Jump to content

Bliski Istok

A sad

Recommended Posts

2 minutes ago, Beonegro said:

Što ne znači da rat određuje priroda strana ili čak način ratovanja, recimo dešavanja na Kosovu 1998. i 1999. se uglavnom nazivaju ratom, uprkos tome što Kosovo tada nije bilo međunarodno priznato, što je sukob bio asimetričan,

U tom ratu je učestvovalo 20 priznatih država.

1 hour ago, Nek grmi jako said:

Zamolio bih poštovane kolege da se moji skromni postovi ne seku, te tako izvađeni iz konteksta prenose u delovima na nekim drugim temama. Jer da sam hteo da ih postavim na te druge teme, postavio bih ih sam, i to bez vađenja određenih delova iz konteksta, već u kompletnom formatu.

Postovi na forumu se ne "seku" i ne prebacuju, ono što se pak može desiti je:

1. Da ti moderacija prebaci ceo post na temu gde tematski više odgovara.

2. Da ti neko u nekoj drugoj temi citira deo posta koji se odnosi na specifičnu temu.  To je potpuno legitimno, za tako nešto i postoje forumi, a i opcija + pored Quote.

Koliko se sećam moderacija ti nije prebacivala nikakav post, tako da ako je neko citirao deo tvog posta na drugoj temi - time nije urađeno ništa protiv pravila. (dokle god je citat imao veze sa tom temom... a čini mi se da jeste)

Ukratko - ovakvim molbama ovde nema mesta, ako želiš da se igraš po sopstvenim pravilima, predlažem ti da otvoriš blog.

Ovo je forum, sve što napišeš je podložno citatu i komentaru i to u obimu u kome onaj ko odgovara odluči.

• Like 1

Na ovom mestu su pomenuti izveštaji po kojima SAD i Izrael istražuju mogućnosti saradnje sa Bašarom el Asadom, što bi moglo da predstavlja jedan od delova pazla u kolaciji protiv Irana, ako bi se Sirija okrenula protiv iranskih proksija ili barem ostala neutralna po tom pitanju uskraćujući gostoprimstvo nekim iranskim elementima.

Poslednje nominovanje Tulsi Gabard u okviru nove amerilke administracije moglo bi da posluži toj svrsi, budući da se ona, još u vreme kad je bila potpredsednik DNC sastala, čini mi se, dva puta sa Bašarom, te da od svih zvaničnika ima najizraženiji direktan odnos licem u lice sa njim.

I bez obzira na to što su njene izjave o Asadu varirale od toga da je on brutalni diktator do tvrdnje da nije protivnik Amerike, verovatno se računa na njenu povezanost sa sirisjkim vrhom i njeno poznavanje situacije na terenu, kako bi se sa Bašarom zaplesao tango...

A svaki potencijalni minus u iranskoj koaliciji na BI je evidentni plus za SAD.  

Edited by Nek grmi jako

45 minutes ago, tomas.hokenberi said:

U tom ratu je učestvovalo 20 priznatih država.

Dobro. I u ovom na strani hamasa učestvuje iran kao međunarodno priznata država. Formalni kriterijum je zadovoljen, molim te da ubuduće vodiš računa o terminologiji 🙄

4 minutes ago, Nek grmi jako said:

Na ovom mestu su pomenuti izveštaji po kojima SAD i Izrael istražuju mogućnosti saradnje sa Bašarom el Asadom, što bi moglo da predstavlja jedan od delova pazla u kolaciji protiv Irana, ako bi se Sirija okrenula protiv iranskih proksija ili barem ostala neutralna po tom pitanju uskraćujući gostoprimstvo nekim iranskim elementima.

Poslednje nominovanje Tulsi Gabard u okviru nove amerilke administracije moglo bi da posluži toj svrsi, budući da se ona, još u vreme kad je bila potpredsednik DNC sastala, čini mi se, dva puta sa Bašarom, te da od svih zvaničnika ima najizraženiji direktan odnos licem u lice sa njim.

I bez obzira na to što su njene izjave o Asadu varirale od toga da je on brutalni diktator do tvrdnje da nije protivnik Amerike, verovatno se računa na njenu povezanost sa sirisjkim vrhom i njeno poznavanje situacije na terenu, kako bi se sa Bašarom zaplesao tango...

A svaki potencijalni minus u iranskoj koaliciji na BI je evidentni plus za SAD.  

Mogu slobodno da istrazuju i mogucnost saveza sa Severnom Korejom, sansa da Basar uskrati gostoprimstvo Irancima su jednake nuli. Alaviti su jedva 10% stanovnistva, a na vlasti ga odrzavaju upravo iranski "dobrovoljci". Basar ima dve opcije, da tolerise Irance ili da sebe osudi na smrt, mislim da je ocigledno koju ce izabrati.

3 hours ago, Nek grmi jako said:

Zato mora da se Iran reši odmah, dok je Rusija zauzeta na drugom kraju planete, a ne zbog sira i vojne muzike.

Evo saće, samo da procitaju sve tvoje postove na Voxu i ubace ih u svoju vojno-bezbedonosnu doktrinu, naravno, cele postove, nikako da ih seckaju ili rediguju, nedajboze. Mada su se zadrzali u veseloj primopredaji u Beloj kuci, oduzilo se, mozda i popilo malo, ipak je to mala svecanost bila, da tako kazem.

• Ha-ha 1

Iranski dobrovoljci u Siriji biće legitimne mete, kao i Hezbolah u Libanu, Huti u Jemenu i Hamas, kada nastupi vreme za obračun sa iranskim proksijima.

Jasno je da je ovakva pozicija neodrživa i da se bilo kakvim nečinjenjem čini usluga Iranu. A prvo činjenje biće direktno upereno protiv iranskih proksija, jer upravo oni daju Iranu taktičku prednost dok u zaleđini razvija nuklearni program.

To sve mora da se zaustavi, jer ako se ne zaustavi  biće ono - game over.

Iz tog razloga sam u jednom od prethodnih postova pomenuo da SAD mora da ponudi Bašaru mnogo više nego što mu sada nude Rusija i Kina. Jer ako većina država iz regiona krene u saradnju sa Briksom, ili ne daj bože u neki vid vojne saradnje sa Rusijom i Kinom, situacija će biti mnogo gora od sadašnje situacije, koja je ionako užasna.

Čupanje pojedinih država i režima iz tog kola Kinorusije je kao hleb nasušni.

Edited by Nek grmi jako