Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

12 hours ago, ters said:

Imam iskustvo troje na koledzu - dvoje trenutno, treci je zavrsio i ni jednog trenutka nisu ucili ovakve stvari, niti su dolazili kuci i trazili da im bilo sta objasnjavam. Ucili su da postoje ljudi koji su gender fluid i da su punopravni clanovi zajednice i da treba postovati njihove osjecaje i oslovljavati ih kako zele, ucili su da postoje ljudi koji se odlucuju na promjenu pola i da ih ne treba zbog toga tretirati drugacije, ucili su da nije svacije iskustvo isto i da postoji uticaj diskriminacije na formiranje licnosti i osjecaja zajednica, i da treba i saslusati, cuti i postovati njihova iskustva. I licno imam DEI trening jednom ili dva puta godisnje - 60 minuta u kojima se poziva na razumijevanje, postovanje, stvaranje prilika za sve zaposlene, pravljenje timova koji raspolazu razlicitim iskustvima. I nikada niko nije uticao na mene koga cu primiti u svoj tim. Drasticna razlika u odnosu na vrijeme od prije 30-tak godina, kada sam pocinjao raditi u Kanadi, gdje smo istu platu imali Kanadjanin sa "skracenim" kursom, ja kao inzenjer i MBA iz Hong Konga, a ovaj momak sa kursom je imao vise prilika za napredovanje od nas dvojice (da ne bude zabune - momak je dobar covjek i sada vec decenijski prijatelj koga je put odveo u drugu industriju gdje je veoma uspjesan, ali ta situacija od prije 30 godina je i danas ponekad predment zezanja izmedju nas)...

To sve zvuci kumbaya. Odlicno za tebe. Moj sin me zvao kad se prebacio na ovaj koledz I rekao "mama, ja ne mogu da nadjem klub u koji da se uclanim, svi su intersectional" sta to znaci, imali su klub za AA, imali su klub za LGBTQ, imali su Asian, ali za njega koji je imigrant a beo, nije postojao klub. U medjuvremenu je nasao klub, ali po njemu ne sme da kaze da podrzava Izrael. Ne moze da kaze da se ne oseca krivim sto je beo, iako nikad nije imao robove. 

Dolazi sa tim pricama da smo nekako mi odgovorni zato sto smo beli.

2 hours ago, Angelia said:

To sve zvuci kumbaya. Odlicno za tebe. Moj sin me zvao kad se prebacio na ovaj koledz I rekao "mama, ja ne mogu da nadjem klub u koji da se uclanim, svi su intersectional" sta to znaci, imali su klub za AA, imali su klub za LGBTQ, imali su Asian, ali za njega koji je imigrant a beo, nije postojao klub. U medjuvremenu je nasao klub, ali po njemu ne sme da kaze da podrzava Izrael. Ne moze da kaze da se ne oseca krivim sto je beo, iako nikad nije imao robove. 

Dolazi sa tim pricama da smo nekako mi odgovorni zato sto smo beli.

Stvarno nemam pojma na kakvom koledzu je tvoj sin - moji su na lokalnom UBC-ju gdje postoji 350 klubova od kulturnih i identitetskih ( Klub Koptskih Studenata, Klub Balkanskih Studenata, Izrael na UBC, Jevrejski UBC Klub, Klub Solidarnosti sa Palestinom, Armenski Klub, Budisticki Klub, Hriscanski Klub...), preko politickih (Klub Konzervativaca, Klub Liberala, Klub Socijalista...), Hobi klubova (Kaligrafija, Readers, Psihodelicni klub...) pa sve do sportskih, akademskih i medijskih klubova (Drama, Hor, Swifties, Trbusni ples)... Evo pogledaj listu klubova: https://amsclubs.ca/all-clubs/letter/a/ 

Jedna interesantna stvar - koliko znam postoji Pride klub, ali ga nema u ovoj listi, kao i ni jednog drugog iskljucivo LGBT kluba... I da dodam - pretpostavljam da vec samo postojanje kluba Izrael na UBC znaci da se Izrael moze podrzati u ovom okruzenju.

Edited by ters
  • Like 1

Ja sad polako nazirem Angelino stajalište, ako su stvarno deca rasla u okruženju kakvom ga ona opisuje i percipira.

Ali je greška misliti da će tranp to promeniti.Biće još imigrantskije jer takvi ljudi ceo život gledaju samo svoju guzicu.

• Like 1

Mene fascinira ova budala, pa senior je mala Maca za ovoga.

Evo fotografije MAGA Amerike, bjeli muškarci i Elonija sjede dok se rugaju ženi sumnjive boje kože.

Ako budem preterivala, stavljajuću i ja u spojler, ali ovo je trežr ljudi kakve prezirem i kakvih se gadim

• Like 3

6 hours ago, ters said:

Stvarno nemam pojma na kakvom koledzu je tvoj sin - moji su na lokalnom UBC-ju gdje postoji 350 klubova od kulturnih i identitetskih ( Klub Koptskih Studenata, Klub Balkanskih Studenata, Izrael na UBC, Jevrejski UBC Klub, Klub Solidarnosti sa Palestinom, Armenski Klub, Budisticki Klub, Hriscanski Klub...), preko politickih (Klub Konzervativaca, Klub Liberala, Klub Socijalista...), Hobi klubova (Kaligrafija, Readers, Psihodelicni klub...) pa sve do sportskih, akademskih i medijskih klubova (Drama, Hor, Swifties, Trbusni ples)... Evo pogledaj listu klubova: https://amsclubs.ca/all-clubs/letter/a/ 

Jedna interesantna stvar - koliko znam postoji Pride klub, ali ga nema u ovoj listi, kao i ni jednog drugog iskljucivo LGBT kluba... I da dodam - pretpostavljam da vec samo postojanje kluba Izrael na UBC znaci da se Izrael moze podrzati u ovom okruzenju.

Pa mozda postoji razlika. U USA se jesu jevrejski studenti zalili da su imali gomilu incidenata, a I videli smo iz saslusanja u Kongresu da to postoji. Ne kazem da je tako svuda, ali NE cujem dosta roditelja koji to ponavljaju.

1 hour ago, Angelia said:

Pa mozda postoji razlika. U USA se jesu jevrejski studenti zalili da su imali gomilu incidenata, a I videli smo iz saslusanja u Kongresu da to postoji. Ne kazem da je tako svuda, ali NE cujem dosta roditelja koji to ponavljaju.

Necu da kazem da nisi u pravu, sigurno postoji. Mog deteta prijatelji jesu uglavnom jevrejski studenti, niko se nije bunio niti rekao da ima ikakav problem, samo hocu da te podsetim na jednu drugu stvar...

Sta je bilo dok su se zalili crni studenti? 

7 hours ago, ters said:

UBC je ozbiljan univerzitet sa vrlo dobrim akademskim programima, nije neki raspali američki community college.

1 hour ago, 033zero330 said:

Obrisaće kao grenel ovih dana, pa će biti kao pre, nije se desilo. Već je to uradio nešto slično ovih dana, za Zelenskog, gde post trajao jedan dan.

Ima ipak i dobrih vesti. Stizu bolji dani za slobodu govora u USA, a i sire

(pogotovo sto ce se izgleda cela FOX moderatorska ekipa preseliti u vladu -

Voditelj Sean Duffi postaje ministar saobraćaja

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp voli da gleda Foks nevs kanal. Tamo je sada našao drugog američkog ministra.

Tramp šalje tvrdolinijaša u borbu protiv Apple-a, Google-a i Mete

Brendan Carr je budući šef organa za komunikacije. On bi trebalo da se bori protiv navodnog "cenzurnog kartela" tehnoloških kompanija.

Spoiler

U američkoj predizbornoj kampanji, skoro sve se moglo reći, posebno za Donalda Trumpa i njegove saradnike ništa nije otišlo predaleko. Između ostalog, bivši i budući američki predsednik najavio je da će imigranti bez dokumenata "otrovati krv zemlje", a jedan od njegovih bičeva opisao je ostrvo Portoriko kao deponiju smeća . Ali Tramp je ubeđen da neka vrsta levičarskog kartela javnog mnjenja dominira nacijom. Sada šalje Brendana Kera u ovu bitku.

Republikanac će voditi Federalnu komisiju za komunikacije, Federalnu upravu za komunikacije ili FCC za kratko. Kar je "borac za slobodu govora", Tramp je oduševljen kada je najavio svoju sledeću nominaciju u nedelju uveče. "On će okončati regulatorni napad koji osakaćuje američke poslodavce i inovatore i osigurati da FCC pomaže ruralnoj Americi."

Značajan deo biračkog tela možda nikada nije čuo za ovaj FCC, ali ova agencija je od nekog značaja. Federalna komisija za komunikacije reguliše komunikacije putem radija, televizije, mreže, kabla i satelita, i trebalo bi da sprovodi nacionalne propise. Zvanično, ovaj FCC je nezavisan i pod nadzorom Senata, ali za sada, oba su republikanci.

"Iskusio je cenzuru bez presedana", žali se on – na X

Carr ima 45 godina i radi u različitim funkcijama u FCC-u od 2012. godine, u svom prvom mandatu Tramp ga je imenovao za jednog od pet predstavnika. Sada će on biti njegov broj jedan, advokat je nedavno već privukao pažnju kao tvrdolinijaš komisije. Na primer, u konzervativnom planu pod nazivom "Projekat 2025", napisao je poglavlje o ciljevima FCC-a, jedan od njih: "Obuzdavanje Big Tech-a".

Iako se Tramp tokom svoje kampanje pretvarao da nema nikakve veze sa ovim "Projektom 2025" think tanka Heritage Foundation, čini se da želi da tačno sledi neke od smernica. "Amerikanci su doživeli cenzuru bez presedana", požalio se prošle nedelje njegov izabranik Kar na Ks-u, mreži Trumpovog poverenika i multimilijardera Elona Muska. "Big Tech je ućutkao ljude samo zato što su ostvarili svoja 1-a prava. Cenzurni kartel mora biti demontiran i uništen." On ne misli na sve desničarsku eho komoru Ks, on misli na kompanije kao što su Apple, Meta, Google i Microsoft.

Veoma se dobro slaže sa Muskom

Tramp nije ni objavio osoblje kada je novi glavni supervizor već počeo. Prošle nedelje poslao je pismo šefovima ovih kompanija, prema američkim medijima. U njemu je upozorio Tima Cooka (Apple), Marka Zuckerberga (Meta), Satia Nadellu (Microsoft) i Sundara Pichaija (Alphabet) da ne cenzurišu određene stavove, vlada bi mogla pregledati aktivnosti. "Amerikanci su doživeli neviđeni porast cenzure", navodi se u pismu. "Njihove kompanije su odigrale važnu ulogu u ovom nedopustivom ponašanju."

Osećao se počašćenim, napisao je Kar nakon imenovanja, ponovo na Ks. "Moramo razbiti cenzurni kartel i vratiti pravo na slobodu govora za svakog Amerikanca." Vlasnik X i pristalica Trumpa Musk odmah se složio sa ovom rečju: "zasnovan". Njih dvoje se odlično slažu, čini se.

"Gejzir federalnog novca" za Muska

U avgustu, Kar je posetio Muskovu svemirsku luku u Teksasu, a fotografija njih dvojice je obišla. Takođe se žalio na pokušaje Brazila da postavi ograničenja na Muskove satelite Ks i Starlink. "Birokrata DC-a koji bi mogao da isporuči milijarde Elonu Musku" bio je naslov teksta o Brendanu Carru u oktobru u časopisu Politico. Mogao bi "otvoriti gejzir federalnog novca" za Muskovu kompaniju Starlink.

Pod Joeom Bidenom, FCC predvodi demokrata, a u januaru će i republikanci preuzeti komandu ovde. Teško je predvideti šta to tačno znači za korporacije Silikonske doline u liberalnoj Kaliforniji, koje Tramp mrzi. U svakom slučaju, povratnik u Belu kuću je očigledno otkrio čoveka koji bi mogao da mu pomogne u kampanji protiv njegovih kritičara. Pre izbora, Tramp je besneo da CBS i NBC emiteri moraju biti oduzeti svoje licence.

"Brendan Kar se prijavio za ovo mesto sa obećanjima da će ispuniti želje Donalda Trampa i Elona Muska", citira Vašington post Craiga Arona iz liberalne lobističke grupe Free Press Action. "On će biti nagrađen unapređenjem, ali američka javnost će platiti cenu."

38 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Necu da kazem da nisi u pravu, sigurno postoji. Mog deteta prijatelji jesu uglavnom jevrejski studenti, niko se nije bunio niti rekao da ima ikakav problem, samo hocu da te podsetim na jednu drugu stvar...

Sta je bilo dok su se zalili crni studenti? 

Na sta su se zalili crni studenti? Imali su Affirmative action decenijama, jel I'm neko govorio da idu u Afriku? Ili da su ih napadali na kampusima. Ili su studenti po kampusu setali obuceni u KKK carsave. 

Na sta su se zalili crni studenti? Imali su Affirmative action decenijama, jel I'm neko govorio da idu u Afriku? Ili da su ih napadali na kampusima. Ili su studenti po kampusu setali obuceni u KKK carsave. 

Trump je govorio clanovima kongresa da idu  odakle su dosli... Why don’t they go back and help fix the totally broken and crime infested places from which they came. Then come back and show us how it is done. These places need your help badly, you can’t leave fast enough.

Edited by ters

On 11/18/2024 at 5:09 PM, Smrtokapa said:

Odlično ste obojili, stvarno je ko neko žuto dupe od čoveka. :classic_smile:

...tjah taj daltonizam...Pa upadljivo sam bojila trumpovo ime u narandjasto bas kako i treba, ali Vi simpaticno nasmeseni vidite `zuto dupe`....A obzirom da smo zbog Trumpa presli na Vi, moram primetiti da Vasa duhovitost nadilazi razmere, lepotu i `komplikovani` salto mortale recitosti cak i onog preopisnog posta kojim sam bila odusevljena u prethodnom javljanju na topic. (kao i ostalim postovima koje sam  tada kvotovala)

Jeste. i meni je  sokantno i zabrinjavajuce  sta Trump uradi od obicnih, potpuno neduznih ljudi.

41 minutes ago, ters said:

Trump je govorio clanovima kongresa da idu  odakle su dosli... Why don’t they go back and help fix the totally broken and crime infested places from which they came. Then come back and show us how it is done. These places need your help badly, you can’t leave fast enough.

Nemoj reci da se ne secas povoda. Bravo za bold. Ovo sto si danas doveo na forum je vec bilo prenoseno kada je bilo aktuelno, ali nije na odmet setiti se i onda kada vise nije aktuelno - sada sluzi samo da raspiri jos veci hate :lol_2: Ali tvoj poriv za bold mi govori da nema veze s mojim `bravo`...Da Trump nije ovo rekao ja bih to i bez njega ponavljala ...kao i sto sam vec nekoliko puta rekla, da neki ne dolaze u `dobroj veri`, da u pocetku kopaju rukama i nogama, grebu na vrata imigracionog ili viznog ili se snalaze na razne nacine, rade sve i svasta ne bi li se domogli Drzava, a onda hoce od njih da prave ona ubudjala mesta iz kojih su pobegli..

To nije normalno. Ali ono sto je nekom nenormalno kao sto vidimo nekome je prirodno stanje. Neke squadovke su ustvari resile da menjaju Ameriku zato sto nisu uspele da promene ona tuzna mesta iz kojih poticu one i roditelji im. Pa kao, ajd da se izivljavamo ovde gde mozemo. Zato Trump. Uzburkivach strasti.

42 minutes ago, Nicklord said:

Šta imaju crnci da se žale u Americi realno. Nema veze što i dalje postoje babe i dede koji nisu smeli da piške na istom mestu kao svi ostali

Pa jeste, kad si belac mozes da vrsis nuzdu na sred raskrsnice Broadway i 33rd street, ali kad si crnac ne smes ni u svom kupatilu u nekom getu. Medjutim dobro kazes to je vazilo za bake i deke, a sada vec smes gde stignes..... Vremena se menjaju. Ali ipak sada smo konacno otkrili tu mracnu tajnu Amerike u vezi piskenja i rasizma. Bar da su uvek bili liberalni da ljudi mogu da piske gde zele kao i svi ostali koji piske gde zele.

No, Trimp will fix it. Ne brinuti. Svi cemo zajedno vrisiti nase raznobojne nuzde, nasmejani drzeci se za ruke....kao kod Formana. Milosa Formana.

Evo malo poredjenje izmedju izlozenosti ovih grupa - obje su izlozene nasilju i potrebna im je zastita, tako da sa razlogom dizu svoj glas:

Jewish Students (2023-2024 - after Gaza escalation)

• Over 100 incidents (preliminary estimates), primarily verbal or symbolic harassment
  • Several physical assaults
    • De Paul University - November 2024, two Jewish students assaulted,
    •  University of Michigan - Sep 2024, Jewish student assaulted, 
    • Columbia University - October 2023, Israeli Jewish student assaulted.
  • Other Examples: Cornell University (violent online threats), University of Rochester (accusatory posters), UCLA (svastikas on chalkboard)
  • No immediate physical danger in most cases, but significant emotional distress.

Black Students (2021–2022 - after BLM escalation post George Floyd murder)

• 50+ bomb threats in 2022 alone targeting HBCUs.
  • Physical assaults on black students
    • University of Kentucky November 2022 - black student assaulted,
    • San Jose State - October 2021 - black student assaulted, bike lock placed around his neck,
    • University of Massachusetts Amherst - September 2021 - black student assaulted, 
    • University of Iowa (March 2022) - black student assaulted
  • Dozens of incidents involving racial symbols (nooses, Confederate flags).
  • High physical danger from bomb threats, requiring federal intervention.

12 minutes ago, Mama_mia said:

...tjah taj daltonizam...Pa upadljivo sam bojila trumpovo ime u narandjasto bas kako i treba, ali Vi simpaticno nasmeseni vidite `zuto dupe`....

Okej, narandžasto dupe, svejedno, u svakom slučaju nisam ja taj koji je video, zaista ne bih ni za sto godina primetio tu igru reči da je niste hajlajtovali.

3 hours ago, Angelia said:

Odgovoricu ti upotrebom @ters -ovog posta. Ako razumes... shvatices

On 11/18/2024 at 1:38 PM, ters said:

To jeste strasno i Njemacka mora pronaci nacin da svim gradjanima, pogotovo onima koji su  u najugrozenijim  grupama,  obezbijedi sigurnost, da obuzda zlocine iz mrznje i da radi na vaspitanju mladih generacija koje bi dovelo do prestanka mrznje. Onog dana kada sedamdesetogodisnja crna trans Jevrejka, u invalidskim kolicima,sa mentalnim poremecajima, koja je uz to kokainska ovisnica,  bez primanja, koja zivi u nekom tamo Uckermarku bude zasticena - bicemo zasticeni svi.