aktivno a sta ne 😀 trenutno se bavim RL stvarima, ali javite kako ide inflacija, jel smo vec propali ili ne?

Posted
2 hours ago, Maharaja said:

Svakom MAGA šljamu su ruke krvave do lakata.

‘I can’t protect my unborn baby from HIV’: The stark reality of Trump’s aid cuts

https://www.independent.co.uk/news/world/africa/trump-usaid-hiv-aids-africa-b2759141.html

Kao što 'neko' ovde reče, "ma šta je tri meseca".....

Ovo je potpuno suluda logika. Pre 20+ godina, US je odlucila da nekom pomogne. USAID je = US agency for international development, nije US pomoc.

Sad US kaze, sorry guys, nemamo para da vise podrzavamo ove programe, I sta kazete? Kako mislite nemate para, mi hocemo da nas izdrzavate, ako nemate pare pozajmite, vas problem, mi hocemo pare.

Iako US vise ne moze da podrzava svoje socijalne slucajeve, nema veze, aj da ih pljackamo I dalje. Ako nam ne date pare, krvave su vam ruke.

Meni je ovo suludo.

Posted

Za našu decu pt. 2 ♥️

White House Health Report Included Fake Citations

The Trump administration released a report last week that it billed as a “clear, evidence-based foundation” for action on a range of children’s health issues.

But the report, from the presidential Make America Healthy Again Commission, cited studies that did not exist. These included fictitious studies on direct-to-consumer drug advertising, mental illness and medication

Pošto je iza paywall-a, u linku je uključeno i skidanje istog...

• Tuzno 1
Posted
32 minutes ago, Angelia said:

Ovo je potpuno suluda logika. Pre 20+ godina, US je odlucila da nekom pomogne. USAID je = US agency for international development, nije US pomoc.

Sad US kaze, sorry guys, nemamo para da vise podrzavamo ove programe, I sta kazete? Kako mislite nemate para, mi hocemo da nas izdrzavate, ako nemate pare pozajmite, vas problem, mi hocemo pare.

Iako US vise ne moze da podrzava svoje socijalne slucajeve, nema veze, aj da ih pljackamo I dalje. Ako nam ne date pare, krvave su vam ruke.

Meni je ovo suludo.

Nemam vremena ni snage da odgovaram na ovo, ali evo zamisli da sam ti dao odgovor kao na onih 5-6 pitanja kada je utihnula diskusija između nas.

• Like 1
Posted (edited)
1 hour ago, Angelia said:

Meni je ovo suludo.

Kako se cinjenice brzo mijenjaju u zavisnosti sta treba opravdati...Sjedinjenija je cas najslobodnija, najuspjesnija, najbogatija zemlja koju je u zlatno doba uveo ekonomski genije i 5D sahista koji sklapa nevjerovatno dobre dilove (90 dilova za 90 dana) i  koji prije svega vodi racuna o obicnom sirmoasnom Sjadniku... Pa Tramp vam je obezbijedio 10 triliona dolara kroz investicije iz cijelog svijeta, poklon od 500 miliona dolara "od jedne vlade drugoj", stotone milijardi od prava na koristenje mineralnih bogatstava Ukraine... Plus 2 triliona dolara godisnje koje stizu od  tarifa i ko zna  koliko  od beautiful clean uglja i izvoza mliejcnih proizvoda u Kanadu...  A onda u sljedecem trenutku je gologuzija koja nema para da podrzava programe pomoci u inostranstvu...A niste se pretrgli ni pomaganjem sirotiinji  u Sjedinjeniji koju skidate sa medicinkse pomoci i ukidate im vakcinacije da bi sto prije pocrkali...

Edited by ters
  • Like 5
  • Thanks 1
Posted
1 hour ago, Angelia said:

Meni je ovo suludo.

Nema se para za USAID, ali se ima para za Trumpove privatne žurke i prijateljske ugovore za bata Elona?

Koga je to USA izdržavala? Sve što ste radili bilo je iz sopstvenog interesa, which is fine, to radi svaka država, dok one moćnije imaju malo više mogućnosti. Ono što vas je razlikovalo od kolonijalnih sila (u pokušaju) su upravo ovakvi programi, gde je uprkos svojim interesima, USA bila od pomoći i značaja drugima. 

Ta izmišljena pljačka za koju optužuješ druge je upravo ono što vaš predsednik pokušava. I to ne čak da samo zavuče ruku u džep. Nego niko nije dovoljno glup niti ga se plaši pa da nasedne na te budalaštine, sem MAGA.

Ako imaš mogućnosti, novac i sredstva a odbijaš da pomogneš, to vrlo govori o tom ko odbija da pruži pomoć, ili podržava one koji odbijaju da pomognu. A govori da nemaju nimalo empatije.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted

‘We are all going to die,’ Sen. Ernst says after addressing Medicaid changes in combative town hall

Then someone in the crowd yelled that people will die without coverage.

“People are not … well, we all are going to die,” Ernst said, drawing groans. “So, for heaven’s sakes. For heaven’s sakes, folks

A preliminary estimate from the nonpartisan Congressional Budget Office said the proposals would reduce the number of people with health care by 8.6 million over the decade.

Link

• Like 2
Posted (edited)

Kako bese ono - "in god we trust" (a pre svega u $ i u svetog Donkeya).

Ne daj boze da ovaj komunista nesto promeni u US.

500604398_1286223686206439_3046935456716

502564785_1104482785036186_4095007527945

Edited by Dragan
  • Like 3
Posted
1 hour ago, nonick said:

‘We are all going to die,’ Sen. Ernst says after addressing Medicaid changes in combative town hall

Then someone in the crowd yelled that people will die without coverage.

“People are not … well, we all are going to die,” Ernst said, drawing groans. “So, for heaven’s sakes. For heaven’s sakes, folks

A preliminary estimate from the nonpartisan Congressional Budget Office said the proposals would reduce the number of people with health care by 8.6 million over the decade.

Link

Sve je to zbog žutih lopova...ovaj...migranata.

Jel ima neki zakon koji nije donet zbog migranata i tisućljetnjog pljačkanja Amerike :classic_sleep:

• Like 2
Posted
6 hours ago, ters said:

Kako se cinjenice brzo mijenjaju u zavisnosti sta treba opravdati...Sjedinjenija je cas najslobodnija, najuspjesnija, najbogatija zemlja koju je u zlatno doba uveo ekonomski genije i 5D sahista koji sklapa nevjerovatno dobre dilove (90 dilova za 90 dana) i  koji prije svega vodi racuna o obicnom sirmoasnom Sjadniku... Pa Tramp vam je obezbijedio 10 triliona dolara kroz investicije iz cijelog svijeta, poklon od 500 miliona dolara "od jedne vlade drugoj", stotone milijardi od prava na koristenje mineralnih bogatstava Ukraine... Plus 2 triliona dolara godisnje koje stizu od  tarifa i ko zna  koliko  od beautiful clean uglja i izvoza mliejcnih proizvoda u Kanadu...  A onda u sljedecem trenutku je gologuzija koja nema para da podrzava programe pomoci u inostranstvu...A niste se pretrgli ni pomaganjem sirotiinji  u Sjedinjeniji koju skidate sa medicinkse pomoci i ukidate im vakcinacije da bi sto prije pocrkali...

Ono kad pomesas babe I zabe I pomorandze I jabuke. To sto je USA najslobodnija, najuspesnija I najbogatija, ne znaci da nije nekontrolisano trosila jako dugo, da ima 37 triliona duga, I da samo na kamatu godisnje ide skoro jedan trilion. Isto tako ne znaci da je SS solidan, kako sam cula veoma brzo tamo nece biti para.

E sad sto ti mislis da gradjani USA treba da nastave da finansiraju I druge I sebe, da postoji resenje, da mi spustimo nas standard I da placamo vise, ali eto, to nije sentiment u USA. 

Meni nije nista neobicno da prvo sredis svoje dvoriste. A imamo dosta da sredjujemo

Posted
25 minutes ago, Angelia said:

Ono kad pomesas babe I zabe I pomorandze I jabuke. To sto je USA najslobodnija, najuspesnija I najbogatija, ne znaci da nije nekontrolisano trosila jako dugo, da ima 37 triliona duga, I da samo na kamatu godisnje ide skoro jedan trilion. Isto tako ne znaci da je SS solidan, kako sam cula veoma brzo tamo nece biti para.

E sad sto ti mislis da gradjani USA treba da nastave da finansiraju I druge I sebe, da postoji resenje, da mi spustimo nas standard I da placamo vise, ali eto, to nije sentiment u USA. 

Meni nije nista neobicno da prvo sredis svoje dvoriste. A imamo dosta da sredjujemo

Ne mislim da Sjedinjenci treba da urade bilo sta, nego samo da iskreno kazu zbog cega ne zele nastaviti pruzati pomoc, i da bilo bi lijepo da su pomoc ukinuli postepeno da bi se ostale razvijene zemlje mogle prilagoditi i povecati svoje ucesce i izgraditi infrastukturu da bi nasatvili sa programima koji su neophodni.  Vase je potpuno pravo da  sredite svoje dvoriste i stavite zlatne lavove i labude u svoje dvoriste, dok na kraju ulice sirotiste ne moze nahraniti djecu. Ali nemoj da se lazemo

• Like 1
  • Ruke su vam krvave! 1
Posted

Većina stvari iz ove MAGA kanalizacije koja se ovde prenosi može da ide u gadost dana. Međutim neke stvari su toliko imbecilne i preglupe, da bi trebala neka nova tema za ove citate. Nešto tipa, MAGA imbecilnost dana. Možda čak i MAGA imbecilnost sata.

• Like 5
Posted (edited)
3 hours ago, Angelia said:

Pa cekaj Andjo pa para imate doge vam je ustedeo 2000 milijardi zar ne?

Cemu sad prica da para nemate.

Pa nije vam svet postavio ketamin i ko zna sta jos zavisnika da se bavi ustedama vec vi sami, glasali ste Trampa i bilo vam je receno da sta Mask da radi, pa on je to i obecao na tribini naduvan ko zmaj.

Dakle ako kinte nemate pa nije svet kriv vec Tramp i Mask. Prvi jer krese samo tako tax za bogate, a uvecava troskove samo tako a drugi jer je slagao samo tako da ce da vam ustedi trilione, doduse sta ocekivati od lika koji duze od decenije obecava samovozece automobile i bazu na Marsu, ali ti i ostali ste za to glasali!!! Ne ja ne svet vec vi dragi magovci.

E sad malo informisanja iz geopolitike. USAID je meka americka moc, ta ista meka moc utice da je dolar de facto jedina svetska valuta, da svi koriste swift i slicno.

Prosta geopolitika da prostija biti ne moze, biti alfa i omega sveta KOŠTA ali su i benefiti odlicni. Necete da vas kosta nema problema ali nema ni benefita.

Edited by MeanMachine
  • Like 5
  • Thanks 1
Posted
19 hours ago, DJORDJE said:

Ne zna ni trumplet! On nije to rekao.

Najgore je što se on uživao u ulogu, još malo i:"You are fired!" će da počne da viče.

Posted
18 hours ago, Angelia said:

kako ide inflacija, jel smo vec propali ili ne?

Drzava nije lift da propadne za par sekundi, ali raucnaj ovo kao kancerogeno stanje. Neko sazna u ranoj fazi, neko dve nedelje pred smrt.

Tebi se Amerika bas nije mnogo svidjala, zar ne?

Posted (edited)

Na 97. godišnjem Spelling Bee takmičenju prva tri mjesta su osvojili klinci koji se zovu Faizan Zaki, Sarvadnya Kadam i Sarv Dharavane.

To boli MAGAraše, kao i njihove ksenofobno-nacionalističke drugare širom svijeta. I treba da boli. 

EDIT: u ostalim vijestima, nastavlja se borba za radnog čovjeka

Such safety trainings - aimed at fishermen, loggers, farmers and other workers in America's most dangerous jobs - could be scaled back or wound down entirely as soon as July, according to Reuters interviews with a dozen health and safety experts and organizations, as a result of President Donald Trump's drive to slash the size and cost of the federal government.

Those cuts have fallen heavily on the federal government's National Institute for Occupational Safety and Health, an agency within the Department of Health and Human Services that is a key funder of workplace safety training and research.

The Trump administration on April 1 terminated about 875 of the roughly 1,000 employees at NIOSH, including most of the staff who provide technical advice and support to a dozen Centers for Agricultural Safety and Health focused on fishing, farming and logging workers.

Although Trump this month reinstated about 300 NIOSH employees, they do not include the office overseeing the centers, according to data compiled by government worker unions seen by Reuters.

Reuters spoke to staff at seven of the centers who described preparations to close down when their current funding cycles run out in the coming months.

🙄

Edited by Beonegro
  • Like 3
Posted
15 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Drzava nije lift da propadne za par sekundi, ali raucnaj ovo kao kancerogeno stanje. Neko sazna u ranoj fazi, neko dve nedelje pred smrt.

Tebi se Amerika bas nije mnogo svidjala, zar ne?

Meni se amerika bas svidjala, uvek imam po neki prigovor, ali generalno mi se svidja. Zar nisi ti imala prigovor kako ne valja? Nesto imam utisak da smo imale slicnu raspravu, jer si htela da od amerike pravis evropu.

• Like 1
Posted
32 minutes ago, Angelia said:

Meni se amerika bas svidjala, uvek imam po neki prigovor, ali generalno mi se svidja. Zar nisi ti imala prigovor kako ne valja? Nesto imam utisak da smo imale slicnu raspravu, jer si htela da od amerike pravis evropu.

Da, nikada nije valjalo puno stvari, ali nikada ne bih menjala u diktaturu. Da sam htela diktaturu otisla bih u Rusiju.