tomas.hokenberi Posted November 14 Share Posted November 14 2 minutes ago, Beonegro said: Što ne znači da rat određuje priroda strana ili čak način ratovanja, recimo dešavanja na Kosovu 1998. i 1999. se uglavnom nazivaju ratom, uprkos tome što Kosovo tada nije bilo međunarodno priznato, što je sukob bio asimetričan, U tom ratu je učestvovalo 20 priznatih država. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted November 14 Share Posted November 14 1 hour ago, Nek grmi jako said: Zamolio bih poštovane kolege da se moji skromni postovi ne seku, te tako izvađeni iz konteksta prenose u delovima na nekim drugim temama. Jer da sam hteo da ih postavim na te druge teme, postavio bih ih sam, i to bez vađenja određenih delova iz konteksta, već u kompletnom formatu. Postovi na forumu se ne "seku" i ne prebacuju, ono što se pak može desiti je: 1. Da ti moderacija prebaci ceo post na temu gde tematski više odgovara. 2. Da ti neko u nekoj drugoj temi citira deo posta koji se odnosi na specifičnu temu. To je potpuno legitimno, za tako nešto i postoje forumi, a i opcija + pored Quote. Koliko se sećam moderacija ti nije prebacivala nikakav post, tako da ako je neko citirao deo tvog posta na drugoj temi - time nije urađeno ništa protiv pravila. (dokle god je citat imao veze sa tom temom... a čini mi se da jeste) Ukratko - ovakvim molbama ovde nema mesta, ako želiš da se igraš po sopstvenim pravilima, predlažem ti da otvoriš blog. Ovo je forum, sve što napišeš je podložno citatu i komentaru i to u obimu u kome onaj ko odgovara odluči. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nek grmi jako Posted November 14 Share Posted November 14 (edited) Na ovom mestu su pomenuti izveštaji po kojima SAD i Izrael istražuju mogućnosti saradnje sa Bašarom el Asadom, što bi moglo da predstavlja jedan od delova pazla u kolaciji protiv Irana, ako bi se Sirija okrenula protiv iranskih proksija ili barem ostala neutralna po tom pitanju uskraćujući gostoprimstvo nekim iranskim elementima. Poslednje nominovanje Tulsi Gabard u okviru nove amerilke administracije moglo bi da posluži toj svrsi, budući da se ona, još u vreme kad je bila potpredsednik DNC sastala, čini mi se, dva puta sa Bašarom, te da od svih zvaničnika ima najizraženiji direktan odnos licem u lice sa njim. I bez obzira na to što su njene izjave o Asadu varirale od toga da je on brutalni diktator do tvrdnje da nije protivnik Amerike, verovatno se računa na njenu povezanost sa sirisjkim vrhom i njeno poznavanje situacije na terenu, kako bi se sa Bašarom zaplesao tango... A svaki potencijalni minus u iranskoj koaliciji na BI je evidentni plus za SAD. Edited November 14 by Nek grmi jako Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted November 14 Share Posted November 14 45 minutes ago, tomas.hokenberi said: U tom ratu je učestvovalo 20 priznatih država. Dobro. I u ovom na strani hamasa učestvuje iran kao međunarodno priznata država. Formalni kriterijum je zadovoljen, molim te da ubuduće vodiš računa o terminologiji 🙄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted November 14 Share Posted November 14 4 minutes ago, Nek grmi jako said: Na ovom mestu su pomenuti izveštaji po kojima SAD i Izrael istražuju mogućnosti saradnje sa Bašarom el Asadom, što bi moglo da predstavlja jedan od delova pazla u kolaciji protiv Irana, ako bi se Sirija okrenula protiv iranskih proksija ili barem ostala neutralna po tom pitanju uskraćujući gostoprimstvo nekim iranskim elementima. Poslednje nominovanje Tulsi Gabard u okviru nove amerilke administracije moglo bi da posluži toj svrsi, budući da se ona, još u vreme kad je bila potpredsednik DNC sastala, čini mi se, dva puta sa Bašarom, te da od svih zvaničnika ima najizraženiji direktan odnos licem u lice sa njim. I bez obzira na to što su njene izjave o Asadu varirale od toga da je on brutalni diktator do tvrdnje da nije protivnik Amerike, verovatno se računa na njenu povezanost sa sirisjkim vrhom i njeno poznavanje situacije na terenu, kako bi se sa Bašarom zaplesao tango... A svaki potencijalni minus u iranskoj koaliciji na BI je evidentni plus za SAD. Mogu slobodno da istrazuju i mogucnost saveza sa Severnom Korejom, sansa da Basar uskrati gostoprimstvo Irancima su jednake nuli. Alaviti su jedva 10% stanovnistva, a na vlasti ga odrzavaju upravo iranski "dobrovoljci". Basar ima dve opcije, da tolerise Irance ili da sebe osudi na smrt, mislim da je ocigledno koju ce izabrati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djura.net Posted November 14 Share Posted November 14 3 hours ago, Nek grmi jako said: Zato mora da se Iran reši odmah, dok je Rusija zauzeta na drugom kraju planete, a ne zbog sira i vojne muzike. Evo saće, samo da procitaju sve tvoje postove na Voxu i ubace ih u svoju vojno-bezbedonosnu doktrinu, naravno, cele postove, nikako da ih seckaju ili rediguju, nedajboze. Mada su se zadrzali u veseloj primopredaji u Beloj kuci, oduzilo se, mozda i popilo malo, ipak je to mala svecanost bila, da tako kazem. 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nek grmi jako Posted November 14 Share Posted November 14 (edited) Iranski dobrovoljci u Siriji biće legitimne mete, kao i Hezbolah u Libanu, Huti u Jemenu i Hamas, kada nastupi vreme za obračun sa iranskim proksijima. Jasno je da je ovakva pozicija neodrživa i da se bilo kakvim nečinjenjem čini usluga Iranu. A prvo činjenje biće direktno upereno protiv iranskih proksija, jer upravo oni daju Iranu taktičku prednost dok u zaleđini razvija nuklearni program. To sve mora da se zaustavi, jer ako se ne zaustavi biće ono - game over. Iz tog razloga sam u jednom od prethodnih postova pomenuo da SAD mora da ponudi Bašaru mnogo više nego što mu sada nude Rusija i Kina. Jer ako većina država iz regiona krene u saradnju sa Briksom, ili ne daj bože u neki vid vojne saradnje sa Rusijom i Kinom, situacija će biti mnogo gora od sadašnje situacije, koja je ionako užasna. Čupanje pojedinih država i režima iz tog kola Kinorusije je kao hleb nasušni. Edited November 14 by Nek grmi jako Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mama_mia Posted November 15 Share Posted November 15 A senior Hamas official has declared the group is "ready for a ceasefire" in the war-ravaged Gaza, and urged incoming US president Donald Trump to put "pressure" on Israel to reach a truce. ... da prepricam ostatak: Hamas kaze da stalno ima neke kljucne zahteve a to su povratak raseljenih, ulazak humanitarne pomoci i rekonstrukcija Gaze, a moze i malo da se razgovara o zarobljenicima ali to tek kad se ovi prioritenti zahtevi ispune, Da li su hamasi totalni kreteni ili samo obicne vrlo kvarne i podsmesljive kretencine a jesu, cim ovako postavljaju uslove da im to Trump ispunjava Kakvi tunelarni gadovi se izrodise na Planeti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted November 15 Share Posted November 15 Koliki procenat teritorije Sirije danas kontroliše Asad? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted November 15 Share Posted November 15 https://syria.liveuamap.com/ Odokativno ja bi rekao jedno 2/3. No možeš i sam na ovoj mapi da pogledaš. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mama_mia Posted November 16 Share Posted November 16 Nije iznenedjanje nesto sto je bilo ocigledno ali ipak je potrvrdjeno Iran and Qatar behind South Africa’s World Court case against Israel, report claims Report alleges foreign financial and political support in 'genocide' case against Israel; ruling ANC, near bankruptcy, reportedly received major donation from foreign states after filing claim in December A new report by the Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy (ISGAP) alleges financial and political involvement by Iran and Qatar in South Africa’s December 2023 case at the International Criminal Court (ICC) accusing Israel of genocide in Gaza. According to the New York-based ISGAP, South Africa’s ruling African National Congress (ANC), which was nearing bankruptcy, received substantial donations from the two nations just days after filing the ICC claim......................................................... ....Drzave i inidividue koji su u finansijskom problemu sada znaju kome da se obrate... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted November 16 Share Posted November 16 Juce su svi mediji prenosili vest iz Njujork Tajmsa kako je Ilon Mask u Njujorku razgovarao sa iranskim ambasadorom u UNO. Sada Iran to demantuje, a ja sam vrlo sklona da verujem da je bilo stvarno tako. Pre neki dan opet neke vesti kako ce Izrael do inaguracije Trampa napraviti mirovni ugovor sa Hizbola i onda pomislim da to sve mozda ima veze, vise se nadam nego sto verujem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mama_mia Posted Saturday at 03:42 PM Share Posted Saturday at 03:42 PM 1 hour ago, Selina said: Juce su svi mediji prenosili vest iz Njujork Tajmsa kako je Ilon Mask u Njujorku razgovarao sa iranskim ambasadorom u UNO. Sada Iran to demantuje, a ja sam vrlo sklona da verujem da je bilo stvarno tako. Da li je to neko video, slikao ih? Meni je malo neverovatno da je iranac saleteo Muska da ga moli da se ukinu sankcije Iranu a zauzvrat nudi Musku mito, zaposlice ga u Teheranu ili nesto tako Anonimni izvor....kao da se radnja desava u samom srcu Irana pa se plasi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Saturday at 03:45 PM Share Posted Saturday at 03:45 PM Just now, Mama_mia said: Da li je to neko video, slikao ih? Meni je malo neverovatno da je iranac saleteo Muska da ga moli da se ukinu sankcije Iranu a zauzvrat nudi Musku mito, zaposlice ga u Teheranu ili nesto tako Anonimni izvor....kao da se radnja desava u samom srcu Irana pa se plasi. Ja kao da videh i sliku, ali je vise nema, a i mrzi me da je trazim. Ja sam sigurna da je ovo bilo i stvarno. I nije Iranac saletao Maska nego je Mask dobio direktivu da pardonira Iranca. Odo(h) da trazim sliku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Saturday at 04:06 PM Share Posted Saturday at 04:06 PM Nema slike, kazu da je sve bilo 11og novembra, izveceri u tajnosti u Njujorku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mama_mia Posted Saturday at 04:11 PM Share Posted Saturday at 04:11 PM Cim sam procitala ovo: Trump spokesperson Steven Cheung said, “We do not comment on reports of private meetings that did or did not occur.” Dalje nisam pratila. Znaci kao da se nije ni desilo. Da bi imalo smisla mora biti zvancinije od anonimnog opisa - da je taj `sastanak bio jedan dobar sastanak` Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras kass Posted Tuesday at 08:40 AM Share Posted Tuesday at 08:40 AM Suprajz suprajz 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mama_mia Posted Tuesday at 06:59 PM Share Posted Tuesday at 06:59 PM 10 hours ago, ras kass said: Suprajz suprajz Izgleda da kada je Netanjahu ovo odavno primecivao, nije bilo zanimljivo, poslednji put je rekao pre mesec dana: 16 October 2024 Prime Minister Benjamin Netanyahu tells a French newspaper that Israeli forces had found “state-of-the-art” Russian weapons in searches of Hezbollah bases in south Lebanon Znaci dobavljaci slobodno dobavljaju, naoruzanje je moderno i novo. Posle su i Rusi i Iran i ostali igraci u laznom cudu - zasto gadjaju Siriju? Da, zasto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djura.net Posted Tuesday at 08:56 PM Share Posted Tuesday at 08:56 PM Sad ce to Trump da resi sa svojim ortakom iz Kremlja. Za jedan dan. Samo da nam kaze za koliko godina ce da dodje taj dan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Tuesday at 11:03 PM Share Posted Tuesday at 11:03 PM 21.01.2024. će biti kraj rata. Nije valjda da sumnjate ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Wednesday at 04:02 AM Share Posted Wednesday at 04:02 AM Vodje Hamasa su napustili Katar, po izvestajima sad su u Turskoj (!?!?). Neki se nadaju da se od Turske (NATO) moze zahtevati da ih preda, da bi se pregovaralo o taocima. Ja cisto sumnjam, jer mislim da Hamas u Gazi svrbi uvo za sta ce biti sa politickim vodjama, oni drze taoce da zastite svoje zivote. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mama_mia Posted Wednesday at 03:46 PM Share Posted Wednesday at 03:46 PM 11 hours ago, Angelia said: Vodje Hamasa su napustili Katar, po izvestajima sad su u Turskoj (!?!?). Neki se nadaju da se od Turske (NATO) moze zahtevati da ih preda, da bi se pregovaralo o taocima. Ja cisto sumnjam, jer mislim da Hamas u Gazi svrbi uvo za sta ce biti sa politickim vodjama, oni drze taoce da zastite svoje zivote. Turkiye i njeni zvanicnici koji nisu bas pouzdani istinoljupci, kazu da vest da su hamasovski politicki biro preselio u tursku - ne odgovara istini. A pazi sad - Doha izjavljuje da je netacna medijska vest da je nalozila hamasu da napuste Katar a da je jedino tacno da su upozorili hamas i izrael da ce obustaviti svoje napore da posreduje (Reuters) Tko ovde laze a ko se koristi `prihvatljivim lazima` moze samo da se nagadja....Ali ako je ovo sve istina, onda takve vesti protura Izrael dok ih lovi po sasvim drugim lokacijama. (ovo nije nikakva medijska vec moja pretpostavka) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Wednesday at 05:20 PM Share Posted Wednesday at 05:20 PM 1 hour ago, Mama_mia said: Turkiye i njeni zvanicnici koji nisu bas pouzdani istinoljupci, kazu da vest da su hamasovski politicki biro preselio u tursku - ne odgovara istini. A pazi sad - Doha izjavljuje da je netacna medijska vest da je nalozila hamasu da napuste Katar a da je jedino tacno da su upozorili hamas i izrael da ce obustaviti svoje napore da posreduje (Reuters) Tko ovde laze a ko se koristi `prihvatljivim lazima` moze samo da se nagadja....Ali ako je ovo sve istina, onda takve vesti protura Izrael dok ih lovi po sasvim drugim lokacijama. (ovo nije nikakva medijska vec moja pretpostavka) U "moijim" vestima stoji da Hamas funkcioneri traze utociste (azil😁), ali je Turska odbila da im pruzi gostoprimstvo. Iz Gaze uzasne vesti. Food prices are soaring in the Gaza Strip after armed men attacked and robbed nearly 100 U.N. aid trucks that crossed over from Israel. Of the 109 trucks that entered central Gaza on Saturday, 97 were "violently looted" and "forced at gunpoint to unload aid," according to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA). "Due to critical shortages of flour, all eight U.N.-supported bakeries in Deir al-Balah and Khan Younis have been operating at diminished capacity for weeks. Many have been forced to shut down entirely," the agency added. "Without immediate intervention, severe food shortages are set to worsen, further endangering the lives of over 2 million people who depend on humanitarian aid to survive." Hamas tamo ocigledno nema vise nikakvu moc, stvar su u svoje ruke uzele bande i kradu i otimaju. https://www.foxnews.com/world/after-97-un-aid-trucks-gaza-violently-looted-armed-men-food-prices-soar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Wednesday at 05:43 PM Share Posted Wednesday at 05:43 PM 1 hour ago, Mama_mia said: Turkiye i njeni zvanicnici koji nisu bas pouzdani istinoljupci, kazu da vest da su hamasovski politicki biro preselio u tursku - ne odgovara istini. A pazi sad - Doha izjavljuje da je netacna medijska vest da je nalozila hamasu da napuste Katar a da je jedino tacno da su upozorili hamas i izrael da ce obustaviti svoje napore da posreduje (Reuters) Tko ovde laze a ko se koristi `prihvatljivim lazima` moze samo da se nagadja....Ali ako je ovo sve istina, onda takve vesti protura Izrael dok ih lovi po sasvim drugim lokacijama. (ovo nije nikakva medijska vec moja pretpostavka) Potvrda o Turskoj je dosla od Izraelskog TV kanala, tako da je moguce to sto kazes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted yesterday at 12:31 PM Share Posted yesterday at 12:31 PM https://www.bbc.com/news/articles/cly2exvx944o I zvanično, nalog za hapšenje za Netanyahu-a, Galanta i lidere Hamasa. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts