MarkoKep Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago 2 hours ago, DameTime said: Volim one koji se ubace u diskusiju čim se spomene mizoginija, da nam kažu kako su to teorije zavere. Volim i ja vas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
attolini Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago . Frensis Fukujama Razlog za totalnu pobedu Trampa i republikanaca bio je rast neoliberalizma i smanjenje zaštite radničke klase u korist raznih vrsta manjina. Tokom proteklih pola veka, neoliberalizam je „smanjio sposobnost vlada da zaštite one koji su pogođeni ekonomskim promenama. Svet je u celini postao mnogo bogatiji, dok je radnička klasa izgubila posao i mogućnosti.” Drugi problem je „uspon politike identiteta“, gde je „progresivna briga za radničku klasu zamenjena ciljanim zalaganjem za uži krug marginalizovanih grupa: rasne manjine, imigranti, seksualne manjine“. „Državna moć se sve više koristi ne za obezbeđivanje nepristrasne pravde, već za postizanje specifičnih društvenih ishoda za ove grupe“ Tramp želi da „sruši neoliberalizam“, ali istovremeno, prema Fukujami, republikanac takođe neće moći da vrati klasični liberalizam u život. . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 1 hour ago, Eddard said: Pa iz perspektive jednog srpskog foruma, to možda izgleda čudno. Iz perspektive jednog Amerikanca je to potpuno normalno. Sloboda govora u USA društvu je potpuno drugačiji fenomen nego u Evropi i to moraš da razumeš. Tamo je ok da misliš da su žene niža rasa ili šta god, niko ti to neće zabraniti. I to nije problem. Problem su uzroci koji dovode do toga da i takvi stavovi, koji bi možda u evropskim društvima bili smatrati za govor mržnje, dobiju svoju publiku. I to mnogobrojnu. Tu onda nije problem u onome ko širi taj govor mržnje, već u društvu koje je za to prijemčivo. Tacno, svojevremeno je ADL branio pravo neonacista na slobodu govora. I postoje istorijski razlozi za takvu odbranu I takvu percepciju u USA. Tako da se svaki pokusaj suzbijanja slobode govora u USA smatra za napad na osnovne slobode. Ne mislim da je drustvo stvarno prijemcivo na takve price. Neki dobiju na popularnosti privremeno, kao onaj nesrecni Andrew Tate, ali je to prosto neodrzivo u USA, jer je u suprotnosti sa ostalim slobodama. Jedna od poznatih krilatica u USA je "sticks and stones...". Ameri ne vole da im se drzava mesa u zivot preterano, na tome je formirana, I to je teze za razumevanje Evropi koja na drzavu gleda drugacije. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mama_mia Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 3 hours ago, JPM said: Ja onako potpuno laički gledano, mislim da je Tramp dobio izbore jer je prostom narodu obećao neke, narodski rečeno, veoma teško ostvarive kule i gradove, i davao obećanja koja nemaju previše veze sa nekom realnošću. Ili u prevodu, lupetao. Cesto se moze naleteti na misljenje da je Trump populista. Kao da je komplikovano da se razume znacenje reci populista. Pa kako je moguce biti istovremeno elitista i populista.... Dakle, populista je neko ko se obraca `cistim, prostim ljudima` dok kritikuje `korumpiranu elitu` i tom kritikom bogatih dobija glasove sirotih ili cistih obicnih ljudi. Tako da je apsolutno nemoguce biti populista koji je istovremeno i cista prosta jedinka i korumpirani elitista. Nije lose pravilno primetiti ko je populista. A Trumpa nazvati nekim adekvatnijim nazivom nikako populistom jer su ovde populisti bili samo Kamalini drugovi demsi. Ali kao sto vidimo populizam se nije primio... Primile su se sirokim masama nepopularna obecanja koja je davao Trump. Trebalo bi da se zna koja su to obecanja i u kojoj meri su nepopularna. Ne zaboraviti da je ovde pobedio covek na nepopularnoscu a ne na nekom populizmu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RatzenStadt Posted 1 hour ago Share Posted 1 hour ago 4 hours ago, Smrtokapa said: . Ne znam da li je baš "mračno" doba neki primer koji može da nam pokaže nešto u vezi sa tim, jeste on na svom početku bio regres u odnosu na ono što mu je prethodilo, ali to je zato što je ta prethodna civilizacija bukvalno propala (makar u zapadnoj Evropi, gde se u mnogim oblastima javio skoo potpuni diskontinuitet u odnosu na period Rimskog carstva pa su tek posle popunjavali rupe. Inače, zanimljiv period, pun fascinantnih ideja, opanjkan od strane renesansnog i prosvetiteljskog lobija sa ciljem da sebe uzdignu. Naravno da postoje regresi, pa pre samo dvadeset godina je ovaj svet bio mnogo optimističnije mesto nego danas. Sad možeš reći da je ovo u kontradikciji sa onim što sam napisao pre par strana, ali pokušavam da generalizujem dve različite stvari. Svašta se podvodi pod političku korektnost, npr. to može biti 1) nastojanje da se pokaže poštovanje prema nekoj grupi ili prosto prema sagovorniku 2) nastojanje da se mišljenje i diskurs ukalupe u vladajuću / dominantnu ideologiju 3) obično proseravanje, a rekao bih da ni jedna od ovih stavki nije suprotstavljena konzervativizmu, čak štaviše. 😁 E pa ja mislim da je slucaj pod brojem dva najprisutniji, i najopasniji, jer je u svojoj osnovi antilibertijanski i antimeritoran. Ljudima ugrozena egzistencija, cak si univerzitetskim profesorima, jer su podobijali otkaze zbog pritiska javnosti. Kako rece onaj komentator sa CNNa, "NFL timovi koji su poceli da menjaju imena timova, su to uradili zato sto su osetili vrelinu, a ne zato sto su ugledali svetlo". Valda necemo doci do toga da vlast establisment ili pokret kontrolise ideje i misli. To bi bilo bas anticivilizacijski. 5 hours ago, JPM said: Zasto se stalno kada zena ne pobedi/bude izglasana/dobije radno mesto itd. to automatski gleda kao na slucaj mizoginije i diskriminacije? Zasto se uvek uzima ta Serena Williams karta? Evo mojih pet centi koji ti se mozda nece svideti, ni druguma ovde - zbog 4.talasnog feminizma koji tako uci zene, to pozicioniranje u zrtveni polozaj. Tako je lakse, tako si oslobodjen potrebe da ista menjas kod sebe, i daje ti moralnu superiornost (u odnosu na datog opresora/tlacitelja). I sama Kamala je rekla da su izbori pokazali da je sada potrebno zasukati rukave, menjati sebe/stranku a ne pokusavati sa promenis svet. Evo sinoc je Raygun na odusevljenje celog sveta objavila svoje povlacenje. Zaista je imala obraza da kaze da bi osvojila trofej da je musko, i da ne bi bila predmet podsmeha. Urnebesno. Kamala je izgubila jer je nudila...nista Hilari je izgubila jer je to sto jeste A koliko je zena glasalo za Hilari/Kamalu samo na bazi toga sto je zena. Ne mislim da je zanemaeljiv broj. Zene su zbog kojekakvih atavistickih uverenja percipirane kao individue sa slabijim liderskim sposobnostima. To je nepobitna istina i po meni primarni razlog nepoverenja koje imaju, ali i to se polako menja. Likovi kao N.Fuentes, koji gaje takve empocije, su fringe minority. Voleo bih da je Talsi ostala, i da su joj demsi dali poverenje, ali nije odgovarala novim vetrovima koji duvaju u toj stranci i koji je udaljavaju od politike koju su oduvek vodili. Veruem da bi oduvala Trampa Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras kass Posted 49 minutes ago Share Posted 49 minutes ago Pro-Trump glasaci se ubise da nam objasne sta ne valja kod Kamale, od fake osmeha do toga da je mnogo brzo napredovala u karijeri. Bas niko da kaze da je Trump pobedio zato sto je imao super program, niti sta je to kod njegovog programa toliko dobro. To se i kosi sa onim da su maga glasacima rasizam, mizoginija sasvim prihvatljivi stavovi. To je prirodno stanje sa kojim se onim sasvim poistovecuju, dok je cim je neko kulturan ili civilizovan, e taj mora da je fejk, laznjak, folirant.... Verovatno ce ti glasaci najvise nastraditi pod novom administracijom, ali ono sto sigurno znam da nikad nece reci "Eh ebi' ga zeznuo sam se " . Takav profil ljudi nikad ne preuzima odgovornost, pa cak i ako stvari krenuo lose, bice krivi svi osim Trumpa. Ni prvi, ni poslednji put da prost narod bira populistu, tako da batalimo pricu da je Kamala izgubila jer nije imala dobar program. Kako jedan rece jedu vam pse i macke izgleda deluje mnogo primamljivije od zelim da vam pomognem da kupite prvu kucu. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 40 minutes ago Share Posted 40 minutes ago 2 hours ago, Eddard said: Pa iz perspektive jednog srpskog foruma, to možda izgleda čudno. Iz perspektive jednog Amerikanca je to potpuno normalno. Sloboda govora u USA društvu je potpuno drugačiji fenomen nego u Evropi i to moraš da razumeš. Tamo je ok da misliš da su žene niža rasa ili šta god, niko ti to neće zabraniti. I to nije problem. Problem su uzroci koji dovode do toga da i takvi stavovi, koji bi možda u evropskim društvima bili smatrati za govor mržnje, dobiju svoju publiku. I to mnogobrojnu. Tu onda nije problem u onome ko širi taj govor mržnje, već u društvu koje je za to prijemčivo. U tome i jeste problem - čini mi se da ta baljezganja ni u Evropi mnogi ne smatraju govorom mržnje, već slobodom govora. Sa poslednjom rečenicom bih se složila, naravno džabe bi Trampu bilo sve što priča da nije onih koji bi se na tu priču primili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts