Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
1 hour ago, Barkley#34 said:

Podatke o razlikama u plati treba uzimati sa rezervom, ako ne postoji detaljniji uvid u iste. Znam da je pre par godina na tu temu vođena diskusija u Holandiji pa se otkrilo da žene češće rade nepuno radno vreme (što je tamo veoma rasprostranjeno), svojom voljom (pričamo o liberalnoj Holandiji), što je dovelo do razlike u platama po polu. 

Da se razumemo, naravno da taj problem postoji, ima više dimenzija (razlike su izraženije u nekim regionima, u nekim stepenima obrazovanja, u nekim vrstama posla...), ponekad su uzroci dobro skriveni, samo ne treba svaki podatak uzimati zdravo za gotovo.

Pri tome treba uzeti u obzir razlicitost polozaja zena u razlicitim drzavama, a samim tim i razilikama u platama.

Reasons behind the pay gap between women and men

The Federal Office for Gender Equality (FOGE) promotes gender equality. Its central objectives are equality in the workplace, the elimination of violence against women and domestic violence and the equality of LGBTIQ persons. The FOGE is also responsible for coordinating the gender equality strategy 2030, the first national strategy for equality in all areas of life.

On average, women earn 1364 francs or 16.2 % per month less than men (based on the mean). The pay gap increases over the course of their lifetime: it is low at the start of a career, then increases continuously before reaching its maximum before retirement.

Edited by Dragan
  • Like 1
Posted
1 hour ago, MarkoKep said:

Ako su za isti posao žene manje plaćene, zašto bi onda iko zaposlio muškarca kad su žene jeftinija radna snaga?

A šta bi bilo s muškarcima u tom slučaju, svi bi ostali bez posla - osim možda na teškim fizičkim poslovima. Kako zamišljaš da bi to moglo da se izvede?

Ulazak žena u javnu sferu i na tržište rada nije bio ni brz, ni lak proces, niti se desio davno. Taj proces i dalje traje u nekim sektorima, kao što je STEM, malo je žena. Neki su pak "ženski domen", poput prosvete i srodnih djelatnosti. 

Pa ako već moramo da zapošljavamo jedan dio žena na raznim poslovima, ajde da ih bar platimo manje od muških kolega (koji i dalje drže većinu CEO i upravljačkih pozicija u svijetu).

Uzgred, ni meni nije jasno kako se u društvima poput francuskog ovaj pay gap opravdava ili uopšte prolazi kao neminovnost. I to ako isključimo porodiljska odsustva i sl.

• Like 1
Posted

Banovann mi je tviter profil zbog Kirka :classic_blink:

Napisala sam da je bio rasista, homofob, islamomofob i uglavnom što i ovde - nisam likovala ili se rugala.

Morala sam da pobrišem tvit i za nekih 12 sati će odblokirati.

• Tuzno 1
Posted

"O mrtvima sve najbolje" čak i kad nema ništa dobro da se kaže, na steroidima. Jedino što se u ovom slučaju država i tech bros brinu da ne možeš da biraš hoćeš li reći nešto dobro ili ne.

Sloboda govora? Kao uvijek i u svemu, for me - but not for thee.

• Like 1
Posted
14 minutes ago, Helena said:

Banovann mi je tviter profil zbog Kirka :classic_blink:

Napisala sam da je bio rasista, homofob, islamomofob i uglavnom što i ovde - nisam likovala ili se rugala.

Morala sam da pobrišem tvit i za nekih 12 sati će odblokirati.

Elon je free speach apsolutista, kako je to moguce?

Posted

Safety tip - u slucaju nekih vecih sukoba sa MAGA, najsigurnija mjesta za sakrivanje su biblioteke i zubne ordinacije - Sjedinjanici tu ne zalaze...

Pedolf sam rece "Smart people do not like me"... 

Posted

Mozda nepopularno misljenje ali meni taj Kirk nije bio toliko problematican, nisam se slagao sa nekim njegovim stavovima sa nekim jesam ali nije bio previse ekstreman, privrzen porodici veri i izjava sa kojim se slazem parafraziracu ali dijalog je vazan jer kad prestane dijalog dolazi do dehumanizacije druge strane sto dovodi do sukoba i svega ostalog…

A to cesto vidim i ovde i da mislim da nije zasluzio da bude ismevana njegoba smrt da se prave mimovi i da jako je ruzno likovanje nad smrti nekog samo jer je drugacije misli.

Jeste imao problematicne odredjene stavove ali nisam primetio ekstremizam

Posted
1 hour ago, Babaduka said:

Mozda nepopularno misljenje ali meni taj Kirk nije bio toliko problematican, nisam se slagao sa nekim njegovim stavovima sa nekim jesam ali nije bio previse ekstreman, privrzen porodici veri i izjava sa kojim se slazem parafraziracu ali dijalog je vazan jer kad prestane dijalog dolazi do dehumanizacije druge strane sto dovodi do sukoba i svega ostalog…

A to cesto vidim i ovde i da mislim da nije zasluzio da bude ismevana njegoba smrt da se prave mimovi i da jako je ruzno likovanje nad smrti nekog samo jer je drugacije misli.

Jeste imao problematicne odredjene stavove ali nisam primetio ekstremizam

Za ovo kratko vreme i ono što sam uspela da vidim, bio je vrlo ekstreman i vrlo nedosledan.

Bio je teški Magaš i u toj svojoj retorici vatreni pristalica tranpa koji je samo pretio - ili silom, ili tarifama, ili nečim trećim.

I ne znam stvarno šta znači privržen porodici?

Ogromna većina ljudi je privržena porodici.

Što se pak vere tiče, to je tek diskutabilno, jer privrženost veri hrišćana se uglavnom smatra pozitivnom, ali kad musliman kaže da je privržen veri, to se, opet kod najvećeg broja ljudi, smatra negativnim, često blisko terorizmu.

I još ti njegovi čuveni dijalozi - to nisu bili dijalozi željni da se dođe do nečeg konkretnog, pomirenja, spuštanja tenzija etc

To je bila želja da se pobedi protivnik u semantičkim doskočicama, nadvikavanju i slično.

Hrišćansko načelo podrazumeva oprost, a njegova udovica je bila puna gneva u prvom obraćanju sa dobrim prizvukom osvete.i najmanje važno šta imam ja da kažem, ovo sve su manje više pričali Amerikanci.