robespierre Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 3 hours ago, Nek grmi jako said: To je upravo donelo pobedu Trampu na izborima. I to ne jednom, nego - dva puta. A što i danas ne mogu da shvate oni koji su nekada predstavljali radničku klasu, da bi je zatim napustili i zbog toga dva puta izgubili od Trampa. Problem je što su određene industrije (pre svega tech, a onda za njima i industrija zabave i mediji) shvatile da mogu da zarade trilione dolara tako što će svojoj target grupi, a to je generacija X i sve posle njih, prepustiti ideološka pitanja na konto toga da ne postavljaju ono ključno pitanje koje su oduvek postavljali - gde su naši novci. Tako smo došli do svojevrsnog konkubinata levice i liberala sa krupnim kapitalom (koji se tradicionalno vezivao za republikance). To je kratkoročno dalo rezultata, međutim, osim što su nepovratno izgubili rust i bible belt i slične socijalno ugrožene grupe, došlo je do zasićenja levo-liberalnom ideologijom i kod određenog dela obrazovanijeg stanovništa odakle su nikli konzervativni tech milijarderi koji su, prirodno, počeli da zahvataju glasove i iz tog bunara. Zato mislim da je demokratska stranka u Americi u jako nezavidnoj situaciji iz koje ne vidim da će uspeti da se iskobelja u nekom razumnom roku, mada ja na to ne gledam kao na pozitivan trend. Jednostavno, to je realnost u kojoj živimo.
melankolic Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 46 minutes ago, Diogen said: Siguran znak da je neka država na putu da postane otvorena diktatura je potpuni kolaps civilnog društva, koji počinje apatijom pojedinca, odricanjem ili autocenzurom kritičke misli, odustajanjem od svojih prava i sloboda i konačno afirmacijom sistemskih metoda prisile. Žao mi je onih koji se bore za slobodno društvo, i koji izgube život zbog ideala. Njih je na žalost u USA sve manje, sve je više onih koji su prošli sve stadijime gornje definicije - od apatije prema drugim ljudima i njihovoj žrtvi, preko autocenzure slobode misli i izražavanja, i sad u stadijumu odobravanja metoda prisile i sistemskog nasilja. Takve mi iskreno uopšte nije žao, samo će biti jako interesantno da se čuje mišljenje takvih za 10 godina, kad se jednog dana probude u post-orvelovskom društvu u kom otpor civilnog društva više neće ni biti moguć, i kad skapiraju da povratka nema. U tom kontekstu i pojedini upisi ovde, na stranu političke razlike, stranačka opredeljenja i lične preferencije, i treba da smo različiti i nejednoumni. Ali kad neko izgubi svaku empatiju prema dokazano nevinim ljudskim žrtvama brutalnosti i prekomerne upotrebe sile sistema prema pojedincu, i uvek nadje novo opravdanje za svaki sledeći teror vlasti, onda se nema tu smisla prigovarati i pozivati na osećaje savesti. Koje savesti? Tužno je videti ljude koji sebe same uskrate slobode, i srozaju sami sebe kao intelektualna bića u bezlične, beskarakterne mase, a da toga nisu ni svesni. Baš pitiful. 😟 Ja tu ljude ipak delim u dve kategorije: 1. Oni koji su protiv nasilja autoritarne države ali su uplašeni za svoju bezbednost i egzistenciju pa čekaju da oluja prođe i 2. Oni koji u svom biću osećaju divljenje prema gaženju slabijih (recimo, isti oni koji su pozivali ovde, sećate se, na slobodu govora i ukidanje cenzure na društvenim mrežama-support Elon/twitter- ne obazirući se na otvorene pretnje smaknućem neistomišljenika i promovisanjem devijantnih pojava tipa neonacizma, bele supremacije, laži i antisemitizma; tako je krenulo, sve ostalo je očekivani tok već viđen u istoriji beščašća), manjinskih-posebno etničkih, religijskih i rasnih grupa, zatim dolaze politički neistomišljenici da bi sve kulminiralo napadom na “neprijateljske države” koje markira Vođa i dvorska elita oko njega. Edited 2 hours ago by melankolic
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 52 minutes ago, robespierre said: Problem je što su određene industrije (pre svega tech, a onda za njima i industrija zabave i mediji) shvatile da mogu da zarade trilione dolara tako što će svojoj target grupi, a to je generacija X i sve posle njih, prepustiti ideološka pitanja na konto toga da ne postavljaju ono ključno pitanje koje su oduvek postavljali - gde su naši novci. Tako smo došli do svojevrsnog konkubinata levice i liberala sa krupnim kapitalom (koji se tradicionalno vezivao za republikance). To je kratkoročno dalo rezultata, međutim, osim što su nepovratno izgubili rust i bible belt i slične socijalno ugrožene grupe, došlo je do zasićenja levo-liberalnom ideologijom i kod određenog dela obrazovanijeg stanovništa odakle su nikli konzervativni tech milijarderi koji su, prirodno, počeli da zahvataju glasove i iz tog bunara. Zato mislim da je demokratska stranka u Americi u jako nezavidnoj situaciji iz koje ne vidim da će uspeti da se iskobelja u nekom razumnom roku, mada ja na to ne gledam kao na pozitivan trend. Jednostavno, to je realnost u kojoj živimo. Znate li koliko je panela i sesija, kojih ima nekoliko stotina u Davosu, odnosno tradicionalno oko 500, bilo posvećeno promociji globalizma? Broj je takav da se lako pamti - jedan. I to je taj jedan bio onaj na kome je učestvovao potpredsednik kineske vlade He Lifeng, kao glasnogovrnik države koja je skoro pa apsolutni pobednik globalizacije. Uz još dva do eventualni tri panela koji nisu glorifikovali globalizaciju, već su ukazivali na neke nove vidove multilaterizma. Pa čak ni tih par panela nisu zagovarali naivni multilateralizam, već rekalibraciju u fragmentiranom svetu... Pa gde nestade globalizam iz Davosa? Odakle ta fraktura stava i dislokacija kursa? I da li je to zapravo samo po sebi potvrda onoga što dolazi bez obzira da li Tramp sedi u Beloj kući ili je tamo neko drugi? Kako je WEF, koji je decenijama bio simbol i motor globalizacije kroz stejkholder kapitalizam, multilateralizam, slobodnu trgovinu, offshoring i klimatski multilateralizam, postao mesto gde se taj model javno suočava sa svojim neuspesima, i to na najdirektniji način do sada? I tu uloga Trampa zaista nije mala, budući da je sa vetrom u jedra koji mu je obezbedila ispravnost Bjukenonove platforme, one koju sam u prošlom postu pomenuo, izazvao sa svojom delegacijom u Davosu efekat slona u sobi. Jer, to je bio prvi put da je Trampova administracija došla u punoj snazi i sa jasnom porukom: Globalizacija je propala i za Zapad i za SAD. I to nije bio samo jedan glas – to je bila centralna poruka u Davosu, jer kada najmoćnija ekonomija sveta kaže - ovo što vi ovde slavite uništilo je našu industrijsku bazu i radnike - to nije više moguće ignorisati ili ublažiti. U suštini, fraktura stava nije nastala tako što je Davos iznenada postao antiglobalistički, već zato što više ne može da bude proglobalistički jer realnost više ne dozvoljava tu iluziju. To više nije dom svetionika globalizacije... Naprotiv, postao je mesto suočavanja sa njenim krajem. Zato američka delegacija nije izazvala sa tim svojim stavom nekakav skandal, jer su oni samo najglasnije izgovarali istinu koju su mnogi već odavno znali, ali nisu smeli da je iskažu naglas na tom mestu. Davos je, dakle, bio lokalitet pogrebne ceremonije za model globalizacije, samo što učesnici još uvek nose firmirana odela umesto tunika, a umesto baklji drže ajfon sa kojim uživo strimuju. Do juče su se svi slagali da je globalno selo neizbežna sudbina čovečanstva, a kritičari su bili marginalci, kao i na ovom forumu gde nisu bili potrebni ni prsti jedne ruke kako bi se nabrojali oni koji su odavno ovde pisali o problemima globalizacije. Paradoksalno, nas nekoliko nazivani smo Kinorusima jer smo navodno širili antiglobalističku teoriju zavere, što je, pokazuje se jasno i glasno, bio apsurd u meri u kojoj je istina da je Kinorusija najveći dobitnik globalizacije. Jer, zamislite kakav je to kognitivni pad roletni kada nekog proglasite da je za Sija i Putina, zato što on kritikuje nešto od čega su najviše koristi imali - Si i Putin?! Pri tome, WEF više nije ni skup gde se kroji budućnost, on je pre nekakav arheološki simpozijum na ruševinama sopstvenog projekta. I samo neobavešteni danas pitaju: a kako spasiti globalizaciju? Pravo pitanje je, zapravo, kako preživeti njen raspad a da se ne poubijamo na njenom zgarištu... Odgovor na to čak nećemo više ni tražiti u Davosu... Edited 1 hour ago by Nek grmi jako
melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Hvala krasnovljevom bogu Putleru pa će sada Amerika uvesti 1000 % carina na trgovinu s Kinom, Jack iz Misisipija će sklapati čipove jer je ostalima nametnuto da im poslodavac plati 100.000 $ da dođu da rade a ako hoće da žive moraće ruski oligarsi, pardon, stručnjaci da plate milion $ prevarantu i pedofilu Krasnovu; a kada i dođu, moraće da plaćaju reket ICE-u da ih ovi ne bi u boljem slučaju isporučili Paragvaju a ako nemaju sreće da ih ne zateknu u gaćama na kućnom pragu i ispucaju pun šaržer na njih. Mislim, po čemu se današnja Amerika razlikuje od biznis modela Kine i Rusije? Edited 1 hour ago by melankolic
Klotzen Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Demokrate treba da najave da će zatovoriti ICE i izgraditi novu instituciju koja će se time baviti. Trakođe treba istražiti ko je uticao na unutrašnju kontrolu da se ova ubistva ne okarakteriše kako treba i kazniti i unutrašnju kontrolu koja nadzire ICE i one koji su vrišili pritisak. U onom prvom slučaju je bilo moguće pričati da je kriv i pokojnik ali ovde je 100% krivica ICE.
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, Nek grmi jako said: Globalizacija je propala i za Zapad i za SAD. Možda je propala za prosečnog građanina zapadnog sveta, ali za one koji su je promovisali je još uvek itekako živa, pa prve četiri su kompanije po profitu u 2025. godini bile Gugl, Epl, Majkrosoft i Envidia, a u prvih 20 su i uvek neizbežni Fejsbuk/Meta i Amazon. Međutim, kao što je ta priča o globalizaciji imala svoju jasnu ekonomsku logiku koja se ogledala u konkubinatu krupnog kapitala i levo-liberalnog diskursa, tako i nova, danas aktuelna priča o suverenizmu takođe ima svoju jasnu ekonomsku logiku koja se ogleda u konkubinatu krupnog kapitala i desno-populističkog diskursa, jer male suverene države svojom regulativom nikada neće moći da se odbrane od tolikog kapitala. Pa kao što danas Guglov android na osnovu tona kojim vi pišete poruke na vašem telefonu može s preciznošću da odredi vaše emotivno stanje i prema tome vam isporuči određene reklame i to dobrano naplati, tako će sutra biometrija i kamere za prepoznavanje lica u realnom vremenu prepoznavati vaše emotivno stanje, predviđati vaše ponašanje i o tome izveštavati data centar u Kaliforniji, ne bi li oni koji te kamere i softvere i prave svoje znanje i unovčili. Ideologija je u oba slučaja samo oružje koje služi da se uvećaju cene nekih deonica na berzi, a svako za sebe može da bira, da se poetski izrazim, čije govno je ukusnije. Što se mene tiče, govno je govno, bilo ono plavo ili crveno. 1
melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Ne treba zaboraviti da je lavina govana krenula od Facebooka odnosno njenog vlasnika Cukerberga koji je predao privatne podatke korisnika svoje mreže privatnoj kompaniji (Cambridge Analitica) koja je opet radila analizu za Trumpetinu kampanju. To je bila prekretnica koju je sledila i logaritamska procena korisnika mreža i operativnih sistema, širenje web kriminala, pretnji i nasilja. Ja se sam sećam tog perioda kada sam definitivno prestao da koristim mreže. Edited 1 hour ago by melankolic
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) https://www.facebook.com/share/v/1Puo6pUtfK/ Bukvalno mala grupa likova bez identifikacije zaustavlja ljude na ulici, uvek po pravilu "obojene" i traži im jebene isprave kao nacisti one ausvajze. Da ne poveruje čovek. Zaustavili policajce koji su van dužnosti u običnoj šetnji. Edited 1 hour ago by JPM
robespierre Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 21 minutes ago, melankolic said: Ne treba zaboraviti da je lavina govana krenula od Facebooka odnosno njenog vlasnika Cukerberga koji je predao privatne podatke korisnika svoje mreže privatnoj kompaniji (Analitica) koja je opet radila analizu za Trumpetinu kampanju. To je bila prekretnica koju je sledila i logaritamska procena korisnika mreža i operativnih sistema, širenje web kriminala, pretnji i nasilja. Ja se sam sećam tog perioda kada sam definitivno prestao da koristim mreže. Netačno, sve je počelo od Gugla pre 20-25 kada su i shvatili da se uz pomoć LLM-a zgrnuti nezamislivi novac na osnovu predviđanja ponašanja korisnika, pa se tako taj Gugl još pre petnaestinu godina naplaćao kazni i kazni u EU, jer se ispostavilo da njihovi Google cars koji su snimali ulice jailbrake-ovali privatne wifi-jeve kako bi prikupljali podatke o ponašanju. Bitka za društvene mreže i internet je odavno izgubljena, ali to je shvatila i nova generacija redpill tech milijardera koja neprestano traži nove načine za prikupljanje podataka - recimo već pomenute kamere za prepoznavanje lica i biometrija. Recimo, billo bi zanimljivo znati da li softver u Tesla automobila može da proceni pol, starost i psihološki stanje vozača (nervozu, stres i slično). na osnovu toga koliko naglo koči i kojom brzinom ulazi u krivine. Još ako naprave da se automobil otključava na otisak prsta neće biti greške ko vozi, pa sve da je u pitanju auto koji deli više ljudi. Takođe ćemo znati gde korisnik radi, gde mu je dom, koje restorane posećuje, ukoliko ti restorani imaju privatan parking, itd, itd. Ukoliko bi softver fozila recimo imao u sebi ugrađene mikrofone koji bi se uključivali kada detektuju razgovor u kolima (kao što rade android telefoni), bukvalno su neograničeni resursi koje kompanija može da prikupi o korisniku vozila. Edited 1 hour ago by robespierre
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 46 minutes ago, robespierre said: Možda je propala za prosečnog građanina zapadnog sveta, ali za one koji su je promovisali je još uvek itekako živa, pa prve četiri su kompanije po profitu u 2025. godini bile Gugl, Epl, Majkrosoft i Envidia, a u prvih 20 su i uvek neizbežni Fejsbuk/Meta i Amazon. Međutim, kao što je ta priča o globalizaciji imala svoju jasnu ekonomsku logiku koja se ogledala u konkubinatu krupnog kapitala i levo-liberalnog diskursa, tako i nova, danas aktuelna priča o suverenizmu takođe ima svoju jasnu ekonomsku logiku koja se ogleda u konkubinatu krupnog kapitala i desno-populističkog diskursa, jer male suverene države svojom regulativom nikada neće moći da se odbrane od tolikog kapitala. Pa kao što danas Guglov android na osnovu tona kojim vi pišete poruke na vašem telefonu može s preciznošću da odredi vaše emotivno stanje i prema tome vam isporuči određene reklame i to dobrano naplati, tako će sutra biometrija i kamere za prepoznavanje lica u realnom vremenu prepoznavati vaše emotivno stanje, predviđati vaše ponašanje i o tome izveštavati data centar u Kaliforniji, ne bi li oni koji te kamere i softvere i prave svoje znanje i unovčili. Ideologija je u oba slučaja samo oružje koje služi da se uvećaju cene nekih deonica na berzi, a svako za sebe može da bira, da se poetski izrazim, čije govno je ukusnije. Što se mene tiče, govno je govno, bilo ono plavo ili crveno. Već sam vam pisao da me fenomenološki zanima kako nastaju društveni konstrukti, dok me njihova implementacija u diskurs, agende i normative manje interesuje jer je reč o često neinventivnim primenama već viđenih obrazaca vladanja. Iz tog razloga sam apostrofirao Peta Bjukenona, sa svakako manjom impresioniranošću izvođačem Bjukenonovih radova u liku Donalda Trampa... Za razliku od ostatka sveta koji već više od deeset godina samo priča o Trampu 24/7. S tim u vezi, svakako neću biti zaslepljen ideološkim sjajem onoga što će naslediti globalizam, poput onih koji su branili globalizaciju kad je bilo već evidnento da je ona na izdisaju i u samrtnom ropcu zahvaljujući vlastitim greškama. Pa setite se šta je samo ovde sve pisano o globalizaciji, globalnom selu i stanovnicima tog sela koji će biti srećni kao u selu štrumpfova... I koliko je to promašen fudbal u odnosu na šamar realnosti. Edited 55 minutes ago by Nek grmi jako
melankolic Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 13 minutes ago, robespierre said: Netačno, sve je počelo od Gugla pre 20-25 kada su i shvatili da se uz pomoć LLM-a zgrnuti nezamislivi novac na osnovu predviđanja ponašanja korisnika, pa se tako taj Gugl još pre petnaestinu godina naplaćao kazni i kazni u EU, jer se ispostavilo da njihovi Google cars koji su snimali ulice jailbrake-ovali privatne wifi-jeve kako bi prikupljali podatke o ponašanju. Bitka za društvene mreže i internet je odavno izgubljena, ali to je shvatila i nova generacija redpill tech milijardera koja neprestano traži nove načine za prikupljanje podataka - recimo već pomenute kamere za prepoznavanje lica i biometrija. Recimo, billo bi zanimljivo znati da li softver u Tesla automobila može da proceni pol, starost i psihološki stanje vozača (nervozu, stres i slično). na osnovu toga koliko naglo koči i kojom brzinom ulazi u krivine. Još ako naprave da se automobil otključava na otisak prsta neće biti greške ko vozi, pa sve da je u pitanju auto koji deli više ljudi. Dobro ako ćeš da kreneš kroz istoriju manipulacija prikupljenim podacima onda možeš početi sa prvim psihološkim testovima po školama, vojsci i policiji, intervjuima za posao u kompanijama kojima je bitna struktura ličnosti njihovog zaposlenog itd. Ja govorim o početku političke analitike kojom su nastale tektonske promene u ne samo državnoj politici nego i globalno (poznate ruske i kineske farme botova pa sve do ovih sada u Srbiji sa gašenjem naloga NovaS i Danasa na druš. mrežama). Šta misliš, da je Reformistička stranka u Britaniji najpopularnija zbog onog pijanog klovna ili zato što su i tu umešali svoje prste isti oni koji su zaslužni za prvi trumpetin mandat? Edited 1 hour ago by melankolic
robespierre Posted 54 minutes ago Posted 54 minutes ago 7 minutes ago, Nek grmi jako said: Več sam vam pisao da me fenomenološki zanima kako nastaju društveni konstrukti, dok me njihova implementacija u diskurs, agende i normative manje interesuje jer je reč o često neinventivnim primenama već viđenih obrazaca vladanja. Iz tog razloga sam apostrofirao Peta Bjukenona, sa svakako manjom impresioniranošću izvođačem Bjukenonovih radova u liku Donalda Trampa... S tim u vezi, svakako neću biti zaslepljen ideološkim sjajem onoga što će naslediti globalizam, poput onih koji su branili globalizaciju kad je bilo već evidnento da je ona na izdisaju i u samrtnom ropcu zahvaljujući vlastitim greškama. Pa setite se šta je samo ovde sve pisano, i koliko je to promašen fudbal u odnosu na šamar realnosti. Ne bih rekao da je ideologija kriva za to što propada, svaka ideologija ima ograničen vek trajanja, samo je taj vek trajanja, prirodom hipermodernog sveta, dosta kraći od ideologija prohujalih vremena. Ili, da parafraziram početak Simulacije i simulakruma, kapitalnog dela autora koji je ključan za razumevanje postmodernog potrošačkog društva - simulakrum nikada nije ono što prikriva istinu, nego istina koja prikriva da istine nema. Ako je levo-liberalni diskurs, koji je dominantan od šezdesetih godina prošlog veka, bio svojevrsna Hakslijeva soma koja je služila da zabavi postmodernog čoveka zapada kombinacijom jeftinog dopamina sa velikih, srednjih, malih i džepnih ekrana, dok razne Mustafe Mondovi ovog sveta na vrhu skupljaju kajmak, ovaj novi desno-populistički je u neku ruku mnogo više orvelovski jer pokušava da ubaci svoje senzore i alatke za predviđanje ponašanja svuda, ali ne zbog jednopartijske kontrole kako na to vole da nas upozore, već iz istog razloga kao i Mustafe Mondovi pre njih - radi uvećanja sopstvenog kapitala. Pa se tako sa društvenih mreža čovek može isključiti, može da izabere da nema ''pametni'' sat ili telefon, ali ako se ceo svet pretvori u jednu društvenu mrežu i premreži senzorima i kamerama svih vrsta - o kakvoj tu onda ličnoj slobodi i izboru govorimo? Živećemo u simulakrumu suverenih država dok će nam domovi, pa čak i tela u potpunosti biti kolonizovana spravama za prikupljanje podataka. S te strane, ono što dolazi izgleda znatno opasnije od onoga što je bilo. Doduše, to kažem ja, veliki pesimista po pitanju svih stvari, a sudbine zapadne civilizacije ponajviše.
Nek grmi jako Posted 44 minutes ago Posted 44 minutes ago (edited) 11 minutes ago, robespierre said: Ne bih rekao da je ideologija kriva za to što propada, svaka ideologija ima ograničen vek trajanja, samo je taj vek trajanja, prirodom hipermodernog sveta, dosta kraći od ideologija prohujalih vremena. Ili, da parafraziram početak Simulacije i simulakruma, kapitalnog dela autora koji je ključan za razumevanje postmodernog potrošačkog društva - simulakrum nikada nije ono što prikriva istinu, nego istina koja prikriva da istine nema. Ako je levo-liberalni diskurs, koji je dominantan od šezdesetih godina prošlog veka, bio svojevrsna Hakslijeva soma koja je služila da zabavi postmodernog čoveka zapada kombinacijom jeftinog dopamina sa velikih, srednjih, malih i džepnih ekrana, dok razne Mustafe Mondovi ovog sveta na vrhu skupljaju kajmak, ovaj novi desno-populistički je u neku ruku mnogo više orvelovski jer pokušava da ubaci svoje senzore i alatke za predviđanje ponašanja svuda, ali ne zbog jednopartijske kontrole kako na to vole da nas upozore, već iz istog razloga kao i Mustafe Mondovi pre njih - radi uvećanja sopstvenog kapitala. Pa se tako sa društvenih mreža čovek može isključiti, može da izabere da nema ''pametni'' sat ili telefon, ali ako se ceo svet pretvori u jednu društvenu mrežu i premreži senzorima i kamerama svih vrsta - o kakvoj tu onda ličnoj slobodi i izboru govorimo? Živećemo u simulakrumu suverenih država dok će nam domovi, pa čak i tela u potpunosti biti kolonizovana spravama za prikupljanje podataka. S te strane, ono što dolazi izgleda znatno opasnije od onoga što je bilo. Doduše, to kažem ja, veliki pesimista po pitanju svih stvari, a sudbine zapadne civilizacije ponajviše. Ako se ispostavi da je ono što dolazi opasnije, što je upitno barem kada znamo da su jedni na druge već počeli da vade pištolje i da apsolutno ne postoji ideološka monolitnost kao u doba Fukojame i njegovog kraja istorije, onda ćemo se složiti i obojica ćemo reći - ne valja. Zasad mogu da podržim samo ono što već znamo, odnosno vaše impliciranje da je levica postavila temelje za ono što bi moglo sutra da bude još i opasnije. Jer kad je levo-liberalni diskurs, vašom rukom opisan kao "Hakslijeva soma", u stvari pasivna, zabavna kontrola preko ekrana i dopamina koja je omogućila elitama da skupljaju kajmak dok masa spava, e to mogu da vam potpišem. To je već oblik kolonizacije uma i ponašanja, samo mekši i manje direktan. I kroz postmodernu potrošačku kulturu koja maskira odsustvo istine i slobode. Edited 43 minutes ago by Nek grmi jako
robespierre Posted 20 minutes ago Posted 20 minutes ago (edited) 28 minutes ago, Nek grmi jako said: Ako se ispostavi da je ono što dolazi opasnije, što je upitno barem kada znamo da su jedni na druge već počeli da vade pištolje i da apsolutno ne postoji ideološka monolitnost kao u doba Fukojame i njegovog kraja istorije, onda ćemo se složiti i obojica ćemo reći - ne valja. Zasad mogu da podržim samo ono što već znamo, odnosno vaše impliciranje da je levica postavila temelje za ono što bi moglo sutra da bude još i opasnije. Jer kad je levo-liberalni diskurs vašom rukom opisan kao "Hakslijeva soma" – pasivna, zabavna kontrola preko ekrana i dopamina, koja je omogućila elitama da skupljaju kajmak dok masa spava, to mogu da vam potpišem. To je već oblik kolonizacije uma i ponašanja, samo mekši i manje direktan. I kroz postmodernu potrošačku kulturu koja maskira odsustvo istine i slobode. Hteo sam ovo da vam napišem još u prethodnom postu, ali, iz želje da što pre nastavimo diskusiju, ispustio sam ovaj nit misli. No, dali ste mi dobar šlagvort pa ću vam napisati u ovom. Na ovom forumu je pisao izvesni Bohumilo, čovek za koga su poluprovodnici božanstva, a Ilon Mask njihov izaslanik u ovom svetu, i jedna anegdota koju je sam sa nama podelio mi je ostala neizbrisivo urezana u sećanju. Naime, sada već bivši forumaš, jednom prilikom nam se pohvalio da je počeo da nosi go pro kameru na sebi ne bi li na kraju dana pogledao šta je radio i tako optimizovao svoje delovanje na dnevnom nivou. Osim što svojevoljno od čoveka - sebe pravi mašinu, što je u potpunosti njegov izbor, ja lako mogu da zamislim situaciju u kojoj svi zaposleni u svim preduzećima nose go pro kamere, ne bi li se optimizovala njihova angažovanost tokom radnog vremena. Naravno, niko nema vremena da gleda toliku količinu filma, ali sam siguran da će u budućnosti postojati softver koji će primenom AI alata moći da se upotrebi upravo u te svrhe. A što onda da nemamo kamere na sebi i van radnog vremena, jer će se tako povećati sigurnost u zajednici. Sigurnost koju bezbednosni sektor pruža prosečnom građaninu je nedovoljna, ili bar tako glavni propagandista redpill tech milijardera Kurtis Jarvin trubi već duže vreme. Tako da ako je stari levo-liberalni poredak mašina za pravljenje para koja koristi tehnologiju koristi za kontrolu a ideologiju kao pušku za uspavljivanje, novi desno-populistički poredak je mašina za pravljenje para koja će tehnologiju koristiti kao palicu za disciplinovanje, a ideologiju kao pumpu za benzin. Više neće samo sistem biti mašina, već će mašina biti njegova osnovna jedinica - čovek. Edited 15 minutes ago by robespierre
Nek grmi jako Posted 12 minutes ago Posted 12 minutes ago (edited) 19 minutes ago, robespierre said: Hteo sam ovo da vam napišem još u prethodnom postu, ali, iz želje da što pre nastavimo diskusiju, ispustio sam ovaj nit misli. No, dali ste mi dobar šlagvort pa ću vam napisati u ovom. Na ovom forumu je pisao izvesni Bohumilo, čovek za koga su poluprovodnici božanstva, a Ilon Mask njihov izaslanik u ovom svetu, i jedna anegdota koju je sam sa nama podelio mi je ostala neizbrisivo urezana u sećanju. Naime, sada već bivši forumaš, jednom prilikom nam se pohvalio da je počeo da nosi go pro kameru na sebi ne bi li na kraju dana pogledao šta je radio i tako optimizovao svoje delovanje na dnevnom nivou. Osim što svojevoljno od čoveka - sebe pravi mašinu, što je u potpunosti njegov izbor, ja lako mogu da zamislim situaciju u kojoj svi zaposleni u svim preduzećima nose go pro kamere, ne bi li se optimizovala njihova angažovanost tokom radnog vremena. Naravno, niko nema vremena da gleda toliku količinu filma, ali sam siguran da će u budućnosti postojati softver koji će primenom AI alata moći da se upotrebi upravo u te svrhe. A što onda da nemamo kamere na sebi i van radnog vremena, jer će se tako povećati sigurnost u zajednici. Sigurnost koju bezbednosni sektor pruža prosečnom građaninu je nedovoljna, ili bar tako glavni propagandista redpill tech milijardera Kurtis Jarvin trubi već duže vreme. Tako da ako je stari levo-liberalni poredak mašina za pravljenje para koja koristi tehnologiju kao pušku za uspavljivanje, novi desno-populistički poredak je mašina za pravljenje para koja će tehnologiju koristiti kao palicu za disciplinovanje. Više neće samo sistem biti mašina, već će mašina biti njegova osnovna jedinica - čovek. Slažem se da postoji ta mogućnost, ali i da taj proces ne bi bio ideološki jednosmeran. Deo liberalno-levog korpusa bi iste sekunde potpisao takav scenario, ali da ga oni sprovode, kao što postoji i deo konzi koji bi takav ishod odbio čak i da ga predvodi Isus Hrist lično. Na kraju krajeva, i sam sam ovde pominjao Tila i njegove jarane, najavljujući da bi Tramp mogao da bude lagana prolećna šetnja cvetnom livadom u odnosu na one koji će ga možda naslediti. To pokazuje da sam odavno svestan rizika koji pominjete, za razliku od onih koji samo Tramp, pa Tramp, jer možda ne shvataju odakle sad pa neki til, kad su pantalone svakako bolje nego suknje od tila. Edited 1 minute ago by Nek grmi jako
Recommended Posts