Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, Angelia said:

Sta se ovde raspalo? Zar ovo nije razuman zahtev za teroriste?

Ovaj deo je problem:

Also, to the People of Gaza: A beautiful Future awaits, but not if you hold Hostages. If you do, you are DEAD! Make a SMART decision. RELEASE THE HOSTAGES NOW, OR THERE WILL BE HELL TO PAY LATER!

Da se odnosi samo na one koje drže taoce - ok, nikakvih problema sa tim. Ali pasus se odnosi na celokupno stanovništvo u Gazi (people of Gaza). Tako ispada da svima preti smrću.

• Like 1
Posted

Primirje je od početka i planirano tako da Izrael izvuče što više otetih ljudi. Ja sam baš pratio izjave tokom ovog perioda i one nisu bile u duhu da će primirje da se završi sa nekim trajnim mirom. Pitanje je dana kada će se nastaviti rat protiv Hamasa. Prema Libanu, odnosno Hezbolahu, će verovatno biti mirno osim ako Hezbolah sam ponovo ne napadne Izraelce.

Ako malo razmislimo o tome što Tramp govori da oštar jezik Zelenskog prema Putinu znači da on nije za mir, iz toga možemo da zaključimo da oštar Trampov jezik prema Hamasu znači da ga mir ne interesuje.

• Like 1
Posted
5 hours ago, Angelia said:

Sta se ovde raspalo? Zar ovo nije razuman zahtev za teroriste?

Odgovorio ti je Darko: predsednik SAD otvoreno preti genocidom prosto nije normalno. 

• Like 1
Posted
5 hours ago, Darko said:

Da se odnosi samo na one koje drže taoce - ok, nikakvih problema sa tim. Ali pasus se odnosi na celokupno stanovništvo u Gazi (people of Gaza). Tako ispada da svima preti smrću.

1 hour ago, Rex said:

Odgovorio ti je Darko: predsednik SAD otvoreno preti genocidom prosto nije normalno. 

[sarkazam]

Kad je Izrael ubijao po Gazi, širom sveta protesti "ua, genocid".

Kad Amerikanci budu ubijali po Gazi, širom sveta hvalospevi "bravo, borba protiv terorizma".

[/sarkazam]

Posted
2 hours ago, Rex said:

Napisao sam kad je prvi put izbacio taj "plan" Gaza rivijera da je neverovatno da to cak nije ni najvise zlocinacki akt koji je napravio u prvih mesec dana

Posted
8 hours ago, Darko said:

Ovaj deo je problem:

4 hours ago, Rex said:

Jel vi ne razumete engleski? Kaze "ali ne ako drzite taoce". Znaci odnosi se na one koji drze taoce. A ne na sve ljude. Mi znamo da tzv "civili" drze taoce.

Posted (edited)

@Angelia Ja razumem i engleski i sintaksu, ali ti izgleda imaš problem da shvatiš napisano. "People of Gaza" su oni kojima se obraća. [People of Gaza] "čeka vas svetla budućnost", "ali ako [vi, people of Gaza] držite taoce, mrtvi ste". Ne obraća se Hamasu koji drži taoce, nego narodu Gaze. Sad, ili me zezaš, što stvarno nije vreme ni mesto, ili si funkcionalno nepismena, ili prosto ignorišeš šta je napisao.

Edited by Rex
  • Like 1
Posted
3 hours ago, Rex said:

@Angelia Ja razumem i engleski i sintaksu, ali ti izgleda imaš problem da shvatiš napisano. "People of Gaza" su oni kojima se obraća. [People of Gaza] "čeka vas svetla budućnost", "ali ako [vi, people of Gaza] držite taoce, mrtvi ste". Ne obraća se Hamasu koji drži taoce, nego narodu Gaze. Sad, ili me zezaš, što stvarno nije vreme ni mesto, ili si funkcionalno nepismena, ili prosto ignorišeš šta je napisao.

Pogledati sta sam napisala. Posto ti nije jasno da ne drzi samo Hamas taoce.

Posted
6 hours ago, Angelia said:

Jel vi ne razumete engleski? Kaze "ali ne ako drzite taoce". Znaci odnosi se na one koji drze taoce. A ne na sve ljude. Mi znamo da tzv "civili" drze taoce.

Naravno da razumem, prvi mi je jezik od trinaeste godine. Ovako je trebao da se izrazi (vidi boldovani deo):

Also, to the People of Gaza: A beautiful Future awaits, but not if you hold Hostages. Those who do, you are DEAD! Make a SMART decision. RELEASE THE HOSTAGES NOW, OR THERE WILL BE HELL TO PAY LATER!

Bez tog boldovanog dela, izgleda da celom narodu Gaze preti smrću. Ako je mislio na one koji drže taoce, morao je biti specifičan da izbegne zabunu. 

Posted
3 hours ago, Darko said:

Naravno da razumem, prvi mi je jezik od trinaeste godine. Ovako je trebao da se izrazi (vidi boldovani deo):

Bez tog boldovanog dela, izgleda da celom narodu Gaze preti smrću. Ako je mislio na one koji drže taoce, morao je biti specifičan da izbegne zabunu. 

Aha, mogao je da misli kako moze maliciozno da se protumaci...I tad bi tvrdili da promovise genocid. 

Posted
1 hour ago, Angelia said:

Aha, mogao je da misli kako moze maliciozno da se protumaci...I tad bi tvrdili da promovise genocid. 

To je diskutabilno, ja ne bi na primer. Fakat je da se izrazio tako da promoviše genocid i tu nema nikakve dileme, nikakva malicioznost nije ovde u pitanju. Da li on to misli ili ne je drugi par cipela - ako ne, onda se pogrešno izrazio i morao bi ispraviti tu grešku. 

Posted

A Palestinian needs a nice, fresh, beautiful piece of land... where it's much better than return in Gaza.

Ako ovo nije genocidna ideja, ja ne znam sta je. Problem je sto sledbenici ove pokvarene paklene pomorandze cuju kako ce oni imati divan zivot... samo ako...  a ostalo vreme im je voda u usima.

I koju bre zemlju pominje, svezu zemlju? Ima'l neka slobodna teritorija da ja odselim? 

Posted

https://www.bbc.com/news/articles/cx20p0pj931o

Ima ovde dosta detalja šta se događa i šta je pozadina. Dosta haotična situacija, dosta neobjašnjivih stvari. Može biti da su se neke od grupa otele kontroli vlade u Damasku pa kada tome dodamo ove Asadove lojaliste eto lepog scenarija za ove borbe i ubijanje i pljačkanje civila.

Ako su to stvarno asadovi lojalisti isuviše dugo su ih ostavili tu da rade šta hoće sa Ruskom bazom da ih naoružava. Moraju to da reše što pre, i lojaliste i Ruse. Ili neka se dogovore sa Rusima ili neka ih oteraju inače će Rusi da rade na njihovoj destabilizaciji non stop.

Posted
4 hours ago, Klotzen said:

https://www.bbc.com/news/articles/cx20p0pj931o

Ima ovde dosta detalja šta se događa i šta je pozadina. Dosta haotična situacija, dosta neobjašnjivih stvari. Može biti da su se neke od grupa otele kontroli vlade u Damasku pa kada tome dodamo ove Asadove lojaliste eto lepog scenarija za ove borbe i ubijanje i pljačkanje civila.

Ako su to stvarno asadovi lojalisti isuviše dugo su ih ostavili tu da rade šta hoće sa Ruskom bazom da ih naoružava. Moraju to da reše što pre, i lojaliste i Ruse. Ili neka se dogovore sa Rusima ili neka ih oteraju inače će Rusi da rade na njihovoj destabilizaciji non stop.

Koliko sam ja razumeo većina ubijenih su civili Alaviti (koji jesu većinski podržavali Asada u strahu od islamista), a manji deo ubijenih su bivši pripadnici  Asadove vojske i policije. 

To da su se "oteli kontroli vlade u Damasku" su priče za malu decu (i BBC). Asad je bio diktator (kao i mnogi drugi na bliskom istoku, poput Sadama Huseina), ali ni nove vlasti nisu "deca cveća" i borci za građansko društvo i demokratiju. Sirija je etnički i verski podeljena (što je i Asad koristio da iskoristi strahove dela verskih i etničkih manjina da dobije njihovu podršku) a nove vlasti meni ne deluju kao sposobne da umesto Asadove diktature stvore državu u kojoj neće biti etničke i verske diskriminacije. 

• Like 2
Posted

Incident je počeo tako što su Asadovi lojalisti pobili par desetina boraca HTS u nekoj zasedi a zatim čak zauzeli grad Qardaha, mesto odakle potiče porodica Asad. Zatim kreće ubijanje i pljačkanje civila paralelno sa borbama sa lojalistima u tom regionu. Da je reč o ozbiljnim borbama vidimo po 150 mrtvih boraca na obe strane za 3 dana borbi. Naravno pod uslovom da su informacije koje dobijamo tačne.

HTS je ovo mogao da uradi odma u Decembru jer su Alaviti počinili mnoge zločine i dosta ljudi želi osvetu ali očigledno nisu jer ne žele novi rat u tim oblastima gde oni žive. Njima je sada glavna meta SDF na istoku zemlje jer ako ujedine i taj deo zemlje onda Alaviti nemaju nikakvu šansu da urade bilo šta protiv Damaska. Ovako ako izbije novi građanski rat ovde odma će i SDF odbiti da pregovara o  ujedinjenju zemlje. Dakle Damask ovim ne dobija apsolutno ništa a može da izgubi sve što su dobili od Decembra na ovamo i u odnosima sa Zapadom i u pregovorima sa SDF na istoku. Nema logike da je Damask ovo naredio po mom mišljenju.

HTS sada ima ozbiljan ispit ispred sebe da vidimo reakciju na ubistva civila. Ako ne bude odgovarajuća mogu vrlo brzo da se nađu u istoj poziciji kao Asad.

• Like 1