Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

24 minutes ago, RatzenStadt said:

Mnogi leftvingeri su postali desnicari iako 20 godina nisu promenili stavove xd

Upravo, sve ono sto su liberali branili tradicionalno, je postalo desnicarska prica, nekako. I sad Reps mogu otvoreno da govore da su "stranka zdravog razuma". Da mi je neko rekao pre 20 godina, da ce odbrana slobode govora biti desnicarenje ne bi verovala. Sad cekam kad ce pravo na abortus da postane desnicarenje 😀

19 minutes ago, Smrtokapa said:

Priznajem da Konstantina Kisina vidim tek drugi put, prvi put je bio čini mi se neki njegov oksfordovski govor koji je isto bio "anti-woke".

Pomozi mi, koje su njegove poprilično leve pozicije? Ja sam u ovom kratkom uratku čuo da će laburistička vlada upropastiti ekonomiju i da se vodi bitka između civilizacije i toga da muškarci rađaju decu (što je jedno, u najmanju ruku, preterivanje kakvo se tipično čuje sa "desne strane"). Takođe, da su torijevci otišli u woke - gde je čovek možda na dobrom tragu da spozna centrističku prirodu woke politika.

Neko ko podrzava welfare state, definitivno nije desnicar, kao primer.

• Like 1

9 minutes ago, Angelia said:

Neko ko podrzava welfare state, definitivno nije desnicar, kao primer.

Aleks O'Konor je ok tip, tako da palac gore za to što postoji ovaj intervju. Takođe Kisinu jedan plus za iskazanu ljubav prema Džordžu Karlinu.

Levo-desno je, kao što sam čovek kaže, relativna kategorija i moguće je biti po nekom pitanju na jednoj strani, a po drugom na drugoj. Ako je on za neki oblik socijalne pravde, to i dalje ne znači da on ne može biti smatran desničarem kada se sve agregira - uostalom i Boško Obradović je za neke oblike socijalne pravde. :classic_smile:

S obzirom na ono što je sam izrekao, još manje razumem negativne reakcije na to što ga je neko nazvao desnokrilnim (užas!), a a otuda sumnja da je to zato što je hteo da pomeri Overtonov prozor upravo udesno. Mislim, diskusije oko levo-desno terminologije se često svode baš na to.

Ima vece sanse da ne bude ili da ce tarife biti manje i to na kratko, nije Tramp toliko idiot. Ali i ne iskljucujem da ce da stavi 25% tarife na sve - sa njim nikad se ne zna.

Problme sa tarifama da ako ih postavis i cene odu gore, instant inflacija - to se dogadja odma, isti dan - znam od Tramp 1.0, cene jako sporo idu dole ako i idu i posle skidanja tarifa. To ce njemu biti jako veliki problem.

Sad ima dva scenarija, prvi, da je on i njegovi savetnici totalno zaludjeni ovim tarifama (mozda i hoce da tarife zamene poreze na duge staze, sto je i sam izjavio ali ima i vise ozbiljnih noviskih clanaka o tome) i da ce staviti te tarife uz svaku cenu, cak ako se ispune njegovi zahteve, izmislice druge. Drugi scenario je da jedva cekada  naprvi neki dil i da izbegne tarife. Prvi scenario moze biti katastrofalan za njega, tu ce rezultati biti jako losi vec i posle mesec dana, a za godinu-dve ubitacne. Elon kaze da ce posle biti bolje, problem je da niko to politicki, ekonomski nece preziveti - ni politicari, ni privrede a narocito ne glasaci. Drugi scenario je slican prvom samo produzen i ne tako katastrofalan, moze kaze da je uradio sta je hteo ali pacijent umro - idemo dalje. Ekonosmke polsedice ce biti negativne ali on moze da prodaje svojim blizim glasacima bilo sta ali nazalost njemu, to ne kupuju svi glasaci.

Ovo je u vezi vise sa Kanadom. Meksiko je slican slucaj mada njima bi bilo teze da ispune uslove. Kina je kompleksna sitvacija, i nema puno detalja o tome.

Sto se mene tice, ako Tramp postavi 25% na sve, Kanada ni u kom slucaju ne bi smeo da uzvrati, mozda neke targetirane tarife ali ja ne bi ni to. Samo smisleno, i cekaj reakcije privrede i gradjana sa oba strane.

Edited by nonick
  • Like 2

51 minutes ago, Angelia said:

Sad cekam kad ce pravo na abortus da postane desnicarenje 😀

E, pa uopste me ne bi cudilo. Nekoliko struja s leve strane politickog spektra otvoreno mrzi zene.

Cak ih (vas) ni ne zovu "zenama" vise, nego "radjajucim osobama" ili nekim drugim slicnim zenomrzackim novotvorenicama.

8 minutes ago, Smrtokapa said:

Aleks O'Konor je ok tip, tako da palac gore za to što postoji ovaj intervju. Takođe Kisinu jedan plus za iskazanu ljubav prema Džordžu Karlinu.

Levo-desno je, kao što sam čovek kaže, relativna kategorija i moguće je biti po nekom pitanju na jednoj strani, a po drugom na drugoj. Ako je on za neki oblik socijalne pravde, to i dalje ne znači da on ne može biti smatran desničarem kada se sve agregira - uostalom i Boško Obradović je za neke oblike socijalne pravde. :classic_smile:

S obzirom na ono što je sam izrekao, još manje razumem negativne reakcije na to što ga je neko nazvao desnokrilnim (užas!), a a otuda sumnja da je to zato što je hteo da pomeri Overtonov prozor upravo udesno. Mislim, diskusije oko levo-desno terminologije se često svode baš na to.

Naravno da neko moze biti po jednom pitanju levo a po drugom desno, to se generalno zove centar :classic_biggrin: O tome i pricam. Ne bih rekla da "neki oblici socijalne pravde" spadaju u tu kategoriju. Ali kontrola granica i sloboda govora nisu desni stavovi. 

Ja sam ga i postavila, kao objasnjenje kako se ljudi okrecu desno, jer im se kaci desnicarenje jer se ne slazu sa svim sto levicari prodaju. Ovaj intervju je pre godinu dana, a onaj prethodni video je trenutni. Taj proces mozes videti za zadnjih par godina kod mnogih ljudi koji su bili negde u centru. Dal levo od centra ili desno od centra. To sto je dosta centrista anti-woke, ne cini njih desnicarima, nego woke agendu suvise extremnom.

1 hour ago, RatzenStadt said:

Mnogi leftvingeri su postali desnicari iako 20 godina nisu promenili stavove xd

Mislim da je neko vec pominjao ovdje: Jim Crow zakoni su  bili "centristicka", "kompromisna" pozicija prije 70 godina. A oni koji nisu promijenili svoje stavove o tome pa  i dalje zagovaraju rasnu segregaciju su - sta? 

Edited by ters
  • Like 1

35 minutes ago, Angelia said:

Naravno da neko moze biti po jednom pitanju levo a po drugom desno, to se generalno zove centar :classic_biggrin: O tome i pricam. Ne bih rekla da "neki oblici socijalne pravde" spadaju u tu kategoriju. Ali kontrola granica i sloboda govora nisu desni stavovi. 

Ako se kontrola granice usmjerava protiv ljudi druge boje koze, onda to postaje desni stav. Onaj ko zeli kontrolu granice i imigracije, na jednak nacin ce se odnositi prema  bijelim krsiteljima imigracionih zakona kao sto su to Elon Musk i Melanija Trump i nece ih odvajati od onih koji plivaju preko Rio Grande. 

Sloboda govora nije desni stav - ali i tu imamo lakmus test: onaj ko je za stvarnu slobodu govora nece biti protiv razgovora o LGBT pitanjima na bilo kom nivou, ukljucujuci i skole.

Edited by ters

46 minutes ago, Miki28 Teoljub said:

Samo da provjerim jel se i dalje kuka na Trampa?

Nije to kukanje - vecina nas ne moze nista promijeniti, niti mozemo utjecati na bilo koga, ali mozemo predstaviti kako malo manje od pola USA, (i malo vise od pola svijeta) vidi Trump-a, njegove imitatore, i sve oni sa M*GA kapama. I za M*GA je ok da kazu - "bas me briga", jer ni oni ne mogu utjecati na to kako ih drugi percipiraju nikakvim verbalnim vratolomijama..

• Like 1

48 minutes ago, ters said:

Ako se kontrola granice usmjerava protiv ljudi druge boje koze, onda to postaje desni stav. Onaj ko zeli kontrolu granice i imigracije, na jednak nacin ce se odnositi prema  bijelim krsiteljima imigracionih zakona kao sto su to Elon Musk i Melanija Trump i nece ih odvajati od onih koji plivaju preko Rio Grande. 

Sloboda govora nije desni stav - ali i tu imamo lakmus test: onaj ko je za stvarnu slobodu govora nece biti protiv razgovora o LGBT pitanjima na bilo kom nivou, ukljucujuci i skole.

Gluposti, naravno. Niko bio on zelen, beo, ljubicast ...ne treba da pretrcava granicu. Nigde tu nema rasizma, nego samo ucitavanje. 

I ne, neke teme nisu za decu do odredjenog uzrasta, i to nema veze sa slobodom govora. Decu stitimo od mnogih tema, dok nisu u uzrastu da te teme mogu kriticki da razumeju. Ti ocigledno nemas pojma sta je sloboda govora.

35 minutes ago, Angelia said:

Gluposti, naravno. Niko bio on zelen, beo, ljubicast ...ne treba da pretrcava granicu. Nigde tu nema rasizma, nego samo ucitavanje. 

I ne, neke teme nisu za decu do odredjenog uzrasta, i to nema veze sa slobodom govora. Decu stitimo od mnogih tema, dok nisu u uzrastu da te teme mogu kriticki da razumeju. Ti ocigledno nemas pojma sta je sloboda govora.

Dakle ako imas sredstva da u USA doletis avionom sve je OK? Krsenje imigracionog zakona je krsenje imigracionog zakona - plivanjem, trcanjem, laganjem u statusu, ostajanjem u drzavi nakon isteka vize. I to je isto i kada to radi Elon "beo kao sir" Musk i kada to radi meksicki zemljoradnik koji bjezi od terora kartela, ili kad to radi ekonomska migrantkinja iz Slovenije. 

Djecu ne stitimo od tema, nego nacin obrade teme prilagododjavamo njihovom razvoju i sposobnosti shvatanja. Prica o dva pingvina muzjaka koji su par nije prica od koje treba stititi djecu. Sloboda govora je i uzvikivanje parola o Palestini od rijeke do mora ma kako prijetece to bilo, pa i o Hamasu (dok god ga ne finansiras i ne ucestvujes u njihovim akcijama)...

Edited by ters

16 minutes ago, ters said:

Dakle ako imas sredstva da u USA doletis avionom sve je OK? Krsenje imigracionog zakona je krsenje imigracionog zakona - plivanjem, trcanjem, laganjem u statusu, ostajanjem u drzavi nakon isteka vize. I to je isto i kada to radi Elon "beo kao sir" Musk i kada to radi meksicki zemljoradnik koji bjezi od terora kartela, ili kad to radi ekonomska migrantkinja iz Slovenije. 

Ti si toliko dosadan, da sam morala da pogledam njihovu istoriju visa. Nijedno nije u zemlju uslo ilegalno. On je usao na studentsku vizu, I studirao. Kada je presao na PhD studije, on je vec bio stekao pravo za H1B, po tadasnjim zakonima. Izgleda da nije podneo odmah, nego je ostao na studentskoj vizi. Kasnije je dobio H1B. Tu postoji pitanje da li je radio u medjuvremenu ilegalno na svojoj prvoj firmi, ali po pravilima studentske vize imao je pravo na part time. Ali posto je dobio H1B, znaci da je neko u imigracionom vec odlucio da nije prekrsio zakon.

Melanija je usla u zemlju na B1/B2 vizu, I 3 meseca kasnije dobila H1B. Sto znaci da je visa bila u procesu, mozda nije trebala da dodje na B1/B2 3 meseca ranije, ali bi u svakom slucaju usla legalno. 

Oni su oboje bili odobreni od imigracionog. Ilegalci koji pretrcavaju granicu danas, nisu.

Tako da nije isto. Bez obzira koja im je boja koze

16 minutes ago, ters said:

Djecu ne stitimo od tema, nego nacin obrade teme prilagododjavamo njihovom razvoju i sposobnosti shvatanja. Prica o dva pingvina muzjaka koji su par nije prica od koje treba stititi djecu. Sloboda govora je i uzvikivanje parola o Palestini od rijeke do mora ma kako prijetece to bilo, pa i o Hamasu (dok god ga ne finansiras i ne ucestvujes u njihovim akcijama)...

😀 covece, u US roditelji finansiraju skolovanje, I imaju pravo da uticu na to sta deca uce. Uzvikivanje parola o Hamasu I Palestini nije zabranjeno, u javnom prostoru. Blokiranje jevrejskih studenata da idu na Cas, jeste zabranjeno. Ivy League koledzi nisu javni prostor. Ali su duzni da pod Title IX ne diskriminisu protiv studenata.

Mislim dokle ces da dokazujes da ne znas sta pricas?

• Like 2

1 hour ago, Angelia said:

Ti si toliko dosadan, da sam morala da pogledam njihovu istoriju visa. Nijedno nije u zemlju uslo ilegalno. On je usao na studentsku vizu, I studirao. Kada je presao na PhD studije, on je vec bio stekao pravo za H1B, po tadasnjim zakonima. Izgleda da nije podneo odmah, nego je ostao na studentskoj vizi. Kasnije je dobio H1B. Tu postoji pitanje da li je radio u medjuvremenu ilegalno na svojoj prvoj firmi, ali po pravilima studentske vize imao je pravo na part time. Ali posto je dobio H1B, znaci da je neko u imigracionom vec odlucio da nije prekrsio zakon.

Melanija je usla u zemlju na B1/B2 vizu, I 3 meseca kasnije dobila H1B. Sto znaci da je visa bila u procesu, mozda nije trebala da dodje na B1/B2 3 meseca ranije, ali bi u svakom slucaju usla legalno. 

Oni su oboje bili odobreni od imigracionog. Ilegalci koji pretrcavaju granicu danas, nisu.

Tako da nije isto. Bez obzira koja im je boja koze

😀 covece, u US roditelji finansiraju skolovanje, I imaju pravo da uticu na to sta deca uce. Uzvikivanje parola o Hamasu I Palestini nije zabranjeno, u javnom prostoru. Blokiranje jevrejskih studenata da idu na Cas, jeste zabranjeno. Ivy League koledzi nisu javni prostor. Ali su duzni da pod Title IX ne diskriminisu protiv studenata.

Mislim dokle ces da dokazujes da ne znas sta pricas?

"Istorija viza" koju si pogledala je ono sto su naveli njihovi zastupnici - jedini ispravan odgovor za nekoga ko je "centrista" je da pordrzava istrazni proces nadleznih organa i podrska rezultatima te istrage. I za Elona i za nekog Jose-a koji se prijavio da trazi azil jer bjezi od nasilja. Centar je podrska procesima. Sve drugo znaci otklon lijevo ili desno... 

A za uticaj roditelja na ono sto djeca uce - da, svakako da imaju ograniceno pravo na to. Sa naglaskom na ograniceno - mogu da traze izuzece u slucaju stvari koje se ne slazu sa njihovim svjetonazorima, ali ne i da brane da druga djeca nesto uce ili citaju.

Edited by ters

8 minutes ago, ters said:

"Istorija viza" koju si pogledala je ono sto su naveli njihovi zastupnici - jedini ispravan odgovor za nekoga ko je "centrista" je da pordrzava istrazni proces nadleznih organa i podrska rezultatima te istrage. I za Elona i za nekog Jose-a koji se prijavio da trazi azil jer bjezi od nasilja. Centar je podrska procesima. Sve drugo znaci otklon lijevo ili desno... 

To je doslo od novinara, a njihovi timovi su rekli no comment 😀

8 minutes ago, ters said:

A za uticaj roditelja na ono sto djeca uce - da, svakako da imaju ograniceno pravo na to. Sa naglaskom na ograniceno - mogu da traze izuzece u slucaju stvari koje se ne slazu sa njihovim svjetonazorima, ali ne i da brane da druga djeca nesto uce ili citaju.

Pitaj boga sta si ovim hteo da kazes. Jer je uvek I samo bilo da se roditelji pobune kad otkriju da im decu uce nesto sto se ne slazu. Tamo gde se slazu, niko se I ne buni. Logicno, zar ne?

6 hours ago, Angelia said:

Naravno da neko moze biti po jednom pitanju levo a po drugom desno, to se generalno zove centar :classic_biggrin: 

Generalno, ne baš generalno. Procenat ljudi koji zastupaju "čisto leve" ili "čisto desne" stavove je mali. To ne znači da su, generalno, ovi ostali centristi. Evo, recimo da je neko za dekriminalizaciju droga (to je Kisin uzeo kao sopstveni stav koji je na levom delu spektra), a u svemu ostalom desno, taj i dalje nije centrista samo na osnovu te jedne stavke. (Na stranu to što je dekriminalizacija / legalizacija droga čisto liberalni stav, koji u zavisnosti od konteksta može biti i levo i desno.)

Ili ako hoćeš primer iz suprotnog ugla - zamisli osobu koja se zalaže za ukidanje privatne svojine, da sva preduzeća pređu u ruke radničkih saveta, da se defund-uje policija i da se ukinu krofne sa rupom jer su simbol američkog imperijalizma, a uz to se zalaže da svi građani nose oružje, da li bi je nazvala centristom samo zbog ovog poslednjeg stava koji se percipira kao desni ili konzervativni?

To sto je dosta centrista anti-woke, ne cini njih desnicarima, nego woke agendu suvise extremnom.

Što bi ti rekla "ono kad komplet promašiš, a opet pogodiš". Kritizeri woke-a nisu nužno desničari, ta pojava se može kritikovati i sa leve i sa desne strane. Npr. nije isto ako neko kritikuje woke zato što ima karakter performansa i daje samo privid boljitka za šire mase, pa i potlačene grupe, i ako neko kritikuje woke zato što neće da očima vidi crnce i pedere. Znači ja neću reći da je neko desničar jer kritikuje woke, već mogu reći da je neko desničar zbog načina na koji ga kritikuje. Kad smo kod toga

Ovaj intervju je pre godinu dana, a onaj prethodni video je trenutni.

stvar je upravo u tome što u celom "trenutnom" videu ja ne vidim ništa što bi ukazivalo na to da je autor "nedesno", te mi je otuda i bilo smešno to što se "buni" zbog percepcije koju neko ima o njemu. S druge strane, prošlogodišnji video odaje nešto drugačiji utisak, ali to je pre svega zbog forme, zato što tu imamo dva čoveka koji normalno i smireno razgovaraju, a ne video koji je urađen u formi propagandnog uratka.

7 hours ago, Angelia said:

Ja sam ga i postavila, kao objasnjenje kako se ljudi okrecu desno, jer im se kaci desnicarenje jer se ne slazu sa svim sto levicari prodaju.

Ovo se kod nas kaže "naljutio se pop na selo pa odseko sebi kurac". Da prostiš.

Al' sad ozbiljno, postoje oni koje je Ratzen pominjao, koji nisu promenili svoje stavove ni za jotu, ali su prešli iz levog dela spektra u desni (ili obrnuto, zavisi od konkretne problematike) zato što se pomerio Overtonov prozor. A imaš i one druge, kojima je pomeranje tog prozora samo omogućilo da iskažu svoje stavove, koji su sve vreme bili tu, ali ih je u ranijoj klimi bilo sramota iznositi. U tim slučajevima, "reakcija" je samo izgovor. Odnosno, to nije reakcija nego reakcionarstvo.

• Like 2

46 minutes ago, Smrtokapa said:

Generalno, ne baš generalno. Procenat ljudi koji zastupaju "čisto leve" ili "čisto desne" stavove je mali. To ne znači da su, generalno, ovi ostali centristi. Evo, recimo da je neko za dekriminalizaciju droga (to je Kisin uzeo kao sopstveni stav koji je na levom delu spektra), a u svemu ostalom desno, taj i dalje nije centrista samo na osnovu te jedne stavke. (Na stranu to što je dekriminalizacija / legalizacija droga čisto liberalni stav, koji u zavisnosti od konteksta može biti i levo i desno.)

Ili ako hoćeš primer iz suprotnog ugla - zamisli osobu koja se zalaže za ukidanje privatne svojine, da sva preduzeća pređu u ruke radničkih saveta, da se defund-uje policija i da se ukinu krofne sa rupom jer su simbol američkog imperijalizma, a uz to se zalaže da svi građani nose oružje, da li bi je nazvala centristom samo zbog ovog poslednjeg stava koji se percipira kao desni ili konzervativni?

Što bi ti rekla "ono kad komplet promašiš, a opet pogodiš". Kritizeri woke-a nisu nužno desničari, ta pojava se može kritikovati i sa leve i sa desne strane. Npr. nije isto ako neko kritikuje woke zato što ima karakter performansa i daje samo privid boljitka za šire mase, pa i potlačene grupe, i ako neko kritikuje woke zato što neće da očima vidi crnce i pedere. Znači ja neću reći da je neko desničar jer kritikuje woke, već mogu reći da je neko desničar zbog načina na koji ga kritikuje. Kad smo kod toga

stvar je upravo u tome što u celom "trenutnom" videu ja ne vidim ništa što bi ukazivalo na to da je autor "nedesno", te mi je otuda i bilo smešno to što se "buni" zbog percepcije koju neko ima o njemu. S druge strane, prošlogodišnji video odaje nešto drugačiji utisak, ali to je pre svega zbog forme, zato što tu imamo dva čoveka koji normalno i smireno razgovaraju, a ne video koji je urađen u formi propagandnog uratka.

Ovo se kod nas kaže "naljutio se pop na selo pa odseko sebi kurac". Da prostiš.

Al' sad ozbiljno, postoje oni koje je Ratzen pominjao, koji nisu promenili svoje stavove ni za jotu, ali su prešli iz levog dela spektra u desni (ili obrnuto, zavisi od konkretne problematike) zato što se pomerio Overtonov prozor. A imaš i one druge, kojima je pomeranje tog prozora samo omogućilo da iskažu svoje stavove, koji su sve vreme bili tu, ali ih je u ranijoj klimi bilo sramota iznositi. U tim slučajevima, "reakcija" je samo izgovor. Odnosno, to nije reakcija nego reakcionarstvo.

Da ne ulazim u pricu sa kojim tvojim izjavama se slazem, a sa kojima ne (postovanje u svakom slucaju za objasnjenje), a ima I jednih I drugih, samo po pitanju Kisina, sam si rekao da si video samo dva njegova videa, dok sam ja tokom godina videla mnogo intervjua I stavova. I on nije jedini koji je prosao kroz proces da skonta, da iako nije menjao svoje stavove, sad ga ljudi gledaju kao desnicara. Sa druge strane, imas one koji su skontali da nesto nije u redu sa woke ideologijom iako su uvek bili levo. Evo upravo gledam intervju sa Anom Kasparian, koja je definitivno godinama bila ultra levo pundit (i cesto sam je gledala), a sad zvuci skoro kao ja 😀 malo fiskalno levo, ali ...

Nekima je mozda "reakcija", ali iskreno receno, vecina ljudi od kojih cujem promenu, obicno ljudi koje znam godinama, pa sam videla transformaciju, nisu nikakvi desnicari ni rasisti ni fashisti. Jednostavno im je muka od extremnih stavova. 

12 hours ago, Angelia said:

Ja sam ga i postavila, kao objasnjenje kako se ljudi okrecu desno, jer im se kaci desnicarenje jer se ne slazu sa svim sto levicari prodaju. 

Ovo je klasicno samozavaravanje i to obicno ljudi koji su svakako desnica i kojima je neverovatno potrebno da potvrde sami sebi da su u pravu. 

Ljudi koji se vremenom 'okrecu' desno (konzervatizmu) po samoj upotrebi reci 'vremenom' znaci oni koji su dosli u neke godine. To desnicari nazivaju 'opametili se' a ustvari je sasvim drugi razlog po pitanju, a to je da ne mogu da uhvate korak sa vremenom pa beze i plase se nepoznatog. 

10 hours ago, Smrtokapa said:

A imaš i one druge, kojima je pomeranje tog prozora samo omogućilo da iskažu svoje stavove, koji su sve vreme bili tu, ali ih je u ranijoj klimi bilo sramota iznositi. U tim slučajevima, "reakcija" je samo izgovor. Odnosno, to nije reakcija nego reakcionarstvo.

Ove tri rečenice su suština na datu temu.

Kamalina kampanja, njen izgled, smeh, stavovi žena, podrška selebritija, i naravno večiti (izmišljeni) neprijatelji komunisti tj. levičari - sve navedeno je samo izgovor i jadan pokušaj opravdanja za deo američkog stanovništva koji ima desničarske (borderline fašističke) stavove i želi da divlja. Upravo zbog toga su odabrali Trampa, ne da bi kaznili Dems.

A to što veruju u obećanje da će Tramp i Mask da poboljšaju životni standard radničke klase, samo je višnjica na torti dokaz njihove (ne)inteligencije.

• Like 2

8 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ovo je klasicno samozavaravanje i to obicno ljudi koji su svakako desnica i kojima je neverovatno potrebno da potvrde sami sebi da su u pravu. 

Ljudi koji se vremenom 'okrecu' desno (konzervatizmu) po samoj upotrebi reci 'vremenom' znaci oni koji su dosli u neke godine. To desnicari nazivaju 'opametili se' a ustvari je sasvim drugi razlog po pitanju, a to je da ne mogu da uhvate korak sa vremenom pa beze i plase se nepoznatog. 

Kad ne mozes da prihvatis realnost onog sto se desilo, onda projektujes to na druge. Ali u celoj prici je nebitno da li ti mozes, poenta je da li Dems mogu da nauce nesto, I promene kurs. Pogledaj izlazne pollove, u svakoj demografiji pa I onoj ispod 30 su Reps dobili vecu podrsku nego u prethodna dva ciklusa. 

Spoiler

Zakerberg kod Trampa u Mar-e-Lago.

Izdao je saopštenje pred odlazak, u kome navodi da je zahvalan što je primio pozivnicu da se pridruži predsedniku na večeri, kao i na mogućnosti da se sastane sa tranzicionim timom i razgovara sa njima o novoj administraciji.

Što znači da će, umesto dogovarane borbe sa Maskom u oktagonu, sada sesti sa njim i razmeniti mišljenja o slobodi izražavanja na internetu, veštačkoj inteligenciji i mogućim zajedničkim projektma.

Takođe, počeli su pregovori sa Meksikom oko zaustavljanja ilegalnih prelazaka južnih granica, dva meseca pre zvanične smene u Beloj kući. Što bi značilo da se tarife ne bi odnosile na Meksiko ako uspeju da na terenu impementiraju sporazum o prekidu invazije na granice iz pravca te zemlje.

Šejnbaum je razgovarala sa Trampom, što nije morala da učini budući da je zvanično on još uvek za nju - niko, odnosno običan US građanin. I taj početak pregovora je zbog te činjenice veoma značajan za obe zemlje.

51 minutes ago, Angelia said:

Kad ne mozes da prihvatis realnost onog sto se desilo, onda projektujes to na druge. Ali u celoj prici je nebitno da li ti mozes, poenta je da li Dems mogu da nauce nesto, I promene kurs. Pogledaj izlazne pollove, u svakoj demografiji pa I onoj ispod 30 su Reps dobili vecu podrsku nego u prethodna dva ciklusa. 

Promenu kurs tako da postanu republikanci i nude isto? 

Treba da menjaju nacin rada i budu efikasniji u tome sto rade jer imaju glasace sa vecim (i daleko drugacijim) standardom, a standard je uvek tesko zadovoljiti i glasacko telo lakse razocarati. 

• Like 1