Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Ratovi koji ruse zablude. Bolesnim rusofilicarima koji su ocekivali da Putin umaršira u Kijev za 3 dana, usofilicarima da  ce Iran odmah da se preda jer, zaboga, to su Ameri, veciti dobri momci...

Edited by berti
  • Like 1
Posted

Prosto neverovatno koliko su zalivske zemlje naivno ocekivale da ce taj moreuz uvek biti svima 'na izvolte'. Letimican pogled na geografsku kartu je dovoljan da se vidi sta je tu najveci problem. Umesto da su zalivske zemlje utrostrucile kapacitete za naftovode i gasovode prema Crvenom moru i Turskoj (pa i Omanu, Izraelu i Egiptu), sad bi bili 95% mirniji. Narocito se cudim KSA i njihovoj naivnosti, a koja se svojom teritorijom prostire izmedju dva zaliva.

• Like 4
Posted
35 minutes ago, djura.net said:

Prosto neverovatno koliko su zalivske zemlje naivno ocekivale da ce taj moreuz uvek biti svima 'na izvolte'. Letimican pogled na geografsku kartu je dovoljan da se vidi sta je tu najveci problem. Umesto da su zalivske zemlje utrostrucile kapacitete za naftovode i gasovode prema Crvenom moru i Turskoj (pa i Omanu, Izraelu i Egiptu), sad bi bili 95% mirniji. Narocito se cudim KSA i njihovoj naivnosti, a koja se svojom teritorijom prostire izmedju dva zaliva.

Pritom su stalno u sukobu ili bar rivalitetu sa Iranom. Baš čudno ponašanje.

• Like 1
Posted

U pitanju je prilično novi razvoj situacije.

Dronovi su promenili pravila igre. Ja mislim da su čak i u Iranu iznenađeni svime što su mogli da postignu

• Like 3
Posted

Ako će stvarno da naplaćuju moreuz brodovima, ovo je strateški poraz. Iz ovoga će da izađu samo još jači. 

Naravno, ako je tako. Sve što izlazi iz Irana treba uzeti sa ogromnom dozom rezerve.

Posted (edited)

Prilicno nejasno, jer Iran ima kontrolu nad svojim delom (ima mapa u predhodnim postovima) i tu mi je logicno da mogu da kaubojisu, ali ima ovaj drugi deo blizi Omanu, tu ne znam sta pokusavaju jer to ne mogu da kontrolisu. Jedino da napadnu, ali onda krse sporazum. Mada sada vidim da se pojavljuje neka prica da Oman i Iran kontrolisu zajedno i dele lovu. Opet pishanje po USA. 

Art of the deal by TACO. Svuda gde je uleteo je napravio gore po zapadni svet, stavise direktna steta za USA. Ne moze covek da se ne zapita za koga i za ciji racun on radi. Jasno je meni da ovu US administraciju Izrael voda kako hoce, ali i oni treba da znaju da ako previse oslabe uticaj USA, nemaju vise ledja, onda su tek u nemilosti komsija, pa i ostalih vecih igraca. 

Potpuno suludi potezi, mada ako krenemo od predpostavke da je on amater, neznalica, neobrazaovani tatin sin, onda i ne cudi. Taj siledjijski pristup mozda funkcionise u nekom poslovnom svetu gde vise para od drugog ima snagu ili u odnosu sa slabijima (to je vec na sudu pokazano pa ne bih o tome) ali u medjunarodnoj politici a posebno ratnim sukobima to ne pije vodu. Jer niko nece da te trpi. Po cenu sukoba i zrtava. Onda das dinar da udjes u kolo a dva da izadjes. 

Edited by Dzoni_m
Posted

Iran je takodje prakticno neprekidno nastavio da gadja postrojenja po zalivu. Najsmesnije primirje ikada. Za Trampa je jasno, jos jedan TACO da primiri finansijska trzista (nafta pala 15%) ali za Irance nisam siguran. Mozda ih Kina malo stisla preko da prihvate. 

Posted
1 minute ago, djole said:

Mozda ih Kina malo stisla preko da prihvate. 

To sam od jutros citao, izgleda da je Kina prijateljski savetovala Iranu ovo primirje.

Sto se tice ovih napada danasnjih po Bahreinu, Kuvajtu i jos po negde, izgleda da naredba o primirju jos uvek nije dosla iz Teherana do svih regionalnih komandanata. Ocekuje se da se to desi do kraja dana. Irak je otvorio svoj vazdusni prostor. 

Posted
7 hours ago, berti said:

A smena režima? A borba za ljudska prava iranskog naroda? A Izrael koji se ne oseca bezbedno?

Jebeš sve to, otvaraj moreuz!

Ako mu se moze priznati nesto to je da zna da pokvari nesto i onda nudi popravku istog (uz sve veliku ovaciju), pa bude k'o polupana staklena vaza gde su delovi zalepljeni oho lepkom u najboljem slucaju. 

• Like 3
Posted

Zaista epic showdown - mule vs. ma(z)ge. Bolje je Leeroy Jenkins isplanirao upad u zmajevo gnezdo u Upper Blackrock Spire nego Tramp ovo.

Naravno, treba sačekati konačne rezultate, možda će još nešto uspeti da usere.

• Like 4
Posted

U svakom slučaju, jasno je da neko uzima lepe pare već nedeljama na berzanskoj trambolini, koja je rezultat različitih najava, pretnji i kreni-stani akcijanja.

• Like 8
Posted
19 minutes ago, Barkley#34 said:

U svakom slučaju, jasno je da neko uzima lepe pare već nedeljama na berzanskoj trambolini, koja je rezultat različitih najava, pretnji i kreni-stani akcijanja.

Mislim da je to ovde u drugom planu, cena nafte nije isla u zeljenom pravcu i mislim da je nemogucnost te kontrole jedan od najbitnijih razloga Trumpove visenedeljne histerije.

Inace, desetine hiljada ljudi u Teheranu slavi pobedu nad mrskim zavojevacima

19aa6ea0-330c-11f1-a79a-77e93010d956.jpg

Videcemo sta donosi petak i taj sastanak u Pakistanu. Izgleda da ce USA delegaciju da predvodi fasista Vens.