Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
1 hour ago, Barkley#34 said:

Podatke o razlikama u plati treba uzimati sa rezervom, ako ne postoji detaljniji uvid u iste. Znam da je pre par godina na tu temu vođena diskusija u Holandiji pa se otkrilo da žene češće rade nepuno radno vreme (što je tamo veoma rasprostranjeno), svojom voljom (pričamo o liberalnoj Holandiji), što je dovelo do razlike u platama po polu. 

Da se razumemo, naravno da taj problem postoji, ima više dimenzija (razlike su izraženije u nekim regionima, u nekim stepenima obrazovanja, u nekim vrstama posla...), ponekad su uzroci dobro skriveni, samo ne treba svaki podatak uzimati zdravo za gotovo.

Pri tome treba uzeti u obzir razlicitost polozaja zena u razlicitim drzavama, a samim tim i razilikama u platama.

Reasons behind the pay gap between women and men

The Federal Office for Gender Equality (FOGE) promotes gender equality. Its central objectives are equality in the workplace, the elimination of violence against women and domestic violence and the equality of LGBTIQ persons. The FOGE is also responsible for coordinating the gender equality strategy 2030, the first national strategy for equality in all areas of life.

On average, women earn 1364 francs or 16.2 % per month less than men (based on the mean). The pay gap increases over the course of their lifetime: it is low at the start of a career, then increases continuously before reaching its maximum before retirement.

Edited by Dragan
  • Like 1
Posted
1 hour ago, MarkoKep said:

Ako su za isti posao žene manje plaćene, zašto bi onda iko zaposlio muškarca kad su žene jeftinija radna snaga?

A šta bi bilo s muškarcima u tom slučaju, svi bi ostali bez posla - osim možda na teškim fizičkim poslovima. Kako zamišljaš da bi to moglo da se izvede?

Ulazak žena u javnu sferu i na tržište rada nije bio ni brz, ni lak proces, niti se desio davno. Taj proces i dalje traje u nekim sektorima, kao što je STEM, malo je žena. Neki su pak "ženski domen", poput prosvete i srodnih djelatnosti. 

Pa ako već moramo da zapošljavamo jedan dio žena na raznim poslovima, ajde da ih bar platimo manje od muških kolega (koji i dalje drže većinu CEO i upravljačkih pozicija u svijetu).

Uzgred, ni meni nije jasno kako se u društvima poput francuskog ovaj pay gap opravdava ili uopšte prolazi kao neminovnost. I to ako isključimo porodiljska odsustva i sl.

• Like 3
Posted

Banovann mi je tviter profil zbog Kirka :classic_blink:

Napisala sam da je bio rasista, homofob, islamomofob i uglavnom što i ovde - nisam likovala ili se rugala.

Morala sam da pobrišem tvit i za nekih 12 sati će odblokirati.

• Tuzno 1
Posted

"O mrtvima sve najbolje" čak i kad nema ništa dobro da se kaže, na steroidima. Jedino što se u ovom slučaju država i tech bros brinu da ne možeš da biraš hoćeš li reći nešto dobro ili ne.

Sloboda govora? Kao uvijek i u svemu, for me - but not for thee.

• Like 1
Posted
14 minutes ago, Helena said:

Banovann mi je tviter profil zbog Kirka :classic_blink:

Napisala sam da je bio rasista, homofob, islamomofob i uglavnom što i ovde - nisam likovala ili se rugala.

Morala sam da pobrišem tvit i za nekih 12 sati će odblokirati.

Elon je free speach apsolutista, kako je to moguce?

Posted

Safety tip - u slucaju nekih vecih sukoba sa MAGA, najsigurnija mjesta za sakrivanje su biblioteke i zubne ordinacije - Sjedinjanici tu ne zalaze...

Pedolf sam rece "Smart people do not like me"... 

Posted

Mozda nepopularno misljenje ali meni taj Kirk nije bio toliko problematican, nisam se slagao sa nekim njegovim stavovima sa nekim jesam ali nije bio previse ekstreman, privrzen porodici veri i izjava sa kojim se slazem parafraziracu ali dijalog je vazan jer kad prestane dijalog dolazi do dehumanizacije druge strane sto dovodi do sukoba i svega ostalog…

A to cesto vidim i ovde i da mislim da nije zasluzio da bude ismevana njegoba smrt da se prave mimovi i da jako je ruzno likovanje nad smrti nekog samo jer je drugacije misli.

Jeste imao problematicne odredjene stavove ali nisam primetio ekstremizam

Posted
1 hour ago, Babaduka said:

Mozda nepopularno misljenje ali meni taj Kirk nije bio toliko problematican, nisam se slagao sa nekim njegovim stavovima sa nekim jesam ali nije bio previse ekstreman, privrzen porodici veri i izjava sa kojim se slazem parafraziracu ali dijalog je vazan jer kad prestane dijalog dolazi do dehumanizacije druge strane sto dovodi do sukoba i svega ostalog…

A to cesto vidim i ovde i da mislim da nije zasluzio da bude ismevana njegoba smrt da se prave mimovi i da jako je ruzno likovanje nad smrti nekog samo jer je drugacije misli.

Jeste imao problematicne odredjene stavove ali nisam primetio ekstremizam

Za ovo kratko vreme i ono što sam uspela da vidim, bio je vrlo ekstreman i vrlo nedosledan.

Bio je teški Magaš i u toj svojoj retorici vatreni pristalica tranpa koji je samo pretio - ili silom, ili tarifama, ili nečim trećim.

I ne znam stvarno šta znači privržen porodici?

Ogromna većina ljudi je privržena porodici.

Što se pak vere tiče, to je tek diskutabilno, jer privrženost veri hrišćana se uglavnom smatra pozitivnom, ali kad musliman kaže da je privržen veri, to se, opet kod najvećeg broja ljudi, smatra negativnim, često blisko terorizmu.

I još ti njegovi čuveni dijalozi - to nisu bili dijalozi željni da se dođe do nečeg konkretnog, pomirenja, spuštanja tenzija etc

To je bila želja da se pobedi protivnik u semantičkim doskočicama, nadvikavanju i slično.

Hrišćansko načelo podrazumeva oprost, a njegova udovica je bila puna gneva u prvom obraćanju sa dobrim prizvukom osvete.i najmanje važno šta imam ja da kažem, ovo sve su manje više pričali Amerikanci.

• Like 4
  • Love 1
Posted (edited)

I sta znaci privrzen vjeri ako joj se pristupa a la carte... 

Kamo hriscansko otvaranje vrata i davanje utocista onima koji bjeze od progona i gladi, i saosjecanje sa zasuznjenima?

Edited by ters
  • Like 4
Posted

DOJ Quietly Deletes Study After Charlie Kirk's Death That Says Right-Wing Extremists Engage in 'Far More' Political Violence

- A study on the growing frequency of “far-right attacks” was removed from the Department of Justice’s website

- The removal happened after right-wing political commentator Charlie Kirk was shot and killed on a college campus in Utah

- An archived version of the study is still available online, and states that “far-right extremists have committed far more ideologically motivated homicides” than the left

WHAT NIJ RESEARCH TELLS US ABOUT DOMESTIC TERRORISM

Posted

Fasizam jaca iz dana u dan.

Jimmy Kimmel je skinut sa programa zbog vica o umerenom konzervativcu. 

Gde je taj hebeni free speach za sta su svi desni i Magasi zaklevali ko da su im m*uda hteli seci? Nisu mogli disati do juce bez toga.

• Like 3
  • Thanks 1
Posted
24 minutes ago, nonick said:

Gde je taj hebeni free speach za sta su svi desni i Magasi zaklevali ko da su im m*uda hteli seci? Nisu mogli disati do juce bez toga.

Free speech for me, not for thee

• Like 1
Posted

Severnokorejizacija MAGAlenda se ubrzava iz dana u dan. Veliki vođa je hteo da skloni ovog komedijaša još odavno. Sad su robovi ispunili želju.

image.thumb.jpeg.d03fa9607c3869339eb96aa1b7984821.jpeg

• Ruke su vam krvave! 2
Posted
17 minutes ago, Maharaja said:

Severnokorejizacija MAGAlenda se ubrzava iz dana u dan. Veliki vođa je hteo da skloni ovog komedijaša još odavno. Sad su robovi ispunili želju.

image.thumb.jpeg.d03fa9607c3869339eb96aa1b7984821.jpeg

I nije im dosta sto su ga otpustili, nego traze javno izvinjenje od njega i da uplati donaciju 😂

• Like 1
Posted

Bas me interesuje sta ce da rade maga Kendis koja se bas zainatila da istera ovo

Spoiler

"Always is about money..."

Naravno da jeste, izvlace pare da salju u rat koji ne prestaje da bi ovi vracali preko aipac nazad u njihove dzepove... zato i ne podrzavaju ukrajinu, oni nemaju lobiste u americi. 

Mozda ona istera nesto ako je ne uklone na vreme, to su stvari koje ne smes pomenuti inace si woke type cancelovan... bukvalno niko nista ne sme da pisne (pa ni nasa Helena). 

Posted
2 hours ago, nonick said:

Džimi ga je isprozivao na dodeli Oskara prošle godine uživo (ovaj dobio džaba reklamu,) ovaj mu odgovorio na tviteru, Džimi je i to pročitao.

Možda ne zna šta je Albanija i Jermenija, ali pamtim kome će se osvetiti.

Posted
3 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

I nije im dosta sto su ga otpustili, nego traze javno izvinjenje od njega i da uplati donaciju 😂

Nisu ga otpustili niti je otkazan, emisija mu je odgodjena jer su odredjene ABC filijale odlucile da ga ne emitiraju, sto je big no-no jer onda ABC gubi pare.

Sto ne znaci da ne ide ka tome da ga otkazu nakon isteka ugovora.

Posted

Koliko shvatam, uopšte nije bilo upućeno direktno Kirku:

Kimmel said in his Monday night monologue: "The Maga Gang desperately trying to characterise this kid who murdered Charlie Kirk as anything other than one of them and doing everything they can to score political points from it."

The late-night host also criticised flags being flown at half mast in honour of Kirk, and mocked US President Donald Trump's reaction to the shooting.

"This is not how an adult grieves the murder of someone he calls a friend. This is how a four-year-old mourns a goldfish," said Kimmel, who has often poked fun at Trump.

Izvor: BBC

Posted

Ma dajte, ljudi. Komicari odnosno komedija/satira ne smeju da se ogranicavaju, in any way, shape or form. Ako nekome nesto ne prija ili smatra da je neukusno, ok, ali mora da zivi s tim. Potpuno je nebitno sto su prakticno svi ovi lejtnajtshou hostovi strasno neharizmaticni, nesmesni, glupi i sterilni. 

Mogu sale na temu feminizma, trans i manjinskih etnickih grupacija i to je kul (kako im je zavuko!) i kada se pojavi reakcija kuka se na cancel kulturu i politicku korektnost koja ubija sve. Kad je humor usmeren na ono sto ova ekipa smatra 'svetim', onda se sablaznjava, poziva na pijetet i ljudima daju otkazi zbog sala i tvitova. Sloboda govora, da, ali onako kako je ja zamisljam i u granicama koje sam ja, arbitrerno iscrtao, pa se vi izvol'te prilagoditi. Kakva farsa jebote.

Posted

Nije da nismo znali da ovoj fasistickoj administraciji sloboda govora vazi samo kad njihovi huskaci tipa doticnog rahmetlije, Laure Loomer i ostalih manijaka sire mrznju i husakju protiv grupa koje isti smatraju nepodobnim. 

• Like 1
Posted (edited)
11 minutes ago, Ludi za Poli said:

Nije da nismo znali da ovoj fasistickoj administraciji sloboda govora vazi samo kad njihovi huskaci tipa doticnog rahmetlije, Laure Loomer i ostalih manijaka sire mrznju i husakju protiv grupa koje isti smatraju nepodobnim. 

Naravno da smo znali.

Fašistima je “sloboda govora” bila bitna samo da dođu na vlast i šire mržnju i nasilje preko društvenih mreža. Sad kada su ostvarili svoje ciljeve i postavili svoje lojaliste na ključna mesta (ne samo u politici i biznisu nego i u IT sektoru) sad mogu da otpuštaju i proganjaju neistomišljenike za koje ta ista “sloboda govora” ne važi.

Vidimo da se to sprovodi u praksi od show businessa preko zaposlenih u avio kompanijama do novinara/ urednika eminentnih medijskih kuća.

Moje mišljenje je da je jednako neukusno sprdati se sa nesrećom silovanih žena i ubijenih Afroamerikanaca od strane policije, kao i seiriti nad ubijenim Kirkom koliko god se razilazio u stavovima sa tim desnim ekstremistom i fanatikom.

Edited by melankolic
  • Like 3
Posted

On 9/14/2025 at 2:40 PM, Mina D. Harker said:

*mada je i ovo pitanje, hrane nas svakakvim spinovima sa svih strana, ko zna hoće li se to raščevrljati do kraja. A da vam pravo kažem, najviše bih voljela da mi vijesti o ovom pokojniku ne iskaču "iz frižidera". Na to se nisam pretplatila. 

pa preskoci vesti

On 9/14/2025 at 12:24 AM, Dragan said:

Evo linka koji sam obecao. USianci nemaju pojma sta znaci levo, socijalizam, komunizam.

Samo znaju da je to ekstremno zlo (ukljucivo "socijalizam" Zapadne Evrope).

Zato su i smesni sto stalno pricaju o Demokrtaskoj Stranci kao ekstremnoj levici.

How left wing is the Democratic Party?

What Happened to America’s Political Center of Gravity?

🤷‍♀️ili bolje receno ti ne razumes US politiku, pa ne kontas da US na levo/desno gleda drugacije nego Evropa

On 9/14/2025 at 5:29 AM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Lol, na kojoj planeti ti zivis?

Slobodno trziste sa (nezakonitim, koje se sprovode i posle odluke suda) carinama u drzavi u kojoj ne mozes da uvezes neku robu... Slobodno je kao kad gledas nebo iza resetaka.

Sve drzave imaju carine, to ne znaci da se ne zalazu za slobodu trzista, gde se uglavnom gleda na regulativu I ne mesanje drzave u svoje trziste...

Manji government, da promovisu dok otpustaju ljude, pa onda vracaju svoje podanike na ista mesta. (mozes da pogledas i u ovaj slucaj ubistva, otpustili su najiskusnijeg fbi agenta jer nije dovoljno lojalan (wtf?!) koji je otisao da radi na nizu poziciju u f Alabamu, da bi ga vratili sada kada im skripi pod nogama, dalje ne moram da nabrajam, nekih 150k ljudi se vrti u krug)

Znaci promovisu

Da, individualna prava, samo sto vi, ti, ne vidis da se ta prava odnose na tebe, ali ne na sve u drzavi. Selektivna su, a selekcija se vrsi po gradacijama. Dogod se osecas zasticeno ces trubiti istu pricu. Pocni od uvoza softvera (Pegasus/Paragon solution, u kom su demokrate zdusno ucestvovale) koji ima mogucnost da svaki telefon hakuje na daljinu, pa i da im sluzi kao prisluskivac i kamera... pa preko pravljenja lista koji daju neodgovarajuce komentare na socijalnim mrezama i koji su za 'odstrel' pa ako treba i oduzimanje drzavljanstva, bacanje u zatvor, privodjenje na razgovor ili jednostavno huskanje rulje na kucnu adresu... 

Na koga se individualna prava ne odnose?

I za kraj, odvojena drzava od crkve... ucionice, zakoni, abortusi... da ne nabrajam, dugacak je spisao opresije crkve prema stanovnistvu koje ne prati crkvena pravila... i to zakonski. 

Nesto im se program sa praksom ne slaze.... 

Ovde jedino vidim ko NISTA ne zna si ti. Bukvalno jedina od oko 30 ljudi koji su se upisali na temu. Stavila si crveni kacket na glavu i zbogom mozgu... 

Koja crkva se mesa? Nesto ih bas ne vidim, osim tamo gde ih ljudi podrzavaju

On 9/14/2025 at 2:22 PM, nonick said:

U jednoj debati je mansplanovao sta je razlika izmedju njima kao settlers i imigrantima. To ti je bre Hitlertalk 101.

Znaci on je na nivou nekog poor man's Jordan Peterson, koji se zajebavajuci sa studentima zaradjuje pare. To je to.

Prva recenica, nemam pojma o cemu pricas, a druga pa ok, nek bude da si u pravu, niko studente nije terao da se raspravljaju sa njim

On 9/15/2025 at 4:32 PM, Maharaja said:

Nova MAGA linija je da je klinac koji je skenjao MAGA Gebelsa jako drugačiji od svoje konzervativne porodice, da ih ne treba mešati, a da je možda ubica bio u kontaktu ili čak odnosu sa nekom trans osobom. Očekujte ovu kanalizaciju i ovde na forumu 😄 

Oce to sa cinjenicama....

On 9/15/2025 at 4:32 PM, Maharaja said:

Ne znam šta se očekuje. MAGA debilče nije uspeo da završi COMMUNITY college, koji čak i najveći debili završavaju.

"Brilijantan mladić"

🤣 sto samo dokazuje da su mnoge diplome neupotrebljive, tipa gender studies...a on bez diplome napravio 130 mil

On 9/16/2025 at 10:10 AM, DameTime said:

Sloboda (bi trebalo da) znači da možeš da budeš npr. gej ili strejt, vernik ili ateista, woke ili newoke, feminista ili javno kažeš kako je feminizam sranje - bez da te neko fizički povredi ili izopšti iz društva. Ne da se iza floskule o slobodi govora kriju likovi koji promovišu rasizam, mizoginiju itd.

Al se ti naprica, reci mi da ne znas sta znaci sloboda govora? Sad su vam svima puna usta slobode govora, a secam se pre nekog vremena se to zvalo MAGA koncept. Kako se vreme promenilo....

4 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Bas me interesuje sta ce da rade maga Kendis koja se bas zainatila da istera ovo

Hide contents

"Always is about money..."

Naravno da jeste, izvlace pare da salju u rat koji ne prestaje da bi ovi vracali preko aipac nazad u njihove dzepove... zato i ne podrzavaju ukrajinu, oni nemaju lobiste u americi. 

Mozda ona istera nesto ako je ne uklone na vreme, to su stvari koje ne smes pomenuti inace si woke type cancelovan... bukvalno niko nista ne sme da pisne (pa ni nasa Helena). 

Aaaaaaah....kad levicari krenu da koriste Owens i Tackera kao argument 🤣 sve sam dozivela... jel Tacker upravu? Umrecu od smeha....

Sad I jevreji kontrolisu svet...to ono kad krenes da se vrtis u krug, pa progutas svoj rep. Lobisti, aipac....kako to zvuci fringe.

• Ha-ha 1
  • Tuzno 1