Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, fancy said:

Sumnjam u ovo. Ima da se fura do te većine.

A opet, manje me plaši ta većina nego islamska većina.

Jevreji su ortodoksni za sebe, nisam čuo da im je nametanje "ortodoksnosti" drugima (hrišćanima...) cilj, dok s druge strane... Well, jedan je džihad ljubi ga majka :wicked:

Ja zaista nemam problem sa ortodoksnim Jevrejima, upravo zato što kod njih ne vidim taj element indoktrinacije prema drugima. Ono sa čim imam problem je, sada već repetitivno ignorisanje činjenice da u vrhu Izraela sede religijski ekstremisti. Koji citiraju Toru, Stari zavet i druge hebrejske tekstove, kako bi opravdali ubijanje palestinske dece. 

Posted
6 hours ago, berti said:

Kakvi crni faktori kada se govori o civilnim ztrvama.

Ja iskreno vise nemam pojma sta ti pricas, da ja ne treba da imam razlicite nivoe empatije? Ali mislim da sam skontala, nemas empatije prema vojnicima? Bitno je samo da su civili, znaci isto ces se boriti za izraelske civile? Ja sam te pitala sta je standard, za tvoju empatiju

6 hours ago, berti said:

Dvostruki standardi.... Da je tako, Izrael bi popio najtvrđe moguce sankcije od svih mogucih institucija , za pocetak.

Pa ne bi, jer je jasno da se bori za opstanak protiv teroristickih organizacija, pa bi tako napravili presedan

6 hours ago, berti said:

Sve zemlje onda da prestanu da priznaju jurisdikciju i da rade sta požele.

Ako im to odgovara I mogu

4 hours ago, HAMMER said:

projekcije ortodoksnih jevreja je da ce do 2050 biti 100 miliona (kk) jevreja. ima smisla s obzirom na cinjenicu da su najbrze rastuca zajednica na svetu.

Malo su se zaneli, ukupan broj jevreja u svetu je oko 15 miliona, a ortodoxni Haredi su samo deo. Ali oni ionako zive sami za sebe. Tu upravo lezi problem u Izraelu sa ortodoxnim jevrejima, jer je vecina dobrano sekularna, ili iako religiozni nisu zatucani. Pa pokusavaju da ih nateraju da barem sluze vojsku. Oni van Izraela nikom nisu problem. Ne namecu svoju religiju, tacnije ne veruju cak ni u oruzje za odbranu, njima sve Bog daje.

Poenta nije ko je verski zatucan, nego da li svoju ideologiju namecu drugima.

Posted (edited)

Poslao poznanik iz Izraela, iranska raketa oborena stotinak metara od njegove kuce. Editovanje na fotografiji da bi bila u skladu sa izraelskim zakonima i onemogucilo  lociranje.

Edited by DJORDJE
promenio misljenje
Posted
13 minutes ago, DJORDJE said:

Poslao poznanik iz Izraela, iranska raketa oborena stotinak metara od njegove kuce. Editovanje na fotografiji da bi bila u skladu sa izraelskim zakonima i onemogucilo  lociranje.

spacer.png

I ja sam dobila slicne slike ali necu da ih postavljam iz istih razloga. 

Posted
50 minutes ago, suptil said:

Odredjeni izvori sugerisu da bi USA mogle da se ukljuce u konflikt na strani Izraela u naredna 48 sata. 

Posto su sad, jelte, potpuno neukljucene, nemaju pojima ni o cemu sta se desava na ME.

Posted (edited)

Ne, nego je Izrael obavio ‘prljav’ posao. Samo se setite kako su prali ruke na samom pocetku Izraelskih udara i kako je narandzasti ko pizdica cutao. Sad kada je Izrael izbusio PVO, ima totalnu dominaciju nad nebom iznad Irana i sada mogu da ih kecaju do sutra, US ‘ulazi’ u sukob. 

kao u vicu kada mis i slon trce preko drvenog mosta, a mis odusevljeno, ala grmi kad MI trcimo

Edited by Dzoni_m
  • Like 5
Posted
On 6/16/2025 at 8:26 AM, NMX said:

državu koju vode kalifi iz 15. veka koji su zatrli svaku ideju da ta država može biti blizu civilizovane. 

Slažem se sa celom poentom posta, i žao mi je što moram da sitničarim, ali bih samo hteo da ispravim ovo. Ne treba mešati Iran sa ostatkom Bliskog istoka kada su kultura, umetnost i civilizacija u pitanju. To je minimum 2500 godina neprekidne tradicije i istorije umetnosti. Iranska umetnost ima jako bogatu književnost, ne samo poeziju, nego i romane, ima svoju prebogatu istoriju muzike, kasnije i filma. Uopšte to ne treba mešati sa arapskim kulturama u kojima je islam osnova svake civilizacije. Iranska kultura je mnogo starija od islama i taj niz traje i dalje. Plus, Arapi uopšteno (osim Katara) ne podnose Iran. Tako da, čisto što se tiče kulture i umetnosti, Iran je vrlo, vrlo civilizovana zemlja, jedna od najcivilizovanijih na svetu. Samo što je vode fanatici, pa ostatak sveta to ne zna. Ako treba neka preporuka za neki iranski film, piši PM ili me taguj na filmovima...

Izvinjenje svima na offu.

• Like 8