Jump to content

Bliski Istok


A sad

Recommended Posts

29 minutes ago, Div said:

međunarodnu konferenciju pod okriljem UN, ne sa povremenim sastajanjem, dva puta godišnje, već sa permanentnim zasedanjem, pripremljenim okvirom i štapom i šargarepom.

 

Jedno pitanje, sta bi to bilo stap za Izrael koji ima nuklearno oruzje a sta sargarepa za njih u realnoj postavci?

 

I sta bi trebalo da bude sargarepa (stap vidimo) za Hamas koji predvodi Gazu iz koje gadja Izrael svakodnevno od kako se Izrael povukao iz Gaze ukljucujuci i masakr 1400 izraelskih i inih CIVILA 7. oktobra?

Edited by Jezebel
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Fat Zadd said:

 

I automobil bomba, sa većom količinom eksploziva, ostavlja krater.

Izraelci kazu raketa verovatno ima razlog sto ne kazu automobil bomba gledao sam neke analize i kažu da oštećenja na vozilima kod kratera ne odgovaraju automobilu bombi već raketi ili avio bombi od plastičnog tela. Takođe sama destinacija je izgleda bila u vazduhu posto vozila nisu prevrnuta sto bi bilo logicno da je eksplozija bila na zemlji.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Jezebel said:

 

Jedno pitanje, sta bi to bilo stap za Izrael koji ima nuklearno oruzje a sta sargarepa za njih u realnoj postavci?

I sta bi trebalo da bude sargarepa (stap vidimo) za Hamas koji predvodi Gazu iz koje gadja Izrael svakodnevno od kako se Izrael povukao iz Gaze?

 

Sam izraelsko-palestinski spor, sukob, rat, da izuzmemo ostatak BI, je jednačina sa nepoznatim brojem nepoznatih, nepoznat je čak i broj učesnika u sporu, koliko frakcija palestinskih ima i koliko ih se može stvoriti, i države koje su priznale Izrael, drže se izvan sadašnjeg sukoba, najteže kontrolišu svoje ekstremiste.

ZaIzrael je štap ovo što imaju, teroriste ne vratu već 70 godina. Šta bi sa nuklearnom bombom? Gde da je upotrebe? Ipak su oni razumnija strana.
Jasna je moć i autoritet UN, ali neka bude USA, NATO, neko kvintet, kvartet, hor, svejedno, UN posle potvrdi.

Znam da deluje konfuzno, nemam ja sigurnu formulu, nije je imao Henri Kisindžer, onakav lisac, ni drugi moćni i mudri, imamo ŠBKB nasuprot ŠJTJ, ( šta je tu je), prvo možda deluje utopistički ali nudi tračak, postojeće stanje je red poteza, svaki sledeći dalje zateže situaciju i udaljava od rešenja, ne smem da kažem konačnog, jeziva mi je i sam formuklacija konačnog rešenja.

 

Edited by Div
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, MeanMachine said:

 

 

Pa onda tek nije hamasova sklepana raketa jer ona je od celicne cevi i tu bi tek bilo gelera koliko hoces. Ova fotka po meni pojacava sumnju da je ipak avio bomba imas bombe koje nemaju metalno telo bas da ne bi bilo gelera. 

 

Takodje ovo bi mogla i da bude neka obicna eksplozivna naprava npr automobil bomba? Zato mi je cudno da Izrael gura pricu da je hamasova raketa jer ko se vidi gelera nema.

 

Raspadnuta vodovodna cev nisu geleri nego parčadi metala različitih veličina. Geleri su svi iste veličine i ostavljaju tragove kao da je neki malo veći kalibar pucao po okolini. To se ne može pomešati.

 

Nisu sve njihove rakete iz domaće radinosti. Dobili su i druge rakete preko Irana (Fajr-5), Sirije (M-302) i Severne Koreje (njihove verzije RPG). Konkretno ovde se sumnja na baš jednu takvu pošto su se hamasovci sami hvalili da su je tada ispaljivali. U pitanju je ova M-302 koju oni zovu R-160. Hamas se hvalio da je sa tom salvom gađao Haifu tako da te njihove Quasam iz domaće radinosti možemo da otpišemo jer je Haifa izvan njihovog dometa. Inače te Quasam nemaju dovoljno punjenje da nanesu toliku štetu na automobilima i objektima, to mora biti neka od ovih drugih sa bar 50 kg bojevom glavom.

 

Izrael ne gura priču nego ima dokaze za to. Sve ostalo su priče jer se svode na rekla-kazala.

Link to comment
Share on other sites

Šef jedne od partijskih frakcija Netanjahuovog Likuda izjavio na RT-u: "Rusija podržava neprijatelje Izraela. Rusija podržava naciste koji žele da izvrše genocid nad nama, a Rusija će platiti. Slušajte me pažljivo: mi ćemo stati na kraj ovim nacistima, mi ćemo pobediti u ovom ratu, posle ovoga nećemo zaboraviti šta radite. Doći ćemo i postaraćemo se da Ukrajina pobedi. Pobrinućemo se da platite za ono što ste uradili."

 

Spoiler

 

 

Edited by erwin
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Jezebel said:

 

Ma dobro, greska - da pregovaraju SA Palestincima.

 

Dive ti si meni mnogo ok forumas, studiozan, volim da citam tvoje komentare, ali tek UN? Njih malo ko, ako iko, zarezuje. Eto nije da nisu probali pre 70+ godina (zato sam i navela podatak), a danas, sanse nema. (neka probaju, ali kladim se da od toga nema nista)

 

 

UNO je bio mocan do pada Berlinskog zida, danas je sviranje uz bubanj.

Antisemitizam je boljka i poshast Evrope, ali i USA za koju leka nema.

 

Citam da na Harvardu, Stanfordu i Univerzitetu Pensilvanije studentska elita slavi Hamas.

Rektori univerziteta javljaju se posle tri dana da kao blago to osude, ali tek posto su donatori

zapretili.

 

https://www.nzz.ch/feuilleton/studentische-hamas-fans-die-den-progrom-feiern-ld.1761502

Link to comment
Share on other sites

On 10/19/2023 at 1:58 PM, Kooineeperk said:

 

  

 

 

Da li je samo meni ovo kontradiktorno? 

 

 

Nikako ne mogu da te shvatim, jer nikada to ne napises konkretno, sta je po tvom misljenju, ono sto je pravedno stanje stvari (u smislu ne samo teritorije nego i doba kada je takvo stanje vec postojalo) i ko tu ima koje pravo? Ali bas konkretno. 

 

Nekada ne bi da se vracas na istoriju i sporazume koji su postojali, a nekada bi da se ne vracas tako daleko... 

 

Jer teritorije koje sada Izrael drzi, sasvim sigurno nisu teritorije koje su nekada istorijski drzali. Pa ni pre Hrista kada su imali svoje kraljevine, pa ni prema sporazumu nakon WWII. Sadasnje teritorije koje Izrael smatra svojim su nikada vece. A da se samo oni pitaju, to bi bilo sve ukljucujuci i Gazu i Zapadnu obalu a mozda i Golansku visoravan. 

 

Mozda te samo ne razumem, ne znam da li sam jedini, pa eto, ako mozes pojasni zarad kvalitetnije diskusije. 

 

Izvini sto ti nisam odgovorio ranije. Ako gledas genezu sporazuma, stvari stoje ovako:

 

Po porazu Otomana 1919. postojala je administativna podela i de facto okupacija teritorija na BI, od strane Britanaca, Francuza i Arapa. Arapi nisu bili zadovoljni britanskom upravom i zajedno sa nekim hriscanskim zajednicama trazili prikljucenje "velikoj Siriji". 1920. imamo prvi veliki sukob izmedju Palestinaca i Jevreja u Jerusalimu, sto je poznato kao palestinski neredi 1920. To je uzrokovalo zatezanju odnosa izmedju Jevreja i Palestinaca i Jevreji su poceli da traze autonomiju u okviru britanske uprave.

 

Posle ovog dogadjaja ima dosta stvari koje ako bih navodio izgubio bih sat vremena, koga zanima lako moze da nadje literaturu o periodu izmedju dva svetska rata, sustinski, Britanija ima vrhovnu vlast nad Palestinom, dok Francuzi imaju vrhovnu vlast nad Sirijom odnosno delom te teritorije, granice su se dodatno menjale, to je manje bitno.

 

Ono sto je bitno je da Jevreji krecu da imigriraju u Palestinu, odnosno svoju postojbinu, a istovremeno se Arapima budi nacionalna svest i postoje klasicni romanticarski pokreti za ujedinjenja koja su propala. Ono sto se gubi iz vida je da su Arapi takodje bili pod Otomanima od 16. veka minimum, ali zbog toga sto su i jedni i drugi bili muslimani nije bilo neke preterane razlike (uglavnom), dok su hriscani i jevreji koji su takodje na tom prostoru ziveli od 1. veka nove ere i u jevrejskom slucaju i pre toga, nestajali zbog vlasti Turaka. Istovremeno, Arapi su postajali Arapi, dok su Turci maltene "nestali" odatle, slicno kao sto su se i na primer balkanski narodi podelili kada im se budila nacionalna svest. Kada su Turci porazeni, potpuno je normalno bilo da Jevreji pozele da se vrate u svoju prapostojbinu.  Britanci su naravno bili liberalni povodom toga, dok su Arapi bili protiv od samog pocetka. Broj jevreja je pogotovo poceo da raste dolaskom na vlast Hitlera, a posle Holokausta bilo je potpuno normalno da Jevreji dobiju svoju drzavu.

 

Posle WWII, Britanija je trazila da joj mandat u Palestini prestane zbog post-ratovske depresije, jednostavno nisu imali pare da drze vojsku tamo. Dodatno, napadali su ih i jedni i drugi gerilski pokreti. UN je napravio plan 1947. koji je ukljucivao podelu Palestine na jevrejski i arapski deo. Izraelci su prihvatili, Arapi odbili i poceo je rat 1948. Jevreji su se branili, dok su Arapi formirali "arapsku oslobodilacku vojsku" koja je bila sastavljena od dobrovoljaca iz okolnih zemalja i teritorija i usli u Palestinu da se bore protiv Jevreja. Ipak, Jevreji dobijaju rat i 1948. godine proklamuju osnivanje drzave Izrael. 400k Palestinaca napusta Palestinu. Onda Egipat, Jordan i Sirija napadaju ponovo, najvece borbe se vode za Jerusalim. Ponovo Jevreji pobedjuju i jos Palestinaca bezi iz zemlje.

 

Potpisivanjem mirovnog ugovora se oblikuje stanje slicno danasnjem - Jordan je dobio na upravu West Bank i Istocni Jerusalim, Izrael zapadni, dok je Egipat drzao Gazu.

 

Do sestodnevnog rata bilo je jos pregrupisavanja medju Arapima, bitno, ali ne mogu da pisem sad o tome, 1967. novi rat, Izrael ponovo napadnut, ponovo Izraelci pobedjuju i okupiraju zapadnu obalu, Gazu, Golan i Sinaj. Krece naseljavanje Jevreja na ovim teritorijama. Vracaju Sinaj Egiptu za priznanje i uredjivanje odnosa, Gaza ostaje u limbu.

 

Onda krece Intifada osamdesetih. U Oslu Izraelci prihvataju plan i Palestinci dobijaju ogranicenu samoupravu. I pored toga, krece druga Intifada, ponovo se Palestinci bune. Izrael se ponovo brani. Bus poziva na osnivanje palestinske drzave. Izrael se samoinicijativno povlaci iz Gaze i sklanja 4 naselja iz zapadne obale.

 

I dalje znamo, dolazimo do danasnjeg vremena.

 

Ovo je geneza koja pokazuje da od poraza Turaka u WWI, Jevreji su uvek bili konstruktivna strana. Za 100 godina, vodjena su tri rata, tri velike pobune i ko zna koliko manjih pobuna i nereda iniciranih uvek od strane Palestinaca. Izrael je svaki rat dobio, svaki put je pokazivao dobru volju i svaki put je posle kratkog perioda primirja ponovo nastajalo sranje.

 

Imajuci sve ovo u vidu, po mom skromnom misljenju, Palestinci ne zasluzuju ni ovaj nivo samouprave koju imaju u Zapadnoj Obali. Jednostavno, nisu dokazali da su sposobni da stvore funkcionalnu drzavu u pravom smislu te reci i da ako mora da dodje do razgranicenja izmedju njih i Izraela, Gaza treba da pripadne Egiptu (koji to ne zeli), a Zapadna Obala Jordanu (koji to takodje ne zeli). Drugo resenje je da se vrate na sistem medjunarodnog protektorata, sto Izrael sa punim pravom ne zeli jer smo vec imali to i oni su ponovo bili napadnuti.

 

Kada sve stavimo na papir, represivna izraelska vlast prema Palestini je cak potpuno pravedna i normalno ishodiste citave geneze dogadjaja - apsolutno nista bolje nisu zasluzili, jer kad su dobili sansu da se samoorganizuju oni su stvarali teroristicke organizacije i jedino im je na pameti da uniste Izrael.

 

S tim u vezi, kao sto se ono pleme na North Sentinel ostrvima pusta da zivi van civilizovanog sveta, kad bi to bilo moguce, tako bi trebalo i Palestince odseci od civilizovanog sveta, zato sto su pokazali da su jednostavno varvari sa kojima ne mozes da se dogovoris ni oko razgranicenja.

 

Posto to ne mozes da uradis zbog demografije i geopolitike, treba uraditi sve da se osnazi ono malo civilizacije koja postoji medju Palestincima, a za to Hamas mora da se zatre u korenu. I tu tesko da postoji previsoka cena koja treba da se plati.

 

Izrael pazi da bude sto manje civilnih zrtava i treba im dati potpuno odresene ruke.

 

 

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Mat Iglesijas odličan, o fundamentalnoj suprotstavljenosti "palestinske stvari" i interesa palestinskih ljudi:

 

https://www.slowboring.com/p/palestinian-right-of-return-matters

 

Jedna manifestacija ovoga - fundamentalna diskrepanca između presamićivanja od brige za "palestinsku stvar" i ne samo potpunog odsustva bilo kakve zainteresovanosti da se negde prihvate i pomognu njihove izbeglice, već se i sama ideja da se izvrši pritisak na Egipat da pusti civile da izađu smatra izdajom "palestinske stvari":

 

 

...You can, of course, understand from general immigration politics why Egypt might not want to do this and why the richer Arab states might not want to help out with money. Generally speaking, “you should do stuff to help foreigners” is a hard sell in politics.

 

What’s peculiar about the Palestinian issue, though, is that this normal level of indifference to the welfare of foreigners coexists with what we’re told is a profound level of preoccupation with their fate.

...

 

If you imagine a generic situation where County A is waging war on Country B, displacing civilians and endangering their lives, you would expect many residents of Country B to attempt to flee to nearby Country C.

 

And in almost every case, this would be a controversial situation in Country C — large refugee influxes are always a big deal and often unwelcome. But one would also expect a fairly straightforward debate in which Country B’s supporters urge Country C to be more generous, and Country C’s refusal to let Country B’s residents in is seen as a sign of hostility. It’s important to recognize that, due to the politics of the right of return, this is not how Egypt’s refusal to allow civilians to flee Gaza is seen.

 

On the contrary, as Abdallah Fayyad, the Palestinian-American writer and son of former Palestinian Prime Minister Salam Fayyad explained last week, to be spending time and energy on pressuring Egypt in this regard is seen as a form of complicity with Israeli ethnic cleansing.

 

But you could construe basically any refugee situation in this way.

 

During the Syrian Civil War, you could’ve argued that urging European countries to accept Syrian refugees should be understood as a form of complicity with the Assad regime. Letting Ukrainian women and children flee the war zone for safety in NATO states could be construed as a form of complicity with Putin’s invasion and desire to Russify eastern Ukraine. The construction of narratives is a discursive process that can go in different directions. But whatever you think about the issue on the merits, it’s important to understand that this is the way the Palestinian cause has been constructed...

 

...

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Div said:

 

Sam izraelsko-palestinski spor, sukob, rat, da izuzmemo ostatak BI, je jednačina sa nepoznatim brojem nepoznatih, nepoznat je čak i broj učesnika u sporu, koliko frakcija palestinskih ima i koliko ih se može stvoriti, i države koje su priznale Izrael, drže se izvan sadašnjeg sukoba, najteže kontrolišu svoje ekstremiste.

ZaIzrael je štap ovo što imaju, teroriste ne vratu već 70 godina. Šta bi sa nuklearnom bombom? Gde da je upotrebe? Ipak su oni razumnija strana.
Jasna je moć i autoritet UN, ali neka bude USA, NATO, neko kvintet, kvartet, hor, svejedno, UN posle potvrdi.

Znam da deluje konfuzno, nemam ja sigurnu formulu, nije je imao Henri Kisindžer, onakav lisac, ni drugi moćni i mudri, imamo ŠBKB nasuprot ŠJTJ, ( šta je tu je), prvo možda deluje utopistički ali nudi tračak, postojeće stanje je red poteza, svaki sledeći dalje zateže situaciju i udaljava od rešenja, ne smem da kažem konačnog, jeziva mi je i sam formuklacija konačnog rešenja.

 

Nisam optimistican da je takvo resenje moguce, bez obzira ko je sponzor konferencije, US, NATO, Kina, UN, dokle god postoji grupa koja je u stanju da iz neposrednog komsiluka napada Izrael. Danas su Liban i Sirija drzave samo na papiru, u okviru njih deluje nekliko desetina grupa kojima je svima zajednicka mrznja prema Izraelu i Jevrijima i svaka od tih grupa ima potencijal da torpeduje bilo kakav mirovni sporazum. Cak da se kojim slucajem Iran urazumi i prestane da finansira Hamas i Hezbolah, postoje druge grupe koje su pojednako ekstremne a nisu pod direktnim uticajem Irana.

U ovom trenutku sveobuhvatno mirovno resenje jednostavno nije moguce.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, DJORDJE said:

Nisam optimistican da je takvo resenje moguce, bez obzira ko je sponzor konferencije, US, NATO, Kina, UN, dokle god postoji grupa koja je u stanju da iz neposrednog komsiluka napada Izrael. Danas su Liban i Sirija drzave samo na papiru, u okviru njih deluje nekliko desetina grupa kojima je svima zajednicka mrznja prema Izraelu i Jevrijima i svaka od tih grupa ima potencijal da torpeduje bilo kakav mirovni sporazum. Cak da se kojim slucajem Iran urazumi i prestane da finansira Hamas i Hezbolah, postoje druge grupe koje su pojednako ekstremne a nisu pod direktnim uticajem Irana.

U ovom trenutku sveobuhvatno mirovno resenje jednostavno nije moguce.

 

Sve to stoji, osim da nije moguće, nije mogće brzo, ne može lako, ima previše učesnika, neki su previše radikalizovani ali diplomatija ne sme da kaže da ne može i da digne ruke. Ja sam ubeđen da se i sada na neki način komunicira sa većinom bitnih faktora u regionu, da postoje procene ko se može pridobiti, ko eliminisati, ko potkupiti, do koje granice je ko spreman da ide. Jedna od procena kaže da je skorašnj napad Hamasa na civile u Izraelu imao za cilj da prekine proces približavanja priznanju SA i Izraela. To se činilo nemogućim, nerealnim decenijama, vć dugo Egipat i Jordan priznaju Izrael a bili su učesnici rata, Egipat najjači, pa kao UAR, pa opet kao Egipat. 

Nejedinstvo među arapskim zemljama i odmetnutim pokretima komplikuje diplomatiju, naravno, paralelno se odvijaju i odbrambene operacije i obaveštajne u cilju odbrane i diplomatskih pomaka, priblišavanja, da su arapi jedinstveni bilo bi lakše definisati sagovornika, ali pitanje da li bi Izrael dosad postojao da su oni jedinstveni i koliko se to nejedinstvo raspiruje sa strane.

Očekivano, u Evropi se već vide bezbednosni problemi, pored nekoliko napada koji se pripisuju islamskim ekstremistima, svakodnevne pretnje bombama na aerodromima, za sad u Francuskoj, države članice Šengena pooštravaju granične procedure, bezbednosne provere, to usporava protok saobraćaja, ako potraje izazvaće nezadovoljstvo građana, nezadovoljstvo ide u više smerova, može biti upereno na imigrante, moše prema vladama, da traži radikalniji stav prema Arapima i Iranu a može i da zahteva rešavanje Palestinskog pitanaj pritiskom na Izrael i davanjem ustupaka Palestincima. To je samo pojednostavljena slika budućig događanja u Evropi, svako će na neki način osetiti posledice pogoršavanja odnosa na BI.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, A sad said:

Izgleda da su pustena dva americka drzavljana koja je Hamas kidnapovao. 

 

Majka i ćerka.

Spoiler

 

 

 

Gen. sek. UN Gutereš bio na graničnom prelazu s Egiptom i tražio hitno otvaranje: 

Spoiler

 

 

 

 

 

850 službenika EU širom sveta kritikovalo Ursulu Fon der Lajen zbog bezuslovne podrške Izraelu.

Spoiler

 

 

 

Još jedna analiza, ovaj put na osnovu kratera navodno ukazuje na to da je raketa došla iz pravca suprotnog od onog koji je Izrael tvrdio.

Spoiler

 

 

(niz se nastavlja)

 

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Posle dve nedelje kompletne blokade prvi humanitarni konvoj sa 20 kamiona, kažu uglavnom s lekovima i medicinskom opremom uz nešto hrane, ušao iz Egipta u Pojas Gaze.

 

Spoiler

 

 

 

 

 

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, erwin said:

 

 

850 službenika EU širom sveta kritikovalo Ursulu Fon der Lajen zbog bezuslovne podrške Izraelu.

 

  Reveal hidden contents

 

 

 

850 sluzbenika je recimo 3% od svih zaposlenih, samo Belgija zaposljava 3000 ljudi, ukupno oko 30.000, ali ima i desetine

hiljada ovih  slobidnih strelaca. Ursulu fon der Lajen mogu da kritikuju samo ljudi iz EU koji su je indirektno i birali, a ovi ljudi

tu nisu.

Link to comment
Share on other sites

Bilo je tu svakako i drugačijih stavova iz EU.

 

Quote

European Council’s President Charles Michel said on Tuesday (17 October) that the siege of Gaza by Israel, where “no water, no food can go in, does not respect international law”.

https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/eu-staff-criticise-von-der-leyen-over-israel-stance/

 

Quote

The European Union “cannot accept” Israel stopping water supplies to Gaza’s population, which “clearly” violates international law, the bloc’s foreign policy chief Josep Borrell said Wednesday (18 October).

“Suspending the water supply to a community under siege is contrary to international law. But we can’t accept that,” he told the European Parliament in Strasbourg.

https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/eu-cannot-accept-israel-illegally-halting-water-to-gaza-borrell/

 

Inače, kako javljaju mediji, granični prelaz Rafa između Egipta i Pojasa Gaze je odmah po ulasku 20 kamiona ponovo zatvoren.

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, erwin said:

tI koristis tviter nalog neke mlade osobe koja prima platu od EU, svi ovi tvitovi su iz "euroactiv" izvora.

Pod "koristis" mislim da nam stalno njene tvitove emitujes.

Edited by Selina
Link to comment
Share on other sites

Quote

Šef UN-a Antonio Gutereš založio se u subotu za "humanitarni prekid vatre" u ratu između Izraela i militanata Hamasa koji je opustošio veći deo Gaze, zahtevajući "akciju za okončanje ove užasne noćne more".

https://www.france24.com/en/live-news/20231021-un-chief-urges-ceasefire-to-end-gaza-s-godawful-nightmare (prevod: Google translate)

 

Quote

Jordanski kralj Abdulah Drugi osudio je tekuću kampanju izraelskog bombardovanja u Gazi kao čin „kolektivnog kažnjavanja“ i „ratnog zločina“.

https://www.egypttoday.com/Article/1/127911/Jordan-King-Israeli-bombing-in-Gaza-collective-punishment-war-crime (prevod: Google translate)

 

Quote

Tokom svog govora na otvaranju samita mira u Kairu u subotu, predsednik Egipta [Abdel Fatah el-]Sisi je izjavio: „Snažno osuđujemo gađanje mirnih civila i zaprepašćeni smo ćutanjem sveta u vezi sa praksama kolektivnog kažnjavanja u Gazi“.

https://www.egypttoday.com/Article/1/127917/Cairo-Peace-Summit-gains-international-arab-media-spotlight (prevod: Google translate)

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Htela sam wwww da odgovorim na... stvari koje je pisala i delila ovde danima, ali pošto je sankcionisana za svoje pisanje ne vidim smisao u tome. Međutim, neke teme će mi poslužiti kao šlagvort da iznesem svoj stav na temu. 

 

U prvim danima kad je krenula agresija Izraela na Gazu nakon masakra, svedočili smo dehumanizaciji palestinskih žrtava, a to i dalje traje u javnosti. Glimpse toga smo mogli videti i na forumu - palestinske žrtve se pripisuju fabrikovanju ili tome da su poginule od “ruke” terorističke organizacije Hamas. Od tih ljudi je lako decentrirati se zato što ginu pod bombama, uglavnom bez imena i prezimena. Takođe se duboko zagazilo u “merenje” žrtava, gde su palestinske nevažne pošto su zarad “višeg cilja”, a izraelske veće od palestinskih. Toga sasvim dovoljno ima na internetu - ovaj forum je bolji od toga.

 

Naravno da je nama ovde teško da shvatimo kako Palestinci žive u Gazi i na Zapadnoj Obali, pre svega jer to nije u našem iskustvu. Nama nije zabranjeno da šetamo određenim ulicama u svojim gradovima i nemamo kontrolne punktove ispred kuće, niti su nam jedine opcije da budemo pokretna meta ili pak čekamo da nam bombe padnu na glavu. Zbog toga je moj stav na temu jasan, stojim solidarno uz palestinski narod koji decenijama trpi represiju iznutra - od terorista - i spolja, od izraelske države. Dakle, nisam za Hamas, kao što nisam protiv Jevreja i(li) Izraela kao nezavisne države, ni njenih stanovnika, već protiv izraelske vlasti i svega što ona čini po pitanju Palestine. Protiv čega su i mnogi Izraelci kao i Jevreji koji žive u drugim državama.

 

Pisanje ovde mi je na momente izgledalo kao da je sukob počeo onog dana kada je Hamas počinio nezamislivi masakr. Ali on traje već decenijama i to kako se izraelska država ophodi prema stanovnicima Gaze, pa i Zapadne Obale, nije nikakva nepoznanica. Ti ljudi žive na samom dnu civilizacijske lestvice, u otvorenom zatvoru koji kontroliše u svakom smislu nadmoćnija država, gde je jedina suština borba za preživljavanje. U takvoj situaciji se ne može očekivati da oni civilizacijski napreduju, još manje pokazuju “dostojanstvo” dok ih neko bombarduje. Sve što im preostaje jeste da snimaju i postave na internet, kako bi ljudi širom sveta shvatili ozbiljnost situacije i šta se tamo trenutno dešava.

 

Da ne bude zabune i priča o relativizaciji, ljudi koji žive u Izraelu blizu granice Gaze su takođe u teškom položaju, svaka kuća ima sigurnu sobu za slučaj da upadnu teroristi iz Gaze (što se nažalost i dogodilo). Samim tim odgovor Izraela nakon masakra Hamasa je morao biti trenutan, jasan i oštar. No, sve preko toga što rade, a rade poslednjih dana - ciljano bombardovanje bolnica, reportera, UN zgrada, škola, konvoja ljudi koji su se zaputili ka jugu Gaze (gde im je rečeno da idu) - ide u prilog tome da je njihov cilj etničko čišćenje, a dokaza za to ima i u ne tako dalekoj prošlosti. Što nije i ne sme biti opravdano u 21. veku, ako smo mi civilizacijski uznapredovali. Ja želim da verujem kako jesmo.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 10/20/2023 at 1:36 PM, Dzistrou said:

Crkva koja je preživela i Hamas, a prethodno sve iteracije palestinskih i ostalih vlasti, na kraju strada od izraelske pravde. Bravo! 

 

Jos malo Hamasove propagande. Prvo bolnica, pa sada crkva. 

I to prezivela Hamas, ali stradala od izraelske pravde. Ne, zgrada jos uvek stoji zato sto ima svrhu u Hamasovoj propagandi, ali zato hriscana i Jevreja u Gazi vise nema i to zahvaljujuci Hamasovoj vlasti i prethodnim palestinskim iteracijama. 

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, erwin said:

Zanimljivo, dakle Grk postao portparol Hamasa i iz propagandnih razloga drže pravoslavno opelo za muslimane.


 

  Reveal hidden contents

 

 

 

 

 

Odlicno. Jasno se vidi, a i u tekstu pise da crkva nije unistena u izraelskom bombardovanju, vec neka administrativna zgrada. Jos jedan dokaz da se radi samo o Hamasovoj propagandi, koju su neki i ovde prenosili. 

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy pinned this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...