nonick Posted Wednesday at 04:13 PM Posted Wednesday at 04:13 PM On 4/2/2025 at 4:08 PM, Nek grmi jako said: @Rex Pa ako Kanađani ukinu svoje carine, zbog kojih je Tramp i pokrenuo svoje tarife, naravno da će prestati trgovinski rat jer će Bela kuća dobiti ono što je i tražila. I to treba pozdraviti punim kapacitetom, sa velikim očekivanjima da će isti ishod priihvatiti i države Evropske unije i Meksiko, kao i Kina, koju očekuju tarife i do 200 odsto na EV i još neke proizvode. Expand hahahaha, ovo nema nigde. Severna Koreja, Putinland, MAGAWorld - sve zajedno. 2
DameTime Posted Wednesday at 04:16 PM Posted Wednesday at 04:16 PM Da li možemo da se suzdržimo od toga da Anđeliju i Gromovnika™ (courtesy of @Helena 😄) napadamo na ličnom nivou? Više ne vidim ni kuda to vodi, kad pričamo o stanju na ovom forumu, koliko god bilo iritantno (i pogrešno tj. suštinski netačno) ono što pišu. On 4/2/2025 at 3:31 AM, Angelia said: Moderacijo, pusti te ga. Nisam bila uvredjena, ja znam da nisam fasista. Expand Nije ni presudno da li si se ti uvredila ili ne, nije trebalo da ti napiše da si fašist(kinj)a. 4
Rex Posted Wednesday at 04:18 PM Posted Wednesday at 04:18 PM On 4/2/2025 at 4:08 PM, Nek grmi jako said: @Rex Pa ako Kanađani ukinu svoje carine, zbog kojih je Tramp i pokrenuo svoje tarife, uz pojačanje bezbednosti na granicama, naravno da će prestati trgovinski rat jer će Bela kuća dobiti ono što je i tražila. Pri tome, više nema ni pretećeg tona, poput najave da će se seći struja Mičigenu, već se sada prelazi na mnogo tiše decibele... I to treba pozdraviti punim kapacitetom, sa velikim očekivanjima da će isti ishod prihvatiti i države Evropske unije i Meksiko, kao i Kina, koju očekuju tarife i do 200 odsto na EV i još neke proizvode. Expand Ja ne znam šta je ovo? Sve je počelo 1. februara, kada je Tramp uveo dodatne takse zbog ilegalne imigracije i droge - kako je sam rekao i kako je objavila Bela kuća. Sve ostale takse protiv SAD su bile kao odgovor na Trampove takse. Ako govoriš o taksama pre 1. februara, sve su bile u sklopu postojećih trgovinskih ugovora. Od 1. februara nadalje - sve su bile mimo ugovora, ali i američkih zakona i ustava. Dakle, Ford gore u linku koji si ti okačio sve vreme poziva na zdrav razum, a svi znamo da ničeg ovog ne bi bilo da Tramp nije iz čista mira počeo da trgovinski ratuje sa svima. 8
Nek grmi jako Posted Wednesday at 04:22 PM Posted Wednesday at 04:22 PM (edited) Da ne bi opet bilo lažii poput laganja da zbog pobede Trampa u SAD više neće biti izbora, a samo juče smo ih imali - tri, vredi ponoviti da je Tramp zapretio Kanadi tarifama zbog trgovinskih nesuglasica, posebno u vezi s kanadskim carinama na američke proizvode i onim što je smatrao nepoštenim trgovinskim praksama. Jedan od ključnih razloga bila je kanadska politika visokih carina na određene američke proizvode, poput mlečnih proizvoda, gde Kanada primenjuje carine koje mogu da dostignu i do 270% kako bi zaštitila svoje domaće tržište. Tramp je to često isticao kao primer nepoštene trgovine, tvrdeći da Kanada koristi visoke carine za ograničavanje pristupa američkih proizvoda, dok istovremeno uživa relativno slobodan pristup američkom tržištu. Osim toga, u kontekstu novijih događaja, Tramp je dodatno eskalirao pretnje tarifama kao odgovor na poteze kanadske pokrajine Ontario, koja je zapretila 25-procentnim izvoznim porezom na električnu energiju prodanu Americi. Tramp je to protumačio kao neprijateljski potez i pregovarački adut protiv SAD, što je navelo njegovu administraciju da najavi povećanje carina na kanadski čelik i aluminijum sa 25% na 50%. Taj potez bio je deo šire strategije za smanjenje trgovinskog deficita SAD s Kanadom, koji iznosi oko 200 milijardi dolara godišnje, te za pritisak na Kanadu da promeni takvu politiku. I ako se obistini ovo što je Ford rekao, te Kanada povuče sve svoje carine u odnosu na SAD, istog momenta će Tramp najnormalnije povući sve svoje tarife, jer će dobiti sve što je i tražio i više neće biti razloga za ekstra carinjenja. I Kanada će tako postati svetionik i za ostale države kojima se preti tarifama. Edited Wednesday at 04:35 PM by Nek grmi jako
Rex Posted Wednesday at 04:24 PM Posted Wednesday at 04:24 PM On 4/2/2025 at 4:22 PM, Nek grmi jako said: Da ne bi opet bilo lažii poput laganja da zbog pebede Trampa u SAD više neće biti izbora, a samo juče smo ih imali - tri, vredi ponoviti da je Tramp zapretio Kanadi tarifama zbog trgovinskih nesuglasica, posebno u vezi s kanadskim carinama na američke proizvode i onim što je smatrao nepoštenim trgovinskim praksama. Expand Odgovaraš na post u kome sam ostavio link sa sajta Bele kuće. Na tom linku sa sajta Bele kuće piše šta je predsednik SAD Donald Tramp uradio i zašto: Quote President Donald J. Trump Imposes Tariffs on Imports from Canada, Mexico and China The White House February 1, 2025 ADDRESSING AN EMERGENCY SITUATION: The extraordinary threat posed by illegal aliens and drugs, including deadly fentanyl, constitutes a national emergency under the International Emergency Economic Powers Act (IEEPA). Until the crisis is alleviated, President Donald J. Trump is implementing a 25% additional tariff on imports from Canada and Mexico and a 10% additional tariff on imports from China. Energy resources from Canada will have a lower 10% tariff. President Trump is taking bold action to hold Mexico, Canada, and China accountable to their promises of halting illegal immigration and stopping poisonous fentanyl and other drugs from flowing into our country. The orders make clear that the flow of contraband drugs like fentanyl to the United States, through illicit distribution networks, has created a national emergency, including a public health crisis. Chinese officials have failed to take the actions necessary to stem the flow of precursor chemicals to known criminal cartels and shut down money laundering by transnational criminal organizations. Expand 7
Angelia Posted Wednesday at 04:24 PM Posted Wednesday at 04:24 PM On 4/2/2025 at 4:18 PM, Rex said: Ja ne znam šta je ovo? Sve je počelo 1. februara, kada je Tramp uveo dodatne takse zbog ilegalne imigracije i droge - kako je sam rekao i kako je objavila Bela kuća. Sve ostale takse protiv SAD su bile kao odgovor na Trampove takse. Ako govoriš o taksama pre 1. februara, sve su bile u sklopu postojećih trgovinskih ugovora. Od 1. februara nadalje - sve su bile mimo ugovora, ali i američkih zakona i ustava. Dakle, Ford gore u linku koji si ti okačio sve vreme poziva na zdrav razum, a svi znamo da ničeg ovog ne bi bilo da Tramp nije iz čista mira počeo da trgovinski ratuje sa svima. Expand Zar nisam pre par strana pitala sto samo ne kazu "nema vise tarifa" I Tramp ode. Sad je samo pitanje ko ce prvi da kaze...iako je jasno da im Tramp zavrce ruku. On 4/2/2025 at 4:16 PM, DameTime said: Nije ni presudno da li si se ti uvredila ili ne, nije trebalo da ti napiše da si fašist(kinj)a. Expand Nije presudno, i nije trebao da podmece, ali nema potrebe ni za banovanje. Nije toliko bitno, bilo je gorih od toga
Rex Posted Wednesday at 04:30 PM Posted Wednesday at 04:30 PM On 4/2/2025 at 4:24 PM, Angelia said: Zar nisam pre par strana pitala sto samo ne kazu "nema vise tarifa" I Tramp ode. Sad je samo pitanje ko ce prvi da kaze...iako je jasno da im Tramp zavrce ruku. Expand Aman, kojih, bre, tarifa?! Dodatne tarife je uveo Tramp, a sve ostale su samo odgovor na njegove! Ford kaže ukinućemo mi naše ako on ukine njegove. Nikakvih dodatnih tarifa nije bilo pre 1. februara, kada je Tramp započeo. O čemu vi pričate uopšte, kako je ovo teško da se shvati? 7 1
Nek grmi jako Posted Wednesday at 04:31 PM Posted Wednesday at 04:31 PM (edited) On 4/2/2025 at 4:24 PM, Rex said: Odgovaraš na post u kome sam ostavio link sa sajta Bele kuće. Na tom linku sa sajta Bele kuće piše šta je predsednik SAD Donald Tramp uradio i zašto: Expand Pa da li ste videli da je u martu i februaru zabeleženo svega oko 7.000 ilegalnih prelaza granice, i to mahom one južne, što je apsolutni rekord u poslednjih XY godina? Pri tome je od početka godine stopa unosa fentanila takođe na ultrarekordnom malom nivou, što znači da Tramp neće imati potrebe da uvodi tarife zbog granica, već samo zbog nepoštenih trgovinskih odnosa jer je evidentno da se broj kršenja zakona nelegalnim ulascima smanjio u neverovatnom iznosu. Kada Kanada ispoštuje ono što je Ford rekao, trgovinski rat će biti - gotov. Isto važi i za zemlje EU... Veoma jednostavno. Edited Wednesday at 04:32 PM by Nek grmi jako
nonick Posted Wednesday at 04:31 PM Posted Wednesday at 04:31 PM On 4/2/2025 at 4:22 PM, Nek grmi jako said: Da ne bi opet bilo lažii poput laganja da zbog pebede Trampa u SAD više neće biti izbora, a samo juče smo ih imali - tri, vredi ponoviti da je Tramp zapretio Kanadi tarifama zbog trgovinskih nesuglasica, posebno u vezi s kanadskim carinama na američke proizvode i onim što je smatrao nepoštenim trgovinskim praksama. Jedan od ključnih razloga bila je kanadska politika visokih carina na određene američke proizvode, poput mlečnih proizvoda, gde Kanada primenjuje carine koje mogu da dostignu i do 270% kako bi zaštitila svoje domaće tržište. Tramp je to često isticao kao primer nepoštene trgovine, tvrdeći da Kanada koristi visoke carine za ograničavanje pristupa američkih proizvoda, dok istovremeno uživa relativno slobodan pristup američkom tržištu. Osim toga, u kontekstu novijih događaja, Tramp je dodatno eskalirao pretnje tarifama kao odgovor na poteze kanadske pokrajine Ontario, koja je zapretila 25-procentnim izvoznim porezom na električnu energiju prodanu Americi. Tramp je to protumačio kao neprijateljski potez i pregovarački adut protiv SAD, što je navelo njegovu administraciju da najavi povećanje carina na kanadski čelik i aluminijum sa 25% na 50%. Taj potez bio je deo šire strategije za smanjenje trgovinskog deficita SAD s Kanadom, koji iznosi oko 200 milijardi dolara godišnje, te za pritisak na Kanadu da promeni takvu politiku. I ako se obistini ovo što je Ford rekao, te Kanada povuče sve svoje carine u odnosu na SAD, istog momenta će Tramp najnormalnije povući sve svoje tarife, jer će dobiti sve što je i tražio i više neće biti razloga za ekstra carinjenja. I Kanada će tako postati svetionik i za ostale države kojima se preti tarifama. Expand Ovo je zona sumraka nivo, neko se zahebava sa nama. Nema vise smisla. Ovo je vise uvredljivo nego bilo kakvo psovanje, pogrdne reci. 7
DJORDJE Posted Wednesday at 04:33 PM Posted Wednesday at 04:33 PM On 4/2/2025 at 4:24 PM, Angelia said: Zar nisam pre par strana pitala sto samo ne kazu "nema vise tarifa" I Tramp ode. Sad je samo pitanje ko ce prvi da kaze...iako je jasno da im Tramp zavrce ruku. Expand Kakvih tarifa i na sta konkretno? Kakve tarife ima Meksiko? 1
Rex Posted Wednesday at 04:34 PM Posted Wednesday at 04:34 PM On 4/2/2025 at 4:31 PM, Nek grmi jako said: Pa da li ste videli da je u martu i februaru zabeleženo svega oko 7.000 ilegalnih prelaza granice, i to mahom one južne, što je apsolutni rekord u poslednjih XY godina? Pri tome je od početka godine stopa unosa fentanila takođe na ultrarekordnom malom nivou, što znači da Tramp neće imati potrebe da uvodi tarife zbog granica, već samo zbog nepoštenih trgovinskih odnosa jer je evidentno da se broj kršenja zakona nelegalnim ulascima smanjio u neverovatnom iznosu. Kada Kanada ispoštuje ono što je Ford rekao, trgovinski rat će biti - gotov. Isto važi i za zemlje EU... Veoma jednostavno. Expand Ne skreći temu i ne zaobilazi odgovor. Pričali smo o tome ko je prvi i zašto uveo tarife. Ostavio sam dokaz ko je prvi i zašto uveo tarife i ti skrećeš temu - kakvo je to ponašanje? 3 2
DJORDJE Posted Wednesday at 04:35 PM Posted Wednesday at 04:35 PM On 4/2/2025 at 4:31 PM, Nek grmi jako said: Pa da li ste videli da je u martu i februaru zabeleženo svega oko 7.000 ilegalnih prelaza granice, i to mahom one južne, što je apsolutni rekord u poslednjih XY godina? Expand Koji je to baja sedeo na 2000km dugoj granici iz izbrojao tih 7000? Kako dodjose do tog broja, da nisu uveli brojace kao na ulazu u Costco? 1 6
Nek grmi jako Posted Wednesday at 04:39 PM Posted Wednesday at 04:39 PM (edited) @Rex Pa naravno da je Tramp prvi pokrenuo priču o tarifama upravo onako kako i piše u kominikeu Belu kuće. Onda je Ford zapretio strujom, a Tramp zapretio aluminijumom, drvnom građom i sa još nekoliko novih stavki, podsećajući na ostale tarife koje Kanada drži u odnosu na SAD. Zatim danas Ford odustaje ne samo od struje, već od bukvalno svih carina u odnosu na američke proizvode ako Tramp odustane od tarifa... I sad čekamo Trampa da kaže - hvala lepo, povlačim tarife ako sve kanadske carine na SAD proizvode budu nula, i idem da igram golf. Jer, kad se izravnaju carine sa obostranim nulama, besmisleno je držati bilo kakve tarife jer izveštaj Granične službe, koja je nadležna za ilegalne ulaske u zemlju, pokazuje rekordno niske brojeve tog vida kršenja zakona (https://www.cbp.gov/newsroom/national-media-release/cbp-releases-february-2025-monthly-update) Budući da EU nema taj vid graničnih problema sa SAD, za očekivati je da će i oni slediti mudru kanadsku politiku kada je reč o ukidanju carina za američke proizvode. Nema potrebe za nervozom, vidite da sve to sa tarifama ide onako kako i treba da ide... Potrebno je malo porazmisliti, i sve će doći na svoje mesto. Edited Wednesday at 05:00 PM by Nek grmi jako
djura.net Posted Wednesday at 04:40 PM Posted Wednesday at 04:40 PM On 4/2/2025 at 4:34 PM, Rex said: Ne skreći temu i ne zaobilazi odgovor. Pričali smo o tome ko je prvi i zašto uveo tarife. Ostavio sam dokaz ko je prvi i zašto uveo tarife i ti skrećeš temu - kakvo je to ponašanje? Expand To se na forumu uglavnom kvalifikuje kao trolovanje. U nivou raspada EU zbog cene butera. 2
nonick Posted Wednesday at 04:41 PM Posted Wednesday at 04:41 PM (edited) On 4/2/2025 at 4:24 PM, Angelia said: Zar nisam pre par strana pitala sto samo ne kazu "nema vise tarifa" I Tramp ode. Sad je samo pitanje ko ce prvi da kaze...iako je jasno da im Tramp zavrce ruku. Expand Ponavljanje neistine je samo ponavljanje neistine. Kanada i USA imaju ugovor - Free Trade Agreement - nema tarifa. USA prekrsi ugovor - postavlja tarife prema Kanadi. Kanada trazi da se ugovor postuje, uvodjenjem tarifa prema USA. Jednostavno pitanje, ko je prvi prekrsio ugovor? Edited Wednesday at 04:44 PM by nonick 5
nonick Posted Wednesday at 04:48 PM Posted Wednesday at 04:48 PM On 4/2/2025 at 4:39 PM, Nek grmi jako said: Pa naravno da je Tramp prvi pokrenuo priču o tarifama upravo onako kako i piše u kominikeu Belu kuće. Expand Reci ovo povezano sa ovom temom, narocito u vezi tarifama prema Kanadi, je u rangu pricati o gusterima koje sam vatao kao klinac u jarku.
Dzoni_m Posted Wednesday at 04:58 PM Posted Wednesday at 04:58 PM (edited) Moderacija, jel moze neko da smiri Gromovnika posto stvarno nema smisla. Pravi nas budalama ovde, laze, izvrce, podmece i izbegava odgovore. Krsi dosta pravila, red je da se to regulise. Edited Wednesday at 04:59 PM by Dzoni_m 3
Rex Posted Wednesday at 05:00 PM Posted Wednesday at 05:00 PM On 4/2/2025 at 4:39 PM, Nek grmi jako said: @Rex Pa naravno da je Tramp prvi pokrenuo priču o tarifama upravo onako kako i piše u kominikeu Belu kuće. Onda je Ford zapretio strujom, a Tramp zapretio aluminijumom, drvnom građom i sa još nekoliko novih stavki, podsećajući na ostale tarife koje Kanada drži u odnosu na SAD. Zatim danas Ford odustaje ne samo od struje, već od bukvalno svih carina u odnosu na američke proizvode ako Tramp odustane od tarifa... I sad čekamo Trampa da kaže - hvala lepo, povlačim tarife ako sve kanadske carine na SAD proizvode budu nula, i idem da igram golf. Jer, kad se izravnaju carine sa obostranim nulama, besmisleno je držati bilo kakve tarife jer izveštaj Granične službe, koja je nadležna za ilegalne ulaske u zemlju, pokazuje rekordno niske brojeve tog vida kršenja zakona (https://www.cbp.gov/newsroom/national-media-release/cbp-releases-february-2025-monthly-update) Budući da EU nema taj vid graničnih problema sa SAD, za očekivati je da će i oni slediti mudru kanadsku politiku kada je reč o ukidanju carina za američke proizvode. Expand Nemoguća je komunikacija. Počelo je tvojim potpuno pogrešno interpretiranim citatom Forda, nastavilo se tvojim izmišljanjem zbog čega su tarife uvedene. Kada sam ti dokazom osporio obe tvrdnje, ti si ignorisao to i pisao neke nepovezane stvari. Kada sam ti skrenuo pažnju na to što radiš, ti si se vratio nepovezanim stvarima. Ili nećeš da pratiš tok diskusije ili (što zaista ne verujem) ne možeš. U oba slučaja je onda trošenje vremena na razgovor sa tobom. 6
Nek grmi jako Posted Wednesday at 05:01 PM Posted Wednesday at 05:01 PM (edited) Hajde stvarno. Tužite me i pojačajte se moderacijom 😀 Ovako nema smisla - vi svi sami protiv mene 😀 Očekujem da ću biti banovan, jer ovako je stvarno neravnopravno... edit Rex, kakvo izmišljanje pominjete? zar Tramp nije uveo tariife zbog ilegalnih ulazaka i fentanila, a Ford odgovorio mogućim tarifama na struju, kao i isključenjem struje u krajnjoj meri? Zatim je Tramp uveo u priču čelik i aluminijum, a možda i drvnu građu, da bi Ford danas rekao da će Kanada odustati od svih carina, dakle ne samo na struju, ako Tramp povuče tarife. I sad ćekamo da Tramp to i uradi, a da zauzvrat dobije nula posto carina na američke proizvode jer već nema onakav problem sa granicom i fentanilom kakav je imao kada je prvi put pomenuo tarife. I da zatim isto to urade i zemlje EU, poučene svetlim primerom Kanade. I onda nema više trgovinskog rata... Edited Wednesday at 05:15 PM by Nek grmi jako
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Wednesday at 05:06 PM Posted Wednesday at 05:06 PM On 4/2/2025 at 5:01 PM, Nek grmi jako said: Hajde stvarno. Tužite me i pojačajte se moderacijom 😀 Ovako nema smisla - vi svi sami protiv mene 😀 Expand Klasika, odmah zrtva... Pa prestani da pises izmisljotine i spinujes. Jednostavno, izmisljas stvari i onda si jos uporan u tome. Niti citas ono o cemu pises, niti citas ono sto ti ljudi odgovaraju. Ah da, blikirana sam, jer si i na meni vezbao ovu taktiku, pa kada ti se nije vise svidelo si me blokirao... 4
Rex Posted Wednesday at 05:16 PM Posted Wednesday at 05:16 PM On 4/2/2025 at 5:06 PM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Niti citas ono o cemu pises, niti citas ono sto ti ljudi odgovaraju. Expand Ni linkove koje sam postavlja. Naučio sam lekciju.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Wednesday at 05:20 PM Posted Wednesday at 05:20 PM On 4/2/2025 at 5:16 PM, Rex said: Ni linkove koje sam postavlja. Naučio sam lekciju. Expand Ma nista, totalno out of sense. Tako i Andja. Nonick joj je objasnio bar 20 puta oko taksi, ona samo tera svoje 'aha, Tramp je bio u pravu, a i ja, rekla sam vam' 2
ters Posted Wednesday at 05:28 PM Posted Wednesday at 05:28 PM On 4/2/2025 at 4:01 PM, Rex said: Dakle, još jedan. Onaj "Big Balls" je imao firmu koja je pomagala hakerskim firmama. Divni, zreli, kompetentni i nadasve odgovorni ljudi, spremni da služe zemlji. Expand A toj ekipi je i onaj "nase gore list" - koji je "bio rasista prije nego sto je to bilo popularno" 2
Nek grmi jako Posted Wednesday at 05:31 PM Posted Wednesday at 05:31 PM (edited) Da bi stvari bile jasnije, evo dela spiska američkih roba koje Kanada trenutno ili povremeno carini, a konkretne stavke mogu da variraju u zavisnosti od datuma i političkih odluka: Meso (npr. govedina, svinjetina) Mleko i mlečni proizvodi (npr. sir, maslac, jogurt) Voće i povrće (npr. jabuke, pomorandže, krompir) Alkoholna pića (npr. viski, pivo) Oružje i municija Motocikli Proizvodi od livenog gvožđa Sportska oprema (npr. skije, štapovi za golf) Tehnološki proizvodi (npr. računari, komponente) Pletena ili heklana đenska garderoba Tepisi i druge tekstilne podne obloge Registri, knjige računa, sveske, knjige naloga, knjige priznanica, blokovi pisama, memorandumski blokovi, dnevnici i slični artikli Proizvodi od papirne mase, papira, kartona, celulozne vate ili mreže od celuloznih vlakana. Ručni alat ... Ovo je samo delić, i to kao primer šta se sve carini, a za mlečne proizvode i živinu često postoje visoke carine (npr. mleko do 270%, sir do 245%, piletina do 238%) kada se prekorače uvozne kvote, iako su unutar kvota neretko bescarinski. Lista nije fiksna i zavisi od trenutnih trgovinskih pregovora i političkih odluka, a sve što se carini ima na sajtu kanadske carinske uprave (Canada Border Services Agency). A trenutna lista svih proizvoda je ovde: https://www.canada.ca/en/department-finance/news/2025/03/list-of-products-from-the-united-states-subject-to-25-per-cent-tariffs-effective-march-4-2025.html I ako se sve novim sporazumom svede na nulu, biće to početak jednog novog prijateljstva koje neće biti opterećeno činjenicom da jedna strana ima trgovinski deficit od 200 milijardi dolara. Edited Wednesday at 05:36 PM by Nek grmi jako
ters Posted Wednesday at 05:35 PM Posted Wednesday at 05:35 PM (edited) On 4/2/2025 at 5:31 PM, Nek grmi jako said: Da bi stvari bile jasnije, evo dela spiska američkih roba koje Kanada trenutno ili povremeno carini, a konkretne stavke mogu da variraju u zavisnosti od datuma i političkih odluka: Meso (npr. govedina, svinjetina) Mleko i mlečni proizvodi (npr. sir, maslac, jogurt) Voće i povrće (npr. jabuke, pomorandže, krompir) Alkoholna pića (npr. viski, pivo) Oružje i municija Motocikli Proizvodi od livenog gvožđa Sportska oprema (npr. skije, štapovi za golf) Tehnološki proizvodi (npr. računari, komponente) Za mlečne proizvode i živinu često postoje visoke carine (npr. mleko do 270%, sir do 245%, piletina do 238%) kada se prekorače uvozne kvote, iako su unutar kvota neretko bescarinski. Lista nije fiksna i zavisi od trenutnih trgovinskih pregovora i političkih odluka, a sve što se carini ima na sajtu kanadske carinske uprave (Canada Border Services Agency). A trenutna lista svih proizvoda je ovde: https://www.canada.ca/en/department-finance/news/2025/03/list-of-products-from-the-united-states-subject-to-25-per-cent-tariffs-effective-march-4-2025.html I ako se sve novim sporazumom svede na nulu, biće to početak jednog novog prijateljstva koje neće biti opterećeno činjenicom da jedna strana ima trgovinski deficit od 200 milijardi dolara. Expand EFFECTIVE MARCH 4th - dakle nakon odgovora Kanade na tarife koje je uveo Trump. Edited Wednesday at 05:40 PM by ters 1
Recommended Posts