Klotzen Posted yesterday at 01:04 PM Posted yesterday at 01:04 PM 3 hours ago, robespierre said: Nema nikakve veze između Trampa i Putina i stvarno je kranje vreme da se prestane sa tom, ne znam kako bih nazvao a da nekoga ne uvredim, smešnom konstrukcijom. Tramp je klasičan trgovac i sve njegove želje i nadanja vezana za Rusiju, EU i Ukrajinu je da se rat što pre okonča kako bi USA kao posrednik mogla da prodaje ruske energente EU, i to ne kažem samo ja nego i na primer ljudi na prilično visokim pozicijama u OMV centrali u Beču sa kojima sam imao prilike da se sretnem u pretnodnih nekoliko meseci. Zašto bi tramp uvozio od putina kada ima svoju naftu i gas ? Zašto bi putin prodavao preko trampa, ako se sklopi mir to znači da je Ukrajina pristala na nešto i onda će svi normalizovati odnose, ako se ne sklopi mir onda niko neće trgovati sa putinom pa ni tramp. Prvi put čujem za ovu konstrukciju.
robespierre Posted yesterday at 01:38 PM Posted yesterday at 01:38 PM (edited) 39 minutes ago, Klotzen said: Zašto bi tramp uvozio od putina kada ima svoju naftu i gas ? Zašto bi putin prodavao preko trampa, ako se sklopi mir to znači da je Ukrajina pristala na nešto i onda će svi normalizovati odnose, ako se ne sklopi mir onda niko neće trgovati sa putinom pa ni tramp. Prvi put čujem za ovu konstrukciju. Neće se normalizovati odnosi u potpunosti, ostaće moratorijum na ruske energente i nakon završetka rata. S druge strane EU birokrate trpe ogromne pritiske od industrije koja vapi za jeftinim ruskim energentima, i u slučaju da ruski prirodni gas bude dostupan preko Amerike pogledaće u stranu i neće mnogo pitati za poreklo istog. U decembru 2025. Evropa je potrošila oko 45 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a USA je od toga izvezla 1/4. Zašto da pokrivaš 1/4 tržišta ako možeš maltene celo? Free money koji će biti zarađen na preprodaji. Edited yesterday at 01:44 PM by robespierre
djura.net Posted yesterday at 02:19 PM Posted yesterday at 02:19 PM 34 minutes ago, robespierre said: Zašto da pokrivaš 1/4 tržišta ako možeš maltene celo? Free money koji će biti zarađen na preprodaji. Takozvano mudro ulaganje u rusku vojnu industriju da bi Putin i Lavrov mogli njome (i bombama) da prete EU, zasto ne, i da razore sve sta im se nadje na putu u EU. Ako i pored ovog iskustva sa Ukrajnom u EU opet, kao nekad, prevlada misljenje da sa Rusijom treba saradjivati u zajednickom interesu, onda i ne zasluzuju nista drugo nego da Pariz, Berlin, Prag, London, Stokholm i drugi evropski gradovi zalice na Bahmut ili Chasiv Yar. 1
djura.net Posted yesterday at 02:31 PM Posted yesterday at 02:31 PM (edited) Ilustracija saradnje sa Rusijom i kupovine 'jeftinog ruskog energenta' Edited yesterday at 02:40 PM by djura.net 1
Barkley#34 Posted yesterday at 02:49 PM Posted yesterday at 02:49 PM 12 minutes ago, djura.net said: Ako i pored ovog iskustva sa Ukrajnom u EU opet, kao nekad, prevlada misljenje da sa Rusijom treba saradjivati u zajednickom interesu, Bojim se da će do toga doći, na ovaj ili onaj način, u nekoj doglednoj budućnosti nakon odlaska Putina, posebno ako Ameri uspostave kakvu-takvu saradnju sa Rusijom. Da ne govorim o tome ako se eventualno ostvari ovo Robespjerovo predviđanje da im Ameri uvale rusku naftu uz proviziju. Jednostavno, pritisak industrije će biti neizdrživ, uz osećaj da svi sarađuju&zarađuju preko njihovih leđa. Biće verovatno više opreza a i Rusija klizi ka podređenoj poziciji u odnosima sa svima pa će se to iskoristiti ali teško da će biti u potpunosti izolovana.
djura.net Posted yesterday at 02:57 PM Posted yesterday at 02:57 PM 3 minutes ago, Barkley#34 said: da im Ameri uvale rusku naftu uz proviziju. Da se ne ponavljam, jasno je sta onda zasluzuju. I ne, necu uopste da ih zalim, sami nek kopaju svoj grob i silje kolac na koji ce ih Rusi nabiti. I da se ne lazemo, nece Putin nidje bar jos 10-15 godina, ni izbliza nije vreme praviti planove 'sta posle'.
Barkley#34 Posted yesterday at 03:04 PM Posted yesterday at 03:04 PM Ne mislim da če Rusi drugačije razmišljati nakon Putina nego da su a i biće u situaciji da moraju da se vade iz problema u koje su se uvalili. Ako pritom Tramp ili neko sledeći napravi dogovor da izvuku Ruje iz kineske sfere onda će deo tog paketa biti i smirivanje odnosa na relaciji evropske zemlje - Rusija. EU će morati mnogo da ojača da bi uspela da se odupre pritiscima svih ostalih igrača. Ne kažem da želim ovakav scenario nego da mi deluje moguć. 1
robespierre Posted yesterday at 03:06 PM Posted yesterday at 03:06 PM (edited) 38 minutes ago, djura.net said: Ilustracija saradnje sa Rusijom i kupovine 'jeftinog ruskog energenta Ne znam da li si svestan ali američke korporacije su profitirale na ratnim naporima nemačke vojne industrije sve do 1941. godine i nikoga nije bilo briga. Šel, Standard oil i DuPont su recimo sarađivali sa IG Farbenom koji je proizvodio ni više ni manje nego Ciklon B. Krupni kapital ne poznaje etiku, Edited yesterday at 03:10 PM by robespierre
djura.net Posted yesterday at 03:13 PM Posted yesterday at 03:13 PM 4 minutes ago, Barkley#34 said: Ne mislim da če Rusi drugačije razmišljati nakon Putina nego da su a i biće u situaciji da moraju da se vade iz problema u koje su se uvalili. Ako pritom Tramp ili neko sledeći napravi dogovor da izvuku Ruje iz kineske sfere onda će deo tog paketa biti i smirivanje odnosa na relaciji evropske zemlje - Rusija. EU će morati mnogo da ojača da bi uspela da se odupre pritiscima svih ostalih igrača. Ne kažem da želim ovakav scenario nego da mi deluje moguć. Ne kazem ni ja da takav scenario nije moguc, ali u trouglu izmedju USA, Kine i Rusije, sama EU ima najmanje razloga i logike da bira Rusiju za saradnju. Ali na njima je izbor, slobodno neka ulazu u rusku vojnu masineriju ako nisu sposobni nista da nauce iz istorije. 4 minutes ago, robespierre said: Krupni kapital ne poznaje etiku, To sto krupni kapital ne poznaje etiku, nije razlog da mu se klanjamo, nego da neke stvari uradimo drugacije ako zelimo da izbegnemo scenario koji pominjes da se desavao do '41.
Nek grmi jako Posted yesterday at 03:31 PM Posted yesterday at 03:31 PM (edited) 6 hours ago, freethrow said: Ne vidiš nikakve naznake podrške na strateškom nivou i na nivou dnevnopolitičkih poruka koje bi ukazivale na uzajamnu podršku između Trampa i Putina. "Pregovori" o Ukrajini ti takođe ne ukazuju na tako nešto? Najjači udarci na NATO u trenucima u kojima se ista suočava sa verovatno najvećim iskušenjima na svom pragu ti ne ukazuju na "specijalne veze" između njih dvojice? Već sam pisao ovde, smatram da je nepotrebna i neprecizna sintagma Kinorusija, jer ih guraš u jedan pojam. A u pitanju su dve velike sile kojima se poklapaju samo neki interesi i koje gledaju, ne mnogo unapred, samo 3-5 godina kako da sjebu jedna drugu. Ovde te molim da meni, kao neobrazovanom čoveku, navedeš tačan ili približno tačan spisak kineskih investicija i ruskih stanica na Grenlandu danas. Biću jako zahvalan. Ovde prebacuješ priču sa investicija i stanica na podmornice. Ruske podmornice su ruske podmornice i po definiciji se kreću. Rusi imaju poveće nuklearno naoružanje, alii to nisu investicije i stanice. Hajde da se držimo priče. Ovde dolazimo do suštine: niko normalan i prozapadno orijentisan ovde nema nekakvu odbranu Madura ili Putina ili bilo kakvog ugnjetavača koji napada i ugnjetava svoj narod. Si i Kina su ovde druga priča. Suštinska razlika između toga Zapada na koji se pozivaš i Madura i Putina bi trebalo da bude kvalitativna, a ne kvantitativna (u smislu oružja). Tramp je mogao, da je hteo, da prikaže svoju ekskurziju u Karakas kao sprečavanje humanitarne katastrofe, oslobađanje američkih taoca, bilo šta, ali je svesno gurao narativ da je Amerika jača, da dolazi kada hoće i kako hoće i da će voditi zemlju i koristiti naftu. Svesno se odričući bilo kakve kvalitativne maske, principa, pa i morala u fundamentalnom smislu. Spuštajući se u ravan Putina, negirajući manje više Venecueli pravo na postojanje i da sopstvene (ne male) probleme. Moje shvatanje ljudi koji protestuju protiv ovoga je da nisu toliko na strani Madura (ko bi zaista bio?) koliko na strani principa koji je priznali mi to ili ne oblikovao zapadne demokratije poslednjih skoro pa 60 godina. Opet trpaš sva jaja u isti koš. Ne samo da su strateški planovi Rusije i Kine bitno drugačiji, nego si i sve neslobodne zemlje ugurao sa sve Indijom, Brazilom i JAR, pa čak i UAE. Politika je mnogo kompleksnija od ovoga. Da nije bilo polusposobnog Bajdena (pa opet neuporedivo manje štetnog od aktivnoog Trampa) i da je rađeno od početka na jedinstvu NATO, posebno u Evropi, da je aktivnije i brže pružana bezrezervna podrška Ukrajini, da, verujem da bi Putin već tražio izgovor da ide nazad i da iskaljuje bes po nekim Kadirovima da spašava lice odštampano na šoljama. Niko, barem ja, ne mrzi ovde Trampa. Čak mi ni činjenica da je bolesnik ne čini da ga "mrzim". Besan sam na sistem koji početkom 21 veka koristi medije i opštu neobrazovanost ljudi i uopšte omogućava takvim likovima da se kandiduju, a kamoli da pobede. Vraćam se na metaforu koju mi je @Eddard napljuvao: kao neko ko živi u maloj zemlji koja čak nije ni u EU, ne želim da mi ogromne probleme rešava komšija sa puškomitraljezom, jer kako mi sada može rešiti problem i dovesti na vlast nekoga koga ja možda i želim (studenti, opozicija, nebitno) to implicitno znači da mi za 2 godine može dovesti isto tako i Velju ili nekog Arkana. Mislim da se potcenjuje koliko je Tramp i pre ovoga sa Venecuelom razvalio ceo lanac donošenja odluka, sistem vrednosti i sve ostalo. Opet jedan čest problem: dolazimo do ispravnih zaključaka pogrešnim rezonovanjem. Opet, govorim u svoje ime, dok sam i sam čitao Strategiju i bio iznenađen eksplicitnošću, ono što me najviše obradovalo, ali i uplašilo u istoj je upravo njena dugoročnost. Tramp ima svoje drugare, poput Orbana, njegovi satrapi otvoreno idu i pružaju podršku ultradesničarskim snagama širom EU. Ono što je nama potrebno je suštinska podrška u osnaživanju demokratije (u prevodu pare koje je dobijao DOS i Otpor, obuka u Budimpešti i Rumuniji), a ne hir jednog egocentričnog i amoralnog ludaka. Drugo, ako se mi slažemo da je dugoročno jednini smisleni cilj Srbije da budemo članica EU, koliko će nam pomoći u tome neko ko od početka svog mandata radi aktivno na uništavanju te iste EU? Neko ko aktivno podržava Šešelje i Vaciće unutar te iste EU? Ponovo: Kina i Rusija nisu jedna stvar. Ne. Stvarno nikad nisam video ovakvu disekciju nečijih upisa, a naročito ne nečega što je napisala moja malenkost. Nikada. I prateći osnovni razlog postojanja ovakvih mesta, a to je razmena mišljenja, jednostavno treba reći da su ovakvi primeri kritičkog fokusa na nešto što je neko drugi napisao retki poput muškarca bez brkova u Iraku. I autoru ovakve disekcije uvek valja čestitati što promoviše duh trezvene komunikacije, sa jasnim stavovima, poštujući i tuđe napisano, i svoje odreagovano. Znate, svestan sam da ponekad razvlačim pitu i previše, da umem da udavim gnjurca, pa čak i da pretrpam forum nekakvim sadržajem. A vi ste me, dajući na značaju tim mojim skromnim redovima, ovom disekcijom nagnali da prestanem da razmišljam da li bi nekome eventualno trebalo da se izvinim zbog vlastitog stila. Jer kada sam, pre jedno 700 godina, prvi put zavirio u ovaj virtualni kutak veba, nadao sam se da ću zateći upravo takav vid komunikacije koji ste vi danas ispoljili. Jeste da je čekanje dugo trajalo... Ali bolje ikad nego nikad. Edited yesterday at 03:45 PM by Nek grmi jako 1
Angelia Posted yesterday at 05:36 PM Posted yesterday at 05:36 PM 13 hours ago, Nek grmi jako said: Pa zato što su u koaliciji njegovih glasača, čega je naravno bio svestan, i ti prohamasovci, i Mamdani koji i ne krije ideološke poveznice sa Madurom, i nekakve antife, i nevladin radikalni levi sektor, kao i svi oni koji bi, da ih neko pita da se odluče da li bi više želeli da neko ubije Trampa ili Putina, iz topa rekli - Trampa. Ustvari, ja ne mislim da je veliki broj ljudi u USA ultra-levo, nego su uzasno glasni. Problem postoji na univerzitetima, jer ih uce gluposti, pa su malo vise kumbaja glupi. Definitivno, Tramp je ovim potezom sa Madurom, opet ogolio licemerje levicara. I Latino populacija je uglavnom reagovala sa nevericom. Ta koalicija je neodrziva, uz to je dosao ovaj scandal u MN, tu ce i afro amerikanci da im okrenu ledja dosta. Ako nista, evo sad dobijamo ovde na temi kvalitetniju geo-politicko diskusiju 😀
freethrow Posted yesterday at 05:43 PM Posted yesterday at 05:43 PM 4 minutes ago, Angelia said: Problem postoji na univerzitetima, jer ih uce gluposti, pa su malo vise kumbaja glupi.
Nek grmi jako Posted yesterday at 06:12 PM Posted yesterday at 06:12 PM (edited) 37 minutes ago, Angelia said: Ustvari, ja ne mislim da je veliki broj ljudi u USA ultra-levo, nego su uzasno glasni. Problem postoji na univerzitetima, jer ih uce gluposti, pa su malo vise kumbaja glupi. Definitivno, Tramp je ovim potezom sa Madurom, opet ogolio licemerje levicara. I Latino populacija je uglavnom reagovala sa nevericom. Ta koalicija je neodrziva, uz to je dosao ovaj scandal u MN, tu ce i afro amerikanci da im okrenu ledja dosta. Ako nista, evo sad dobijamo ovde na temi kvalitetniju geo-politicko diskusiju 😀 Vi se sigurno sećate da su, odgovarajući mojoj malenkosti, ovde pisali i da sam budala, i Hitler, i idiot, i krezuba nakaza... Jedan mi čak i napisao da jedem gomna, iako me nikad u životu nije video... I sad, pogledajte razliku između takvih reakcija i predmetne disekcije koja, kako ste napomenuli, donosi kvalitetniju geopolitičku diskusiju. Imate samo jednom pravo da pogađate koja od te dve opcije jedina zapravo ima smisla, a koja je dokaz apsolutnog besmisla i gubljenja vremena. I što više bude jednog, a uopšte ne bude onog drugog, to bolje. Pošto je forumsko izražavanje maraton a ne sprint, a kod maratona ti koji nemaju šta da kažu osim da upute ličnu uvredu, prirodno otpadaju zbog zamora materijala... Jedan po jedan. Edited yesterday at 06:14 PM by Nek grmi jako
Klotzen Posted yesterday at 06:57 PM Posted yesterday at 06:57 PM 5 hours ago, robespierre said: Neće se normalizovati odnosi u potpunosti, ostaće moratorijum na ruske energente i nakon završetka rata. S druge strane EU birokrate trpe ogromne pritiske od industrije koja vapi za jeftinim ruskim energentima, i u slučaju da ruski prirodni gas bude dostupan preko Amerike pogledaće u stranu i neće mnogo pitati za poreklo istog. U decembru 2025. Evropa je potrošila oko 45 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, a USA je od toga izvezla 1/4. Zašto da pokrivaš 1/4 tržišta ako možeš maltene celo? Free money koji će biti zarađen na preprodaji. Neće ostati moratorijum ako se rat završi mirovnim ugovorom. Ono što će se desiti je da će zapad da uvozi iz Rusije do 10-20% svojih potreba energenata i na taj način će sprečiti Rusku upotrebu energenata za ucenjivanje. Uostalom i sama Kina radi tako jer nema poverenja u putina. Tramp je bio protiv severnog toka zato što hoće da oni i njihovi saveznici prodaju u EU a ne da razraduje putinovu ekonomiju. Takode tramp ide u istoriju za maksimum 3 godine a od ovoga o cemu mi pricamo za to vreme se nista nece sprovesti.
djura.net Posted yesterday at 07:18 PM Posted yesterday at 07:18 PM cnn Sen. Ruben Gallego said that he is introducing a resolution to prevent the US from invading Greenland. “WAKE UP. Trump is telling us exactly what he wants to do. We must stop him before he invades another country on a whim,” Gallego said in a post on X,. “I’m introducing a resolution to block Trump from invading Greenland. No more forever wars.”
Helena Posted yesterday at 07:22 PM Posted yesterday at 07:22 PM Gospoja ovoga je kačila tvit sa američkom zastavom preko Grenlanda.
Maharaja Posted yesterday at 08:06 PM Posted yesterday at 08:06 PM ne treba da čudi mržnja koju MAGA moroni osećaju prema univerzitetima, jer su uglavnom pored istih prošli ulicom. U svojoj imbecilnoj ograničenosti i zaslepljenoj ljubavi prema pedofiliji i pedofilu Donaldu Trampu, njima su univerziteti neprijatelji gde se uče "gluposti". 4
melankolic Posted yesterday at 09:49 PM Posted yesterday at 09:49 PM Kaže drug Krasnov da će ga impičovati ako republikanci ne dobiju midterms. Panika se oseća u klozetima od zlata.
Angelia Posted yesterday at 10:27 PM Posted yesterday at 10:27 PM 4 hours ago, freethrow said: Izmedju ostalog I to je jedan od primera za problem. Ljudi cesto nekriticki citaju sta ima na netu. Ili koriste AI bez razumevanja. A obicno ne zele da uloze trud da ispitaju sta je tacno. 2 hours ago, Maharaja said: ne treba da čudi mržnja koju MAGA moroni osećaju prema univerzitetima, jer su uglavnom pored istih prošli ulicom. U svojoj imbecilnoj ograničenosti i zaslepljenoj ljubavi prema pedofiliji i pedofilu Donaldu Trampu, njima su univerziteti neprijatelji gde se uče "gluposti". Kosu bi pocupao da cujes neke gluposti koje ih uce, posto sedim u prvom redu da vidim neke stvari, izuzetno je frustrirajuce.
Helena Posted yesterday at 10:28 PM Posted yesterday at 10:28 PM Neće, niko normalan se ne bi usudio, građanskei rat bi izbio. MAGA je sad na vrhuncu ludila.
melankolic Posted yesterday at 10:44 PM Posted yesterday at 10:44 PM (edited) Na vrhuncu ludila još nije. Čekaj kad krene invazija na Grønland ili napad na Kolumbiju i Kubu. Mislim da će im trebati mnogo više ludaka da sve ludosti započnu. Za to vreme, na domaćem terenu povlači Nacionalnu Gardu iz gradova gde nisu dobrodošli, gubi New York od socijaliste kojeg sada kao prava bully-pussy hvali, a uskoro kreće i okretanje republikanaca od ludaka. Doduše, neki Civil War je uvek moguć ali ne treba sumnjati da protivnici američkog fašizma neće pružiti otpor hillbillima. Edited yesterday at 10:46 PM by melankolic
Klotzen Posted yesterday at 10:54 PM Posted yesterday at 10:54 PM Pitanje je da li je iko kod republikanaca ostao sa kičmom. To su uglavnom bili ti stariji kongresmeni i senatori a oni su uglavnom poumirali ili otišli u penziju. Među ovim aktivnim vidim da ih ima par u kongresu koji kritikuju Trampa a u senatu nisam čuo ni jednog sa kičmom. Ćute i primaju platu.
Darko Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 5 hours ago, Maharaja said: ne treba da čudi mržnja koju MAGA moroni osećaju prema univerzitetima, jer su uglavnom pored istih prošli ulicom. U svojoj imbecilnoj ograničenosti i zaslepljenoj ljubavi prema pedofiliji i pedofilu Donaldu Trampu, njima su univerziteti neprijatelji gde se uče "gluposti". Idem u off, ali postoje realni problemi u univerzitetima u USA. Na žalost, ideologija se sve više i više meša u rad naučnika. Bilo je mnogo ućutkivanja, otkaza, i pretnja profesorima i istraživačima koji su se usudili da istražuju tabu teme ili iznesu mišljenja koja nisu politički korektna (Carole Hooven u Harvardu je dobar primer jer se gospođa usudila da respektabilno kaže da postoje dva biološka pola, ne negirajući postojanje disforije). Gore nego u doba McCarthya. War on Science knjiga (više kolekcija eseja) je to dobro objasnila.
nonick Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 4 hours ago, Helena said: https://www.whitehouse.gov/j6/ Pedo president optuzuje policajce za Jan 6 napad i kaze danas da je Pense izdao sto nije ukrao izbore tog dana.
Recommended Posts