Angelia Posted May 1 Posted May 1 6 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Osetices veoma uskoro to udaljavanje od kine, ne verujem da ce ti se svideti, ali ces ovde lagati kao i do sada sigurna sam da cu osetiti, to nije nikakvo iznenadjenje. Videli smo vec ko se bavi laganjem 😀 Sta kazes, dil je bolji?
Dragan Posted May 1 Posted May 1 (edited) No Ken do: Trump says US kids may get ‘two dolls instead of 30’ due to tariffs President acknowledged his tariff war with China could lead to a toy shortage and costlier products To je moj covek - konacno stati na put konzumerizmu. Jos ce on postati Zeleni (povratak zemljoradnji, gajenje kokosaka na balkonima...). 🤣 " napokon, Trump je potpisao prijedlog Zelenskog oko mineral deala, jer to je od početka bio prijedlog Zelenskog a ne Trumpa ali Trump je pokušao uvaliti nekakav imaginarni dug od 500 milijardi Ukrajine u taj sporazum, od toga se odustalo i samo će nova vojna pomoć a ne dosadašnja ulaziti u taj sporazum, ovo otvara vrata isporuka novog američkog oružjahttps://x.com/RaduHossu/status/1917728101305328127 naravno polupismena MAGA ekipa će svršavati kao da je to pobjeda Trumpa odmah je odobrena Ukrajini prodaja oružja u vrijednosti od 50 miliona, tih 50 miliona ulazi u fond mineral dealahttps://x.com/front_ukrainian/status...13609582977449 " 🤣🤣🤣 Edited May 1 by Dragan 2
mrd Posted May 1 Posted May 1 2 minutes ago, Dragan said: No Ken do: Trump says US kids may get ‘two dolls instead of 30’ due to tariffs President acknowledged his tariff war with China could lead to a toy shortage and costlier products To je moj covek - konacno stati na put konzumerizmu. Jos ce on postati Zeleni (povratak zemljoradnji, gajenje kokosaka na balkonima...). 🤣 Tramp uvodi trampu. Kakve bre pare, ja tebi jabuke ti meni bananu. 🙂
ters Posted May 1 Posted May 1 (edited) 18 minutes ago, Dragan said: 🤣🤣🤣 I Rodrigo Bordzija je bio papa. Don Jr bas ima Cesare Bordzia vibe... Edited May 1 by ters 1
DJORDJE Posted May 1 Posted May 1 (edited) Kod mene u HOA neko valjda iz zezanja poslao pitanje da li je dozvoljeno da podigne kokosinjac u dvoristu. To sto je Graham napisao je bilo zajebancija. Edited May 1 by DJORDJE
ters Posted May 1 Posted May 1 2 minutes ago, DJORDJE said: To sto je Graham napisao je bilo zajebancija. Pa sve sto govore i pisu je zajebancija... Da ljudi ne bi razmisljali o koncentracionim logorima i nestancima komsija...
Angelia Posted May 1 Posted May 1 25 minutes ago, Dragan said: " napokon, Trump je potpisao prijedlog Zelenskog oko mineral deala, jer to je od početka bio prijedlog Zelenskog a ne Trumpa ali Trump je pokušao uvaliti nekakav imaginarni dug od 500 milijardi Ukrajine u taj sporazum, od toga se odustalo i samo će nova vojna pomoć a ne dosadašnja ulaziti u taj sporazum, ovo otvara vrata isporuka novog američkog oružjahttps://x.com/RaduHossu/status/1917728101305328127 naravno polupismena MAGA ekipa će svršavati kao da je to pobjeda Trumpa odmah je odobrena Ukrajini prodaja oružja u vrijednosti od 50 miliona, tih 50 miliona ulazi u fond mineral dealahttps://x.com/front_ukrainian/status...13609582977449 " 🤣 e da to mi nije palo na pamet kao verzija, Zelenski nagovorio Trampa da potpise dil .... Tramp se neckao, nije hteo bez 500 biliona, ali ga je Zelenski na kraju nagovorio. Los dil za USA, ali je Zelenski odlican pregovarac. Toliko je hteo dil, da su morali da ga izbace iz WH da ne smara Trampa 👏 Cekaj, gde nestade ono da je Tramp maltretirao Zelenskog da bi opljackao Ukrajinu? I posle ce neko da pomene alternativne cinjenice. Izvini, ali hvala ti na zasmejavanju danas.
MeanMachine Posted May 1 Posted May 1 Ceo taj dil oko minerala je vrlo cudan. Elem rare earth ili ti retki metali ustvari nisu stvarno retki ali industrija koja moze da ih preradi e to je vec druga prica. Zato npr danas Kina proizvodi 98% manje preradjenog galijuma ne zato sto je galijum super redak a Kinu je ukakalo pa kod njih gde god asov zabodes nadjes galijum, vec zato sto imaju ogromnu industriju rudarstva (kopanje i prerade ruda). Ukrajina je to nekad imala ali pitanje je kako to sad izgleda a nije iskljuceno da su bitni kapaciteti (npr za preradu bili na istoku zemlje) takodje Ukrajina je imala pristup jeftinoj energiji pre svega ruskoj a po zavrsetku rata to je malo verovatno. Meni deluje da je dogovor pre svega sklopljen da eto Trump bi mogao da nastavi da salje oruzije Ukrajini i time vrsi pritisak na Putina. Bez dogovora bio bi ozbiljno kritikovan od strane desnice u Americi ako bi nastavio sa slanjem oruzija bez ikakvog benefita za Ameriku, tako oni to vide iako je to nacin da se globalni uticaj Amerike odrzi a samim tim i opstanak Amerike ali ta ekipa je za to slepa oni su zaslepljeni izuzetnoscu Amerike ne shvatajuci da bez globalnog uticaja koji Amerika ima ta "izuzetnost" bi pukla ko naduvan balon. 6
Angelia Posted May 1 Posted May 1 1 hour ago, MeanMachine said: Ceo taj dil oko minerala je vrlo cudan. Elem rare earth ili ti retki metali ustvari nisu stvarno retki ali industrija koja moze da ih preradi e to je vec druga prica. Zato npr danas Kina proizvodi 98% manje preradjenog galijuma ne zato sto je galijum super redak a Kinu je ukakalo pa kod njih gde god asov zabodes nadjes galijum, vec zato sto imaju ogromnu industriju rudarstva (kopanje i prerade ruda). Ukrajina je to nekad imala ali pitanje je kako to sad izgleda a nije iskljuceno da su bitni kapaciteti (npr za preradu bili na istoku zemlje) takodje Ukrajina je imala pristup jeftinoj energiji pre svega ruskoj a po zavrsetku rata to je malo verovatno. Ja koliko sam skontala to jeste dosta na istoku, ali nisu samo minerali u pitanju, nego I nafta I gas, ali koliko sam skontala to je sve najvecim delom u teritorijama koje Rusi drze. Pa mi izgleda vise kao protisak na Putina. 1 hour ago, MeanMachine said: Meni deluje da je dogovor pre svega sklopljen da eto Trump bi mogao da nastavi da salje oruzije Ukrajini i time vrsi pritisak na Putina. Bez dogovora bio bi ozbiljno kritikovan od strane desnice u Americi ako bi nastavio sa slanjem oruzija bez ikakvog benefita za Ameriku, tako oni to vide iako je to nacin da se globalni uticaj Amerike odrzi a samim tim i opstanak Amerike ali ta ekipa je za to slepa oni su zaslepljeni izuzetnoscu Amerike ne shvatajuci da bez globalnog uticaja koji Amerika ima ta "izuzetnost" bi pukla ko naduvan balon. Poprilicno si u pravu. Ja sam kad je poceo plan I pritiskao Zelenskog, rekla da ako I dodje do mira, oni svi trojica moraju da izgledaju kao pobednici. Sa druge strane Trampu za pritisak na Putina, treba podrska da moze da daje pomoc, a to znaci da mora da uveri sve da ima dobar razlog. Ukljucujuci I Putina, I svoje kod kuce koji ne podrzavaju samo slanje para u vecitim ratovima. Zato je bio ljut na Zelenskog onomad u WH. Jer je dil dobar za Ukrajinu svejedno, a Zelenski je hteo povrh toga garancije, sto bi znacilo da Putin nece nikad pristati, a i Tramp bi izgubio podrsku. Dil stavlja Ukrajinu u americku ekonomsku interesnu sferu. Plan je lepo zamisljen, pitanje je da li ce Putin da udje u igru. Mozda Tramp vec zna gde Putinova "pobeda" moze da se nadje. Nisu Reps slepi, nego trebaju da dobijaju izbore. Vecini glasaca je jasno zasto Izrael, ali im nije jasno zasto Ukrajina, jer to deluje kao evropski problem. Sad imaju "ekonomski interes". Meni je kao laiku bilo jasno da Tramp pokusava da poboljsa Ukrajinsku poziciju, cisto sumnjam da je Putin to propustio, tako da je cudno da je nastavio sa napadima. Osim ako I on ne pravi sebi neku rampu. Interesatno je recimo, mislim da je Bessent pomenuo ili neko drugi, da ohrabruje Ukrajinu da udje u EU. Jos jedan detalj mi je zapao za oko u frame agreement, USA dobije prvenstvo ili "designated party" I prva reakcija mi je bila "naravno americke firme". Ali sad se pitam da li ima jos jedan nivo u igri. Mozda previse razmisljam... 1
Angelia Posted May 2 Posted May 2 Mike Waltz je izgleda "izuzetno" kaznjen za Signal scandal, bice UN ambasador. Privremeno mediji zaboravili Hegsetha. Rubio je privremeno preuzeo Waltzovu poziciju. Ali on sad drzi 4 pozicije, tako on I Bessent I trenutno deluju kao najblizi Trampu, iako je Tramp pitao Muska da ostane, Musk ima svoje firme.
Beonegro Posted May 2 Posted May 2 A u međuvremenu Japanci kažu da u pregovorima oko carina oni voze traktor: TOKYO, May 2 (Reuters) - Japan could use its $1 trillion-plus holdings of U.S. Treasuries as a card in trade talks with Washington, its finance minister said on Friday, raising explicitly for the first time its leverage as a massive creditor to the United States. While Finance Minister Katsunobu Kato did not threaten to sell holdings, his remarks touch on a critical concern global investors have about what Japan and China, the two largest owners of U.S. government debt, might do in seeking tariff concessions from the Trump administration. 3
Klotzen Posted May 2 Posted May 2 10 hours ago, MeanMachine said: Ceo taj dil oko minerala je vrlo cudan. Elem rare earth ili ti retki metali ustvari nisu stvarno retki ali industrija koja moze da ih preradi e to je vec druga prica. Zato npr danas Kina proizvodi 98% manje preradjenog galijuma ne zato sto je galijum super redak a Kinu je ukakalo pa kod njih gde god asov zabodes nadjes galijum, vec zato sto imaju ogromnu industriju rudarstva (kopanje i prerade ruda). Ukrajina je to nekad imala ali pitanje je kako to sad izgleda a nije iskljuceno da su bitni kapaciteti (npr za preradu bili na istoku zemlje) takodje Ukrajina je imala pristup jeftinoj energiji pre svega ruskoj a po zavrsetku rata to je malo verovatno. Meni deluje da je dogovor pre svega sklopljen da eto Trump bi mogao da nastavi da salje oruzije Ukrajini i time vrsi pritisak na Putina. Bez dogovora bio bi ozbiljno kritikovan od strane desnice u Americi ako bi nastavio sa slanjem oruzija bez ikakvog benefita za Ameriku, tako oni to vide iako je to nacin da se globalni uticaj Amerike odrzi a samim tim i opstanak Amerike ali ta ekipa je za to slepa oni su zaslepljeni izuzetnoscu Amerike ne shvatajuci da bez globalnog uticaja koji Amerika ima ta "izuzetnost" bi pukla ko naduvan balon. To je i moje mišljenje otprilike. Mada ugovor nije objavljen, sve što znamo je iz neprovorenih izvora. Suština je da je izbačeno sve ono što je stavljalo Ukrajinu u nivo kolonije. Nema više pominjanja vraćanja 500 milijardi $ i ostale gluposti. Da nije oružje u sistemu plaćanja mogli bi reći da je ovo običan ekonomski ugovor. SAD će u taj zajednički fond ulagati novac, PVO sisteme i ostalu vojnu opremu, što znači da se obavezuju da i dalje šalju naoružanje. Ostatak će pokriti Ukrajina. Ugovor se odnosi samo na nove rudnike koje će taj fond otvarati a ne na postojeće. Najvažniji izvori su od Dniproa prema zapadu a to su i danas rudarske oblasti gde je najlakše pokrenuti nove rudnike. Ovo gore kod Kijeva nisam siguran koliko je podesno za kopanje no na duže staze i to se može kopati. Naravno kopanje kao kopanje nije problem, to je ono što niko ne objašnjava nego prerada te rude koja je vrlo prljava industrija i niko na zapadu je ne želi. A to će takođe da se pravi u Ukrajini. Na ovaj način ugovor je potpisan, prosečan rednek nema pojma šta je u njemu, Tramp će to da predstavi kao pobedu 100% i imaće alibi da nastavi pomoć Ukrajini čak i ako propadne mirovni ugovor. A po svemu sudeći to propada 100% i to isključivo zbog Trampa jer je uništio pregovoračku poziciju Ukrajinu u ovih par meseci a nije dobio od putina ništa nego ga putin i dalje vuče za nos i koristi kao korisnu budalu. 4
Angelia Posted May 2 Posted May 2 4 hours ago, Klotzen said: To je i moje mišljenje otprilike. Mada ugovor nije objavljen, sve što znamo je iz neprovorenih izvora. Bela Kuca je postavila glavne detalje. Nisam videla da je bilo ko postavio stvarni ugovor. 500 milijardi nije bio problem, prvo Tramp je pricao o 350 milijardi, ali to je samo deo pregovora, isto kao sto je Zelenski trazio garancije. 4 hours ago, Klotzen said: Na ovaj način ugovor je potpisan, prosečan rednek nema pojma šta je u njemu, Tramp će to da predstavi kao pobedu 100% i imaće alibi da nastavi pomoć Ukrajini čak i ako propadne mirovni ugovor. A po svemu sudeći to propada 100% i to isključivo zbog Trampa jer je uništio pregovoračku poziciju Ukrajinu u ovih par meseci a nije dobio od putina ništa nego ga putin i dalje vuče za nos i koristi kao korisnu budalu. prethodni predlog je bio napisan u poprilicno jasnom jeziku, nije previse legalan, tako da obicna osoba moze da razume. Tramp definitivno ima razlog da kaze da je ovo pobeda. Ne slazem se da je Tramp unistio pregovaracku poziciju Ukrajine, to je Zelenski poceo kad je probao javno da pregovara, Tramp je samo reagovao na to. Ali ne mislim da je u pitanju velika steta, jasno je vidljivo da je Tramp sav fin kad neko pregovara sa njim I ide mu na ruku, a da je veoma nepredvidljiv I agresivan kad smatra da ga neko zeza. To je njegov standardni shtick. Da li ce da radi, videcemo. U svakom slucaju barem nesto mozemo da diskutujemo bez histerije.
Angelia Posted May 2 Posted May 2 Wall St reaguje na job report ili Ukrajinski dil? Nakon sto smo videli kako je Biden "korigovao" job reports, nisam sigurna da tu verujem u cifre, bilo kome. Za sada, ekonomija ne propada, efekat carina mozda dolazi kasnije, ako ne naprave dilove uskoro, ali izgleda kao da rade na tome.
mrd Posted May 2 Posted May 2 Dok se plače zbog kineskih igračaka nema problema. Tarife će drastično uticati na ekonomiju, ali još ne. Nije mi po ukusu stvaranje nepotrebnog stresa, ali sam već imao iskustva sa igrom oko inflacije. Ko ga je izabrao zna zašto je to uradio.
Maharaja Posted May 2 Posted May 2 MAGA okot nastavlja da razvaljuje Ameriku, danas napadom na NPR... S druge strane, ne znam da li je tužno ili lepo gledati kako Kinezi trpaju narandžastog majmuna i ne vade. Došlo je do toga da MAGA okotići idu okolo i mole Kineze da spuste carine, koje je njihov nakazni mesija postavio i pokrenuo. 2 1
Dragan Posted May 2 Posted May 2 Trump throws away American oil dominance "Drill, baby, drill" – that was Donald Trump's mantra during the presidential campaign. The 78-year-old wanted to free the oil and gas industry from the Biden administration's environmental shackles and usher in an era of US energy dominance. But the oil companies aren't celebrating; they're suffering. Spoiler Donald Trump makes no secret of which energy sources he considers "nice and clean" and which he considers as valuable as "liquid gold ." His mantra during the election campaign was: Drill, baby, drill! Oil companies should produce more oil, gas companies should ship more liquefied natural gas across the world's oceans—thus ushering in a new era of US energy dominance. But 100 days into his second term, the opposite is happening: "Trump has accomplished what his global competitors could only dream of," writes the US stock market magazine Barron's. "He has single-handedly exploded American energy supremacy." The US president not only wants to free the fossil fuel industry from its environmental shackles, but also low gasoline prices. And peace between Russia and Ukraine. And punish Venezuela . And reorganize global trade with his punitive tariffs. But these plans don't benefit the American oil companies; they harm them. Farewell to the Shadow Fleet? Let's start with Ukraine. Trump had a very simple plan for ending the war: The OPEC oil cartel must increase its production quotas to lower the global oil price. "If the price of oil goes down, the war between Russia and Ukraine would end immediately," Trump repeatedly said a few days after his second inauguration. "Right now, it's so high that this war will continue." Trump's argument is this: Russia still makes a lot of money from oil exports. If oil prices fall, Vladimir Putin won't have enough money to continue his attack on Ukraine. The 78-year-old isn't wrong; Russia's central bank governor, Elvira Nabiullina, also says : A drop in oil prices would have a strong impact on the Russian economy. But it won't automatically lead to an end to the war, as we've known since the beginning of April: Almost a month ago, OPEC leader Saudi Arabia actually announced that the cartel would increase oil production starting in May—411,000 barrels a day. This has certainly caused unrest in Russia, says ntv correspondent Rainer Munz. However, he says a low oil price also has advantages for the Russian economy. Western sanctions still impose a cap of $60 per barrel on Russian oil. "If the oil price is below $60, Russia doesn't even need its shadow fleet to sell the oil," says Munz. "Russia can't survive at this price for several years, but it can survive for several months." Trump fuels recession To truly put Russia under pressure, the price of oil would have to fall further. To around $50 , which is Trump's target for low gasoline prices. This is not out of the question; the US bank Goldman Sachs considers a price of $40 per barrel possible in an extreme case. Such a low price would, however, not only cause serious damage to the Russian economy, but also to American oil companies. Goldman Sachs' forecast is based, among other things, on the assumption that the global economy is drifting into a severe crisis, consumer demand is falling, and oil companies are no longer finding buyers for their oil. growth in both the US and China Unfortunately, Trump is actually fueling this scenario with his punitive tariffs. They could slow . Should the two largest economies slide into recession, falling oil prices are guaranteed. Is Chevron losing Venezuela? Trump's Venezuela policy isn't easing the pressure on the oil industry either. The US president accuses the regime of Nicolas Maduro in Caracas, among other things, of deliberately smuggling criminals and members of drug gangs into the US. Therefore, in March, Trump ordered that every country importing oil or gas from Venezuela pay a 25 percent punitive tariff on all trade with the US. The largest buyer of Venezuelan oil is China. Thanks to a special license, Chevron has also been exploiting the South American country's wells since 2022. Now, the American oil giant will most likely have to cease production on May 27 . Oil industry switches gears A look at capital decisions already shows that Trump has created a considerable problem for American oil companies. Every company must regularly decide what to do with its profits: Do they distribute the money to shareholders through dividends and share buyback programs, or do they invest in new growth, i.e., new oil and gas sources? the business portal Bloomberg , in the past, major oil companies According to invested an average of two-thirds of their profits in new growth and distributed one-third to shareholders. Now, the ratio has reversed: only one-third is invested in growth, and two-thirds go to shareholders. This development is a clear sign that investments in new oil wells are currently hardly worthwhile. American corporations are suffering from the boom in cheap renewables, but also from low oil prices: According to their own statements, the development of new wells only becomes economically viable at a price of $65 per barrel . If, instead, the price drops to $50, as Trump desires, the opposite of "drill, baby, drill" could occur: The American oil industry is already debating whether it should produce less oil . Riyadh benefits - Beijing too Under Joe Biden, the American oil companies were the world's largest producers. Together, they produced as much OPEC ahead of them oil every day as Saudi Arabia and Russia combined. Their prices were stable, as were their revenues. They drove . Instead of building on this, Trump is making life difficult for the industry with his decisions - and is helping the competition, of all things: One of the big winners of the low prices is OPEC leader Saudi Arabia, which can produce oil more cheaply than any other country and is currently able to take market share away from its American competitors. And the major geopolitical enemy, China, is also benefiting. Beijing is no longer dependent on cheap Russian oil to keep its economy running; it has a free choice. The People's Republic has now almost completely stopped importing oil from the USA and is increasingly buying from Canada . Trump wanted to usher in a new era of American oil dominance – instead, he is in the process of throwing it away. "We are paralyzed": US retailers fear empty shelves and layoffs US consumers are barely feeling the impact of the tariff war yet. That's likely to change soon, as fewer and fewer container ships are docking at US ports. Warehouses will soon be empty. Spoiler Many have warned about Donald Trump's tariff policy, and now they're feeling the effects. US ports, shipping companies, and logistics providers are all reporting declining orders. Since the escalation of the trade war with China in early April, 60 percent fewer container ships have been sailing to the US. The Port of Los Angeles, one of the main ports of call for Chinese goods, is already expecting significantly fewer scheduled cargo ship arrivals this week than last year. The damage is still limited – partly because many US companies have replenished their inventories. But with each week of uncertainty, the tariff conflict is impacting deeper sectors of the economy. From mid-May, empty shelves, the first waves of layoffs, and a recession by summer are looming, according to alarming forecasts from US retailers and economists. But things are getting worse: Even a deal with China won't make the problems disappear. But let's start again. It was no secret that things wouldn't be easy for foreign traders under Trump. For months, ships and planes have been transporting goods at full speed, and the inventories of many US companies and logistics providers are full to the brim. Everyone wanted to secure their inventory before the tariffs took effect. Since "Liberation Day" on April 2, when Trump imposed special tariffs on virtually the entire world, the wind has shifted in a different direction. The 90-day tariff pause is little consolation, given that a minimum tariff rate of 10 percent applies. Trump has even increased the tariff wall against China to an unprecedented 145 percent. "Trump Is a Virus" At the latest, trade has begun to deteriorate. "Virtually all shipments from China for major retailers and manufacturers have been halted," reports Gene Seroka, head of the Port of Los Angeles. Many have paused orders and could soon cancel them entirely if no agreement is reached in the trade war. "We are paralyzed," a toy wholesaler who supplies Amazon and Walmart told Bloomberg. The damage is still manageable, says another entrepreneur, "but it will grow larger every week." After all, March and April are traditionally the time to restock inventories for the second half of the year. The start of school and Christmas are booming business. Now warehouses are already full, and new orders – toys in particular, which often come from China – are expensive. But there are problems across all industries. The Washington Post, for example, quotes an electric truck manufacturer that produces in China and assembles in the US. The company has paused all deliveries for weeks and is now waiting "until the tariff madness is over." US Nobel Prize winner in economics Paul Krugman is reminded of pandemic times in light of supply chain disruptions. Only this time, "it's not a virus that's responsible, but Donald Trump," he writes on the Substack platform under the title "Trump Is a Virus." Unfortunately, there's no vaccine for it. Empty shelves, layoffs, recession Many US retailers have enough inventory to last six to eight weeks. After that, there's a problem. The CEOs of Walmart, Target, Home Depot, and Amazon have already made representations to the White House. Torsten Slok, economist at Apollo Global Management, expects noticeable effects for retailers and consumers as early as mid-May; including empty shelves, waves of layoffs, and a recession starting in the summer. It's also likely to be unpleasant for dockworkers and logistics employees. While mass layoffs aren't expected, Port Director Seroka emphasized in the Los Angeles Times , some workers will likely have to reduce their hours. Whether an agreement will be reached soon is questionable. While the Trump administration emphasizes progress in negotiations, the Chinese side has dismissed any rumors of such a deal . And even if a deal is reached, the situation is unlikely to improve. A rapid increase in freight volumes could overload US ports, causing even more delays and higher prices. After all, there's always the uncertainty that the tariff wall could be rebuilt. "Ports are designed for stable traffic flows, not constant volume fluctuations," notes Lars Jensen, head of the ocean freight consultancy Vespucci Maritime. Or to put it another way: Trump has put foreign trade in a truly precarious situation. 3
DJORDJE Posted May 2 Posted May 2 2 hours ago, Angelia said: Wall St reaguje na job report ili Ukrajinski dil? Nakon sto smo videli kako je Biden "korigovao" job reports, nisam sigurna da tu verujem u cifre, bilo kome. Zato tocis gorivo po $1.98. 1 1
Klotzen Posted May 2 Posted May 2 Danas su izgleda povukli prvi potez u povlačenju iz pregovora. Daj bože da izađu iz te priče jer katastrofalno vode preogovre. Neka smanje pomoć neka rade šta hoće samo neka više ništa javno ne rade da "pomognu" Ukrajini. Neka prepuste Zelenskom i EU da rade kako znaju i umeju. 2 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted May 2 Posted May 2 35 minutes ago, Klotzen said: Danas su izgleda povukli prvi potez u povlačenju iz pregovora. Daj bože da izađu iz te priče jer katastrofalno vode preogovre. Neka smanje pomoć neka rade šta hoće samo neka više ništa javno ne rade da "pomognu" Ukrajini. Neka prepuste Zelenskom i EU da rade kako znaju i umeju. Sta se desilo?
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted May 2 Posted May 2 7 minutes ago, Rex said: Javili su to domaći mediji, ali ne nalazim na stranim. Sad sam nasla nesto u NYPostu... https://nypost.com/2025/05/02/us-news/us-stepping-back-from-ukraine-russia-peace-talks-state-department-official/ Nece da ucestvuju u pregovorima. Nemam pojma vise sta rade... nista nije normalno, bukvalno nista. 1
Rex Posted May 2 Posted May 2 9 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Sad sam nasla nesto u NYPostu... https://nypost.com/2025/05/02/us-news/us-stepping-back-from-ukraine-russia-peace-talks-state-department-official/ Nece da ucestvuju u pregovorima. Nemam pojma vise sta rade... nista nije normalno, bukvalno nista. Jao, jebote, ovaj putujući cirkus. Nije ni cirkus, tamo rade ozbiljno talentovani i predani ljudi. Dakle, kaže da je "signaled" da neće više učestvovati, odnosno "da lete po svetu i trude se uzalud", a onda malo kasnije u istom članku: Quote A spokesperson for the State Department reiterated to The Post Friday that this doesn’t mean the US is pulling out altogether of trying to achieve peace between the two warring nations. “We are not pulling out of mediating Ukraine talks,” Michele Exner, Assistant Secretary for the Bureau of Global Public Affairs, said. Dakle, u maniru najboljeg pregovarača svih vremena: videli su da je teško i sad prete da će odneti loptu kući i otići sa igrališta. S tim što to nije igralište, niti se iko igra lopte, nego su ono tipa jedriličarski sportovi. Neću više ni da koristim onu reč koja negira stvarnost ko vodi Ameriku... 7
Klotzen Posted May 2 Posted May 2 Izjava je verovatno za redneke. U principu neće više voditi aktivnu kampanju na mirovnom ugovoru nego će se uključiti jedino ako Ukrajina i Rusiju dođu do nekog rešenja. Mislim se pa koji ćete im k...c onda ako se sami dogovore 🙂 . Suština ove izjave je da su pregovori propali i da oni više neće da se blamiraju pa na nam na ovaj način to saopštovaju da ne bi morali da priznaju ovaj diplomatski poraz. Mišljenja sam da su shvatili da ih putin vuče za nos svo vreme i da on nije ni imao nameru da potpisuje ikakav mir koji mu ne daje Ukrajinu na tacni da od nje pravi marionetsku državu tipa Belorusije. Sada kada mu je jasno da je Zelenski bio u pravu još od one svađe u Beloj kući prvo je imao onaj sastanak sa Zelenskim u Vatikanu posle čega su počeli vrlo uzdržano da govore a danas i prvi korak ka obustavljanju diplomatske inicijative. Sa druge strane Tramp je odoborio prodaju 50 miliona $ oružja Ukrajini. Nema detalja, nadam se da su ovo PVO rakete, to je jedino što Evropa sve i da hoće ne može da nadomesti od pomoći SAD. Realno i ovaj ugovor o mineralima kao i plaćanje oružja koje Ukrajina hoće da kupi će rešavati ko zna koja administracija jer mir nije tako blizu tako da sve to treba primiti sa rezervom. Ja verujem da će se Ukrajini posle rata, ako ostane nezavisna, oprostiti većina dugova, moraće da plate samo komercijalne kredite i narudžbe od privatnih kompanija koje nemaju veze sa matičnim državama. 4
Dzoni_m Posted May 2 Posted May 2 Samo neka drze Ukrajnu koliko-toliko. Pre svega obavestajno (mada kako razhebavaju Pentagon i obavestajne sluzbe, ne znam da li je to dobro ili lose) i ono oruzija sto ne dobijaju od EU. I najbitnije sankcije. Ostatak ce sami Ukrajinci resiti. 3
Recommended Posts