Jump to content

Zdravstveni sistem u Srbiji - lečiti se ili ne, pitanje je sad...


DJ_Vasa

Recommended Posts

Meni je replicirao da to nije higijenski i da ne bi smelo da bude standard..

Niko vam ne brani da kažete, ali dajte i nama da kažemo, jer smo ipak mi na terenu.

Beli mantili jesu praksa u bolnicama kad su lekari u ambulantama, ne sećam se da sam ih viđala na odeljenju.

Glede noktiju i nakita, meni je kao učenici to bilo zabranjeno iz higijensko- praktičnih razloga, jer smo pacijente kupali i dugoležeće trljali alkoholom zbog dekubitusa....ta mi je navika ostala i danas.

A drugi par cipela je što tebi to smeta i što ti smeta šarenilo uniformi.

Šta imaš ti sa tim?

 

Link to comment
Share on other sites

Imate u intervjuu da ta sestra pere kući jer "zna kako se to radi u bolnici". Kaže da su mašine stare i poludotrajale i da pocepaju sve živo. Kaže zato su na primer skoro sve posteljine u bolnici poderane što je video svako od nas ko je bio makar u poseti nekom. Ono što je meni tu najšokantnije je da ne dobijaju nove uniforme. Moj mehaničar promeni par uniformi godišnje a ovi u bolnici dobiju jednu za 35 godina a i ta jedna je bila donacija sa strane.

 

U tekstu ima i ovo :

 

U Nemačkoj, ali i u većini zapadnoevropskih zemalja, ovakvi problemi su za zdravstvene radnike na nivou naučne fantastike ili horor filma.

 

Tako da nema potrebe da se čudite što je Eddard šokiran 🙂

 

Edited by Klotzen
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Helena said:

Ne znam što je brecanje kad ti odgovorim da si nešto lupio.

Te komprese postavljam ispod pacijenata koje previjam, a ovih dana je profil pacijenata takav kakav je-ne znaš koja je rana prljavija.

Te komprese i čaršavi se peru istoj mašini gde bi se prale i moje uniforme.E ja to ne želim.

 

Pa pobogu, naravno da ne želiš, niti bi trebalo to da radiš, to je i bila poenta moje reakcije. Pri čemu, pranje kompresa, koje bi trebalo da budu jednokratni materijal, samo upotpunjuje slike uslova u kojima radiš. 

 

5 hours ago, Helena said:

I ima more stvari koje nemam(o), i more ljudi koji trebaju zdr. negu i onda mi pričaš o standardu pranja uniformi.

Ne biva.

A kad smo već u đul bašči, sloši mi se kad mi dođe sanitarna pa uhvati o standardima i krenu pitanja

-da li imate poseban ulaz za osoblje i pacijente

-da li imate preventivni deo

- da li imate vakcinalni punkt odvojen

- da li imate sobu za izolaciju

-da li vodite ček liste (imamo kućni frižider i termostat bez alarma, pa ti znaj kolika je T bila u toku noći)

 ...itd

Na osam strana je upitnik a ovo je samo deo od mnoštva pitanja kojih sam se setila...

Naravno da ništa od toga nemamo, žuta kanta za medicinski otpad je od obične plastike, to je zapravo OBIČNA kanta za smeće, samo je žuta.

Nemam autoklav, samo suvi sterilizator koji je stariji od mene (bukvalno), po desetak anatomskih pinceta i peana, par anatomskih i čini mi se tri Kohera...

Zdravstveni sistem u Srbiji...


Pa upravo to sam sa različitim planetama hteo i da kažem. Za mene je neprihvatljivo da se medicinom u današnje vreme u srcu Evrope neko bavi u takvim uslovima. Mislim, radio bih i ja da moram, ali srećom, tačnije ne srećom, već sopstvenim izborom, ne moram. A ne bi smeli ni vi, ali jbg. Zdravstveni sistem u Srbiji.

1 hour ago, Helena said:

Meni je replicirao da to nije higijenski i da ne bi smelo da bude standard..

 

Pa nije higijenski i ne sme da bude standard. Druga stvar je što ti drugi izbor nemaš. 

 

1 hour ago, Helena said:

Glede noktiju i nakita, meni je kao učenici to bilo zabranjeno iz higijensko- praktičnih razloga, jer smo pacijente kupali i dugoležeće trljali alkoholom zbog dekubitusa....ta mi je navika ostala i danas.

 

Respekt za ovo. Ježim se kad vidim doktorke i sestre sa kojekakvim manikirima. 

Link to comment
Share on other sites

 
Pa pobogu, naravno da ne želiš, niti bi trebalo to da radiš, to je i bila poenta moje reakcije. Pri čemu, pranje kompresa, koje bi trebalo da budu jednokratni materijal, samo upotpunjuje slike uslova u kojima radiš. 
 
To pričate o nesterilnim kompresama, još je veći problem sa sterilnim kompresama. Firme, koje imaju dozvolu za sterilizaciju i pakovanje, ne retko pošalju u Ministarstvo samo serijski vroj, da bi dobili dozvolu za sterilizaciju i pakovanje, a samo upakuju obične komprese i prodaju ih kao sterilizovane. Ja sam svojevremeno radio snabdevanje kliničkih centara potrošnim materijalom i frapirao se kad mi je rekao čovek šta radi. Ja sam uvozio "stometarsku gazu" 80 cm X 100 metara, iz Kine, vrhunskog kvaliteta, kao i Mitex iz Stare Moravice, samo što je ova bila meni 5 puta jeftinija, deo prodavao tako, a deo je bio namenjen za pravljenje sterilnih kompresa. Plaćao sam firmi uslugu za sterilizaciju i pakovanje...kad ono.
 
Što se tiče uslova rada, verujem da je Nemačka na vrhunskom nivou, ali čovek je kvarljiva roba, gde god on bio. Ispričao mi je jedan niški Ortoped, koji je posle 20 godina rada u niškoh Hitnoć pomoći, pošto nije mogao da "probije" u KC, a nije hteo ni da plati za premeštaj, skupo je, otisnuo se put Nemačke. Zposlio se u jednoj čuvenoj klinici. Jednom prilikom, došao je pacijent sa, čini mi se, napuklom podlakticom. Kaže čovek, snimimo to, vidim naprsnuće, stavim longetu i pozovem Oberšturmfirera da izvrši kontrolu i da mi zeleno svetlo da se to zatvori. On me je iskritikovao zašto nisam predložio pacijentu operaciju. Otpustio ga, samo sa longetom, i rekao mu da dodje za nedelju dana na kontrolu. Objasnio mi je da ova intervencija košta...tipa, ne drži me za reč, 700 €, a hiruški uahvat nekoliko hiljada..... :classic_ninja:

Link to comment
Share on other sites



Zposlio se u jednoj čuvenoj klinici. Jednom prilikom, došao je pacijent sa, čini mi se, napuklom podlakticom. Kaže čovek, snimimo to, vidim naprsnuće, stavim longetu i pozovem Oberšturmfirera da izvrši kontrolu i da mi zeleno svetlo da se to zatvori. On me je iskritikovao zašto nisam predložio pacijentu operaciju. Otpustio ga, samo sa longetom, i rekao mu da dodje za nedelju dana na kontrolu. Objasnio mi je da ova intervencija košta...tipa, ne drži me za reč, 700 €, a hiruški uahvat nekoliko hiljada..... ph34r.png


Pa, s pravom ga je iskritikovao [emoji12]. Polomljena (napuknut u traumatologiji ne postoji kod odraslih) podlaktica se gotovo uvek operiše.

Ali, da, u Nemačkoj se mnoooogo operiše. Mnogo više nego u drugim zemljama, konkretno znam za Holandiju, UK i USA. Kad postoji nešto što može da se leči i sa i bez operacije, često se naginje ka operativnom lečenju. Deo uzroka toga jeste u finansijskim razlozima. Pogotovo je to vidljivo u malim bolnicama koje se bore da u ovakvom sistemu finansiranja opstanu, pa se često radi sve samo da se namakne novac od osiguranja. Često sam, u prethodnoj bolnici u kojoj sam radio, prisustvovao operacijama koje, čisto medicinski, uopšte nisu bile indikovane, čak bi mogle da potpadnu i pod telesnu povredu. Ali, tadašnji šef je to znao da proda pacijentima, pa nije odgovarao nikad za to. Sad imam sreću da radim u kolektivu u kojem se prvo gleda medicinska opravdanost, a tek posle eventualna finansijska korist. Kad je situacija fifti-fifti za-protiv operacije (čisto medicinski), uvek se u razgovoru sa pacijentom predoče prednosti i mane i jednog i drugog, pa se pusti pacijent da sam odluči šta želi. E sad, ko zna, može vrlo lako pacijenta da lagano "gurne" u željenom pravcu [emoji3526]. Ali, uvek sve ostaje u okvirima evidence based medicine.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, Eddard said:


 

 


Pa, s pravom ga je iskritikovao emoji12.png. Polomljena (napuknut u traumatologiji ne postoji kod odraslih) podlaktica se gotovo uvek operiše.

Ali, da, u Nemačkoj se mnoooogo operiše. Mnogo više nego u drugim zemljama, konkretno znam za Holandiju, UK i USA. Kad postoji nešto što može da se leči i sa i bez operacije, često se naginje ka operativnom lečenju. Deo uzroka toga jeste u finansijskim razlozima. Pogotovo je to vidljivo u malim bolnicama koje se bore da u ovakvom sistemu finansiranja opstanu, pa se često radi sve samo da se namakne novac od osiguranja. Često sam, u prethodnoj bolnici u kojoj sam radio, prisustvovao operacijama koje, čisto medicinski, uopšte nisu bile indikovane, čak bi mogle da potpadnu i pod telesnu povredu. Ali, tadašnji šef je to znao da proda pacijentima, pa nije odgovarao nikad za to. Sad imam sreću da radim u kolektivu u kojem se prvo gleda medicinska opravdanost, a tek posle eventualna finansijska korist. Kad je situacija fifti-fifti za-protiv operacije (čisto medicinski), uvek se u razgovoru sa pacijentom predoče prednosti i mane i jednog i drugog, pa se pusti pacijent da sam odluči šta želi. E sad, ko zna, može vrlo lako pacijenta da lagano "gurne" u željenom pravcu emoji3526.png. Ali, uvek sve ostaje u okvirima evidence based medicine.

 

Morrreee....:smiley18:

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, Eddard said:

Često sam, u prethodnoj bolnici u kojoj sam radio, prisustvovao operacijama koje, čisto medicinski, uopšte nisu bile indikovane, čak bi mogle da potpadnu i pod telesnu povredu. Ali, tadašnji šef je to znao da proda pacijentima, pa nije odgovarao nikad za to.

Brate, meni je to za zatvor. Svaka operacija ima rizik, ako neko pokupi superbakterijsku infekciju zbog operacije koja nije bila potrebna, šta onda?

 

21 minutes ago, Eddard said:

Sad imam sreću da radim u kolektivu u kojem se prvo gleda medicinska opravdanost, a tek posle eventualna finansijska korist. Kad je situacija fifti-fifti za-protiv operacije (čisto medicinski), uvek se u razgovoru sa pacijentom predoče prednosti i mane i jednog i drugog, pa se pusti pacijent da sam odluči šta želi.

Tako treba (izvinjavam se unapred što zvučim kao kampanjski slogan znaš već koga :classic_biggrin:). Benefit i rizik bi se uvek trebalo reći pacijentu, konačna odluka je na njemu. 

 

Takođe, način na koji se rizik pokazuje ima efekta, na primer:

- 5% rizik od smrti u prvoj godini vs

- 95% pacijenata preživi prvu godinu vs

- Od 100 pacijenata, 5 ne preživi prvu godinu vs

- Od 100 pacijenata, 95 preživi prvu godinu

 

Rizik u sva 4 slučajeva gore je isti, ali razni ekperimenti su pokazali da ljudi menjaju izbor u zavisnosti kako je prikazan.

 

I na kraju ... Bayse rates. Ako je pacijent pozitivan na bolest koju ima samo 0.1% populacije u njegovoj godisnjoj grupi a false positive rate testa je 1%, verovatnoća da pacijent ima tu bolest nije 99% - nego samo 10% (1 / 0.1). U drugim rečima, na 1000 testova u proseku, ima 1 jedan iskreno pozitivan slučaj na svakih 10 pogrešno (false) pozitivnih. Naravno, ovo se odnosi da ne znamo ništa drugo o pacijentu (istorija te bolesti u familiji, simptomi itd).

 

Thinking Fast and Slow knjiga bolje objašnjava nego ja :classic_biggrin:

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Helena said:

 

A drugi par cipela je što tebi to smeta i što ti smeta šarenilo uniformi.

Šta imaš ti sa tim?

 


Ne znam zasto moram da imam direktne veze s necim da bih komentarisala, ali kad vec insistiras, imam. Radim u bolnici iako nisam zdravstveni nego socijalni radnik. Za mene vaze ista pravila kao i za sve druge, dakle uniforma koja je ista za lekare, sestre i paramedicinski tim, takodjer i za muskarce i zene. Razlikuju nas samo plocice koje su razlicite boje za razlicite profesije. Takodjer ne mogu da imam duge nokte, lak na njima ili nakit, iako ne dodirujem ljude vec samo pricam s njima. I mislim da ste to ima smisla.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Eddard said:


 

 


Pa, s pravom ga je iskritikovao emoji12.png. Polomljena (napuknut u traumatologiji ne postoji kod odraslih) podlaktica se gotovo uvek operiše.

Ali, da, u Nemačkoj se mnoooogo operiše. Mnogo više nego u drugim zemljama, konkretno znam za Holandiju, UK i USA.

 

Moram da priznam da me ovaj podatak iznenadjuje jer se u SAD preteruje sa operacijama, dijagnostikom, iz prostog razloga sto je dostupna pa treba da se iskoristi. Ljudi se salju na operacije jer je to isplativije za lekare, bolnicu, medicinsku grupu, bas kao sto stomatolozi preteruju sa snimanjem vilice, jer eto ulozili su milion u aparat, pa treba to da se plati. U zemljama kao sto je Srbija, gde se operacije zakazuju za 2-3 godine, lekari su valjda prinudjeni da primenjuju i druge metode lecenja, sto moze da bude za dobrobit pacijenta, ali cesto se dijagnostika zanemaruje jer je nedostupna. Juce razgovaram sa bratom od ujaka,  imao je neke probleme sa srcem i nosio holter dva dana. Za moju zenu je neshvatljivo to da je nosio dva dana, posto se ove nosi cetiri nedelje, a onda jos bolji deo, sada mora da ceka dva meseca da bi neko procitao rezultate.:hammer:

Onog momenta kada profit udje u medicinu to postaje prioritet  a pacijenti su sekundarni, tamo gde medicina nije profitabilna problem je finansiranje i nedostatak kapaciteta ili opreme pa se formiraju liste cekanja koje mogu da budu visegodisnje, sto definitivno nije u interesu pacijenta. Da li postoji neki model koji bi bio kompromis izmedju ta dva ne znam, izuzimam zalivske zemlje gde finansije nisu problem.

To bi bilo moje visokonestrucno misljenje.

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, DJORDJE said:

Juce razgovaram sa bratom od ujaka,  imao je neke probleme sa srcem i nosio holter dva dana. Za moju zenu je neshvatljivo to da je nosio dva dana, posto se ove nosi cetiri nedelje, a onda jos bolji deo, sada mora da ceka dva meseca da bi neko procitao rezultate.:hammer:

Ovako druze ... Kako mislis ti/supruga/ko vec da nosi visednevne holtere kada znamo kakav je nas zdravstveni sistem (o tome je i tema 🙂 ) i koliko se ceka na sam holter ... da taj holter damo na mesec dana pacijentu ? Dok ostali cekaju mesecima na taj 24-orocasovni ? Koliko onda holtera treba da ima jedan dom zdravlja/bolnica/klinicki centar ?

Pri tome smernice evropske americke koje god ne forsiraju visednevne holtere (a kamoli mesecne) u vecini indikacija. 

 

Problem sistema je mnogo dublji i on ne moze da se resi kroz nekoliko decenija, a nasa ministarka hoce da ga resi tako sto joj padne na pamet neka ideja i sutra je isporuci u medije.

Evo konkretan primer - specijalista mora imati normu od tipa 30 pregleda u ambulanti nedeljno. Od tih 30 pregleda 5 su apsolutno s pravom poslati, preostalih 15 dolazi jer lekar opste medicine nece/ne sme da doda jos 1 lek za hipertenziju na postojecu terapiju a preostalih 10 zato sto nisu bili na kontrolu 2 godine iako nemaju tegobe.

Nas narod je naucio da ga makar jedan specijalista pregleda na 6 meseci, da non stop vadi krv, kontrolise srce itd. I dok god se primarna zdravstvena zastita ne organizuje i ne krene da leci nece ni da se kvalitetnije leci u ostalim nivoima.

 

Na sekundarnom i tercijalnom nivou (gde radim/sam radio) se radi zaista kvalitetno u skladu s mogucnostima.  Na zalost sve to zavisi od entuzijazma pojedinaca ali ruku na srce lepse je raditi u boljim uslovima (gradjevinskim i boljim aparatima) i vidi se mali pomak u tome.

Ali smo mi odlucili da zivimo/radimo ovde i imamo svoje razloge zbog toga.

I da ... imam dosta uniformi, nisu sve u istim bojama, i cim se uniforma pohaba bacam je i (skoro 😄 ) sve sam platio iz svog dzepa i ne vidim tu problem.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ono što je meni mnogo problematičije od farbanih noktiju i nošenja minđuša je ekstremno slabo korišćenje informatičkog sistema u uopšte elektronske komunikacije unutar ustanove i van nje.

Primer besmisla-betamsal i proscar su lekovi koje muškarci koriste kod hiperplazije prostate.Izabrani lekar nema pravo da ga piše bez nalaza urologa, što je OK.Ono što nije OK je da to pacijenti koriste mahom doživotno, ali moraju kod urologa svakih šest meseci.

I onda, prvo moraju da zakažu kod IL, pa da dobiju uput, pa termin kod urologa, pa kad dobiju odobrenje (bukvalno urolog napiše TH IDEM), pa opet da zakažu kod svog lekara...to se da rešiti sa dva mejla.

I čudi me otpor mladih ljudi svih profila, od starijih sam i očekivala.

Onda sam juče dala Somatulin injekciju-injektor košta 126.000 dinara.

Ja sam ga dala za dvadeset sekundi, ali sama procedura pravdanja leka je uzela minimum 4 radna sata lekaru.

Nije važio nalog za davanje onda kad je odštampan, nego se morao štampati na dan aplikacije(!!!?).

Msm, koja je tu stvar bitna da se "mora na dan aplikacije" izdati nalog i uvesti u računar?Šta bi bilo da je nestalo struje ili nešto slično?

...i tako...

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, DJORDJE said:

Moram da priznam da me ovaj podatak iznenadjuje jer se u SAD preteruje sa operacijama, dijagnostikom, iz prostog razloga sto je dostupna pa treba da se iskoristi. Ljudi se salju na operacije jer je to isplativije za lekare, bolnicu, medicinsku grupu, bas kao sto stomatolozi preteruju sa snimanjem vilice, jer eto ulozili su milion u aparat, pa treba to da se plati. U zemljama kao sto je Srbija, gde se operacije zakazuju za 2-3 godine, lekari su valjda prinudjeni da primenjuju i druge metode lecenja, sto moze da bude za dobrobit pacijenta, ali cesto se dijagnostika zanemaruje jer je nedostupna. Juce razgovaram sa bratom od ujaka,  imao je neke probleme sa srcem i nosio holter dva dana. Za moju zenu je neshvatljivo to da je nosio dva dana, posto se ove nosi cetiri nedelje, a onda jos bolji deo, sada mora da ceka dva meseca da bi neko procitao rezultate.:hammer:

Onog momenta kada profit udje u medicinu to postaje prioritet  a pacijenti su sekundarni, tamo gde medicina nije profitabilna problem je finansiranje i nedostatak kapaciteta ili opreme pa se formiraju liste cekanja koje mogu da budu visegodisnje, sto definitivno nije u interesu pacijenta. Da li postoji neki model koji bi bio kompromis izmedju ta dva ne znam, izuzimam zalivske zemlje gde finansije nisu problem.

To bi bilo moje visokonestrucno misljenje.

 

Ja nosio 24 sata i dobio diagnozu povisen pritisak. Ne razumijem sto bi ga nosio 2 dana a da ne pricam o 4 nedelje. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Eddard said:

Pa i Holter EKG se ne nosi duže od 24-48h, ne?

Sada se sve vise prica o visednevnom, nedeljnom, mesecnom holteru EKGa ili klasicnim holter aparatom ili preko implantiranih loop recordera koji mere mesecima pa i do detektovanja preko apple watch-a i ostalih stvari.

U teoriji svaka atrijalna fibrilacija koja traje bar 30 sekundi je indikacija za antikoagulantnu terapiju jer je potencijalno trombogena i onda u vidu skrininga se preporucuje da se ona uhvati na EKGu. Onda kada je nema na klasicnom 24-48h holteru ne znaci da je nece biti treceg dana itd.

 

Ali onda se polako ulazi u nesklad izmedju broja aparata i potencijalnih pacijenata, kud ces svima da stavljas holtere. Opet kazem, za sad ih ne forsiraju preporuke i cak na zapadu ko zeli da ih nosi duze placa iz svog dzepa to.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nikad nisam nosio holter. Verujem, inače, bez ikakvih rezervi mom izabranom lekaru. Povremeno, samo kad moram, idem kod specijaliste internog i još redje kod endokrinologa. Terapija mi prija, retko kad imam iskakanja. Trenutno nemam nameru da menjam ništa. Aparat za merenje šećera i pritiska imam kod kuće. Zašto bi čekao negde 2-3 sata da mi neka med.sestra izmeri pritisak. Ako ga do tada nisam imao, skočiće mi sigurno dok čekam. Posećujem mog lekara na 6 meseci da mi obnovi terapiju. Tako će i biti dok ne osvanem na neku banderu...nadam se u genetiku i dugovečnost familije, mada ima i nekih izuzetaka, ali, ovako mi je komotnije...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Helena said:

Ako ti se samo prepisuju lekovi, to (bi trebalo da može) telefonski da se obavi.Samo odeš do apoteke.

Kaže moj "Doca" apropo takvog predloga, pokušao ja,"a kako bi se imale videli" :ss:.....inače, kad odem zbog te  administrativne obaveze, pita za "zdravlje junačko" hvali li mi što, zagleda me dobro....ajde da proverimo pritisak, ajde nisi odavno dao laboratoriju...uvek nastoji da nam susret bude zanimljiv, ali kad nema potrebe nidje da me šalje, ne šalje...

Link to comment
Share on other sites

Postovani @Helena i @Eddard , razumem vas oboje, kao i vase medjusobno nerazumevanje.

 

Mislim da sam kompetentan da komentarisem. Diplomirao sam na Balkanu, ali nemam ni jedan  dan staza tamo - iselio sam. Svejedno, ostao sam u kontaktu sa nekim kolegama a imao i drugacije veze sa zdravstvom u domovini.

 

Divim se vama, skidam kapu i klanjam se kako radite posao u maltene partizanskim/ratnim uslovima. Istovremeno, znam da taj posao nije kvalitetan. Nista licno, radite najbolje u zadatim uslovima, ja zameram sistemu koji postavlja te uslove.

 

Pre mnogo godina, pricao mi cale (lekar, fizijatar) o dilemama. Padne baba i slomi kuk, a neki covek nastrada u saobracajki sa slicnom povredom. Kome dati jedini vestacki kuk iz zalihe, jer para za vise toga nema? Osuditi babu da umre u postelji jer ovaj drugi ima produktivan zivot i placa porez?

I dalje. "Ovde se presadjivanje srca obavlja jednako dobro kao u Houstonu. No, zanemari - jer nema flastera u ambulanti, nema wc, nema osnovnih potreba."

 

Cale je bio "ugledni" lekar, pa i predsednik profesionalnog udruzenja. No, spopao ga rak. Hipernefrom (rak bubrega). Posetio sam ga vise puta tokom bolesti. Zgrozio se primitivnom dijagnostikom i terapijom.

 

Tih godina (sta cu, budala) sam hteo da se vratim. U vrhu profesije, dobitnik nekih priznanja i predavac na simpozijumjima. A najbolji savet koji sam dobio: "nemoj da se hvalises, znamo da to postoji, ali nemamo pare i opremu, pa ispadas prepotentan." Posao nisam nasao. Srecom, penzionio  sam se u USA.

 

Zakljucak: sve zavisi o parama, tj. budzetu. tj. politici.

 

Sve dok pare iz budzeta odlaze na proslave nekih bitki umesto u zdravstvo, lose nam se pise.

 

edit: slovca

Edited by zoran59
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Eddard said:


 

 


Zar to ne zavisi od CHA2-DS2-VASc skora?

 

Tako je ,ali u praksi skoro svako ispuni skorove jer je dovoljno da ima hta,preko 65 god, ženski pol ili dijabetes (Hba1c > 6.5%). A kriterijumi za hta i dm samo padaju.

 

Jako mala grupa u praksi to ne ispuni, tipa mladji muškarci koji ispadnu iz ritma zbog poremećaja štitne,alkohola,stresa itd.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Constantin said:

Kaže moj "Doca" apropo takvog predloga, pokušao ja,"a kako bi se imale videli" :ss:.....inače, kad odem zbog te  administrativne obaveze, pita za "zdravlje junačko" hvali li mi što, zagleda me dobro....ajde da proverimo pritisak, ajde nisi odavno dao laboratoriju...uvek nastoji da nam susret bude zanimljiv, ali kad nema potrebe nidje da me šalje, ne šalje...

More, ides ti i zbog sestre na prijemnom :wicked:, a i procaska se s`s ispisnici u cekaonici.

k689GD1.gif

Edited by Kronostime
Link to comment
Share on other sites

More, ides ti i zbog sestre na prijemnom :wicked:, a i procaska se s`s ispisnici u cekaonici.
k689GD1.gif
Ma jok. Jednom sam bio u Vojnoj bolnici, odvela me svastika, i đeni pritisak 180/100...kažem joj, pošto se zabrinula...beži bre tamo, ova što mi merila, mlada, zgodna, ništa ispod, kako da mi ne skoči pritisak? Nadje aparat kod njih na odelenju, radila inače na ušnom, izmeri 130/80...[emoji6]

Inače, moje kuburenje s pritiskom, u brojkama, dešava se kad bude 130/110..115...e tad je "živiš u oblacima"....pa je jedno vreme bio 150/100...a kad su "iskakanja" bude 130/100-110...inače, rwdovno, radnim danima, se kreće oko 130/85-90....

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

On 8/19/2023 at 11:48 AM, estranged said:

Ovako druze ... Kako mislis ti/supruga/ko vec da nosi visednevne holtere kada znamo kakav je nas zdravstveni sistem (o tome je i tema 🙂 ) i koliko se ceka na sam holter ... da taj holter damo na mesec dana pacijentu ? Dok ostali cekaju mesecima na taj 24-orocasovni ? Koliko onda holtera treba da ima jedan dom zdravlja/bolnica/klinicki centar ?

Pri tome smernice evropske americke koje god ne forsiraju visednevne holtere (a kamoli mesecne) u vecini indikacija. 

Koliko sam ja razumeo rodjaka doci do holtera nije bio veliki problem, doci do onoga ko treba da procita rezultate jeste, ima da ceka dva meseca. Inace nije mi bila namera da kritikujem zdravstvene radnike, rade ljudi sa onim sto imaju, secam se kada se koristio i gradjevinski gips u ortopediji.

On 8/19/2023 at 3:59 PM, koca popovic said:

Ja nosio 24 sata i dobio diagnozu povisen pritisak. Ne razumijem sto bi ga nosio 2 dana a da ne pricam o 4 nedelje. 

Srecnice.😀

Ja gulio dva puta po cetiri nedelje i nista nisu nasli.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...