Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

1 hour ago, Tex_Willer said:

Pa sta da kaze, totalno je oduvana, bukvalno bi ti i ja uzeli ovo sto je ona da smo bili kandidati demokrata.

Na primer da ne priznaje rezultate, da je sve namešteno, da postoje dzakovi sa laznim listicima...

Šta god da je uradila, šta god da je rekla, to ne bi bilo dobro jer eto... Kamala. Mogla je da dubi na glavi, da bude reinkarnacija majke Tereze, rekli bi da se glupo smeje, da je bezlična, da je ista kao Marinika Tepić itd.

• Like 8
  • Thanks 1

Pa sta da kaze, totalno je oduvana, bukvalno bi ti i ja uzeli ovo sto je ona da smo bili kandidati demokrata.

Ti se izgleda ne sećaš jednog koji je poricao rezultate i hteo da izazove građanski rat u Americi posle izbora, zato što ih nije dobio?

Ovde na forumu smo imali "zabrinute" sa komentarima tipa "nadamo se da ko god pobedi, ovi drugi neće praviti haos". Kao da uopšte postoji realnost u kojoj bi obe strane pravile haos, zna se čiji je to MO. 

S druge strane da je bas takva gospodja zasto onda nije održala govor nakon poraza, nego nakon oglašavanja Obame ona ovo pise.

Šta god da uradi - ne valja. Mene lično baš briga da li je statement izbacila sat vremena posle Obame, sve što je rekla ima smisla. I fino je pocrtala razliku između njihovog ponašanja i ponašanja republikanaca kad su izgubili prošle izbore. 

• Like 7

Kada sam  bio mladji nisam bio siguran koja poslovica je tacnija, da li  Qualis rex, talis grex ili kakva svinja takva mast, kakav narod takva vlast.

Zadnjih godina sam siguran da je ova druga vazeca, i za Srbije i za Amerike.

• Like 1

45 minutes ago, shonke said:

Mogla je da dubi na glavi, da bude reinkarnacija majke Tereze, rekli bi da se glupo smeje, da je bezlična, da je ista kao Marinika Tepić itd.

Ana Brnabič....

Elem, reče neki od "analitičara" na nekoj našoj TV, da nije ni čudo što su Republikanci oduvali Demokrate, kad su Trampu suprostavili likinju kredibiliteta Ana Brnabić...

Ne razumem se u Amerike....

4 hours ago, badenac said:

Helena,Trump nije isao u susednu Kanadu i tamo vikao "Ziveo slobodni Kvebek!".Tramp nije defacto povukao SAD iz NATO pakta u doba velike zategnutosti sa Rusima.Tramp nije navijao za Severni Vijetnam,Ho Si Mina(velikog Putinovo ucitelja) i Vijetkong dok je njegov saveznik tamo krvavio.Znate ko je to radio?Sarl De Gol.A Sarl De Gol se smatra i dalje velikanom istorije.

Sto gluposti ne cine samo isluzeni i kompromitovani sefovi kompanija nego i velike istorijske licnosti. 

Ja nisam prva potegla reč divinizacija.

I da ne nabrajam šta je sve ON izgovarao, sama sebi sam već dojadila.

I stojim pri napisanom.

A posle ću staviti i jedan tvit koji mi se mnogo dopao, i kroz koji ćeš shvatiti na čega sam (uglavnom) mislila kad sam pisala o ovim izborima i samoj Americi.

4 hours ago, Smrtokapa said:

...

Ali za deo sa radničkom klasom je u pravu.

Zar neko stvarno misli da se USA sistem (bilo R, bilo D, bili na vlasti) brine za radnicku klasu ?

Politicarima su bitni glasovi, a pravi vladaoc je krupni kapital. Radnici su samo nuzno zlo (jos uvek).

• Like 2

Dakle, uglavnom o ovom.

Država koja sebe smatra bastionom slobode i svetskim liderom ne može da izabere predsednicu.

Na putu je da potpuno zabrani abortus.

Šta je sledeće, ukidanje prava glasa ženama?

I ne kažem da je Kamala trebalo da pobedi, kažem da tranp nije trebalo da osvoji dovoljno da uopšte bude kandidat.

Ne možeš me ni ti, ni bilo ko drugi ubediti da jednom državom upravlja neko takav, neko ko grabb that, neko ko vara, šibicari, priča potpune gluposti o ratu...

Mama je pisala o tome kako je Kamala glupa-možda i jeste, ali za tranpa je genije.

Možda je karijerna političarka, tranp je lopov i nije političar uopšte.

Kamala je marioneta?

Pogledaj Maska kako se zadovoljno krevelji.

Sad zamisli Palmu kao predsednika Amerike (Srbije) ili ipak Mariniku.

@badenac

• Like 8
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1

Za ovo je neko glasao, neko je istinski verovao da ovo moze da prodje. A tako sam se plasila da cu ako gledam njeno poslednje obracanje da se stidim umesto nje i upravo to se dogodilo - stidim se sto je ovo cudo uopste bilo opcija koja se razmatra...pritom da li je jos i pijana?

Kad bih znala da se necete razbezati prepricala bih svojim recima kako je izgledao ceo Kamalin trecerazredno odglumljen nastup posle bezbroj puta ponovljenog `good evening`. 

A tek statista Walz....jos s pocetka kampanje rekoh da podseca na anime....

• Like 2

4 hours ago, DameTime said:

Ti se izgleda ne sećaš jednog koji je poricao rezultate i hteo da izazove građanski rat u Americi posle izbora, zato što ih nije dobio?

Ovde na forumu smo imali "zabrinute" sa komentarima tipa "nadamo se da ko god pobedi, ovi drugi neće praviti haos". Kao da uopšte postoji realnost u kojoj bi obe strane pravile haos, zna se čiji je to MO. 

Šta god da uradi - ne valja. Mene lično baš briga da li je statement izbacila sat vremena posle Obame, sve što je rekla ima smisla. I fino je pocrtala razliku između njihovog ponašanja i ponašanja republikanaca kad su izgubili prošle izbore. 

Ne mogu se porediti ta 2 slucaja, ove godine ni blizu nije bilo gusto kao 2020, gde su verovatno i postojale mahinacije u korist demokrata.

Takodje vrlo je bitan nastup nakon izbora, ovim je Kamala sebi zacrtala kraj politike( barem na najvišem nivou), dok Tramp je ciljano usao u kampanju vec tad za ove izbore.

To za Obamu je samo potvrda ko je glavni bio, ali i potvrda da je Tramp daleko iznad Obame ove 2024-te godine, sto i nije dobro za Ameriku, pogotovo jer je trend gubitka autoriteta sirom sveta, a desnica sve vise radja autokrate...

15 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Nego cisto da budem u toku, sta se tacno ocekuje da Tramp pomogne Srbiji?

Nerealna verzija: očekuje se da nam pomogne da nekako povratimo makar sever Kosova gde je srpska većina.

Realna verzija: očekuje se da bude više pritiska na Kurtija da ispunjava svoje obaveze i da će ovaj biti prinuđen da olabavi malo sa svojim sranjima usmerenim na zaokruživanje državnosti i tihi progon Srba.

Bonus za vlast: očekuje se da će novu administraciju apsolutno da bole brige za status demokratije u Srbiji. Nije ni da se prethodna administracija nešto pretrgla tu.

• Thanks 1

2 minutes ago, Smrtokapa said:

Nerealna verzija: očekuje se da nam pomogne da nekako povratimo makar sever Kosova gde je srpska većina.

Realna verzija: očekuje se da bude više pritiska na Kurtija da ispunjava svoje obaveze i da će ovaj biti prinuđen da olabavi malo sa svojim sranjima usmerenim na zaokruživanje državnosti i tihi progon Srba.

Bonus za vlast: očekuje se da će novu administraciju apsolutno da bole brige za status demokratije u Srbiji. Nije ni da se prethodna administracija nešto pretrgla tu.

A, ok, hvala na objasnjenju. 

Jel oni jos uvek cekaju deda mraza za bozic, pritom ne mislim na decu do 4?

40 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Antifa prica. 

Nego cisto da budem u toku, sta se tacno ocekuje da Tramp pomogne Srbiji? 

Ovo je mnogo strasnije od Antife, Vucic ima bande koje placa da u pravom trenutku prave nerede, Antifa je drugo.

nisu im nalogodavci vlada i predsednik.

Trampov zet koji je veliki prijatelj sa Grenelom kupio je zgradu Generalstaba  ( bombardovanu 1999) i tamo

namerava da pravi molove ili sta vec tako da su poslovni odnosi vec u toku. Grenel mu je to posredovao,

a Grenelu Sinisa Mali. Grenel je bio neki funkcioner  za resavanje "kosovskog pitanja", zucka se da ce biti

ministar vanjski.

• Like 2

17 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

A, ok, hvala na objasnjenju. 

Jel oni jos uvek cekaju deda mraza za bozic, pritom ne mislim na decu do 4?

Pa zavisi ko. Ovi što ne veruju u Deda Mraza svejedno lože deo puka koji veruje.

Što se tiče ovog "realnog" dela, tu bi zaista bilo osnova da neko sposoban (heh) popravi položaj Srbije. Kurtijeva prva vlada za vreme DT je npr. pala, a ne bi pala da nije bio neposlušan. Takvih problema on nije imao za vreme Bajdena. Evo kratak copy sa vikipedije, čisto radi grube skice:

During his first term as prime minister, Kurti had a poor relationship with Donald Trump and his administration. Kurti accused the special envoy sent by Trump, Richard Grenell, of discussing the Kosovo–Serbia land swap.

Kurti's opponent Hashim Thaçi had been supported by Grenell who demanded that Kosovo must unconditionally lift punitive tariffs imposed on imports from Serbia so that a "deal" he has championed, namely the establishment of direct rail and air connections between Kosovo and Serbia, could have been enforced as soon as possible. Kurti countered by saying that Kosovo could only lift the tariffs if Serbia, for its part, also abolished trade restrictions.

In October 2020, Kurti endorsed the Democratic nominee Joe Biden for U.S. president.

• Like 1

8 hours ago, Smrtokapa said:

Nevezano konkretno za ovaj slučaj (gde se slažem da je neosnovano zvati nekog rasistom samo zato što je za kontrolu granice), ako vreme teče i svet napreduje, a stavovi neke osobe ostaju isti, onda je prirodan proces da se ti stavovi sve više percipiraju kao konzervativni (uostalom sama reč kaže), a u nekim slučajevima i nešto gore.

Pre stotinak godina bilo je savršeno normalno i društveno prihvatljivo da neko smatra da npr. žene ne treba da imaju pravo glasa, i u nekoj diskusiji se to moglo potkrepiti sasvim "razumnim" argumentima.

Uostalom, živeli ste u UK, pretpostavljam u Engleskoj. Zamislite kako je njima, čovek više ne može ni da ustreli Škota kad ga vidi unutar grada.

Ako ja smatram da treba da zakljucavam kucu da neko ne upadne dok nisam tu, onda se ti stavovi percipiraju kao konzervativni jer se ne menjaju tokom vremena? 

Povlaciti paralelu sa pravom glasa za zene (sto je tu od pre mog rodjenja) ili ubijanjem Skota da bi se doslo do nekog konzervativizma, je besmisleno.  

Kao sto rekoh, nisam ja napustila Dems nego oni mene, I mnoge druge koji su jednako centristi, mozda malo levo ili malo desno po nekim pitanjima, ali mogli su da podrzavaju Dems. Ovo sto se desava zadnjih godina od Dems, je napad na zdrav razum.

I moze tu neko (ne ti) da tvrdi da smo izmislili menjanje pola deci (desava se) I problem sa imigracijom (veoma ocigledan), ali kad dodjemo do toga, da sudija u vrhovnom sudu nezna da kaze sta je zena....

I tako, nezavisni u nedostatku izbora glasaju za jedini preostali, svidjalo im se ili ne 

• Like 2