Jump to content

Totalna preporuka

dali_man

Recommended Posts

Everything Is Illuminated (2005)

https://www.imdb.com/title/tt0404030/?ref_=ttmi_tt

IMDb RATING  7.4 

Film je neobičan dragulj, Elijah Wood (glumi Jonathana Safrana Foera, jevrejsko-američkog pisca) je odlican. Međutim, Eugene Hutz je zvezda filma! (i pas Mikki:classic_smile:)

Snimljen po romanu Jonathan Safran Foera, Everything Is Illuminated je rediteljski debi glumca Liev Schreibera.  Schreiber je takođe napisao i scenario.

Mladi Amerikanac jevrejskog porekla opsednut porodičnom istorijom, Jonathan Safran Foer (Elijah Wood) je odlučio da otputuje u Ukrajinu  i pronađe ženu koja je spasila njegovog dedu od nacista tokom Drugog svetskog rata. On je kolekcionar predmeta uzetih od raznih članova porodice. Svaki predmet je stavljen u providnu futrolu  sa zatvaračem, označen i pričvršćen za zid njegove spavaće sobe. Njegovi vodiči u njemu nepoznatoj zemlji su Alex (Eugene Hutz) čovek njegovih godina koji je zaluđen američkom rok kulturom i deda (Boris Leskin) koji zarađuje od poseta Jevrejima koji žele da uđu u trag rodnim selima izgubljenih rođaka. To putovanje postaje pogled na žaljenje, predanost, žrtvu i ljudskost. Deda je pokretačka snaga ljudske drame ovog filma, a njegovo iskustvo pomaže dvojici mlađih muškaraca da bolje razumeju svoje nasleđe. 

19a63afb-7c17-475b-91da-beda9ae508f2.web

EB20050922REVIEWS50919003AR.jpg

i302011.jpg

77-1-300x169.jpg

04-2-300x169.jpg

21-1-300x169.jpg

01-2-300x169.jpg

Edited by Jezebel
  • Like 2

• 2 weeks later...

Jedan sam od onih koji imaju dosta visoke kriterije kad su filmovi u pitanju. Znam da je na topicu više puta spominjan korejski Oldboy kao vrhunsko ostvarenje i evo napokon sam ga i ja odgledao. Prva polovica filma mi je bila ok ali ništa specijalno (recimo neka sedmica) ali drugi dio i posebno kraj su me naježili i na kraju sam se rasplakao k’o kišna godina. Ako netko još nije pogledao ovaj film neka to učini prvom prilikom, ovo je zaista remek-djelo sedme umjetnosti.

https://m.imdb.com/title/tt0364569/

• Like 6

1 hour ago, 4th and Goal said:

Jedan sam od onih koji imaju dosta visoke kriterije kad su filmovi u pitanju. Znam da je na topicu više puta spominjan korejski Oldboy kao vrhunsko ostvarenje i evo napokon sam ga i ja odgledao. Prva polovica filma mi je bila ok ali ništa specijalno (recimo neka sedmica) ali drugi dio i posebno kraj su me naježili i na kraju sam se rasplakao k’o kišna godina. Ako netko još nije pogledao ovaj film neka to učini prvom prilikom, ovo je zaista remek-djelo sedme umjetnosti.

Zasto si se rasplakao? :classic_biggrin:

• 4 months later...
48 minutes ago, Dragan said:

Ima nesto interesantno u tome kako se preplicu generacije.

Njih dvojica na pr.

- A River Runs Through It (Redford rezirao; uopste veoma mi se svidjaju njegove rezije i ako nisi gledala preporucujem ti

Ordinary People, The Milagro Beanfield War, Quiz Show, The Horse Whisperer - ovde i glumi, zajedno sa mladom Scarlett Johansson)

- Spy Game (gde mu je spionski mentor)

Na slican nacin - The Color of Money (Paul Newman - Tom Cruise).

Legend of the fall mi se svideo (Anthony Hopkins sjajan kao i uvek).

Kad smo vec kod filmova, da li si gledala - The House of the Spirits [Meryl Streep, Jeremy Irons (The Mission)].

Prebacila sam ovde da ti odgovorim, da ne ofujemo previse onu temu. 

Gledala sam sve to, nesto se secam bolje, nesto manje. Uglavnom sa pozitivnim utiskom nakon filma. 

Anthony Hopkins i Jeremy Irons su odlicni glumci, ali ne lepi na oko 😄 

Meryl Streep, huh... kada je bila mlada imala je problem da dobije ulogu, govorili su joj da nije dovoljno lepa, cak su isli do toga da joj kazu da je ruzna. Nije posustala. Posle svakog filma sa njom ja pomislim kako bira dobre uloge, a onda negde mi se javi da su filmovi verovatno za tri skale bolje jer je ona u njima. 

• Like 2

• 2 months later...
  • 4 weeks later...

Untitled.jpg.a2a3c0fc3c1cb0b42d6e174f69aeb6fc.jpg

Pisao je kolega @Nek grmi jako na temi o poslednjem pogledanom filmu, ali zaslužuje da bude ovde. Sve je perfektno, plus daje i tu dodatnu draž da preispituješ svoj stav u odnosu na stavove i poglede glumaca, a nakon toga i generalno u odnosu na neke živote situacije je tak korak iznad zbog čega mi je film sjajan i za totalnu preporuku.

• Like 1

• 8 months later...

THE BANSHEES OF INISHERIN 2022

IMDB 7,7

režija Martin Mcdonagh

uloge Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, 

Na udaljenom ostrvu na zapadnoj obali Irske, THE BANSHEES OF INISHERIN prati prijatelje od detinjstva Padraika (Kolin Farel) i Kolma (Brendan Glison), kada Kolm neočekivano prekida njihovo prijateljstvo.

Padraic odbja da prihvati i progoni Kolma, koji zbog toga obećava odmazdu.

Kako zaboga dva odrasla muškarca koji su toliko dugo bili prijatelji odjednom postaju zavađeni stranci?

Priča o egu, ponosu i tvrdoglavosti, kako sitnice mogu da izmaknu kontroli i eskaliraju u ekstrem.

5 godina nakon svoje briljantne mračne komedije 'Three Billboards, Outside Ebbing, Missouri' (2017), i isto tako 'In Bruges' (2007),  Martin Mcdonagh režira još jednu briljantnu priču o prijateljstvu, ambiciji i usamljenosti.

Colin Farrell i Brendan Gleeson ponovo zajedno glume u filmu 14 godina nakon takođe fantastične 

crne komedije 'In Bruges'.

Vizuelno (kamera) film je uživanje, pejzaži irskog jedva naseljenog ostrva i snimci životinja su fantastični. Muzika isto tako.

Svaka scena ima svoj vizuelni backup, ton i boje su potpuno izbalansirani.  

Film je sasvim zasluženo nominovan za čak 9 oskara.

images?q=tbn:ANd9GcS8rIf97J-ccFtIHULKSQZ

images?q=tbn:ANd9GcRqs-2qKw8Nwxn6_-MDM2E

images?q=tbn:ANd9GcSY3UVLdmfWZyESJ30rYO3

images?q=tbn:ANd9GcRb4udIbnrP-bVXMOcacvl

images?q=tbn:ANd9GcQjWc9GuLjKsQjTxhBHhgE

images?q=tbn:ANd9GcSHjKcs0nJVZ6e7rEoFkyk

• Like 1

On 5/2/2023 at 8:32 PM, neko me sabotira said:

Azijati imaju hrpu dragulja. Ovi su svi must see:

Infernal Affairs Trilogija : Scorsese je uzeo prvi dio i napravio Departed.  
The Brotherhood of War

Memories of Murder
Mother
Musa: The Warrior
Parasite
The Chaser

I Saw the Devil
Lust, Caution
Chungking Express
Fallen Angels
The Good the Bad the Weird

Par europskih obveznih:

Pusher- danska trilogija

A Prophet

Timecrimes

Dog Soldiers

In Bruges

Layer Cake

Sexy Beast

Edited by Bugl Khan

Stric (2022)

The film appears to be set in Yugoslavia in the late 1980s, as a family welcomes their beloved uncle, who has returned home from Germany for the holidays. The reunited family enjoys the Christmas lunch until a smartphone starts ringing.

Nisam našao preko search-a da se bilo gde pominjao film. Miki Manojlović igra strica koji dolazi iz Njemačku, u naizgled idilično okruženje uz nekoliko čudnih momenata.

Ne bih više dužio o radnji, razlozi za totalnu preporuku su ipak prepuni spojlera, tako će otići u isti. Reći ću samo da sam siguran da je film koji će se kod gledalaca naći na levoj ili desnoj strani spektruma.

Spoiler

Da li je 10/10? Nikako, ali oduševljen sam što je neka domaća produkcija rešila da izađe iz šablona i ponudi nam nešto originalno i kreativno! Miki Manojlović je odličan za ulogu, ali glavni razlozi sviđanja:

"Teranje" publike da sami iskreiraju pozadinu: da li je Miki Manojlović "zarobljen" u prošlosti gledajući kasetu na kojoj je poslednji put porodica bila srećna? Da li je pojeden nostalgijom, usamljenošću ili pak traumom (vriska majke momenat, striko je izgleda opštio sa istom)? Da li je izgubio "seku"? Da li je oduvek bio lud, a dolazak Strike sa puškom bio pinnacle detinjstva?

Lično mnogo bolja opcija nego da smo dobili bilo kakav glimpse u Mikija, pravog strica ili kako je oteo devojčicu. Jebiga, volim takve filmove.

There Is No Evil 2020 (Sheytan vojood nadarad)

režija: Mohammad Rasoulof 

uloge: Zhila Shahi, Mohammad Valizadegan, Mahtab Servati, Baran Rasoulof ...

O 'banalnosti zla' pisala je filozofkinja Hannah Arendt: oni koji počine najokrutnija dela mogu biti najobičnija ljudska bića. To je impresivno prikazano u prvoj od četiri priče (prva priča se zove There Is No Evil, druga je She Said You Can Do It, treća je Birthday i četvrta Kiss Me) koje čine film 'There Is No Evil'. Sasvim običan čovek se vozi kući, parkira auto, pomaže komšijama, tušira se, gleda televiziju, vozi ženu i ćerku, ide u kupovinu itd. Kada sutradan krene na posao, okleva kada se na semaforu upali zeleno svetlo. U poslednjim trenucima prve priče, gledalac razumeva zašto. Šokantna poslednja scena preokreće sve što je bilo ranije. Ovo je kinematografija u svom najboljem izdanju a prva priča je pravi masterpiece čak i ako bi kao nezavisna i sama činila celi film.

Ostale tri priče se na različite načine bave istim pitanjem, smrtne kazne. Režisera Rasulofa ne zanimaju pravne dileme oko smrtne kazne on samo pokazuje kakve posledice ona može imati. On se ne fokusira na pitanje da li se smrtna kazna može opravdati već na moralne poteškoće onih koji održavaju sistem ili koji su na to primorani.

Sve četiri priče su prilično različite a zajedničko im je to što su umešno i lepo snimljene. Druga priča je kao triler, treća je kao romansa, a četvrta kao misterija. Ponekad se pitanje smrtne kazne predstavlja na početku epizode, ponekad se otkriva tek na kraju. Većina zapadnih filmadžija ne bi bila u stanju da ovako maestralno filmuje temu kao što je ova. (Krzysztof Kieslowski je takođe umeo i maestralno prikazao u jednoj priči svog Dekaloga)

Dodatnu dimenziju tome daje činjenica da je Rasulof u Iranu osuđen zbog snimanja ovog filma a film je zabranjen. Ali osim političke važnosti, ovaj film je sam po sebi eksponat kinematografskog umeća. 

(Nota, u priče je pisac i režiser uključio i mačku, psa, pčele, kokoške i lisicu:heart:)  

2020 dobitnik je Zlatnog medveda na internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu. Ovo je treći iranski film nagrađen vrhunskom nagradom u Berlinu nakon dva prethodna A Separation (2011) i Taxi (2015).

ems.cHJkLWVtcy1hc3NldHMvbW92aWVzLzE3M2I2

images?q=tbn:ANd9GcQOph3zVy3bO1MTWNs3nC1

images?q=tbn:ANd9GcQAiFD37-bQOxdrYst3nTC

• Like 1
  • Thanks 1